diumenge, 10 de juny de 2012

CiU no pot multar per no pagar el peatge

Amb el reglament de circulació en mà, tot sembla indicar que les persones que van decidir adherir-se a la iniciativa de la plataforma #novullpagar Prou ​​Peatges de l'1 de maig no hauran de fer front a cap sanció.

"El que han fet no és sancionable, no hi ha cap norma que ho estableixi. Tot el que no estigui prohibit, està permès", explica a LaVanguardia.com el president de la secció de dret de la circulació del Col·legi d'Advocats de Barcelona, ​​Joan Carles Rio-Valle. "No hi ha cap norma en el Reglament General de Circulació que digui que no pagar el peatge sigui una infracció. I si no hi ha cap norma que ho digui, és inviable sancionar", afegeix.

En aquest sentit, sembla doncs poc probable que les 6.000 denúncies que Abertis ha fet arribar a Trànsit puguin ser tramitades. El que sí podria fer la concessionària, tot i que sembla una utopia, és denunciar als titulars dels 6.000 vehicles que van decidir no abonar l'import del peatge del passat u de maig.

"Van fer una infracció civil. És un incompliment contractual. Els usuaris de l'autopista tenen el compromís de pagar el servei que els donen per circular. És una obligació civil que es pot reclamar als jutjats. Abertis hauria de presentar 6.000 demandes, alguna cosa inviable ", esgrimeix Joan Carles Rio-Valle.

Per Rio-Valle, l'amenaça de la Generalitat de multar amb 100 euros als que secundessin la convocatòria "és una mesura coactiva, intimidatòria perquè la gent tingui por i pagui".

Ni tan sols haver passat el semàfor del peatge en vermell és sancionable. Bàsicament, perquè no és un semàfor a l'ús. "És un senyal que també està en la sortida dels garatges, però no és un semàfor de trànsit. No és el semàfor regulat pel reglament de circulació. I el senyal circular que indica peatge al que t'obliga és a parar, no a pagar", matisa el president de la secció de dret de la circulació del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

Així doncs, amb la legislació vigent, poc pot fer la concessionària de l'autopista, en aquest cas Abertis, per evitar que travessin els seus peatges a cost zero. "Seria fins i tot una detenció il·legal si intentessin paralitzar el vehicle que es negués a abonar l'import del peatge. Si forcessin a que aquest es pagués, podria ser un delicte de coacció en què incorrerien els treballadors, com a persones físiques, de l'empresa d'autopistes", recorda Rio-Valle.

Fins i tot la presència dels Mossos d'Esquadra tampoc garantiria el pagament del peatge per part dels usuaris. "La policia et pot demanar la documentació i t'has d'identificar [cosa que no poden exigir els treballadors d'Abertis]. Però no poden fer res contra els que no decideixen pagar el peatge. Seria necessari un canvi de legislació que indiqués que aquest fet és una infracció reglamentària de trànsit", sentencia aquest advocat.

França: l'esquerra guanya còmodament

D'acord amb estimacions preliminars, l'esquerra va per davant a la primera ronda de les eleccions parlamentàries, amb entre el 43% i el 46% dels vots. La UMP i els seus aliats neoliberals aconseguirien al voltant de 35% dels vots. El Front Nacional aconseguiria una mica menys del 14%, el Front d'Esquerra entre el 7% i 8%, Verds al voltant del 5% i el 3% el Mòdem.

Una abstenció rècord

A les 20 hores, la participació es va estimar entre 57,1% i 60%, per quatre enquestadors. Igual que en les anteriors eleccions parlamentàries de 2007, l'abstenció va assolir nivells rècord (60,9% de participació). Hi ha dues raons. L'elecció presidencial de fa un mes feia l'efecte per a més d'un votant de que els jocs s'han fet per treure profit a l'esquerra. D'altra banda, els debats es van centrar en la importància de la majoria socialista del futur i apagar qualsevol altra qüestió.

Col·locat per sobre de l'esquerra

Amb al voltant del 45% dels vots, l'esquerra guanya per una còmoda majoria. Però no és de color de rosa per al PS, que haurà de comptar amb els diputats del Front d'Esquerra.

Mentiders i incompetents

Ricardo Gª Zaldívar: A més de les greus conseqüències econòmiques i socials que portarà el ja confirmat rescat d'Espanya per la UE, cal ressaltar un altre fet no menys important: recordar a la ciutadania la desagradable creu que suposa estar governats per mentiders i per incompetents. Rajoy continua afegint mentides a les mentides dels últims mesos i ha fet un pas de gegant per provar la nefasta gestió de la crisi del seu equip ministerial.

És veritat que els interessos financers especulatius exigeixen als polítics, en benefici propi, l'ocultació de la realitat, però és igualment cert que els ciutadans exigim als nostres governants, en defensa pròpia, transparència informativa.

Després d'afirmar reiteradament que no hi hauria rescat, l'últim mentida del govern ha estat proclamar que és Espanya qui va demanar el rescat, i no la UE qui ha forçat a acceptar-ho. No és el mateix cridar de sortir a obrir. Encara Guindos ha declarat que es tracta "d'un préstec en condicions molt favorables que implicarà contraprestacions únicament per a la banca", podem preguntar quin grau de credibilitat li queda al Sr Rajoy i al ministre per fer-nos pensar que serà així.

En els moviments socials sabem que zero. Estem seguint els passos de Grècia, Irlanda i Portugal i la pèrdua de sobirania a mans del capital financer es farà cada vegada més patent. Vindrà la burocràcia tecnòcrata de Brussel·les a "vigilar in situ" l'evolució de les nostres variables macroeconòmiques, el pagament dels deutes i el compliment del dèficit. La resta de l'ajust ja no cal imposar-lo, ja que fa mesos que Espanya ja està "intervinguda". Perquè aquest govern mentider s'ha encarregat de fer aplicadament i per iniciativa pròpia el que se'ls ha exigit als altres països rescatats.

Però a més d'mentider aquest govern és incompetent. Contínuament se'ns ha dit que la crisi era deguda a que els ciutadans havíem viscut per sobre de les nostres possibilitats, i que per això, la prioritat havien de ser les polítiques "d'austeritat". Només ara, forçats pels esdeveniments, es reconeix que el tumor estava en el sistema financer, però el problema és que difícilment es podria haver fet una gestió més tardana i desastrosa de la crisi de Bankia i de la resta de les caixes i bancs a prop de la fallida tècnica.

La factura que ara s'estima en 100.000 milions d'euros podria haver-se reduït considerablement si el govern hagués defensat millor els interessos dels seus ciutadans davant els requeriments de banquers i especuladors (per exemple, prescindint en tot moment plantejar un quitament als creditors) i també si hagués negociat amb més professionalitat i fermesa les condicions de l'ajuda de la UE (sense acceptar, per exemple, que sigui l'Estat espanyol a través del FROB qui acabi avalant els crèdits a les entitats financeres en dificultats). I això, per no parlar de la indignitat de l'amnistia fiscal posada en marxa aquesta setmana...

Davant d'aquest govern mentider i incompetent no hi ha altra alternativa que la de seguir pressionant des de la ciutadania per forçar un canvi radical de les polítiques dirigides a sortir de la crisi. És oportú recordar, encara que sigui sintèticament, quatre propostes ineludibles i llargament recolzades per moviments socials com ATTAC. Són aquestes:

1. Creació d'una comissió formada per persones amb acreditada experiència en el món de les finances i de l'economia mundial que depuri les responsabilitats dels causants de la crisi del sistema financer espanyol.

2. Consolidació d'una potent banca pública en base a les nacionalitzacions realitzades, amb la qual finançar i estimular una reactivació econòmica sostenible, generadora de riquesa social i d'ocupació decent.

3. Auditoria del deute públic i privada existent, amb una investigació detallada i rigorosa dels contractes de deute vigents, tendent a identificar i rebutjar aquells considerats il·legítims.

4. Modificació dels acords de la UE en matèria de fiscalitat i que permetin dotar el Banc Central Europeu de poders per emetre títols propis de deute públic, amb què finançar el seu pressupost i les necessàries ajudes als països i als estats.

¿Utopies d'una esquerra radical? En Attac pensem que no. Cal no oblidar que l'aplicació del programa del partit de l'esquerra grega, Syriza, si guanya d'aquí a uns dies les eleccions -com és ben possible-, pot ajudar a fer despertar a una ciutadania europea letàrgica i resignada a acceptar tot el que està imposant la troica (Brussel·les, el Banc Central Europeu, el Fons Monetari Internacional). Fins quan?

Ricardo Gª Zaldívar, doctor en Economia i president d'Attac Espanya

EH Bildu: coalició de l'esquerra abertzale

EH Bildu és la nova denominació amb la que la coalició que integren l'esquerra abertzale, Eusko Alkartasuna, Aralar i Alternatiba concorreran de forma conjunta a les pròximes eleccions autonòmiques basques.

En l'acte a Donostia han participat desenes de militants i càrrecs públics d'aquestes quatre forces polítiques, així com els seus principals dirigents, entre els quals hi havia Rufi Etxeberria (esquerra abertzale), Pello Urizar (EA), Patxi Zabaleta (Aralar) i Oskar Matute (Alternativa).

El diputat d'Amaiur al Congrés Xabier Mikel Errekondo i el diputat general de Guipúscoa, Martín Garitano, han estat altres dels assistents a l'esdeveniment, que s'ha desenvolupat en un context senzill sense més emblemes que el nou logotip de la coalició, "ehbildu", escrit en minúscules, amb les seves dues primeres lletres en gris i la resta en verd, i una taca d'aquest mateix color, que suggereix el mapa d'Euskal Herria, envoltant la lletra "e".

Compromesos amb "la pau i la solució"

Durant la presentació, en la qual no s'han revelat noms de possibles candidats electorals, el parlamentari basc d'Aralar Dani Maeztu ha llegit un comunicat per recordar els compromisos de la seva coalició amb "la pau i la solució" al problema de la violència, la "justícia social", la "democràcia directa", "les dones i els joves", "l'euskera" i "contra el racisme i la xenofòbia".

A més, Maeztu ha reivindicat "tots els drets per a tothom" amb l'objectiu de "construir la pau", i ha reiterat que EH Bildu "es posicionarà en contra de totes aquelles actuacions que vulnerin els drets fonamentals".

El dirigent abertzale ha reclamat "el reconeixement i el respecte dels drets col·lectius que li corresponen a Euskal Herria com a base per a la superació del conflicte", i alhora ha recalcat que "l'eina democràtica per aconseguir decidir aquí-a Euskal Herria-serà el dret a decidir".

"Vivim aquí, treballem aquí i volem decidir aquí", ha insistit Maeztu, precedit moments abans en l'ús de la paraula per la membre de Alternatiba Amaia Agirresarobe, qui ha mostrat la seva convicció que EH Bildu es convertirà en "el nexe comú entre tots els sobiranistes i independentistes d'esquerres".

Agirresarobe ha revelat que la seva coalició "aspira a ser el referent polític de tots els que denuncien l'immobilisme dels governs davant l'oportunitat històrica" ​​que viu Euskadi.

Ha postulat així mateix a EH Bildu com l'opció dels que "veuen en l'horitzó electoral l'oportunitat històrica de superar les il · legalitzacions, les vulneracions de drets i els subterfugis dels que busquen aconseguir mitjançant trampes la legitimitat que la ciutadania els nega".

Agirresarobe ha reiterat que la seva coalició serà una "eina" per "aglutinar majories en pro de la pau, la justícia, la llibertat i la defensa de tots els drets de totes les persones".

S'ha referit així mateix a l'ajuda de la Unió Europea a la banca espanyola, que ha titllat de "rescat", després del que ha responsabilitzat als que la "han sol·licitat" de "vulnerar diàriament els drets dels ciutadans".

Schäuble: "No són els bancs, sinó Espanya, qui rep els diners"

Al contrari que el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, quan va anunciar la decisió d'Espanya, els mitjans internacionals no defugen la paraula "rescat". Per la seva banda Wolfgang Schäuble, el ministre de Finances democratacristià, acull "amb alegria" el "afany" de l'economia espanyola per part dels seus devots addictes del Govern del PP, per "resoldre els problemes dels seus bancs amb diners dels fons europeus", però aclareix: "No són els bancs, sinó Espanya, qui rep els diners". I són els espanyols els que pagaran els interessos, no els banquers del PP-PSOE.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que va comparèixer hores després, tampoc va esmentar una paraula que sembla tabú en aquests moments. I és que no cal oblidar l'estomacada electoral sofert fins ara per tots els executius dels països que al seu dia van haver de ser rescatats.

Però és aquest un rescat igual al de Grècia, Portugal i Irlanda? No, s'encarrega de matisar l'agència neoliberal dpa des de Brussel.les. En primer lloc, perquè es limita als bancs. Madrid no necessita els diners per cobrir una fallida estatal després de les retallades brutals pressupostaris realitzats, sinó que rep un crèdit amb una sèrie condicionants: sanejar els seus bancs i reformar el sistema financer, és a dir, fer el que els interessa als banquers neoliberals alemanys i francesos.

El préstec no implica que el Govern espanyol hagi necessàriament realitzar noves retallades econòmics i reformes polítiques. La Comissió Europea supervisarà només les reformes en el sector bancari. El pressupost estatal espanyol segueix sent sòlid. La seva crisi es deu als bancs i al sector immobiliari.

Per què s'ha precipitat la petició espanyola de demanar ajuda? Perquè una nova fita està a la volta de la cantonada: les eleccions a Grècia el proper 17 de juny. Si de les urnes no surt un Govern format per socialistes i conservadors, es desencadenaran noves turbulències als mercats financers. Molt probablement, Grècia abandonaria l'euro. Amb el suport a Espanya, es deixa clar que la resta de la unió monetària és estable.

La classe política alemanya neoliberal de la CDU i l'FDP es frega les mans i "saluda amb optimisme el pas fet per Espanya per refinançar part dels seus bancs amb diners europeus", els interessos aniran de tornada a Alemanya que és qui fins ara s'ha enriquit amb la crisi generada als altres "socis" cretins i submisos del PP a la CEE.

Philip Rosler, ministre d'Economia neoliberal de Merkel i el Bundes Bank, ha assenyalat que aquest és "un pas necessari en la bona direcció", que "contribuirà en gran mesura a aconseguir transparència i restaurar la confiança dels mercats financers".
"No són els bancs, sinó Espanya, qui rep els diners"

Per la seva banda Wolfgang Schäuble, el ministre de Finances democratacristià, va acollir "amb alegria" el "afany" de l'economia espanyola per part dels seus devots addictes del Govern del PP, per "resoldre els problemes dels seus bancs amb diners dels fons europeus", però aclareix: "No són els bancs, sinó Espanya, qui rep els diners". Schäuble vol que sigui el Mede (Mecanisme Europeu d'Estabilitat), que començarà a operar al juliol, el que proveeixi a Espanya dels fons necessaris per al seu sistema bancari, perquè, segons ell, és "més eficient" que l'actual FEEF (Fons Europeu d'Estabilitat Financera).

"Qui ha vist el teu perfil?": Nova fórmula per estafar a Facebook

La curiositat dels usuaris per saber qui visita el seu perfil pot jugar-los una mala passada. Una nova fórmula de falsa aplicació que consisteix en un enllaç escurçat i aquest redirigeix ​​a una xarxa d'anuncis que permeten a l'estafador lucrar-se amb cada impressió.

Els estafadors cada vegada més fan esforços per obtenir beneficis desenvolupant nous sistemes d'engany a Facebook. És per això que s'han fet tan famoses les xarxes de publicitat, que permeten guanyar uns diners fàcil sense necessàriament danyar l'ordinador de l'usuari o almenys sense afectar de forma directa.

Aquesta nova estafa és un 'post' que apareix en el mur de Facebook que té un enllaç escurçat. La seva única funció, un cop s'ha fet clic sobre ell, és comprovar el país d'origen del visitant i, en funció del resultat, introduir-lo en una cadena de redireccionament vinculats a iFrames amb anuncis de tot tipus de productes i serveis, cupons de regal o jocs d'atzar que sol·liciten les dades personals del visitant.

Segons ha informat la companyia de seguretat GData, aquesta aplicació és l'anomenada 'Checker' i, tan bon punt s'instal·la, afegeix al mur de Facebook una publicació amb un llistat de les que són, en teoria, les últimes persones que han vist un determinat perfil, encara que realment no és cert i només té finalitats fraudulentes.

Alguns modes de protegir-se


GData recomana als que siguin víctimes d'aquest frau que esborrin la publicació immediatament, perquè no sigui visible per més amics de l'usuari. És important no instal · lar qualsevol aplicació si no se sap d'on prové, encara que procedeix de amics, ja que podeu perjudicar l'ordinador.

També s'aconsella que l'usuari no navegui si porta l'opció algun perfil social, ja que estafadors poden manipular el navegador i utilitzar els perfils socials de l'usuari per difondre spam i enllaços no desitjats.

És important seleccionar l'opció de "tancar sessió" quan l'usuari abandoni les xarxes socials, especialment si s'ha connectat des d'ordinadors públics en universitats, hotels, cibercafès o biblioteques.

Per descomptat, també es recomana no acceptar amics indiscriminadament, especialment desconeguts, assegurar-se tenir una contrasenya prou segura, configurar la privacitat de les actualitzacions d'estat, fotos i informació i tenir un bon sistema d'antivirus per protegir el PC.

Chávez responsabilitza el Banc Mundial de la crisi econòmica

"Qui té els dies comptats és el Capitalisme i els seus organismes com el Banc Mundial (BM), i no el govern de Veneçuela", va afirmar el president Hugo Chávez, en resposta a les declaracions emeses per Robert Zoellick, cap del BM, afegint que "bona part de les culpes" per la crisi mundial les té el BM.

El president de Veneçuela, Hugo Chávez, va afirmar avui que el Banc Mundial (BM) s'ha convertit en "un signe de la crisi" econòmica global i "del desastre del capitalisme", en referir a les declaracions del president d'aquesta instància, Robert Zoellick, en assenyalar que els dies del govern veneçolà estaven comptats.

En el marc d'una trobada bilateral amb una delegació russa a la capital veneçolana, Chávez va expressar que "jo crec que el que té els dies comptats és el capitalisme mundial". "A paraules nècies, oïdes sordes", va sentenciar el mandatari.

"El Banc Mundial és part i bona part de les culpes del desastre que avui té el món, començant pel món del nord (...) Aquesta sí que és la veritat. Estic parlant amb la veritat", va declarar el mandatari.

Cooperació amb Rússia

Veneçuela i Rússia van subscriure diversos acords bilaterals en matèria de defensa i comerç aquest dissabte, en el marc de la visita d'una delegació de Moscou a Caracas.

En aquest sentit, Moscou atorgarà un crèdit per quatre mil milions de dòlars per a la formació tècnic-militar, que inclou els components d'aire, terra i aigua.

"Veneçuela té dret a defensar-se. Tenim a més l'obligació constitucional de mantenir una força armada ben equipada ", va justificar el president Hugo Chávez.

"No tenim intenció d'agredir a ningú, sinó de defensar la sobirania nacional", va afegir.

En matèria energètica, el president va destacar que "Rússia i Veneçuela som dos gegants petroliers. Dos gegants energètics ". Per això, va estimar que en el bloc Junín 6 de la Faixa Petrolífera de l'Orinoco estaran extraient prop de 20 mil barrils diaris de cru mitjançant l'empresa mixta Petromiranda, constituïda pel Consorci Rus Petrolier i l'estatal Pdvsa.

Va explicar, a més, que es va avaluar l'avanç dels projectes petroliers en el Bloc Carabobo de la Faixa, així com els gasífers en el camp roba-ho de Paraguaná (oest).

Així mateix, Hugo Chávez va destacar que el banc rus-veneçolà "ja té dividends" i ha aportat "en només uns mesos d'operació a Moscou" prop de cinc milions de dòlars. Ha apuntat que aquest també va obrir oficines a Caracas (capital veneçolana) i continuarà expandint-se.

En matèria comercial subratllar l'avanç de l'exportació de flors veneçolanes a Rússia i aprofundiran el treball de producció per l'exportació de plàtan, banana, cafè, cacau, derivats de la iuca, de polímers, entre d'altres.

Rescat: Es consuma l'engany

Juan Torres López: Primer els governs els van crear les condicions perquè financessin una bombolla de crèdit sense precedents i amb la que han guanyat dotzenes de milers de milions d'euros. Van dictar lleis de sòl perquè els promotors els demanessin préstecs que finançaran construccions en totes les cantonades d'Espanya, que anirien quedant buides i sense vendre cada vegada en major nombre. Van augmentar les facilitats fiscals per promoure les vendes i desincentivaron el lloguer i el consum col·lectiu de serveis d'oci o residència.

Només de 2000 a 2007, els bancs van multiplicar el crèdit total destinat a l'activitat productiva per 3,1, el dirigit a la indústria per 1,8, el de la construcció per 3,6 i per 9 el dirigit a l'activitat immobiliària. I això que cada vegada disposaven de menys dipòsits per generar-: el 2000 la banca espanyola rebia 1,43 euros en dipòsits per cada euro que concedia a crèdit, mentre que el 2007 només 0,76 euros.

No contents amb els beneficis que els donava el negoci immobiliari que condemnava el monocultiu a l'economia nacional, van imposar polítiques de baixos ingressos i retallades salarials perquè les famílies i petits empresaris visquessin en el tall de la navalla i haguessin de endeutar fins a les celles.

Però no contents amb obtenir beneficis normals, els bancs van utilitzar als seus taxadors per augmentar artificialment els actius sobre els quals anaven a donar crèdits, per així generar més deute i cobrar comissions més suculentes i van recórrer a tot tipus de pràctiques comercials predatòries per fomentar el consum : manejaven al seu capritx els índexs de referència, incloïen l'abusiva clàusula que autoritza al banc a vendre el pis en subhasta notarial si es produeix l'impagament del deute, reclamaven imports elevadíssims per comptes que creien cancel·lades, cobraven comissions lleonines (més que en qualsevol altre lloc d'Europa) per qualsevol cosa, giraven una i altra vegada un rebut inatendido pel client generant múltiples despeses de reclamació per un mateix deute, embargaven saldos en comptes corrents sense respectar el que estableix la llei...

Fins a quatre folis m'ocupa el llistat de males pràctiques que han recopilat les associacions d'usuaris, és impossible consignar totes aquí. I això, per no parlar de les estafes estrella, que han pogut suposar un autèntic robatori d'entre 12.000 i 15.000 milions d'euros, si no més, mitjançant les participacions preferents, les clàusules sòl, etc.

Mentre succeïa tot això, les autoritats van deixar fer, van consentir els abusos bancàries i permetre que es inflase la bombolla sense parar, sense fer cas a totes les advertències.

L'actual ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, deia el 2003: "no existeix una 'bombolla immobiliària' (...) el concepte de bombolla immobiliària és una especulació de l'oposició que parla insensatament de l'economia de maó i oblida que la construcció és un sector fonamental per al'economia del país i en el qual treballen prop d'un milió de persones "(El Mundo 2 octubre 2003). I el més tard ministre d'Economia, Pedro Solbes, afirmaria que els que auguraven el risc de recessió per aquesta causa "no saben res d'economia" (El País, 11 de febrer de 2008).

Els dirigents d'un i altre partit negaven el que fes falta, per molt evident que fos per a la resta dels espanyols, per tal de deixar que els banquers i els grans empresaris de la construcció literalment es folraran a costa de tots els espanyols.

El governador del Banc d'Espanya que havia col·locat el PP, Caruana, es passava per l'arc del triomf la denúncia dels seus inspectors que el 2006 li assenyalaven formalment que no es feia res davant d'un endeutament creixent i molt perillós de la banca espanyola. Però això sí, no hi havia declaració seva o més tard del seu successor, el socialista Férnandez, en la qual no reclamessin moderació salarial i retalls de despesa social.

Però gràcies a tot això, els bancs espanyols es van convertir en els més rendibles de l'univers, just, això sí, en la mateixa mesura que situaven a la nostra economia entre les més vulnerables.

Quan va esclatar la bombolla i ja no s'anava a poder dissimular el que havia passat, l'immens negoci que els bancs havien fet a costa del deute, tots van consentir en dissimular.

Permetre que els bancs declaressin en balanç els actius danyats a preus d'adquisició sent còmplices així d'un engany descomunal que va ferir de mort la credibilitat de la nostra economia perquè, per molt que Zapatero digués el setembre de 2008 -com li dictaven Botín i companyia- que el sistema financer espanyol era "el més sòlid del món", els inversors i prestadors internacionals sabien el que de veritat havia fet la banca espanyola.

Els dos grans partits, als quals se sumen els dels nacionalistes de dretes de Catalunya i el País Basc, van col·locar a les caixes d'estalvis als seus amics i militants i van crear una xarxa de oligarquies provincials que va encoratjar l'especulació, va estendre la corrupció i que va començar a portar al desastre a la gran majoria de les entitats, al convertir-les en clons dels bancs privats, sense tenir capacitat real ni naturalesa legal per ser-ho.

I per facilitar la recuperació dels bancs més grans i deixar-los-hi tot el mercat van consensuar la llei de caixes que les portava a la seva bancarització forçada, per provocar més aviat la seva caiguda i el reforçament per aquesta via dels bancs més grans.

És clar que, a canvi, aquests mateixos partits han rebut centenars de milions de préstecs per anar guanyant les eleccions, ara un després un altre, que no tornen, i han pogut col·locar en els seus consells d'administració, o en els d'empreses participades, a dotzenes d'ex dirigents o socis.

Després, quan el sistema saltava pels aires perquè als alemanys els consumia l'ànsia de cobrar els préstecs que amb la mateixa compulsió havien donat als bancs espanyols, tots es van concitar per negar que anaven a demanar un rescat. Deu dies fa que ho negava rotund el president Rajoy: "no hi haurà cap rescat de la banca espanyola" (EFE 28 de maig).

I quan ho han demanat, neguen el que efectivament han demanat: 100.000 milions d'euros per lliurar a la banca i que pagarem tots els espanyols. Neguen que hagi de tenir efecte sobre el dèficit i la prima de risc, quan serà l'Estat qui hagi de tornar (com ho farien unes entitats que es capitalitzen precisament perquè no tenen diners?) I tracten de fer creure que és una cosa positiva i una ajuda generosa: "Les notícies que portem avui són positives", va dir el ministre de Guindos quan començava la roda de premsa que va donar ahir per anunciar el rescat.

Ens han enganyat a tots quan diuen que van a rescatar Espanya quan el que faran és enfonsar-la per anys. Ens han enganyat els bancs, ens han enganyat els governs del PSOE i del PP. Ens han enganyat els dirigents europeus que estan borratxos d'ideologia neoliberal i no s'adonen que les mesures que prenen porten al desastre als països que les apliquen (o potser és que està millor l'economia de Portugal, per no parlar dels ciutadans portuguesos, des que va ser "rescatada"?). Ens ha enganyat el Fons Monetari que s'ha tret de la màniga un informe corre-cuita només per justificar la decisió ja presa i en el qual xifra les necessitats de finançament de la banca espanyola en una forquilla que situa, ni més ni menys, que entre 45.000 milions i 119.000 milions d'euro. En què quedem?

I ens enganyaran aquesta tarda el president Rajoy i el Príncep Felip si és que definitivament s'han anat a veure el partit de futbol quan cridin ¡Espanya, Espanya!, Perquè el que estan demostrant és el contrari: Espanya, els espanyols de sota, els importem un rave. Ells i la resta dels polítics que han permès el que acabo d'assenyalar, al costat dels banquers i els grans beneficiaris de la bombolla i de la crisi, que haurien de viure 500 anys més per gaudir de tot el que han guanyat a costa de els espanyols, són els responsables d'aquest engany descomunal. Cal demanar-los comptes a tots i fer-los fora per sempre.

Juan Torres López, Catedràtic d'Economia Aplicada en la Universitat de Sevilla

Els terroristes sirians tenen armes químiques procedents de Líbia

Els grups extremistes sirians que combaten contra el Govern de Damasc tenen armes químiques subministrades des del territori libi pels aliats de l'OTAN que s'han apoderat d'un país trencat i en guerra civil després de l'assassinat de Gaddafi per l'OTAN. Segons aquestes informacions, actualment els terroristes s'entrenen en l'ús de gasos tòxics de guerra al territori turc, amb l'objectiu de llançar un atac contra civils per després responsabilitzar a l'Exèrcit sirià amb els altaveus de la propaganda feixista internacional.

"Qualsevol informació que es publiqui ara o en endavant sobre possible ús d'armes químiques per l'Exèrcit sirià significarà que els terroristes han utilitzat aquestes armes contra la població i acusen d'això a les forces armades i el Govern de Síria", afirma la premsa siriana a la qual cita Fars.

Aquest diumenge, els activistes sirians de drets humans i els observadors de l'ONU van informar sobre nous enfrontaments entre l'Exèrcit i l'oposició armada. Així, un barri cèntric de Damasc es va convertir la vigília en escenari d'un violent combat que es va allargar durant 12 hores.

Segons observadors de l'ONU, els grups armats van obrir foc amb llançagranades, disparant contra una central elèctrica i sis autobusos.

Imatges gravades per uns testimonis també mostren barricades de pneumàtics en flames aixecades en alguns carrers de la capital siriana per grups de veïns que intentaven així impedir l'avanç de les forces governamentals.

De moment, no hi ha informació sobre víctimes

D'altra banda, agències internacionals van informar sobre la mort d'almenys 52 civils víctimes d'enfrontaments que es van produir la vigília en altres localitats sirianes.

Mentrestant, la principal formació opositora del país àrab, el Consell Nacional Sirià (CNS), va triar ahir a la nit a l'activista kurda Abdel Basset Sayda com el seu nou cap. Sayda, de 56 anys, substituirà Burhan Ghalioun, que va dimitir davant les crítiques dels Comitès de Coordinació Local, un altre grup de l'oposició siriana.

Des de fa un any, Síria és escenari d'enfrontaments armats entre les forces de seguretat i l'oposició que han causat més de 12.000 morts, segons estimacions de l'ONU. Per la seva banda, les autoritats del país reporten més de 2.500 morts entre militars i agents de l'ordre públic i almenys 3.200 morts entre la població civil.

CCOO i UGT: la reforma més urgent era la del sistema financer

UGT i CCOO han fet públic un comunicat en què, després de conèixer la decisió de l'Eurogrup -a petició del Govern de Rajoy- de concedir un préstec a l'Estat espanyol per al rescat del sistema financer, es ratifiquen en l'exigència del moviment sindical de què la primera reforma que necessitava aquest país no era la laboral sinó la del sistema financer.

CCOO i UGT adverteixen que els fets no deriven d'una iniciativa voluntària de l'Executiu de Rajoy, sinó que obeeix a una imposició de les autoritats europees.

Els dos sindicats consideren, d'altra banda, que el rescat del sistema financer espanyol demostra, tant la incapacitat dels nostres governants d'impulsar una veritable reforma de les entitats financeres espanyoles, com l'absència d'una estratègia concertada i ambiciosa per afrontar la sortida de la crisi econòmica per la que travessa Espanya. Una sortida que no serà possible si paral·lelament el Govern espanyol no activa una reforma fiscal orientada a dotar l'Estat dels recursos necessaris per desenvolupar les polítiques públiques, la reactivació econòmica i de cohesió social.

UGT i CCOO denuncia igualment la pèssima pedagogia política davant la ciutadania que suposa disposar de grans recursos econòmics per fer front al sanejament i rescat del sistema financer espanyol, i la nul·la voluntat de la Unió Europea i del Govern de Mariano Rajoy de buscar i lluitar per finançament i recursos per garantir l'Estat de benestar i l'atenció de les persones que pitjor ho estan passant.

CCOO i UGT creuen oportú preguntar-se si el préstec derivat del rescat passa a engreixar el deute de l'Estat espanyol, com podrà tornar-lo i d'on va a treure la liquiditat necessària. Per això, és imprescindible la màxima transparència i tota la informació a lasocietat espanyola del procés a seguir i de les seves possibles conseqüències socials.

Alhora UGT i CCOO consideren que s'han d'exigir responsabilitats a aquells que ens han portat a aquesta situació i que estan eludint sistemàticament donar explicacions a la societat espanyola.

CCOO i UGT alerten sobre l'impacte que les mesures de sanejament de les entitats financeres poden tenir en l'ocupació del sector. "Lluitarem decididament perquè la mala gestió d'alguns directius de bancs i caixes i la incapacitat de les autoritats polítiques no acabin pagant, una vegada més, els treballadors i treballadores d'aquestes entitats", conclouen els dos sindicats.

Finalment, UGT i CCOO lamenten novament que, donada la transcendència de les mesures adoptades, el Govern no hagi convocat als agents socials i que no hagi estat el propi President qui hagi donat explicacions a la ciutadania espanyola.