diumenge, 11 de març de 2012

'Israel ha de pagar per les seves agressions a Gaza'

Dos grups de la resistència palestina han declarat avui que per ara no cessaran els bombardejos contra el règim d'Israel: "És molt aviat perquè la Jihad Islàmica negociï un alto el foc, atès que el règim de Tel Aviv ha augmentat les seves incursions i la resistència palestina és responsable de fer front a qualsevol agressió d'Israel", ha afirmat un líder del Moviment Jihad Islàmica a Gaza, Jader Habib. El president de la República Islàmica de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, ha condemnat les atrocitats del règim d'Israel contra el poble palestí i afirma que el règim d'Israel és un "ens mort" i que Occident no pot revifar-lo.

El titular de la resistència palestina ha asseverat que el règim d'Israel, com detonador dels atacs iniciats divendres passat, va segar la vida d'almenys 15 persones i del secretari general dels Comitès de Resistència Popular Palestina, Zahir Qaisi.

Aquest diumenge al matí les forces del règim israelià en un nou atac aeri contra la Franja de Gaza també van matar dos palestins, un menor d'edat.

Segons el portaveu del grup de resistència, Abu Muyahed, "no existeix un alto el foc per als Comitès de Resistència Popular abans de "venjar-nos" (...) Israel ha de pagar les conseqüències dels seus crims".

El portaveu del Moviment de la Resistència Islàmica de Palestina (Hamas) a Gaza, Taher al-Nounou, va subratllar que el seu Govern està negociant amb Egipte per calmar la caòtica situació que viu la zona sota la condició que el règim de Tel Aviv deixi de perpetrar operacions militars a Gaza.

Ahmadinejad: el règim d'Israel és un ens mort

El president de la República Islàmica de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, ha condemnat les atrocitats del règim d'Israel contra el poble palestí, a més d'assenyalar que el règim d'Israel és un "ens mort" i l'Occident no podrà revifar.

El mandatari persa, que pronunciava un discurs aquest diumenge a la congregació dels ciutadans de la província de Alborz, propera a la capital iraniana, Teheran, ha posat èmfasi en la ferma voluntat del Govern per fomentar la justícia, la qual, segons ha dit, és la missió més difícil.

Ha declarat, també, que l'Executiu té el deure de restaurar la justícia al país per garantir la pau i seguretat en la societat i ha afegit que el món necessita un canvi fonamental; els colonitzadors han de ser substituïts per les persones honestes.

El president iranià ha carregat contra les potències occidentals que llancen amenaces sistemàtiques contra l'Iran i els ha fet una crida perquè respectin a les nacions i reconeguin els seus drets legítims.

Estats Units, el règim d'Israel i els seus aliats europeus acusen l'Iran de desviacions en el seu programa nuclear amb fins pacífics i han utilitzat això com una excusa per passar quatre rondes de sancions internacionals contra el país en el Consell de Seguretat de l'Organització de les Nacions Unides (ONU).

L'Iran ha desmentit les al·legacions i com a membre de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (AIEA) i signatari del Tractat de No Proliferació Nuclear (TPN), insisteix que té ple dret a les aplicacions pacífiques de l'energia nuclear.

L'Unesco ha eliminat la condició d'associats a Reporters sense Fronteres (RSF)

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació la Ciència i la Cultura (UNESCO) ha retirat la condició d'associats a Reporters Sense Fronteres (RSF), perquè els mètodes utilitzats per aquesta organització no són coherents amb els valors de la Unesco en el periodisme, el que ha motivat aquesta decisió. Aquest 8 de març, la junta executiva de l'organisme internacional va decidir mantenir la decisió, que va ser presa pel Comitè de les Organitzacions no Governamentals el 28 de febrer. RSF, amb seu a França, han estat patrocinat per les agències d'intel·ligència dels Estats Units.

El seu fundador i ex cap Robert Ménard va reconèixer que havia rebut finançament del Centre per Cuba Lliure, una fundació dirigida per Frank Calzón, agent de la CIA i expresident de la Fundació Nacional Cubà Americana FNAC, seriosament involucrat en l'organització del terrorisme contra Cuba segons els informes d'un dels seus exdirigents José Antonio Flama.

Aquesta no és la primera vegada que l'Unesco sanciona RSF. El 2008, l'organisme internacional va retirar el seu patrocini pel Dia de la Llibertat d'Expressió a Internet per la seva bona disposició per desqualificar a un cert nombre de països.

Les mútues d'accidents financen amb quotes de la SS jornades per a empresaris

CCOO ha denunciat davant el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social que algunes mútues d'accidents de treball i malalties professionals de la Seguretat Social financen amb diners públics jornades de formació per a empresaris en les que instrueixen als ocupadors sobre les facilitats per a l'acomiadament que proporciona la Reforma Laboral de Govern del Partit Popular: "És indignant que les Mútues facin servir els diners públics destinat a prevenir que els treballadors s'accidentin o emmalalteixin per a formar empresaris sobre com acomiadar més barat o dinamitar la negociació col·lectiva", afirma Pedro J. Linares, secretari de salut laboral de CCOO.

"La Reforma Laboral afavoreix de forma evident els interessos de la patronal, la qual cosa queda encara més al descobert amb l'actuació de certes mútues d'accidents de treball i malalties professionals. Aquestes entitats col·laboradores de la Seguretat Social, sense ànim de lucre, gestionen fons públics procedents de les quotes de la Seguretat Social que paguen tant empresaris com treballadors "va afegir el sindicalista.

D'acord amb la normativa vigent (Ordre TAS/3623/2006 i les seves resolucions de desenvolupament, sent la vigent la Resolució 10 juny 2011, més els criteris acordats en l'Estratègia Espanyola de Seguretat i Salut en el Treball 2007-2012) les activitats de les Mútues, finançades amb les quotes públiques de Seguretat Social, han de circumscriure a actuacions que serveixin per a la millora dels sistemes de prevenció a les empreses ia les accions en què s'estableixen objectius per a les polítiques públiques que incideixen en la prevenció de riscos laborals, en la coordinació de les administracions públiques amb competències en aquesta matèria i en el reforçament de les institucions públiques dedicades a la prevenció d'aquests riscos.

Els criteris i prioritats d'actuació de les mútues han d'estar orientats a objectius com la informació i sensibilització als agents implicats en matèria de prevenció, l'estudi i anàlisi de la situació i de les causes de la sinistralitat i la col · laboració amb l'administració de la Seguretat Social en el manteniment del sistema d'informació, notificació i registre de les malalties professionals i en el desenvolupament de programes d'avaluació i posada al dia del llistat d'aquestes malalties.

Cap dels objectius anteriorment esmentats formen part del programa de les jornades que organitzen en les últimes dates les mútues Asepeyo, Egarsat, Fraternitat, MAC, MAZ, Umivale i Unió de Mútues i que, per tant, no s'haurien de finançar amb quotes públiques de Seguretat Social.

Per totes aquestes raons Pedro J. Linares ha remès carta al secretari d'Estat de Seguretat Social, Sr Tomás Burgos, informant d'aquests fets i instant-lo a prendre mesures per evitar aquest ús indegut de fons públics. Així mateix, els representants de CCOO a les Comissions de Control i Seguiment de les Mútues que han organitzat aquestes Jornades van a reclamar tota la informació a la direcció d'aquestes entitats i promouran iniciatives per aconseguir que es depurin les responsabilitats per les irregularitats en què hagi pogut incórrer.

La gran "estafa financera" dels EUA per ser l'amo del món

Totes les tecles són bones pels EUA a l'hora de consolidar la governança global. La Reserva Federal (Fed) recorre a "pràctiques il·legals" d'impressió de diners i transferències de "bons falsificats", el que evidencia que la "màfia financera internacional" mai deixa de manipular les monedes mundials per aconseguir els seus objectius geopolítics, segons experts i fonts pròximes a les agències d'intel·ligència. El volum de rentat de diners arriba als 15 bilions de dòlars, segons ha revelat l'empresari britànic James de Blackheath, qui ha fet pública l'història. Aquestes transaccions financeres fraudulentes estan dirigides a canviar radicalment l'ordre mundial i a preservar una posició dominant de les empreses transnacionals en les noves condicions històriques.

Milions de raons per emetre dòlars sense suport

Els analistes destaquen que les operacions d'emissió de bitllets sense suport en la debilitada economia d'EUA no són un fenomen nou. Aquestes mesures "són dictades per la màfia financera global" per una sèrie de raons objectives.

En primer lloc, al planeta es redueix el nombre de compradors de bons del Tresor nord-americà. En segon lloc, fins i tot si hi hagués compradors interessats, no existeixen fonts de capital disponibles per absorbir els milers de milions de dòlars emesos anualment. En tercer lloc, les transaccions d'aquesta índole contradiuen el principi general de l'oferta i la demanda i, en quart lloc, l'economia dels EUA es troba en el moment de major insolvència de la seva història.

A la llum d'aquests factors, l'únic mètode de mantenir el mercat de bons del Tresor d'EUA, i així sostenir els seus preus en màxims històrics, va ser l'emissió de grans quantitats de diners sense respatller i aleshores utilitzar la moneda oficial per a la compra dels títols.

La primera economia mundial juga en gran


I no hi ha res de nou. Wall Street anualment recorre a "pràctiques il·legals de rentat" de centenars de milers de milions de dòlars, incloent-hi diners d'origen criminal.

La "creació" de 15 bilions de dòlars legals requeriria augmentar la grandària del deute en el balanç dels governs occidentals per altres 15 bilions de dòlars. Mentrestant, gairebé una petita part d'aquesta quantitat és suficient per causar el col·lapse immediat de tot el deute. Com a resultat d'això, sobre la màfia financera global plana la hiperinflació que en última instància podria soscavar els fonaments de l'economia mundial i de les relacions internacionals injustes.

Ara el dòlar nord-americà es fabrica molt més enllà de la marca de zero costos. L'únic que conté la seva caiguda final i immediata és la utilització per part de diferents mercats nacionals de grans quantitats de dòlars nord-americans en detriment dels seus països i pobles, especialment Xina, el més gran creditor. No obstant això, si el mercat mundial s'inundés amb altres 15 bilions de bitllets sense recolzament, tots s'adonarien que el declivi del dòlar és inevitable, afirmen els experts citats per TPP-inform.ru.

Objectiu final: guerra permanent i duradora

Els fins geopolítics de la "estafa financera" també estan clars, assenyalen els analistes. Les mentides i la propaganda dels mitjans d'EUA i els seus satèl·lits d'Europa i Àsia mostren la pressa amb què tracten de realitzar la tasca: enfonsar l'arc àrab a ritme accelerat i després sumir Euràsia en revolucions i guerres permanents.

En concret, els plans de negocis globals són els següents: elevar els preus de l'energia, metalls preciosos i altres actius reals (aliments, aigua, minerals, fusta), apoderar-se de reserves de petroli a través de "l'escanyament" de les elits nacionals i les empreses, després trobar les seves pròpies reserves de petroli i enderrocar els preus del cru, passar la factura a tothom en la nova "moneda" (or, metalls preciosos, menjar, aigua dolça, etc.).

A més, redissenyar les bases de l'ordre mundial segons els seus interessos, elevar a una nova elit de directors a la categoria de "déus terrenals" i establir la governança global per mitjà d'armes innovadores incloent-hi nano-robots, influència 3D-psíquica i manipulacions genètiques, entre d'altres.

Vora 2 milions de manifestants: "Mariano, Mariano, no arribes a l'estiu"

Si els sindicats pretenien prendre el pols a la societat espanyola sobre la seva opinió sobre les mesures aprovades pel govern del PP, la veritat és que la resposta no ha pogut ser més contundent. Només a Madrid s'han tirat al carrer més de mig milió de manifestants i en prop de dos milions s'ha xifrat la participació en el conjunt de l'estat espanyol, repartits per 59 ciutats de tota la geografia. Foto: Manifestació a Barcelona.

El descontentament de la classe treballadora no pot ser més manifest, si bé amb aquestes xifres una no pot per menys que fer algunes reflexions que espero del tot que no siguin d'allò més encertades ni em enxampin en un moment de claredat mental.

Només a Sevilla eren al voltant de 50.000 persones les que han sortit en protesta per la tan odiada reforma de Rajoy. Precisament a Andalusia es troba en campanya electoral i allà es triarà el proper govern de la Junta d'Andalusia per als propers quatre anys. Segons totes les enquestes, el PP està a punt d'arrencar el poder de les mans dels socialistes, que han estat instal·lat al govern andalús des de la creació de l'Estat de les Autonomies.

Com en la resta d'Espanya, cada vegada que en els últims temps se senten protestes i retrets contra l'Executiu de Mariano Rajoy al govern central, o als terribles tisorades en Educació o Sanitat i Drets Socials, en les diferents comunitats governades pels populars, al final sembla que ningú va votar al PP. No obstant això, aquí estan, en el govern, demostrant que el no votar és igual de fatídic que votar a qui no s'ha de fer.

Ara arriba el moment de parar els peus a un raïm de mesures econòmiques, financeres, laborals, educatives, sanitàries... un despropòsit molt d'acord, d'altra banda amb la nova Europa de franquícia alemanya.

L'autèntic pols al govern no es troba a manifestacions dominicals, encara que la resposta ciutadana és realment molt contundent. La veritable batalla arriba amb la resposta a la Vaga General, perquè aquí són molts els factors que determinen el nivell d'assistència i entre ells està, primer de tot, que en una situació terriblement crítica en què els ciutadans no tenen ni un cèntim, se'ls descompta aquesta jornada de la seva nòmina del mes.

Bé, potser estiguem tan cabrejats i ja tan paupèrrims que això ens importi 3 xiulets. No obstant això hi ha altres mesures de pressió que no romanen alienes a ningú: l'assetjament i l'amenaça per part dels empresaris. El fantasma de l'acomiadament, si s'exerceix el dret a la vaga, la possibilitat que et posen de potetes al carrer perquè "total, ara pegues un cop de peu i hi ha 2.000 disposats a fer el mateix que tu i per menys diners...".

Aquí està l'autèntica espasa de Dàmocles, depenent sempre sobre el coll dels treballadors i aquí hi ha la veritable tasca dels sindicats que aquell dia, han d'estar preparats per garantir a milers de treballadors el seu dret a la vaga. És el moment que els sindicalistes ocupin el seu lloc al capdavant de les protestes.

Minut a minut: Crits reivindicant la vaga general en les protestes de tot Espanya: "Mariano, Mariano, no arribes a l'estiu"


Foto de Madrid: Toxo adverteix que les mobilitzacions continuaran després de la vaga general del dia 29 de març i assegura que fins llavors "Rajoy té tot un mes per davant per obrir la taula de diàleg". Amb aquestes paraules ha conclòs el seu discurs a la madrilenya Puerta de Alcalá, al final de la protesta.

14/04. - Méndez ha recordat que el Govern ha pujat els impostos tot i que va prometre no fer-ho i adverteix que "aquesta reforma costarà un milió d'aturats més". UGT i CCOO xifren en mig milió els assistents a la manifestació a Madrid. La policia rebaixa la xifra fins a les 30.000 persones.

14h. - Uns 2.000 tarraconins (foto) han recorregut els carrers de la ciutat i han expressat el seu rebuig a la reforma del Govern Rajoy en el transcurs de la manifestació que s’ha iniciat a les 12 hores a la Plaça Imperial Tarraco i ha recorregut Prat de la Riba, Ramon i Cajal i la Rambla Nova, on ha finalitzat davant l’Estàtua dels Despullats.


13.57. - "El Govern pretén que aquestes mesures siguin per a tota la vida, i per això hem d'oposar democràticament a elles", afegeix Cándido Méndez (UGT), al final de la protesta a Madrid.

13.52. - El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha dit durant la seva inervención en la marxa de Madrid que "Som gent senzilla que vol negociar i que preferim el diàleg per evitar fractures insalvables en el futur".

13.47. - Raúl, un jove pare de família que assisteix a la marxa a Madrid amb el seu fill a coll, diu a RTVE, és que "aquesta reforma és una ofensiva ideològica que només va a aconseguir un retrocés social".

13.46. - Milers de persones es manifesten també a Saragossa contra la reforma laboral i les retallades socials. A més, els secretaris generals d'UGT i Comissions Obreres (CCOO) a Aragó, Julián Loriz i Julián Bou respectivament, han demanat al president del Govern central, Mariano Rajoy, que "dialogui" amb els sindicats.

13.38. - César, un jove que participa en la protesta a Madrid assegura a RTVE.es que participa en la marxa perquè "no hauríem de perdre els drets per la incompetència del Govern".

13.31. - Els sindicats comencen a llegir el manifest a la madrilenya Puerta de Alcalá. Abans guarden un minut de silenci per les víctimes del 11M. Les primeres paraules de Cándido Méndez, secretari general d'UGT, és per a ells: "Solidaritat, record i suport a les víctimes aquest dia".

13.30. - Multitudinària també ha estat la marxa que ha recorregut els carrers del centre de València des de poc abans del migdia, ja que s'ha convocat mitja hora abans que a la resta d'Espanya per no coincidir amb la preparació de la "mascletà" de les Falles.

13.29. - Unes 5.000 persones participen des de les 11.30 hores a la manifestació de Vigo, en la qual s'exhibeixen pancartes amb lemes com "La patronal ordena, el Govern imposa" o "Espanya no és Washington", així com al·lusions a la necessitat de una vaga general.

13.22. - A Sevilla, milers de persones s'han concentrat a la zona de la ronda històrica anomenada Porta de Carmona, per marxar fins a la Plaça d'Espanya en protesta per la reforma laboral del Govern de Rajoy.

13.18. - Centenars de persones han secundat a Bilbao l'acte de protesta, que ha arrencant des de la Gran Via passades les 12.30 hores, amb una pancarta en blanc, en record de les víctimes de l'11-M.

13/03. - Alguns aprofiten la marxa per fer el seu 'agost' i instal · len al llarg del recorregut llocs amb menjar i begudes.

13/1. - La capçalera de la marxa a Madrid s'aproxima a la porta d'Alcalá, on està previst que els representants sindicals llegeixin un manifest.

12.58. - A Barcelona, ​​milers de persones recorren el centre de la ciutat sota el lema "Ni reforma laboral, ni retallades", una protesta que encapçalen els líders de CCOO, UGT i USOC de Catalunya, Joan Carles Gallego, Josep Maria Álvarez i Antònia Gil, respectivament, i en la qual també participen representants de PSC, ERC i ICV-EUiA. La manifestació, que va començar a les 12.30 hores a la confluència de Passeig de Gràcia amb el carrer Mallorca, transcorre en ambient festiu i reivindicatiu amb crits de "resistiré les reformes del PP", "en diuen crisi, però és capitalisme" i "vaga general, vaga general".

12.53. - A aquesta hora la majoria de la gent es concentra al voltant de Cibeles, on hi ha desplegat un enorme cartell amb el lema de la manifestació: "Volen acabar amb tot". En la marxa es respira ambient festiu i molts diuen haver aprofitat el bon temps per sortir al carrer. Els assistents reivindiquen la vaga general.

12.49. - Diversos camions amb altaveus acompanyen els manifestants en el recorregut. En un d'ells un jove crida: "Mariano, Mariano, no arribes a estiu". "Anem a cremar la conferència episcopal per masclista i patriarcal", és un altre dels lemes.

12.45. - "Violència és cobrar 600 euros", "no al retrocés laboral i social", pot llegir-se en algunes de les pancartes a la protesta a Madrid, informa Sonsoles Mayorga.

12.37. - Ambient de festa a la plaça de Neptú, on un grup de joves toquen instruments de percussió. La capçalera de la marxa a Madrid avança cap a Cibeles.

12.34. - La portaveu socialista al Congrés, Soraya Rodríguez, ha assegurat que la reforma laboral del Govern de Mariano Rajoy és "summament desequilibrada" i amb ella "pràcticament tot és possible a l'empresa amb la sola voluntat de l'empresari". En declaracions als mitjans prèvies a la manifestació contra la reforma laboral convocada per UGT i CCOO, Rodríguez ha posat com a exemple el "dret de lactància" i ha comentat "el ridícul" que suposa que l'empresari sigui "qui decideixi com s'acumulen les hores o com es donen les preses de biberó i de pit".

31/12. - Maria Eugenia, que assisteix a la protesta a Madrid amb el seu marit i els seus dos fills adolescents opina que "el que han fet és treure'ns la feina per donar-lo als fills més barats". Hi ha ambient tranquil a la manifestació, on es poden veure moltes famílies amb nens, informa Sonsoles Mayorga.

27/12. - "Espanya demà serà republicana", criden alguns dels participants. Carles assisteix a la protesta i opina que "si els que tenen poder fossin més honrats ens aniria millor". "Sóc aquí perquè és una reforma injusta que l'únic que farà és destruir el poc ocupació que hi ha".

12.20. - Els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, han avisat al Govern que "no es confiï" perquè "la por no va tenallar la gent" a l'hora d'exigir una modificació "radical" de la reforma laboral, i han pronosticat que les mobilitzacions programades per a aquest diumenge i la vaga general del 29 de març "no tindran un to menor".

12.14. - Multitud de persones participen a Madrid en la manifestació, on el passeig del Prado està tallat entre Neptú i la plaça de Cibeles, i des d'allí fins a la porta d'Alcalá. Es poden veure banderes republicanes i gent en la seva majoria jove.

12.10. - En el recorregut hi ha cartells amb lemes com "rei que accepta regals, tindrà gendre i filla rars", "trenqueu el pacte social", "és criminal retallar la sanitat", "el PPatronal roba meu pa" i "retallades complets a reis i clergat".

12/9. - Arrenca la protesta a Madrid. La capçalera de la manifestació porta una pancarta en què pot llegir-se "no a la reforma laboral inútil i ineficaç, defensa els teus drets i els serveis públics".

12/3. - Cayo Lara defensa la vaga general com l '"únic instrument" dels sindicats per defensar-se. Diu als periodistes abans de participar en la manifestació que Rajoy "no ha tingut pietat ni cortesia" amb els treballadors en adoptar mesures contra els seus drets laborals en menys de 80 dies.

11.54. - El secretari general d'UGT ha criticat que alguns simplifiquin molt la realitat i es limitin a dir que la vaga i les manifestacions són una confrontació entre els sindicats i el Govern, "quan els sindicats són el dit democràtic i constitucional que assenyala els gravíssims problemes que suposa la reforma laboral".

11.50. - Els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i d'UGT, Cándido Méndez, han advertit en una roda de premsa abans de començar la manfestación a madrid que la reforma laboral va a provocar una regressió social de manera permanent i per a tota la vida.

Un soldat ianqui mata 17 civils i fereix 4 a l'Afganistan

Disset persones van morir -la majoria dones i 9 d'ells nens- i quatre van resultar ferides a conseqüència d'un atac de soldat nord-americà contra civils a l'Afganistan, han informat avui les autoritats de la província de Kandahar, on van tenir lloc els fets. Així mateix, segons el governador de la província, Tooryali Vesa, un militar del contingent dels EUA desplegat a l'Afganistan va ser detingut pels seus companys després de sortir de la base i obrir foc indiscriminat contra els transeünts. No obstant, els testimonis locals diuen que eren un grup de soldats que reien mentre entraven casa per casa de matinada i dispararen contra les famílies adormides.

Per la seva banda, l'OTAN va prometre investigar l'incident i va informar que els ferits van ser traslladats d'urgència a un hospital de les tropes de la Força Internacional d'Assistència a la Seguretat a l'Afganistan (ISAF) per rebre ajuda mèdica professional.

Fins al moment, es desconeix el motiu de l'atac


Fonts policials precisen que el soldat va abandonar la base a les tres de la matinada - hora local - i va procedir a obrir foc contra els residents diversos habitatges pròximes a la base militar de Zangabad (originalment sota comandament canadenc però que va passar a mans dels EUA el gener de l'any passat).

Aquest incident té lloc en un moment especialment tens de les relacions entre els EUA i l'Afganistan després de la troballa de diversos exemplars de l'Alcorà cremats a la base nord-americana de Bagram, una ofensa gravíssima que va desencadenar nombroses protestes a tot el país, que es van saldar amb 30 morts , entre ells dos oficials nord-americans morts a trets per un presumpte infiltrat talibà dins el Ministeri de l'Interior a la capital, Kabul.

L'Ambaixada dels EUA a l'Afganistan, per la seva banda, té constància d'una "protesta en curs" que està tenint lloc a Panjwai, i recomana "precaució" a residents i viatgers que es troben a la província, segons fa saber al seu compte de Twitter.

Moscou, Minsk i Astana condemnen les sancions econòmiques contra Bielorússia

Les sancions econòmiques imposades contra Minsk són inacceptables i podrien dificultar les activitats de l'Unió Duanera i l'Espai Econòmic Comú de Rússia, Bielorússia i Kazakhstan, segons una declaració conjunta dels tres països publicada avui al portal oficial del Govern rus: "Aquest tipus de mesures crea barreres artificials en el comerç i obstacles injustificats a la cooperació entre agents econòmics i perjudica l'interès legítim de la seguretat econòmica dels Estats, la qual cosa comporta riscos per a una cooperació beneficiosa i productiva i per als processos d'integració al continent euroasiàtic", diu el document Foto: Hugo Chávez i el President de Bielorússia, Alexander Lukaxenko.

Segons els tres països, les sancions contra Minsk poden tenir conseqüències negatives sobretot per els ciutadans corrents: "Només una diàleg igualitari i respectuós afavoriria la resolució de les discrepàncies internacionals", afirma el text.

En la seva declaració, els Governs rus, bielorús i kazakh van demanar renunciar a tota acció que impedeixi aquest diàleg.

El Consell d'Afers Exteriors de la Unió Europea (UE) va aprovar el desembre passat ampliar les sancions contra Bielorússia que prohibeixen l'entrada a la UE a més de 200 funcionaris bielorussos.

Posteriorment, l'entitat va adoptar una disposició que aplana el camí a noves sancions contra ciutadans i empreses de Bielorússia que, segons Brussel · les, estan implicats en violacions dels drets humans fonamentals.

El febrer passat, els presidents rus i bielorús van emetre una declaració conjunta en què van condemnar com inacceptable l'ús de les mesures de pressió econòmica en les relacions interestatals.

La UE finança les activitats dels partits d'extrema dreta

Detesten la Unió Europea, però no fan fàstics a les seves subvencions. Rebutgen tot element estranger, però no dubten a teixir aliances fora dels seus països per ser més forts. Són partits d'extrema dreta en totes les seves variants: racistes, antisemites, anti immigrants en general, anti romanesos en particular... La convivència entre ells no és fàcil (les seves fòbies de vegades són incompatibles), però presentar-se sota l'etiqueta d'un partit paneuropeu té avantatges que no estan disposats a desaprofitar.

Les famílies conservadores i socialistes es porten, per nombre d'escons, més de la meitat dels ajuts (30,8 milions anuals, repartits entre partits i fundacions paneuropees). Però aquest any tres formacions d'extrema dreta-o de la dreta més extrema-han obtingut gairebé dos milions d'euros: 1.271.203 per a activitats comunes de partit (campanyes), i 656.172 per a les seves fundacions. La decisió va ser aprovada al febrer per la Mesa del Parlament Europeu (seu òrgan de gestió interna), després de comprovar amb cert disgust que complien tots els requisits legals.

Tenen almenys un eurodiputat i diputats nacionals en set o més països de la UE. Han acreditat la seva personalitat jurídica. I "res indica" que "vagin a atemptar contra els principis" de la UE, com la llibertat, la democràcia, els drets humans i les llibertats bàsiques, conclou l'informe de la Mesa. Les normes s'apliquen "sense discussió ideològica", expliquen fonts europees; es tracta, recalquen, de partits legals amb representació parlamentària (i finançament nacional) en els seus països. Els fons no poden utilitzar per al finançament directa o indirecta de partits polítics o candidats nacionals, adverteix el reglament, que preveu auditories regulars per verificar el seu ús.

Però, arran de la decisió, diversos eurodiputats han denunciat que el reglament del 2004 sobre finançament de partits polítics europeus (pensat per a "contribuiran a formar la consciència política europea ia expressar la voluntat dels ciutadans de la Unió") pot haver-se convertit en un colador per a fundacions de dubtosa existència, partits xenòfobs o neofeixistes i aliances que només existeixen sobre el paper. Més que famílies polítiques, aquestes noves aliances, sospiten, són en realitat "muntatges" -"xiringuitos", a dir dels més castissos- creats per rebre fons.

La plataforma que ha encès totes les alarmes és l'Aliança Europea de Partits Nacionals (AEPN). Presidida pel negacionista Bruno Gollnisch (Front National), reuneix 13 partits ultres com el antigitano Jobbik (Hongria), Front National de Le Pen (França), Fiamma Tricolore (Itàlia) o British National Party (Regne Unit). "Tenim un programa com qualsevol altre partit europeu i farem campanyes conjuntes", replica el seu secretari general, Valerio Cignetti. "A mi tampoc m'agrada que donin diners als comunistes, però les regles són iguals per a tots".

El FN apareix associat a dues aliances europees de formacions ultra. Marine Le Pen, aspirant a la presidència de França, va participar en la fundació de la AEPN però s'ha passat a títol personal a l'Aliança Europea per la Llibertat, impulsada per membres de FPÖ (Àustria). Vlaams Belang (Bèlgica) i Laos (Grècia). Aquesta formació va obtenir fons el 2011 i aquest any rebrà 360.455 euros com a partit, a més de 243.811 per a la seva fundació homònima.

Les altres dues noves sol·licituds sota sospita afecten el Moviment Europeu Llibertats i Democràcia i la seva fundació del mateix nom. És una plataforma de nova creació, amb ultres danesos, finlandesos i polonesos, entre altres, que aquesta setmana ha celebrat a Brussel·les la seva primera assemblea. El partit, presidit per Niki Tzavela (Laos) ha obtingut 621.482 euros i la fundació a ell adscrita, que presideix Fiorello Provera (Lliga Nord), 412.361 euros.

"Vam tenir una discussió molt intensa a la Mesa", recorda Isabelle Durant, vicepresidenta dels Verds. Però, "reglament en mà, no hi havia manera de denegar la sol·licitud", explica. "El que acordem és fer un seguiment estricte de les seves activitats, si fan alguna cosa que atempta contra els valors europeus, se'ls retirarà els diners", assenyala Durant. Al final, afegeix, "caldrà canviar el reglament perquè sigui més estricte amb les fundacions, i doni mitjans a partits europeus de veritat, que segueixen les normes democràtiques, ens agradin o no".

"Som conscients del problema. Són normes adoptades fa anys que estem obligats a aplicar ", explica a aquest diari Martin Schulz, president del Parlament Europeu. Schulz, socialista alemany, ha demanat a la Comissió Europea que proposi una reforma del reglament. El liberal Andrew Duff proposa endurir els "criteris tècnics" per accedir als fons i, en una carta enviada a Schulz, qüestiona que la AEPN no violi els valors europeus. Com ho saben? es pregunta, "ni tan sols tenen una pàgina web ni han publicat el seu programa polític", ressalta Duff.

"Serà una discussió fàcil d'obrir però molt difícil de tancar", adverteix l'eurodiputat Miguel Ángel Martínez (PSOE), vicepresident del Parlament Europeu. "No podem interpretar les normes a favor del que ens agrada i en contra del que no. A més, fins i tot el PP Europeu està donant cabuda a partits de dubtoses conviccions democràtiques i que estan en el govern a Hongria ia Romania, per exemple, així que no és un assumpte fàcil", adverteix. La reforma del reglament, subratlla, hauria d'estar a punt a finals d'any, perquè en el repartiment de fons del 2013 s'apliquin criteris més estrictes. Però "la qüestió que sorgirà i que al final quedarà oberta-vaticina-és si la UE ha de finançar partits l'acció política es dirigeix ​​a destruir-la".

ALIANÇA EUROPEA DE MOVIMENTS NACIONALS
Fundada el 2009, És la "aliança" més extremista de les tres que han obtingut finançament europeu aquest any.
Té 3 eurodiputats, pel FN francès i l'hongarès Jobbik.
El seu president és el negacionista Bruno Gollnisch (Front National).
Ha obtingut 289.266 euros
No tenen fundació associada
Els seus membres pertanyen a Jobbik (Hongria), Front National (França), Fiamma Tricolore (Itàlia), Demòcrates Nacionals (Suècia), National Front (Bèlgica), Moviment Social Republicà (Espanya), Svoboba (Ucraïna), Partit Nacional Renovador (Portugal ) i British National Party (Regne Unit).

MOVIMENT EUROPA LLIBERTATS I DEMOCRÀCIA
Fundat a finals del 2011, està presidit per la grega Niki Tzavela (Laos) i ha celebrat la seva primera assemblea general aquesta setmana a Brussel · les. Té 17 eurodiputats. Els seus membres procedeixen de vuit països i són tant partits com a individus a títol personal: Lliga Nord (Itàlia), Laos (Grècia), De Villiers (França), Danks Folkeparti (Dinamarca), Finlandesos Autèntics (Finlàndia), a més de quatre eurodiputats polonesos i un eslovac.
Ha obtingut 621.482 euros per a les activitats comunes del partit, a més de 412.361 euros per a la seva Fundació homònima

ALIANÇA EUROPEA PER LA LLIBERTAT
Té 6 eurodiputats i aquest any ha obtingut 360.455 euros com a partit, a més de 243.811 euros per a la seva fundació.
Els seus membres són partits i individus a títol personal: FPÖ (Àustria), Vlaams Belang (Bèlgica), Ordre i Justícia (Lituània), Demòcrates Suecs (Suècia), UKIP (UK), Laos (Grècia), Marine Le Pen (França), un independent hongarès i un maltès.