dijous, 15 de desembre de 2016

Oposició al projecte d'extreure or al Ripollès per l'impacte ambiental

L'Associació de Naturalistes de Girona s'oposa al projecte d'investigació per extreure or, plata i altres minerals a una zona extensa del Ripollès, que inclou 6 municipis, l'endemà que l'empresa que ho vol portar a terme en donés a conèixer els detalls. Els ecologistes alerten de l'impacte ambiental d'aquesta activitat i molt especialment a nivell dels aqüífers. Foto: L'entrada de la mina Zaragoza de Queralbs (Ripollès) on l'empresa creu que es pot extreure or.

A l'espera del que determini la Generalitat, que serà qui decidirà si els atorga el permís per iniciar la investigació, denuncien que l'empresa no ha aportat prou informació en aspectes com ara l'anàlisi dels riscos en cas de vessament o contaminació de les aigües ni un pla de gestió de residus. L'Associació de Naturalistes de Girona se suma a les veus contràries del projecte d'investigació per extreure or i altres materials –com ara plata- d'unes mines abandonades al Ripollès, concretament a la Vall de Ribes.

Basant-se en les dades publicades al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), el Projecte d'Investigació Serentill, que és el nom de l'empresa de Lleida que ho vol portar a terme, pretèn explorar prop de 8.000 hectàrees (261 quadrícules mineres) als termes municipals de Toses, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Campelles i Pardines.

Els ecologistes denuncien que la documentació que l'empresa ha presentat a la Generalitat, que és qui haurà de decidir si li dóna la llicència per començar els treballs d'investigació i prospeccions, no inclou aspectes rellevants sobre l'impacte ambiental que tindrà aquesta activitat d'extracció minera a la zona. Concretament, afirmen que no es recullen els possibles impactes ambientals de la campanya de sondeigs a les aigües subterrànies i aqüífers existents i que tampoc s'ha presentat cap estudi hidrogeològic.
Per altra banda, alerten que no s'analitzen amb "profunditat" els "riscos ambientals" d'un possible vessament o contaminació de les aigües, uns riscos que recorden tenen una "incidència directa" sobre l'abastament d'aigua dels municipis afectats pel projecte.

Els ecologistes no són els únics que s'oposen al projecte. El Consell Comarcal del Ripollès i els Ajuntaments de la zona també han expressat la seva preocupació i per això van presentar-hi al·legacions. Consideren que afectaria negativament al patrimoni natural de la Vall de Ribes.

Per la seva banda, els responsables de l'empresa van exposar dimecres les línies generals del projecte en un acte a Queralbs, on van defensar la viabilitat de l'explotació de les mines abandonades, entre altres coses, perquè asseguren que aprofitaran les carreteres i les galeries subterrànies que ja hi ha fruit de l'explotació minera del passat, quan s'extreia sobretot plata i plom. Durant l'atenció als mitjans, van subratllar que les tècniques que usaran no generaran residus contaminants alhora que descarten afectacions a l'aigua subterrània perquè treballaran per sobre del nivell freàtic, un tema que preocupa especialment als alcaldes de la zona que ja han presentat al·legacions al projecte.

El pla empresarial preveu una inversió de 65 milions d'euros i la creació de més de 100 llocs de treball, fet que comportarà, diuen, un important revulsiu econòmic a la zona. Per poder-ho tirar endavant, necessiten un permís de la Generalitat que encara no s'ha atorgat i que està pendent d'un informe de restauració ambiental de la zona. L'empresa calcula destinar uns 5 anys en la inspecció de la zona i l'extracció de mostres un cop tinguin l'autorització, informa Nació Digital.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada