divendres, 27 de gener de 2017

Manuel Bustos a judici per la retirada de multes a familiars

La jutge que instrueix el cas Mercuri, Beatriz Faura, ha ordenat l'obertura de judici oral contra l'ex-alcalde de Sabadell Manuel Bustos per la peça 30, que fa referència a la presumpta retirada de multes de trànsit a familiars. Així ho ha anunciat la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, personada com a acusació popular, que demana una pena de dos anys de presó per a l'ex-alcalde socialista. Bustos està acusat en aquesta peça de dos delictes de tràfic d’influències comesos per una autoritat en concepte d’autor material i un delicte de prevaricació en concepte d’inductor. La jutge també acusa l'intendent de la policia de Sabadell Josep Miquel Duran de dos delictes de tràfic d’influències comesos per funcionari públic com autor material, per malversació de cabals públics, per falsedat documental i per prevaricació administrativa.

L'ex-director de l'àrea d'Espai Públic de l'Ajuntament Xavier Izquierdo també està investigat per un delicte de malversació de cabals públics en qualitat de còmplice. Tot i que l'ex-alcalde de Sabadell ha defensat reiteradament la seva innocència i ha intentat acreditar que l'import de les multes van ser pagats, la jutge considera que hi ha indicis de delicte suficient com per obrir judici oral, que anirà a càrrec de l'Audiència Provincial de Barcelona i que ara resta ja pendent de la data.

En la mateixa resolució, la jutge requereix cautelarment als acusats fer efectives en el termini de 24 hores diferents fiances. A Bustos i Duran els requereix un import de 533,33 euros de manera solidària, mentre que a Izquierdo i també a Duran un import de 178 euros. Segons la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, la resolució judicial ha estat emesa després que la jutge donés per finalitzades les diligències prèvies d’aquesta peça i que la secció tercera de l’Audiència Provincial de Barcelona desestimés el recurs d’apel·lació interposat per les defenses dels acusats i confirmés la resolució de la jutge.

Tant el ministeri fiscal com l’acusació popular, exercida per la plataforma, han sol·licitat la imposició de penes de dos anys de presó amb inhabilitació especial per l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de condemna per a Bustos. A més, demanen una multa de 400 euros i 6 anys d’inhabilitació especial per a l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, sigui per designació o per oposició pública per a cadascun dels dos delictes de tràfic d’influències.

En el cas de Duran, demanen dos anys de presó amb inhabilitació especial per a l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de condemna. A més, sol·liciten una multa de 400 euros i 6 anys d’inhabilitació especial per a l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, ja sigui per designació o per oposició pública pel delicte de tràfic d’influències. Paral·lelament, demanen una multa a raó de 12 euros diaris durant 10 mesos i dos anys de suspensió d’ocupació o càrrec públic pel delicte de malversació de cabals públics. A banda, també es demana 4 anys i 6 mesos de presó amb inhabilitació especial per a l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de condemna, amb una multa a raó de 12 euros diaris durant 12 mesos.

També per a Duran sol·liciten 4 anys d’inhabilitació especial per a l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, sigui per designació o per oposició pública pel delicte de falsedat documental. Finalment, demanen 9 anys d’inhabilitació especial per a l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, sigui per designació o per oposició pública pel delicte de prevaricació administrativa. Pel que fa a Izquierdo, la petició se centra en una multa a raó de 12 euros diaris durant 5 mesos i 5 mesos de suspensió d’ocupació o càrrec públic pel delicte de malversació de cabals públics.

A banda, es sol·licita també imposar en concepte de responsabilitat civil a Duran, com actor principal, i a Izquierdo, de manera subsidiària, una indemnització a l’Ajuntament de Sabadell de 133,50 euros per restituir el diner desviat de titularitat de la Policia Municipal de Sabadell. Per a Duran també es sol·licita l'obligació d'indemnitzar l’Agència Tributària de Sabadell la quantitat de 200 euros en concepte de multa indegudament anul·lada i no satisfeta, informa Nació Digital.

Cas Mercuri: Jordi Soriano (PP) denuncia que Sánchez (PSC) coneixia les comissions

El cas Mercuri investiga una presumpta trama de corrupció urbanística a Sabadell que va fer caure de l'alcaldia el carismàtic Manuel Bustos (PSC) després de 13 anys de mandat. Va ser el 27 de novembre del 2012 quan va esclatar el cas i va ser Joan Carles Sánchez qui es va fer càrrec de l'alcaldia primer accidentalment i després de forma definitiva fins a les eleccions municipals del 2015.

Investiguen l'oncle de Manuel Bustos en una nova peça del cas Mercuri

La jutgessa que investiga el cas Mercuri de presumpta corrupció i tràfic d'influències ha decidit obrir una nova peça separada del sumari, la número 35, per un possible delicte de falsificació documental i posterior estafa. Per aquest motiu, és 'investigat' –la nova denominació dels imputats- el president del Gremi de Constructors de Sabadell i oncle de l'exalcalde de la ciutat Manuel Bustos (PSC), Melquíades Garrido, a més de Santiago López Salvador, administrador únic del concessionari de vehicles Servando López Orús, SA i l’arquitecta Marta Vicens Núñez.

Los Mossos manipularon conversaciones del alcalde de Sabadell para acusarle

Enrevesados informes de los Mossos d’Esquadra a los que ha tenido acceso El Confidencial apuntan a una delicada operación para poner en el punto de mira a Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell, -que en el momento de la investigación (2012) era también el hombre de Rubalcaba en Cataluña, cuyo nombre sonaba para liderar el PSC- que cesó en su cargo a raíz de la denominada Operación Mercurio, el único gran escándalo de las últimas décadas investigado por los Mossos d’Esquadra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada