dimarts, 4 d’octubre de 2016

Junts pel Sí i CSQEP negocien per a demanar el referèndum a Madrid

Forjar un front comú per demanar, de nou, el referèndum acordat amb el govern espanyol un cop se solucioni la governabilitat a Espanya i reeditar un espai polític-social per reivindicar el dret a decidir. Aquest és un dels principals objectius que buscarà Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) en el debat de política general a través d'una proposta de resolució. El document encara està al forn i s'ha d'acabar de polir a la reunió que aquest dimarts tindrà la coalició, però les converses amb Junts pel Sí (JxSí) ja s'han posat en marxa, tal com confirmaren fonts dels dos grups parlamentaris. De fet, la confluència de l'esquerra alternativa volen que es posi "per escrit" tots els aspectes del procés sobre els quals tots els sobiranistes hi estan d'acord.

"Si realment la prioritat és un referèndum acordat amb el govern espanyol, això s'ha de fer visible", assegura un dirigent de CSQEP. Els "comuns" s'agafen fil per randa a l'expressió "referèndum o referèndum" que va proclamar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el debat sobre la qüestió de confiança i entenen que la primera opció del Govern ha de ser intentar pactar la consulta amb Madrid. Això pot implicar repetir l'operació que l'any 2014, amb el Govern sota la batuta d'Artur Mas, van encapçalar Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV). Van tornar amb les mans buides mentre la CUP s'esperava "a l'andana", una actitud que els anticapitalistes tornaran a tenir si aquesta estratègia es torna a repetir.

Puigdemont té intenció de defensar la via del referèndum en una conferència a Madrid dilluns vinent, i també vol tractar la questió tan bon punt hi hagi nou executiu a Espanya. Quan rebi oficialment la negativa de l'Estat, arrencaran els preparatius per fer la consulta sota el paraigües exclusiu de la llei catalana.

A CSQEP són conscients que la correlació de forces al Congrés no és la propícia per pactar un referèndum, però asseguren que el compromís de Puigdemont de prioritzar un referèndum acordat, l'opció que sempre han defensat els "comuns", no es pot quedar en simples paraules i s'ha de visualitzar en fets. "S'ha d'intentar aquest bloc comú com es va fer l'any 2014. Servirà, almenys, per avançar en guanyar credibilitat davant de la comunitat internacional", argumenten des de CSQEP.

Inevitable és que en el si dels "comuns" s'estigui debatent també què passarà després del cop de porta de Madrid a la petició. "Hem de perseverar, però sabem que hem de tenir un pla B", reconeixen. Acordar aquesta alternativa no és senzill. "Tenim clar, però, que el referèndum ha de tenir garanties i ser reconegut per la Unió Europea. Les mobilitzacions ciutadanes són la part més unilateral a la qual podem donar suport", apunten des del grup parlamentari. Els "comuns" tenen clar que, en un any que es preveu d'alt voltatge polític pels embats del govern espanyol contra el procés sobiranista, hauran de fer pinya amb els independentistes a l'hora de defensar les institucions. Una de les vies on creuen que poden avançar conjuntament mentre es construeix un referèndum que tingui legitimitat per una majoria de ciutadans és posar en marxa el procés participatiu del procés constituent. La reedició, amb variacions, del front polític-social del Pacte Nacional pel Dret a Decidir entenen que pot ser l'espai més propici per avançar de forma conjunta, informa Nació digital.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada