dimecres, 7 de setembre de 2016

La Catalunya Nord es manifesta dissabte per un ‘País Català’

La plataforma ‘Sí al País Català’ ha convocat dissabte a la tarda una manifestació a Perpinyà per reclamar que el nom de la nova macroregió del sud de l’estat francès inclogui una referència a la catalanitat. S’espera una assistència ‘massiva’, d’almenys 5.000 persones, i de caràcter ‘transversal’, gràcies a les adhesions confirmades de desenes d’entitats socials, culturals, sindicals i empresarials de Catalunya Nord. També se sumaran a la marxa partits polítics com CDC, ERC, el Partit Comunista Francès (PCF) i Moviment per França (MPF). L’acte reivindicatiu es farà abans del pronunciament de l’òrgan consultiu del consell d’estat, que té fins l’1 d’octubre per dirimir sobre la legalitat del nom triat, ‘Occitània’, que ignora i margina la realitat històrica i cultural dels dos territoris dins la política jacobina i centralista del govern d'Hollande.

Sota la capçalera ‘Sí al País Català’, la marxa arrencarà a les tres de la tarda de la plaça de Catalunya i recorrerà uns quatre quilòmetres del centre de la ciutat. L’itinerari pot patir variacions si així ho aconsellen les forces de seguretat i els cossos policials. El manifest de la campanya ‘Sí al País Català’ ha recollit més de 25.000 signatures en paper per carrers, places i mercats del territori i ha aconseguit 13.500 adhesions a internet. A més, aquests darrers dies s’han repartit 60.000 pamflets informatius de la manifestació i el web de la plataforma rep unes 250.000 visites diàries i, arreu el Conflent, Vallespir, Rosselló o la Cerdanya es multipliquen les senyeres penjades pels veïns en protesta vindicativa en portes, finestres i balcons.

El procés de tria del nom de la macroregió del sud de l’estat francès, que aplegarà en un sol ens administratiu catorze departaments, ha generat un intens debat al territori. Els ciutadans van poder dir-hi la seva en una consulta no vinculant que va durar més d’un mes entre el maig i el juny i que va donar l’opció ‘Occitània’ com a vencedora. Més tard, el Consell Regional dels Pirineus-Mediterrània va ratificar la designació. Amb tot, els sectors catalanistes van iniciar una campanya per aconseguir incorporar al nom un afegit: ‘País Català’. Creuen que, d’aquesta manera, es representarà les diferents sensibilitats, llengües, històries i orígens que hi ha al territori.

De mica en mica, la reivindicació s’ha anat estenent arreu, fins al punt que 147 dels 226 batlles nord-catalans han anunciat públicament el seu suport a la causa. Desenes d’entitats d’àmbit social, cultural, sindical, econòmic i empresarial també han donat suport a la campanya i han confirmat la seva assistència a la manifestació de dissabte a Perpinyà, informa Vilaweb.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada