dijous, 19 de juliol de 2012

El Bundestag aprova el rescat europeu a la banca espanyola

El Bundestag, Parlament alemany, ha aprovat aquest dijous per àmplia majoria el paquet de rescat amb fons europeus per recapitalitzar la banca d'Espanya en fallida. 473 dels 583 diputats presents en una sessió extraordinària a Berlín van donar el vistiplau als ajuts de fins a 100.000 milions d'euros que seran atorgats a Espanya a través del Fons Europeu d'Estabilització Financera (FEEF). 97 s'han pronunciat en contra i 13 s'han abstingut.

La votació va estar precedida d'un acalorat debat en què la majoria dels oradors van anticipar el seu suport i alguns van expressar dubtes sobre els crèdits. També es van escoltar crítiques i arguments a favor de rebutjar els crèdits al sector responsabilitzat per l'actual crisi espanyola.

Estabilitat de tota l'eurozona


El govern neoliberal alemany, a través del ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, va instar els legisladors a mostrar solidaris i ha posat èmfasi que estava en joc no només l'estabilitat d'Espanya sinó la de tota l'eurozona. "Ja la sola aparença que la solvència d'Espanya està en perill podria portar a considerables efectes de contagi a l'eurozona", ha advertit Schäuble.

"Espanya va per un bon camí cap finances estatals sòlides", segons el titular alemany de Finances i els bancs alemanys-Commerzbank i Deutsche Bank-que es lucren amb el deute espanyol, i en aquest context va esmentar el paquet de retallades de 65.000 milions de euros anunciat pel govern de Mariano Rajoy i aprovat simultàniament pel Congrés dels Diputats d'Espanya.

Condicions detallades

Schäuble va assegurar que l'Estat espanyol respon per les obligacions derivades de les ajudes a la seva atribolada banca. "Espanya presenta la sol · licitud, Espanya rep els diners per recapitalitzar els seus bancs i Espanya respon com a Estat per les ajudes del FEEF", va insistir.

El ministre va dir que les condicions de les ajudes eren "detallades i precises" i va esmentar entre elles les proves d'estrès per a cada banc per separat i que els bancs no viables s'han de liquidats.

El cap del grup parlamentari socialdemòcrata (SPD), Frank-Walter Steinmeier, no va ocultar que molts dels seus coreligionaris no veien amb bons ulls el rescat bancari, però va anunciar que igualment una majoria recolzaria la decisió. Steinmeier es va pronunciar a favor de "separar els riscos de bancs i dels estats, que els bancs assumeixin les seves propis riscos" i va carregar contra els atacs especulatius. "Els mercats financers arruïnen no solament l'economia real, sinó també la democràcia", va dir.

Crítiques de L'Esquerra

Sahra Wagenknecht, del Partit de l'Esquerra (Die Linke), calcula que el rescat dels bancs espanyols pot costar fins a 48.000 milions d'euros al contribuent alemany, quatre vegades el pressupost per a educació i investigació.

Wagenknecht acusa el govern de pregonar el capitalisme però sense atenir-se a les regles d'aquest: "Si volen el capitalisme en l'àmbit financer han de reconèixer les regles i una de les principals és que l'inversor assumeix les obligacions i no el contribuent. Cada petit empresari ha d'assumir les conseqüències dels seus errors, però això no val pel que sembla per als bancs", va afirmar.

Responsabilitat de la banca

El cristianodemòcrata Manfred Kolbe, per la seva banda, va denunciar el fet que ni tan sols els bancs espanyols que gaudeixen de bona salut com el Santander s'efectuessin cap contribució al rescat com va passar fa tres anys a Alemanya, quan els grans bancs van destinar 8.500 milions d'euros per el rescat del nacionalitzat HRE.

"Pel bé d'Europa hem de tornar a la situació en la que cada un assumeix la seva pròpia responsabilitat. Ni els a Estats Units responen els uns pels altres, ni entre els estats federats alemanys ni tan sols entre marit i dona, cap cònjuge ha de respondre per els deutes de l'altre, i és el que estem fent ara a Europa ", s'ha queixat.

Un total de fins a 100.000 milions d'euros del fons temporal de rescat FEEF es posaran a disposició d'Espanya a condició que siguin reestructurats els bancs més castigats per la bombolla immobiliària. El primer tram de 30.000 milions d'euros estarà llest a finals de juliol i serà lliurat només en cas d'urgència.

Les desigualtats com a causa de la crisi

Vicenç Navarro: Aquest article analitza com l'enorme concentració de les rendes i de la propietat que ha passat durant els darrers trenta anys als països de l'OCDE, resultat de l'aplicació de les polítiques neoliberals en la majoria d'aquests països, ha tingut un paper clau en la crisi financera i econòmica.

Un dels fenòmens socials i econòmics més inquietants que ha estat passant en les últimes tres dècades és l'enorme creixement de les desigualtats, les quals han crescut encara més durant aquesta gran crisi econòmica i financera que els països de l'OCDE estan experimentant. Per això ha aparegut un nombre considerable d'estudis i informes d'organismes internacionals que han intentat analitzar les causes de tal creixement de les desigualtats.

Entre ells, el més conegut és el produït per l'OCDE titulat Divided We Stand. Why Inequality Keeps Rising, publicat el 2011, i que va generar gran interès i debat. Entre les causes que tal estudi va considerar com de gran importància hi havia el canvi tecnològic que afectava en gran mesura a la distribució i la productivitat dins del món del treball i de les rendes generades per ell.

L'estudi més recent en aquesta bibliografia científica sobre les desigualtats és el publicat pel Center for Economic and Policy Research, de Washington DC titulat Missing the Story: The OECD s Analysis of Inequality, en què els seus autors David Rosnick i Dean Baker critiquen extensament el estudi de l'OCDE mostrant serioses limitacions en la conceptualització i metodologia de l'estudi.

Mostren convincentment que l'enorme creixement de les desigualtats dels països de l'OCDE no ha passat entre la majoria de la població (el 90%) que deriva els seus ingressos de la renda del treball, sinó entre una minoria molt minsa (l'1%) de la població que deriva els seus ingressos de les rendes del capital i molt especialment del capital financer (0,2% de la població) i tots els altres.

El creixement de les rendes d'aquests últims ha estat geomètric, és a dir, explosiu. El document mostra que aquest fet ha passat també a Espanya, on el major creixement de les rendes ha estat també en aquest 1% (i molt especialment en el 0,12%) de la població. En llenguatge normal i corrent, els súper rics s'han anat folrant de diners.

Com bé assenyalen els autors, aquesta enorme concentració de les rendes (i també, per cert, de les riqueses) no es deu al canvi del sistema educatiu o canvis tecnològics, sinó a les polítiques públiques dutes a terme durant els últims trenta anys a la majoria de països de l'OCDE (iniciades pel president Reagan als EUA i la senyora Thatcher a Gran Bretanya), polítiques conegudes en llenguatge normal i corrent com polítiques neoliberals i que sistemàticament han afavorit a les rendes del capital a costa de les rendes del treball.

David Rosnick i Dean Baker mostren clarament que el debilitament de les institucions que defensen els interessos del món del treball ha jugat un paper clau en aquesta redistribució de les rendes a favor de les rendes del capital i de la conseqüent concentració tan accentuada de les rendes.

És important i just assenyalar que l'informe de l'OCDE havia reconegut també l'enorme importància del debilitament de les institucions que regulen el mercat del treball i garanteixen la protecció social per explicar també el creixement de les desigualtats. Però els autors del CEPR posen aquesta causa en el centre de la seva explicació, assenyalant convincentment el paper clau que tal debilitament ha tingut en el creixement de les desigualtats.

David Rosnick i Dean Baker també assenyalen que un altre factor determinant d'aquesta enorme concentració de les rendes són les polítiques fiscals dutes a terme pels Estats que sistemàticament han afavorit de forma exagerada a les rendes del capital ia les rendes superiors a costa de les rendes de la majoria de la ciutadania. N'hi ha prou només comparar els nivells d'imposició de les rendes superiors als anys cinquanta als EUA, per exemple, amb tals nivells ara. La diferència és enorme.

L'estudi de CEPR també assenyala el que un nombre creixent d'estudis està documentant i és que la concentració de les rendes està lligada a l'expansió del sector financer. Aquest és un dels fets de major importància per explicar la crisi i que menys atenció ha rebut en les anàlisis de la crisi actual.

L'evidència és aclaparadora. Com més concentració de les rendes, major és el creixement de la mida del sector financer mesurat com a percentatge del PIB. I el que és igualment important és que a major concentració de les rendes (en una minoria molt reduïda de la població), major és l'activitat especulativa del capital (i de les institucions financeres), una de les majors causes de la crisi.

Aquest comportament especulatiu es basa en l'escassa rendibilitat de l'economia productiva, resultat d'una escassetat de demanda, conseqüència de la disminució de les rendes del treball. Aquesta disminució de les rendes del treball és la que està també darrere de l'enorme endeutament de les famílies, endeutament que enriqueix el capital financer.

I aquí hi ha la clau del problema, i que mai apareix en els majors mitjans de difusió, i això a causa del seu propi endeutament i, per tant, dependència del capital financer (els grans mitjans d'informació i persuasió espanyols tenen als seus consells d' direcció a representants de les institucions financeres que els han prestat els diners).

La crisi actual l'han creat les polítiques públiques neoliberals, que han determinat una gran concentració de les rendes i de la riquesa, cosa que ha afectat negativament la pròpia eficiència del sistema econòmic. Però, el que és encara pitjor és que aquesta concentració ha deteriorat enormement la qualitat de les institucions democràtiques, les quals han passat a ser mers instruments de tal capital financer. El que està passant avui a Espanya és un clar exemple.

El PP de l'oligarquia franquista aprova sol el nou atac contra la classe treballadora


IU, ICV-EUiA, CHA, Amaiur i ERC han abandonat el Congrés de Diputats abans de la votació en que el PP ha aprovat les retallades contra la classe treballadora "per no ser còmplices d’aquest brutal atac”. El Congrés dels Diputats ha convalidat les mesures d'ajust econòmic aprovades divendres pel Consell de Ministres, entre elles la pujada de l'IVA, la retallada de la prestació d'atur i d'una paga dels funcionaris.

Aquest nou paquet de mesures, destinades a reduir el dèficit públic, ha prosperat amb els vots del PP i amb el rebuig unànime de l'oposició parlamentària. Ha estat per 180 vots a favor, 131 en contra i una abstenció.

ERC, Amaiur i L'Esquerra Plural s'han absentat de l'hemicicle en el moment de la votació per no ser "còmplices", segons han assegurat, del que consideren "un atac brutal" als ciutadans. El pla d'ajust, que el govern espanyol defensa com a necessari, preveu estalviar en dos anys 65.000 milions d'euros.

El ple del Congrés també ha convalidat el fons de liquiditat de 18.000 milions d'euros per ajudar les autonomies a fer front als terminis per eixugar el dèficit d'aquest any. La votació ha tirat endavant amb els vots favorables del PP i UPN. CiU, finalment, s'ha abstingut juntament amb el PNB, UPyD i CC. Hi han votat en contra el PSOE, Geroa Bai, el Fòrum d'Astúries, Compromís i el BNG. Pel que fa a ERC, Amaiur i L'Esquerra Plural han abandonat l'hemicicle en protesta i "per no ser còmplices d’aquest brutal atac”.

Rebuig a les mesures


Coincidint amb l'aprovació d'aquestes mesures econòmiques, els sindicats han convocat manifestacions de rebuig en una vuitantena de ciutats espanyoles. Els sindicats es prenen aquestes protestes com un test, abans de decidir si convoquen una vaga general. A Lleida ciutat hi ha convocada una concentració a la plaça de la Pau a les 19.30 hores.

ALACANT: ESCALINATA IES JORGE JUAN.
CASTELLÓ: PLAÇA DE LES AULES.
VALÈNCIA: PLAÇA SANT AGUSTÍ.

Les mobilitzacions arrencaran entre les 18.30 i les 21.00 h.
A Madrid, la marxa arrencarà a les 20.30 hores i avançarà des de la Plaça de Neptú fins a la Puerta del Sol, mentre que a Barcelona partirà de la Ronda Sant Pere a les 19.30 hores.

A València, la capçalera partirà a les 20.00 hores de la Plaça de Sant Agustí i mitja hora més tard, 20.30h, arrencarà la marxa a Sevilla des de la Porta Jerez.

També a les 20.30, començaran les marxes de Saragossa, des de la Plaça Paradís, la de Valladolid, des de la plaça de Colón, la de Toledo, des de la Plaça de Bous, la de Càceres, des de la Plaça Amèrica, o la de Vigo, des de la cruïlla Urzaiz-Via Nord.

En altres capitals com Pamplona o Múrcia partirà a les 20.00 hores des de l'Avinguda Comte Oliveto i la Plaça Circular, respectivament.

Les primeres manifestacions sortiran a les 19.00 hores en ciutats com Sabadell, Bilbao o Sant Sebastià, però la majoria es desenvoluparan entre les 20.00 i les 20.30 hores.

També aquest dijous, els sindicats de la funció pública han convocat una reunió per decidir la data de la vaga de funcionaris, que està prevista per al mes de setembre.

Hisenda demostrà llargament que Rajoy i el PP són uns mentiders i que no calen retallades socials


El sindicat de tècnics d'Hisenda -o el professor Navarro entre d'altres autoritats, com Joseph Stiglitz i Paul Krugman- demostrà fa mesos amb xifres una bateria d'alternatives a les retallades pregonades des dels púlpits nazionalcatòlics europeus i hispànics però denuncià també que no hi ha voluntat des del govern del PP -ni del PSOE i CiU- per atacar de front el càncer del frau fiscal, el que Espanya sigui un paradís per a grans fortunes ni per a denunciar als seus companys de cadira, partit i festa. Només la reducció de l'economia submergida a partir de la lluita contra el frau i la creació d'un nou tipus de l'Impost de Societats serien més que suficients per arribar a un dèficit inferior al 3%. No és ignorància o incompetència, ans la corrupció institucional d'un règim plutocràtic, criminal i antisocial.

Un nou tipus impositiu en l'Impost de Societats per beneficis a partir del milió d'euros, que permetria ingressar més de 63.300 milions addicionals cada any. És la proposta que els Tècnics del Ministeri d'Hisenda (GESTHA) posen sobre la taula, ja que aquesta quantitat seria suficient per reduir el dèficit del 8,9% l'any passat fins a un nivell inferior al 3% que fins ara ha exigit Europa per 2013.

Des Gestha afegeixen que moltes d'aquestes propostes podrien aplicar des d'aquest mateix any, el que permetria relaxar les polítiques de retallades i l'adopció de mesures contràries al creixement, com una contraindicada pujada de l'IVA i d'altres impostos indirectes que castiguen el consum interior i contrauen l'economia, i amb els quals el Govern pretén recaptar uns 8.000 milions d'euros, és a dir, unes vuit vegades menys que el que s'obtindria amb les alternatives plantejades des de la Hisenda Pública.

Segons Gestha, la pujada de l'IVA és "injusta" perquè augmenta l'esforç fiscal de les famílies enfront de les empreses i és "regressiva" perquè afecta més els ciutadans amb baixos ingressos-pensionistes i mileuristes-que als que disposen de més recursos : mentre els primers dediquen els seus ingressos íntegrament al consum-subjecte a l'IVA-, els segons més de consumir tenen possibilitat d'estalviar, capítol sobre el qual no s'aplica aquest impost.

Els Tècnics d'Hisenda consideren que el major potencial recaptatori es troba en la lluita contra el frau, ja que només reduint en deu punts la taxa d'economia submergida-fins a situar al nivell de la mitjana europea-s'obtindrien més de 38.500 milions d'euros addicionals cada any, gairebé quatre vegades més que amb una pujada de dos punts en l'IVA. L'any passat el frau fiscal va ser de 107.000 milions i el 2010 de 87.000 milions només a Espanya.

Una altra de les partides més raonables per assegurar el compliment del dèficit del 3% del PIB compromès per l'exercici 2013 seria la creació d'un nou tipus impositiu del 35% en l'Impost de Societats per beneficis a partir del milió d'euros de facturació, que són declarades sobretot per les grans empreses que superen els 45 milions en vendes.

Per veure més:
http://reportatges.sirius.cat/2012/07/hisenda-demostra-llargament-que-rajoy-i.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+reportatgessirius+%28Reportatges+Sirius%29

El Pentàgon construeix una estació de radar antimíssils a Qatar

El Pentàgon es nega a fer comentaris sobre la construcció d'una estació de radar component d'un sistema de defensa antimíssils a Qatar: "No faré comentaris respecte a la publicació de Wall Street Journal (sobre la construcció d'una estació de radar a Qatar). Tenim diversos aliats i socis en la regió amb els que volem estrènyer les nostres relacions de cooperació", va dir el portaveu del Pentàgon, George Little, destacant que EUA busca augmentar una gamma d'interessos comuns amb països de la regió.

Segons Wall Street Journal, que fa referència a fonts de la cartera de Defensa nord-americà, la base albergarà un radar AN/TPY-2 que complementarà altres dues que ja es troben al desert del Néguev a Israel i al centre de Turquia.

Va afegir que els tres radars ajudaran als militars nord-americans a detectar llançaments de míssils des del nord, l'occident i el sud de l'Iran.

El diari nord-americà assegura que el Pentàgon va triar Qatar per emplaçar el radar perquè aquí es troba la base aèria militar nord-americà més gran en la regió, la Base Aèria Al Udeid. Més de 8.000 soldats es troben en aquesta i en una altra base nord-americana també emplaçada a l'emirat de l'Orient Mitjà.

Wall Street Journal també va assenyalar que els EUA planeja emplaçar un sistema mòbil antimíssils THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) en un dels països del Golf Pèrsic i que és molt probable que Emirats Àrabs Units sigui el país escollit.

D'acord amb la premsa internacional, Iran disposa de míssils balístics capaços abatre blancs en territori d'Israel i d'alguns països d'Europa, i que pel 2015 la República Islàmica disposarà d'un míssil capaç d'abatre blancs en territori nord-americà.

Treballadors/es d'Albitren: "La lluita és la via"

Els treballadors d'Albitren, empresa auxiliar de Renfe Operadora, van desmuntar ahir a la tarda el campament que tenien al parc davant de l'estació de Campo Grande de Valladolid. Els 13 treballadors d'Albitren que han estat concentrats 46 dies al parc que hi ha davant de l'estació ferroviària de Camp Gran de Valladolid van dir ahir adéu al campament després d'arribar a un acord amb la direcció de l'empresa. Sota el lema 'La lluita és la via', els treballadors d'Albitren Valladolid han aconseguit l'objectiu que els acomiadats siguin readmesos, així com el repartiment de la càrrega de treball.

D'aquesta manera, ahir a Madrid, els representants de la plantilla i la direcció de l'empresa han rubricat l'acord definitiu perquè es reincorporin als seus respectius llocs de treball en els pròxims dies.

Els 13 "resistents" d'Albitren han contestat un total de 76 jornades de vaga i 46 dies acampats davant de l'estació ferroviària de Valladolid-Campo Grande. A l'acte final de la feliç cloenda de l'assentament va comptar amb la presència del secretari general de CCOO de Castella i Lleó, Ángel Hernández, i els responsables regionals de les federacions de Serveis a la Ciutadania, Luis Fernández Gamazo, i d'Indústria, Gonzalo Díez. També van acudir altres responsables sindicals de CCOO i diversos membres d'Izquierda Unida (IU) a Valladolid.

El delegat de Personal de CCOO i portaveu en tot moment d'aquest conflicte, Antonio Martín, ha explicat que l'acord contempla, a més de la readmissió dels treballadors acomiadats, que no es facin efectius altres acomiadaments amb data d'ahir i s'evita a més que es deixi sense feina a tres o quatre empleats més a finals de juliol i dos o tres al setembre. Així, es redueix la jornada i es reparteix equitativament el treball, de manera que s'assegura la càrrega fins al pròxim dia 31 de octubre. Un exemple de lluita obrera a seguir amb resultats satisfactoris. Precisamente el màxim responsable del sindicat a la Comunitat ha mostrat el seu suport als treballadors acomiadats, la majoria de CCOO, i ha destacat que ells han estat els que han portat a terme la vaga i l'acampada des dels seus plantejaments, coordinats amb el sindicat i les seves federacions.

En aquest sentit i davant d'altres conflictes d'aquest tipus en què a la gent "acostumen a pujar-li al cap aquestes situacions i fer coses estranyes", Hernández considera que aquests treballadors han estat gent "molt assenyada, que en tot moment han sabut fer plantejaments per estar al davant i mantenir l'atenció". De la mateixa manera, considera que quan ha arribat el moment de donar sortida al conflicte han entès que allò "intel·ligent" i l'objectiu principal era tornar tots al lloc de treball i reprendre l'activitat laboral i sindical sabent que l'empresa "travessa un mal moment de càrrega de treball "i ara ve" una altra part dura "que és tornar una altra vegada a intentar salvar-la.

Així mateix, Ángel Hernández considera que davant les males notícies que arriben cada dia es demostra a la gent que "a través de la lluita, la negociació, del sindicat" es poden aconseguir les coses, més encara si es té raó "perquè l'empresa va arribar a un nivell de bogeria que va arribar a fer fora els delegats sindicals per convocar vaga, la cosa se les portava". Hernández a més ha aclarit que s'ha treballat també amb autoritats polítiques perquè" això molestava, cridava l'atenció "i tothom entenia que no era res més que "una obcecació i un intent d'escarmentatar" a l'únic centre de treball de tot Espanya que "va plantar cara" i "va dir no" a les propostes de l'empresa.

Les ciutats d'Espanya en marxa contra el PP i el neofeixisme

Convocades per CC OO, UGT, CSIF i altres sindicats i partits d'esquerra més de 80 marxes recorreran aquest dijous les principals ciutats espanyoles per protestar contra les mesures antisocials del Govern del PP i els seus socis neoliberals. Les manifestacions es desenvoluparan en totes les capitals de província i grans ciutats, entre les 18.30 i 21.00 hores, amb els lemes "Al carrer", "Volen arruïnar el país", "Som més" o "Cal impedir-ho", entre d'altres.

A la convocatòria de les principals centrals sindicals s'han sumat la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSI-F) o la Unió Sindical Obrera (USO), així com la Plataforma social en defensa de l'Estat del benestar i els serveis públics, integrada per prop de 40 organitzacions socials.

Les mobilitzacions arrencaran entre les 18.30 i les 21.00 h. A Madrid, la marxa arrencarà a les 20.30 hores i avançarà des de la Plaça de Neptú fins a la Puerta del Sol, mentre que a Barcelona partirà de la Ronda Sant Pere a les 19.30 hores.

A València, la capçalera partirà a les 20.00 hores de la Plaça de Sant Agustí i mitja hora més tard, 20.30h, arrencarà la marxa a Sevilla des de la Porta Jerez.

També a les 20.30, començaran les marxes de Saragossa, des de la Plaça Paradís, la de Valladolid, des de la plaça de Colón, la de Toledo, des de la Plaça de Bous, la de Càceres, des de la Plaça Amèrica, o la de Vigo, des de la cruïlla Urzaiz-Via Nord.

En altres capitals com Pamplona o Múrcia partirà a les 20.00 hores des de l'Avinguda Comte Oliveto i la Plaça Circular, respectivament.

Les primeres manifestacions sortiran a les 19.00 hores en ciutats com Sabadell, Bilbao o Sant Sebastià, però la majoria es desenvoluparan entre les 20.00 i les 20.30 hores.

Novena jornada de mobilitzacions


La jornada d'aquest dijous serà la novena de mobilitzacions des que el Govern va anunciar les mesures d'ajust. Aquest dimecres, funcionaris de diferents administracions han tallat per quarta vegada a Madrid el trànsit de manera intermitent, aquesta vegada en punts com la Gran Via, a l'altura de la Plaça del Callao ia la Plaça de Cibeles.

A Cibeles, la confluència de diversos centenars de persones en una protesta que ha baixat posteriorment cap al carrer Alcalá.

En aquest carrer hi ha el Ministeri d'Educació, les Conselleries d'Educació i de Cultura de la Comunitat de Madrid, l'Institut Cervantes, el Banc d'Espanya i l'Ajuntament de la capital, entre altres entitats. Diversos d'aquests manifestants han indicat que es tracta de les mobilitzacions que tenen lloc aquests dies entre les 12.00 i les 12.30 hores.

L'acció dels manifestants, que han entrat a la calçada en diverses ocasions, ha suposat talls de trànsit momentanis en una zona on habitualment hi ha gran densitat de vehicles.

Síria responsabilitza a Occident per l'atemptat contra la seu de Seguretat Nacional

Per al Govern de Síria, l'atemptat d'aquest dimecres contra la seu de Seguretat Nacional és "l'últim capítol de la conspiració dels EUA i Israel". Aquesta acció es dóna enmig dels intensos combats entre l'ESL i les Forces Armades sirianes.

El ministre d'Informació de Síria, Omran Al Zoubi, va responsabilitzar a Occident per l'atemptat terrorista perpetrat aquest dimecres contra la seu de la Seguretat Nacional a Damasc (capital), on van perdre la vida el ministre de Defensa, Daud Abdallah Rayija, el vicecap de l' Estat Major, Aseef Shawkat, cunyat del president Bashar Al-Assad, i el general Hassan Turkmani, cap de la cèl·lula establerta per acabar amb la crisi en la nació àrab.

Així mateix, va resultar ferit el ministre de l'Interior, Mohammad Ibrahim Shaar, qui roman estable en un centre de salut assistencial, segons ha informat la televisió ​​pública siriana.

"La responsabilitat d'aquest crim terrorista comès pels enemics de Síria es troba en tots els països que envien diners i armes (als rebels)", va emfatitzar Al Zoubi.

Va assenyalar que l'atemptat d'aquest dimecres és "l'últim capítol de la conspiració nord-americana-occidental-israeliana contra Síria", després d'afegir que "els enemics s'equivoquen en la seva avaluació de la força del poble, l'Exèrcit i el país".

El titular d'Informació va rebutjar la "falsedat" que transmeten canals de televisió a l'estranger sobre els atemptats que van causar la mort a alts comandaments sirians.

L'atac va ser perpetrat per un suïcida que es va immolar davant de la seu de Seguretat Nacional, mentre es realitzava una reunió de ministres i caps de seguretat, ha informat el corresponsal de Telesur a Síria, Hisham Wannous.

L'edifici de la Seguretat Nacional, es troba al barri de Rawda, al centre de la capital, en una zona fortament protegida.

L'atemptat es va produir quan es donen intensos combats en els barris perifèrics de la capital entre els rebels de l'Exèrcit Sirià Lliure (ESL) i les Forces Armades de l'Estat.

Dilluns passat, el ESL anunciar que havia començat el desplegament d'una "operació de gran envergadura" anomenada "el volcà de Damasc i terratrèmols de Síria".

Han explicat que l'objectiu d'aquesta operació era "atacar instal·lacions públiques, envoltar llocs de seguretat, bloquejar les rutes de subministrament i provocar violents combats, amb la població civil com a testimonis i víctimes".

El Govern sirià ha reiterat ser víctima d'un pla estranger de desestabilització i ha mostrat al país i al món proves de cèl·lules pertanyents a grups extremistes, que han intentat sembrar el caos a través d'assassinats i disturbis, infiltrant-se en les manifestacions pacífiques i atacant indiscriminadament a ciutadans i autoritats d'ordre públic des de març de 2011.

No són notícia 13 morts per tuberculosi a Miami, però 3 per còlera a Cuba omplen portades


A l'estat de Florida, als EUA, s'ha produït el pitjor brot de tuberculosi dels últims vint anys, que fins ara ha provocat la mort de 13 persones (1). Ja al febrer el Centre Nacional de Control i Prevenció de Malalties va alertar sobre l'augment de casos de tuberculosi al governador de l'estat, Rick Scott. Però aquest- curiosament, un antic propietari de clíniques privades (2)- no va atendre l'advertència i va seguir endavant amb el seu programa de retallades pressupostàries, que incloïen el tancament de l'únic hospital públic de l'estat per a pacients de tuberculosi. Però, tot i les 13 persones mortes, excepte algun mitjà escrit local, els canals de televisió, les tertúlies de ràdio i els grans diaris de Miami gairebé han informat de l'assumpte (3).

Potser és perquè, des de fa dies, han centrat l'atenció en el brot de còlera a Cuba que, segons l'Organització Panamericana de la Salut, ha causat 3 morts, adults majors amb antecedents per malalties cròniques (4).

La desproporció informativa és ben cridanera: una recerca a Internet en un sol dia, el 13 de juliol, oferia dos textos sobre la tuberculosi a Florida, per 480 sobre el còlera a Cuba (5).

Els grans mitjans de Miami estan portant a la població el missatge que el còlera està fora de control a tota Cuba i el contagi massiu a Miami és imminent. La congressista d'ultradreta Ileana Ros Lethinen, en una nota reproduïda per tots els grans mitjans, llançava un advertiment: "Els viatgers a Cuba han d'estar alertes perquè la dictadura cubana no està informant amb objectivitat de la gravetat de la situació i podrien contagiar-se de la malaltia "(6). El Nuevo Herald de Miami mentia sobre les xifres: parlava de 15 morts i reproduïa tot tipus de rumors i invents de suposats "periodistes independents" de la província de Granma, que certificaven "més de mil i escaig de casos" de persones contagiades, així com de condicions "caòtiques" als hospitals, que estarien- suposadament- "clausurats per agents de seguretat decidits a controlar la informació" (7).

La campanya és tan brutal que, fins i tot mitjans habitualment hostils a Cuba, com el diari espanyol El Mundo, han denunciat la manipulació informativa dels seus homòlegs de Miami (8).

Segons diversos analistes, l'objectiu d'aquesta campanya de pànic és afectar la campanya turística d'estiu, una de les principals fonts d'ingressos de Cuba i, sobretot, el flux de migrants cubans als EUA que, en un nombre proper a 400.000, visiten seu país d'origen cada any (9). Finalment, dues de les obsessions de la ultradreta "anticastrista": intensificar l'asfíxia econòmica a Cuba i obstaculitzar qualsevol acostament amb l'illa, inclòs el familiar.

L'any 2010, recordem, es va desencadenar una epidèmia de còlera a Haití, amb el resultat de més de 6.000 morts (10). Però, tot i existir quatre vols diaris entre Puerto Príncipe i Miami, el mateix nombre que entre l'Havana i Miami, i que es detectessin 15 casos de contagi en aquesta ciutat dels EUA, cap dels polítics o mitjans esmentats va llançar els actuals missatges d'alarma social (11).

Cal recordar que va ser la brigada de solidaritat mèdica cubana la que va aconseguir- entre altres actors- aturar l'expansió del còlera a Haití, on va arribar a atendre el 40% de la població afectada (12). Per això, que organitzacions de Miami dedicades a subornar a metges cooperants perquè abandonin la brigada cubana a Haití i es refugiïn als EUA (13), ara ofereixin una suposada ajuda mèdica "solidària" a persones afectades pel còlera a Cuba, resulta gairebé còmic (14).

A Cuba, tot el sistema sanitari, al costat dels actors socials comunitaris, treballen intensament per aturar el brot. Els mitjans de comunicació, que han estat criticats a l'illa per la seva resposta tardana (15), estan informant la població, fent especial èmfasi en les mesures preventives de neteja (16). I en determinades localitats s'estan distribuint massivament materials d'higiene a la població (17).

Mentre, a Miami, els campions de la llibertat de premsa segueixen sense informar sobre la sort dels centenars d'afectats per la tuberculosi. Potser perquè, majoritàriament, són només persones sense llar, reclusos i fins pacients psiquiàtrics (18).

(1) http://www.cmhw.cu/internacionales/12110-florida-sufre-una-epidemia-de-tuberculosis-y-el-gobernador-cierra-el-hospital-donde-se-trata

(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Rick_Scott

(3) http://www.contrainjerencia.com/?p=48926

(4) http://www.abc.es/20120711/internacional/abci-colera-cuba-201207110105.html

(5) http://islamiacu.blogspot.com.es/2012/07/entre-la-tuberculosis-de-miami-y-el.html

(6) http://www.elnuevoherald.com/2012/07/10/1247839/congresista-de-eeuu-denuncia-que.html

(7) http://www.elnuevoherald.com/2012/07/06/1246202/el-colera-deja-al-menos-15-muertos.html

(8) http://www.elmundo.es/america/2012/07/12/cuba/1342122911.html

(9) http://www.cubainformacion.tv/index.php/manipulacion-mediatica/44401-colera-en-cuba-verdades-y-manipulaciones-

(10) http://www.noticiassin.com/2011/11/los-fallecidos-por-colera-en-haiti-suman-6-mil-700/

(11) http://www.elmundo.es/america/2012/07/12/cuba/1342122911.html

(12) http://www.cubainformacion.tv/index.php/component/content/18215?task=view

(13) http://www.cubainformacion.tv/index.php?option=com_content&task=view&id=20517&Itemid=86

(14) http://www.elnuevoherald.com/2012/07/13/1250380/medicos-exiliados-ofrecen-ayuda.html

(15) https://lachiringa.wordpress.com/2012/07/03/el-periodismo-desastroso-frente-a-la-salud-publica-cubana/

(16) http://www.prensa-latina.cu/index.php?option=com_content&task=view&id=525741&Itemid=1

(17) http://www.elcorreo.com/vizcaya/v/20120714/mundo/colera-vuelve-aparecer-cuba-20120714.html

(18) http://www.librered.net/?p=19541

CCOO: "el govern introdueix en el darrer decret una agressió brutal a la llibertat sindical"

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va intentar ahir minimitzar les protestes dels empleats públics contra les retallades del Govern, anunciant que als funcionaris que cobrin menys de 962 euros bruts no se'ls suprimirà la paga extra de Nadal. Una mesura que afecta un nombre irrisori d'empleats públics, ja que les exempcions seran gairebé anecdòtiques. Avui, el titular d'Hisenda avança un pas més en la intenció de desmobilitzar els treballadors: el "divideix i venceràs" li afegeix la por com a argument i amenaça de no poder pagar la nòmina dels empleats públics. Per tancar l'estratègia, a través d'un dels seus mitjans de comunicació més afins, encoratja l'odi a l'altre, tractant de retratar prebendes on només hi ha drets democràtics.

El Govern introdueix el Reial decret 20/2012 una agressió brutal a l'autonomia col·lectiva i la llibertat sindical dels empleats públics, amb l'objectiu d'eliminar el dret de defensa dels treballadors. Uns drets consagrats en la nostra Constitució. L'autoritarisme del Govern és tal que anul·la, sense tenir dret a això, convenis col·lectius, pactes i acords, envaint a més les competències de les CCAA.

Esgrimeix el diari El Mundo un argument fal·laç, dient que el Govern aplicarà estrictament la llei i retallarà uns 6.000 alliberats sindicals. Afegeix "només podrà exercir les seves funcions sindicals i de representació (...) els alliberats legals". En aquest punt cal recordar, tant al diari com a l'Executiu, que el desenvolupament de l'activitat sindical està emparat en la llei i que en desenvolupament d'aquesta s'estableixen acords de taules generals de negociació en què s'estipulen les funcions i nombre d'alliberats sindicals, cosa que planteja en els mateixos termes el RDL 20/2012 com una novetat, però que sempre ha estat en vigor en el nostre ordenament jurídic, impedint en la pràctica el desenvolupament de l'activitat sindical, al marge de lleis, normes i control administratiu.

El Govern de Rajoy justifica l'agressió contra els sindicats amb un "suposat" estalvi de dos-cents cinquanta-dos milions d'euros, encara que el mateix diari reconeix que el Ministeri "no disposa de dades quantitatives específiques". És molt significatiu que en una norma amb una justificació purament econòmica s'introdueixi una mesura l'estalvi del qual no té quantificat i que ni remotament és la quantia que aventura. No es tractarà de debilitar els sindicats per minimitzar la contestació dels representants dels treballadors a les mesures sagnants i injustes que ha imposat als empleats públics i a la ciutadania espanyola dins del propi RDL?

Explica l'origen de les dades amb una extrapolació del cost en l'Administració Central, xifres que tampoc resulten reals. Ens preguntem si totes les xifres macroeconòmiques que maneja l'Executiu per prendre les seves mesures tenen la mateixa fiabilitat. D'acord amb els resultats, deu ser així.

El suposat "estalvi" s'aconsegueix en acomiadar els pocs interins que cobreixen els llocs dels alliberats sindicals en la resta d'Administracions. Per tant, en el millor dels casos, es tracta d'enviar treballadors a l'atur, on seguiran cobrant de la hisenda pública la seva prestació per atur, encara que sense poder contribuir a la millora dels serveis públics.

La UE no descarta liquidar alguns bancs espanyols

El Comitè Executiu del Banc Central Europeu (BCE) no descarta el tancament d'alguns bancs espanyols amb problemes financers i que requereixen d'ajuda pública, encara que va avançar que primer cal conèixer el resultat de les auditories que actualment avaluen la qualitat dels actius de cada banc. "Potser algunes institucions (financeres) necessiten ser liquidades, però clarament és aviat encara per dir què passarà amb els bancs individuals", va sostenir el representant alemany en el Comitè Executiu del Banc Central Europeu, Jörg Asmussen.

Asmussen va explicar que el programa d'assistència financera complet- en altres paraules, el rescat a la banca- es destina generalment a "països que han perdut l'accés al mercat per als sobirans i, aquest, clarament no és el cas d'Espanya".

També va oferir una conferència de premsa a Brussel·les, Bèlgica, des d'on va assenyalar que cal ser "molt curós" amb aquests temes i no emetre "profecies".

L'economista va manifestar la seva esperança de veure funcionar el rescat bancari de fins a 100 mil milions d'euros (més de 120 mil milions de dòlars), que l'Eurogrup aprovarà divendres per a Espanya.

Va detallar que al memoràndum d'entesa que fixa els termes i condicions del préstec per reestructurar el sector bancari espanyol, i que serà aprovat aquest divendres, hi consta que per bancs no viables que requereixen ajuda pública, "les autoritats espanyoles hauran de presentar plans de liquidació ordenada ".

Aquest document inclou condicions específiques per al sector financer, però també planteja que Espanya ha de complir els compromisos existents en matèria de política pressupostària i estructural.

Segons la seva opinió, el paquet de mesures d'ajust aprovat dies enrere pel Govern espanyol "constitueix un pas important i mostra la voluntat de complir les noves exigències per a l'ajuda financera".

En relació a aquest tema, el ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha assegurat avui que no hi ha "cap possibilitat" que s'hagi de liquidar una entitat financera a Espanya.

Aquestes declaracions van sortir al pas de les declaracions del governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, qui va apostar per liquidar als bancs que no tenen "pols suficient".

Asmussen també va criticar durant la seva intervenció que, segons ell, simplement "no s'hagin fet servir els instruments correctius", com en el cas d'Espanya i Xipre, "en el procediment per desequilibris macroeconòmics excessius".

Investigadors asseguren que l'acta de naixement d'Obama és "definitivament fraudulenta"

El març passat, el xèrif Joe Arpaio expressar els seus dubtes sobre l'autenticitat de l'acta de naixement del president Barack Obama. Deia que podria haver estat "falsificada per ordinador" i ara els seus investigadors confirmen que tenia raó. Mike Zullo, cap del grup investigador, va trobar que els codis numèrics de certes parts del certificat de naixement indiquen que aquestes no van ser omplertes, en canvi les seccions que inquireixen sobre la raça del pare d'Obama i la seva àrea de treball o estudi sí.

Segons Zullo, anteriorement els investigadors no coneixien el significat dels codis, però un exempleat governamental de 95 anys d'edat que va signar el certificat de naixement del president els hi va explicar.

L'oficina de campanya d'Obama va rebutjar fer comentaris sobre la qüestió. El març passat, el xèrif d'Arizona Joe Arpaio, conegut per la seva mà de ferro contra els immigrants, va assegurar que el certificat de naixement de Barack Obama podria haver estat "falsificat per computadora".

Arpaio no va ser el primer a dubtar del document: l'abril de l'any passat, el multimilionari nord-americà Donald Trump, que planejava postular-se a les eleccions presidencials del 2012, va qüestionar la nacionalitat d'Obama i va posar en dubte la legitimitat del seu mandat en no ser ciutadà nord-americà com exigia la Constitució. Segons Trump, el document no era fiable. "No té signatura ni tampoc número de sèrie", detallava.

Un conjunt d'opositors sosté que Obama no és elegible al càrrec de president perquè va néixer a Kenya. En reiterades ocasions l'estat de Hawaii ha confirmat que Obama hi va néixer, però davant els dubtes el president Obama ha hagut de demanar una acta de naixement certificada per fer-los callar. La còpia electrònica del document es va publicar al lloc web de la Casa Blanca.

En quatre vídeos que fa uns mesos Arpaio va mostrar a la premsa detalla les diferències que tenen els documents oficials i els presentats per Obama. Entre elles, el xèrif va destacar les marques de l'escàner, el tipus de programa utilitzat, la mida de l'acta de naixement i sobretot, el segell de la data de registre del document, que en analitzar-lo de prop permet que s'hi apreciïn capes "separades".

La morositat de la banca espanyola frega màxims històrics del 9%

La morositat de la banca espanyola frega el màxim històric en arribar al 8,95% dels crèdits, segons ha difós avui el Banc d'Espanya (BE). La persistència de la recessió agreujada per les absurdes mesures neoliberals del PP, BCE, l'FMI i la banca beneficiària alemanya, la pèrdua de negoci de les empreses, l'atur i, en especial, la dura herència del totxo del PP i socis han tornat a incrementar el volum de crèdits dubtosos-i d'execucions hipotecàries-en els bancs i caixes espanyoles, a un pas de superar tots els seus rècords de ruïna històrics.

El BE ressalta que el crèdit impagat va tornar a augmentar al maig, tal com ha fet durant els últims 10 mesos, fins el 8,95% del total, amb el que es queda a només dues dècimes del màxim històric que va marcar el 1994, quan va arribar al 9,15%.

Els crèdits morosos totals del sector es van disparar per sobre de la barrera psicològica dels 100.000 milions d'euros que va superar un any abans, fins a situar el maig de 2012 a 155.841.000 d'euros, diu el Banc d'Espanya.

Tant banquers com analistes financers coincideixen que els propers mesos continuaran sent difícils i fins i tot la morositat del sistema financer podria arribar a superar
la cota del 9% en aquest mateix any si segueix el crèdit en la tendència baixista.

19 de juliol: FACUA convoca a una vaga general de consum contra la pujada de l'IVA

L'organització també crida a la ciutadania a participar en les manifestacions convocades aquest dijous a tot el territori nacional. Sota el lema "Lluita contra la mentida massiva", FACUA-Consumidors en Acció ha realitzat una crida als ciutadans i ciutadanes perquè aquest dijous 19 de juliol contestin amb una vaga de consum a la "injusta i insolidària agressió que comet contra ells el Govern amb la pujada de l'impost sobre el valor afegit (IVA), cometent un greu frau electoral".

Segons el portaveu de FACUA, Rubén Sánchez, "el consum és l'arma més poderosa que tenim els ciutadans, i paralitzant podem donar una resposta contundent a l'agressió a la nostra economia comesa pel Govern".

Per això, l'organització demana que als consumidors que aquest dijous, "no realitzen cap compra de productes ni contractació de serveis i redueixin a l'estrictament necessari la utilització de subministraments".

"Hem de rebel·lar contra una mesura perillosa per a l'economia espanyola, que atempta contra els interessos de consumidors i empresaris i tindrà el mateix efecte que una retallada en els salaris, les prestacions per desocupació i les pensions", assenyala Sánchez.

El mateix ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va advertir fa poc més de tres mesos que "apujar l'IVA duplicaria la caiguda de l'economia", recorda el portaveu de FACUA, que denuncia el "frau electoral" que representa una mesura que el PP va criticar quan va ser aprovada el Govern socialista fa dos anys i va assegurar abans i després de les Eleccions Generals que no repetiria.

L'organització també crida a la ciutadania a que surti al carrer per participar en les manifestacions que estan convocant nombrosos col·lectius ciutadans per aquest 19 de juliol.

FACUA ha elaborat un manifest, titulat "21 motius contra la pujada de l'IVA", que els ciutadans poden signar a la web FACUA.org/21motivos.

Rússia reforça la seva presència naval a la Mediterrània

El navili antisubmarí "Vicealmirall Kulakov" reforçarà el grup naval rus a la Mediterrània per a realitzar una sèrie d'entrenaments i exercicis tàctics després de complir una missió d'escorta de caravanes marítimes al golf d'Aden, ha informat la Flota del Nord.

El seu portaveu, el capità de navili Vadim SERGA, va precisar que el "Vicealmirall Kulakov" ja ha travessat el canal de Suez i entrat a la Mediterrània: "Després de repostar provisions i combustible amb l'ajuda de vaixells logístics de la Flota del mar Negre, el navili seguirà complint les seves missions a la Mediterrània", va dir.

Des de maig passat, el "Vicealmirall Kulakov" escortar 14 vaixells mercants prop de la Banya d'Àfrica, zona amb major incidència d'atacs pirates.

Un portaveu del Ministeri de Defensa de Rússia va comunicar anteriorment que un grup unificat de tres flotes de l'Armada assajarà tasques d'instrucció i combat a l'Atlàntic, el Mediterrani i el mar Negre. El principal objectiu d'aquesta travessia, segons ell, és coordinar l'actuació sota un comandament únic.

Tardà a Montoro: ‘Se li glaçarà el somriure perquè la gent està cansada de que la converteixin en el boc expiatori de la crisis’

El diputat d’ERC-RCat-Catalunya Sí, Joan Tardà, ha preguntat aquest dimecres si el Govern espanyol prendrà alguna mesura que afecti només els milionaris. Tardà ha dit a Montoro que ‘només treu pit davant els febles, però és molt covard davant els milionaris’ i s’ha preguntat ‘on és l'IVA per als productes de luxe? On, l'impost a les grans fortunes? On, la modificació de l’Impost de Societats? On, l'impost del patrimoni i la banca? On és, la seva valentia davant el lobby de la indústria de l'armament? No en té, però sí que ha estat ràpid a fer xantatge a les comunitats i veloç en l'increment de l'IRPF als autònoms, a pujar l'IVA i a retallar drets i prestacions socials a la ciutadania’.

Tardà ha acusat Montoro d’assumir ‘el paper de braç executor dels que ens obliguen a pagar per acumular beneficis. És culpable del desballestament de l'estat del benestar, de condemnar a una regressió de 30 anys’ i impulsa mesures que posen ‘en perill el que s'ha aconseguit amb tants sacrificis sense repartir, com a mínim equitativament, les càrregues amb els que més tenen’ i això ‘té un nom: terrorisme social. I qui el practica actua com a tal’.

Per a Tardà, la resposta de Montoro dient que era demagògic preguntar per mesures que no afectin les classes menys afavorides és de ‘cínic’ perquè es reafirma en ‘la via de castigar només les classes populars, que recorda a Maria Antonieta quan davant les protestes del poble la insensata afirmava que si no tenien pa que mengessin pastissos’.

Finalment, el diputat independentista ha afirmat que ‘la ciutadania sabrà respondre. Perquè creix la pobresa i l'exclusió, la gent camina espantada i desconcertada, però sàpiga que la por col•lectiva té un punt de saturació. I de la por es passa a la mala llet i d'aquesta a la mobilització. I per això demà seran molts milers les persones que sortiran al carrer. I a vostè se li anirà congelant el somriure prepotent’.

Tardà ha acabat dient que parlava de ‘la mateixa prepotència que utilitza respecte a les comunitats autònomes’ i que ‘estem farts que ens expolien, farts que ens robin, senyor Montoro. M'entén? Farts, tips! Cansats i que a més ens converteixin en el boc expiatori’. ‘Demà Tothom al carrer! Que són una colla de lladres!’, ha sentenciat.

90 mil persones per un IVA d'un 33% als productes de superluxe

Més de 90 mil persones han signat la proposta de reimplantar l'IVA als productes de luxe d'un 33% que es va eliminar el 1991. Ho han fet a través del portal Change.org, un portal web enfocat a la difussió de causes ciutadanes.

Entre 1986 y 1991 existía en España un IVA especial del 33% para productos de lujo. Si en su momento existió fue porque era razonable poner un impuesto más alto a artículos “de lujo”, igual que existió y existe un IVA reducido para artículos de primera necesidad. Ahora esta medida sería más razonable y justa que nunca.

No es ni social ni económicamente justo que se apliquen los mismos impuestos a un artículo básico, como unos pañales para tu hij@ o los servicios funerarios (algo que inevitablemente todos acabaremos usando), que comprarse un yate o un automóvil de 50.000 euros, algo que va a ser bastante difícil para el 95% de la gente de este país, ocupados como estamos en sobrevivir. Sin embargo el mercado de artículos de lujo, el del lujo de verdad, no tiene crisis.Es de justicia que exista un IVA más alto para esos artículos que NO son imprescindibles para la cubrir las necesidades vitales de las personas.

Como ejemplo, ¿qué beneficio deja en la economía española un coche de lujo fabricado en otro país y vendido en el nuestro? El IVA. ¿A dónde se va el resto (la mayoría) del dinero que se paga por él? Al país que lo ha fabricado.

Y nadie debería sentirse agredido con esta medida, pues a nadie le obligan a comprarse estos coches, yates, joyas, botellas de champan francés de 500eu o lo que aquí pueda incluirse por puro sentido común.

Puede ser que desde algunos gobiernos de Europa se opongan a esta medida. En ese caso así sabremos a qué economías beneficia el que dicho impuesto no se aplique. Pero, ¿no tenemos derecho TODOS los ciudadan@s de Europa a decidir qué Europa queremos, a decidir nuestro futuro?

Ayúdame a pedirle al Gobierno que, por Justicia Económica, pero, sobre todo, por Justicia Social, reinstaure el IVA especial del 33% a los productos de lujo.

Gracias.

20 milions de persones feliciten cantant els 94 anys de Nelson Mandela

L'expresident sud-africà Nelson Mandela compleix avui 94 anys, un esdeveniment per al qual s'han preparat centenars d'actes solidaris per tot el país i que se celebra a tot el món des de 2010 com el Dia Internacional de Mandela. Entre aquests actes, la presentació a Madrid del llibre "Nelson Mandela, per si mateix" que uneix 2.000 cites del gran instigador de la lluita contra l'Apartheid, extretes dels seus discursos des de 1951, d'entrevistes enregistrades des del període anterior al seu ingrés a presó i de cartes escrites a partir del 1948.

Mandela passarà el seu aniversari acompanyat de la seva família en la intimitat de la seva residència de Qunu (sud-est), lloc on va viure durant la seva infància i al qual es va traslladar el maig passat després d'un breu ingrés hospitalari a Johannesburg al gener per sotmetre's a una laparoscòpia per un dolor abdominal.

Sota vigilància mèdica des de 2011, Mandela "gaudeix de bona salut", va assegurar l'actual president de Sud-àfrica, Jacob Zuma, el maig passat.

Encara que el carismàtic exmandatari compleix 94 anys en la intimitat, el món celebra el Dia Internacional de Mandela, una iniciativa de l'ONU per animar a tots els ciutadans a dedicar 67 minuts a causes socials, un minut per cada any que el líder sud-africà va dedicar a lluitar per la igualtat racial i la fi de l'apartheid.

A Sud-àfrica, el Centre de la Memòria de Nelson Mandela ha comptat almenys 80 esdeveniments organitzats amb motiu de l'aniversari, que van des de la rehabilitació d'escoles i construcció d'habitatges socials fins a una expedició a la muntanya de Kilimanjaro, la més alta d'Àfrica.

La jornada ha començat amb una cançó d'aniversari a Madiba- nom del clan de Mandela en llengua xhosa- entonada per 20 milions de persones a l'uníson en diverses localitats del país. Estudiants a les seves escoles i empleats als seus llocs de treball s'han sumat a aquesta iniciativa per desitjar a Mandela un feliç dia.

A més, en diversos llocs emblemàtics en la vida Mandela, la productora de la pel.lícula oficial sobre l'exmandatari "El llarg camí cap a la llibertat" instal·la decorats perquè el públic evoqui els grans moments de la trajectòria del premi Nobel.

Mandela es va convertir en el primer president negre de Sud-àfrica després de guanyar les primeres eleccions multiracials del país, el 1994, any en què va concloure el règim segregacionista de l'apartheid, imposat per la minoria blanca sud-africana.

El seu missatge de reconciliació i convivència entre races, que va fer possible la transició cap a una Sud-àfrica democràtica, li va valer el premi Nobel de la Pau el 1993, que va rebre al costat del llavors president, Frederik Willem de Klerk.