dimarts, 27 de setembre de 2016

Les clàusules "confidencials" d'un polèmic projecte de Mercadona a Badalona

Habitat Iniciatives SL –en nom de Mercadona– i l'exregidor de CiU Pere Sió –en nom de Badalona Capaç– van acordar que el projecte i la direcció tècnica de les obres de dos supermercats a Badalona recaurien en un despatx d'arquitectes d'un familiar de Sió. La segona clàusula del "Contracte Privat de Promesa de Permuta" estableix qui serà el despatx d'arquitectes encarregat de les obres del supermercat planejat al Turó de l'Enric.

La cadena de supermercats Mercadona ha traçat un pla d'ampliació de la xarxa d'establiments a la ciutat de Badalona. Actualment n'hi ha cinc en funcionament, però l'empresari valencià Juan Roig ja ha aconseguit la llicència per a obrir una nova seu al barri de Pomar i pretén obrir-ne un parell més al Turó de l'Enric i al barri de Sant Roc. Les dues últimes actuacions es farien com a moneda de canvi de les obres de construcció de la nova seu d'una emblemàtica entitat badalonina, la Fundació Badalona Capaç, que actualment duu a terme la seva activitat d'inserció laboral de 240 persones amb discapacitat psíquica a l'edifici dels antics laboratoris de l'empresa química Cros, al barri de Sant Roc. Les intencions de l'empresa Mercadona, però, topen amb l'oposició del veïnat dels barris de Morera i Bufalà, així com del teixit comercial del municipi

L'operació consistiria en què l'actual seu de Badalona Capaç al carrer Juli Galve del barri de Sant Roc passés a mans de Mercadona i, a canvi, la promotora Habitat Iniciatives SL –que ha assumit el desenvolupament del projecte en nom de Mercadona–, s'encarregaria d'edificar 3.870 metres quadrats destinats als usos d'aquesta fundació sense ànim de lucre a la planta superior d'un altre establiment Mercadona al Turó de l'Enric, un paratge natural reivindicat pel veïnat i per entitats ecologistes.

L'Associació de Veïns de Bufalà i la plataforma Salvem el Turó de l'Enric han convocat, des del passat mes de juny, dues jornades al solar afectat i en reclamen la preservació com a corredor ecològic entre la serra de Marina i les platges de la localitat. L'actual equip de govern de l'Ajuntament de Badalona ha posat sobre la taula una alternativa per a dotar de noves instal·lacions a la Fundació Badalona Capaç. El pla de l'alcaldessa Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú) passaria per la rehabilitació integral a càrrec del consistori de l'antiga fàbrica Mobba, parcialment en desús i de titularitat municipal.

Aquest pla B, que suposaria una superfície aprofitable de 4.000 metres quadrats, deixaria fora de joc a Mercadona, que no tindria possibilitat de participar de l'operació de permuta i perdria l'opció de construir els dos nous supermercats. Sorprenentment, però, la Fundació Badalona Capaç ha rebutjat qualsevol alternativa i defensa a capa i espasa –amb el suport del PP, CiU i ERC– que l'única opció que contemplen és l'aliança amb Mercadona. El contracte privat entre Pere Sió Puig i la promotora de Mercadona estableix que el projecte d'obres del supermercat previst al barri de Sant Roc també el realitzaria el despatx del cosí-germà de Sió

Segons documentació "confidencial" a la que ha tingut accés la Directa, dos contractes privats signats l'any 2013 podrien explicar la negativa a modificar l'acord i, alhora, destapen l'existència d'una clàusula que estableix que, si l'operació arribés a bon terme, el projecte i la direcció tècnica de les obres dels dos nous supermercats s'encarregarien al despatx Ponsirenas & Puig i Associats, administrat pel cosí-germà de Pere Sió Puig i on hi treballa la seva filla Anna Sió.

El contingut dels contractes

El 2 de juliol de 2013 Pere Sió Puig, exregidor de CiU a l'Ajuntament de Badalona i coordinador d'Alcaldia durant el govern tripartit de PSC, CiU, ERC va signar en nom i representació de la Fundació Badalona Treball pels Disminuïts (denominació jurídica de Badalona Capaç) un document amb l'encapçalament "Contracte privat de promesa de permuta de finca per obra que es construeixi", la contrapart era Juan Carlos Sancho, apoderat de l'empresa Habitat Iniciatives SL, la promotora urbanística que actua en nom de Mercadona. En el tercer punt del text les dues parts acorden que el projecte i la direcció tècnica de les obres del nou edifici d'un operador comercial amb aparcament al carrer Juli Galve del barri de Sant Roc les "durà a terme el despatx d'arquitectes Ponsirenas & Puig i Associats".

A la clàusula segona del document s'imposa la mateixa condició en relació a la seu de Mercadona del Turó de l'Enric. Segons consta al registre mercantil, el 50% accionarial d'aquesta societat d'arquitectes és de Josep Puig Sió, cosí-germà de Pere Sió, actual director de la Fundació Badalona Capaç. A més, una de les arquitectes associades al despatx –des de fa 24 anys– és la filla del director de la fundació, Anna Sió Traidé, segons consta al web de l'empresa i al seu perfil professional. En un annex del contracte privat també es detallen les característiques tècniques de la nova seu de la fundació i els requeriments de mobiliari, valorats en 386.232 euros.

Una setmana més tard, el 8 de juliol de 2013, els sis propietaris dels terrenys del Turó de l'Enric –on s'ubicaria el Mercadona i la nova seu de la Fundació Badalona Capaç– i Juan Carlos Sancho, apoderat d'Habitat Iniciatives SL, van signar un altre document anomenat "Contracte Privat de Compravenda". Aquest document inclou una clàusula de privacitat on "les parts es comprometen a mantenir el present contracte confidencial i no publicitar-lo". En el text es detalla que el projecte necessitaria de tres parcel·les, una de 5.748 metres quadrats a nom de l'empresa Fivevif SL, i dues més petites –de 699 i 542 metres quadrats– a nom de les famílies Arqué Canalias, Bel Arqué i Elie Mateu.

Un dels beneficiaris de l'acord és Jacint Bel Arqué, militant d'ERC i responsable de la Federació Comarcal del Garraf, a qui correspondrien –segons el contracte confidencial– 41.666 euros pel seu troç de parcel·la. Els seus germans Joan i Remei rebrien la mateixa quantitat, i la seva mare, Lourdes Arqué, rebria 125.000 euros. El gruix de la partida aniria a parar a Fivevif SL, que rebria 2.056.000 euros. Com a mostra de bona voluntat en l'acord, l'empresa Habitat Iniciatives SL hauria abonat –i així consta per escrit– en el moment de la signatura del contracte privat 1666 euros a cadascun dels germans Bel Arqué i 3621 euros a la seva mare.

70.000 euros també "confidencials"


Malgrat que la carambola urbanística feia anys que corria boca-orella al municipi, no va ser fins a l'arribada de Xavier García-Albiol (PP), l'any 2011, quan la voluntat municipal per a tirar-lo endavant va iniciar el camí fins a quedar negre sobre blanc. El 27 d'abril de 2015, quan faltaven poques setmanes perquè Garcia-Albiol perdés l'alcaldia de Badalona, en una sessió ordinària del Ple es va aprovar la modificació puntual del Pla General Metropolità en relació als terrenys del Turó de l'Enric, una actuació necessària per a requalificar els terrenys, dotar-los d'ús comercial i permetre així la instal·lació d'un gran supermercat. L'acord va rebre el vot favorable del PP, CiU i ICV-EUiA, i l'abstenció del PSC.

Es dóna la circumstància que, un any abans –segons va destapar la Televisió de Badalona el passat 13 de setembre–, Mercadona va fer una donació de 70.000 euros al consistori badaloní. Els diners havien de servir "pel foment del comerç local" i el contracte comptava amb una clàusula de confidencialitat. Ambdues parts van sotasignar no fer públic "el contingut del present conveni, excepte si vénen obligades per llei". L'actual equip de govern, un cop revisada la comptabilitat d'aleshores, ha determinat que 37.000 euros d'aquella donació van anar a parar a una partida de llums de Nadal i la resta a superàvit de les arques municipals.

L'any 2012, i en el mateix capítol de donacions, l'empresa Mercadona va fer una aportació desinteressada de 50.000 euros a la Fundación de Análisis y Estudios Sociales (FAES), presidida per l'ex president del Govern espanyol Jose María Aznar. Ho va reconèixer Juan Roig el 3 de febrer de 2014 davant del jutge Pablo Ruz, durant la declaració en qualitat de testimoni en el marc de la causa que investiga la presumpta comptabilitat B del Partit Popular, més coneguda com a cas Bárcenas, informa Directa.cat.

Pere Sió Puig: el chollo sociovergente badalonés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada