dimecres, 7 de desembre de 2016

CCOO «qüestiona» l'informe PISA perquè no analitza els sistemes educatius

CCOO reconeix "l'esforç" de l'informe PISA per proporcionar dades transparents i d'abast mundial sobre algunes competències i aprenentatges dels alumnes de 15 anys però considera "qüestionable" l'informe perquè no analitza els sistemes ni les polítiques educatives. També critica que l'informe s'"extralimita" al valor de les seves dades i no té en compte el paper de la cohesió social de la població i només avalua aspectes culturals de l'entorn de l'estudiant. El sindicat recorda que Pisa que les polítiques educatives són instruments de llarg recorregut i a més, segons apunta, els resultats d'aquestes proves no estan vinculats amb la LOMCE ja que els alumnes examinats el curs passat cursaven els programes de la LOE.

Segons el sindicat, l'informe que es va fer públic aquest dimarts posa de manifest una continuïtat en els resultats obtinguts en els darrers anys, tot i els canvis en les polítiques educatives. CCOO recorda que a Catalunya s'observen petites millores en ciències, lectura i matemàtiques, tot i que seran els acadèmics, segons diu, els que hauran de determinar si aquestes petites millores són significatives a nivell estadístic. Així mateix, recorda que una altra constant de PISA és que els resultats més satisfactoris corresponen a nois amb un nivell econòmic, social i cultural alt. Això ratifica, segons el sindicat, la vinculació de les competències examinades per PISA a entorns culturals determinats, considerats pels avaluadors com a bons o desitjables. El sindicat assegura que els que viuen en aquests contextos tenen avantatge en l'avaluació.

Així mateix, CCOO assenyala que els resultats de PISA s'han obtingut en un context d'una significativa reducció de despesa pública en educació i d'augment de despesa privada que "s'està tornant" insostenible per a les famílies. El sindicat afegeix que també es torna "insostenible" l'esforç del personal educatiu, "que ha vist una reducció de plantilla severa i un empitjorament de les seves condicions de treball" i subratlla que els alumnes avaluats el curs passat ha patit aquestes condicions des de 2011 fins al 2015.

CCOO avisa que en cas de no revertir "dràsticament" aquestes polítiques pressupostàries, serà d'aquí a dos edicions que s'analitzaran els resultats de l'alumnat que ha estat escolaritzat íntegrament en aquestes condicions i aleshores serà "massa tard per a aquesta generació, i potser també massa tard per a què els responsables polítics assumeixin responsabilitats". Amb tot, el sindicat conclou que no comparteix la valoració "triomfalista" realitzada pel Departament d'Ensenyament de la mateixa manera que no va compartir "les visions derrotistes" en anteriors edicions, segons informa Nació Digital.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada