dijous, 24 de novembre de 2016

CSQEP rebutja els pressupostos del Govern i la CUP

Catalunya Sí que es Pot no veu cap tipus de possibilitat d'acord amb els pressupostos que Oriol Junqueras presentarà el dimarts. Just després de reunir-se amb el departament d'Economia, el portaveu de la confluència d'esquerres, Joan Coscubiela, i la diputada Marta Ribas han mostrat la seva decepció i han denunciat que el Govern ha decidit fer una "triple renúncia" en els pròxims comptes. "Renuncien a l'autogovern fiscal, a fer pagar més a qui més té i a disposar de més recursos públics per fer polítiques socials", ha sentenciat Coscubiela. En definitiva, lamenten que s'hagi tancat la porta a una política econòmica redistributiva malgrat que el Govern defensi que seran els pressupostos "més socials possibles".

Els diputats de CSQEP insisteixen que "hi ha marge" tant polític com competencial per fer una reforma dels impostos propis però que no hi ha voluntat, ni tan sol d'ERC, de fer-ho. "No veiem una voluntat d'anar més enllà, la decisió està presa", han censurat. La reunió amb el departament d'Economia s'ha fixat després que Catalunya Sí que es Pot ho demanés i denunciés que el Govern s'ha centrat a negociar els comptes exclusivament amb la CUP. De fet, la confluència d'esquerres es va oferir als anticapitalistes per fer pinya i sumar forces a l'hora de demanar a la conselleria d'Economia que accepti una reforma fiscal que s'inclogui als pressupostos del 2017. Resituat ja en el procés sobiranista, Catalunya Sí que es Pot busca ser també actor clau en la negociació dels pressupostos.

CSQEP considera que el Govern té marge per augmentar la recaptació en fins a 1.000 milions d'euros. En les darreres setmanes ha defensat que amb una reforma del tram autonòmic d'IRPF que apugi el tram alt per a les grans fortunes i abaixi les del tram baix per a les classes populars es podrien recaptar entre 250 i 400 milions. També que es podrien sumar entre 300 i 350 milions més tornant a la llei de l'impost de successions i donacions prèvia a la reforma del 2010. Finalment, amb una reforma de la tarifa de l'impost de patrimoni calcula que es podrien ingressar entre 200 i 250 milions d'euros més, informa Nació Digital.

Catalunya: Uns comptes de dretes a canvi d'un referèndum

La CUP va anunciar dissabte que permetria l'admissió a tràmit dels pressupostos de l'any que ve. El canvi de postura –al juny va vetar els comptes per al 2016– és degut, sobretot, al fet que s'hagi introduït una partida per fer el referèndum d'independència, que Carles Puigdemont va anunciar per al setembre del 2017. La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha assegurat aquest dilluns que "si el TC suspèn els pressupostos, el referèndum s'ha de fer igualment". "No ens podem escudar en què suspèn el TC".

Manuel Castells: ‘el procés independentista s’ha autodestruït’

El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, veu l’independentisme ‘paralitzat’ després que el govern hagi decidit sotmetre la continuïtat del full de ruta pactat entre JxSí i la CUP a una qüestió de confiança el setembre. ‘L’única explicació que ens donen és un torni vostè al setembre, sense explicar-nos si això significa un nou pacte de govern, un nou full de ruta o uns nous pressupostos. Es pot dir que el procés està blocat’, ha indicat en la conferència de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada