dilluns, 7 de maig de 2012

Grècia: El KKE i ED es neguen també a un front d'esquerres amb Syriza

A Samaras li han sobrat els tres dies de termini de què disposava per formar una coalició de govern. El líder de la conservadora Nova Democràcia, incapaç de portar a bon terme la seva tasca, ha admès: "Hem fet el que hem pogut i ha estat impossible". D'aquesta forma la responsabilitat passa al segon partit més votat, l'esquerrà Syriza d'Alexis Tsipras, però el KKE ja ha respòs: no a la col·laboració amb Syriza, com Esquerra Democràtica per rivalitats personals i ideològiques. Això sols pot acabar amb unes altres eleccions i el cost que comporten per un país espoliat per ND i Pasok és molt alt.

Alexis Tsipras, líder de la segona força (la coalició d'esquerres Syriza), demà al migdia rebrà el corresponent mandat del president Karolos Papulias, i així, successivament. Si tots els intents es revelessin estèrils, Papulias ordenaria un Executiu d'àmplia base o ecumènic, com es diu a Grècia -amb representació de totes les forces parlamentàries-, amb el sol propòsit de convocar noves eleccions.

Syriza, el grup revelació d'aquests comicis, amb 52 diputats, ha ofert en campanya un "front de totes les forces d'esquerra". Una de les al·ludides, el Partit Comunista de Grècia (KKE, marxista-leninista, 26 diputats) ja ha contestat: no a la col·laboració amb Syriza. Encara que el panorama polític va canviar ahir radicalment a Grècia, el prosoviètic KKE segueix fidel a les seves essències antipactes que les seves bases li sol·liciten.

Socialistes i conservadors havien anunciat que la col·laboració estava oberta a les forces proeuropees, i en l'amplitud de la denominació podria tenir cabuda Syriza, que defensa la permanència de Grècia a l'euro, però no a qualsevol preu. El peatge no és altre que la renegociació del memoràndum signat amb la troica i la incorporació d'una clàusula que garanteixi mesures de creixement. A favor de certes modificacions en l'acord s'havien mostrat també socialistes i conservadors.

Però no només els comunistes de Aleka Papariga eludeixen la responsabilitat; també els dos nous partits que ahir van entrar al Parlament han rebutjat l'oferta d'integrar un Gabinet d'unitat.

Cada un ho fa des dels pols oposats de l'espectre polític: Grecs Independents, de dreta extrema nacionalista i amb 33 diputats, perquè s'oposa a les polítiques d'austeritat, i Esquerra Democràtica, que amb 19 escons defensa la pertinença del país a l'eurozona, per rivalitats personals i ideològiques tant amb el Pasok com amb Syriza. La tradicional desunió de les forces d'esquerra es revela avui més que mai un obstacle per a l'estabilitat política. L'única alternativa clara al buit de poder és la repetició dels comicis, presumiblement al juny.

3 comentaris:

 1. Pues viva el KKE! Prosoviético y antipactista! Joder, lo que necesitamos aquí! Una gente que no se vende por sillas!

  ResponElimina
 2. "La tradicional desunió de les forces d'esquerra es revela avui més que mai un obstacle per a l'estabilitat política." La unió es un valor en si mateix, es veritat, però no a qualsevol preu es parla de partits d'esquerres que "eludeixen la responsabilitat"... quan parlem de responsabilitat i estabilitat ens hem de referir de qui, de la burgesía? de l'euro? de la UE? i a quin preu... "renegociació del memoràndum signat amb la troica i la incorporació d'una clàusula que garanteixi mesures de creixement"... Això que vol dir exactament? acceptar "part" de les retallades a canvi d'algunes dádives? i tot, per mantenir-se a dins del euro? Recordo allò de "programa, programa, programa"... em sembla que aquesta esquerra de Syriza sols te de radical el nom...

  ResponElimina
 3. Potser això vos aclara la postura de Syriza, amb els seus 5 punts clau: Salut!
  http://noticies.sirius.cat/2012/05/syriza-te-el-recolzament-de-dimar-i.html

  ResponElimina