dimecres, 30 de novembre de 2016

CCOO: Els nous impostos ingressaran la meitat que amb el de successions

Comissions Obreres valora el canvi de posicionament polític que implica que el pressupost de la Generalitat per al 2017 sigui expansiu, però consideren insuficient aquesta millora. En la seva opinió, una política més agosarada d’ingressos hauria fet que els comptes públics donessin resposta a l’emergència social que viu el país. CCOO veu positiu l’augment de la despesa social en 1.170 milions, però destaca també que aquest increment és clarament inferior en 2.500 milions d’euros del que es preveia en els pressupostos de 2010. El sindicat, tot i valorar que Catalunya pateix un problema de finançament, destaca que la pressió fiscal catalana està actualment 7 punts per sota de la mitjana europea, tot i que en les rendes inferiors la pressió és més alta que a la mitjana de l’Estat espanyol.

En l’apartat d’ingressos, el sindicat destaca que s’incompleix la resolució del Parlament de Catalunya sobre la situació d’emergència social, que cridava a millorar l’impost de successions i donacions, el de patrimoni i l’IRPF, per tal d’aconseguir més ingressos per fer polítiques socials i garantir un sistema fiscal més progressiu. L’organització obrera considera que la suma de la previsió d’ingressos que el Govern fa fruit de la creació de nous impostos no arriba ni a la meitat del que es podria obtenir amb la recuperació de l’impost de successions rebaixat per diferents governs.

Però no tot són crítiques, CCOO aplaudeix la derogació de la llei d’estabilitat pressupostària del govern anterior, “que avançava en el temps respecte de la resta de les autonomies la priorització del deute per davant de les necessitats socials”. El sindicat planteja, de cara al debat parlamentari una sèrie d’actuacions, que recuperin les rebaixes fiscals fetes a partir de 2010 i, al mateix temps, fer tributar les rendes més altres i grans patrimonis.

En concret proposa recuperar les rebaixes fetes a l’impost del successions, cosa que permetria recaptar entre 400 i 500 milions suplementaris. En segon lloc proposa incrementar la fiscalitat a les rendes més altres pel que fa a l’IRPF. En aquest sentit planteja crear tres trams a partir de 60.000 euros d’ingressos. Un 23% per a rendes entre 60.000 i 90.000 euros; un 24,5% per a rendes entre 90.000 i 120.00 euros i un 26% pel que guanyen més de 120.000 euros anuals.

Una altra mesura seria reduir el mínim exempt de l’impost de patrimoni, acostant la seva tributació a la que hi havia abans de les retallades. A més, CCOO planteja recuperar les rebaixes fiscals atorgades als casinos i les activitats que es vinculen amb el joc. Finalment el sindicat reclama més dotació econòmica per a l’Agència Tributària de Catalunya per lluitar contra el frau i incrementar així la recaptació.

CCOO i UGT, d'altres sindicats i diverses entitats socials es van mobilitzar el 19 de novembre passat per reclamar uns pressupostos amb més contingut social que poguessin revertir part dels estralls causats per les retallades, informa Diari del Treball.

El PP veta la propuesta para subir las pensiones

El Gobierno del PP ha registrado un escrito en el Congreso reclamando la paralización de la tramitación parlamentaria de la proposición de ley que firmó el PSOE y otros grupos de la oposición para subir las pensiones en 2017 una media del 1,2%, alegando que su aplicación supondría un coste para el Estado de más de 1.150 millones de euros sin que se detalle de dónde deberían salir.

Las comunidades que invierten en I+D crecen más


La economía del conocimiento ha permitido a las CCAA que la han desarrollado con mayor intensidad resistir mejor la crisis en términos de renta, productividad y empleo. Esta es la principal conclusión del estudio La competitividad de las regiones españolas ante la economía del conocimiento, realizado por el Ivie y la Fundación BBVA. El informe analiza la relación entre el uso del conocimiento que hace cada comunidad autónoma mediante el empleo de factores que lo incorporan, y su capacidad de generar renta y riqueza.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada