dimarts, 3 de gener de 2012

El Ple del TC resoldrà el recurs d'IU i ICV-EUiA contra la reforma de la Constitució

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) serà el que resolgui el recurs d'empara que van presentar Gaspar Llamazares (IU) i Núria Buenaventura (ICV-EUiA) contra la reforma de la Constitució pactada entre PP i PSOE i escomesa el passat setembre per establir un sostre de despesa. Segons ha informat IU aquest dimarts, el Ple de l'alt tribunal ha pres aquesta decisió "a proposta de la Sala Segona", la mateixa que fins llavors s'encarregava del recurs, de manera que ara seran els 11 magistrats els que resolguin el recurs i no només els de la sala.

IU aplaudeix la decisió del Tribunal Suprem

El diputat d'IU Gaspar Llamazares ha valorat la decisió del Tribunal Constitucional de resoldre en ple el recurs.

"A l'espera de veure quina és la decisió final, sembla que els magistrats del Tribunal Constitucional s'han pres seriosament el recurs", ha assenyalat Llamazares, per a qui "aquest recurs era l'última possibilitat" que quedava "després que PP i PSOE decidissin substituir el que era una Constitució social per una altra conservadora", imposada pels mercats internacionals i no per les necessitats ciutadanes.

El diputat d'IU va justificar el recurs per la necessitat que els tribunals es pronunciessin sobre "les formes amb les que socialistes i populars van gestionar la reforma constitucional més important" executada a Espanya, amb "agosticitat" i 'bipartidisme ocultista' a la negociació prèvia.

A la silenciosa preparació de la reforma s'afegiria el posterior rebuig de la Mesa del Congrés a la iniciativa d'aquesta formació per esmenar aquest procediment.

El recurs que el TC ha decidit estudiar a fons demanava la nul·litat de l'acord entre PSOE i PP i la pròpia reforma de l'article 135 de la Constitució per incloure l'imperatiu de l'estabilitat pressupostària, obligant a tramitar la modificació de la Carta Magna "pels tràmits legislatius ordinaris, sense declaració d'urgència, sense reducció de terminis i sense tramitació mitjançant lectura única".

El col·lapse sirià trenca el tauler de l'Orient Mitjà... I del món?

"Si Egipte és el cap del món àrab, Síria és el seu cor". Aquesta sentència ben coneguda a l'Orient Mitjà va planejar durant bona part de la històrica votació de la Lliga Àrab que, des del 'cap' egípci 'atacava directament el seu cor, quan va imposar les primeres sancions econòmiques contra un membre en la història de l'organització. La decisió, a la qual es van oposar els pocs aliats que li queden al règim de Asad -el Líban governat per un executiu sostingut per Hezbol.là i l'Iraq cada vegada més controlat pel seu soci l'Iran-, suposava una ruptura simbòlica de dimensions encara més grans que el suport a la intervenció estrangera en la guerra de Líbia.

Després de la caiguda de l'Imperi Otomà, Síria va ser el bressol dels grans pensadors del panarabisme, així com la base que el rei Hussein de Jordània defensava per construir el 'gran estat àrab'.

Allà també hi ha el germen del Partit Baaz, una curiosa barreja de nacionalisme àrab, marxisme i autoritarisme convertit en l'eina amb la qual la família Assad -o Sadam Hussein a Iraq- ha governat el país durant dècades.

Ara, en una estranya quadratura del cercle, la Lliga Àrab s'ha unit com mai contra un dels seus membres, encara que amb les seves contradiccions internes: l'enviament dels observadors àrabs acceptats a contracor -i amb la instrucció russa- per Assad ha provocat dubtes en tota la regió i ha indignat els "opositors" a sou de l'OTAN i Qatar, que denuncien la "farsa" muntada pel règim.

Després de les sancions àrabs, Turquia, un dels principals socis comercials del règim, feia el mateix després de demanar directament la sortida del president sirià, Baixar al-Assad.

La clau: la burgesia sunnita


Aquesta asfíxia econòmica coordinada, unida a les sancions ja aprovades i ampliades per la Unió Europea i els Estats Units, amenacen amb fer col·lapsar des de dins al règim més de vuit mesos després de l'inici de les protestes, la repressió s'ha cobrat ja més de 5.000 víctimes, segons les últimes dades publicades per l'ONU.

Encara que les notícies cada dia parlen de morts a les regions d'Homs, Hama i Idlib, al centre i el nord del país, així com a Dera, ciutat fronterera del sud on va néixer la revolta, el futur real del règim de Assad no es juga allà sinó en els cercles econòmics de l'elit sunnita, situats a Damasc, la capital, i Aleppo, la ciutat més poblada.

"Hi ha gent que està començant a fer comptes sobre el que els costa el règim per deixar caure", assenyala Félix Arteaga, expert del Reial Institut Elcano.

Arteaga considera que si les sancions coordinades acaben fent que tanquin els negocis d'aquesta burgesia que fins ara ha estat apàtica o ha donat suport al règim, tot el sistema s'ensorrarà per si mateix, perquè no hi haurà diners per mantenir el clientelisme al voltant del qual ha construït el seu poder la família Assad.

"Fins ara s'han quedat al marge en no finançar a l'oposició, no animar les protestes, no sortir als carrers o no tancant els seus negocis o participant en vagues generals", recorda l'expert del Council of Foreign Relations, Mohammad Bazzi, en una entrevista recent publicada pel think tank nord-americà.

Després d'aquesta burgesia es posaria al capdavant d'una majoria també fins ara silenciosa-urbana i sunnita, fonamentalment-que està veient com comença a haver problemes per aconseguir petroli per escalfar les cases, el menjar es fa més i més cara i els talls de llum es fan generalitzats, segons estima Bazzi.

Iraq i Líban: l'eix de proximitat


Amb tot, el procés degeneratiu que porti la situació del país a un punt de no retorn encara no ha arribat i és poc probable que es produeixi a curt termini, ja que les sancions de Lliga Àrab no seran aplicades ni per Líban ni per l'Iraq, que van copar les exportacions del règim l'any passat.

Aquests dos països fronterers conformen, al costat de Jordània -amb llaços amb els Estats Units i amb Aràbia Saudita i que ja ha condemnat el règim sirià- el primer cercle de les profundes implicacions regionals de la crisi siriana, la principal diferència amb el que ha passat a Líbia segons l'analista Anthony Skinner, de la consultora britànica Maplecroft.

"El problema del conflicte a Síria és que és molt més difícil de contenir del que vam veure a Líbia. Té moltes més àmplies implicacions regionals que han estat ignorades", defensava en declaracions a Reuters.

El principal país que va rebre les exportacions de Síria és l'Iraq, que veu com després de la sortida definitiva dels soldats dels Estats Units del país creix la influència de l'Iran, a través dels socis de govern que necessita per seguir al capdavant del país el primer ministre, Nuri al-Maliki.

Però per ara el salvavides per a l'economia siriana i per als Assad poden ser els bancs libanesos, que compten amb una de les legislacions de secret bancari més estrictes de la regió i que ja té importants fons procedents de Síria.

"Els sirians només tindran als bancs libanesos per prendre el risc de les seves operacions i Líban serà el conducte financer de Síria", declarava a Reuters l'economista jordà i exbanquer Mifleh Aqel.

Després d'aquests interessos econòmics està l'evident lligam polític i històric del Líban amb Síria, fins al punt que al país libanès les coalicions de govern s'articulen entre prosirians i antisirians.

Fins fa uns mesos, una coalició teòricament antisiriana presidida per Rafic Hariri presidia el país. Ara ho fa una altra impulsada per Hezbol.là, la guerrilla xiïta tercera pota de l'eix format per Síria i l'Iran i que ha ofert un suport total al règim d'Assad.

En realitat, per a la milícia dominada pel xeic Nasralà, com assenyala un informe recent sobre la situació del país de l'International Crisis Group (ICG), el suport a Assad és també una qüestió de supervivència: si la majoria sunnita derroca el règim sirià, els sunnites libanesos es veuran temptats de fer el mateix contra Hezbol·là, el major actor polític del Líban.

Iran i Aràbia Saudita: l'eix sectari xiïta vs sunnita


Tant l'Iraq com Hezbol.là tenen en comú que estan dirigits per xiïtes, igual que l'Iran, la principal potència xiïta que al seu torn és el principal soci internacional de Assad.

Aquest, per la seva part, governa el país gràcies fonamentalment al suport fidel de la minoria xiïta alauita, el que dóna un complement sectari i estratègic perfecte a la postura de Bagdad.

Davant l'escenari generalitzat de les revoltes, l'Iran i Aràbia Saudita, que ostenta el lideratge sunnita, han decidit jugar les seves pròpies cartes per intentar guanyar pes regional.

En el primer cas, el país dels aiatol·làs veu a la sortida dels Estats Units de l'Iraq una possibilitat d'enfortir la seva postura i ha donat suport a la caiguda dels considerats enemics, com Mubarak, Ali o Gaddafi, així com l'aixecament de les minories chiesa contra les monarquies absolutes del Golf Pèrsic en Barein, Kuwait, Oman o Iemen.

El cas de l'Aràbia Saudita wahhabita és just l'oposat: ha reprimit les protestes quan han afectat als seus socis -el cas de Baréin i altres esmentats- però ha donat suport a la caiguda d'antics enemics com Gaddafi i els règims laics titllats de "dictadures" per les monarquies feudals i fonamentalistes del Golf Pèrsic.

Pel que fa a Síria, després d'un intent erm de negociació, ha impulsat la seva condemna a la Lliga Àrab i juga la carta sunnita per guanyar influència en un país clau en el món àrab.

Com assenyala l'informe de l'ICG, un dels èxits del règim de Assad durant les revoltes ha estat el de lligar directament la seva sort a la de la comunitat alauita, que representa al voltant d'un 15% de la població, i que ha dominat el país davant la majoria sunnita.

"Als alauites els han ficat al cap que els van a matar i comença a passar com a Líbia, que es produeixen ajustaments de comptes. Hi ha paramilitarització en ambdós costats", relata Arteaga, que detalla que en algunes zones d'Homs aquestes guerrilles es secuentran i es contrasecuestran.

Un possible avenç de la creixent resistència armada dins del règim faria que els alauites fugissin als seus feus i s'iniciés una dinàmica similar a la que va tancar la guerra de Líbia amb els últims bastions de Gaddafi, adverteix l'ICG.

En aquest àmbit, tenen especial importància els shabbiha, civils extremistes propers a Assad que es desplacen en una espècie de Mercedes anomenat shabah (fantasma) i que amb el desmembrament del règim s'han convertit en veritables bandes criminals i els seus líders locals en una espècie de senyors de la guerra.

"A mesura que la repressió ha escalat en els darrers mesos, molts sirians han passat de culpar una sèrie d'elements del règim a culpar el règim en el seu conjunt i, finalment, culpar la comunitat alauita", resumeix la situació l'ICC.

Davant aquesta situació, el perill que el conflicte sirià es converteixi en realitat en una lluita a gran escala de sunnites i xiïtes va ser evocat pel president turc, Abdul·là Gül, i s'intueix davant la creixent hostilitat dels sunnites cap als alauites.

Turquia i els països àrabs: l'eix regional


Les paraules de Gül tampoc són desinteressades: Turquia ha vist com el conflicte a Síria ha passat ser la molesta revolta contra un estret aliat -Assad era fins i tot amic personal del primer ministre turc, Racep Tayyip Erdogan- a una oportunitat per ampliar la seva influència regional i estendre el seu model polític, basat en un islamisme moderat i democràtic, encarnat en el propi partit de Gül i Erdogan.

En una escalada dialèctica, Erdogan ha demanat a Assad que se'n vagi, li ha arribat a comparar amb Hitler i Mussolini i li ha imposat sancions econòmiques.

Mentrestant, ha donat aixopluc al desertor Exèrcit Lliure Turc ia les reunions del Consell Nacional Sirià (CNS), el principal òrgan en l'exili, patrocinant fins i tot una reunió entre ambdues parts.

A més, no ha descartat establir una zona tap al nord de Síria per protegir els refugiats, cosa que fins i tot li han demanat els manifestants a Síria el passat divendres, que van batejar en una de les protestes habituals després de l'oració com el "Divendres de la zona tap".

Per Arteaga, "no cal que Turquia s'arrogui aquest paper", que a més li podria granjear problemes amb l'Iraq tenint en compte el problema comú que tenen al Kurdistan.

"No està clar si els turcs van a permetre que s'utilitzi el seu territori per atacs a gran escala sobre el terreny contra el règim sirià", assenyala Bazzi, que creu que els turcs temen la resposta que pot tenir un règim ferit com el de Assad.

Turquia ha estat en pública col·laboració i íntima competència amb la Lliga Àrab, que ha desenvolupat una intensa activitat diplomàtica, fins al punt de traçar un pla de pau que ha estat assumit per la comunitat internacional com a eix per a una possible solució del conflicte.

En un gir dramàtic, Assad va acceptar finalment la presència d'observadors àrabs, amb l'objectiu també que el seu principal soci extern més enllà de l'Iran, Rússia, guanyés temps davant la pressió d'Occident per aprovar una resolució davant el Consell de Seguretat que condemni Síria, cosa que ja ha vetat en múltiples ocasions.

I és que, en última instància, la qüestió siriana pot convertir-se en un reflex del buit de poder creat davant la reticència de les potències occidentals, amb Estats Units al capdavant, de tenir cap intervenció en el vesper sirià, temorosos de les conseqüències que pot tenir per a Israel una resposta a la desesperada de Hezbol.là.

"Estats Units i Israel probablement buscaran definir la política exterior Síria. Turquia buscarà contenir les aspiracions autonomistes kurdes i podria promoure els Germans Musulmans Sirians. Aràbia Saudita podria donar suport a corrents d'inspiració salafista. Iran, però també l'Iraq, podrien estar temptats de jugar la carta aluita per frustrar l'emergència d'una política domini sunnita", resumeix la situació l'ICG.

Viatge 'urgent' de Mas-Colell a Qatar per vendre Spanair... i Catalunya

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell (CiU), i un representant de l'Ajuntament de Barcelona viatgen en les pròximes hores fins a la monarquia terrorista i feudal de Qatar per accelerar les negociacions entre Qatar Airways i Spanair. Ambdues companyies apuren els terminis perquè l'aerolínia de la família reial qatariana es converteixi en soci estratègic amb l'adquisició del 49% de Spanair, segons fonts pròximes a l'operació. Altres fonts comenten la possible demanda de crèdit amb ofertes per les inversions de les monàrquies feudals i fonamentalistes que financien les contrarevolucions àrabs.

El Govern, que lidera les negociacions costat de l'Ajuntament de Barcelona, ​​vol esgotar totes les opcions per garantir l'èxit de l'operació i s'entrevistarà amb les autoritats de l'emirat, propietari de Qatar Airways. El marge de confiança que l'Administració d'Artur Mas va donar a la companyia per trobar un soci que permetés la seva viabilitat es va esgotar el passat 31 de desembre, però la Generalitat es mostrarà flexible si veu un acord proper.

Durant l'any passat, Govern i Ajuntament van injectar més de 100 milions d'euros en l'aerolínia, el que els converteix en socis de referència, i una eventual fallida de Spanair suposaria un fort revés per a ambdues administracions.

Les converses entre Qatar Airways i Spanair es oficialitzar a finals d'octubre, després del viatge d'una delegació integrada pel president de Spanair, Ferran Soriano, a l'emirat acompanyat de Damià Calvet, secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Jordi William Carnes, regidor de l'Ajuntament de Barcelona, ​​i Antoni Vives, integrant de la Comissió d'Economia municipal, tot en mans de CiU i els seus socis del PP.

La visita a Qatar va servir per avançar en les negociacions d'una operació en què Qatar Airways aportaria capital fins al 49% de la companyia, que estaria controlada per Ieasa i la Generalitat. A més, podria incorporar avions basats a l'aeroport del Prat. A canvi, la companyia qatariana comptaria amb un soci europeu que li facilitaria les escales a Barcelona dels seus vols cap a Llatinoamèrica.

L'objectiu de Spanair és, inicialment, captar un mínim de 150 milions que, segons assegura, precisa per començar a operar vols de llarga distància. L'aerolínia que presideix Ferran Soriano ha comptat amb el suport exprés del Govern d'Artur Mas des que va arribar a la Generalitat, el novembre del 2010. Els deutes de la companyia amb entitats de crèdit pugen a 39.440.000, però el seu principal creditor és SAS, a qui deu un crèdit participatiu per 158.800.000.

CiU estafa de nou als beneficiaris de la Llei de la Dependència

El govern de CiU-PP d'Artur Mas "passa" de pagar les nòmines a les persones amb dependència que havien de començar a cobrar la prestació -després de llargues demores i impediments burocràtics de la Generalitat- aquest mes de gener. Més de 11.000 afectats han descobert que l'ingrés que porten esperant durant mesos no s'ha fet efectiu, ni es farà. El "democratacristià" Josep Lluís Cleries diu que pagarà a les 11.000 persones el mes de febrer encara que no ho poden assegurar "al 100%". El número gratuït d'informació ha deixat també de funcionar, cosa que obliga a centenars de ciutadans a desplaçar-se en persona a les col·lapsades dependències de la "administració" arrasada pels "neoliberals". A l'imatge les darreres dades (del 2010) sobre el número de funcionaris per comunitats: Catalunya, a la cua de tot.

En trucar per preguntar el motiu, han comprovat que el número gratuït d'informació ha deixat de funcionar, i quan han aconseguit contactar amb algú a la conselleria -un telèfon saturat durant tot el dia per la quantitat de trucades- els han contestat que no cobrarien aquest mes i que segurament percebrien la paga al febrer, encara que "no ho podien assegurar".

Fonts de la conselleria han al·legat problemes de tresoreria i ha responsabilitzat el Govern central de la situació atès que el passat mes de desembre no va pagar a la Generalitat 2,5 milions en concepte de dependència. No obstant això, les mateixes fonts han confirmat que la xifra que suposa pagar als 11.000 afectats que no han cobrat la nòmina aquest mes de gener puja a 16 milions d'euros.

La conselleria que dirigeix ​​Josep Lluís Cleries afirma que pagarà a les 11.000 persones el mes de febrer encara que no ho poden assegurar "al 100%".

Catalunya per sota Romania en despesa de salut i educació


La despesa per a aquest curs suposarà el 6,5% del PIB i se situarà per sota d'Estats subdesenvolupats com Romania. Els 27 estats de la Unió Europea gasten, de mitjana, un 13% del PIB en salut i educació pública. La xifra representa el doble del que hi destinarà Catalunya el 2012 (6,5%), segons el que preveu el projecte de pressupostos públics presentat pel Govern de la Generalitat. El portaveu d'ICV-EUiA a la comissió d'Economia del Parlament de Catalunya, Joan Boada, ha subratllat que la xifra serà "la pitjor de la UE", fins i tot dos punts per sota de la de Romania. El 2011, la despesa en salut i educació de Catalunya va ser del 7,7% del PIB, però les noves retallades reduiran en més d'un punt aquest percentatge, segons els ecosocialistes.

/2012/01/catalunya-per-sota-romania-en-despesa.html

Etxerat denuncia que 175 presos ja han complert els terminis per assolir la llibertat condicional

Etxerat ha comparegut aquest matí en Bilbo per informar sobre les "conseqüències" de la política penitenciària vigent. Natxi Aranburu i Oihana Lizaso han denunciat que encara se situa "en clau de repressió, utilització i venjança". Els 665 presos polítics es troben dispersats en 71 presons de set estats diferents. Entre ells, únicament 8 es troben empresonats a Euskal Herria. Així mateix, 11 presos polítics es troben a la presó atenuada amb malalties greus i incurables.

En aquest sentit, han recordat els casos de Txus Martín, que segueix empresonat, i Ibon Iparragirre, a qui no li van aplicar la presó atenuada fins que va arribar a una situació límit.

Etxerat ha denunciat que 169 presos són preventius i 175 haurien d'estar en llibertat condicional en haver complert els terminis per assolir-la. A més, a l'Estat espanyol 49 d'ells tenen aplicada la doctrina 197/2006.

Els representants d'Etxerat han esmentat també que "tal com passa a Guantánamo, Abu Graibh o en les presons d'Israel, les situacions d'aïllament o solitud no són alienes" per als presoners bascos. Segons han dit, 12 presos polítics bascos es troben completament sols i el règim d'aïllament és "altíssim".

Des de l'associació de familiars i amics han afirmat que en les últimes setmanes hi ha hagut "tímids canvis en positiu" tant en la pràctica amb reagrupaments en els mòduls en nombroses presons de l'Estat espanol com en el pla discursiu.

No obstant això, han denunciat que les mesures "més cruels" de la política penitenciària es mantenen i han exigit als governs de Madrid i París que apostin per construir un "escenari de resolució que garanteixi el respecte de tots els drets per a totes les persones".

Xina reitera la seva "sobirania indiscutible" sobre Illes Diaoyu

Xina va reiterar la seva "sobirania indiscutible" sobre les Illes Diaoyu, després que quatre activistes japonesos de dreta arribessin a les illes xineses, ha dit avui dimarts el portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors de la Xina, Hong Llei: "Vull reiterar que la Xina té sobirania indiscutible sobre les Illes Diaoyu, les quals han estat part inherent del país des de temps antics", ha manifestat el portaveu en una declaració escrita.

Hong subratllat que el govern xinès sempre ha tingut una deteminación ferma respecte a la salvaguarda de la seva sobirania sobre les illes.

D'acord amb els mitjans de comunicació japonesos, quatre ciutadans japonesos, entre ells polítics municipals, van arribar a les illes, situades al Mar Oriental de la Xina, el dimarts al matí. El grup va navegar a illots a bord d'un vaixell pesquer i va romandre-hi durant més de dues hores.

EUPV exigeix responsabilitats polítiques per la gestió de l’Aeroport de Castelló

La diputada autonòmica d'EUPV, Marina Albiol, considera preocupant les pèrdues econòmiques per a les arques públiques en concepte d'indemnització a l'empresa concessionària. “Aerocas va signar un acord desastrós a març, que ara trenque el Consell, decisió que pot costar 80 milions d'euros als valencians i valencianes. L'actuació del PP és un autèntic descontrol”.

La parlamentària d'Esquerra unida considera que la situació de desgavell a la que ha arribat la gestió de l'Aeroport de Castelló requereix l'assumpció de responsabilitats per part d'aquells que van fer possible la signatura del contracte amb la concessionària de l'Aeroport de Castelló. “Estem parlant d'una gestió absolutament caòtica i incompetent que pot costar desenes de milions a les arques públiques, els responsables han de dimitir immediatament”, reclama.

Albiol considera que els ciutadans i ciutadanes del País Valencià no es poden permetre que 80 milions d'euros prevenients dels seus impostos vagen a indemnitzar a una empresa privada per l'enorme incompetència en la gestió de l'Aeroport de Castelló. “Estem parlant d'una xifra major que la que hauria rebut Concesiones Aeroportuarias en els 8 d'anys de contracte blindat contra pèrdues econòmiques que figurava en l'acord signat amb Aerocas el març passat, amb aquest Consell anem de mal a pitjor”, assegura.

La representant d'esquerres també critica el silenci de l'actual President d'Aerocas, Carlos Fabra, “principal artífex del malaurat acord amb Concesiones Aeroportuarias amb l'aquiescència del Consell, i que encara no ha dit absolutament res sobre una situació molt greu”, i el canvi de parer de del President de la Diputació, Moliner, que en un acte de cinisme polític, “diu ara tot el contrari que fa uns mesos, quan aplaudia un acord absolutament nefast per a les arques públiques”.

La diputada finalitza lamentant que 150 milions d'euros molt necessaris en l'actualitat per enfortir el sector públic i ajudar als ciutadans i ciutadanes que més estan sofrint la crisi, “es s’han dedicat a alçar una infraestructura de cartró pedra en la que fins ara no ha aterrat cap avió perquè la seua despesa es inassolible per a un Consell enfonsat econòmicament”.

Qui són els 'dissidents reprimits' a Síria?

La missió de la Lliga Àrab a Síria es veu el blanc de les crítiques aquests dies. L'organisme és acusat de no fer prou per aturar la violència a Síria, on encara continuen els tirotejos. "El Departament d'Estat dels EUA, el Ministeri d'Exteriors britànic i l'ONU argumenten que Assad reprimeix als dissidents. Però no són dissidents del tipus dels del moviments Ocupa Wall Street. Aquests són en alguns casos insurgents armats, són gent equipada que està seriosament involucrada en l'intent del canvi de règim i és recolzada materialment per EUA i per diversos països que de fet són membres de la Lliga Àrab, com per exemple Qatar, que tenen interessos en el canvi de règim", va dir Patrick Henningsen a RT.

A més una explosió ha afectat avui a una canonada de gas a la província d'Homs, al centre de Síria. Així ho va reportar l'agència de notícies estatal que va culpar els terroristes de l'atac.

El Parlament Àrab insta que es retirin els observadors de Síria, ja que "el règim sirià segueix matant innocents. El treball dels observadors dóna al règim una cobertura per continuar les seves accions inhumanes sota els ulls i orelles de la Lliga Àrab", segons va sentenciar el president del Parlament Àrab, Salem al Diqbassi.

Diversos activistes de drets humans fins i tot qüestionen l'elecció del general sudanès Mustafà Dhabi per encapçalar el grup d'observadors, ja que podria estar implicat en atrocitats al Sudan.

Per la seva banda, el secretari general de la Lliga Àrab, Nabil al Araby, va insistir que la missió d'observadors va aconseguir importants èxits amb el Govern de Bashar al-Assad, com la retirada de tancs i armes pesades de les ciutats i l'alliberament de gairebé 3500 presoners.

Patrick Henningsen, un periodista i autor britànic, creu que el que es presenta com una ofensiva del Govern contra els dissidents, és una peça d'un joc geopolític molt més complex.

"El Departament d'Estat dels EUA, el Ministeri d'Exteriors britànic i l'ONU argumenten que Assad reprimeix als dissidents. Però no són dissidents del tipus dels del moviments Ocupa Wall Street. Aquests són en alguns casos insurgents armats, són gent equipada que està seriosament involucrada en l'intent del canvi de règim i és recolzada materialment per EUA i per diversos països que de fet són membres de la Lliga Àrab, com per exemple Qatar, que tenen interessos en el canvi de règim", va dir Patrick Henningsen a RT.

Qatar té a més la presidència de la Lliga Àrab en aquests moments, que utilitza i manipula en el seu propi i exclusiu interès.

El periodista va recordar que "Líbia va enviar a Síria a efectius d'Al-Qaida, és un fet documentat i revelat en molts diaris". "Gairebé 100 combatents d'Al-Qaida sota el comandament del seu cap a Trípoli van ser dirigits a Síria: tot això contradiu totes les normatives de l'ONU i si EUA està involucrat en donar suport a aquestes accions, llavors ha de ser jutjat per corts internacionals", resumeix l'expert.

Militars russos: Iran no té tecnologies per crear míssils de mitjà i llarg abast

"En realitat l'Iran no té ni tecnologies ni potencial industrial per crear míssils balístics continentals de mitjà i llarg abast i en un futur pròxim no els tindrà", ha comentat el Ministeri de Defensa de Rússia sobre les maniobres de l'Iran a l'estret d'Ormuz.

El simulacre que va durar 10 dies va ser un dels més representatius en la història del país i, segons han anunciat les autoritats iranianes, va incloure llançaments de prova dels míssils de nova generació, entre ells Mehrabad terra-aire de mig abast, i Qader (terra -mar) i Nour (terra-terra), tots dos de llarg abast. Però els militars russos, comentant les declaracions de Teheran, insisteixen: "l'Iran no té potencial ni tan sols per dissenyar una variant de prova de míssils de llarg abast".

Accentuen que el Govern iranià quan va fer l'anunci qualificar Qader i Nour com míssils "de llarg abast", però al mateix temps puntualitzar que són capaços d'encertar blancs a una distància de només uns 200 quilòmetres. Segons la classificació internacional, un míssil de llarg abast té una distància màxima de fins a uns 13.000 quilòmetres. Un míssil de mig abast, segons l'escala nord-americana, és capaç d'abatre objectes a entre 1.000 i 3.500 quilòmetres de distància, mentre que la classificació russa els defineix com aquells que poden assolir entre 1.000 i 5.500 quilòmetres.

Amb tot això, els experts russos conclouen que tant Qader com Nour podrien qualificar només com míssils de curt abast, aquells que poden arribar a una distància d'entre 150 i 800 quilòmetres.

Avui dia Teheran disposa d'un únic model de míssil de mig abast en funcionament, Shahab 3, capaç de superar una distància d'entre 1.300 i 1.930 quilòmetres, segons la modificació, i continua desenvolupant. En estat de proves hi ha també els Sejjil, que tenen un abast programat de fins a 2.500 quilòmetres. En teoria, aquestes característiques permetrien l'Iran abatre blancs a Israel (la distància entre el punt més occidental de l'Iran i la frontera israeliana és d'uns 1.000 quilòmetres) ia Turquia (separada uns 1.800 quilòmetres de la República Islàmica).

Els Estats Units i els seus aliats a l'OTAN consideren el desenvolupament del programa misilístico de l'Iran un fonament suficient per activar el desplegament del seu escut antimíssils a Europa. Actualment Polònia, Romania, Turquia i Espanya s'han compromès ja a allotjar als seus territoris elements del sistema. Mentrestant, Rússia sempre ha considerat aquest raonament un simple pretext que no té base real i va qualificar els plans d'EUA com una amenaça a les seves forces estratègiques.

El programa misilístico de l'Iran no ha de causar preocupació a altres països, opina Radzhab Safarova, director del Centre d'Estudi de l'Iran Contemporani. Segons Safarova, tots els míssils que està provant Teheran tenen un caràcter defensor: "Sota les condicions d'amenaces permanents per part dels Estats Units i Israel, l'Iran no té altre remei que desenvolupar la seva capacitat militar: necessita instruments per defensar-se".

Les declaracions de l'Iran són destinades, principalment, a elevar el seu prestigi davant els ulls del món islàmic i són una acció publicitària a gran escala, argumenta, d'altra banda, Vladímir Evséev, especialista del Centre de Seguretat Internacional de l'Acadèmia de Ciències de Rússia .

Les maniobres al golf Pèrsic, 'Velaiate 90' ​​(en farsi, 'Dominació'), s'han realitzat enmig d'una escalada de tensió entre Teheran i Washington i després de l'avís per part d'EUA., Que va assegurar no descartar una acció militar contra l'Iran en cas que la diplomàcia internacional fracassi a resoldre la disputa sobre el seu programa nuclear. Aquest 3 de gener el ministre d'Exteriors francès, Alain Juppe, va cridar a la Unió Europea a unir-se a les sancions d'EUA contra l'Iran, congelar els actius de la Banca Central d'aquest país i introduir un embargament contra el cru iranià fins a finals d'aquest mes.

Es confirma la mort del coronel Jamis Gaddafi

El doctor Hamza Touhami ha confirmat que fa diversos mesos ell personalment va donar sepultura al coronel Jamis Gaddafi, un dels líders militars de la resistència a la invasió imperialista de Líbia, format a l'Acadèmia Mikhaïl Frunze de Moscou i cap de la Brigada 32 del exèrcit Libi. L'enterrament es va produir en presència del seu germà Saif al Islam, actualment en detenció a mans de la tribu rebel de Zinta. La família Gaddafi ha pagat un alt preu per defensar la independència nacional del país. Líbia: Les protestes contra el CNT s'estenen en el pitjor hivern en 40 anys

Les protestes contra la CNT libi ara s'estén a moltes ciutats a Líbia, on es manca de tot: ni mantes, ni aigua, ni electricitat, ni menjar.

Hi ha disturbis generalitzats que els mitjans de comunicació no volen cobrir. A les ciutats del Jebel Nafusa com Nalut, Zinta, Jadua, Kabau, Yefren, Kalaa, Rojban, Kikla o Riayna, hi ha manifestacions contínues. Ahir, va ser Misrata, Benghazi, Trípoli, Derna i Tobruk.

Reina la confusió. El CNT estava pensant probablement que durant l'hivern, la gent es mantindria en la calor de la llar, aquells que encara tenen cases, però són milers les persones que viuen als afores de les ciutats en tendes de campanya. Difícils condicions de vida, resultant de la destrucció massiva organitzada pels terroristes de l'OTAN amb els seus bombardejos.

UGT: "La credibilitat de la Generalitat és molt reduïda"

El secretari general d'UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha avisat avui de la greu pèrdua de credibilitat del govern de CiU-PP al retardar en el pagament de l'extra als treballadors públics, a més de l'impacte negatiu que aquesta mesura ha tingut sobre l'economia. Álvarez ha dit que "no ajuda a la credibilitat de la Generalitat que alhora que el conseller està demanant a la gent que compri bons no estigui pagant les nòmines".

"El que la Generalitat hagi retardat el pagament de les nòmines no ajuda a la credibilitat del mateix Govern. No sé si ajuda a l'àrea internacional, però a nivell intern després d'aquesta situació la credibilitat del Govern és molt reduïda", ha lamentat Álvarez . Per al líder d'UGT a Catalunya, "la situació de la paga extraordinària és d'un país bananer" i s'ha preguntat "quant ens ha costat en termes de consum el fet que 240.000 ciutadans d'aquest país han estat pendents de si la cobrarien i de quan la cobrarien i segur que hem perdut milers de llocs de treball només per això ".

"No es pot lligar la inversió de la disposició addicional tercera amb el pagament de les nòmines", ha lamentat Álvarez respecte a la situació que s'ha donat aquest mes de desembre a la funció pública, els treballadors han cobrat amb retard part de la paga extra i que han vist com se'ls descomptava l'IRPF d'aquesta part que encara no havien cobrat.

Álvarez ha advertit que "retenir l'IRPF d'una cosa que no has pagat és un delicte d'apropiació indeguda que l'han solucionat amb un crèdit al 6% d'interès" i ha assegurat que el seu sindicat segueix estudiant si presentar una denúncia per aquesta qüestió.

També en l'àmbit de la funció pública, Josep Maria Álvarez s'ha preguntat així mateix "com es pot dir que sobren 5000 interins: no tenen ni idea, no saben quants sobren ni on estan". Álvarez ha avisat que "a la Generalitat no li sortirà gratis aquestes retallades ni en la funció pública ni a la resta de rebaixes en sanitat, educació i altres serveis. I hi haurà lluita per aquests drets, i més mobilitzacions".

"Torres em va dir que Iñaki no treballava i només volia beneficis"

Atesa la parella professional perfecta per alguns que van tractar amb tots dos en els seus temps de fulgor i bonança, Iñaki Urdangarin i Diego Torres van trencar en el segon semestre del 2008. I, segons la declaració prestada per un testimoni davant la Policia i la Fiscalia, la ruptura no va obeir a discrepàncies morals sinó estrictament econòmiques. Segons el testimoni, l'empresari valencià Miguel Z., Urdangarin el va cridar ja avançat aquest any per comunicar-li el fi de la seva associació amb Diego Torres perquè "li robava". Poc després, era Torres qui marcava el telèfon del testimoni per dir-li que tallava amb el duc perquè "no treballava i només volia repartir beneficis".

Aquesta declaració no és intranscendent. Perquè la va fer el propietari de l'empresa valenciana Lobby Comunicació, a la qual Institut Nóos subcontractar els treballs per al disseny d'uns fantasmals Jocs Europeus que, emulant el Cid, van reportar després de morts una victòria econòmica a l'ONG del gendre del rei: 382.203 euros pagats religiosament el 2006 per la Generalitat valenciana. És a dir, gairebé 400 milions de les antigues pessetes a canvi d'uns treballs que, d'existir, no van servir de res a la ciutadania.

El testimoni de l'empresari consolida encara més la tesi que l'aristòcrata va perseverar en la seva relació societària amb Diego Torres després de el rei li ordenés abandonar Institut Nóos i treballar fora d'Espanya. El marit de Cristina de Borbó no només no va fer cas l'ordre sinó que va buscar nous nínxols de negoci. Per calmar al seu sogre, desarticular Fundació Areté, l'ONG creada per ell mateix i Torres el maig de 2006 per prendre el relleu del ja llavors cremat Institut Nóos. Però un any més tard es va sumar a Fundació Esport, Cultura i Integració Social (DCIS), propietària de l'empresa que va desviar fons a l'exterior.

I, el 2008, va amenaçar a una altra ONG aliena a la trama, Fundació Equipara, amb donar plantón en un congrés sobre discapacitats perquè no li donava contractes. A la mitja hora, Torres va trucar a la fundació per disculpar-se. I Urdangarin va acabar anant gratis al conclave.

Nóos va ocultar a Hisenda pagaments el 2008 a Urdangarin per 110.300 euros

L'Institut Nóos, l'associació sense aparent ànim de lucre al voltant de la qual Iñaki Urdangarin i el seu soci Diego Torres van teixir un poderós entramat empresarial nodrit amb fons públics, va abonar al duc de Palma 110.300 euros en sis pagaments repartits al llarg de 2008.

Presumiblement efectuats en metàl·lic, aquests pagaments van ser detectats gràcies a una xequera trobada durant els registres de Barcelona i en la qual figurava la següent llegenda: "Caixa Iñaki Urdangarin". Es van abonar però no es van declarar a Hisenda: així ho testifica l'informe elaborat sobre la trama Nóos i així ho van ratificar ahir a Públic fonts de la investigació.

Aquesta fosca operació referma les sospites que la dimissió del gendre del rei al juny de 2006 com president de l'Institut Nóos va ser només una estratagema per calmar les exigències de la Casa del Rei, que li havia comminat a abandonar els seus negocis privats. És més: la Fiscalia Anti-corrupció sosté que el gendre del rei ha estat lligat des de 2006 a l'empresa De Goes Center for Stakeholder Management SL. I aquesta és la companyia propietària d'una altra fosca ONG, Fundació Esport i Integració Social.

I la mateixa que, juntament amb el propi Institut Nóos, va desviar el 2007 ia través de "sortides invisibles" 470.000 euros a comptes d'una societat domiciliada al paradís fiscal de Belize, com ja va informar Públic al desembre. Anti-corrupció sospita que Urdangarin participava a De Goes Center a través d'un testaferro: el seu home de confiança Mario Sorribas, propietari d'un sol títol en la companyia i, malgrat això, l'administrador únic. Sorribas, que no està imputat, consta també com apoderat en Aizoon SL, que és 100% propietat dels ducs de Palma.

El 2008, Urdangarin feia dos anys formalment allunyat de l'entitat


Quan aquests 110.300 euros van sortir dels comptes de l'Institut Nóos, el gendre del rei portava més de dos anys formalment desvinculat d'aquesta ONG que, com ja va comptar aquest diari, va captar 5,8 milions d'euros de la Generalitat valenciana i el Govern balear per transferir immediatament les seves empreses privades. Igual que altres indicis previs, la constatació dels sis pagaments de 2008 estreta encara més el setge al voltant del duc, a qui la seva imputació pot acabar asseient a la banqueta per prevaricació, malversació, frau a l'Administració i falsedat documental. Tots aquests delictes, llevat del primer, impliquen presó. La pena màxima, els vuit anys establerts per la malversació greu.

De moment, a la panòplia d'infraccions penals que investiga el jutge José Castro en aquesta peça del Palma Arena no figura el delicte fiscal. Ahir, les fonts consultades van assegurar que, encara que tot a punta a que els sis pagaments de 2008 van comportar un frau fiscal, no poden conceptuar com a tal a efectes penals. I això perquè la quota defraudada no arriba als 120.000 euros que assenyala el Codi Penal com a límit mínim delictiu. Públic no ha pogut verificar si Urdangarin computar com a ingressos aquests 110.300 euros en la seva declaració anual d'IRPF. Contactar amb el seu advocat, Mario Pascual, va resultar de nou impossible. Localitzar al de Diego Torres, també.

Argentina multa Glaxo per falsejar els permisos per a assaigs amb nens

Entre els anys 2007 i 2008, 14 nadons de famílies pobres van morir a l'Argentina després de participar en els assajos d'una vacuna del laboratori britànic GlaxoSmithKline contra la pneumònia i l'otitis aguda. No s'han trobat proves que els decessos tinguessin a veure amb l'aplicació de les injeccions, però després de la publicitat dels casos es va descobrir que l'empresa farmacèutica i els professionals que administraven els estudis clínics havien comès irregularitats a l'hora d'aconseguir el consentiment dels pares perquè els seus fills rebessin la vacuna en experimentació.

El jutge argentí Marcelo Aguinsky va decidir a finals de l'any passat en contra de GlaxoSmithKline i dos metges responsables de l'assaig i va ratificar les multes que els havia imposat l'abril passat el Ministeri de Salut per 179.000 euros, segons ha informat el diari Pàgina 12.

El jutge va confirmar que alguns consentiments van ser donats per pares menors d'edat, avis que no estaven autoritzats a fer-ho, parents analfabets o, en un cas, d'una mare psicòtica a la qual no s'havia avaluat la capacitat de discerniment. També es va detectar que s'ha donat la vacuna sense que es coneguessin els necessaris antecedents clínics dels nens. Els inspectors del Ministeri de Salut també van advertir la "falta de seguiment i registre adequat" de les reaccions adverses a la vacuna.

Aquesta injecció estava sent provada a Colòmbia, Panamà i Argentina quan van passar les 14 morts en aquest últim país. Set nadons van morir a la província de Santiago del Estero (nord-oest d'Argentina), dos a la de Sant Joan i cinc en la de Mendoza (ambdues a l'est).

GlaxoSmithKline, la tercera major farmacèutica del món per facturació (33.998.000 d'euros el 2010), haurà de pagar una sanció de 71.600 euros al Ministeri de Salut, mentre que la resta haurà de desemborsar a parts iguals l'investigador principal de l'assaig a Mendoza, Héctor Abat, i el coordinador dels estudis a l'Argentina, Miguel Tregnaghi.

El Govern havia multat al laboratori "per incomplir els seus deures de monitorització, ja que aquesta obligació consisteix a verificar que els drets i el benestar dels éssers humans estiguin protegits; que les dades reportats de l'estudi estiguin completes, siguin necessaris i es puguin verificar; que la conducció de l'estudi estigui en conformitat amb el protocol aprovat i el requeriment regulatori aplicable".

El laboratori ha anunciat que apel·larà la sentència perquè considera que les proves es van regir per "els més alts estàndards ètics i científics internacionals" i tenint en compte "les lleis i costums del país". També recorda que el Ministeri de Salut "en cap moment va qüestionar la seguretat de la vacuna ni de l'estudi", que "es troba en etapa de tancament", i que la vacuna en qüestió, l'antipneumocòccica conjugada 10 valent, ha estat aprovada en més de 85 països (inclosos els 27 de la UE) a partir de 40 estudis fets en països com Espanya, França i Alemanya.

Fa quatre anys, quan es van conèixer els decessos dels nadons, Lorena Sequeira, mare d'una nena morta, va explicar: "Un dia vam anar a veure l'agent sanitari de Camp Contreras (el seu barri) i al següent va venir a casa meva dient que li tocava vacunar Yamila (la seva filla) contra la pneumònia i l'otitis, i ens va portar en cotxe".

"Una metge em va dir -va continuar- que jo havia de signar un paper i em va donar 13 fulls explicatives, però en aquest moment no me les va deixar llegir perquè hi havia moltes mares esperant també per a la vacuna. No em va explicar que era una prova, que la vacuna no estava aprovada o si tenia riscos". Uns 400 metges i altres professionals cobraven 380 euros per cada nen vacunat. En tota l'Argentina 14.000 nadons van rebre la prova.

Veure sobre l'implicació de Glaxo en el cas de les vacunes i la 'grip porcina':


A(H1N1): Conspiració, terror i negoci

http://elcolomimissatger.blogspot.com/2009/10/ah1n1-conspiracio-terror-i-negoci.html

Industria farmacéutica privada y salud pública: incompatibles
http://lacasaeuropa.blogspot.com/2009/05/industria-farmaceutica-privada-y-salud.html