dimarts, 8 de maig de 2012

El frau del carboni a Europa, finançat per empreses nord-americanes

"Hi ha empreses nord-americanes que tenen negocis a Europa i poden comprar d'altres empreses, fins i tot dels països en desenvolupament, certificats per compensar la seva emissió de carboni", comenta Claudio Loser, president del Centennial Group Latin America, una empresa internacional de consultors. La major compradora de CRE és Dow Chemical, empresa proveïdora de gas taronja i napalm a l'Exèrcit nord-americà durant la guerra del Vietnam i la seva sucursal, Union Carbide Corporation, la que matà milers de ciutadans a Bhopal i que encara no els ha indemnitzat. La companyia té fàbriques de productes plàstics i químics a Alemanya, Bèlgica, Espanya, Holanda i Polònia.

Diversos gegants industrials americans amb franquícies o filials a Europa des de fa temps es troben enmig d'un escàndol climàtic. La causa és molt simple: els seus crítics els culpen de que veuen més barat pagar l'excés d'emissions de CO2, comprant els anomenats Certificats de Reducció d'emissions de carboni (CRE), que reduir-les realment, segons estipula el Protocol de Kyoto.

En teoria, aprovat per l'ONU, cada CRE equival a una tona de diòxid de carboni que no va arribar a l'atmosfera i es lliura després de certificar que la reducció realment s'ha dut a terme. No obstant això, en la pràctica aquesta opció va crear un terreny per a tot tipus de manipulacions. Segons les dades de 2010 de l'ONG ambientalista CDM Watch, en el 'mercat' circulen CRE que no representen "veritables reduccions de gasos hivernacle (...) i els seus compradors van usar aquestes falses reduccions com permisos per a contaminar més a Europa".

Els mediambientalistes atribueixen el títol de major compradora de CRE a Dow Chemical, empresa proveïdora de gas taronja i napalm a l'Exèrcit nord-americà durant la guerra del Vietnam i la sucursal, Union Carbide Corporation, es considera responsable del desastre de Bhopal (l'Índia), una de les majors catàstrofes industrials en la història de la humanitat. La companyia té fàbriques de productes plàstics i químics a Alemanya, Bèlgica, Espanya, Holanda i Polònia. Juntes ocupen el lloc 21 entre els 100 principals compradors europeus.

Entre les empreses presumptament implicades en la compra dels certificats 'falsificats' estan també ConocoPhillips, Chevron i Cabot Corporation. Les 10 companyies transatlàntiques més 'cotitzades' a Wall Street van ingressar més de 250 milions de dòlars en aquests crèdits, sense comptar les dades de 2011, que encara estan sense publicar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada