dimecres, 9 de novembre de 2016

Memòria de Mallorca: «Hi ha 120 persones i de moment, n'hem trobat 30»

A la fossa de Porreres es calcula que hi ha 120 víctimes del franquisme, procedents de 30 municipis de l'illa. És la fossa més gran de les illes. Ja s'han exhumat més de 30 cossos. Avui, Maria Antònia Oliver, presidenta de Memòria de Mallorca, ha valorat com és desenvolupen les tasques i explicat com és l'experiència que es viu i que ha costat tants anys poder portar a terme: «Ha estat molt intens i ràpid. No hem tingut temps encara per pair tot el que s'està trobant i el que representa. Hem viscut sentiments molt intensos d'alegria i rabia. És una sensació estranya. Hi ha 120 persones i, de moment, n'hem trobat 30».

«Pensam que molts d'ells feia temps que estaven empresonats i a mesura que els anaven traient de les presons, els duien cap aquí. Duien amb ells el poc que tenien com un calçador o un raspall de dents. A les famílies, els deien que els havien posat en llibertat i això demostra que, de llibertat, res. Una persona fermada amb filferro i que després la maten, és evident que no està en llibertat».

«La relació amb les famílies és molt bona. Això és una qüestió que no està superada en absolut. Els ossos trobats constaten un mal horrorós que els feren a aquestes persones. Hem estat molts d'anys sense fer res. Si s'ha fet això es perquè hi ha hagut un moviment civic i social que s'ha mogut. No han estat els jutges, ni la policia, ni les institucions. Han estat les famílies que es varen posar en contacte amb historiadors perquè no sabien on anar. Elles varen aconseguir que s'aproves una llei que ha donat aquest resultat».

«S'està creant una consciència, que es pugui parlar d'això de manera natural i oberta. Quan les coses estan enterrades i silenciades és quan es poden repetir. Això ha ajudat al fet que la gent perdi la por que sen adoni que és una qüestió de drets humans, que era urgent fer-ho i que tenim aquest compromís amb aquestes persones que varen morir», informa dBalears.cat

Primeros hallazgos en la fosa común de Porreres

Solo han hecho falta unos cuantos minutos de para que apareciesen los primeros restos humanos en la fosa común del cementerio de Porreres. Han aparecido un cráneo y una mandíbula, entre otros huesos. Los trabajos de exhumación que se han iniciado hoy, dirigidos por el doctor Francisco Etxeberria, se prevé que duren aproximadamente un mes. Cerca de un centenar de personas trabajan en la fosa, entre profesionales y voluntarios. Además la organización ha anunciado que los trabajos de exhumación estarán abiertos al público, que podrá ver cómo se llevan a cabo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada