divendres, 25 de maig de 2012

La militància d'IU rebutja governar a Astúries amb el PSOE per 16 vots

La militància d'IU d'Astúries ha rebutjat per un estret marge entrar a l'executiu que presidirà el socialista Javier Fernández, en contra del que s'ha acordat aquest dijous a la direcció política de la coalició després de dos dies de negociació amb el PSOE per arribar a un pacte de govern. A la consulta hi han participat 1.330 militants, dels quals 648 van votar a favor (el 48,72%), 664 en contra (49,92%), i 18 es van abstenir, ha informat la coalició en un comunicat en què adverteix que encara són dades provisionals que podrien variar amb la recepció de totes les actes. Foto: El coordinador d'IU a Astúries, Jesús Iglesias.

Aquest resultat és contrari a la línia marcada per la direcció d'IU. El coordinador a Astúries, Jesús Iglesias, havia animat a la militància a què recolzés el pacte per entrar a formar part del govern asturià ia assumir dues de les vuit conselleries que integraran el gabinet de Javier Fernández.

La direcció regional d'IU havia decidit sotmetre aquest acord a un referèndum vinculant entre les seves bases, consulta que s'ha desenvolupat aquesta tarda a les 22 seus locals de què disposa la coalició a Astúries.

Encara que no han facilitat el cens oficial de militants amb què compta la coalició, fonts del partit han assenyalat a EFE que ronda els 4.000, una xifra molt superior a la de participants en aquest referèndum.

De les agrupacions amb més nombre d'afilats, la majoria s'ha pronunciat en contra de l'acord, com és el cas de Gijón, on han votat 132 en contra i 80 a favor de participar en un govern de coalició.

A Mieres, Langreo, San Martín del Rei Aurelio o Lena, municipis de les conques mineres, també han vençut per un ampli marge els opositors a formar part del govern, mentre que altres amb menor pes en el si de l'organització, com és el cas de Gozón, sí que han guanyat els que recolzaven el pacte.

Esglésies havia animat a la militància a què recolzés aquest acord ja que, encara que reconeixia que era arriscat entrar al govern en un moment en què s'imposa la política d'ajustos, però considerava que era el moment de ser valents.
Antics Governs de coalició

No obstant això, el missatge de la direcció no ha calat entre les seves bases de manera que finalment IU no tornarà a formar part d'un govern de coalició amb el PSOE, tal com va passar en les dues últimes legislatures en què els socialistes van ostentar el poder.

Les dues formacions van governar en coalició entre 2003 i 2007, un període en què IU -amb 4 diputats enfront dels 5 actuals- va ocupar les conselleries de Justícia i Benestar Social, i entre 2008 i 2011 -també amb 4 escons- quan es va responsabilitzar de els departaments de Medi Rural i Benestar Social i Habitatge.

Després d'aquest resultat, els socialistes dirigiran les vuit conselleries del gabinet dissenyat per Javier Fernández, incloses les de Agroramaderia i Recursos Autòctons i la de Benestar Social, que s'havien reservat per a IU en el principi d'acord.

El president electe del Principat prendrà possessió del seu càrrec aquest dissabte, 26 de maig, mentre que dilluns, dia 28, ho faran els vuit consellers que integraran el seu gabinet, un menys dels actuals en fusionar educació i cultura.

Fernández ha decidit reduir l'estructura governamental per complir els principis d'austeritat i estalvi a què es va comprometre en el seu discurs d'investidura.

El president electe no donarà a conèixer la composició del seu govern fins aquest divendres en estar condicionats els nomenaments al referèndum que avui ha celebrat IU.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada