dijous, 26 de gener de 2017

CSQEP denuncia les greus mancances de la DGAIA

La diputada de CSQEP Gemma Lienas ha denunciat avui les greus mancances del model de servei de protecció a la infància i de la DGAIA del Govern de la Generalitat de Catalunya. Lienas ho ha fet en el marc d’una interpel·lació parlamentària a la consellera Dolors Bassa. “El sistema de protecció a la infància no funciona. Tenim un model assistencial quan el que hauríem de tenir és un model preventiu i d’atenció comunitària”, ha dit Lienas en el seu torn d’intervenció, al temps que ha indicat que cal anar “a un model on es faci prevenció i on s’incrementi el treball amb les famílies i els recursos que s’hi destinen” i on “els centres haurien de ser l’últim recurs”.

En aquest sentit, Lienas ha aprofitat la seva interpel·lació per posar al damunt de la taula les mancances que té la DGAIA havent recollir les queixes de famílies, entitats i treballadors i treballadores. Queixes que, segons la diputada, es resumeixen en quatre punts: “Manca de seguretat jurídica, coaccions, manca de transparència i trencament del vincle familiar”.

“Les famílies no tenen seguretat jurídica perquè consideren que estan en mans de la DGAIA, amb indefensió i sense possibilitat de fer-se escoltar, i amb uns informes que, sovint, manquen d’objectivitat”, ha explicat Lienas, que ha afegit que els treballadors i treballadores també tenen aquesta sensació de manca de seguretat jurídica “perquè encara que observin irregularitats no poden denunciar-les, ja que s’arrisquen a perdre el seu lloc de treball”. “I els qui treballen amb adolescents conflictius s’arrisquen a ser denunciats per ells”, ha puntualitzat la diputada de CSQEP.

En referència a les “coaccions”, Lienas ha denunciat que a les famílies “des del moment zero, DGAIA els fa saber que n’hi ha de col·laboradores i de no col·laboradores”. “I les que pertanyen a aquest últim grup no tenen possibilitats de recuperar la tutela dels infants i també se les amenaça perquè no parlin amb els mitjans de comunicació”, ha esgrimit la diputada de la confluència, que també ha explicat que hi ha treballadors que reben “coaccions perquè no denunciïn o per falsificar informes”.

La diputada de CSQEP ha explicat que les famílies “tenen dificultat per accedir als seus dossiers i, quan hi accedeixen, sovint als dossiers els falten parts que misteriosament han desaparegut”. I en darrer lloc, el trencament del vincle familiar. “Vostè creu que es pot mantenir el vincle amb una hora de visita quinzenal en un lloc de trobada i sota la supervisió d’un educador?”, ha preguntat Lienas a la consellera.

La diputada de la confluència ha finalitzat la seva interpel·lació qüestionant a la consellera l’aposta per un model basat en la construcció de centres, i en aquest sentit ha volgut fer notar a Bassa que els adolescents actuals “no tenen res a veure amb els de fa 25 anys, encara que només sigui per l’acceleració de la vida actual i per la manca de resistència a la frustració”. Amb tot, ha qüestionat Lienas, “continuen funcionant amb programes de 25 anys enrere”.

El escándalo de los centros de menores tutelados por la Generalitat

Sindicatos, familias, afectados y el Síndic de Greuges denuncian el trato, la saturación y las deficientes instalaciones de algunos centros de menores tutelados por la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). Estos espacios se presupone que deben reunir unas condiciones adecuadas porque sustituyen al hogar familiar de los chavales retirados a sus padres y cuya tutela asume la Generalitat para protegerlos de situaciones de riesgo o desamparo. Y "por tanto tienen que estar mejor que en su casa", puntualizan los expertos. Solo entre enero y septiembre del año pasado la DGAIA retiró a 652 menores de sus familias, y el total de niños en desamparo en Catalunya asciende a 6.500. Cuatro asociaciones de padres de estos menores preparan denuncias contra la Generalitat por reiterados abusos y falta de garantías en el proceso de desamparo.

Familias rotas por la retirada de niños denuncian graves atropellos del sistema


Cuatro asociaciones llevarán la demostrada falta de garantías ante la Fiscalía General del Estado y el Parlamento Europeo. "A mis padres se les ocurrió pedir ayuda económica a la Administración y ahí empezó la pesadilla y la destrucción de mi familia", dice María, la denunciante. La joven ha estado cuatro años "tutelada" por la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). Este organismo ha retirado, desde enero hasta septiembre de este año, a 652 menores de sus familias.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada