dilluns, 14 de novembre de 2016

Catalunya: Uns comptes de dretes a canvi d'un referèndum

La CUP va anunciar dissabte que permetria l'admissió a tràmit dels pressupostos de l'any que ve. El canvi de postura –al juny va vetar els comptes per al 2016– és degut, sobretot, al fet que s'hagi introduït una partida per fer el referèndum d'independència, que Carles Puigdemont va anunciar per al setembre del 2017. La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha assegurat aquest dilluns que "si el TC suspèn els pressupostos, el referèndum s'ha de fer igualment". "No ens podem escudar en què suspèn el TC".

De fet, ja es va avançar que els comptes incorporarien obertament una partida per al referèndum, un fet que donaria arguments de pes a l'Estat per impugnar-los. El Govern, però, està disposat a afrontar aquest repte, i això que a Junts pel Sí hi ha veus que defensen que és millor repetir l'estratègia del 9-N, quan es va optar per ubicar els recursos destinats a la votació en diferents partides, sobretot la de processos electorals, sense fer al·lusió explícita a la consulta. Aquest cop, però, la CUP ha pressionat per explicitar-ho. Al mateix temps, però, hi haurà altres capítols no tan explícits (i per tant, difícilment impugnables) que també incorporaran les despeses que haurien de servir per impulsar la votació. Així, si el TC acabés suspenent la partida per al referèndum, els pressupostos continuarien preveient igualment els recursos per dur-lo a terme.

Des de la formació anticapitalista reclamen que, en una legislatura que els independentistes qualifiquen d'"excepcional" perquè ha de de deixar Catalunya a les portes de la independència, els pressupostos "no poden ser els normals". "Hi ha d'haver polítiques que avancin en el referèndum", ha dit Reguant. Per fer possible la convocatòria d'aquest referèndum, Reguant ha demanat convocar la cimera d'experts de l'autodeterminació "com més aviat millor", per tal de complir amb el que es va aprovar en el debat de política general.

Precisament el fet que la CUP admeti a tràmit els pressupostos perquè el Govern ha garantit una partida pel referèndum ha estat blanc de les crítiques dels partits de l'oposició. El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha retret als cupaires que avalin, d'entrada, els comptes "no perquè hi estiguin d'acord, sinó perquè a canvi hi haurà un altre 9-N". En una entrevista a TV3, Domènech ha dit que això significa que molts problemes no s'abordaran "a canvi d'una cosa que passa sempre en el futur" i que, aquest cop, és el referèndum, informa L'ARA.

JxSí quita la deducción por vivienda para complacer a la CUP

Un total de 250.000 contribuyentes del IRPF con ingresos superiores a 30.000 euros anuales dejarán de disfrutar en Catalunya de un 1,5% de deducción adicional por vivienda habitual si prospera el paquete de medidas fiscales que el Govern ha acordado con la CUP en el anteproyecto presupuestos de la Generalitat para el 2017. Con esta medida, el Govern se ahorrará unos 11 millones de euros en el 2018. Esta rebaja, que supone descartar la subida del IRPF a las rentas más altas, una de las exigencias de los 'cupaires', es una de las medidas que Junts pel Sí y su socio anticapitalista han pactado tras un trabajo de "aproximación de posiciones políticas" bajo los principios de "equidad y progresividad", según ha explicado el secretario de Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada