dijous, 21 d’octubre de 2010

Activia i Actimel: Els probiòtics són greix per porcs

DANONE ha estat obligat a retirar la publicitat enganyosa als 15 anys de bombo i danys a la salut causats pels seus probiòtics miraculosos que són greix per porcs i pollastres de les explotacions ramaderes i causants d'obesitat infantil. La "pedra en el pot de iogurt" la va posar en marxa Didier Raoult, un investigador francès a la prestigiosa revista científica "Nature" al setembre de 2009. El lema que durant anys ha acompanyat el producte de Danone "Ajuda les teves defenses" ja no estarà en la publicitat del preparat lacti. Els aliments declarats com Saludables, hauran de tenir a partir d'ara, una base científica demostrada i comprovada per l'EFSA.

Danone ens proposa alimentar als nostres fills com als porcs o els pollastres

Per al propietari del laboratori de virologia de la Timone a Marsella, iogurts i altres begudes de lactis farcits de probiòtics, que fiquen en les nostres gorges des de gairebé 20 anys, tenen una gran responsabilitat en l'epidèmia d'obesitat que afecta els nens.

Els probiòtics Danone se sumen a tots els iogurts de diferents marques que es repeteixen a la televisió, suposadament destinats a "reforçar" el sistema immunològic.

Som més de mil milions de pots de Activia o Actimel. El problema és que aquests bacteris bons "actius i vius", segons Danone, són els mateixos que els utilitzats fa molt de temps a les granges industrials com a promotors del creixement per engreixar porcs i pollastres més ràpid.

Danone proposa doncs alimentar als nostres fills com als porcs o els pollastres.

De fet, a principis d'aquest any, els investigadors van tenir la idea de comparar la flora intestinal dels obesos i no obesos. I després, sorpresa, les primeres estaven atestades de probiòtics -les trobades en el iogurt només "de més salut". Didier Raoult comenta: "S'han permès per al consum humà productes de creixement utilitzats en les explotacions ramaderes, sense saber quin és l'efecte en els nens".

Això podria ser un cop dur al lobby ja que els grups Actimel, Activia Europa en conjunt suposen 1,5 milions d'euros, en una xifra total de Danone de 15.000.000.000 d'euros, o sigui el 10%.
ZWICKERT Marie-Ange, Hospital Bellerive, Suïssa:

Actimel ja va ser premiat com el "producte més enganyós"


Dels prop de 14.000 participants en una enquesta per Internet organitzada per l'empresa independent Foodwatch d'Holanda, que agrupa diverses organitzacions de consumidors, més de la meitat "va triar" a Actimel com el producte "que més enganya a l'usuari". D'acord amb un estudi independent realitzat per experts en nutrició a càrrec d'aquesta organització holandesa, Actimel, contràriament al que anuncia la seva publicitat, no aporta més beneficis per a la flora intestinal que un iogurt convencional.

ÚS DE PROBIÒTICS A LA NUTRICIÓ DE PORCS
Armando Quintero Moreno, Facultat de Ciències Veterinàries
Nelson Horta Leidenz, Facultat d'Agronomia, Universitat del Zulia
revistafcvluz@hotmail.com

RESUM dels autors:

L'ús de probiòtics en la nutrició de porcs, és un additiu natural que ha posat a l'abast del productor la biotecnologia, per tal de millorar l'equilibri ecològic de la població microbial existent en el tracte gastrointestinal. Aquest article descriu l'efecte que tenen els organismes probiòtics sobre la disminució del nombre de bacteris coliformes patògens en el tracte gastrointestinal, a causa del creixement competitiu que realitzen amb bacteris coliformes i a la producció de substàncies amb propietats bactericides.

L'ús de probiòtics en porcs ha estat dirigit a millorar els símptomes d'estrès, actuant com un promotor natural del creixement, augmentant la producció i millorant l'estat general de l'animal. Les respostes obtingudes amb l'ús de probiòtics són altament variables, reportant en la majoria dels casos tendències numèriques favorables. Però, una gran quantitat de resultats no tenen significació estadística.

2 comentaris:

 1. Danone ens enganya, segur. Però no em crec l'argumentació d'aquest article. No em crec que es basi en cap estudi seriós. De la mateixa manera que no em crec que Danone faci cap estudi seriós dels seus productes, que anuncia gairebé com semifàrmacs.

  ResponElimina
 2. Digueu-li amb ell, que és un científic i no un capellà que parla des del púlpit. Els qui creuen o no creuen les coses no consideren les fonts, només si el que els ho diuen els hi fa gràcia i els hi escau, així anem:

  ÚS DE PROBIÒTICS A LA NUTRICIÓ DE PORCS
  Armando Quintero Moreno, Facultat de Ciències Veterinàries
  Nelson Horta Leidenz, Facultat d'Agronomia, Universitat del Zulia
  revistafcvluz@hotmail.com

  ResponElimina