divendres, 7 de gener de 2011

Més de 4.700 granges tancades a Alemanya per contaminació amb dioxina

La contaminació d'aliments per a animals de viver amb dioxina ha portat ja a la clausura temporal de 4.709 establiments a Alemanya. La Fiscalia investiga, i s'exigeixen dures penes per als responsables. La major part d'establiments que van utilitzar aliments que contenien aquesta substància es troben l'estat federal de Baixa Saxònia. De moment, la clausura dels establiments va ser decidida per precaució.

El govern alemany part de la base que almenys 3.000 tones de pinsos per a gallines ponedores, altres aus i porcs van ser barrejades amb la perillosa dioxina, encara que els experts encara no han fet una estimació oficial.

De moment no se sap la quantitat de carn i d'ous contaminats que han sortit al mercat. Les autoritats van decidir sacrificar animals que havien estat contaminats amb la substància tòxica.

Laboratoris analitzen sense pausa mostres d'aliments


El escàndol a Alemanya per la contaminació amb dioxina d'animals per al consum i productes animals afecta ja a mig país, va dir la ministra de Protecció al Consumidor, Ilse Aigner.

"De moment sabem que vuit estats federats estan afectats", va dir la ministra de la Unió Cristiano Social (CSU) a la localitat bavaresa de Wildbad Kreuth.

Segons informacions del seu ministeri, almenys 3.000 tones d'àcid gras de la producció de biodièsel -un producte utilitzat com a lubricant- van ser enviades a 25 fabricants de pinsos a Hamburg, Mecklenburg-Vorpommerania, Baixa Saxònia, Rin del Nord-Westfàlia i Saxònia- Anhalt.

Es tem la contaminació que 150.000 tones de pinso

Els pinsos barrejats amb la perillosa dioxina es van utilitzar en granges i vivers de gallines ponedores, altres aus i porcs en vuit estats federats repartits per tot el país: Brandenburg, Hamburg, Baixa Saxònia, Rin del Nord-Westfàlia, Saxònia,

Saxònia-Anhalt, Schleswig-Holstein i Turíngia.

Els experts temen que en el pitjor dels casos ascendeixi a 150.000 tones.

De moment no se sap la quantitat de carn i d'ous contaminats que van sortir ja al mercat. Entre el 12 de novembre i el 23 de desembre es van detectar set enviaments de productes sospitosos a quatre estats federats d'Alemanya, segons un informe del Ministeri d'Agricultura enviat a la comissió parlamentària corresponent.

A més, segueix sense haver informació suficient sobre els efectes que pot tenir la dioxina en ramaders i consumidors, encara que els responsables de Sanitat reiteren que no hi ha perill "agut" per a la salut.

Les autoritats dels estats federats afectats estan fent tot el possible per aclarir la situació. Només a Baviera, al sud del país, s'han analitzat ja 100.000 ous.

Dures penes per als responsables


El sector polític ha anunciat dures penes per als responsables, mentre que la fiscalia alemanya ha obert una investigació contra un fabricant de pinsos del nord del país, sospitós d'haver causat la perillosa contaminació amb dioxina.

La pròpia companyia, Harlan & Jentzsch, de la localitat de Uetersen, a l'estat de Schleswig-Holstein, va descobrir en controls de rutina els pinsos contaminats amb àcid gras subministrats per una empresa holandesa.

Pel que sembla, es va tractar d'un "error humà". El fabricant de biodièsel Petrotec va vendre l'àcid gras al comerciant holandès Olivet, que al seu torn l'hi va enviar a Harle & Jentzsch, que en comptes d'utilitzar-lo per a fins tècnics, el va barrejar "per error" amb pinso per a animals.

La legislació actual preveu penes de fins a tres anys de presó o fortes multes monetàries per als responsables, en el cas de danys a la salut per l'ús de substàncies prohibides.

Les autoritats van disposar el tancament preventiu de més de mil granges en diversos estats federats del país. A més es van sacrificar animals que havien estat contaminats amb la substància tòxica.

EUPV reclama explicacions sobre la manca d' atenció a la meitat dels dependents

La diputada autonòmica d'EUPV, Marina Albiol, afirma que les xifres sobre els dependents valencians que no tenen les ajudes econòmiques aprovades, en total un 42% “són molt preocupants, i més quan observem que doblen la mitjana estatal, la qual es troba en un 26%. Exigim respostes de la consellera al respecte i que deixe d’evitar aquesta qüestió, com ja malauradament ens té acostumats des de fa molt de temps. El Consell ha d’assumir la seua responsabilitat”.

Albiol acusa a Angélica Such “de viure d’esquenes a la realitat que passen molts dependents valencians, als quals se’ls està vulnerant clarament els seus drets. Exigim que acabe d’una vegada per totes la lentitud i l’obscurantisme a l’hora de resoldre els expedients, la desídia cap als serveis socials de base, etc. El boicot a la llei és una constant des que es va aprovar aquesta”, critica.

La parlamentària d’EUPV afirma que el govern del PP “està permetent i potenciant els retards de l’arribada de les ajudes i que el País Valencià seguisca a la cua en el pagament d’aquestes. És més que obvi que estan produint-se des de ja fa anys serioses deficiències a l’hora d’aplicar la llei, i el més greu de tot és que mentre açò es permet ja han mort milers de persones esperant l’ajuda”, denuncia Albiol.

EUPV denuncia la propaganda del PP amb fons públics

El candidat d'EUPV a Les Corts Valencianes, Víctor Tormo, considera inacceptable que des de la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania, que dirigeix el conseller Rafael Blasco, s'estiguen enviant correus propagandístics a empleats públics dels ajuntaments. EUPV denúncia que “utilitzar els canals de difusió d'informació institucional amb fins electoralistes és fer un ús fraudulent dels mateixos”.

La formació d'esquerres ha comprovat que des de la Direcció General d'Immigració i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana s'han remés massivament correus electrònics als ajuntaments del País Valencià adjuntant un article d'opinió del director general, Josep Mª Felip i Sardà. “No podem acceptar que la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania envie al personal dels ajuntaments articles d'opinió que en res tenen a veure amb les competències que té atribuïdes”.

El candidat d'EUPV, Víctor Tormo, manifesta que “açò és només el principi de la campanya propagandística del PP valencià, basada en l'abús de les institucions públiques, com es demostra en la licitació de contractes publicitaris per valor de 224.000 euros a pagar entre tots els valencians, així com la constant manipulació informativa realitzada des de Canal 9”.

Tormo, subratlla la poca vergonya de l'actual director general d'Immigració que va ser alt càrrec en els anteriors governs socialistes valencians, que en l'article d'opinió, publicat el 29 de desembre, denúncia hipòcritament la utilització dels recursos de l'estat en el seu propi benefici, en al·lusió a Zapatero, per a continuació fer exactament el mateix en benefici del Govern de Camps.

França indignada pel cas d'espionatge a Renault

El govern francès ha confirmat que el fabricant automobilístic Renault ha estat objecte d'un espionatge que considera "greu" i que pel que sembla afecta el desenvolupament del seu vehicle elèctric. El ministre d'Indústria, Éric Besson, ha declarat a la ràdio RTL que en aquest cas es tracta d'una "guerra econòmica" i ha afegit: "Sí, malauradament, l'assumpte sembla greu".

Tres alts càrrecs, sospitosos

Tres alts executius del grup automobilístic, membres del comitè de direcció de Renault, són sospitosos d'haver filtrat dades estratègiques sobre el "projecte estrella" del grup, el vehicle elèctric.

Besson ha afegit que ha demanat als serveis del seu ministeri que reforcin les obligacions que han de seguir les empreses per garantir la protecció del secret industrial en les companyies que reben diners públics.

El ministre també ha indicat que s'han aplicat mesures "de precaució" en relació amb els tres alts directius de Renault, però no ha volgut donar més detalls i únicament ha afegit que "sembla que es tracta del vehicle elèctric, però no vull afegir més".

Mentrestant, el grup automobilístic gal manté el silenci en relació amb aquest escàndol.

Renault té previst començar aquest any la comercialització de dos vehicles elèctrics, la berlina Fluence i la furgoneta Kangoo, més endavant vendrà el Twizy i Zoe, la sortida al mercat es farà entre la segona meitat de 2011 i principis de 2012.

Segons "Le Figaro", la revelació de l'espionatge sofert per Renault equival a un autèntic "terratrèmol" a la multinacional francesa i assegura que un dels tres autors de la filtració de dades sensibles és Michel Balthazard, director d'una divisió encarregada de projectes i prestacions.

El diari afirma que els tres sospitosos van actuar de manera coordinada i que l'assumpte té a veure amb la venda de dades confidencials de Renault en relació o bé amb el desenvolupament de la bateria elèctrica o sobre el propi motor dels vehicles que traurà al mercat.

Assassinat a Ucraïna el cap del Partit dels Empresaris

Alexander Korobchinski, conegut home de negocis i líder del Partit d'Industrials i Empresaris d'Ucraïna, va ser assassinat abans d'ahir a la nit al centre de Odessa, segons informà el departament local. Korobchinski, amb múltiples ferides de bala al tòrax i l'abdomen, va ser descobert per una patrulla després que la Policia va rebre per telèfon una denúncia de trets prop de l'edifici de l'Òpera: "El ferit va ser traslladat immediatament a un hospital però va morir al quiròfan", consta en el comunicat policial.

Les autoritats ja han ordenat l'obertura d'una investigació penal arran del succés que tipifiquen com a "homicidi intencionat".

Segons les dades preliminars, un desconegut armat de pistola va realitzar quatre trets contra Korobchinski quan l'empresari i la seva esposa caminaven cap a casa.

Korobchinski, de 41 anys, va ser cap de la constructora Intostroi, diputat de l'assemblea municipal d'Odessa a 2002-2010 i president del Partit d'Industrials i Empresaris d'Ucraïna des de novembre de 2009. L'any passat, es va presentar com a candidat a l'alcaldia d'Odessa però va ocupar el tercer lloc en les eleccions.

El diputat Yuri Karmazin, en declaracions a l'agència Unian, no va descartar motius polítics de l'assassinat en recordar que Korobchinski "tenia rivals ideològics en l'anomenat partit oficialista".

Tunísia: Onada de protestes juvenils contra l'atur

La mort d'un jove venedor ambulant el passat dimecres per les cremades que es va provocar ell mateix el 17 de desembre quan intentava immolar-se ha desencadenat una onada de manifestacions a Tunísia de joves per protestar contra l'atur. Fins a 5.000 persones han format un seguici en l'enterrament d'aquest jove prop de la ciutat de Sidi Bouzid, al centre-oest del país africà, en què s'han escoltat crits de venjança i contra el govern.

El moviment de protesta ha deixat fins ara quatre víctimes mortals. A més de la mort del jove, dos manifestants han mort després de rebre uns trets i un altre ha perdut la vida després de llençar-se als cables elèctrics d'un pal. El govern tunisià qüestiona aquesta última mort i ja ha encarregat una investigació. La desesperació de la població ha portat precisament a les autoritats a tallar l'electricitat aquest dimecres a Sidi Bouzid per evitar la mort d'una dona i els seus tres fills, que intentaven fer el mateix que el jove mort.

La primera víctima, un llicenciat de 26 anys a l'atur, es va intentar immolar el 17 de desembre davant les oficines de la policia municipal de Sidi Bouzid per protestar perquè li havien confiscat les fruites i verdures que venia al carrer. La seva desesperació reflecteix el clima de tensió que es viu al país per la desocupació juvenil.

Gran tensió a Alger després d'una nit d'enfrontaments

Una gran tensió regna a Alger després dels motins i enfrontaments que hi ha hagut durant aquesta nit en diversos barris populars de la capital, que han provocat diversos ferits i danys materials considerables. Els xocs més violents han esclatat a l'antic barri de Bab al-Ued, a deu minuts del centre d'Alger, on les petjades dels enfrontaments i les destrosses eren encara visibles aquest matí. A primera hora de la nit, centenars de joves van prendre els carrers d'aquest barri i van envoltar la comissaria per denunciar l'escalada dels preus i l'important alça de productes de gran consum, com el sucre i l'oli.

La policia s'ha vist desbordada i no ha pogut contenir la còlera dels manifestants, alguns dels quals han aprofitat per trencar botigues de productes electrònics, de roba o de telefonia.

Armats amb barres de ferro i amb diverses armes blanques, entre elles espases de fabricació casolana, els joves s'han enfrontat a la policia durant llargues hores. La policia ha usat material antiavalots per dispersar els manifestants, segons han informat testimonis presencials i habitants del barri.

Els enfrontaments han durat part de la nit i han provocat molts ferits en tots dos bàndols. L'arribada de reforços policials no ha aconseguit calmar els ànims.

EFE ha pogut comprovar, a primera hora d'aquest matí, com importants efectius d'unitats antiavalots prenien el barri de Bab al-Ued i un helicòpter sobrevolava la zona.

Episodis de còlera similars s'han produït també, durant la jornada d'ahir, en altres barris d'Alger, com Cheraga, Bouchaoui o Ain Benia, on centenars de persones han ocupat els carrers per denunciar la carestia de la vida i han entonat eslògans hostils contra el poder central.

També ahir es van registrar situacions tenses en diversos barris pobres de la ciutat d'Orà, capital de l'oest del país, de manera que les autoritats locals han demanat la presència d'unitats d'antiavalots.

Des que es va iniciar l'any, la resposta popular ha arribat a totes les zones del país, i diverses regions d'Algèria com Tipaza, Blida, El Taref, Orà, Alger, Wargla i Djelfa han estat escenari de conflictes per l'alça dels preus.

Segons publica avui la premsa local, el ministre de Comerç, Mustafà Benbada, ha expressat la seva inquietud per l'alça dels preus, que ha qualificat d'inacceptable, i ha anunciat mesures per reconduir la situació.

Albiol: “Esperem que la Justícia arribe fins al final en el cas Fabra”

La diputada autonòmica d'EUPV, Marina Albiol, afirma que el recurs obert per la Fiscalia Anticorrupció contra l’arxiu de quatre dels delictes de la causa de Carlos Fabra, “porta per fi el seny a aquest assumpte. Esperem que la Justícia arribe fins al final i que es jutge aquest cas sense impediments. La ciutadania té el dret de saber la veritat i no li pot quedar el regust amarg de sospitar que hi ha algunes audiències judicials que sembla actuen amb certa connivència”.

Albiol assenyala que el recurs presentat per Anticorrupció “és una bona notícia, perquè al marge de la culpabilitat o innocència de Fabra, permet obrir la porta a que se jutge aquest cas, i no es tire terra damunt i s’arxive, com sembla que li interessa al senyor Fabra”, critica.

Esquerra Unida considera que “dure el que dure el procés Fabra, volem que arribe fins el final, i que no es recorra a la suposada prescripció dels delictes. D’aquesta manera, els castellonencs i castellonenques ens quedem amb la sensació que alguna cosa no va bé en la Justícia i que algunes audiències no actuen com haurien de fer-ho”.