dijous, 24 de maig de 2012

Anticorrupció recorrerà l'exclusió del delicte de suborn a Carlos Fabra

La Fiscalia Anticorrupció recorrerà davant el Tribunal Suprem la decisió de l'Audiència de Castelló d'excloure el delicte de suborn en el denominat "cas Fabra", contra el president provincial del PP de Castelló, Carlos Fabra, segons l'escrit presentat aquest dijous per Anticorrupció en l'Audiència. Un comunicat de la Fiscalia Anticorrupció anuncia que el recurs de cassació s'ha d'interposar en les pròximes setmanes i serà elaborat per la Fiscalia del Tribunal Suprem. La secció segona de l'Audiència de Castelló va estimar recentment un recurs de Fabra i va descartar el delicte de suborn en aquesta causa.

Aquesta circumstància va motivar que el passat 22 de maig l'Audiència de Castelló anunciés la devolució al Jutjat d'Instrucció número 1 de Nules la causa sobre l'expresident de la Diputació de Castelló i líder del PP en aquesta província perquè no es considerava competent per jutjar-lo.

El jutjat de Nules havia remès el cas a l'Audiència perquè procedís a l'obertura del judici oral, però sense el delicte de suborn, "el cas li correspon a un jutjat penal, no a una sala de l'Audiència", segons la decisió anunciada dimarts passat.

Fiança de 4,2 milions d'euros

El 20 de gener, el jutjat d'Instrucció número 1 de Nules va acordar l'obertura del judici oral contra Carlos Fabra, a qui va imposar una fiança de 4,2 milions d'euros per suposats delictes de suborn, tràfic d'influències i contra la hisenda pública.

Fabra va presentar un recurs d'apel · lació contra aquesta decisió per entendre que no havia de ser imputat per suborn, i la Secció Segona de l'Audiència va estimar la seva petició el passat 4 de maig, mantenint, però, que podria haver existit tràfic d'influències.

El Jutjat número 1 de Nules, que ha tingut nou titulars en els últims vuit anys, va donar per conclosa el passat mes de desembre la instrucció d'aquesta investigació, oberta el desembre de 2003 després de dos querelles presentades contra Fabra per l'empresari Vicente Vilar, titular de Naranjax, una mercantil de productes fitosanitaris.

Naranjax tenia pendents d'aprovació diversos productes per part dels ministeris d'Agricultura i de Sanitat, i Vilar va tractar de contactar amb Fabra a través de les seves respectives esposes, Monserrat Vives i Amparo Fernández, que eren amigues.
Mediar a favor de Naranjax

Segons l'acte, hi ha indicis que Fabra va mediar amb les autoritats i funcionaris públics per agilitar la tramitació i obtenció de les autoritzacions fent valer la seva condició de president de la Diputació.

La denúncia que va originar aquestes diligències va ser presentada el desembre de 2003 per Vilar i, arran d'aquesta, Hisenda va denunciar Fabra per suposades irregularitats en la declaració de la renda de 1999, després d'això el jutge va ordenar investigar els seus comptes des d'aquest any fins a 2004.

Fabra i la seva dona, durant els exercicis fiscals entre 1999 i 2004, van obtenir ingressos que van ocultar a la Hisenda Pública i que no es corresponien amb el patrimoni ni amb la renda per ells declarats, segons aquest acte.

Les quantitats defraudades en aquest període sumen més de 880.000 euros per part de l'expresident i més de 580.000 per part de la seva dona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada