dissabte, 5 de febrer de 2011

Comunicat del buró polític del Partit Comunista Libanès sobre la crisi a Egipte

Segons han informat, al responsable d’Internacional d’EUiA, fonts del Partit Comunista Libanès que han contactat amb el líder del Partit Comunista Egipci (PCE) a la Plaça Tahrir, el PCE defensa continuar mobilitzant a la gent i refusa qualsevol diàleg amb el règim fins la marxa del dictador Moubarak. En aquest context, un grup de partits polítics, anomenat ‘El Comitè dels 10 d’Egipte’, han fet una crida als joves i a la ciutadania egípcia en general a sumar-se a aquesta causa fins a derrocar el règim opressor, i a prendre nota dels intents dels residus del règim –que compten amb la complicitat dels Estats Units i Israel- de derrotar l'oposició i els anhels del poble egipci quant als necessaris canvis nacionals i democràtics.

A continuació reproduïm el comunicat del Partit Comunista Libanès:

Als representants dels Partits Comunistes i Obrers:

El règim del dictador Hosni Moubarak ha perpetrat aquest vespre una nova massacre contra el poble egipci.

Les forces de la policia del dictador, protegides pels edificis que envolten la Plaça de l'Alliberament del centre del Caire, han obert foc contra els manifestants, més d’un miler de persones, matant i ferint, també a alguns líders del ‘Comitè dels 10’.

Nosaltres hem pogut contactar amb el camarada Salah Adli, membre del buró polític del Partit Comunista Egipci, que es trobava al lloc dels fets i d'acord amb ell i d’altres líders del moviment, demanem la màxima solidaritat amb l'aixecament del poble egipci que lluita per la seva llibertat i pels drets humans.

Cridem alt i fort la nostra indignació contra aquest criminal que només vol convertir Egipte en una gran presó i mantenir el seu poder a costa de milers de morts.

Expressem la nostra solidaritat impulsant trobades i cadenes humanes prop de les ambaixades d'Egipte als nostres països.

Exigim la destitució del dictador i que se’l jutgi per tots els seus crims, antics i presents, contra 85 milions d'éssers humans.

EUA intenta manipular les revolucions àrabs

Després de l'intent fracassat d'EUA de contagiar Síria (i Líbia) amb una revolució a l'estil d'Egipte, així com la d'impossar el seu lacai El Baradei a Egipte, en contes del ja caducat Mubarak, el vicedirector de l'Institut d'Orientalisme de l'Acadèmia de Ciències russa, el Doctor en Ciències Històriques, Anatoli Yegorin, analitza la postura de l'imperi i d'Egipte dins l'actual crisi. Hosni Mubarak ja ha anunciat pràcticament la seva dimissió i que no presentarà la seva candidatura per als pròxims comicis presidencials que segurament se celebraran abans del termini establert. Ha estat després de la conversa telefònica amb els membres del govern dels Estats Units. Què ha passat: Els amics de Mubarak el van trair o no l'han pogut salvar?

- Mubarak va dir que no presentaria la seva candidatura per al proper mandat. Falta més de mig any per als comicis. Ell espera que en aquest temps els partits aconsegueixin preparar una candidatura que satisfaci a tot el poble mentre ell, com a president, es mantindrà al marge. D'aquesta manera, Mubarak encara té diverses opcions per actuar encara que el que va dir és molt important, que no es presentaria a les pròximes eleccions, amb els seus 82 anys.

Una altra novetat va ser l'aparició de les multituds que donen suport a Mubarak el que no havia succeït en dies anteriors. I no només al Caire, també a Alexandria i en altres ciutats. És més, Mubarak va donar un altre pas, típic no únicament per a Egipte.

Va donar ordre a la policia de no intervenir i mantenir-se al marge. Això significa que els edificis i la gent es van quedar sense cap protecció. Llavors una part dels que estaven al carrer van sortir a defensar les seves cases i una altra part es va dedicar al saqueig. Això provocarà un caos entre els manifestants.

- És a dir, els saquejos han arribat amb caràcter massiu?

- Els saquejos ja són massius i es donen fins i tot en Hurghada. Els saquejadors van envair a Hurghada i la passada nit es van registrar molts assalts als hotels, que ja no és un lloc segur per als nostres turistes.

A Hurghada es troben 42.000 russos, d'ells 8.000 empleats rusoparlants. 18.000 russos estan a Sharm el-Sheikh, i tota aquesta gent, si les coses no canvien, molt aviat sentirà la manca d'aliments.

Recentment el govern de la República russa de Bashkortostán va enviar un avió per evacuar a un grup d'estudiants que cursen estudis a les universitats del Caire. Van haver de enviar-lo a Hurghada, perquè l'aeroport del Caire està bloquejat per complet. Això és el que sabem per ara.

- Tornant a l'inici dels disturbis a Egipte, què és el que va ser? No crec en les revoltes populars espontànies. Hi havia d'estar preparat, provocat o és que el poble realment havia arribat al límit de la paciència?

- El meu punt de vista és el següent. A finals de desembre de 2010 a Algèria es va celebrar la conferència científica "Estats Units i els països d'Àfrica del Nord". En aquesta conferència el secretari adjunt del Departament d'Estat nord-americana José Fernández va exposar la nova estratègia econòmica nord-americana per als països del Nord d'Àfrica. Aquesta estratègia consisteix de dos punts. El primer, brindar ajuda a la joventut dels països en qüestió. Es va declarar que els EUA destinarà 8.000 milions de dòlars per a això. El segon és l'ajuda a les petites i mitjanes empreses per una suma de 4 o 5.000 milions de dòlars. Va ser una gran notícia pel Magrib i la seva joventut, ja que el 60% dels joves dels països de l'Àfrica del Nord està a l'atur.

La joventut d'Algèria es va llançar als carrers. Però allà el poder és fort i en 2 o 3 dies la situació es va normalitzar. Poc després això mateix va passar a Tunísia on els joves desocupats arriben a un 70%. Les autoritats del país no estaven preparades per a tal viratge i el president sense saber que fer va abandonar el país.

Els tunisians van aconseguir posar-se d'acord ràpid perquè és un estat laic i els partits tenen prou experiència de treball amb les masses. Després va ser Egipte on els disturbis continuen ja una setmana. La semblant situació s'observa al Iemen encara que aquest país no forma part de Magrib, i ara també a Jordània. Al meu parer, és palpable la intervenció nord-americana i crec que és intencionada.

Després del retorn de Fernández a Washington la mateixa secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, va iniciar una gira per Pròxim Orient i donant suport a Fernández va retreure als líders dels països àrabs les altes taxes d'atur entre la joventut i la pràctica absència de possibilitats de negocis que havien estat aixafats pels oligarques locals.

La situació en els països en qüestió és, per descomptat, molt difícil. Només al Caire viuen 22 milions de persones als quals cal alimentar i donar feina. I això que el 90% de la població de la capital egípcia viu en la indigència. En l'època del president Nasser (del 1956 al 1970) aquestes categories de persones cobraven unes 7 lliures mensuals -el que avui equivaldria a un dòlar- i a partir de llavors aquesta suma cada vegada és més insignificant.

El mateix es pot dir sobre Tunísia i altres països àrabs. Així que estic segur que les raons del que està passant són econòmiques. A més, molts líders dels països àrabs han envellit. Mubarak té 82 anys, el Rei de l'Aràbia Saudita, 87 anys, el seu germà i successor, 82, el president del Iemen també porta 32 anys en el poder.

La crisi en el món àrab era imminent i jo crec que els Estats Units es van adonar d'això i es van llançar a salvar els països àrabs promitiendo ajuda exclusivament econòmica, i no política.

Em sembla que la situació és molt complicada i no només les persones que van sortir al carrers són responsables per ella sinó també les forces externes que intenten solucionar a la seva manera els problemes aliens. Però al cap i a la fi aquests problemes els hauran de resoldre els pobles dels països àrabs.

- Creu que els Estats Units han previst que al poder poden arribar els radicals? A Palestina també es va intentar organitzar unes eleccions democràtiques i va guanyar Hamàs. Què pot passar a Egipte? Què es pot esperar del partit de Germans Musulmans?

- Els Germans Musulmans és un partit islàmic liderat per una espècie de vella guàrdia que segueix intentant imposar a la gent les seves idees religioses. I aquests líders conservadors que estan al capdavant del partit a Egipte són els que perjudiquen enormement a l'islam, perquè islam és pau.

Ells porten molts anys lluitant contra el govern egipci. Però cal entendre que si el turisme ara es frena, per exemple, en Hurghada, es quedarà sense feina un 90% de població local que està ocupada en el sector hoteler. No obstant això, vaig estar fa dos anys en la redacció del diari Al-Ahram i vaig observar com tots els empleats encapçalats pel redactor en cap al migdia sortien al carrer a l'oració.

Una cosa impossible d'imaginar fa un temps al diari de tendències més democràtiques del país. És a dir, Germans Musulmans tenen certa influència i poden tenir un líder capaç de posar-se al capdavant del país. A més, les elits polítiques d'Egipte han acumulat cert pes i en elles hi ha persones capaces de lideratge però no poden de cap manera substituir Mubarak. Així que no és el moment que a Egipte arribin al poder els teòrics del partit Germans Musulmans i la guerrilla serà detinguda per l'exèrcit.

Dubto, encara que no es pot descartar del tot, que a Mubarak li passi un líder que declari Egipte un estat islàmic. Tot i que les tradicions islàmiques s'han enfortit, Egipte segueix estant molt lluny de plasmar valors religiosos en política. Per això ara, al meu entendre, la situació evolucionarà tal com ho va proposar Mubarak.

Ell mateix dimitirà quedant-se a Egipte i anunciant que fins a l'elecció del nou president les seves funcions les exercirà el recentment nomenat vicepresident Omar Suleiman.

Suleiman és una figura molt coneguda a Egipte, el cap del Servei d'Intel.ligència. Coneix la vida i miracles de tots els líders d'oposició i pot pressionar a cada un d'ells amenaçant amb la presó.

De moment, l'exèrcit es manté al marge però de seguida va bloquejar tots els carrers.
Vídeo en castellà: http://sp.rian.ru/video/20110204/148310211.html

EUPV exigeix a les Corts el pagament als advocats d'ofici

La diputada autonòmica d'EUPV, Marina Albiol, va a sol•licitar la compareixença de la consellera de justícia, Paula Sánchez, per a que “done la cara davant d'una situació clarament injusta i escandalosa, uns treballadors no estan cobrant pel treball fet, i adverteix que, en el mes de març el deute pot arribar al milió d'euros”. Albiol exigeix al Consell i especialment a la consellera de justícia, Paula Sánchez, que complisca amb aquestos treballadors públics i els abone els 630.000 euros que els deu d'una vegada. “Anem a sol•licitar la compareixença de la consellera i deixar-li ben clar que no pot deixar a tres-cents advocats de Castelló del torn d'ofici abandonats sense cobrar”.

La diputada considera d'autèntica vergonya l'impagament dels sous al torn d'ofici de Castelló per part del Consell “la conselleria deu el segon i tercer trimestre de 2010, així que en març si no s'ha resolt la situació, la conselleria deuria 500000 euros més corresponents a octubre, novembre i desembre, una situació clarament insuportable per a aquest col•lectiu”.

A juí de la representant d'esquerres el Consell de Camps s'està convertint en un autèntic expert en morositat, i recrimina que aquesta és una “actitud completament impròpia d'una administració pública”, i finalitza criticant que “el PP té diners per a gastar en actes i esdeveniments absolutament inútils però es incapaç de pagar als treballadors i treballadores”.

La DGB alemanya, CCOO i UGT davant la Cimera hispano-alemanya

El president de la DGB alemanya, Michael Sommer, i els secretaris generals de CCOO i d'UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, respectivament, han presentat en roda de premsa una declaració conjunta davant la Cimera bilateral hispà-alemanya que se celebra avui a madrid, que reuneix a Zapatero i Merkel i diversos ministres dels dos països, en la qual els tres sindicats situen davant els Governs espanyol i alemany les demandes sindicals. Toxo, en la seva intervenció, ha valorat la celebració de la trobada, així com la invitació cursada als sindicats.

Amb motiu de la trobada bilateral hispà-alemany, que se celebra la vigília de la Cimera europea, els sindicats espanyols CCOO i UGT, juntament amb el sindicat alemany DGB han elaborat una Declaració conjunta, que ha estat presentada aquest matí pels seus respectius dirigents. En la Declaració, segons ha explicat Toxo, els tres sindicats mostren la seva preocupació per la situació política, econòmica i social europea i aposten per "un acord polític i social europeu que impulsi un Pla de recuperació de les economies europees, basat en la inversió en infraestructures de transport i energia, xarxes de comunicació, R + D + I., educació i formació, i una transició justa a una economia verda ".

Toxo també s'ha mostrat favorable a la prohibició dels moviments especulatius "a la baixa" i ha advocat per una major intervenció del Banc Central Europeu i la creació de l'Agència Europea del Deute, així com l'establiment d'un impost a la transaccions financeres almenys a Europa. "És imprescindible recuperar l'Agenda de la Cimera del G-20 de Londres per la regulació del sistema financer internacional", ha assenyalat, alhora que ha defensat que "la construcció europea ha de assentar-se en el dret al treball com a motor de la UE, i no en el dret mercantil ".

El president de la DGB i de la Confederació Sindical Internacional (CSI), Michael Sommer, per la seva banda, ha afirmat que no creu que la cancellera Angela Merkel vingui a Espanya a dictar el que ha de fer el govern espanyol - "si així fora seria un gran error polític ", va dir-i ha rebutjat contundentment la possibilitat d'eliminació del sistema d'indexació de salaris (equivalent a la clàusula de garantia salarial del nostre país), que segons filtracions a la premsa, pretén el govern alemany. "No pot ser que es atac a les víctimes de la crisi, que s'aprofiti la situació per debilitar els drets dels treballadors", ha subratllat.

Toxo, en aquest sentit, ha afirmat que seria un "greu error" eliminar les clàusules de revisió salarial en els convenis col.lectius d'acord amb la proposta formulada per la cancellera alemanya. Segons Toxo, "si algú pretén tornar al sistema que referència els salaris a la inflació passada comet un gravíssim error que tindria efectes inflacionistes".

Us remetem un nou fulletó: http://www.ccoo.es/comunes/temp/recursos/1/774894.pdf que explica alguns dels capítols més importants del recent Acord de Pensions. Creiem que us pot ser d'utilitat, tant per conèixer el contingut de la reforma de les pensions, com per participar en l'activitat sindical que pugui desenvolupar al respecte.

La Revolució continuarà fins a la consecució de les reivindicacions populars

Comunicat del Partit Comunista Egipci: S'acosta l'hora de la veritat. L'hora en que el poble egipci imposarà la caiguda del Mubarak i el canvi de règim. El règim d'opressió viu els seus últims moments, sobretot després que els seus patrocinadors nord-americans ho hagin abandonat com a conseqüència de la Revolució popular que va creixent en totes les ciutats i regions d'Egipte.

Les manifestacions d'avui, que han reunit a milions de ciutadans clamant per la sortida de Mubarak, són la garantia de fer fracassar tots els complots perpetrats pel dictador i la seva banda, dirigits a liquidar la Revolució. L'acord entre els diferents partits de l'oposició sobre la formació d'un Comitè de salut pública que tingui l'aval de les masses populars, especialment dels manifestants, és un punt decisiu per plasmar les reivindicacions polítiques, econòmiques i socials plantejades per la Revolució.

Per tot això insistim en les reivindicacions essencials acceptades per totes les forces patriòtiques representades al Parlament popular constituït:

1 .- Imposar la caiguda de Mubarak i formar un Consell presidencial per un període clarament determinat.

2 .- Formar un govern de coalició que prengui al seu càrrec la direcció del país durant aquest període transitori.

3 .- Convocar la formació d'una Assemblea Constituent triada que tingui per tasca posar a punt una nova Constitució basada en el principi de sobirania nacional i que garanteixi l'alternança en el marc d'un Estat laic, democràtic i just.

4 .- Jutjar als responsable de les matances que han provocat centenars de màrtirs i milers de ferits, però també als responsables de la corrupció que han robat les riqueses produïdes pel poble egipci.

Visca la Revolució del poble egipci!

El Caire, 1 febrer 2011

Miralles demana al Govern català que "es dediqui a combatre l'atur"

El coordinador general d’EUiA i diputat al Parlament, Jordi Miralles, ha preguntat aquest matí al Govern de CiU quines mesures pensa adoptar davant l’increment del nombre d’aturats a Catalunya en el mes de gener, trobant-se 27.000 persones en situació d’atur, un 4.79% de l’atur més respecte al mes anterior. Miralles ha valorat negativament aquestes dades i, en aquest sentit, li ha demanat a l’executiu català que “es dediqui a combatre l’atur, el principal problema que té el país”, ja que el Govern “és el responsable en aquesta matèria”.

El coordinador general d’EUiA ha fet aquestes declaracions a Girona en la roda de premsa de presentació del candidat d’ICV-EUiA, Joan Olòriz, en la que també han participat el coordinador d’EUiA de les comarques gironines, Jordi Córdoba, i el secretari general d’ICV-EUiA i president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera.

El líder d’EUiA també insta l’executiu espanyol a canviar de polítiques per tal de crear ocupació

El dirigent d’esquerres també ha retret a CiU que va prometre disminuir en un 50% l’atur a Catalunya però que, en canvi, estant al Govern, l’atur incrementa.

Miralles així mateix ha dit que aquestes dades confirmen que “la reforma laboral crea precarietat i més atur” i que “els motius de la vaga del 29 de setembre eren justos”. En aquesta línia, el màxim responsable d’EUiA ha instat el Govern espanyol a què “canviï de polítiques per crear ocupació.”

ERC insta al govern espanyol a abolir tots els títols nobiliaris

El grup parlamentari d'ERC al Congrés ha registrat una proposició no de Llei en la que insta al govern espanyol a abolir els títols nobiliaris atorgats i a que no se'n reconeguin de nous. En concret, es busca realitzar les modificacions legals necessàries perquè l'Estat no reconegui distincions ni títols nobiliaris incloent a totes les institucions de i als diferents reconeixements vigents. Per últim, ERC vol que si la proposició tira endavant el resultat suposi abolir els vigents i no atorgar més títols nobiliaris en el futur.

En l'exposició de motius d'aquesta iniciativa, ERC explica que durant el segle XX es limiten els privilegis dels títols amb la promulgació de la Constitució republicana de 1931, que en el seu article 25 s'estableix que 'l'Estat no reconeix distincions i títols nobiliaris'. Tot i així, la finalització del període democràtic i la instauració de la dictadura totalitària retornarà els títols nobiliaris a la situació anterior, mitjançant la Llei de 4 de maig de 1948.

La recuperació dels drets i llibertats democràtiques no va suposar, no obstant això, prossegueix el text, la derogació de la legislació franquista en aquest àmbit. És més, l'Estat democràtic i de Dret no només ha reconegut la validesa dels títols nobiliaris i els seus mecanismes de successió, sinó que els ha legitimat novament i ha creat nous títols nobiliaris.

Per ERC 'l'Estat democràtic actual ha d'entroncar amb l'herència dels processos de democratització de 1812-20, 1873 i 1931, en detriment de l'herència de les etapes autoritàries, i en aquesta línia suprimir el reconeixement de les distincions classistes de la noblesa per part de l'Estat'.

El jutge del 'cas Palma Arena' encausa l'ex-conseller d'Educació de Matas

El magistrat ha citat Francesc Fiol (foto) a declarar el pròxim divendres, el mateix dia que haurà de comparèixer l'arquitecte Santiago Calatrava. L'ex-conseller d'Educació i Cultura del govern Matas, Francesc Fiol, ha estat encausat avui pel jutge del 'cas Palma Arena'. El jutge que instrueix aquest cas, José Castro, l'ha encausat per l'adjudicació del Palau de l'Òpera que Matas volia construir a Palma. En concret, l'ha encausat en la peça 3 de les 25 que formen el sumari del cas.

L'encausament arriba per les presumptes irregularitats que es podrien haver comès en l'adjudicació del Palau de l'Òpera a l'arquitecte Santiago Calatrava, també imputat en aquest cas. Només l'avantprojecte de l'Òpera ja va costar 1,2 milions d'euros a l'executiu balear, tot i que no es va executar per prohibició de la Junta Electoral de 2007.

Gerardo Díaz Ferrán imputat i embargat per Assegurances Mercuri

El Ministeri Fiscal ha demanat al Jutjat Mercantil número 9 de Madrid que declari als empresaris Gerardo Díaz Ferrán i Gonzalo Pascual "culpables" per la seva actuació en la fallida d'Assegurances Mercuri i que els imposi "importants" responsabilitats civils "i els inhabiliti. Aquesta petició es recull en un informe elaborat per la Fiscalia que se suma al realitzat pel Ministeri d'Economia sobre aquesta fallida i en què ha demanava al Jutjat que els consideri culpables de la insolvència d'Assegurances Mercuri i els condemni a pagar 30,65 milions pels danys generats, segons han informat avui fonts jurídiques.

El Consorci de Compensació d'Assegurances, l'organisme dependent del Ministeri d'Economia que s'encarrega de liquidar a companyies asseguradores, ha demanat que tots dos empresaris siguin inhabilitats per a administrar béns aliens durant 15 anys i perdin tots els possibles drets de cobrament que tinguessin en Assegurances Mercuri , que va ser intervinguda el març de 2010 per la falta de liquiditat existent.

Aquest informe va ser sol.licitat pel jutge Javier Yánez per a l'emissió del dictamen de qualificació del concurs de creditors de Mercuri, en fase de liquidació.

En l'informe del CCS, totes les peticions es dirigeixen també contra la resta d'antics membres del consell d'administració d'Assegurances Mercuri, en el qual figuren l'ex conseller delegat José Lorenzo Chacón, les dues filles de Díaz Ferrán, un dels fills de Gonzalo Pascual (Ignasi) i una de les seves filles (Diana).

Després de rebre l'informe del Consorci de Compensació d'Assegurances, Javier Yáñez va demanar al Ministeri Fiscal que es pronunciés sobre la culpabilitat dels màxims responsables d'Assegurances Mercuri.

Asseguradora perjudicada

L'informe del CCS revela l'existència de diferents operacions entre societats del grup Marsans que van perjudicar a l'asseguradora, ja que van suposar sortides de diners sense contraprestació efectiva.

Relata que Assegurances Mercuri va lliurar efectiu a Air Comet sense cap justificació i va realitzar diverses operacions immobiliàries amb la matriu de Marsans, Teinver, i amb altres empreses del grup, com Viatges Marsans i Hotetur, que van resultar un fiasco.

Així, va vendre un immoble a Viatges Marsans per un import suposadament per sota del preu de taxació, que va ser pagat parcialment amb pagarés mai atesos. També va comprar a Teinver un immoble a Madrid i un 20,1% d'un hotel a Lanzarote que es trobaven hipotecats i que van ser executats per les entitats financeres en no pagar el venedor el préstec. A més, va adquirir un hotel a Mallorca Hotetur, una altra de les empreses del grup, que finalment va retornar al resoldre el contracte, sense que la societat li abonés l'import pagat.

A tot això cal unir la venda d'accions a Teinver que van ser abonades amb pagarés sense fons o la compra d'accions d'una societat editorial a un preu molt superior al seu valor comptable.

En vista de totes aquestes operacions, el Consorci de Compensació d'Assegurances ha demanat també que es condemni com a còmplices de la insolvència de Mercuri als consells d'administració de Teinver, Viatges Marsans i Hotetur, així com a la taxadora que ha intervingut en la taxació dels immobles (Internacional de Transaccions i Serveis).

El passat 28 d'octubre, el Jutjat del Mercantil número 9 de Madrid va obrir la secció de qualificació d'Assegurances Mercuri, després d'haver rebut la comunicació de la intervenció, dissolució i liquidació de l'asseguradora per part del Consorci de Compensació d'Assegurances.

Assegurances Mercuri, dissolta el 15 de març de 2010 per falta de liquiditat per fer front als seus compromisos amb clients, es converteix així en la primera companyia del grup Marsans on s'analitzarà la potencial culpabilitat de Díaz Ferrán i Pascual.

La jubilació flexible amb edat variable, garantia del sistema de pensions

Les reformes del sistema de pensions són necessàries per garantir les pensions actuals i la possibilitat que la cobrin en el futur els que avui són més joves, no per calmar els mercats. El repte és afrontar el pagament del doble de pensions amb les suficients garanties per mantenir l'àmplia cobertura actual i quanties mitjanes cada vegada millors. Les reformes, a més, suavitzen els esforços i els reparteixen de manera més equilibrada entre generacions.

Fullet sobre model de jubilació
CCOO davant l'Acord per a la reforma del sistema públic de pensions (Raons Núm 8):
http://www.comfia.info/archivos/40211razones.pdf

Els treballadors de Valeo de Martorelles es concentren contra l'ERO

Un centenar de treballadors de Valeo s'han concentrat aquest divendres a les portes de la planta que la firma té a Martorelles per protestar contra l'expedient de regulació d'ocupació que vol presentar la direcció, i que afectaria 67 treballadors. Els afectats diuen que aquesta decisió no té res a veure amb la crisi econòmica sinó que es vol traslladar la producció a Saragossa, on els salaris són entre un 10 i un 15% inferiors. De moment, els treballadors han anunciat que han decidit ampliar el període de vaga dels 4 dies que estaven previstos fins als 30.

Santi Garcia, membre del comitè d'empresa de Valeo, ha explicat que han decidit iniciar un període de vaga perquè l'empresa els va comunicar el passat divendres que presentarien un expedient de regulació d'ocupació per 67 dels 400 treballadors que té la planta: 'Ens van dir que no té res a veure amb la crisi, sinó que volen portar la producció a Saragossa, on els salaris són entre un 10 i un 15% més barats', ha lamentat.

Garcia ha avisat que aquesta decisió podria significar 'el principi del desmantellament' de la planta: 'El que fem té entre 4 i 5 anys de vida perquè els cotxes canvien. La inversió de portar la producció a Saragossa la fan de cara al futur. En el moment en què els cotxes es deixin de fer aquí els nous models es faran tots allà'.

La multinacional Valeo Climatización es dedica al disseny, la producció i la venda de components automobilístics.

Garcia també ha posat sobre la taula la deslocalització que s'estaria produint entre diferents zones de l'estat espanyol en el sector de l'automòbil: 'Les empreses han d'estar a Espanya perquè és un sector estratègic, però se'n van a altres ciutats espanyoles més barates. Demanarem a la Generalitat que estudiï aquest tema perquè si segueix obert moltes empreses poden fer el mateix'.

El representant del comitè ha declarat que la proposta de l'empresa és portar la producció a Saragossa 'sí o sí' i que no accepten canvis: 'Només diuen que si algun treballador vol anar-hi amb les condicions d'allà ho tindran en compte. Nosaltres, però, estem proposant buscar noves fórmules', ha reconegut.

La vaga s'ha iniciat aquest dijous a la nit. En un principi estava previst que durés fins dilluns, però els treballadors han decidit que duri un mes: 'Crèiem que 4 dies era suficient, però hem vist que l'empresa portava temps treballant en aquesta mesura i que amb només 4 dies no canviaran d'opinió. Amb un mes, en canvi, podem acabar amb els estocs que tenen guardats'.

Alemanya: 144 teòlegs exigeixen la fi del celibat

144 teòlegs d'Alemanya, Àustria i Suïssa exigeixen profundes reformes de l'Església catòlica, com la fi del celibat, el sacerdoci femení i la participació dels fidels en l'elecció de bisbes. Un any després dels escàndols d'abusos sexuals de menors en el país germànic i amb la crisi de l'Església catòlica de rerefons, 144 catedràtics -homes i dones- de teologia catòlica d'Alemanya, Àustria i Suïssa han signat un manifest que proclama una reforma profunda de l'Església. Foto: "Els hipócrites".

Entre els requeriments que en el text són qualificats com "reptes" s'inclouen "grans estructures sinodals en tots els nivells de l'Església", la fi del celibat, la possibilitat del sacerdoci femení, així com la participació dels fidels en l'elecció de seus bisbes i rectors.

Qüestió de credibilitat

Els signants del document que porta per títol "Església 2011: un ressorgiment necessari" suposen més d'un terç dels 400 teòlegs de l'àrea de parla alemanya, segons va revelar aquest divendres (02/04) el diari Süddeutsche Zeitung. El manifest va ser redactat per un grup de vuit persones. Judith Könemann, professora de teologia de Münster i una de les redactores, va dir a Süddeutsche Zeitung que s'haguessin conformat amb 50 signatures. "Pel que sembla toquem una fibra sensible", va dir Könemann.

En el text, els 144 teòlegs signants argumenten que a causa de la crisi de l'Església pels casos de pederàstia que van ocasionar la retirada de fidels de moltes parròquies, ells es veuen "en la responsabilitat de fer una aportació a un nou començament real" de l'Església catòlica a Alemanya. "L'Església ha d'entendre aquests senyals i renovar les seves estructures, per tal de recobrar la força vital i la credibilitat", cita el document.

L'Església ha, així mateix, reconèixer i fomentar "la llibertat de l'home com a criatura de Déu", respectar la consciència lliure, defensar el dret i la justícia i criticar les manifestacions que "menyspreen la dignitat humana", indica el text.

"La por no és bon conseller"


L'Església protestant alemanya té sacerdots dones. Aquesta és una de les propostes dels teólogos.Bildunterschrift: Großansicht des Bilder mit der Bildunterschrift: L'Església protestant alemanya té sacerdots dones. Aquesta és una de les propostes dels teólogos.En aquest ordre d'idees, els teòlegs de parla alemanya subratllen que l'Església catòlica requereix "sacerdots casats i dones en l'ofici eclesiàstic". La manca de sacerdots força l'existència de parròquies cada vegada més grans, el que ocasiona que els fidels no tinguin sentit de pertinença ni una identitat històrica cap a la seva parròquia. Davant la manca de responsabilitat i la poca participació en estructures més democràtiques, els fidels es distancien cada vegada més.

Igualment destaca que "la defensa legal i la cultura del dret" en l'Església han de "millorar urgentment", i comenta que l'elevada valoració del matrimoni i del celibat suposen "excloure a persones que viuen l'amor, la fidelitat i la preocupació mútua" en una relació estable de parella del mateix sexe o com divorciats casats en segones núpcies. "Només si es reprenen situacions concretes de la vida real, el missatge eclesiàstic serà escoltat per més persones", diu el text.

Aquesta iniciativa és el més important alçament contra la cúpula de l'Església catòlica des de fa 22 anys. El 1989, més de 220 teòlegs subscriure la "Declaració de Colònia" com una crítica a l'estil de direcció autoritari del Papa Joan Pau II. D'acord amb el diari alemany, el nombre de signants podria seria més gran, però molts no ho van fer per por a represàlies.

"A la tempesta de l'any passat (en referència als escàndols de pederàstia) no pot seguir silenci algun", afirma el text, que considera que "en les circumstàncies actuals només podria tractar-se d'un silenci sepulcral". I després de sol licitar diàleg i comentar que la por no és bon conseller, recorda que els cristians han estat "cridats per l'Evangeli a mirar amb valor cap al futur".

EUiA també amb Yamaha, ESSA, Top fly i HP

EUiA Sabadell, es solidaritza i comparteix la preocupació dels treballadors de Yamaha respecte a l'anunci la setmana passada del tancament de la factoria de Palau-solità i Plegamans i ho fa extensiu a altres empreses vallesanes afectades per la conflictivitat laboral, com ESSA Palau, Top fly i HP. La coordinadora comarcal d'EUiA Marisol Martínez, ha manifestat: "Des d'Esquerra Unida creiem que el problema dels treballadors d'aquestes empreses, és el problema de tots els ciutadans en general i també evidentment haurien de ser dels polítics, que estem d'una manera o una altra implicats en donar respostes a la ciutadania".

També va criticar la postura del govern de la Generalitat davant l'allau de casos de tancaments i deslocalitzacions d'empreses, especialment al Vallès i que l'organització a la qual pertany no permetrà la "especulació industrial".

Daniel Domínguez, responsable de la federació d'Indústria CC.OO. Vallès Occidental i membre del comitè d'empresa de Yamaha, va dir que tant els treballadors de la planta com el comitè no entenen com una empresa que l'any 2010 va obtenir uns beneficis de 51.500.000 d '€ es plantegi el tancament, a més a un país, França on els costos salarials són més elevats.

Sorprèn especialment que la nova secretària d'ocupació i relacions laborals de la Generalitat, Esther Sánchez havia treballat anteriorment per al gabinet d'advocats Baker & McKenzie, encarregat del procés de tancament de la planta, la qual cosa els fa témer que el mateix obeeixi a compromisos polítics.
El matí de dijous una delegació del comitè d'empresa va tenir una trobada amb els diputats del grup ICV-EUiA al parlament de Catalunya els quals van registrar una sèrie de preguntes per ser formulades en el ple de la setmana que ve pel conseller d'empresa i ocupació Xavier Mena.

Destaca entre altres coses, la pregunta de com pot declarar i donar per fet públicament el tancament de la fàbrica, abans del tràmit davant l'autoritat laboral.

Pedro del Jesús advocat de CCOO i candidat a les eleccions municipals per EUiA, va denunciar el degoteig permanent d'empreses afectades per l'ERO i els múltiples expedients d'acomiadament atesos pel gabinet jurídic del sindicat, xifra que es va traduir aquest mes de gener en gairebé 27.000 aturats més a Catalunya. En la seva opinió la Generalitat hauria d'aplicar una política industrial diferent, assentada en el sector productiu i no tant en els serveis, i que hauria d'apostar per la continuïtat Yamaha a Palau i no per negociar el seu tancament.

Domínguez va concloure la roda de premsa anunciant que el dia 9 els treballadors de Yamaha es concentraran en el parlament de Catalunya.

La Fiscalia demana presó pels responsables d'Ascó

La fiscalia de Tarragona ha interposat al jutjat de Gandesa una denúncia contra tres directius de la central nuclear d'Ascó I (Ribera d'Ebre) i un inspector del Consell de Seguretat Nuclear per la fuita de partícules radioactives que es va produir a finals del 2007. La fiscalia considera que van cometre un delicte contra la seguretat col·lectiva per l'exposició a radiacions, un altre contra el medi ambient, un contra els drets dels treballadors i també un delicte de falsedat documental, que podrien comportar penes d'entre sis i setze anys de presó, a banda de sancions.

Els acusats són l'ex-director de la central d'Ascó, Rafael Gasca, els caps de protecció radiològica i d'explotació de la planta i l'inspector resident del Consell de Seguretat Nuclear. Al novembre del 2007 hi hagué a la central una fuita radioactiva, tot i que no es va saber fins a l'abril del 2008. Aquella fuita ja va ser sancionada per part del ministeri d'Indústria espanyol amb una multa de 15,39 milions d'euros.

Segons l'escrit de la fiscalia, la central va ocultar deliberadament els fets i va manipular els sistemes de control de radiació. Diu, també, que la fuita fou causada per una negligència i no per cap mal funcionament tècnic del sistema.

Inacceptables negligències

El fiscal acusa els màxims responsables d'Ascó de cometre "inacceptables negligències" que van propiciar que, des de novembre de 2007 i durant quatre mesos es van emetre a l'exterior centenars de partícules radioactives "sense cap tipus de control".

"Molt probablement no es coneixerà mai el nombre total de partícules alliberades ni la destinació final de totes elles", adverteix el fiscal de Medi Ambient de Tarragona en el seu informe. Així mateix recalca que la causa de la fuga "no rau en cap tipus d'errors en mecanismes o maquinàries, sinó en negligències, imprudències i omissions".

Sobre això, el servei de Medi Ambient de la Fiscalia recorda que van ser trobades partícules radioactives en la riba oposada del riu Ebre, en una ferrovelleria situada a 60 quilòmetres d'Ascó, i fins i tot a la sabata d'un treballador que sortia de la central, mentre que "no es cancel.lar les visites de grups d'estudiants a la central" un cop coneguda la fuga i dispersió de partícules.

La Fiscalia recorda en l'escrit que el succés es va produir mentre finalitzava la recàrrega de combustible, quan un treballador novell "seguint instruccions verbals" buidar de forma indeguda un recipient amb 50 litres de líquid radioactiu que va saltar a la reixeta d'aspiració del circuit de ventilació de la central-que a més no tenia en funcionament el sistema de ventilació d'emergència que hauria evitat l'emissió a l'exterior-.

El reactor d'Ascó I, de 1.032 megawatts de potència, produeix a l'any més de 760.000 megawatts per hora i és el quart de major potència instal.lat a Espanya. Inaugurat el 1983 i propietat d'Endesa, el seu actual permís d'explotació venç l'octubre d'aquest any.