divendres, 25 de novembre de 2016

Barcelona remunicipalitzarà la gestió de l'aigua

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha obtingut aquest divendres per primer cop l'aval polític del ple per començar el camí per remunicipalitzar la gestió de l'aigua, amb l'aprovació de dues proposicions de BComú i la CUP, les quals, amb matisos, suposen iniciar els estudis per recuperar "la gestió pública directa i integral" del servei, segons s'expressa al text dels "comuns". BComú, ERC i la CUP han estat els grups que han votat a favor de les dues propostes, i CiU ha estat l'únic en contra de les dues. El regidor d'Aigua i Energia, Eloi Badia (BComú), considera que és un "moment històric", perquè per primer cop la majoria del ple diu que les coses han de canviar. "Hem votat transparència, qualitat del servei i tarifes més justes i més baixes per als veïns", ha ressaltat, i ha afegit que "la millor forma de prestar un servei tan essencial és en l'àmbit de la gestió pública".

La líder de la CUP, María José Lecha, ha subratllat que fins ara "no s'han pogut constatar passos evidents" del govern ni de l'Àrea Metropolitana (AMB) en aquesta línia. Malgrat que els dos textos no estan tan lluny entre ells i que s'han debatut junts, "comuns" i "cupaires" han estat incapaços d'acordar un sol redactat. El BComú reclama obrir una línia de treball envers la gestió pública de l'aigua, inclòs el subministrament domiciliari, "valorant sempre la seva oportunitat, pertinència i viabilitat, tant tècnica com econòmica, social i ambiental", i dotar pressupostàriament aquesta línia de treball per elaborar els informes tècnics i jurídics necessaris.

La diferència amb el de la CUP és bàsicament de calendari i que els "cupaires" no ho vinculen a la seva viabilitat, ja que el text "cupaire" demana fixar un calendari per desenvolupar "el procés de recuperació de la gestió totalment pública i directa de l'aigua, assumint-ne la gestió municipal, mancomunada o metropolitana", i fins i tot aposta per crear en el termini d'un mes un grup d'estudi i seguiment de la línia de treball encetada. El PSC ha votat a favor de la proposició de BComú, i s'ha abstingut en la "cupaire". C's i PP s'han abstingut a la dels "comuns", i han votat en contra de la "cupaire".

Alfred Bosch (ERC) ha defensat que l'aigua ha de ser de gestió "tan pública com sigui possible". Francina Vila (CiU) ha demanat abordar aquests debats de manera rigorosa i estudiar totes les possibilitats, i ha retret el "sectarisme ideològic" de les propostes. Santiago Alonso (C's) ha defensat que l'aigua "ja és un bé públic", competència dels ajuntaments, i que ja tenen mecanismes per garantir l'accés a tothom, però ha avalat recuperar el lideratge públic de la gestió de l'aigua. Alberto Fernández (PP) s'ha queixat d'una nova "gesticulació" de Colau i de la "guerra de l'aigua" que mantenen BComú i la CUP, informa Nació Digital.

La CUP s'encadena per la remunicipalització de l'aigua

Diversos militants de la CUP Poble Actiu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona s'han encadenat aquest matí a les portes d'accés del Saló Iwater Barcelona – Saló Internacional del cicle de l’aigua, mostrant cartells defensant la remunicipalització del servei de subministrament de l’aigua i el rebuig a la intervenció d’empreses privades en aquest servei. L'acció s'emmarca dins la campanya “Movem-nos, remunicipalitzem l’aigua”, que es va posar en marxa fa uns dies amb l'aparició enigmàtica d'aneguets a fonts d'arreu del territori.

Una societat de la trama ATLL està domiciliada a Liechtenstein

El petit principat de Liechtenstein, ubicat entre Àustria i Suïssa, és un paradís fiscal molt discret que ha estat escollit per algunes empreses i fortunes mundials per amagar-hi el seu tresor. A Vaduz, la capital d'aquest país, hi està domiciliada la societat instrumental Jazz Trust, que, en el registre mercantil de l'illa de Guernsey, apareix com la propietària última del 21% de les accions de la companyia Pionees Cataluña Investments IC Limited.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada