dilluns, 19 de desembre de 2016

Gregor Gysi, elegit president del Partit de l’Esquerra Europea

Els més de 200 delegats del 5è Congrés del Partit de l’Esquerra Europea (PEE) van escollir aquest dissabte a la tarda al comunista alemany Gregor Gysi, de Die Linke (L'Esquerra) com a nou President per al pròxim mandat de tres anys que conclourà a finals del 2019. El Congrés també va triar els seus quatre vice-presidents i el tresorer, amb els quals es completa la Presidència del PEE (PIE en castellà o European Left en anglès). Pierre Laurent (PFC, França) ara es convertirà en vicepresident del partit, al costat de Maite Mola (PCE, Espanya) i Margarita Mileva (de L’Esquerra Búlgara) que van ser reelegits per a un tercer i segon mandat, respectivament. Paolo Ferrero, Secretari General de Rifondazione Comunista (Itàlia) serà el vicepresident entrant. La direcció va ser triada en una votació conjunta que va comptar amb el suport del 67,6% dels vots, enfront d’un 24,5% que van votar en contra i un 8% que es va abstenir.

“Avui comença un nou capítol de la meva vida”, va dir Gregor Gysi, després de ser elegit president del PEE. Va valorar positivament el treball realitzat pels anteriors presidents, va descriure la situació de profunda crisi en què es troba Europa, va parlar del creixent increment de la bretxa de la pobresa i de l’especulació com a causa de la crisi. Es va posicionar contra els paradisos fiscals, contra el TTIP i el TISA, contra l’austeritat que destrueix Europa, i va denunciar el creixent militarisme a la Unió Europea i Alemanya. També va parlar de la necessitat de donar solucions a la crisi mediambiental i de la crisi dels refugiats, i això es fa, va assegurar, anant a les causes del conflicte. Gysi va criticar aquesta Unió Europea però va argumentar que no cal abandonar-la, en una aposta decidida per la integració europea enfront dels estats nació.

El nou president va concloure la seva intervenció advocant per una Europa més activa, més lluitadora i il·lusionada, assegurant que la seva presidència demostrarà que hi ha una altra Alemanya molt diferent a la de Merkel i Shäuble. En aquest segon dia de Congrés es van aprovar importants documents, com el document polític que marcarà les línies d’acció del PEE per als propers tres anys i que ha obtingut el suport del 81,% dels vots, enfront d’un 10% que es va posicionar pel no i un 9% que es va abstenir.

Gregor Gysi és membre del Bundestag des del 2005 i va ser portaveu del grup parlamentari de Die linke fins a l’any passat. Advocat de professió, Gregor Gysi va iniciar la seva carrera política en el PDS – Partit del Socialisme Democràtic, després d’haver presidit el partit entre 1989 i 1993. Va ser membre del Parlament de la RDA ( “Volkskammer”) entre l’any 1990 i 2002, quan també es va convertir en tinent d’alcalde de Berlín i senador per qüestions d’economia, treball i de les dones en la coalició de SPD-PDS que governa la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada