divendres, 25 de novembre de 2011

L'Assemblea de l'Equador podria declarar fraudulentes les hipoteques adquirides a Espanya

El grup plurinacional d'esquerra de l'Assemblea de l'Equador, format per Pachakutik i el Moviment Popular Democràtic (MPD), ha presentat un projecte de llei per declarar fraudulentes les hipoteques adquirides a Espanya ja que consideren que els procediments d'endeutament hipotecari han mancat de legalitat i legitimitat i han estat realitzats sota engany. L'objecte de la Llei és defensar i garantir els drets dels migrants i les seves famílies que han estat afectades pel frau hipotecari comès a Espanya. Si s'aprova, la llei deixaria asseguda la prohibició que qualsevol entitat financera equatoriana o estrangera pugui iniciar els tràmits de cobrament al país i ordena als estaments judicials de l'Equador no processar cap petició d'aquest tipus.

La llei recull en el seu text: "En el territori nacional no es reconeix validesa jurídica dels compromisos financers contrets per adquirir els habitatges a Espanya i els actes judicials que d'aquests s'hagin derivat i/o es derivin en el futur, per haver estat establertes sota condicions d'il·legalitat i frau".

Finalment l'article 9 es preveuen sancions penals per als responsables d'entitats que pretenguin embargar béns per aquest motiu en l'Equador.

Algunes raons per les quals el projecte de llei considera fraudulentes les hipoteques

En alguns casos el crèdit no cobria les despeses corresponents a les escriptures ia la part que reclamava la immobiliària per la intermediació. La mateixa immobiliària concedir crèdits a part, per a això es van signar lletres de canvi (fins i tot en blanc, sense valor, ni data) i es van cobrar interessos no sobre el saldo degut sinó pel total, durant tot el període.

La reacció de la banca s'ha evidenciat en una desenfrenada i agressiva pressió cap als hipotecats i avaladors perquè paguin. La resposta dels deutors és que no tenen feina, ni ingressos, i que volen cobrir el deute amb el lliurament del pis, tot i que això suposi la pèrdua de totes les quantitats fins ara pagades amb puntualitat. Els bancs i caixes davant d'aquesta "dació en pagament" tornen a realitzar una taxació, en alguns casos amb la mateixa societat de taxació que va participar en la compra i concessió de la hipoteca. Ara aquesta taxadora valora a la baixa els pisos, de manera que les entitats financeres només volen acceptar el lliurament dels pisos com a pagament parcial, quedant encara importants deutes per als hipotecats, que a més d'aquest deute no tenen on viure, i per completar la gravetat de la situació difícilment poden subsistir i cobrir les necessitats bàsiques com l'alimentació de les seves famílies.

Les entitats bancàries han iniciant l'execució de les hipoteques als jutjats corresponents, davant la qual cosa els immigrants no poden defensar-se ja que desconeixen els procediments i els seus drets, però també perquè se'ls ha negat en innombrables casos el dret a la justícia gratuïta, quedant en situació de risc d'indefensió, endeutats, sense ingressos i sense tenir on viure.

Encara que la llei per ser d'aplicació nacional en l'Equador no ho destaca en el seu text, cal recalcar que aquest és un abús i un drama humà del qual han estat víctimes indistintament tant ciutadans espanyols com immigrants.

Els equatorians i les hipoteques


Segons els analistes d'aquesta llei, encara que la quantitat d'equatorians amb deutes hipotecaris és baixa, es podrien arribar els a tres mil tres-cents milions d'euros (3.300 '000 .000) compromesos en aquest tipus d'operacions.

La morositat és alta, només el 29% de deutors està pagant al dia els seus crèdits i prop del 60% estan en mora. S'ha de tenir en compte que l'11% ja l'han iniciat l'execució de la hipoteca, la qual cosa demostra que les entitats financeres coneixen la gravetat del problema.

És preocupant l'enorme quantitat d'equatorians que en els actuals moments estan desocupats amb la qual cosa s'espera que aquesta realitat augmenti i s'aguditzi en poc temps.

En molts casos qui avalen als immigrants són altres immigrants, que generalment també estan en la mateixa necessitat de ser avalats. El 9% d'hipotecats no va aconseguir els seus avaladors i va ser la immobiliària la que se'ls va proporcionar, donant-se casos de no saber ni qui són, ni on viuen. Una altra dada reveladora és que el 33% dels hipotecats de la mostra va donar avals a altres immigrants ja que era la condició per no perdre la bestreta i sobretot perquè poguessin comprar el seu propi pis.

Solidaritat amb el poble d'Espanya


Si s'aprova aquesta llei es crearà un precedent internacional a començar a reconèixer legalment que aquestes hipoteques van ser fraudulentes i que violen el dret humà a un habitatge digne com ho dicta l'article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans, el que pot ser un suport sense precedents i un primer pas de solidaritat internacional per acabar amb aquest imponent drama humà que es viu a cada barri i racó d'Espanya.

Associacions de jutges, IU i UPyD demanen a l'Executiu que expliqui l'indult a Sáenz

L'indult al conseller delegat del Santander, Alfredo Sáenz, aprovat avui per l'últim Consell de Ministres previst de l'actual Govern ha demanat les crítiques de la judicatura, que ha demanat a l'Executiu que presideix José Luis Rodríguez Zapatero que expliqui els motius de la mesura de gràcia, com IU i UPyD. Sáenz va ser condemnat per acusació i denúncia falsa i al seu costat han sigut indultats avui l'advocat Rafael Jiménez de Parga i l'ex directiu de Banesto Miguel Ángel Calama, condemnats a la mateixa pena pels mateixos fets. Per Izquierda Unida, l'indult suposa un "fermall vergonyós" a l'Executiu que presideix Zapatero. El seu coordinador federal, Cayo Lara, l'ha considerat "una altra de les moltes genuflexions" del gabinet socialista a la banca. Així mateix, ha retret al Govern que no hagi tingut "cap pudor" en prendre aquesta decisió, "estant en funcions i eludint donar qualsevol tipus d'explicació"

L'associació Jutges per la Democràcia (JpD) ha criticat per boca del seu portaveu, José Luis Ramírez, la Llei d'Indult, que data de 1870 i atorga a l'Executiu "una facultat que pot interferir" en decisions ajustades a dret. Segons la seva opinió, no sembla "raonable" la concessió en el cas de Sáenz quan en altres supòsits s'atorga de manera "molt restrictiva". "La discrecionalitat" amb la qual el Govern aplica la norma "pot convertir-se en arbitrarietat", ha afegit.

En termes similars s'ha expressat l'associació Francisco de Vitòria, que ha considerat avui que amb l'indult "s'ha posat el llistó molt alt" per al futur. El seu portaveu, José Luis Armengol, ha avisat que la decisió és "una immersió de l'Executiu respecte al que ha dit el judicial", en referència al dictamen negatiu emès pel Tribunal Suprem sobre el cas d'Alfredo Sáenz. "Esperem que s'apliqui amb el mateix criteri a qualsevol tipus de persona", ha afegit.

Més mesurada s'ha mostrasdo la conservadora Associació Professional de la Magistratura, el portaveu, Pablo Llarena, ha recordat que l'indult és "una mesura unilateral i un dret de gràcia que només correspon al Govern" encara que ha recordat que s'ha adoptat amb "el criteri en contra "del Suprem.

IU i UPyD, en contra

Les crítiques més dures a la decisió del Govern provenen de la política. Per Esquerra Unida, l'indult suposa un "fermall vergonyós" a l'Executiu que presideix Zapatero. El seu coordinador federal, Cayo Lara, l'ha considerat "una altra de les moltes genuflexions" del gabinet socialista a la banca. Així mateix, ha retret al Govern que no hagi tingut "cap pudor" en prendre aquesta decisió, "estant en funcions i eludint donar qualsevol tipus d'explicació".

El diputat de la coalició per Astúries, Gaspar Llamazares, ha usat el seu compte de Twitter per titllar la mesura de "traca final de Zapatero" i ha apunta a un pacte "ultraliberal" entre PSOE i PP.

També la líder d'UPyD, Rosa Díez, s'ha posicionat en contra de l'indult a l'assegurar que si l'Executiu no ha estat capaç d'oferir "explicacions immediates" és que no s'ha fet el correcte i alguna cosa no es vol explicar". Díez ha apel·lat també al Partit Popular perquè aclareixi si està d'acord amb una decisió que "crida molt l'atenció" més quan les atribucions d'un Govern en funcions s'han de limitar a accions que afectin l'interès general i no a "interessos particulars".

Finalment, la patronal bancària s'ha mostrat contenta amb l'indult. L'Associació Espanyola de Banca veu en la decisió un "encert" ja que "Sáenz és la persona que més ha contribuït a l'estabilitat i progrés del sistema financer espanyol en els últims 25 anys", un missatge calcat al que recull una breu nota remesa pel mateix banc Santander.

La mà dreta del president del Santander


Considerat la mà dreta del president del Santander, Emilio Botín, el conseller delegat va ser condemnat el desembre de 2009 per l'Audiència Provincial de Barcelona a sis mesos de presó per un delicte d'acusació i denúncia falsa comès el 1994 contra uns deutors de Banesto. Al març, el Suprem va decidir rebaixar la pena a tres mesos de presó i inhabilitació.

Sáenz va sol·licitar llavors l'indult al govern. Aquesta petició de paralitzar l'execució de la sentència, que l'obligava a abandonar el seu càrrec al Banc Santander durant tres mesos.

Al seu costat han sigut indultats avui l'advocat Rafael Jiménez de Parga i l'ex directiu de Banesto Miguel Ángel Calama, condemnats a la mateixa pena pels mateixos fets.

ICV-EUiA veu “profundament injust” augmentar el preu de la T-10

El president del grup municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, ha lamentat avui la “nova injustícia social” que suposaria un possible increment del preu del transport públic, i en especial de la T-10, “que és el títol més utilitzat”. “En un context de retallades que impacten sobre la renda de la majoria de la població, és profundament injust repercutir també sobre els usuaris i usuàries els problemes de finançament del transport”, ha assegurat Gomà.

“Cal cercar estratègies per fidelitzar i augmentar el volum de passatgers, amb nous títols més adaptats a les necessitats de la gent, com una T-Any o una T-Jove més competitiva”, ha apuntat Gomà, recordant que ICV-EUiA “ja va defensar en el si de l’ATM la congelació de tarifes per aquest any”. “En un context de forta crisi econòmica, són les administracions i no les famílies qui ha de fer un sobreesforç per finançar els serveis”, ha advertit.

Gomà ha recordat també que l’alcalde es va mostrar partidari en un Consell Plenari d’un “augment moderat del preu del transport, si pot ser que no superi l’IPC”, i l’ha emplaçat a “no desdir-se dels seus posicionaments”.

El president d’ICV-EUiA al Consistori ha manifestat també la seva preocupació “per les temptacions de marxa enrere que pot tenir el govern de CiU, reduint serveis com l’obertura del metro els dissabtes a la nit”. “Seria un gravíssim error”, ha advertit Gomà, recordant que aquesta mesura “ha representat un guany molt important, sobretot per la gent jove”.

Rússia controlarà míssils llançats des de l'Atlàntic Nord i Europa amb el seu radar a Kaliningrad

Rússia controlarà els míssils llançats des de l'Atlàntic Nord, així com el sistema de l'escut antimíssils europeu mitjançant el seu radar a la província de Kaliningrad, enclavament rus entre Lituània i Polònia, ha declarat avui el comandant de les Tropes Espacials de Rússia, tinent general Oleg Ostapenko: "Podem controlar tot el continent europeu i l'Atlàntic, inclòs el sistema de l'escut antimíssils", ha dit Ostapenko i ha afegit que es van a concloure tots els preparatius per posar en servei el radar.

El comandant de les Tropes Espacials ha recordat que, segons la disposició del president rus, Dmitri Medvédev, pròximament a la província de Kaliningrad serà desplegat el sistema de míssils tàctics Iskander.

Medvédev va anunciar dimecres passat que Rússia planeja posar en servei radars d'alerta primerenca a Kaliningrad, a prop de les fronteres amb Polònia i Lituània que són països membres de l'OTAN, així com reforçar la defensa aeroespacial de l'arsenal estratègic nuclear.

Palestina denuncia greu situació financera pel robatori dels seus fons per Israel

L'Autoritat Nacional Palestina (ANP) es troba a la vora de la insolvència absoluta pel fet que el govern d'Israel va suspendre la transferència d'ingressos tributaris que li corresponen, ha afirmat aquest dijous el primer ministre palestí, Salam Fayyad: "Aquests fons pertanyen al poble palestí i no tenen res a veure amb ajudes de donants ni coses semblants", va declarar Fayyad, de visita a Noruega. Els fons bloquejats constitueixen aproximadament dos terços dels ingressos de l'ANP, cosa que dificulta el pagament de salaris als funcionaris i la recuperació de la infraestructura autonòmica.

L'estat il.legal d'Israel va decidir congelar la transferència a l'ANP d'uns 100 milions de dòlars procedents d'impostos i taxes duaneres recaptades en nom seu, com a represàlia per l'adhesió de Palestina a la UNESCO el passat mes d'octubre.

Dilluns passat, el Govern sionista va aprovar mantenir el bloqueig dels ingressos tributaris palestins.

Segons els acords signats a Oslo el 1993 entre l'Organització d'Alliberament Palestina i Israel, Tel Aviv està obligat a lliurar a Palestina els impostos recaptats als treballadors palestins a Israel, així com els obtinguts en transaccions entre empresaris palestins i els seus homòlegs israelians.

Segons fonts sionistes, aquestes recaptacions ascendeixen a 1.400 milions de dòlars anuals, o prop d'una tercera part del pressupost palestí.

Des de fa mig any, l'ANP afronta greus problemes econòmics que li impedeixen complir amb els terminis en el pagament de salaris als funcionaris, així com en l'execució de projectes previstos amb antelació.

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va instar Israel descongelar els ingressos fiscals palestins per crear condicions adequades que permetin la represa de les negociacions.

Albiol recrimina que Moliner cobre més que el President del Govern mentre retalla en personal a la Diputació

La diputada autonòmica d'EUPV, Marina Albiol, recrimina a Javier Moliner (PP) que cobre 87.650 euros a l'any i els seus quatre vicepresidents 65.737 euros en mig d'una crisi econòmica que ha colpejat les nostres comarques amb duresa mentre destrueix ocupació pública. “Si aquesta és la política de contenció de la despesa pública que va a aplicar el PP a nivell estatal és per a posar-se a tremolar”, assegura.

Albiol critica la decisió de Moliner de mantindre els sous als alts càrrecs de la Diputació de Castelló. “En mig d'una crisi econòmica no volen tocar els seus sous i privilegis mentre decideixen amortitzar 17 places públiques per jubilació i no van a convocar ocupació pública al llarg del 2012, la diputació està destruint llocs de treball en lloc de crear-los, aquesta és una posició inacceptable”.

La diputada autonòmica considera inacceptable que no només no han decidit reduir els seus salaris sinó que en molts casos cobren més que els càrrecs autonòmics i estatals. “Moliner, president d'una institució obsoleta com la Diputació de Castelló, cobre més que el president de la Generalitat. El PP ha convertit la Diputació en un xiringuito per a repartir-se els diners de tots i totes”, critica.

A més Albiol també ha volgut assenyalar que Moliner té actualment vint-i-vuit assessors, “un nombre exagerat. Tota una plètora d'amics i familiars continuaran cobrant un bon sou de l'erari públic, a la vegada que es retalla en personal a la diputació”.

“De nou, veiem com el Partit Popular es nega a prendre mesures per abaratir la despesa si els toca les butxaques a ells o als seus amics”, recrimina la parlamentària d'esquerres, “però no tenen cap enuig de demanar sacrificis a la societat i retallar en ocupació pública, en despesa sanitària i educativa”.

Toxo: 'El risc que torni a créixer la desocupació al nostre país és molt greu'

El secretari general de CCOO Ignacio Fernández Toxo afirma que espera que el nou Govern compleixi la llei i revaloritzi les pensions: "No estem per a grans alegries, però hi ha gent que té moltes necessitats", ha dit. Pel que fa als funcionaris, ha assenyalat que "no es pot seguir reduint l'ocupació, en la sanitat, en l'educació, en la seguretat, sense posar en risc qüestions bàsiques per al funcionament de la societat".

Després de recordar que anem a entrar en recessió -"Europa entra en zona de recessió, avui es certificava aquesta dada"-, ha assenyalat que "el risc que torni a créixer la desocupació al nostre país, amb cinc milions de persones en situació d'atur, és molt greu". Per això, segons ell, aplicar la mateixa medicina a tots els països al mateix temps només pot tenir com a resultat que creixi el cost del finançament del deute. "Les mesures que es van prendre el maig de 2010 suposadament eren perquè ens costés menys finançar a l'exterior" però, ha subratllat, "teníem 164 punts de diferencial amb el bo alemany: estem a la vora dels 500".

D'altra banda, ha assenyalat que els sindicats "Hem fet una oferta molt seriosa d'obertura d'un procés urgent de diàleg social, per intentar buscar un gran acord sobre l'ocupació al nostre país". Així, va anunciar que aquesta tarda va a demanar un mandat en la reunió del Consell Confederal de CCOO per a enviar una comunicació immediata al president del PP "plantejant la necessitat d'obrir un nou escenari de diàleg"

NO AL CONTRACTE ÚNIC

Per Toxo, més que una reforma laboral, el que es necessita en aquests moments és emprendre una reforma fiscal i del sistema financer. "Seria un error intentar" buscar una drecera "en l'Estatut dels Treballadors per reduir les xifres de l'atur, perquè això només passarà quan es recuperi el creixement econòmic", va afirmar.

Toxo va manifestar també que no és una bona idea implantar el contracte únic, com demanen "alguns empresaris" perquè aquesta mesura no ajudarà a les empreses i només servirà "per equiparar en precarietat a tots els treballadors".

Així mateix, ha insistit en la necessitat que el Banc Central Europeu (BCE) jugui un paper més actiu per combatre la crisi de deute, cosa que ja estan començant a demanar algunes veus a Alemanya i també a França, "perquè l'han vist les orelles al llop".

Sobre les retallades anunciades després de les eleccions per la Generalitat de Catalunya, Toxo ha assenyalat que el Govern català ha volgut, d'una banda, enviar un missatge a les institucions europees, i per altre, aparèixer com un "alumne disciplinat", anticipant iniciatives que podria dur a terme Rajoy quan sigui investit com presidente.En aquest sentit, ha advertit als partits polítics que en democràcia "no hi ha xecs en blanc" i que, encara que és molt important el que diguin les urnes, també ho és el que demana la societat.

Els 5,8 milions públics que va rebre Nóos van acabar en mans de la trama corrupte

Les dades subministrades per Hisenda al jutge que investiga els negocis de l'Institut Nóos amb la Generalitat valenciana i el Govern balear han vingut a explicar per què el magistrat va assenyalar en el seu acte a Iñaki Urdangarin i el seu soci i successor al capdavant de l'associació, Diego Torres, com artífexs d'una trama empresarial destinada a "apoderar-se" de fons públics. Entre 2004 i 2007, l'Institut Nóos va rebre de la Generalitat de Francisco Camps i del Govern balear 5,8 milions d'euros en convenis per a organitzar diferents esdeveniments sobre turisme i esport. I una xifra gairebé idèntica (només 75.535 euros menys) va ser la que en aquest mateix període va acabar en els comptes de sis societats controlades pel duc de Palma i/o Torres.

El compte d'ingressos societaris puja encara més si es tenen en compte els pagaments fets per l'Institut Nóos a dos bufets lligats a la família política de Diego Torres, els Tejeiro, encara que en aquest cas les quantitats individuals mai excedir de 10.000 euros.

Nóos Consultoria i Aizoon SL es van endur la millor part en el repartiment


Com ja va avançar Públic fa deu dies, les dues societats en què el gendre del rei participava oficialment en qualitat de soci Nóos Consultoria Estratègica SL, fins a mitjans de 2006, i Aizoon SL, en la qual segueix compartint titularitat amb Cristina de Borbó es van dur la millor part: ambdues van rebre de l'Institut Nóos 3.542.329 euros entre 2004 i 2007.

Registres judicials

Les sis empreses que es van repartir els 5,8 milions facturats a l'Institut Nóos figuren com a objecte de la bateria de registres desenvolupada a Barcelona la setmana del 7 de novembre per ordre del jutge del cas Palma Arena, José Castro. Les sis facturar a l'Institut Nóos per la prestació de serveis que el jutge considera "ficticis" o en tot cas reals però amb un preu inflat deliberadament. Mitjançant aquestes facturacions, subratllava el jutge en el seu acte del 7 de novembre, els fons públics acabaven "en mans de mercantils controlades per Diego Torres i Iñaki Urdangarin". Quan el magistrat va dictar aquesta resolució ja tenia les dades d'Hisenda, segons fonts del cas.

Juntament amb Nóos Consultoria i Aizoon, la nòmina de mercantils que van cobrar de l'Institut Nóos és aquesta: Virtual Strategies SL, Shiriaimasu SL, Intuit Strategy Innovation Lab SL i De Goes Center for Stakeholder Management SL. Els comptes bancaris de les tres primeres tenen o tenien com a titular o autoritzat a Diego Torres.

Les altres quatre societats apareixen directament lligades a Diego Torres


I De Goes Center, la societat des de la qual el conglomerat va desviar presumptament més de 300.000 euros al paradís fiscal de Belize, pertany igualment a Torres a través d'Fundació Esport, Cultura i Integració Social, una altra entitat que, com l'Institut Nóos, va néixer coberta pel mantell de l'altruisme. L'administrador de De Goes Center és Mario Sorribas, que també va percebre honoraris d'Nóos Consultoria Estratègica i és apoderat de Aizoon SL.

Aquest diari ha tingut accés a l'anomenat Model 347 d'aquestes sis societats. Es tracta de la declaració anual de vendes (cobraments) i compres (pagaments) superiors a 3.000 euros que cada mercantil ha de presentar davant l'Agència Tributària. La fiabilitat del Model 347 és molt alta, ja que permet creuar les dades aportades pels qui emeten les factures i els que les abonen. O viceversa.

És el Model 347 el que ratifica que els 5,8 milions van arribar a aquestes sis empreses procedents de l'Institut Nóos. I que, al seu torn, l'Institut Nóos havia rebut aquesta mateixa quantitat dels Executius del País Valencià i Balears.

La documentació obtinguda per Públic presenta un fet singular: el rastre societari deixat per Urdangarin i Torres és molt més evident que en altres casos judicials on s'investiguen fets similars, és a dir, presumpta malversació, prevaricació i frau a l'Administració.

L'exercici més productiu per a l'Institut Nóos i, en conseqüència, per a la xarxa empresarial teixida al voltant de Urdangarin i Torres va ser 2005. L'associació va cobrar aquest any de la Generalitat valenciana i el Govern balear 2.244.000 euros. I al seu torn l'associació va pagar a les empreses del seu constel · lació mercantil 2.195.324 euros. Nóos Consultoria, el nom prové del grec "intel · ligència" o "ment", i Aizoon encapçalar la llista de facturacions: la primera es va fer amb 1,2 milions i la segona, amb 556.000 euros.

Distribuïdes a manera de personatges secundaris que van rotándose a l'escenari, la facturació de les altres societats fluctuava per anys: per exemple, el 2005 Shiriaimasu va cobrar de l'Institut Nóos 34.800 euros, mentre que De Goes Center no va percebre res. A l'any següent, De Goes facturar a l'Institut Nóos 208.800 euros i Shiriaimasu 170.056. I, el 2006, Virtual Strategies ingressar de la suposada ONG 188.384 euros mentre que el 2005 no va tenir ingressos amb origen en l'entitat sense ànim de lucre.

2005, l'any estrella

En efecte, 2005 va ser sens dubte el moment culminant per a l'Institut Nóos quant a la seva relació amb institucions públiques. Llavors, l'associació ja tenia en marxa el conveni triennal subscrit el 2004 amb la Generalitat i l'Ajuntament de València per organitzar tres cims sobre turisme i esport, l'anomenada València Summit. Aquest acord, de contingut secret tot i que els diners en joc era íntegrament públic i que no introduïa cap obligació de despesa per a l'Institut Nóos, li va reportar 1.044.000 euros el 2005.

El conveni, de les clàusules i característiques informar dimecres aquest diari, constitueix el paradigma de com funcionava l'Institut Nóos: l'Executiu de Camps i el consistori de Rita Barberá garantir a l'entitat un "cànon" anual de 900.000 euros i van assumir, sense una sola línia d'explicació, el conjunt de despeses 307.000 euros derivats de la València Summit: des dels viatges a l'allotjament passant per el sopar de gala i la decoració floral.

Mentrestant, el seu conveni amb el Govern balear, subscrit el 2005 per dues cimeres sobre turisme i esport, engrossia aquest exercici el balanç de l'Institut Nóos amb 1,2 milions més. Entre 2006 i 2007, l'associació va cobrar la part restant: 1,1 milions.

El 2004, i aquesta vegada sense la pantalla de l'associació a la qual Urdangarin va rebatejar de manera que el nom va acabar sent gairebé idèntic al de la seva assessoria privada, Nóos Consultoria havia facturat a la Fundació Illesport i l'Agència de Turisme de les Illes (abans Ibatur) 294.000 euros. Van ser precisament Illesport i Ibatur les que després van rubricar el conveni biennal amb l'Institut Nóos. Tant quan Nóos Consultoria facturar a Illesport i Ibatur com quan els dos organismes van subscriure el conveni biennal, Urdangarin presidia Institut Nóos. I Diego Torres, que li va succeir en aquest càrrec el juny de 2006, era oficialment el seu segon de bord.

El president i el director de Caixa Penedès cessats per les pensions milionàries

El president de Caixa Penedès, Ricard Pagès, i el director general, Manuel Troyano, han hagut de dimitir quan el consell d'administració de l'entitat ha comprovat que gaudien d'un multimilionari pla de pensions en una altra entitat, que superava els vint milions d'euros. El consell d'administració ha desaprovat 'el contingut, mètode d'instrumentació, falta de transparència, excepcionalitat i desproporció dels paquets de caràcter remuneratori i de previsió social' de què gaudien tots dos, a més de l'ex-director general Joan Calellas i l'ex-director de recursos humans, Jaume Jorba.

L'entitat afirma en un comunicat que no en tenia constància i anuncia que estudiarà la manera de corregir aquesta situació, 'protegint en tot moment els interessos generals i la reputació social d'una caixa d'estalvis d'enorme tradició i profund arrelament social, amb gran vinculació i compromís amb el seu territori.

D'aquesta manera, el consell d'administració de Caixa Penedès ha decidit que el vice-president primer, Albert Vancells i Noguer, assumeixi de manera provisional la Presidència del Consell d'Administració fins a la convocatòria d'una pròxima assemblea aeneral. Vancells és vice-president de la Cambra de Comerç de Palamós

El consell d'administració insisteix que manté el seu 'més ferm compromís amb un model de govern i uns valors corporatius ètics alineats amb els que imperen a la societat de la qual forma part¡. En aquest sentit, promet 'màxima lleialtat, responsabilitat i implicació" i voluntat d'exercir "de manera responsable, exigent i rigorosa per tal de garantir el futur d'una Obra Social'.

Caixa Penedès forma part del grup Mare Nostrum, amb seu social a Madrid, juntament amb Sa Nostra, Caja Murcia i Caja Granada. El grup va rebre 916 milions del FROB.

El pla de pensions de quatre directius de Caixa Penedès supera els 20 milions

/2011/11/el-pla-de-pensions-de-quatre-directius.html

Stiglitz alerta a Rajoy que apostar per l'austeritat "és un suïcidi"

El premi Nobel d'Economia de 2001, el nord-americà Joseph Stiglitz, ha alertat a Espanya de l'adopció de mesures d'ajustos traumàtiques com pujades d'impostos i retallades de la despesa perquè, segons ell, poden agreujar encara més la situació econòmica en un país on l'economia està estancada i tots els indicadors indiquen que l'any vinent entrarà en recessió. Stiglitz ha avisat el pròxim president del país, Mariano Rajoy, que apostar ara "per l'austeritat és un suïcidi".

En un acte organitzat per la Fundació Barrié i el Banc Pastor a la Corunya, Stiglitz va assenyalar que tem "que el PP se centri en l'austeritat després d'arribar al Govern" el que "no resoldrà el problema d'Espanya. El que hauria de fer Rajoy és reestructurar l'actual model de despeses i impostos per incentivar la demanda. Apostar per l'austeritat és un suïcidi".

El professor de Columbia i ex economista cap del Banc Mundial ha defensat per tot el món que els plans d'ajust pels quals aposta a Europa Alemanya o Finlàndia no només no són el millor camí, sinó que augmenten el risc de recessió a la Unió Europea.

Denuncien el BBVA per especular amb els estalvis

Un matrimoni de 70 anys de Barcelona ha denunciat el BBVA per haver-los venut bons convertibles del banc com si es tractés d'un dipòsit d'interès fix, de manera que han perdut 14.500 euros, part dels estalvis "de tota una vida". "Jo mai decidiria jugar-me el meu futur i el del meu fill jugant a la borsa. Jo no sé res d'això. A mi ningú m'ha demanat autorització per especular amb els nostres estalvis. Vull que em tornin els diners", ha afirmat un dels afectats en roda de premsa aquest dijous.

L'advocat de la família, del Col·lectiu Ronda, ha reclamat la nul·litat del contracte i la devolució del capital íntegre, 72.000 euros, en què, ha assegurat, és la primera demanda a Espanya d'aquest tipus contra una entitat bancària.

Segons un comunicat, el matrimoni va visitar una sucursal del BBVA a L'Hospitalet de Llobregat per actualitzar la seva cartilla, quan el director els va recomanar un dipòsit amb una rendibilitat del 5%, tot i que els va donar a entendre que el capital "estava garantit i que era de rendibilitat fixa".

Afirmen que el BBVA va vendre bons convertibles a la parella amb un alt risc financer, un tipus de producte central per a la recapitalització dels bancs espanyols però que perjudica els petits estalviadors, segons el Col·lectui Ronda.

La dona que va revolucionar a Darwin

Lynn Margulis va ser molt precoç. Als 20 anys ja s'havia llicenciat a la Universitat de Chicago i abans de complir els 30 ja havia publicat Origin of Mitosing Cells, un article que va trencar axiomes bàsics dels hereus de Darwin. També la seva mort ha estat prematura. La va sorprendre el dimarts als 73 anys, "mentre dormia, a casa i envoltada de la seva família", segons va comentar a Facebook el seu fill Dorion, fruit de la seva hora matrimoni amb el conegut divulgador, ja mort, Carl Sagan.

En l'esmentat article, la jove Margulis va proposar una cosa tan heterodoxa com que les cèl·lules amb nucli (eucariotes), que conformen tots els éssers pluricel·lulars, procedeixen de la progressiva fusió de diferents tipus de bacteris. Dit d'una altra manera, que les mitocòndries (les fàbriques d'energia de les cèl·lules amb nucli) i els cloroplasts (els orgànuls de les plantes que transformen l'energia solar en química) són els hereus d'aquestes velles bacteris.

Abans de complir els 30, va establir l'origen de la cèl·lula amb nucli

La ciència establerta va ignorar la teoria durant anys, fins que les anàlisis genètiques van demostrar que, efectivament, els restes genètics dels actuals corpuscles cel·lulars es corresponen amb determinats tipus de bacteris. I, avui en dia, els llibres de text recullen l'origen simbiòtic de la cèl·lula eucariota, una proposta que Margulis sempre ha volgut compartir amb diversos científics russos dels anys vint, a qui ningú va fer cas.

Per tenir una idea del que suposa aquesta teoria, només cal recordar que els científics deduïen de Darwin que el procés de selecció natural només actua sobre individus que han sofert una mutació genètica. Així, l'evolució es manifiestaría només en petites variacions successives fins que els canvis són de tal magnitud que originen una nova espècie.

Margulis, per contra, va demostrar que el pas més important donat per l'evolució des de l'origen mateix de la vida, el naixement de la cèl·lula amb nucli, no es va donar a base de mutacions, sinó per absorció de genomes sencers.

A la vida, defensava, la cooperació és més important que la competència

Aquest procés el va denominar Margulis simbiogènesi i ho va considerar a la base de l'aparició de les noves espècies, cosa que rebutja l'ortodòxia neodarwinista. "La font principal de variació hereditària no és la mutació aleatòria, sinó que la variació important transmesa, que condueix a la novetat evolutiva, procedeix de l'adquisició de genomes. Conjunts sencers de gens, i fins i tot organismes complets amb el seu propi genoma, són assimilats i incorporats per altres", explicava en Captant genomes, una obra recent de divulgació.

Margulis era una convençuda que la vida és sobretot el fruit de la cooperació, no de la competència. Sabies que l'estómac de les vaques no és capaç de digerir l'herba que mengen?, Preguntava als que seguien insistint en allò de la lluita per la vida. I explicava que són els bacteris que habiten aquest estómac, formant un conjunt simbiòtic amb la vaca, les que metabolitzen la cel·lulosa i permeten que l'animal viva.

També va recolzar la hipòtesi de Gaia de James Lovelock, segons la qual la Terra s'autoregula com si fos un organisme, de tal manera que els éssers vius modifiquen l'entorn físic per facilitar que la vida continuï. Un dels exemples clars d'interrelació de la biologia i la geologia és l'abundància d'oxigen en l'atmosfera. Aquest gas era escàs fins que els cianobacteris (precursores dels cloroplasts de les plantes) van generar quantitats ingents, el que va permetre l'aparició de bacteris que ho van usar en el seu metabolisme i, 2.000 milions d'anys més tard, permet l'existència de l'espècie humana.

Margulis va lluitar fins al final per demostrar que les seves idees són les que encaixen amb la realitat. Encara que siguin heterodoxes.

CiU preveu set noves taxes, entre elles, una per Justícia

El govern de CiU a la Generalitat proposa en els seus pressupostos per a l'any que ve crear set noves taxes per als catalans, entre elles una per als que anomena "serveis personals i materials en l'àmbit de la Justícia", amb la qual preveu ingressar 25 milions d'euros. Això suposarà gravar múltiples serveis jurídics, com interposar recursos d'apel·lació, recursos de contenciós administratiu, sol·licituds de segons testimonis en sentències o la interposició de demandes de processos declaratius, si bé les taxes no afectaran la justícia penal, segons el que reflecteix l'avantprojecte en aquest moment.

Així consta en la "Memòria d'Avaluació d'Impacte de l'Avantprojecte de la Llei de mesures fiscals i financeres" corresponent als pressupostos del 2012 de la Generalitat.

Dimarts passat, el president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar noves retallades per valor de 1.000 milions d'euros. Entre ells la rebaixa del salari dels empleats públics.

Les taxes per aquests serveis de l'administració de Justícia corresponen a la jurisdicció civil, que es portaran la major part i que suposaran per a la Generalitat nous ingressos de més de 20 milions.

A més, també es cobrarà per serveis de fotocòpies, el que suposarà 0,05 euros per les fotocòpies DIN A 4, segons preveu la Llei d'Acompanyament, però amb un impacte residual, amb prou feines 3,3 milions en termes d'ingressos per a l'administració.

D'altra banda, diversos serveis corresponents a l'àrea de contenciós-administratiu, implicaran altres ingressos de 1,5 milions.

Serveis jurídics pels quals caldria pagar

A la pràctica, això suposarà gravar múltiples serveis jurídics, com interposar recursos d'apel·lació, recursos de contenciós administratiu, sol·licituds de segons testimonis en sentències o la interposició de demandes de processos declaratius, si bé les taxes no afectaran la justícia penal, segons el que reflecteix l'avantprojecte en aquest moment.

A l'àrea de Justícia i Seguretat, si bé no és una nova taxa, si es crea un nou fet imposable sobre "l'obtenció electrònica de l'informe de comunicat d'accidents de trànsit elaborat pels Mossos d'Esquadra".

Aquest nou servei, si s'aprovés, entrarà en vigor en l'últim trimestre de 2012, de manera que el seu impacte en els comptes públics serà limitat: 247.100 euros en el pròxim any i més de 741.000 euros per al total de 2013, segons preveu la memòria d'avaluació econòmica.

Aquestes noves taxes s'emmarquen en uns pressupostos marcats per una pujada generalitzada de taxes i una nova retallada de la despesa, la qual cosa entre augment d'ingressos i reducció de despeses ha de tenir un impacte positiu de 1.000 milions d'euros, segons el calculat pel propi president de la Generalitat, Artur Mas.

Merkel imposa els interessos de la banca Alemanya per sobre dels europeus

Angela Merkel no cedeix. I ha aconseguit imposar-se en la cimera que va sostenir aquest dijous a Estrasburg amb el president francès, Nicolás Sarkozy, i el primer ministre italià de Goldman Sachs, Mario Monti, com a caps del PP europeu. Almenys no es van escoltar de les seves boques crítiques a la postura alemanya. En canvi, hi va haver gestos tendents a llimar asprors, mostres de comprensió i, el que és més important per a Merkel, suport a la seva demanda de reformar els tractats europeus per poder posar límit al sobreendeutament de països de l'eurozona.

Unió Fiscal

Segons van anunciar els governants europeus després de la trobada, Merkel i Sarkozy presentaran una proposta conjunta sobre una revisió dels tractats europeus abans de la cimera que la Unió Europea sostindrà el 9 de desembre. En la mira estan esmenes que permetin sancionar eficaçment als països que transgredeixin els límits d'endeutament acordats. Fins ara, el límit del 3% del PIB establert en el tractat de Maastricht s'ha superat desenes de vegades, sense que hi hagi hagut conseqüències reals per als infractors de la disposició. I això ha de canviar per al PP de Merkel, Cameron, Beatriz d'Orange i Sarkozy.

Segons va aclarir Merkel, la iniciativa apunta cap a una "unió fiscal". Es pensa, per exemple, en establir sancions automàtiques contra els que s'excedeixin en el seu endeutament. També Monti concordar amb la necessitat d'aquests mecanismes, indicant que no hi pot haver discussions polítiques sobre sancions quan es violen les regles d'estabilitat que els propis països de l'eurozona s'han imposat.

Independència del BCE

La cancellera alemanya ha posat èmfasi que les idees de reformes no afecten en absolut al Banc Central Europeu. Merkel va subratllar que el seu paper és assegurar l'estabilitat monetària. Les seves paraules van tenir una ressonància especial, després que a París i altres capitals es plantegessin demandes d'una major participació del BCE en els esforços per superar la crisi de l'eurozona. I, de moment, la governant alemanya es pot donar per satisfeta, ja que també Sarkozy va assegurar que no hi haurà demandes en aquest sentit. La comèdia que ja dura una dècada.

Eurobons

Respecte a l'altre punt de discrepància, els eurobons, Merkel tampoc va retrocedir. Mentre Monti els considera positius, en el marc d'una integració fiscal, i Sarkozy estima prematura la discussió sobre això, la cancellera alemanya manté les seves objeccions de fons: els eurobons, segons ell, debilitarien tots, al anivellar les taxes d'interès. Segons la seva opinió, aquesta anivellament només és saludable si emana del mercat -els especuladors com el Deutsche Bank, principal acreedor dels països endeutats amb el Commerzbank-, però no si s'imposa artificialment.

Encara més, la cap del govern de Berlín va estimar que la diferència entre els interessos que ha de pagar cada país per col·locar els seus bons en el mercat té l'efecte saludable de posar de manifest on hi ha coses que arreglar. En definitiva, Merkel es manté ferma i ni tan sols es va deixar acovardir per una notícia de la vigília, que va causar inquietud i també una mica de sorna a la premsa europea: Alemanya, considerada puntal de l'Eurozona, va tenir dificultats per col·locar bons a 10 anys termini, que simplement no van despertar prou interès en els inversors.

El PP rebrà 32,5 milions d'euros gràcies al 20N i el PSOE poc més de 18


Els resultats en els comicis de diumenge garanteixen el PP 32,5 milions d'euros en subvencions electorals, mentre que les arques del PSOE reflectiran la històrica derrota del 20N i recaptaran l'Estat poc més de 18 milions, als quals se sumaran prop de dos milions corresponents al PSC. La Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) fixa les subvencions que reben els partits polítics tant pels escons com pels vots, i afegeix una ajuda específica per sufragar l'enviament de sobres i paperetes que només es rep si s'aconsegueix grup parlamentari en una de les dues Cambres.

Gràcies als seus 322 escons, 186 al Congrés i 136 al Senat, el PP aconseguirà gairebé set milions d'euros (6.965.826). Els vots obtinguts per al Congrés li reportaran prop de nou milions (8.989.475) i els seus senadors electes li garanteixen una quantitat semblant, 8.760.629 euros.

A aquestes xifres cal afegir la subvenció per fer front al bustiada de campanya, els populars obtindran la quantitat màxima en haver presentat candidatures a totes les circumscripcions: 7.870.855 euros.

Per les seves 158 escons (110 a la cambra baixa i 48 al Senat), el PSOE aconseguirà 3.418.066 euros, així com 5.788.320 pels seus vots al Congrés i 2.116.292 pels suports als seus senadors electes.

Per fer front a la despesa de l'enviament de propaganda electoral els socialistes rebran 6.683.692 euros.

A aquestes quantitats caldria afegir 840.731 euros que corresponen al PSC i ICV per les seves senadors electes (han concorregut junts a Catalunya) i 1.187.162 euros pel "mailing".

El control totes aquestes ajudes correspon al Tribunal de Comptes, òrgan que fiscalitza les subvencions que reben els partits després de cada procés electoral i que emet informes amb el resultat de les seves indagacions, encara que passats uns quants anys.

Les formacions polítiques que han concorregut als comicis del 20N han de presentar a aquest òrgan la seva comptabilitat electoral entre els 100 i 125 dies posteriors a les eleccions, és a dir, entre el 28 de febrer i el 24 de març de 2012.

IU, CiU, PNB i Amaiur, de 8 a mig milió d'euros


Esquerra Unida es durà en total 8.857.171 euros; CiU, 3.008.209 euros i el PNB 1.077.562 euros.

Els comptes de Amaiur variaran considerablement si aconsegueixen o no grup parlamentari.

L'esquerra abertzale ingressarà 615.544 euros i gairebé mig milió més si la Mesa de la cambra baixa li reconeix grup parlamentari.

Les subvencions per "mailing" per Amaiur, que va concórrer al País Basc i Navarra i ha aconseguit set escons, ascendirien a 498.010 euros.

Aquests fons se sumarien, en qualsevol cas, als que ja tenen assegurats els dos partits per haver aconseguit representació parlamentària, i que es calculen en funció del nombre d'escons i vots obtinguts al Congrés i el Senat.

UPyD es juga 7,8 milions en l'obtenció de grup


UPyD es juga 7,7 milions d'euros en l'obtenció de grup parlamentari propi al Congrés, quantitat que rebria com a subvenció per despeses d'enviament de propaganda electoral.

La formació que lidera Rosa Díez no reuneixen tots els requisits exigits per aconseguir grup parlamentari a la cambra baixa, ja que tot i que sí tenen diputats suficients, els falta percentatge de vots.

Podrien tenir grup propi si la nova Mesa del Congrés, amb majoria del PP, interpreta de manera flexible el Reglament de la Cambra.

Els partits rebran 0,22 euros per elector en cadascuna de les circumscripcions en què les quals s'hagi presentat als comicis.

Així, en el cas d'UPyD, que va presentar candidatures a tot Espanya i ha aconseguit cinc diputats, li correspondria rebre 7.870.855 euros.
Les formacions amb menys de cinc representants

Les formacions que han aconseguit menys de cinc diputats disposaran de menors recursos econòmics i quedaran integrades en el grup parlamentari mixt.

ERC té dret amb els seus resultats a 232.656 euros; Coalició Canària a 184.640 euros, i el BNG a 163.312.

Gràcies al seu únic diputat Compromís-Equo percebrà 38.784 euros; Fòrum Astúries, 98.448, i Geroa Bai, 56.834 euros.

Aquestes quantitats reflecteixen només les ajudes per sufragar les despeses electorals, ja que els partits perceben per al seu funcionament quotidià una assignació anual dels pressupostos generals de l'Estat.

Les subvencions ordinàries es distribueixen també en funció del nombre d'escons i vots rebuts per cada partit en les últimes eleccions celebrades, de manera que els pressupostos de 2012 han de reflectir els comicis del 20N.