diumenge, 24 de febrer de 2013

Interior i la GC investigaran l'assassí de Yolanda, diuen ara...

A l'espera d'un pronunciament oficial del ministre de l'Opus Dei, fonts del Ministeri de l'Interior i la Guàrdia Civil van confirmar que realitzaran les "comprovacions" necessàries sobre la seva relació amb l'ultradretà Emilio Hellín Moro, condemnat a 43 anys de presó per l'assassinat a 1980 de Yolanda González Martín, jove militant del Partit Socialista dels Treballadors, i per esbrinar la seva identitat.

Exmilitant de Fuerza Nueva, de 63 anys, treballa per als Cossos i Forces de la Seguretat de l'Estat en casos judicialitzats i forma als seus agents en tècniques forenses d'espionatge i rastreig informàtic. I ho fa sota el nom amb el que des de fa anys figura en els registres oficials: Luis Enrique Hellín. "Emilio va morir fa tres o quatre anys... Som família", va declarar.

La realitat és que l'antic ultra, que va complir condemna durant 14 anys-amb el parèntesi d'una espectacular fugida a Paraguai-va canviar el seu nom fa 16 pel de Luis Enrique, segons va comprovar EL PAÍS en la seva acta de naixement, dipositada al Registre Civil de Torre de Miguel Sesmero (Badajoz).

Aquest expert informàtic, que nega ser el excriminal malgrat la seva extraordinària semblança física amb Emilio, és el titular de New Technology Forensics, una empresa especialitzada en peritatge criminal. En sortir de la presó de Jaén 2 va començar a construir-se una nova vida, centrada precisament en el món de la investigació criminal i judicial, un escenari del que ell mateix va ser protagonista estel·lar després de segrestar Yolanda González a casa de Madrid i descerrajarle 02:00 trets al cap en un descampat amb l'argument que ella era membre d'ETA. Una falsedat.

El nou Luis Enrique Hellín Moro s'ha convertit en un dels principals assessors del Servei de Criminalística de la Guàrdia Civil. Exerceix aquest paper participant en investigacions judicialitzades sobre terrorisme i delinqüència, imparteix cursos de formació a agents d'aquest cos, de la Policia Nacional, el Ministeri de Defensa, Ertzaintza i Mossos d'Esquadra. Dóna conferències a membres de les Forces i Cossos de la Seguretat de l'Estat en organismes oficials i cobra pels seus serveis directament del Ministeri de l'Interior, segons ha comprovat aquest diari.

Expert en el rastreig de proves a telèfons mòbils, ordinadors i dispositius digitals, l'antic criminal ha impartit diversos cursos i tallers de formació en la Direcció General de la Guàrdia Civil sobre "telèfons espia", obtenció d'evidències en Mac, iPhone i iPod, i interpretació de dades binaris obtinguts de dispositius portàtils. El seu últim treball conegut és el rastreig de trucades en el cas José Bretón, els dos nens suposadament assassinats pel seu pare a Còrdova.

El departament que dirigeix ​​Jorge Fernández Díaz i la Guàrdia Civil eludeixen pronunciar oficialment sobre aquestes circumstàncies. Si més no, no abans d'obrir una investigació que aclareixi, a través de les "comprovacions necessàries", la relació que l'exconvicte manté amb aquests organismes a través de contractes externes.

Luis Enrique mai confessa que és en realitat Emilio, l'ultra que als 33 anys, casat i amb tres fills, va donar "un passeig a Yolanda González per una Espanya gran, lliure i única", tal com va reivindicar l'assassinat el Batalló Basc Espanyol, antecessor dels Grups Antiterroristes d'Alliberament (GAL), que des que va aparèixer, el 24 de maig de 1978, va assassinar a 12 persones en atemptats dins i fora d'Espanya. La diferència entre aquest i altres crims del grup parapolicial és que Yolanda González no tenia res a veure amb ETA.

El cadàver del pres palestí mostra signes de tortura

El cos del pres palestí mort ahir en una presó israeliana, Afarat Yaradat, mostra signes de tortura i l'autòpsia demostra que no va morir per un atac de cor, com va assegurar el Servei de Presons d'Israel, sinó mentre era torturat pel Shin Bet israelià.

L'informe del metge forense palestí Saber El Alul, que va estar present durant l'autòpsia que es va fer avui en un hospital israelià, assenyala que el pres «no va morir d'un atac de cor. El seu cor estava en perfecte estat i les seves artèries també», ha declarat Xavier Abu Eid, portaveu de l'OAP.

«El cos es trobava en estat de xoc i presentava evidències de cops, principalment al pit, a les espatlles prop de l'espina dorsal i en la seva esquena. Totes les marques eren menors a cinc dies, és a dir, durant el temps que va estar detingut per Israel, de manera que són signes de tortura», ha assenyalat el portaveu.

El cadàver també presentava dues costelles trencades, sang al nas i ferides a l'interior de la boca, segons ha informat l'ONG palestina Al Haq en el seu compte de Twitter.

L'OAP ha exigit una investigació internacional que aclareixi les circumstàncies de la mort de Yaradat, de 30 anys i que havia estat detingut per Israel fa escassament una setmana per ser sospitós d'haver tirat pedres contra soldats israelians.

El cos ha estat lliurat el diumenge al lloc de control militar de Tarkumia, a l'oest de la ciutat d'Hebron, on centenars de palestins esperaven l'ambulància.

Dilluns se celebrarà un multitudinari funeral a la propera localitat de Sair, on Yaradat residia amb la seva dona i dos fills.

La seva mort ha avivat les protestes palestines.

Falsos ous "bio" se sumen a l'escàndol per la carn de cavall

La Justícia alemanya investiga centenars de granges que produïen ous que es venien com orgànics -"Bio"-, a preus elevats però sense complir amb les mínimes condicions per a això, el que sumat a l'escàndol per la carn de cavall etiquetada com de boví, ha posat als consumidors en peu de guerra. Una nova polèmica alimentària que amenaça la credibilitat de la indústria i posa en dubte la confiança dels consumidors en l'administració "democratacristiana" que els "protegeix".

La fiscalia de Oldenburg, al nord d'Alemanya, porta endavant una investigació per frau a consumidor, aquesta vegada relacionat amb els ous 'biològics'.

L'auge dels productes bio, presumptament lliures de químics o additius sintètics, ha incrementat la seva presència a les vitrines, tot i que solen ser més cars que els productes "normals". Una denúncia realitzada per la revista "Spiegel" assegura que milions d'ous venuts com "orgànics" són en realitat ous comuns i corrents.

Hi ha fins ara 200 granges sota investigació a Baixa Saxònia i altres estats d'Alemanya, així com a Bèlgica i Holanda. Entre les denúncies clar que no es respecta la Llei de Benestar Animal, doncs s'aglutinen més gallines ponedores de les permeses, i augmenti la producció. Aquests ous que no compleixen amb les condicions per a ser catalogats com orgànics, són venuts com a tals a preus més alts.

El major frau del segle

"Spiegel" qualifica el cas com "el major cas criminal agrícola d'Alemanya en anys". Tot i que encara no s'obren càrrecs de manera oficial, en una investigació que data de finals del 2011, el clar és que milions d'ous s'han venut violant també la llei de la Unió Europea en matèria de protecció del medi ambient.

El ministre d'Agricultura de Baixa Saxònia, el verd Christian Meyer, ha dit aquest diumenge que si es proven aquestes violacions a la llei, es retirarà l'autorització de funcionar a les empreses involucrades. "La sospita és que estem davant d'un frau sistemàtic. Això no és un assumpte trivial, això seria frau als consumidors".

Això se suma a altres casos reportats per "Spiegel", com el descobriment el 2012 d'ous contaminats amb dioxines o la detenció d'una banda de falsificadors italians que venia aliments convencionals etiquetats com orgànics. Tot i això, l'any passat el sector va viure un boom de vendes, que va implicar vendes per set mil milions d'euros.

Esteban Lazo, nou president del Parlament cubà

Esteban Lazo, fins ara un dels vicepresidents del Consell d'Estat de Cuba, ha estat elegit president de l'Assemblea Nacional de la illa, en substitució de Ricardo Alarcón, qui va ocupar aquest lloc des de 1993, i que ara es centrarà en la campanya per l'alliberament dels cinc cubans condemnats per espionatge als Estats Units.

Lazo Hernández, de 69 anys, és un dels homes forts del Partit Comunista de Cuba i membre del Buró Polític de l'organització i del seu Secretariat on s'encarrega de l'àrea ideològica.

La seva designació s'ha produït en la sessió de l'Assemblea Nacional de Cuba, que en aquesta mateixa jornada ratificà Raúl Castro com a president del país.

Els diputats de l'Assemblea cubana han ratificat a més a Ana Maria Mari Machado com a vicepresidenta del parlament i a Miriam Brito per al càrrec de secretària, responsabilitats a les que van accedir a la passada legislatura.

D'aquesta manera, l'Assemblea Nacional de Cuba confirma el relleu en la seva presidència i Esteban Lazo es converteix en el sisè president de la història de la institució.

Esteban Lazo, nascut a Jovellanos (Matanzas, Cuba) el 26 de febrer de 1944 en el si d'una família camperola pobra, és un dels polítics d'origen Africà que més alt ha arribat a la direcció del país.

El nebot de Sofia acusat d'inducció a la prevaricació

Carlos Morales, marit d'Alexia de Grècia, neboda de Sofia, ha visitat també els jutjats a causa de l'acusació penal que manté sobre ell la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme de Girona, que l'acusa d'induir l'exalcalde de Yaiza (Lanzarote), José Francisco Reyes, a cometre un delicte de prevaricació, per tal d'aconseguir la llicència per a l'obra del xalet de 4 milions d'euros que ell i la seva dona tenen a Puerto Calero.

Morales ha estat a l'interior de l'edifici durant prop d'una hora i es desconeix si s'ha prestat declaració, ja que els seus advocats no han atès les trucades dels diferents mitjans de comunicació.

No és la primera que Morales fa una visita als jutjats durant els últims mesos. El passat dia 17 de gener, l'espòs de Alèxia de Grècia, neboda també de la monarca de Dinamarca, va haver de declarar davant del jutge. Allà va negar categòricament aquesta suposada pressió sobre l'alcalde per aconseguir la llicència i va afirmar que ell només es va limitar a demanar autorització al responsable municipal. En canvi, el fiscal va decidir afegir el delicte d'inducció a la Prevaricació, a qui ja pesava sobre ell contra l'Ordenació del Territori.

Els problemes judicials de Carles Morales començar l'any 2007, després que la Guàrdia Civil, gràcies a unes converses telefòniques intervingudes entre el polític Carlos Espino i l'empresari Fernando Becerra, descobrís que el sòl sobre el qual s'estava edificant la casa del matrimoni no només no era urbanitzable sinó que a més podria ocupar una zona verda d'especial protecció a Puerto Calero. L'ampliació d'aquest nou delicte podria complicar el futur de Carles Morales de manera preocupant, ja que la Fiscalia podria demanar per a ell fins a 4 anys de presó (dos per cada un dels dos delictes que se li atribueixen).

Un xalet de 4 milions d'euros gràcies a subornar a l'alcalde


El xalet que ha assegut a la banqueta a l'espòs de la princesa Alexia, filla de Constantí, el germà de la reina Sofia, està valorat segons l'atestat de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil a gairebé quatre milions d'euros. L'habitatge, de 1.200 metres quadrats distribuïts en tres plantes, es va aixecar sobre un solar de 5.100 metres quadrats que el matrimoni va adquirir l'any 2005, però les obres van quedar paralitzades després de la intervenció de la Guàrdia Civil. Ara només l'aprovació d'un nou pla urbanístic aconseguirà evitar que la fiscalia sol·liciti sanció per l'arquitecte i que el matrimoni pugui residir per fi en l'habitatge que sempre va somiar i al qual Alexia ha convidat en alguna ocasió a la seva cosina, Cristina, i el marit d'aquesta, Iñaki Urdangarin, amb els que tenen una relació particularment estreta.

El fiscal demana imputar a tres parents del Rei


La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat la imputació d'altres tretze persones en el cas Emperador, la xarxa de blanqueig de capitals o "trama hebrea" de la que una branca era liderada per l'empresari xinès Gao Ping. Entre les imputades hi ha tres parents del Rei Joan Carles: Maria Margarita de Borbó Dues Sicílies Lubomiska, la seva germana Maria Immaculada, i la filla d'aquesta, Maria Ilia García de Sáez.

Aquestes tretze persones, relacionades amb l'anomenada trama hebrea de l'organització, estarien acusades d'un delicte de blanqueig de capitals i contra la hisenda pública, segons han informat fonts jurídiques.

Pilar de Borbón i família: Sicav i d'altres draps bruts

La infanta Pilar de Borbón (foto), germana del rei Juan Carlos, té un patrimoni de 4,5 milions en una SICAV que pràcticament no paga impostos. Casada amb Luis Gómez-Acebo, mort el 1991, van tenir cinc fills: Fàtima Simoneta, Joan Filiberto, Bruno Alejandro (foto, a la dreta), Beltrán Ataülfo i Fernando Umberto (foto).

L'exemplaritat ha de ser un dels pilars de la monarquia, de manera que quan la Casa Reial espanyola qualificar el comportament d'Iñaki Urdangarin de "poc exemplar", tot i semblar un adjectiu poc contundent, era tot un toc d'atenció el gendre real. Per exemplaritat, el rei no té res al seu nom, però no es pot dir el mateix de les seves germanes i la resta de la gran família, emparentada amb totes les altres monaquies europees.

Lara: "L'exculpació de la Casa Reial té moltes dificultats per ser creïble"

El coordinador general d'IU, Cayo Lara, ha assegurat que la declaració de dissabte davant el jutge d'Iñaki Urdangarin, en què desvinculava a la Casa Reial de les seves activitats a l'Institut Nóos, "té ja moltes dificultats per tenir credibilitat". Després de la seva intervenció en una reunió de la presidència federal d'IU, Lara ha criticat el duc en entendre que les seves declaracions responen "al paper que té encomanat" per exculpar la Casa Reial.

En aquest sentit, ha recordat que quan el Rei, l'any 2005 o 2006, va tenir coneixement de les suposades irregularitats comeses per Urgandarin, no ho va posar en coneixement de la Justícia. A més, també ha al·ludit a les informacions del soci de Urdangarin, Diego Torres, que apunten que el Rei va poder participar el 2004 en una reunió per a activitats relacionades amb Nóos.

Per això, ha assegurat que es tracta de la "situació més greu que afronta la Monarquia i el juancarlismo" a Espanya en els últims anys. En qualsevol cas, ha instat que "la Justícia actuï amb majúscules i tots els que hagin comès irregularitats, sense excloure ningú, que ho paguin". "Segurament aconseguiríem que l'opinió pública pugui tornar a confiar en la Justícia", ha assenyalat.

Finalment, ha reiterat que si Espanya tingués un cap d'estat elegit pels ciutadans, després de les declaracions de Torres el Rei "seria cridat als tribunals perquè donés la seva versió sobre aquesta acusació tan greu".

El Partit Comunista rus demana suport per Assad per "repel·lir l'agressió d'Occident"

El Partit Comunista de Rússia ha expressat la seva solidaritat amb Damasc i ha exigit al Govern rus "suport polític i material" per al govern del president Bashar Assad per "repel·lir l'agressió a Síria". En el seu XV congrés, clausurat aquest diumenge a Moscou, el PC ha aprovat una declaració titulada "Fora les mans de Síria" que afirma que l'agressió de l'OTAN contra Síria és el preu que aquest país paga per la seva "política exterior independent" i en particular pel seu compromís amb els "vincles històrics amb Rússia".

"Es tracta d'una guerra colonial de nou tipus que fan bandes de mercenaris reclutats en tot Orient Pròxim. Són finançats, entrenats i armats pels serveis secrets d'Occident i els seus aliats a la regió ", diu el document.

El Partit Comunista de Rússia, liderat per Guennadi Ziugànov (foto) compleix aquest any el seu 20 aniversari. Va ser creat el 1993, dos anys després del cop a l'URSS, i es considera successor directe del Partit Comunista de la Unió Soviètica il·legalitzat el 1991 pel cop d'estat imperialista encapçalat per la CIA i el corrupte Boris Ieltsin. Actualment és el segon en diputats a la Duma i el més fort de l'oposició davant del Rússia Unida de Putin i Medvédev.

CiU deixa sense aigua als treballadors de l'Ajuntament de Lliçà

Mig centenar de treballadors de l’Ajuntament de Lliçà de Vall han firmat una carta en què demanen que es comprin garrafes d’aigua per a les màquines dispensadores distribuïdes a diverses dependències municipals. Les màquines d’aigua de l’Ajuntament de Lliçà de Vall no tenen aigua perquè la partida, diu CiU, s'ha esgotat. Foto: La màquina d’aigua de la brigada, amb totes les garrafes buides.

Afirmen que des de primers de desembre de l’any passat, els treballadors municipals no disposen d’aigua per veure perquè l’Ajuntament ha esgotat la partida pressupostària per comprar-ne. La regidora de Recursos Humans, Governació i Règim Interior, Núria Banegas (CiU) ho ha confirmat i ha explicat que caldrà esperar que s’aprovi el pressupost d’aquest any per tornar a tenir partida pressupostària. No obstant això, no assegura que aquesta despesa es torni a recollir en el pressupost.

L’Ajuntament de Lliçà de Vall té un total de 8 màquines d’aigua mineral per als treballadors. N’hi ha una al local de la brigada d’obres, tres a l’edifici de l’Ajuntament, una al centre de joves el Kaliu, una al centre cívic de Can Magarola i una altra al tanatori. Des de fa més de dos mesos, però, les garrafes estan buides i no se’n compren de noves. Des del comitè d’empresa expliquen que la partida es va retallar l’any passat de 4.000 a 2.000 euros anuals, però com que s’arrossegava un deute de 600 euros, la disponibilitat real va ser de 1.400 euros. Quan es va esgotar, els treballadors es van quedar sense aigua i ara, si volen, se l’han de portar de casa seva.

L'actuació repressiva del PP el 23-F i les marxes a Barcelona

Després de les vuit del vespre, i de retirar-se els bombers que formaven un cordó de protecció entre la gent i les tanques del congrés, van començar els disturbis que haurien de durar hores al centre de la capital. En aquesta vídeo crònica podem veure alguns enfrontaments entre manifestants i policia: 3 vídeos. I 3 més amb la jornada vindicativa a Catalunya i 'l'ocupació' festiva de Telefónica per treballadors.

Les forces repressives de la dictadura van carregar des de la plaça Neptuno fins als voltants del Museu Reina Sofia, passant pels voltants de l'estació d'Atocha.
Destaca la detenció de 21 persones en un carrer contigu al museu, la detenció d'una noia per policies secretes, les agressions a premsa, la detenció d'un home que baixava el carrer amb el seu germà i la identificació d'un grup de menors d'edat en la plaça de Reina Sofia amb Atocha.

Barcelona: manifestació i ocupació festiva de Telefónica:


Corinna: "Només vaig tractar de trobar una feina digna a Iñaki"

Corinna zu Sayn-Wyttgenstein, la "amiga" del rei que és protagonista de diversos dels correus electrònics aportats per Diego Torres al 'cas Nóos', contradiu els mails dient que només va intentar buscar una feina a Urdangarin a la Fundació Laureus, per que no va cobrar res. Corinna afirma que manté una "entranyable amistat" amb el rei, a qui va conèixer formalment el febrer de 2004 durant una cacera a la finca d'un duc britànic a Castella-la Manxa. Foto: Un dels emails d'Urdangarín a Corinna.

L'afició de tots dos a les caceres es constata en que estaven també a la de Botswana on el monarca es va fracturar un maluc a l'abril de 2012: "Jo només vaig tractar de trobar-li una ocupació digna", assenyala sobre les seves gestions, desenvolupades el 2004 i 2005, per aconseguir que Urdangarin presidís la secció espanyola de la Fundació Laureus, que concedeix anualment uns prestigiosos premis anuals coneguts com els 'Óscar' de l'esport.

"Vaig ser la primera sorpresa quan Iñaki no va acceptar la feina", afegeix, després d'insistir: "Jo només vaig tractar d'ajudar a trobar, tal com em va demanar, una feina compatible amb la seva posició".

Corinna, que treballa de consultora internacional, diu que aquesta setmana ha perdut a "un dels seus millors i més antics clients" a causa del dany causat pels correus electrònics de Torres, de manera que assegura estar decidida a defensar-se de les insinuacions que la compliquen amb el 'cas Nóos'. "Mai vaig cobrar res", afirma sobre les gestions que va fer per Urdangarin davant la fundació Laureus.

Les gestions de Corinna són esmentades en els correus electrònics de Diego Torres, on es reflecteix que la princesa va explicar que el rei estava al corrent i de com ella va informar Urdangarin que cobraria un sòl anual d'entre 200.000 i 250.000 euros. Urdangarín li diu en un altre mail que abans de decidir-havia consultar amb el seu sogre -el rei- i Alberto Aza, llavors cap de la Casa del Rei.

El diari avança que demà publicarà en la seva versió íntegra els correus electrònics entre Corinna i Urdangarin manejats per Torres, on es podrà comprovar que el duc va enviar el seu compte bancari a la princesa per cobrar 50.000 euros per la feina feta per la Fundació Laureus entre setembre de 2004 i gener de 2005.

Corinna conclou afirmant que és "una persona discreta i lleial", i que vol fugir de la polèmica generada pels correus de l'exsoci d'Urdangarin.

A part dels seus correus amb Urdangarin, s'han aportat altres a la causa on Corinna és esmentada, diversos d'ells relatius a la seva presència al València Summit que va organitzar Nóos a canvi de més de 3 milions d'euros de les administracions públiques valencianes. En un d'ells, Francisco Larrey, qui fos empleat de Nóos, ironitzava amb el presumpte testaferro de Urdangarin, Mario Sorribas: "Mario, creus que em podré casar amb la senyoreta Corinna?".

En un altre, Sorribas agraïa a Larrey la participació de Corinna amb un 'Jo crec que aquest és el camí per arribar a qualsevol part del món'. "Aquí has ​​'estaó' torero Francisco!".

Per la seva banda, ella mateixa també donava les gràcies a Larrey en un altre email afirmant, en anglès, haver-li alegrat el dia ("it may my day!!!").

Conesa exigeix ​​a Martorell que posi el seu càrrec a disposició de CDC

L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès (Barcelona), Mercè Conesa, ha exigit aquest dissabte al president local de CDC i director general de Serveis Penitenciaris, Xavier Martorell, que posi el seu càrrec a disposició del partit, després de conèixer les informacions periodístiques que li han atribuït encàrrecs d'espionatge polític a l'agència Método 3. Imatge de Joan Grau: 'Mira la bandera mentre et robo la cartera!'.

D'aquesta manera, Conesa espera que Martorell porti la proposta fins a l'assemblea de militants, que s'ha de celebrar aquest dimarts, perquè sigui aquesta qui es pronunciï sobre la continuïtat del també director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat al capdavant dels convergents locals: "Hem de donar una imatge de serietat i transparència. Demano al nostre president que posi el seu càrrec a disposició de l'assemblea de militants", ha reclamat Conesa com a membre de CDC de Sant Cugat.

En cas que els militants decidissin desplaçar a Martorell del seu càrrec local, es crearia una comissió gestora liderada per l'executiva de CDC, que encapçalaria la secció local del partit fins a l'elecció d'un nou president.

Conesa també ha lamentat la "polèmica" derivada del presumpte espionatge de Método 3 a destacades personalitats, i ha advocat perquè en cas de confirmar aquests encàrrecs les persones investigades iniciïn accions legals.

Els grans partits a Catalunya -PP, CiU i PSC-, però també de la resta d'Espanya, han requerit els seus serveis, tot i que tots reneguen d'aquesta relació.

Oficialment, ningú coneix a CDC a Método 3. Però la veritat és que es van realitzar treballs per mitjà de Xavier Martorell, si més no quan l'actual director general de Serveis Penitenciaris era cap de seguretat del FC Barcelona, ​​el que conforma una estranya forma geomètrica en què els treballs de l'agència de detectius en un partit polític passaven per les oficines d'un club de futbol, ​​un triangle de costats desiguals que la policia està intentant comprendre.

A la seu de Método 3 a Madrid es va trobar una carpeta amb l'etiqueta "Xavier Martorell", que pot ser decisiva per aprendre les regles d'aquesta trama. Tant CDC com PSC només accepten que, d'una manera o altra, Método 3 va poder fer treballs de seguretat en alguna de les seves seus. Només hi havia una empresa que fes aquesta feina? No ho fan els Mossos? Temien ser espiats?

La segona de bord de l'agència de detectius és Elisenda Villena, la germana advocada és una de les assessores jurídiques del PSC. Algunes informacions han vinculat a aquesta formació amb l'encàrrec d'espiar Sánchez-Camacho, i el responsable dels tractes el llavors secretari d'organització, José Zaragoza, una de les persones que aglutinaven més poder dins de la formació.

El PSC nega iradament aquest encàrrec i va renegar de Método 3. Saragossa-ara diputat a Corts-va acabar per admetre que sí que sabien qui eren, però que no tenien cap vinculació amb il·legalitats. Veterans socialistes han reconegut que la relació entre Método 3 i el partit era intensa, fins al punt que Método 3 era coneguda al PSC com "la sectorial de seguretat".

Fins al PP se sap que també es va contractar a aquesta agència per a alguns treballs puntuals i no falta entre els populars de Catalunya la preocupació per la possible existència d'un talp en el seu si, potser qui va filtrar la cita de Camacho i Álvarez.

L'encàrrec i compra de dossiers no serà il·legal, però en la política és una activitat censurable, i més quan ha transcendit la possibilitat que, des dels partits, no només s'hagi ordenat investigar els aliens sinó també als propis en una guerra bruta sense límits.

Aquesta situació ha despertat inquinas, recels i desconfiances que no seran objecte de Codi Penal, però si tema per reflexionar i canviar determinats hàbits instal·lats en la vida pública, com el saber qualsevol ínfim secret dels altres per usar-lo com a moneda de canvi o amb la perspectiva de controlar l'espiat. Es trasllueix en tot aquest assumpte una forma de fer política en profit propi, no de la comunitat. És un estil de dècades enrere que es creia que ja no era vigent però que -com la dictadura franquista- roman al sustrat corrupte del sistema.

Als jutjats competirà desxifrar l'abast penal del que ha passat. En la investigació, se sumaran les denúncies davant els Mossos de diversos ofesos, dels que sembla que van ser espiats, com Joana Ortega o Josep Lluís Carod-Rovira, encara que de moment no els assenyalats com a inductors dels informes: ni Germà Gordó ( CiU) ni José Zaragoza (PSC) han emprès accions penals per això encara ho van anunciar en el seu moment.

EUPV denuncia el fraccionament fraudulent de contractes del PP amb la trama Over Marketing

El portaveu adjunt d’Esquerra Unida en les Corts Valencianes, Ignacio Blanco, ha denunciat que la Conselleria de Sanitat, aleshores dirigida per Serafin Castellano, va fraccionar fraudulentament serveis en contractes menors de 12.000 euros per tal d’afavorir a l’empresari Daniel Mercado, qui va confessar davant la justícia el funcionament del presumpte finançament il·legal del PP balear i valencià en el cas Over Marketing.

Segons ha explicat Blanco, es “va fraccionar en dos contractes, com a mínim, la campanya de publicitat de les revisions mèdiques de la Conselleria de Sanitat, la mateixa tècnica que va usar el Consell per afavorir a la trama Gürtel i a l’empresari Taroncher”.

El parlamentari autonòmic ha recordat que en aquella època la Llei de Contractes de les Administracions Públiques establia que “el límit per a adjudicar a dit contractes menors eren 12.020’24 euros”. Per això, és més que sospitós que la conselleria pagara 11.719’74 euros a Traci Comunicació SL per la “realització de còpies d’emissió per a televisió i còpies de cinta per a la campanya de revisions” i 11.997 euros a MCW Europa SL (que també es va denominar Abanico de Marketing y Comunicación SL) per la “realització de la creativitat dels fullets promocionals del programa de revisions de l’estat de salut dels majors de 40 anys”. Ambdues empreses són del mateix propietari, Daniel Mercado, imputat en el cas Over Marketing que ha reconegut haver rebut adjudicacions manipulades per a finançar il·legalment al Partit Popular.

“Resulta evident que era la mateixa campanya publicitària sobre les revisions de l’estat de salut, i per tant es tracta de la vella –i il·legal- pràctica del fraccionament d’un mateix serveis en diversos contractes menors per a eludir la convocatòria d’un procediment de concurrència”, ha afirmat Blanco, qui recorda que el mateix empresari va rebre “a través d’Over Marketing al menys vuit contractes més de la Generalitat per un import superior als quatre milions d’euros”. El diputat ha anunciat que va a “demanar explicacions polítiques al Consell i a incorporar aquests fets a una nova ampliació de la denúncia presentada el passat novembre davant el jutge Castro”.

A més, Blanco denuncia que continua l’opacitat del Consell sobre els contractes amb la trama Over Marketing. “En aquest cas, no m’ha donat allò que demanava: la còpia íntegra i literal de l’expedient de contractació, incloent la petició de pressupost, l’acceptació del mateix, l’oferta i les factures. Ni tampoc m’ha repost a les meues preguntes sobre quines factures es van pagar, qui les va autoritzar, per quins conceptes i en quina data, en què consistia l’oferta o com es desglossava el pressupost”, denuncia el diputat. “Açò demostra, una vegada més, que la proclamada transparència d’Alberto Fabra és la més burda mentida”, ha conclòs.

L'assassí de Yolanda González treballa per la guàrdia civil i la policia espanyola

L'ultradretà Emilio Hellín Moro va ser condemnat el 1982 a 43 anys de presó per assassinar Yolanda González Martín, una jove estudiant basca del Partit Socialista dels Treballadors. Avui l'assassí de Fuerza Nueva s'ha canviat el nom i treballa per a la guàrdia civil i la policia espanyola en qüestions de terrorisme i crim organitzat, segons que revela El País en un reportatge publicat aquest diumenge.

Segons que ha pogut esbrinar el periodista José María Irujo, Emilio Hellín Moro es va canviar el nom fa setze anys pel de Luis Enrique Hellín. Ho va fer poc després de complir condemna (catorze anys, dels trenta), quan va decidir construir-se una nova vida. 'Ara és un dels principals assessors del servei de criminalística de la guàrdia civil, participa en investigacions judicialitzades sobre terrorisme i delinqüència, fa cursos de formació a agents de la guàrdia civil, la policia espanyola, el ministeri de Defensa, l'Ertzaintza i els Mossos d'Esquadra, fa conferències i cobra pels seus serveis del Ministeri de l'Interior', relata El País.

El diari també recorda la commoció per la mort de Yolanda González, de dinou anys: 'el divendres 1 de febrer de 1980, els militants de Fuerza Nueva Emilio Hellín Moro i Ignacio Abad Velázquez, es van presentar al domicili de Yolanda amb la intenció de segrestar-la i interrogar-la. [...] La van reduir amb violència, van escorcollar el pis i la van obligar a acompanyar-los al cotxe. [...] En un descampat fret i solitari, Hellín va obligar-la a sortir del cotxe i li va disparar dos trets al cap a menys d'un mentre de distància.'

El periodista, que relata una conversa amb Hellín per demanar-li la veritat sobre la seva identitat, també s'ha posat en contacte amb la família de González. Alejandro Arizcun, parella aleshores de Yolanda, reacciona així a la informació del País: 'Això demostra els vincles que Hellín tenia aleshores amb els cossos policíacs, i que encara manté vius. Mai no es va investigar a fons la implicació d'alguns policies en l'assassinat'.

Cardenal escocès acusat de "indecència"

Tres sacerdots i un clergue han acusat el cardenal Keith O'Brien (foto), cap principal de l'església catòlica a la Gran Bretanya, de cometre conducta inapropiada en contra d'ells. El diari britànic The Observer informa avui que el cardenal i cap de l'església catòlica d'Escòcia, va fer els abusos físics ja fa tres dècades.

Les acusacions contra O'Brien arriben en el moment en què Roger Mahony, un altre cardenal, està sent acusat d'encobrir abusos sexuals per part de sacerdots als EUA, ennuvolant els últims dies del corrupte i feixista Ratzinger XVI com a cap de l'estat mafiós.

O'Brien i Mahony es troben entre els 116 cardenals amb dret a vot per escollir al pròxim capo del Vaticà, un cop que Ratzinger dimiteix el 28 de febrer.

Durant els últims dies, el Vaticà ha estat molt ocupat intentant defensar-se d'un torrent d'informacions de corrupció, fins i tot mentre es prepara per a l'últim servei de Ratzinger el proper diumenge.

Panorama setmanal, de notícies d'Itàlia, i el diari La Repubblica van dir que un informe d'un comitè de cardenals, sobre l'última filtració de documents confidencials papals coneguda com "Vatileaks", havia descobert les denúncies d'intriga, corrupció i xantatge dins de la burocràcia del Vaticà als membres homosexuals, participants en una xarxa d'orgies, al mateix Vaticà i en cases de cardenals, i que aquest xantatge podria afectar al mateix Ratzinger i al seu germà del cor de Pardals austriac i que per això hauria dimitit, pressionat pels dos implicats posseïdors dels documents.

The Observer va informar que els quatre acusadors anglessos van presentar les seves queixes davant el Vaticà ambaixador Antonio Mennini. En una ocasió, un dels denunciants va dir que O'Brien va fer els abusos després d'haver begut tota la tarda i nit.

45 detinguts a Madrid després de les manifestacions de la Marea Ciutadana

El número de detinguts aquesta nit per les forces repressives de la dictadura feixista després de les massives manifestacions de la Marea Ciutadana s'eleva a 45, nou d'ells menors d'edat, mentre que un total de 40 persones -entre ells dotze agents de la dictadura- van ser ateses per ferides lleus o molt lleus. Vídeo a continuació.

Els detinguts van ser arrestats el passeig de les Delícies, la zona de Lavapiés i al carrer Hospital, a prop de la glorieta d'Atocha (foto), a Madrid. La policia va entrar en bars on alguns joves s'havien refugiat de l'agressió repressora provocant la indignació de la ciutadania. A la glorieta d'Atocha van ser llançades les taules i les cadires de la terrassa d'un bar a la calçada, mentre que al carrer Delícies va haver incendis de contenidors d'escombraries.

A més, una brigada mòbil de seguretat ciutadana de la Policia Nacional va intervenir 22 petards, cinc bengales i un pal a dos joves després de la manifestació en els torns de l'estació de Rodalies d'Atocha.

D'altra banda, Emergències Madrid ha informat que van assistir a un total de 40 persones ferides lleus o molt lleus, de les quals 28 d'elles eren manifestants i 12 policies.

Nou dels ferits -dos d'ells agents- van ser traslladats a hospitals per donar-los punts de sutura als qui en tenien necessitat i per realitzar radiografies, en cap cas s'apreciaven ferides de gravetat, han afegit.