diumenge, 9 de febrer de 2014

Bòsnia: els manifestants criden a una “revolució política”

Després de greus disturbis el divendres 7 de febrer als carrers de Bòsnia i Hercegovina, els manifestants antigovernamentale han cridat aquest dissabte a una “revolució política”. En un catàleg de cinc punts, els manifestants han exigit que els sous de tots els polítics s'adaptin als baixos nivells salarials mitjans del país. També demanen que es faci marxa enrere en les “privatitzacions criminals” de les empreses estatals i que es porti davant la Justícia als “criminals econòmics”. Alemanya demana una altra intervenció imperialista.

Una part dels manifestants exigeix la formació d'un nou govern integrat només per tècnics després de la dimissió del govern regional en Tuzla, ciutat que va anar el divendres centro dels disturbis violents. Desenes de milers de persones van sortir a protestar en tot el país pel que consideren una classe política corrupta, protegida i col·locada pels neoliberals del PP europeu, incapaç de solucionar els seus problemes i dedicats al lucre i benefici personal.

Les protestes van acabar amb edificis dels governs regionals de Tuzla i Sarajevo en flames. La calmi presidència bosniana va ser també incendiada i greument devastada, amb la pèrdua de valuosos arxius de l'Estat. Els disturbis no són un “cop d'estat”, sinó “un cop del poble contra la màfia estatal”, va analitzar el ministre de l'Interior, Fahrudin Radoncic. “Són els nens dels pares que no tenen diners per comprar pa”.

El neoliberal alemany Christian Schwarz-Schilling va supervisar el pacte de pau imposat per l'OTAN de Dayton que va posar fi a la massacre imperialista de Bòsnia i per fi de Yugoslávia en mans de bandes criminals i mafioses de "aliats" de l'oligarquia europea. Alemanya fou la principal instigadora de la guerra i principal beneficiada en accedir als ports de l'Adriàtic i controlar les economies i els governs titelles de Croàcia, Bòsnia o Eslovènia.

Avui, en contemplar la intensificació de les protestes contra el Govern en territori bosnià, el consevador de 83 anys tem que la situació torni a sortir-se de control i demana la intervenció de l'OTAN.

Què haurien de fer els polítics a Bòsnia i Hercegovina per calmar els ànims dels manifestants?

Aplicar una altra política; una política per a la gent, una que posi fi immediatament als privilegis que gaudeixen els presidents dels partits i altres líders des de fa massa temps. Però aquest canvi de política demandaria també un canvi en la comunitat internacional, i seria irreal esperar aquest canvi. El mateix ocorre a Ucraïna. La comunitat internacional presa consciencia de la gravetat d'una situació en un país determinat quan aquesta ja ha aconseguit nivells crítics.

Com hauria de reaccionar la comunitat internacional de cara al que ocorre a Bòsnia?

Assumint immediatament les seves responsabilitats. La signatura del pacte de pau de Dayton, que va posar fi a la guerra de Bòsnia, va posar la major responsabilitat en mans de la comunitat internacional. Donar-li l'esquena a aquesta responsabilitat com si el compliment dels compromisos ja no fos necessari és una actitud que ha de canviar.

Als meus ulls, això es veia venir des de fa molt temps. Però la gravetat de la situació va ser ignorada per la comunitat internacional. El resultat de tot això pot ser molt greu.

Jo crec que d'això pot sorgir un moviment. Hi ha suficients armes a Bòsnia i Hercegovina. I quan la pobresa sobrepassa certs límits, quan els jubilats ja no reben les seves pensions, quan els mestres ja no reben els seus salaris i els policies ja no reben els seus sous –cusi que no és difícil imaginar–, llavors pot sorgir un moviment violent. Definir si aquest moviment pot ser positiu o negatiu és completament imprevisible.

Altres mesures han de ser preses; mesures que van fins a la implementació de mandats aprovats pel Consell de Seguretat de l'ONU. Abans de res, hem de fer creïble l'advertiment que la comunitat internacional (és a dir l'OTAN i els neofeixistes per al poble pla, n. Sírius) està disposada a actuar com ho promet. Però mentre seguim actuant com si la qüestió bosniana és una que ha de ser resolta només pels bosnians –a pesar que vam ser nosaltres, la comunitat internacional, els qui deixem aquest problema a les seves mans–, no veurem una millorança de la situació en aquesta regió.

Bosnia: los manifestantes llaman a una “revolución política”


Tras los graves disturbios del viernes 7 de febrero en las calles de Bosnia y Herzegovina, los manifestantes antigubernamentales han llamado este sábado a una "revolución política". En un catálogo de cinco puntos, los manifestantes exigen que los sueldos de todos los políticos se adapten a los bajos niveles salariales medios del país. También piden que se dé marcha atrás a las "privatizaciones criminales" de las empresas estatales y que se lleve ante la Justicia a los "criminales económicos". Alemania pide otra intervención imperialista.

Vídeo: La destrucció de Iugoslàvia per l'imperialisme de l'OTAN: El Pes de les Cadenes [subtítols en català i castellà] Boris Malagurski

Vídeo: La destrucción de Yugoslavia por el imperialismo de la OTAN: El Peso de las Cadenas [subtítulos en catalán y castellano] Boris Malagurski


Més de 100 ferits en enfrontaments amb la policia del règim nazi a Sarajevo


Más de 100 heridos en enfrentamientos con la policía del régimen nazi en Sarajevo

Vídeo: IU demana una investigació internacional i la dimissió de Fernández Díaz pels 15 morts a Ceuta

"Acabem de viure una nova tragèdia a les nostres fronteres. Encara no coneixem el seu abast exacte (fins ara són ja 15 morts), però la seva magnitud constitueix una fita en la dramàtica història de la gestió de les fronteres al nostre país". L'Àrea de Migracions d'IU "reclama una investigació immediata de l'esdevingut que esclareixi totes les responsabilitats criminals i polítiques" i "la dimissió immediata del Ministre de l'Interior, Jorge Fernandez Díaz, per un imperatiu moral i democràtic". Foto: Milers de persones mortes a les fronteres europees (1993-2012). Migragroup (2013). A l'article vídeo en que immigrants recullen els cossos dels seus companys ofegats a Ceuta.

És inconcebible un balanç de morts en el control d'una zona fronterera, enfront de migrants desarmats i amb un dels dispositius tecnològics més sofisticats del planeta.

Però més enllà de les actuacions penals i sancionadores necessàries, la magnitud del succeït reclama la intervenció de l'Organització Internacional de les Migracions (OIM) i de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), perquè de forma independent avaluïn la intensitat de la violació als drets humans que s'està produint i emprenguin accions concretes per a la protecció dels migrants.

Aquests fets han de contextualitzar-se en una política repressiva i criminalizadora de les migracions exacerbada pel Govern del PP, encara que compartida en gran manera pel PSOE. Les concertinas o fulles instal·lades en les tanques frontereres han estat l'última mesura en aquest sentit i han demostrat ser un instrument de mort.

Les expulsions il·legals, que ha reconegut recentment el Ministre de l'Interior encara que es vénen produint des de fa anys, la violació de l'accés al procediment d'asil conforme a l'establert a la Convenció de Ginebra de 1951 i les declaracions criminalitzant als migrants, són el súmmum d'una escalada repressiva que pretén contenir els desplaçaments provocats pel capitalisme depredador amb violència i intimidació.

No és casual que aquests fets coincideixin amb noves arribades massives de migrants a Lampedusa i altres fronteres europees. Àfrica està sent devastada pel saqueig dels seus recursos naturals, la inequidad de les relacions comercials i per guerres i intervencions militars emparades en algun cas per la Unió Europea.

Enfront d'aquesta realitat, la UE està demostrant el seu caràcter egoista i hipòcrita, ja que mentre manté un discurs de respecte als drets humans, construeix una Europa fortalesa que només respon amb repressió a les migracions que es dirigeixen a les seves fronteres. "La gravetat del succeït ha de comportar la dimissió immediata del Ministre de l'Interior, Jorge Fernandez Díaz, per un imperatiu moral i democràtic".

L'Àrea Federal de Migracions d'Izquierda Unida fa una crida a la mobilització per reclamar un gir ètic a les polítiques de migració, mostrar la solidaritat amb els migrants i exigir el respecte als drets dels mateixos.

IU pide una investigación internacional y la dimisión de Fernández Díaz por los 15 muertos en Ceuta


"Acabamos de vivir una nueva tragedia en nuestras fronteras. Todavía no conocemos su alcance exacto (hasta ahora son ya 15 muertos), pero su magnitud constituye un hito en la dramática historia de la gestión de las fronteras en nuestro país". El Área de Migraciones de IU "reclama una investigación inmediata de lo acontecido que esclarezca todas las responsabilidades criminales y políticas" y "la dimisión inmediata del Ministro del Interior, Jorge Fernández Díaz, por un imperativo moral y democrático". Foto: Miles de personas fallecidas en las fronteras europeas (1993-2012). Migragroup (2013). Vídeo: Varios inmigrantes recogen los cuerpos de sus compañeros ahogados en Ceuta.

IU recolza la consulta a Catalunya 'encara que no sigui legal'

IU ha tret endavant la resolució sobre el seu model d'Estat amb una clara "divisió d'opinions" perquè un 52,7% dels delegats a la conferència va votar en contra o es va abstenir al no d'estar d'acord amb que la consulta sobiranista a Catalunya s'hagi de celebrar exclusivament en el marc legal fixat per la Constitució. La resolució va defensar un model d'Estat federal "solidari i plurinacional", que contempli també el dret a la secessió. Cayo Lara: "defensem un estat federal, laic, solidari i republicà”.

La resolució que es va votar ahir després de concloure la conferència monogràfica sobre el model d'Estat federal que proposa la formació va tirar endavant amb 85 vots a favor però 60 es van pronunciar en contra i altres 35 delegats es van abstenir.

I ho van fer, segons fonts d'EFE, perquè no compartien el punt de la resolució que expressament assenyala que qualsevol consulta haurà de realitzar-se en el marc legal i creuen que el referèndum sobiranista a Catalunya hauria de realitzar-se tant si té la benedicció del Govern com si no.

Entre els que s'han desmarcat de la proposta de la direcció estan representants d'Izquierda Abierta, que lidera Gaspar Llamazares, i de la CUT de Sánchez Gordillo (partits integrats en IU) o l'excoordinadora de València Gloria Marcos, i d'EUiA.

Durant aquesta conferència, en la qual estaven acreditats 350 delegats, encara que finalment solament van votar 180, es va defensar un model d'Estat federal "solidari i plurinacional", que contempla també el dret a la secessió. Un Estat de "majories socials" i al marge de la "confrontació" d'identitats nacionals, que respecta el dret dels pobles a decidir el seu futur, encara que IU no és partidària de la independència de cap dels territoris, com va quedar clar en la conferència, ans d'una Repúbica federal.

Lara: “estat federal, laic, solidari i republicà”


Lara ha començat el seu discurs donant la benvinguda a “aquells que s’aboquen ara al model federal de l’Estat, encara que només sigui tímidament”. Izquierda Unida, en canvi, ja el defensava el 1996, ha recordar el seu coordinador federal. Recuperant aquesta tradició, Lara ha defensat aquest dissabte "l’alternativa” que defensa IU enfront dels discursos recentralitzadors de la dreta a l’Estat espanyol: aquesta alternativa, ha dit, és un “estat federal, laic, solidari i republicà”.

“Apostem per un pacte de conviviència a nivel territorial i a nivel social, per construir una alternativa de majoria social amb tots els aliats que ens vulguin acompanyar”, ha defensat Lara, que ha animat a “construir un estat federal amb les clases populars; no confrontant diferents identitats que existeixen, ni uns territoris amb altres”.

Lara ha fet aquesta defensa de l’estat federal, respectuós amb el dret a decidir, i al servei de les clases populars enfront de la polarització que ha constatata la política espanyola. “En aquesta polarització que s’està produint a la política espanyola, els responsables de la política del desastre estan amagant la seva responsabilitat”, ha advertit el coordinador d’IU, que ha resumit: “els piròmans s’estan amagant rere les seves banderes”.

Enlloc d’aquesta polarització, i en el context actual de “crisi-estafa”, Lara ha defensat que el que cal és “democratitzar l’estat” “per confrontar les polítiques de la troika i dels poders financers de la UE”. D’aquesta forma, ha esperonat Lara, les forces populars podran respondre al que ha titllat de “procés deconstituent” amb un “procés constituent” propi.

IU apoya la consulta en Cataluña 'aunque no sea legal'

IU ha sacado adelante la resolución sobre su modelo de Estado con una clara "división de opiniones" porque un 52,7% de los delegados a la conferencia votó en contra o se abstuvo al no de estar de acuerdo con que la consulta soberanista en Cataluña se tenga que celebrar exclusivamente en el marco legal fijado por la Constitución. La resolución defendió un modelo de Estado federal "solidario y plurinacional", que contemple también el derecho a la secesión.

Nuet (EUiA): “la clau del convenciment és la proposta, no l’amenaça”


A l’Estat hi ha una força que defensa un model federal i respectuós amb el dret a decidir dels pobles: Izquierda Unida. Així queda palès en el document que IU està debatent en la conferència que aplega aquest dissabte a Madrid 350 delegats i delegades d’arreu de l’Estat, entre ells una trentena de membres d'EUiA. Encapçala la delegació catalana el coordinador general, Joan Josep Nuet, que ha saludat el model d’Estat federal que defensa IU: “Cal algú que aixequi la bandera de l’enteniment i del diàleg, i aquesta conferència deixarà aquesta bandera ben alta”, ha afirmat Nuet, doncs “la clau del convenciment és l’amor, la proposta, i no l’amenaça”.Cayo Lara defensa "una transició a l’Estat federal que reconegui el dret a decidir dels pobles”.

Nuet (EUiA): “la clave del convencimiento es la propuesta, no la amenaza”

Mobilitzacions contra la reforma laboral i els retards en els pagaments de FOGASA

La protesta contra la reforma laboral anirà acompanyada de la denúncia de la situació insostenible al FOGASA, que repercuteix en molts treballadors i treballadores, que acumulen retards en el cobrament de prestacions de gairebé dos anys. Tindrà lloc el proper dijous 13 de febrer. Al matí hi haurà concentracions a Tarragona, Lleida i Girona davant les seus del FOGASA, a les 12.00 h. A la tarda, a Barcelona, es farà una concentració conjunta a les 16.30 h davant de la Delegació del Govern (c/Mallorca, 278, amb c/Roger de Llúria).

Més tard, a les 18.00 h, començarà una manifestació des de la plaça d'Urquinaona per Via Laietana fins a la plaça de Sant Jaume.

Movilizaciones contra la reforma laboral y los retrasos en los pagos de FOGASA


La protesta contra la reforma laboral irá acompañada de la denuncia de la situación insostenible en FOGASA, que repercute en muchos trabajadores y trabajadoras, que acumulan retrasos en el cobro de prestaciones de casi dos años. Tendrá lugar el próximo jueves 13 de febrero. Por la mañana habrá concentraciones en Tarragona, Lleida y Girona ante las sedes del FOGASA, a las 12.00 h. Por la tarde, en Barcelona, se hará una concentración conjunta a las 16.30 h ante la Delegación del Gobierno (c/Mallorca, 278, con c/Roger de Llúria).

Más tarde, a las 18.00 h, empezará una manifestación desde la plaza de Urquinaona por Vía Laietana hasta la plaza de Sant Jaume.

La CAEB vol la destitució del ministre Sòria per emparar les prospeccions

La Confederació d'Associacions Empresarials de Balears ha reclamat la destitució de José Manuel Soria, ministre d'Indústria, Energia i Turisme del PP, per defensar les prospeccions petrolíferes a Eivissa. La patronal considera que, si manté aquesta actitud, no pot continuar vetllant per la defensa del turisme. Foto: La plataforma Balears Diu No va recollir dissabte, a la plaça Major de Palma, centenars de signatures en contra de les prospeccions petrolíferes.

Josep Oliver, president de la CAEB, ha afirmat que “ara com ara, un ministre d'Energia, que pot tenir motius per defensar les prospeccions, no pot continuar al seu torn vetllant pel turisme, ja que hi ha interessos contraposats”. A més, considera que el projecte fa que les Balears quedin qüestionades com a “destinació sostenible”.

El representant de la patronal ha assenyalat que unes perforacions i la seva posterior explotació exposaria Balears a riscs d'accidents mediambientals. “Si ens remuntam a casos més propers, el passat estiu vam poder comprovar la sensibilitat turística cap a un incendi que va calcinar unes 2.500 hectàrees” a Mallorca, ha recordat Oliver.

En aquest sentit, el líder dels empresaris afirma que el treball realitzat durant dècades per cuidar “el nostre mediambient”, per declarar a Menorca com a Reserva de la Biosfera, a la Serra de la Tramuntana com a Patrimoni Natural de la Humanitat i la qualitat mediambiental del litoral balear “pot quedar en no-res” amb aquest projecte.

Olivert considera que “és incompatible que una mateixa persona assumeixi les funcions de Ministre d'Energia i de Turisme, ja que la seva missió com a màxim responsable d'Energia pot arribar a ser defensar l'explotació i obtenció de noves fonts d'energia, però un ministre de Turisme no pot, en cap cas, defensar l'esmentada actitud, com tampoc no ho podria fer un ministre de Pesca o un ministre de Medi Ambient, ja que hi ha raons tècniques de pes en cada un d'aquests àmbits per oposar-se de ple a aquestes prospeccions i a futures explotacions”.

En conseqüència, la CAEB demana al president del Govern, Mariano Rajoy, que en primer lloc “prioritzi les fonts actuals de riquesa, que és el turisme sostenible, a la hipòtesi de futur que poden provocar autèntics desastres en la nostra Comunitat Autònoma”. En segon lloc, “donada la incompatibilitat de defensar interessos contraposats que té el ministre Soria, que siguin si més no reorganitzades les funcions del Govern, si és que el president de l'Executiu no veu raons suficients per a una remodelació més profunda”.

El sector turístic, en contra

D'altra banda, la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca ha preparat una carta que remetrà al president Rajoy, manifestant l'oposició empresarial a les prospeccions petrolíferes.

A la carta s'hi han adherit les Associacions d'Asima, Constructors, Promotors, Asaja, Foment del Turisme, Rent a Car, Transports de les Balears, Restauració de Mallorca, PIME Restauració, Sales de festa, Fenib, Busseig de les Balears, UBES, Consultors i Gestors Nàutics de les Balears, Instal·lacions nàutic esportives, Club nàutics de les Balears, o Lloguer Nàutic, entre d'altres.

La CAEB quiere la destitución del ministro Soria por amparar las prospecciones


La Confederación de Asociaciones Empresariales de Baleares ha reclamado la destitución de José Manuel Soria, ministro de Industria, Energía y Turismo del PP, por defender las prospecciones petrolíferas en Ibiza. La patronal considera que, si mantiene esta actitud, no puede continuar velando por la defensa del turismo. Foto: La plataforma Baleares Dice No recogió el sábado, en la plaza Mayor de Palma, cientos de firmas en contra de las prospecciones petrolíferas.

Les Illes contra les prospeccions petrolieres


Las Baleares contra las prospecciones petroleras

El Congrés votarà en secret la reforma feixista de l'avortament

El Ple del Congrés es pronunciarà dimarts, amb vot secret , sobre la proposició del Grup Socialista que demana la retirada de l'avantprojecte presentat pel PP per a la reforma de la legislació sobre la interrupció voluntària de l'embaràs. També el dimarts, l'Esquerra Plural demanarà la retirada de l'avantprojecte amb una moció al Ple del Congrés, i Entesa preguntarà a l'Executiu per aquest assumpte en el Ple del Senat.

El debat i votació d'aquesta iniciativa forma part de l'ofensiva" parlamentària que els socialistes han plantejat per a aquesta setmana contra la modificació reaccionària de la llei de l'avortament, amb tres preguntes al PP en el Ple del Senat aquest mateix dia i una altra en el Ple del Congrés el dimecres.

Els diputats votaran la proposició no de llei esmentada en urna amb papereta, una vegada que els socialistes formalitzaran una petició en aquest sentit dirigida al president del Congrés, Jesús Posada, el 6 de febrer passat.

Segons l'article 85.1 del reglament de la cambra baixa, "la votació serà pública per crida o secreta quan així ho exigeixi aquest Reglament o ho demanin dos grups parlamentaris o una cinquena part dels diputats o dels membres de la comissió", sempre que no es tracti d'un procediment legislatiu.

Els socialistes pretenen així facilitar que els diputats del PP que s'han manifestat disconformes amb la reforma puguin expressar-se "en llibertat".

El Congreso votará en secreto la reforma fascista del aborto


El Pleno del Congreso se pronunciará el martes, con voto secreto, sobre la proposición del Grupo Socialista que pide la retirada del anteproyecto presentado por el PP para la reforma de la legislación sobre la interrupción voluntaria del embarazo. También el martes, la Izquierda Plural pedirá la retirada del anteproyecto con una moción en el Pleno del Congreso, y Entesa preguntará al Ejecutivo por este asunto en el Pleno del Senado.

Els terroristes de l'OTAN impedeixen l'evacuació de civils sirians a Homs

Els terroristes finançats per l'OTAN i les tiranies del Golf que operen a Síria no permeten als residents de la ciutat occidental d'Homs abandonar-la tot i que s'ha donat inici a les operacions d'evacuació de civils, acordades per ambdues parts del conflicte. Després de més d'un any i mig de setge, imposat pels grups armats per l'imperialisme a Homs, va començar divendres passat l'evacuació de civils, però els terroristes no deixen als ciutadans cristians abandonar aquesta localitat.

El Programa Mundial d' Aliments ( PMA ) va advertir sobre les condicions adverses i la inseguretat a Homs , en avisar que el comboi d'ajuda humanitària va ser blanc d'atacs terroristes, per tant, ningú s'atreveix a entrar en aquesta ciutat. La televisió estatal siriana va informar dissabte que almenys 4 cooperants de la Mitja Lluna Roja a Síria van resultar ferits en un atac terrorista contra el seu comboi, quan es dirigia a Homs per portar ajuda humanitària.

Segons els informes provinents des de dins de la ciutat, al voltant de 2.500 persones estan atrapades a Homs sense aigua i aliments. "Els grups armats a la ciutat d'Homs eviten l'arribada d'ajuda a la part vella de la ciutat", ha lamentat el governador d'Homs, Talal Barazi per després assegurar que les autoritats locals cooperen amb l'Organització de les Nacions Unides (ONU), l'equip de Mitja Lluna Roja i els metges.

Segons Barazi, grups de rescat intenten posar en marxa la segona fase de l'acord de treva a la zona vella d'Homs, que té com a objectiu l'evacuació dels civils i proveir menjar a la gent d'allà, però, condemna, als terroristes per sabotejar l'acord regularment.

Homs és una de les ciutats sirianes que més ha sofert de la crisi de gairebé tres anys a Síria. En aquest període, els terroristes, recolzats per estrangers, han creat un caos sense precedent que ha acabat amb la vida de milers civils sirians. Els insurgents diuen que el seu propòsit és enderrocar el president Bashar al- Assad.

Atac terrorista a cooperants a Síria deixa un mort

Membres dels equips de rescat desplegats a Síria no s'escapen de les mans dels terroristes. Dissabte van assassinar a un d'ells i un altre va patir ferides. L'atemptat va tenir lloc al campament de refugiats palestins de Yarmuk, al suburbi de Damasc, capital de Síria, bloquejat fa mesos per mercenaris armats que operen en territori sirià. Segons el Front Popular per a l'Alliberament de Palestina ( FPLP ) , el tiroteig es va desencadenar en moments en què els rescatadors es disposaven a lliurar uns mil paquets d'ajuda humanitària als refugiats palestins a Yarmuk.

El comunicat emès pel FPLP reflecteix que les forces vinculades a aquest front van reaccionar immediatament i van obligar els terroristes a retirar-se del lloc.

La nota afegeix que cada vegada que els esforços pacífics per ajudar els residents palestins del campament de Yarmuk estan a punt de donar resultats, els terroristes executen atacs. El setge inhumà dels terroristes al camp de Yarmuk dura ja mesos, i en conseqüència més de 50 ciutadans palestins han mort de fam i fred. En la seva majoria gent gran i nens.

Los terroristas de la OTAN impiden la evacuación de civiles sirios en Homs


Los terroristas financiados por la OTAN y las tiranías del Golfo que operan en Siria no permiten a los residentes de la ciudad occidental de Homs abandonarla pese a que se ha dado inicio a las operaciones de evacuación de civiles, acordadas por ambas partes del conflicto. Después de más de un año y medio de asedio, impuesto por los grupos armados por el imperialismo en Homs, comenzó el pasado viernes la evacuación de civiles, pero los terroristas no dejan a los ciudadanos cristianos abandonar esta localidad.