dimecres, 13 d’octubre de 2010

Feliu Sucarrats, Coroleu i les privatitzacions de CatSalut i CiU

El consell de direcció del CatSalut va adoptar, en la reunió del passat 6 d’octubre, la decisió de treure a concurs públic els 74 llits de la residència geriàtrica Coroleu, que gestiona l’empresa Clínica Residencial Geriàtrica, SL, dos mesos després que decidís cancel·lar a la fi de l’any el contracte que garanteix el finançament públic de la seva activitat sanitària. Beneficiari directe: Feliu Sucarrats. Aquest empresari, vinculat a CiU i que va ser president de la Unió Catalana d’Hospitals. Foto: Feliu Sucarrats i Marina Geli.

Les sospites es van convertint, a poc a poc, en realitat, al voltant del cas Coroleu que esquitxa al departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta polèmica resolució, que suposa traslladar fora del barri de Sant Andreu als 74 pacients que acull la Coroleu i que deixarà sense feina a 49 treballadors, sembla que té, com ja va denunciar el sindicat CGT, un beneficiari directe: Feliu Sucarrats. Aquest empresari, vinculat a CiU i que va ser president de la Unió Catalana d’Hospitals, ha iniciat una curiosa maniobra, segons han comfirmat fonts de la pròpia conselleria de Salut a EL TRIANGLE, per aconseguir que els pacients que actualment són acollits a la Clínica Coroleu siguin traslladats a la residència de Sant Josep Oriol, un cop el geriàtric del barri de Sant Andreu es vegi obligat a tancar les portes.

Sucarrats ja ha demanat al CatSalut que la residència Sant Josep Oriol passi a tenir l’acreditació de llits sanitàris. Un pas previ, que segons la CGT aconseguirà sense cap problema donats els seus contactes a la conselleria, per poder acollir els 74 llits de la Clínica Coroleu a partir del 2011.

La FAVB i veïns exigeixen el dret d'acusació a Ciutat Vella i al Palau

Arran les informacions concernents a l'existència d'una trama de corrupció i extorsió al Districte de Ciutat Vella que implicaria consellers i alts càrrecs municipals, i que seria responsable de les amenaces a la ex-regidora Itziar Gonzàlez, la FAVB i la Xarxa de Ciutat Vella, espai de coordinació de les entitats veïnals del districte manifesten: "El nostre rebuig i indignació per aquest nou afer que se suma al del cas Palau i mina, encara més, la confiança entre la ciutadania i la classe política".

"Recordem que va ser el moviment veïnal qui des de fa anys va iniciar la tasca de denúncia de les irregularitats que es donaven al Districte oposant-nos a la construcció de l'Hotel del Palau i a l'aprovació irregular de llicències per a la creació de pisos turístics i establiments hotelers.

L'absolut recolzament a la ex-regidora i el seu equip tècnic i polític i el nostre més alt reconeixement per la seva tasca en defensa dels interessos dels veïns i veïnes del barri. Considerem que Itziar Gonzàlez ha estat el primer i únic alt càrrec públic municipal que s'ha implicat a fons en la lluita contra la corrupció al Districte, ha escoltat la veu del veïnat i ha adoptat mesures concretes per posar-hi fi, a resultes de les quals el seu equip ha rebut amenaces de mort, sabotatges i un robatori a la seva llar.

Denunciem el canvi de rumb que el Districte ha empès arran de la dimissió d'Itziar Gonzàlez i la seva substitució primer per Carles Martí i posteriorment per Assumpta Escarp. Aquest canvi ha comportat la separació del càrrec d'una consellera de confiança d'Itziar. Considerem una burla a la ciutadania que aquelles persones que s'han destacat en la defensa dels interessos del veïnat, siguin avui separades del seu càrrec, mentre es mantenen en els seus lloc consellers i alts càrrecs imputats que apareixen com a sospitosos d'haver participat en trames corruptes.

Exigim doncs als poders municipals l'aplicació de mesures contundents a fi de destapar la trama de corrupció del Districte de Ciutat Vella i altres que puguin estar relacionades amb el planejament urbanístic de la ciutat de Barcelona, l'elaboració d'un protocol de bones pràctiques que faci impossible la seva repetició. Exigim alhora l'obertura d'una investigació independent i imparcial, oberta a la participació de les entitats veïnals, les quals han de tenir accés al sumari judicial, en tant han estat les primeres que han denunciat l'existència de trames corruptes al Districte. Finalment, exigim també que aquesta investigació no es tanqui en fals, tal i com ha succeït en la Comissió d'investigació de l'Hotel del Palau de la Música.

Considerem que la corrupció és un afer transversal que afecta a la credibilitat de les institucions democràtiques i no ha de ser objecte de confrontació partidista. Demanem doncs responsabilitat pública als grups municipals i que no converteixen aquest afer en una pugna pre-electoral. En aquest sentit, mostrem la nostra decepció per com va transcórrer el Plenari del Districte d'ahir 7 d'octubre, on l'actuació dels partits semblava més condicionada per les properes eleccions que per la voluntat de fixar mesures i procediments que serveixin per desterrar la lacra de la corrupció municipal de l'Ajuntament de Barcelona.

Des de la FAVB i la Xarxa Veïnal fem una crida a la ciutadania, les entitats de Ciutat Vella per continuar la tasca de denúncia de la corrupció i la reivindicació de transparència en l'actuació dels poders públics a fi que la seva activitat respongui a l'interès públic i no a l'enriquiment privat. En aquest sentit, continuarem la nostra tasca de denuncia en els diferents fronts. En el cas el govern de Districte no mostri una voluntat clara d'iniciar un gir en la seva actuació, la FAVB i la Xarxa Veïnal iniciarà una campanya de mobilització ciutadana fins aconseguir l'expulsió de polítics i tècnics corruptes de l'Ajuntament de Barcelona, per fer de la política un instrument de construcció i no de destrucció".

L'imperi dels Pujol trontolla?: Fallida d'Oleguer a Drago

Oleguer Pujol Ferrusola, el setè fill de l’expresident Jordi Pujol, representa el fons d’inversió Drago. Un jutjat de Las Palmas va acceptar el juliol passat el concurs voluntari de creditors i ha nomenat tres nous administradors. Aquest fons controla o participa en diverses promotores, una de les quals, Longshore SL, que ara presideix el petit dels Pujol Ferrusola, va comprar fa dos anys tres immobles al grup Prisa: La seva seu social, situada a la Gran Via madrilenya; la redacció del diari El País, en el carrer Miguel Yuste, també de Madrid; i les històriques dependències de Ràdio Barcelona, del carrer Casp, a Barcelona, per 300 milions d’euros.

El grup Prisa segueix ocupant totes aquestes instal·lacions com a llogater. L’operació es va anunciar el juliol de 2008, només tres mesos abans que Oleguer Pujol Ferrusola fos nomenat president de la promotora Longshore. Amb anterioritat, Drago també va participar en l’operacio d’adquisició de més de 1.150 oficines del Banc de Santander per prop de 2.000 milions d’euros.

Però els darrers maldecaps del petit Pujol no els provoca Longshore, sinó la canària Servifonia Plus, una empresa de la qual n’és coadministrador i està participada pel fons Drago Mediterranean Holding, segons la base de dades empresarial Informasa. Un jutjat de les Palmas va acceptar el juliol passat el concurs voluntari de creditors i ha nomenat tres nous administradors.

Fa quatre anys, quan Oleguer Pujol Ferrusola actuava com a representant de Servifonia Plus, aquesta empresa va comprar per prop de 30 milions d’euros l’hotel de quatre estrelles Costa Canaria, un complex turístic de sol i platja del municipi de San Bartolomé de Tirajana (Gran Canària), que compta amb 246 habitacions, piscines, pistes de tennis, putting golf i tot mena de serveis per a l’oci. Servifonia Plus va adquirir aquest complex hoteler a l’empresa Costa Canaria SA, filial del grup Pérez y Cía, una de les primeres corporacions espanyoles del sector del transport portuari propietat de la família asturiana Pérez Moura. El petit dels Pujol va conduir aquesta operació, però, quatre anys després, Servifonia Plus ha acabat demanant el concurs voluntari.

En l’actualitat, Oleguer Pujol Ferrusola figura en set consells d’aministració d’empreses participades per fons Drago, tres de les quals tenen la seu social a Madrid, tres més a les Palmes de Gran Canària i una a Melilla. Figura com a president de Longshore, administrador únic de Drago Capital i Jasmund Spain; i conseller de Servifonia Plus, Bahoruco Park, Arquillo Resort i la melillenca Tres Forcas Capital.

A finals dels noranta, Oleguer Pujol Ferrusola ja estava en el negoci immobiliari mitjançant Tasibérica, una filial del grup Sacyr Vallehermoso dedicada a la taxació d’immobles per a garanties hipotecàries, i poc després es va vincular a empreses de serveis immobiliaris relacionades amb l’empresari Elías Rodríguez-Viña. Ara treballa per a Drago Capital, del qual n’és soci fundador. En la pàgina web apareix una biografia d’Oleguer Pujol Ferrusola, que es reprodueix a continuació:

«Dedicat a la banca d’inversió i gestió immobiliària des de fa més de 14 anys. Co-fundador de Drago Capital, en la qual actua com soci local i gestor per a inversors institucionals internacionals i grans patrimonis privats nacionals.

Anteriorment, va ser membre de l’equip de Morgan Stanley Real Estate Private Equity, en el qual va tenir un destacat paper en transaccions immobiliàries tant a Espanya com a la resta d’Europa. També va participar en nombroses transaccions en el departament de Fusions i Adquisicions del banc, incloent-hi la sortida a borsa d’Immobiliària Colonial per a La Caixa (que va iniciar la fi de la bombolla immobiliària a Espanya, el 6 de Juny del 2006.

Prèviament, va ser consultor estratègic del Grup Europraxis, en el qual es va especialitzar en els sectors de gran consum i institucions financeres. Llicenciat en empresarials per ESADE, té un MBA de l’American Graduate School of International Management (Phoenix, Estats Units)».

Més que una saga política, els Pujol Ferrusola semblen una holding empresarial

La majoria de les empreses amb què es relacionen són públiques o facturen a l'Administració que el seu pare va controlar durant gairebé 20 anys

La família Pujol Ferrusola més sembla un grup d'empreses que una saga, destacant, no només els dedicats als negocis ja en els temps en què els que Jordi Pujol governava sinó també el capdavanter polític del clan que ara mateix és Oriol Pujol, portaveu de CiU al Parlament català.

Moltes de les empreses de Jordi, Josep, Oriol, Olleguer, Mireia o Marta o bé pertanyen o bé facturen per al sector públic català que el seu pare va controlar durant gairebé 20 anys. Per si fos poc, algunes d'aquestes companyies estan relacionades amb diferents escàndols esdevinguts a Catalunya, com el cas Hisenda de Barcelona.

Empreses Pujol Ferrusola

Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Administrador únic, Pujart SL
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Administrador únic, Erisono Longiano SL
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Administrador, Projectes Barcelona SL
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Soci, Pujart SL
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Apoderat, Iniciatives Màrqueting i Inversions SA
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Apoderat, Project Màrqueting Cat SL
Pujol Ferrusola Jordi, Tarragona, Apoderat, Inter Rosario Port Services SA
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Ex-Vicepresident, Iniciatives Màrqueting i Inversions SA
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Ex-Conseller delegat, Iniciatives Màrqueting i Inversions SA
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Ex-Administrador, Vintiquatre SL (extingida)
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Ex-Administrador, Hitech General Consulting SRL
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Ex-conseller, Hot Line Computer SA
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Ex-conseller, Iniciatives Màrqueting i Inversions SA
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Ex-conseller, Catexpress SA (en dissolució)
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Ex-conseller, Hispano Química SA (extingida)
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Ex-conseller, Intradex Golf S. L.
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Ex-conseller, Vintiquatre SL (extingida)
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Ex-Secretari, Catexpress SA (en dissolució)
Pujol Ferrusola Jordi, Barcelona, Ex-Secretari, Intradex Golf S. L.
Pujol Ferrusola Josep, Barcelona, Conseller, Inversions Promocrim SL
Pujol Ferrusola Josep, Barcelona, Conseller, Promomed Residencial Mediterrani SA
Pujol Ferrusola Josep, Barcelona, Apoderat, Europraxis Atlante SL
Pujol Ferrusola Josep, Barcelona, Ex-Administrador, Projectes Barcelona SL
Pujol Ferrusola Josep, Barcelona, Ex-conseller, Laboratoris fave SA
Pujol Ferrusola Josep, Barcelona, Ex-conseller, Agrupacions Mútua del Comerç i de la Indústria Mútua d'Assegurances i Reassegurances a Prima Fixa
Pujol Ferrusola Josep, Madrid, Ex-Conseller, Mercats i Gestió de Valors AV SA
Pujol Ferrusola Josep, Barcelona, Ex-conseller, Europraxis Consulting Holding SL (Extingida)
Pujol Ferrusola Josep, Madrid, Ex-conseller, Aladern SL (Extingida)
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, President, Longshore SL
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, Administrador únic, Drago Capital SL
Pujol Ferrusola Oleguer, Melilla, Administrador, Tres Forcas Capital SL
Pujol Ferrusola Oleguer, Palmas (Las), Administrador, Bahoruco Park SL
Pujol Ferrusola Oleguer, Palmas (Las), Administrador, Arquillo Resort SL
Pujol Ferrusola Oleguer, Palmas (Las), Administrador, Servifonia Plus SL.
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, secretari, Optimus Subhastes on line SA
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, Soci, Jasmund Spain, SL
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, Apoderat, S Fernando Resort Bahia Sud SL.
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, Apoderat, Samos Serveis i Gestions SL
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, Ex-President, Samos Serveis i Gestions SL
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, Ex-Vicepresident, Samos Serveis i Gestions SL
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, Ex-Conseller delegat, Tasiberica SA
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, Ex-Conseller delegat, Inmoclick Online SA
Pujol Ferrusola Oleguer, Melilla, Ex-Administrador únic, Tres Forcas Capital SL
Pujol Ferrusola Oleguer, Palmas (Las), Ex-Administrador únic, Servifonia Plus SL.
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, Ex-Administrador únic, Longshore SL
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, Ex-conseller, Inmoclick Online SA
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, Ex-conseller, Samos Serveis i Gestions SL
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, Ex-conseller, Tasiberica SA
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, Ex-Secretari, Inmoclick Online SA
Pujol Ferrusola Oleguer, Madrid, Ex-Apoderat, Inmoclick Online SA
Pujol Ferrusola Mireia, Barcelona, Administrador, Fisioart SL
Pujol Ferrusola Oriol, Barcelona, Ex-conseller, Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya SA
Pujol Ferrusola Oriol, Barcelona, Ex-conseller, Barcelona Promociones Installacions Olímpiques SA (Extingida)
Pujol Ferrusola Oriol, Barcelona, Ex-Secretari, Desenvolupaments Especials de Sistemes d'Ancoratge SA
Pujol i Ferrusola Jordi, Biscaia, Ex-conseller, Consulting Centre España SA
Pujol i Ferrusola Jordi, Barcelona, Administrador únic, Projectes Barcelona SL
Pujol i Ferrusola Jordi, Barcelona, Ex-Soci, Hidroplant SA (extingida)
Pujol i Ferrusola Jordi, Barcelona, Ex-Soci, Vintiquatre SL (Extingida)
Pujol Ferrusola Pere, Barcelona, Ex-Apoderat, Entorn SL Enginyeria i Serveis. (Extingida)
Pujol Ferrusola Josep Maria, Barcelona, Ex-Conseller delegat, Solucions Informàtiques Industrials GDI SL
Pujol Ferrusola Josep Maria, Barcelona, Ex-conseller, Solucions Informàtiques Industrials GDI SL
Pujol Ferrusola Josep Maria, Barcelona, Ex-Secretari, Solucions Informàtiques Industrials GDI SL
Pujol Ferrusola Marta, Barcelona, Ex-Soci, Hidroplant SA (extingida).

EUPV vol els comptes sobre els 14'7 M gastats en Ratzinger (Vídeo)

La coordinadora d’EUPV i diputada autonòmica, Marga Sanz, afirma que l’informe judicial del TSJ de Madrid: “No fa més que confirmar el que l’oposició hem denunciat en reiterades ocasions: les irregularitats en l’adjudicació de la cobertura de la visita papal, la qual costà 14’7 milions d’euros”. EUPV exigeix que la comissió de RTVV en Les Corts Valencianes, done llum verda a la compareixença de l’ex director de l’ens públic, Pedro Garcia: “Responsable directe d’aquestes actuacions i que no ha estat capaç de donar explicacions sobre els fets quan estava en el càrrec.

Ara esperem que amb un informe judicial d’aquestes característiques acudisca a les Corts amb tota la veritat que sembla ha estat ocultant-nos”, critica Sanz.

Gravació aclaridora de la desvergonya del PP

Segon lliurament d'enregistraments de les escoltes de la trama corrupta Gürtel.
Álvaro Pérez, 'El Bigotis' parlant amb els seus socis tot just un mes abans de la vista del Papa Benet XVI a València, l'estiu de 2006.
"El Bigotes" volia evitar que algú li fes una foto organitzant l'esdeveniment a l'esplanada per a l'acte que s'havia habilitat al riu Túria. Per això suggeria als seus socis que se li contractés a través de la Fundació tripartida (participada per la Generalitat, l'Ajuntament i l'Arquebisbat de València) perquè la seva nomenament fos més discret.
Álvaro Pérez es refereix familiarment el dimitit vicepresident del Consell: Víctor Campos. Segons el sumari del cas, Camps hauria rebut, com Camps i com Ricardo Costa (secretari general del PP valencià) diversos vestits pagats per la xarxa corrupta.

L'amor de Camps pel Bigotis

En un altre moment d'aquests enregistraments pot escoltar el presumpte líder de la trama corrupta Francisco Correa vanant al costat dels seus socis de l'amistat entre el bigotis i el president Camps "com li vol Camps" diu Correa al seu soci el també imputat Pablo Crespo entre rialles . Els membres de la trama comenten la visita que el març de 2006 Álvaro Pérez realitza al Vaticà al costat de Camps, per assistir a la imposició de l'anell cardenalici a Monsenyor Cañizares:

Els membres de la trama comenten la reunió que Pérez ha mantingut amb un responsable vaticà de l'àmbit universitari catòlic. 'El Bigotis' acabaria treballant mesos després a la Universitat Pontifícia de Salamanca. Aquesta universitat catòlica el va contractar com a professor en un seminari sobre assessorament d'imatge i consultoria política. En la documentació del seminari figurava la foto de Pérez, que es presentava com a assessor de relacions públiques en el govern de José María Aznar i president del Grup The Orange Market.

Esquerra Unida considera que els fets que apareixen a aquest informe judicial: “Són molt greus, es boten la legalitat i ratifiquen les denuncies de l’oposició. Cada vegada que hem demanat informació sobre el que ha costat la cobertura de la visita del Papa i com han estat les adjudicacions, tant a l’anterior director general de RTVV, Pedro Garcia, com a l’actual, José López Jaraba, mai hem rebut res, i la informació ha anat coneixent-se a partir de l’alçament del secret del sumari del cas Gürtel”.

Sanz exigeix al PP que facilite totes les compareixences necessàries en Les Corts per donar explicacions a l’opinió pública i a l’oposició. “Cada vegada que tenim accés a informació sobre el cas Gürtel, quasi sempre a través del mitjans de comunicació, es confirma que el PP ens amaga la veritat, una veritat plena d’irregularitats i que corrobora les sospites sobre com de ben lligada estava la trama de les empreses del cas Gürtel amb l’administració valenciana”, afirma.

Joan Herrera a 'Los Desayunos de TVE' (Vídeo)

El Diputat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha dit a "Los Desayunos de TVE" que les esbroncades que va rebre el president del Govern: "Formen part d'un guió escrit des de fa anys. Són els mateixos que els de fa un o dos anys".


L'AN dubta de la legalitat de les retallades salarials del 5% i 8%

La Sala del Social de l'Audiència Nacional ha emès una Providència en la qual anuncia el plantejament d'una qüestió d'Inconstitucionalitat contra el RDL 8/2010 de mesures urgents per a la Reducció del Dèficit Públic, avalant així les tesis defensades per CCOO, tant en la sol.licitud realitzada al Defensor del Poble com en la demanda de Conflicte Col.lectiu interposada davant d'aquesta seu judicial contra la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, per incompliment del seu Conveni Col.lectiu.

La Sala ha concedit un termini de deu dies a totes les parts, inclòs el Ministeri Fiscal, perquè al.leguen sobre el plantejament de la qüestió d'inconstitucionalitat, ja que considera que hi ha dubtes sobre la constitucionalitat del redactat dels articles 22,4 i 25 de la Llei 26/2009 de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2010, en la redacció donada pel Decret Llei 8/2010, ja que podria afectar el contingut essencial del dret a la llibertat sindical, regulat en els articles 7 i 28,1 de la Constitució, en relació amb el dret a la Negociació Col.lectiva que regula l'article 37.1.

De la mateixa manera, la sala planteja que la regulació de la disposició addicional novena pot afectar el contingut essencial del dret d'igualtat, que regula l'article 14 de la Carta Magna, en establir diferències en el tractament dels treballadors del sector públic i els dels ens públics RENFE, ADIF i AENA.

Aquests preceptes són aplicables al cas i la decisió depèn de la seva validesa, i no és possible, segons el parer de la sala, acomodar per una altra via interpretativa aquests preceptes a l'ordenament constitucional.

Mentrestant, COMFIA-CCOO, complint amb el seu programa d'actuacions contra el RDL, plantejarà demandes de conflicte contra les mútues on el procés negociador, per a l'aplicació i distribució de la retallada del 5% de la massa salarial, hagi acabat sense acord, com ve informant reiteradament.

CCOO qualifica de 'absolut disbarat' la proposta dels 100 sobre pensions

El secretari confederal de Comunicació de CCOO, Fernando Lezcano, ha qualificat de "absolut disbarat" la proposta de l'anomenat "grup dels 100", format per economistes a sou dels bancs causants de la crisi, que ha advocat per ampliar l'edat de jubilació als 67 anys i ampliar també a 40 anys el temps necessari per rebre el total de la pensió, i els acusa d'utilitzar la "lògica més antisocial i perjudicial per a la immensa majoria dels treballadors. Persegueixen deixar anorèxic el sistema públic com a pas previ per a substituir-lo per un sistema de capitalització privat", va assenyalar.

Per al secretari de Comunicació de CCOO, la proposta dels economistes "només busca intoxicar un debat enormement sensible" i més enllà té per objectiu el "desmantellament del sistema de pensions" i la seva substitució per un model de capitalització privada.

Fernando Lezcano a més de qüestionar la solvència en aquesta matèria d'aquest grup d'economistes va comentar que és "inexplicable" que s'hagi reconegut "autoritat sobre el diví i allò humà a cent economistes que s'han autoerigit en gurus de l'economia i la societat d'aquest país sense que ningú els hagi elevat a aquesta categoria més que ells mateixos".

Lezcano també s'ha referit a les paraules d'un dels autors de la proposta en la qual qualificava al Pacte de Toledo com "la major estafa al contribuent". En la seva opinió, aquestes declaracions són "el súmmum del menyspreu al funcionament de les institucions democràtiques", ja que qüestiona "una cosa que és objecte de profund consens social".

En aquest sentit, va denunciar que els economistes "tinguin la barra de proposar la seva substitució per un grup de tècnics, com si aquests no tinguessin ideologies".
Veure també, en castellà:
Los errores del manifiesto neoliberal sobre las pensiones de los cien economistas, por
Vicenç Navarro.

Eurobaròmetre sobre Salut Mental

Antoni Barbarà i Molina: La Comissió Europea, a través del departament de Salut Pública i de Salut Mental acaba de publicar una nova enquesta d'Eurobaròmetre amb data 11 octubre 2010, per commemorar el dia mundial de la salut mental. Durant els 12 mesos anteriors a l'enquesta, el 15% dels enquestats a través dels Estats membres de l'UE van buscar ajuda professional per a problemes psicològics o emocionals i el 7% va prendre antidepressius, principalment per la depressió o l'ansietat.

Aquesta enquesta d'Eurobaròmetre de la salut mental sobre percepció de si mateixos dels ciutadans europeus es va dur a terme durant febrer i març de 2010, en els 27 Estats membres de la Unió Europea. D'acord amb els resultats, encara persisteix l'estigma que acompanya els trastorns mentals, amb el 22% dels enquestats dient que serien difícil parlar amb una persona amb una "malaltia mental significativa".

Aquesta qüestió i els altres resultats es discutirà durant la propera Conferència temàtica sota el Pacte Europeu per a la salut mental i el benestar:
http://ec.europa.eu/health/mental_health/policy/index_en.htm

"Inclusió de promoció social i la lluita contra la estigma per a millor salut mental i el benestar", que tindrà lloc a Lisboa el 8 i 9 novembre.
http://ec.europa.eu/health/mental_health/events/ev_20101108_en.htm

Amb la sortida de Víctor Segòvia, arriben a 15 els miners rescatats

Florencio Ávalos, Mario Sepúlveda, Juan Illanes, el bolivià Carlos Mamani i Jimmy Sánchez són els cinc primers miners que han sortit a la superfície de la mina San José, a Copiapó, després de romandre més de dos mesos a quasi 700 metres sota terra per l'accident del 5 d'agost. Xile i el món viuen amb una gran expectació i emoció el procés per a rescatar els miners. Durant tota la jornada d'avui la càpsua d'acer anomenada Fènix continuarà baixant fins al taller on són per a anar-los traient d'un en un. El president de Xile, Sebastián Piñera, ha qualificat d'històric el rescat.

El rescat dura una hora per cada miner: La càpsula Fènix triga uns quart d'hora o vint minuts a baixar, vint minuts més a preparar-se i quinze minuts a pujar.

Fora de la mina, els miners hauran de passar revisions mèdiques per determinar-ne l’estat de salut, després de més de dos mesos tancats sota terra en un espai petit i fosc. És probable que tinguin deficiències oculars, musculars i respiratòries.

Els minaires van sortint a la superfície amb els ulls tapats i de seguida els posen unes ulleres fosques per evitar-los danys oculars després de dos mesos de viure pràcticament a les fosques. 'Les hauran de portar nit i dia fins que no es tornin a adaptar a la claror natural', va dir el ministre de Sanitat, Jaime Mañalich. A banda, han perdut uns deu quilos per la manca d'aliments durant els primers disset dies, que van passar incomunicats.

Els trenta-tres minaires xilens han batut el rècord de dies reclosos al subsòl per accident i han pogut resistir tant gràcies als aliments i productes de primera necessitat que els han fet arribar a través d'una estreta cavitat. Per aquesta via també els van fer arribar, entre més coses, unes càmeres de vídeo perquè tothom pogués veure com passaven el dia sota terra.

Judici a 56 estafadors de Caixa Sabadell

Un total de 56 persones seran jutjades a partir d'avui a l'Audiència de Barcelona per haver ideat entre tots un pla amb el qual estafar una sucursal de Caixa Sabadell, el director de la qual, José S.C., és el principal imputat, per qui el fiscal sol·licita sis anys de presó per una estafa de 2,15 milions d'euros. José S.C., que dirigia la sucursal situada a la Cra. de Prats, de Sabadell, atorgava amb la seva firma préstecs fins a un determinat risc a persones que els sol·licitaven però que només en rebien una part. Els imputats Juana M.J., Alonso M.J., Ramón M.J., Cayetano M.J. i Miguel M.J., en connivència amb José S.C., buscaven els sol·licitants dels préstecs que, tan sols aportant el seu DNI, obtenien una part del préstec sol·licitat.

La majoria dels sol·licitants dels préstecs, que es dedicava a la venda ambulant i algun estava en atur, demanava els diners argumentant una compra a la família M.J. de roba o material per al seu negoci.

Els crèdits per a la compra de roba o material per a la venda ambulant oscil·laven entre els 30.000 i els 40.000 euros per no excedir les facultats d'atorgament de José S.C., amb venciment a un any, de manera que no se sol·licitava una altra documentació que el DNI del prestatari, sense cap altre aval o garantia de devolució o pagament.

Quan arribava la data del venciment, els crèdits no eren pagats i es renovaven per dilatar en el temps la possibilitat que l'entitat d'estalvi s'adonés del frau.

Per aconseguir una major aparença de normalitat, els acusats van arribar a desviar diners d'alguns d'aquests préstecs per pagar algun termini d'un altre préstec d'una persona diferent i així evitar que el pla fos descobert pels serveis interns de l'entitat d'estalvi, indica el fiscal.

En total, el perjudici produït a Caixa Sabadell puja a 2.156.715,54 euros i es concreta en un total de 57 crèdits i préstecs, que es van atorgar des del març de l'any 2003 fins a maig de 2004.