diumenge, 25 de setembre de 2016

Les reclamacions per llista d'espera sanitària per a proves pugen un 16%

El nombre de reclamacions per "demora excessiva" per llista d'espera sanitària per a una prova diagnòstica ha augmentat un 16,25% el 2015 a Catalunya respecte a l'any anterior, en registrar-se un total de 2.439 queixes respecte a les 2.098 de l'any anterior. En el període de 2011 a 2015, les reclamacions per aquest motiu han passat de 1.562 a les 2.439 de l'any passat -un 56,14% més-, si bé el 2014 es va registrar un descens respecte a l'any anterior. Segons dades del departament de Salut recollides per Europa Press, tot i que el nombre de queixes relatiu a proves ha crescut, les que fan referència a intervencions quirúrgiques s'han reduït un 24,1% en un any, en passar de 7.370 a 5.592. De fet, el descens acumulat en quatre anys encara és més gran: una caiguda del 35,56% després de registrar-se 8.679 queixes el 2011.

El conjunt de queixes que es van interposar l'any passat s'enfila a les 18.353 en el sistema sanitari públic: 663 han estat per demora excessiva per llista d'espera; 2.589 per llista d'espera per a urgències; 194 per a atenció no urgent; 6.252 per a consultes externes; 236 per a ingrés hospitalari; 5.592 per a intervenció; 2.439 per a prova diagnòstica, i 388 per tractaments no quirúrgics. Fonts de la conselleria de Salut han explicat a Europa Press que les reclamacions generals de 2015 " no són comparables", ja que el departament no té desglossat el conjunt de reclamacions per motiu i nivell assistencial d'anys anteriors, de manera que només es poden contrastar les queixes per intervencions i proves esmentades.

Toni Barbarà, un dels portaveus de Marea Blanca Catalunya, ha qualificat el nombre de reclamacions de "xifres absolutament insuportables", i ha lamentat que els números no siguin comparables perquè abans no es comptabilitzessin les reclamacions en atenció primària i urgències. "És evident que no hi ha una dinàmica instal·lada de reclamació", ha assegurat Barbarà, qui ha animat als usuaris a reclamar perquè és l'única manera de deixar constància. Segons l'activista, les raons per no reclamar són la "i nsalubre resignació" dels ciutadans, els pacients que són derivats a centres privats i els que opten per anar per la via privada, el que significa que la realitat encara és més contundent del que mostren les xifres, en les seves paraules.

Per a Salut, la reducció de les llistes d'espera és una "prioritat", com va expressar divendres passat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que també va subratllar que el Govern no renunciarà al pla de 96 milions d'euros per reduir les llistes que va frenar la no aprovació dels Pressupostos. A data de juny de 2016, havia 138.606 persones en llista d'espera per a proves diagnòstiques i de 161.730 per a intervencions quirúrgiques i, respecte al mateix període de l'any passat, s'han fet un 3,8% més d'intervencions, un 24% més de proves i un 18,8% més de primeres visites a consultes externes, infgorma L'ARA.

Los médicos denuncian que Cifuentes maquilla las listas de espera

Las sospechas sobre el estado real de la lista de espera quirúrgica (LEQ) en la Comunidad de Madrid siguen más que presentes en la mente de los médicos. Tal y como denuncia la Asociación de Facultativos Especialistas de Madrid (AFEM), la nueva Orden de la Consejería de Sanidad, por la que se aprueban las instrucciones de gestión de la LEQ del Servicio Madrileño de Salud (SERMAS), esconde facilidades para el “maquillaje estadístico”. Entre las herramientas que ha presenciado AFEM, el nuevo dictamen determina que los pacientes sin tarjeta sanitaria madrileña quedan excluidos de la LEQ. Una cuestión que preocupa a la organización que se pregunta “qué pasa con aquellos que sin recibir dicha tarjeta, se les reconoce la asistencia sanitaria”. Pero no es el único producto de maquillaje que presencia AFEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada