divendres, 25 de febrer de 2011

Chávez diu que la revolta a Líbia és una guerra civil

El president de Veneçuela, Hugo Chávez, a través del seu compte de Twitter, va qualificar de "guerra civil" la revolta popular que té lloc a Líbia: "Visca Líbia i la seva independència! Gaddafi s'enfronta una guerra civil!", va expressar per primera vegada ahir el mandatari veneçolà pel que fa a les protestes que es realitzen al país del nord d'Àfrica.

El missatge va aparèixer a Twitter després de la interpel del ministre de Relacions Exteriors de Veneçuela, Nicolás Maduro, a l'Assemblea Nacional, en què va acusar els EUA i els seus aliats de fomentar la revolta popular contra el líder del país àrab, Muammar Gaddafi.

"EUA està creant condicions per justificar una invasió a Líbia, i l'objectiu central d'una invasió a Líbia, és el mateix objectiu que va tenir George W. Bush: El petroli, prendre el petroli", va dir Madur en respondre la pregunta d'un diputat opositor sobre el tema.

Les protestes contra el règim de Muammar Gaddafi, que governa Líbia més de 40 anys amb el suport de les tribus, continuen des del 15 de febrer.

Els enfrontaments i la disbauxa de la delinqüència ja haurien causat entre de 600 i 1.000 morts al país i més de 4.000 ferits, sense que cap font pugui confirmar dades precises.

EUA veta a l'ONU l'investigació de crims dels seus mercenaris a Kosovo

Dmitri Kósirev: L'administració de Bagdad exigeix que els EUA indemnitzi a l'Iraq amb una suma de 1.000 milions de dòlars i demani perdó públicament pel dany causat a la capital durant la intervenció de les tropes nord-americanes a la primavera del 2003. No obstant això, a jutjar pel resultat de la deliberació del cas d'Kosovo en el si de l'ONU durant la setmana passada, aquestes reivindicacions encara trigaran a ser satisfetes. A la diplomàcia nord-americana a l'ONU ha de haver-li fet vergonya el vetar la proposta de Sèrbia sobre l'organització d'una comissió internacional per a la investigació del tràfic d'òrgans humans procedents de serbis de Kosovo, segrestats i assassinats en mans de grups de guerrillers albanokosovars.

No és la primera vegada que recorren al veto per donar suport els seus propis interessos. Ho van emprar en diverses ocasions per defensar Israel contra països àrabs indignats, i ho van fer amb independència del que els israelians haguessin fet. Ara, en diversos països àrabs trenquen nous règims i els EUA podria penedir dels seus vetos i del seu suport exprés a Israel.

Aplicar veto sobre les propostes sèrbies no resulta tan perillós per als EUA. Oposar-se als europeus no és tan arriscat com fer-ho amb els àrabs. A més, d'aquesta manera s'aconseguirà ajornar la qüestió de la responsabilitat dels líders per la presa de decisions delicades, com és la sèrbia.

El secret de Polichinela

Quan el desembre de l'any passat Dick Marti, el relator del Consell d'Europa, va publicar el seu informe sobre les atrocitats de l'actual primer ministre de Kosovo, Hashim Thaci, va ser sorprès per la reacció del públic. Eren ja àmpliament conegudes la figura i les activitats de Thaci, per a ningú era un secret que el seu Exèrcit d'alliberament de Kosovo era una organització terrorista amb activitats com ara l'assassinat, el segrest i la venda de ronyons i altres òrgans humans.

Però avui, les hosts de Thaci treballen ja en un altre sector.

Segons va revelar el director executiu de l'Oficina de l'ONU per Drogues i Crim, Pi Arlakki, no fa gaire, en una roda de premsa celebrada a RIA Novosti, Kosovo va ser esmentat com un dels centres més importants del crim europeu i punt clau del tràfic de droga procedent de l'Afganistan. I això és un altre secret de Polichinela.

I ningú pot combatre-ho. És clar que Sèrbia va plantejar la seva idea davant el Consell de Seguretat per tal d'obtenir finançament per a la investigació. L'ONU podria facilitar-la. Des de fa uns anys, en el territori de Kosovo actua l'EULEX (missió civil de la Unió Europea a Kosovo per l'imperi de la llei) que ja haurà obtingut prou proves.

És veritat que no es tracta més que d'un grup de gent l'estatus no està del tot clar, igual que el de la pròpia regió de Kosovo, que va proclamar la seva independència el febrer de 2008, però encara no ha estat reconeguda com a país per tota la comunitat internacional i, per tant, no forma part de l'ONU. Per aquesta raó, el 2008 l'ONU va retirar de la zona seva missió UNMIK, que va ser substituïda per la EULEX. La situació sembla absurda. Mentrestant, el veto dels EUA apareix com una cosa lògica i inevitable.

Qui està implicat?

Per què no es pot aturar a tota la cúpula dirigent a Kosovo i lliurar als tribunals per investigar les seves activitats? Senzillament, perquè sortiria a la llum la llista dels noms que van fer possible l'ascens de l'actual grup mafiós al poder a Kosovo. En aquesta llista apareixerien els llavors líders dels EUA i d'algun dirigent europeu.

Al capdavant de la llista estaria l'expresident i espòs de l'actual secretària d'Estat dels EUA. Els altres implicats també són vius i quedarien molt malament aturats, de saber-se tota la veritat sobre el cas kosovar.

Un procés judicial contra qualsevol Cap d'Estat, ja sigui actual o antic, és molt complex. En el passat, quan es creia que els reis estaven per sobre de la llei, tot era molt més senzill. Ara, en moltes ocasions i tot i la dificultat que comporta el fet, les forces opositores utilitzen els judicis sobre els caps de govern per apartar del poder sense convocar eleccions, com és el cas de Silvio Berlusconi, per exemple.

En altres casos, els ex dirigents són citats als tribunals per intervenir en la resolució de problemes urgents, en l'obtenció de diners. Per exemple, si l'expresident de Tunísia, Ben Alí, estigués al seu país ara, probablement ho portarien als tribunals. Ja li va passar a Slobodan Milosevic. Però Bill Clinton és una altra cosa...

És evident que la llei i el dret internacional són un caos en aquests moments. Si no posen ordre, els problemes continuaran i cada vegada seran pitjors. En aquesta conjuntura, ningú està, ni estarà, en condicions de respondre per les aventures del Hashim Thaci a Kosovo, ni per les destruccions a Bagdad el 2003.

ICV-EUiA a la concentració de treballadors del grup PRISA

La portaveu d’EUiA i diputada al Parlament de Catalunya, Mercè Civit, ha participat avui a la concentració convocada davant la seu de Ràdio Barcelona-Cadena Ser pels sindicats CCOO, UGT i SPC (Sindicat de Periodistes de Catalunya). El motiu de la convocatòria de protesta és l’anunci per part del grup de comunicació PRISA de l’extinció de 2.500 llocs de treball corresponents al conjunt de les seves empreses, principalment a ràdios i televisions (un 18% de la plantilla global, inclosos mitjans d’Amèrica Llatina i Portugal).

La diputada ha escoltat les explicacions de varis dirigents sindicals de CCOO i SPC, i també de companys afiliats a EUiA que treballen a ‘El País’, diari propietat de PRISA. Civit s’ha ofert per fer les gestions convenients a través del grup parlamentari d’ICV-EUiA, com ja va fer en el seu moment amb representants dels comitès d¡empresa de Grupo Zeta quan es van trobar davant una situació molt similar.

Segons els representants de CCOO i UGT a PRISA -que també han convocat una concentració davant la seu del grup a la Gran Via madrilenya-, “els gestors del grup estan embarcats en una aventura de reestructuració empresarial de dubtosa viabilitat”.

ICV-EUiA demana al Parlament que s’aturi la ronda de Mataró

El diputat d'ICV-EUiA pel Maresme, Salvador Milà, va fer ahir al Ple del Parlament una interpel•lació al conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, sobre l'anomenada Ronda Maresme. Milà va demanar que quedi en suspens l’execució del projecte de Ronda Mataró i C-31 Baix Maresme i que es faci el pla director de mobilitat al Maresme.

Milà va comminar Recoder a pactar amb els contractistes una modificació del projecte. “S’ha fet altres vegades i l’empresa podria fer l’obra”, va dir, alhora que va apostar perquè l’augment del trànsit a la comarca es redirigeixi per una autopista C-32 reformada.

Diversos representants de la coordinadora d’entitats Preservem el Maresme eren presents a l’hemiscicle en el moment de la interpel•lació del diputat d’ICV-EUiA

En el pròxim ple, previst per la segona setmana de març, es debatrà la moció d’ICV-EUiA d’oposició a les rondes i el Parlament es posicionarà al respecte.

Arriben a Síria els vaixells iranians que creuaren el Canal de Suez

Dos vaixells de guerra iranians que van creuar el Canal de Suez (Egipte) després de 32 anys, van arribar aquest dijous al port de Latakia a Síria, per realitzar una sèrie d'entrenaments conjunts durant diversos dies, va informar el comandant de l'Armada iraniana, l'almirall Habibolá Sayari: "Els dos navilis iranians van atracar" al port sirià de Latakia, va assenyalar a una agència de notícies internacional.

Sayari va dir que la fragata Alvand i el vaixell cisterna Kharq "van partir a Síria per a una missió d'entrenament", i va rebutjar les crítiques israelianes de que el viatge sigui una provocació.

"Potser el règim sionista està preocupat, però anem a continuar amb el nostre pla sense preocupar d'aquest règim, i en coordinació amb els (països) amics de la regió", va manifestar l'almirall iranià.

El corresponsal de teleSUR a l'Orient Mitjà, Hisham Wanous informat avui que els dos vaixells de guerra van entrar a Síria per "un procés d'entrenament entre els països aliats".

L'arribada dels vaixells a Síria "és un desafiament per a Israel perquè ha tractat de pressionar l'entrada dels vaixells". Així mateix, ha indicat que "per als Estats Units també és un desafiament per la pressió que havia exercit perquè es inspeccionessin" els vaixells.

"Les regles internacionals permeten que entrin al canal qualsevol vaixell a menys que tinguin un estat d'enemistat amb Egipte", va explicar.

El reporter va dir que les relacions entre l'Iran i Egipte es van restablir "fa 10 anys a nivell econòmic, després d'estar congelades durant l'inici de la Revolució Islàmica".

El cap de la direcció dels moviments del Canal de Suez, Ahmed el Manajli, ha indicat avui que les autoritats egípcies "han deixat passar als vaixells després que aconseguissin els permisos necessaris del Ministeri de Defensa".

El pas dels navilis "ha estat permès també després que es confirmés que compleixen les condicions necessàries per a la protecció del medi ambient", va explicar.

"Els tractats internacionals permeten l'encreuament dels vaixells pel canal de Suez sempre que no pertanyin a cap país que està en guerra amb Egipte", va assegurar Ahmed el Manajli.

Conreus transgènics augmenten ràpidament a tot el món

Els cultius transgènics augmenten a tot el món i han superat el 2010 els mil milions d'hectàrees acumulades en 29 països des de l'inici de la seva comercialització el 1996: "La biotecnologia va arribar per quedar-se", ha destacat avui el president del Servei Internacional per al'adquisició d' Aplicacions agrobiotecnològiques (ISAAA, per les sigles en anglès), Clive James, en presentar l'informe "Situació global dels cultius transgènics a 2010". Foto: Blat de moro MON 810, de Monsanto.

L'any passat es van sembrar 148 milions d'hectàrees amb cultius biotecnològics en tot el planeta, el que representa un augment del 10% respecte al 2009, malgrat la resistència de la Unió Europea a aquests productes modificats genèticament.

Clive va defensar de manera emfàtica la importància de la biotecnologia, en assegurar que "permet augmentar la productivitat i la rendibilitat, alhora que protegeix la biodiversitat i ajuda a alleujar la pobresa. La biotecnologia no és la panacea, va a funcionar si està ben gestionada "i és una clau per a" oferir seguretat alimentària davant el creixement de la població en les pròximes dècades ", tot i les crítiques de les organitzacions ambientalistes.

"Crec que a Greenpeace i Friends of the Earth han d'estar molt frustrats amb aquestes dades, que són diametralment oposats al que ells diuen", va assegurar el directiu de ISAAA.

Transgènics: en especial blat de moro, arròs, blat i soja

El 2010 es van sembrar 148 milions de hectàrees de cultius transgènics, especialment blat de moro, arròs, blat i soja, en 29 països.

Estats Units lidera el podi del rànquing mundial, amb 66.800.000 d'hectàrees, seguit per Brasil, que amb un increment del 19 per cent l'any passat a causa de l'aprovació de diversos cultius transgènics va arribar els 25,4 milions. Argentina completa el trio, amb 22,9 milions d'hectàrees.

A força distància se situen Índia i Canadà, amb 9,4 i 8,8 milions d'hectàrees, respectivament. Xinesa està en el sisè lloc, amb 3,5 milions d'hectàrees, però en poc temps podria escalar ràpidament en el rànquing després de l'aprovació de la sembra de l'arròs transgènic.

"L'arròs és el cultiu més important del món, li dóna de menjar a la meitat de la humanitat", va dir James, que va advertir que la decisió xinesa de acceptar els transgènics pot tenir un fort impacte en les nacions que no accepten els cultius biotecnol��gics .

"La Xina és el país que pot canviar la tendència, l'ovella que potser guiï el ramat" cap a les llavors BT.

Paraguai figura en el setè lloc, amb 2,6 milions d'hectàrees transgèniques, i Uruguai, desè, amb 1,1 milions.

4% de transgènics en països en desenvolupament

Els països en desenvolupament van sembrar un 48% dels cultius transgènics a 2010. I dels 15,4 milions de agricultors que van utilitzar la biotecnologia el 2010, 14,4 milions pertanyen a aquest grup de nacions. Xina té el major nombre de petits agricultors que utilitzen cultius biotecnològics, 6,5 milions, seguit de prop per l'Índia, amb 6,3 milions de petits productors rurals.

L'any passat es van sumar tres nous països al sistema, Pakistan (blat de moro BT), Myanmar (cotó BT) i Suècia (papa anflora), mentre que Alemanya va tornar a sembrar aquesta papa transgènica. D'altra banda, Mèxic va dur a terme les primeres proves amb blat de moro transgènic, després produir des de fa anys cotó i soja transgènics.

L'organisme estima que cap al 2015 el nombre de països que adoptin la biotecnologia ascendirà a 40, amb la inclusió de diversos països d'Àsia, Àfrica i Amèrica, com Equador i Veneçuela, per a aconseguir una superfície de 200 milions d'hectàrees sembrades amb cultius transgènics.

"Tot i que Europa es ve negant a acceptar aquests cultius, se segueixen sembrant", va afirmar James. "Un pot tenir la millor tecnologia, però si no hi ha voluntat política, no es va enlloc. El problema europeu és polític, no científic".

RFA: Frau milionari amb medicaments contra la sida

Majoristes alemanys van vendre fàrmacs contra la sida, subvencionats i destinats a pacients africans, a farmàcies alemanyes, portant guanys milionaris. L'Oficina Federal d'Investigació criminal (BKA), juntament amb diverses fiscalies alemanyes, està realitzant investigacions sobre una suposada estafa milionària per venda fraudulenta de medicaments contra la sida, contrabandistes des Sud-àfrica per majoristes alemanys.

Segons va confirmar ahir la portaveu de la BKA, diversos majoristes del ram farmacèutic ingressar il.legalment a Alemanya una gran quantitat de medicaments contra el virus VIH que estaven destinats a pacients a l'Àfrica, per a després vendre'ls, comptabilitzant enormes guanys. Arran d'això, les obres socials alemanyes han patit pèrdues per un volum de negocis que, d'acord amb el fiscal superior de Lübeck, Günter Möller, arribaria als 230 milions d'euros.

Van robar medicaments per a pacients africans

De moment, se sap que els acusats provenen de l'Estat de Schleswig-Holstein i Renània-Palatinat. A més de la Fiscalia de Lübeck, també estan indagacions el cas les autoritats de Trèveris i Flensburg. La BKA intervé a causa de la dimensió internacional del frau, i, fins ara, no ha proveït de majors detalls sobre això.

Segons un informe de la cadena alemanya NDR, els medicaments contra la sida, en part, en forma de pastilles, es empaquetar en caixes i bosses i van ser transportats il.legalment des Sud-àfrica, passant per Suïssa, fins a Alemanya. "Atès que en el cas estan implicats Sud-àfrica, Bèlgica i Suïssa, és una de les majors investigacions que hem dut a terme", va dir el fiscal superior de la ciutat de Flensburg, Rüdiger Meienburg. D'acord amb el seu informe, només un dels acusats va facturar prop de 6 milions d'euros venent els productes falsificats a preus regulars a les obres socials alemanyes.

L'expert en salut del Partit Socialdemòcrata (SPD), Karl Lauterbach, va dir que es tracta d '"un cas excepcionalment greu. Als països pobres falten medicaments, i s'han pagat subvencions. Aquí s'han robat medicaments, se'ls ha venut il.legalment per sumes milionàries, i, a més, s'han dut les subvencions".

De tres mesos a deu anys de presó

El negoci fraudulent es va descobrir l'agost de 2009 en una farmàcia de la ciutat de Delmenhorst, en Baixa Saxònia, on un pacient de sida va notar que un dels paquets tancats del fàrmac estava buit. Després que l'empresa farmacèutica GlaxoSmithKline, amb seu a Munic, estudiés el medicament, es va comprovar que, tant l'embolcall com el prospecte informatiu eren falsos.

Moltes empreses farmacèutiques posen a disposició els seus medicaments contra la sida, la majoria de les vegades a través d'organitzacions solidàries, a preus accessibles, més baixos que els normals. D'aquesta manera, intenten evitar que els falsificadors de medicaments es sostreguin a la llei de protecció de patents.

"Els remeis pertanyien a organitzacions solidàries i estaven destinats al tractament de la sida de pacients sud-africans", va dir Oliver Giebel, portaveu de la AOK, una de les majors obra social alemanyes. Els medicaments van ser ingressats a Alemanya pels comerciants majoristes tot i que la seva venda aquí no està autoritzada. Si es confirma la seva culpabilitat, els acusats s'enfronten a una pena de tres mesos fins a deu anys de presó. La AOK exigirà indemnitzacions al cent per cent a les farmàcies implicades en la venda dels fàrmacs falsificats, segons ha informat el portaveu.

Israel ataca Gaza per aire aprofitant el silenci dels mitjans

En el que és considerat el major atac aeri contra el territori palestí des de la guerra de Gaza, a finals de 2008 i principis de 2009, que en tres setmanes va deixar més de 1.400 morts, la Força Aèria d'Israel va bombardejar diversos blancs en resposta a un atac de milicians palestins ahir a la nit contra la ciutat de Beer Sheva, capital del desert del Nègueb, després d'un dia de violents incidents a la zona, on un palestí va morir i altres 11 van resultar ferits després d'un atac de soldats israelians.

Els atacs d'Israel es repeteixen paral.lelament a la desinformació dels mitjans, centrats en els aldarulls i revoltes dels països musulmans. Entre els objectius van estar dos camps d'entrenament de les Brigades d'Al Qassam, braç armat de l'organització islamista Hamàs, que governa la Franja. Fa pocs dies Israel va destruir allí un dels pocs laboratoris farmacèutics que hi ha al ghetto de Gaza, on 1.500.000 persones malviuen amb les mancances que l'embargament i ofec sionista provoquen en una població assetjada.

"La Força Aèria va atacar a una ordre" terrorista "al nord de la franja. El blanc era un lloc des del qual es van disparar els coets contra Beer Sheva", va indicar un comunicat de l'exèrcit sionista.

Segons un hospital a Khan Yunis, dos milicians han resultat ferits. A més es van reportar importants danys materials. Residents a Gaza van parlar d'un "ambient de guerra" davant el soroll dels avions de combat F-16 i els helicòpters Apache.

Els bombardejos van seguir al llançament, unes hores abans, de dos coets de mig abast Grad contra aquesta ciutat israeliana, a uns 35 quilòmetres de la franja i d'uns 200.000 habitants.

El projectil no va deixar ferits, pel fet que la família que vivia en el lloc s'havia protegit en un refugi després de sentir la sirena d'alarma a la ciutat.

El coet va ser llançat després d'un dia de violents incidents a la zona, on un palestí va morir i altres 11 van resultar ferits després d'un atac de soldats israelians. La matança no cessa.

La desforestació de l'Amazones augmentà el 1.000% en 2010

La desforestació a la regió amazònica augmentar l'any passat en un 994% respecte al 2009, segons un informe de l'Institut de l'Home i el Medi Ambient de l'Amazònia (Amazon) del Brasil. L'informe, resultat d'un estudi satelital de l'organització no governamental, difós ahir, assegura que en un any es van perdre 175 quilòmetres quadrats de selva, el que va significar una emissió de milions de tones de diòxid de carboni a l'atmosfera. Segons l'Amazon, el gener del 2011 la xifra ascendeix als 83 quilòmetres quadrats, auque el nombre podria ser més gran, ja que l'anàlisi només va comprendre prop del 30% dels territoris, ja que l'abundància de núvols impedir abordar la resta.

La majoria de les vegades, les investigacions que realitza el Amazon divergeixen dels oficials.

D'acord amb l'informe de l'Institut Nacional d'Investigacions Espacials (INPE) del Brasil, va haver un augment de desforestació el desembre de l'any passat, però, considera que la desforestació total en 2010 és bastant insignificant des de 1988.

ICV-EUiA demana mantenir l'Impost de Successions i reorientar la política fiscal

El president del grup d'ICV-EUiA en el Parlament, Joan Herrera, va acusar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, al Ple del Parlament, de retallar el pressupost "amb molt poc sentit ètic, estètic, moral i econòmic. Quin sentit té que es retalli en matèria educativa", va demanar Herrera al president alhora que li va recriminar que "fins i tot parlen de la privatització de serveis".

Per Herrera el Govern d'Artur Mas "en 60 dies ha superat els límits del que era imaginable. No era imaginable un Govern amb tanta improvisació i tant de soroll", va dir el diputat, que va afegir que tampoc "hauria pensat que un Govern de CiU competís amb el PP per veure qui fa més retallades". Vostès "han canviat el somriure per unes retallades", va dir.

Així el diputat d’ICV-EUiA va demanar al president que posi "el fre en la improvisació i en els anuncis de retallades" i quin és "el criteri del Govern" en les retallades pressupostàries.

Per la seva banda, la diputada d'ICV-EUiA, Laia Ortiz, va demanar a CiU i a la resta de grups la reorientació de la política fiscal del Govern: "Abans de retallar la llum o la calefacció als instituts podríem mantenir aquest impost", va dir Ortiz quan defensava la moció que demana "mantenir l'impost de successions i donacions" amb les excepcions i reduccions introduïdes per l'anterior Govern, i posposar "l'aplicació de la tercera fase de la reforma" prevista pel pròxim 1 de juliol de 2011, de manera que un 15% dels contribuents seguirien pagant l’impost.

La resta de punts de la moció demanen en primer lloc "no augmentar les taxes universitàries i mantenir una oferta de postgraus i màsters a preus públics per tal de garantir la igualtat d'oportunitats en l'accés a l'educació superior".

Ortiz va demanar al conseller d’Economia anar més enllà" en la lluita contra el frau. "Presenti un pla d'investigació i de coordinació amb l'hisenda de l'Estat perquè el frau fiscal a Catalunya". La diputada va demanar també al Govern que apliqui la fiscalitat verda que el president va esmentar en el seu debat d'investidura. "Sembla que avui es neguen a acceptar" aquest punt“, va dir.

La portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va preguntar a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, per l'abast de les retallades del seu departament. "Que passarà amb les aules d'acollida, amb el suport a l'escola inclusiva i amb la sisena hora?". La diputada va criticar que a la conselleria "doni més diners a centres que segreguen els nens i nenes per motius de sexe".

EUiA aprova una Declaració de Solidaritat amb els pobles àrabs

A continuació, es reprodueix la Declaració de Solidaritat amb els pobles àrabs aprovada avui per Esquerra Unida i Alternativa: Catalunya s’ha mostrat solidària amb les importants mobilitzacions de Tunísia i Egipte que van acabar amb els règims dictatorials de Ben Ali i de Hosni Mubarak i amb la lluita d’aquests pobles pels drets i les llibertats democràtiques. A ambdós països la gent jove i la classe treballadora ha jugat un important paper.

Les revoltes de Tunísia i d’Egipte han estat l’espurna que ha causat que una onada de protestes contra les dictadures que els estan governant arribin i recorrin altres països de l’Orient Mitjà. És el cas d’Algèria - on els manifestants són reprimits i on entre les víctimes s’hi troben també dos diputats-, de Líbia -amb protestes des de fa quatre dies, amb forts enfrontaments, centenars de morts i un crit unànime de ‘fora Gadaffi’-, de Jordània -on davant el temor al contagi de les mobilitzacions dels països veïns, fa uns dies va es va fer dimitir el govern i escollir un altre amb l’encàrrec de transitar cap a reformes-, de Bahrein -on porten més d’una setmana de mobilitzacions, amb milers de persones al carrer cridant “volem la caiguda del règim”-, del Iemen -on les manifestacions diàries son reprimides brutalment per forces militars i paramilitars-, d’Irak -on les mobilitzacions exigint llibertats estan arribant fins el Kurdistan-, i del Marroc, que va començar amb mobilitzacions diumenge i ja s’ha cobrat diversos morts al nord del país.

En tots aquests països la resposta del poder a la demanda de democràcia, llibertats i justícia, està sent la repressió, amb un balanç de centenars de morts i ferits.

Els pobles àrabs s’aixequen contra les dictadures que els han estat governant i oprimint durant anys. Mentre, ni els governs europeus ni EEUU diuen res, resten muts. Per què? Perquè han estat còmplices d’aquestes dictadures, perquè el més important és el negoci, el petroli i les altres matèries primeres, com aconseguir-les. Hi havia vulneració dels drets humans, però es mirava cap un altra banda... En tot cas es tractava d’un dany col•lateral. Són països que varen patir el colonialisme, i ara l’han estat patint en la nova versió de l’època de la globalització neoliberal i les multinacionals.

És una vergonya que tot el que s’han atrevit a fer el Parlament Europeu és condemnar la morts d’alguns manifestats i considerar que s’ha fet un ús excessiu de la força per part de les autoritats.

PSOE i PP defensen els negocis de la banca contra el poble

El Congrés dels Diputats va rebutjar ahir la proposició de llei d’IU-ICV-UiA que reclamava canviar la legislació hipotecària per obligar a les entitats bancàries a acceptar que l’entrega de la vivenda sigui suficient per cancel•lar un préstec. PSOE i PP van sumar els seus vots per protegir els interessos de la banca posicionant-se en contra de la iniciativa, mentre que CiU i PNB van abstenir-se.

Es posicionen en contra d'una iniciativa d'IU-ICV perquè es pugui saldar un hipoteca amb el lliurament de l'habitatge. Els nacionalistes de CiU i PNB s'abstenen en la votació per considerar "inoportú" el debat el mateix dia en què la FEMP anunciava que els alcaldes d'Espanya demanaran al Govern que posi en marxa una iniciativa idèntica.

EL PSOE i el PP han sumat forces en el Ple del Congrés dels Diputats per rebutjar la proposició de llei d'IU i ICV que reclamava canviar la legislació hipotecària per obligar les entitats bancàries a acceptar que el lliurament de l'habitatge sigui suficient per cancel lar un préstec. Va ser derrotada per 320 vots en contra, vuit a favor i nou abstencions.

La iniciativa parlamentària d'IU i ICV també reclamava el reconeixement del dret subjectiu i "judicialment exigible" de tots els ciutadans a un habitatge digne. Davant d'aquests plantejaments, PSOE i PP van coincidir plenament en els seus arguments per rebutjar que la proposta "vulnerava les competències de les comunitats autònomes" en aquesta matèria, a més d'assenyalar que comportaria, segons ells, "més despesa, més dèficit i més intervencionisme".

IU i ICV demanaven també la "prohibició de clàusules abusives" en els contractes, com la imposició d'interessos moratoris superiors als remuneratoris, els avals per imports que excedeixin el preu del propi habitatge i la imposició de comissions per l'estudi o concessió de un préstec hipotecari.

Es dóna la circumstància que el mateix dia que PSOE i PP tiraven per terra la presa en consideració d'aquesta iniciativa parlamentària, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) anunciava en nom dels alcaldes de totes les formacions polítiques -inclosos els socialistes i populars que l'havien 'tumbat' al Congrés- que demanarà al Govern i als grups parlamentaris que contemplin les modificacions normatives oportunes perquè les hipoteques puguin quedar saldades amb el lliurament de l'habitatge a l'entitat financera.

La diputada Núria Buenaventura (foto), en nom d'IU-ICV, va assegurar en la seva intervenció que "aquesta iniciativa parteix de la constatació que l'habitatge és un dret que ha de protegir, més encara en el context de crisi que vivim, i com a tal hauria ser de prioritat màxima per a qualsevol govern d'esquerres. Nosaltres entenem que aquesta proposició de llei pretén que l'habitatge passi del terreny dels principis rectors de política social i econòmica al camp dels drets ciutadans".

Va detallar que "un dels elements claus que van permetre la creació de la 'bombolla immobiliària' va ser la concessió d'hipoteques en condicions d'alt risc, atorgant préstecs superiors a l'import de l'habitatge a famílies que destinaven més del 50 per cent dels seus ingressos per pagar-los i per uns terminis cada vegada més llargs, arribant fins als 40 o 50 anys. Aquesta pràctica ha contribuït a generar un dels sobreendeutament privats més alts del món i, el pitjor, és que es tracta d'una pràctica fomentada per les institucions financeres davant la passivitat tant del Banc d'Espanya com del Ministeri d'Economia i Hisenda".

Buenaventura va recordar que "el Govern s'ha permès durant anys la lògica, al nostre entendre caciquil, del 'pelotazo', tan comú al nostre país, a més d'un autisme hipotecari i d'abandonament de la resta dels camps de l'acció urbana, com la rehabilitació, la regeneració urbana, l'habitatge buida i una pràctica desconnexió de les polítiques del territori i medi ambient. I en què s'ha traduït aquesta festa del boom del totxo? En atur, el més alt de la Unió Europea, en recessió i crisi econòmica, la més crua i la més llarga de la Unió Europea, en sobreendeutament familiar i, per tant, en execucions hipotecàries, en risc financer econòmic per la morositat de caixes i bancs, i en un estoc d'habitatge usat buida i un altre de nova sense vendre".

EUPV: La requalificació de sol públic per a l'Universitat Catòlica “autèntic escàndol”

El candidat d’Esquerra Unida a l’Alcaldia de València, Amadeu Sanchis, ha qualificat “d’escandalosa” la decisió de l’Ajuntament de València de requalificar sol dotacional públic, de 13.000 metres quadrats al barri de Campanar per a que la Universitat Catòlica de València puga obrir un hospital privat. “Aquesta decisió de l’equip de govern és un fet sense precedents. El PP decideix així ignorar no sols la urgent necessitat educativa del barri de Campanar, sinó que a més resta sol públic de la ciutat i l’entrega a la universitat privada vinculada a l’Arquebisbat” ha manifestat Sanchis.

Per a Esquerra Unida la defensa dels serveis públics “és una base fonamental d’una societat democràtica. És per això, que la presa d’aquesta decisió és un menyspreu als veïns i veïnes del barri de Campanar que venen reclamant, per exemple, la remodelació integral del Col·legi Públic Giner de los Rios, on els alumnes es troben amuntegats en barracons des de fa molt de temps” defensa el candidat d’esquerres.

“Aquesta requalificació és la visualització del veritable programa del PP: requalificar sol públic i entregar-lo a mans privades per a que aquestes eixamplen els seus negocis, en aquest cas privatitzant el dret a la salut, a costa d’un sol públic dotacional més que necessari per als valencians,” critica Sanchis.

Esquerra Unida mostra “la nostra oposició més ferma a aquesta política urbanística del PP que entrega la nostra ciutat a empreses privades. Demanem a la Regidoria d’Urbanisme que done marxa enrere a aquesta modificació del PGOU, i mantinga l’actual qualificació del sol i impossibilite així el negoci a la mercantil Inversiones Sociosanitarias SL participada per la Universitat Catòlica de València”, ha conclòs Sanchis.

Sanz: "Al PP la corrupció té premi, per això Camps és candidat"

En una primera valoració d'urgència, Sanz s'ha manifestat "negativament sorpresa" pel canvi de plans del Partit Popular: "Si fa uns dies la mateixa portaveu del Consell i directora de la campanya del PP valencià, Paula Sánchez de León, anunciava la proclamació de Camps el 4 i 5 de març a Palma, ara queda clar que en aquest partit la presumpta corrupció té premi, ja que a Camps la seva pròxima visita a la banqueta li ha valgut per anticipar la ratificació de la seva candidatura", afirma la coordinadora d'EUPV.

La coordinadora d'EUPV considera "molt trist que fos el seu pròxim enjudiciament per un delicte de corrupció el motiu de la ratificació de Francisco Camps com a candidat".

Marga Sanz lamenta que "tindrem un candidat a la presidència imputat per un delicte de corrupció, i fins i tot és possible que Camps arribi a seure a la banqueta com a President, embrutant d'aquesta manera el nom de la Generalitat". Per això, la decisió presa avui pel PP suposa "una fita en la degradació de la política", segons la coordinadora d'EUPV i també candidata a la presidència de la Generalitat, que recorda que "altres ens presentarem amb les mans netes per regenerar el funcionament de les nostres institucions".

EUPV destinarà el 0,7 del PIB de Castelló per a cooperació i desenvolupament

La candidata d'EUPV a Castelló a l’alcaldia, Carmen Carreras, acompanyada per Víctor Tormo, candidat a Les Corts Valencianes de la formació d'esquerres, s'han reunit amb representants de la Unió Territorial de la CONGD a Castelló (UT-CONGD), amb l'objecte de recollir en el programa les propostes de les associacions que es dediquen a l'ajuda a la cooperació internacional al desenvolupament. Representants d'Intermón, Medicus Mundi, Pau i Solidaritat, Acsud-Las Segovias, Mans Unides i Assemblea Cooperació per la Pau van dialogar amb els representants d'EUPV.

La candidata a l'alcaldia de Castelló, va anunciar el compromís de la seua formació política amb el món de la cooperació, i la seua intenció de destinar el 0'7 del pressupost municipal a cooperació internacional i educació per al desenvolupament des del primer any de legislatura, arribant a l'1% al final de la mateixa, en la mateixa línia que el programa autonòmic d'EUPV.

La portaveu de la formació d'esquerres va informar que els eixos principals en aquest tema, a més del 0'7, seran “el foment de la consciència social crítica davant els problemes del Sud per mitjà d'accions d'informació i sensibilització, i el foment de la participació ciutadanes”.

Per la seua part, els representants de l'UT-CONGD van posar de manifest la falta d'un fòrum municipal per a tractar aquests assumptes. “És intolerable que Castelló no compte amb un fòrum en què les organitzacions que treballen amb els països més pobres del planeta puguen oferir la seua experiència en el treball de cooperació internacional”, afirma Carreras, “no serveix que s'intente diluir la cooperació internacional en el Consell de Benestar Social. EUPV promourà la creació d'un fòrum municipal perquè la CONGD participe de les polítiques municipals dedicades a la cooperació internacional i resolga l'actual carència democràtica” finalitzà.

EUPV vindica pel CESAL el nom de Francesc Casas Sala

La diputada d'EUPV, Marina Albiol, exigeix que el nou Centre Educatiu Social d'Alcalà de Xivert, continue portant el mateix nom que tenia quan era col·legi, Francesc Casas Sala, polític i militar republicà mort a la guerra civil. Albiol, critica que el nou Centre Educatiu Social CESAL, ubicat a l'antic col·legi Francesc Casas Sala, no haja mantingut el nom del diputat i militar republicà mort a Terol mentre defensava la democràcia: “Considerem necessari i exigim als responsables polítics que el nou centre mantinga la seua denominació i rectifiquen aquesta injusta i absurda decisió”.


Albiol apunta a raons polítiques en la decisió de canviar el nom a l'edifici, “no entenem com pot molestar a algú que li donen el nom a un edifici d'un home que va defensar la llibertat i va morir lluitant contra el totalitarisme feixista, aquest home és un heroi que cal recordar i no tot el contrari”.

La representant d'esquerres assegura que un canvi d'us de l'edifici no justifica en cap cas el canvi de nom, i perfectament podria haver-ho mantingut, “ací hi ha hagut una clara intenció d'esborrar de la memòria i la història el reconeixement del poble d'Alcalà de Xivert al diputat republicà”, però assegura, “si 40 anys de franquisme no van aconseguir esborrar el record d'aquests homes i dones, ara, des del PP molt menys”.

La diputada denuncia l'animadversió i insistència de determinats grups polítics “en fer fora qualsevol denominació que tinga que ver amb la República i fer caure en l'oblit aquest període democràtic d'avanç i esperança”.