dilluns, 18 de juliol de 2011

Declaració del PCE davant el 75 aniversari del cop d'Estat que va minvar l'experiència democràtica de la II República

En motiu del 75è aniversari de l'aixecament feixista contra la IIa República, la responsable de Memòria Històrica del PCE, Glòria Aguilar ha fet pública en el dia d'avui una declaració oficial en què assenyala que un 18 de juliol de 1936, fa setanta-cinc anys, un cop d'Estat, fruit d'una conspiració acuradament preparada , va minvar l'experiència democràtica de la II República i va desencadenar una cruenta guerra civil. Després vindrien gairebé quaranta anys d'un cruel règim que no va acabar fins a la mort del dictador. "Avui com el 1936, els poders econòmics clamen per l'empitjorament de les condicions de vida dels ciutadans per conservar els seus privilegis".

Fa trenta-dos anys que la Constitució i l'anomenada Transició espanyola van donar per oficialment liquidat aquell període, però tot i això els seus ressons encara no s'han extingit. No s'han apagat les esperances de regeneració de la vida pública espanyola que va suscitar el règim republicà. No són morts els desitjos de justícia social que van portar a centenars de milers de dones i d'homes a lluitar al front per la República.

No hem volgut ni sabut consolar el plor de les víctimes de la repressió. Més encara davant el legítim desig de reivindicar la memòria i enterrar als seus de manera digna de molts dels seus familiars primer vam oposar el silenci i el menyspreu; després la desídia; finalment aquest pot ser l'únic país democràtic del món que condemni a jutges que pretenen investigar els crims de la dictadura mentre els botxins segueixen impunes.

Després de setanta-cinc anys avui és més necessari que mai anar a la memòria històrica per extreure'n algunes lliçons vitals en un present convuls com el nostre en què els poderosos tornen a acudir a l'"estat de necessitat" per negar al poble els seus més elementals drets i conquestes.

És difícil imaginar que els tancs de l'exèrcit espanyol tornin a envaïr els carrers per combatre als seus conciutadans. No obstant això això mateix està passant en altres pobles del món i l'excusa és la mateixa que el 1936: "l'anarquia", "el desgovern", "la incapacitat" dels governants legítimament elegits, una excusa que, com en 1936, té un terrible preu en vides humanes i suposa un terrible retrocés per a la humanitat.

A Espanya, avui com en 1936, els poders econòmics clamen per l'empitjorament de les condicions de vida dels ciutadans per conservar els seus privilegis. No necessiten iniciar cap guerra civil.

En nom del "rigor", de l'"inevitable" i amb la poderosa ajuda d'un exèrcit al que ells anomenen "el mercat", composat per especuladors sense escrúpols i polítics complaents amb els seus dictats, pretenen donar un cop d'estat incruent però fatal als drets reconeguts en aquesta Constitució que tant lloen.

La Història mai es repeteix, però sí que ens deixa algunes lliçons i de totes elles potser la del 18 juliol 1936 sigui una de les més importants: el poble que es resigna i no lluita pels seus legítims drets és víctima de l'horror i de l'oblit. Qui lluita per ells, tot i les derrotes, aconsegueix mantenir viva la flama de la igualtat i de la justícia. Franco va guanyar el 1936 però no va vèncer als espanyols. "El mercat" ens combat en tots els fronts, però no vencerà tampoc als espanyols i els europeus, si sabem combatre'l.

Quan es compleixen 75 anys de l'aixecament militar que inicià Franco a Melilla, des del PCE seu Secretari General, José Luis Centella "reclama una vegada més que s'acabi la injustícia històrica de mantenir a milers de demòcrates enterrats sense identificar en fosses comunes mentre el Dictador "ja continuat dient," que mentre la persona que inici una guerra que cost més d'un milió de morts aquest enterrat amb tots els honors en un gran mausoleu les víctimes segueixen enterrades en les cunetes d'aquest país ".

Finalment, des del PCE es demana justícia i reparació mitjançant la retirada de la Tomba de Franco de la Vall dels Caiguts i l'ampliació de llei de Memòria Històrica per al just rescabalament de les víctimes i els seus familiars.

El polèmic vídeo sobre els negocis de Rosell


Un reportatge de la cadena brasilera Rede Record acusa al president blaugrana de negocis fraudulents amb Ricardo Teixeira i Cláudio Honigman.

El president de l’FC Barcelona podria estar involucrat en una operació fraudulenta amb una Corredoria del Brasil, Alpes, segons la cadena brasilera Rede Record. En l’escàndol estarien implicats l’especialista en mercats financers Cláudio Honigman, el president de la federació brasilera de futbol, Ricardo Teixeira, i el president blaugrana, Sandro Rosell. En l’operació, haurien guanyat més de cinquanta milions de reals brasilers. La cadena apunta que els tres amics van fer negocis amb accions que no tenien dret a gestionar i amb empreses fantasma, segons s’explica en aquest vídeo que té una segona part que es troba a YouTube. A l’entorn del club blaugrana ja s’han posat nerviosos amb aquest vídeo que mostra alguns dels sospitosos negocis que Rosell té al Brasil.

Miralles: "Si el PSC busca el centre polític pactant amb CiU la Llei Òmnibus, nosaltres seguim a l'esquerra centrats en donar alternatives a CiU"

“Si el PSC busca el centre polític, pactant amb CiU la tramitació de la Llei Òmnibus, nosaltres seguim a l’esquerra centrats en donar alternatives a CiU”. Això ha declarat Jordi Miralles, coordinador general d’EUiA i diputat, un cop fet públic aquest migdia al Parlament l’acord entre CiU i el PSC sobre la tramitació de la Llei Òmnibus, amb la compareixença d’Oriol Pujol i Joaquim Nadal. Miralles, ha expressat la seva “sorpresa” per aquesta compareixença del PSC amb CiU i ha dit que aquesta llei de CiU “és un pas enrere en la qualitat democràtica” i amb la qual “pretenen consolidar legislativament les retallades i reduir la garantia legal de les prestacions públiques i les polítiques socials”. Per la qual cosa el diputat d’ICV-EUiA ha afirmat que, per a la gent d’esquerres, “és molt preocupant aquesta via per centrar-se el PSC en la política catalana.”

Aquest matí la Comissió Permanent d’EUiA ha fet una crida “a sortir al carrer” aquesta setmana per a “continuar els actes i les mobilitzacions cíviques i unitàries contra les retallades, els Pressupostos i la Llei Òmnibus”. Aquesta setmana a molts barris i localitats d’arreu de Catalunya hi haurà actes –com el de demà organitzat per la Plataforma Prou Retallades a Barcelona-, concentracions i manifestacions en defensa del sistema públic de salut i dels serveis públics en general i contra les retallades. En la seva crida, la formació d’esquerres també inclou la manifestació que sota el lema ‘Aturem les retallades’ ha convocat pel pròxim dimecres 20 de juliol el moviment 15-M a Barcelona (19 hores plaça Catalunya).

Així mateix, demà dimarts, 19 de juliol, a les 18.30 hores, la portaveu d’EUiA i diputada, Mercè Civit, participarà a la mobilització en defensa del sistema públic de salut convocada a la comarca del Baix Llobregat per la plataforma Prou retallades! El punt de sortida serà la plaça Catalunya de Cornellà i acompanyaran Civit la responsable del sector Salut d’EUiA, Lola Castro, i la coordinadora d’Alternativa Jove-Joves d’EUiA, Lorena Vicioso.

CiU i PSC pacten les lleis òmnibus perquè arribin al Parlament

Els socialistes han aconseguit modificar parts d'aquestes lleis que consideraven claus a canvi de no presentar una esmena a la totalitat.

CiU i PSC han arribat al primer gran acord de la legislatura que permetrà que les lleis òmnibus siguin admeses a tràmit i puguin ser debatudes al Parlament de Catalunya. El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, i el del PSC, Joaquim Nadal, han aparegut junts en roda de premsa per escenificar aquest acord. Bàsicament, el pacte suposa que el Govern cedeix en algunes qüestions claus pels socialistes a canvi que aquests no presentin esmenes a la totalitat, malgrat Nadal ja ha anunciat que sí presentaran esmenes parcials. La primera de les cessions ha estat dividir la llei, de moment en tres parts, ja que pel PSC la llei inicial era "indigerible i manifestament millorable". A partir d'aquí, els canvis més significatius que han aconseguit els socialistes són el manteniment dels governs territorials de Salut, aclariments en algunes estructures administratives i la distinció específica de tràmits per obrir nous negocis.

Sobre els motius del pacte, Nadal ha explicat que "la ciutadania espera gestos que no sempre han de ser de confrontació" i ha insistit que "hem aconseguit canvis importants". Per la seva banda, Pujol ha argumentat que "sumar és millor que restar, el país ens obliga a sumar, però és que a més nosaltres volem fer-ho". Pujol també ha reconegut que "CiU és conscient que no té majoria suficient".

La vaga de taxistes bloqueja el port i l'aeroport d'Atenes contra la liberalització del sector

Centenars de taxistes han bloquejat avui amb els seus automòbils els accessos a l'aeroport d'Atenes i al port del Pireu, com a part d'una vaga de 48 hores que ha generat greus problemes als turistes.

Milers de persones van haver de arrossegar enmig de la calor les maletes fins i des de l'aeroport i als ferris i utilitzar el ferrocarril que va a la terminal aèria en comptes de l'autopista.

Els taxistes protesten amb la vaga contra l'obertura del seu ofici. Fins ara les llicències per a taxis estaven limitades a unes 14 000 per Atenes i 30.000 per tota Grècia. Fins fa poc un permís costava fins a 150 000 euros (uns 210.$ 000).

Amb l'obertura exigida per la Unió Europea (UE), tot aquell que tingui un permís de conduir pot adquirir una llicència per uns 3.000.Els taxistes temen que amb la nova competència caiguin els seus ingressos, a més que la llicència que van adquirir a tan alt preu ha perdut tot el seu valor.Els taxis són propietat a Grècia fonamentalment dels seus conductors, no hi ha empreses dedicades al sector.

Aralar demana al Govern espanyol que condemni el franquisme i la revolta militar de 1936

Aralar ha registrat una iniciativa al Parlament de Gasteiz amb la finalitat que el Govern espanyol condemni el franquisme, així com l'alçament militar de 1936.

La portaveu d'Aralar al Parlament de Gasteiz, Aintzane Ezenarro, ha manifestat que "els que com el PP i PSOE insisteixen en la memòria que se'ls deu a les víctimes del terrorisme, tenen encara molt camí per recórrer en relació a les víctimes del franquisme ".

Segons la seva opinió, "l'Estat ha de condemnar de forma explícita la dictadura franquista" i ha de declarar nul·les "de ple dret" totes les sentències repressives dictades durant la dictadura, així com "reconèixer i reparar a les víctimes del franquisme que encara segueixen esperant ".

Segons l'opinió de Ezenarro, "tant PP com PSOE insisteixen en la necessitat de memòria i reconeixement de les víctimes del terrorisme, però, però, no ho fan amb les mateixa insistència pel que fa a la veritat, justícia i reparació que es mereixen les víctimes del franquisme ".

Segons ha afirmat, "no és admissible que per no avançar en el reconeixement a aquestes víctimes, s'escuden en que s'obririen moltes ferides"."Sense memòria no podrem arribar a tancar cap ferida", ha afegit.

Rússia no reconeixerà els "rebels libis"

El ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov, ha afirmat avui dilluns que el seu país no reconeixerà el Consell Nacional de Transició com a govern legítim de Líbia.

El canceller rus, Serguei Lavrov, ha fustigat avui la postura dels Estats Units i d'altres països d'Occident en relació amb el reconeixement al Consell Nacional de Transició (CNT) dels rebels libis.

Rússia reconeix al consell com a interlocutor en les negociacions, però no com a únic representant legítim del poble libi, va aclarir Lavrov durant una roda de premsa.

El cap de la diplomàcia russa es va pronunciar arran de la recent reunió del grup de contacte internacional sobre Líbia, en el qual la Unió Europea i els Estats Units expressar un tàcit suport als líders rebels.

Si es tracta de reconèixer al CNT com a únic representant legítim del poble libi, no compartim aquesta postura, va subratllar el canceller de forma emfàtica.

Lavrov ha considerat que amb aquestes posicions estan prenent part en el conflicte amb l'aïllament d'una de les forces implicades, en aquest cas del líder Muhamad El Gaddafi.

Segons l'opinió del diplomàtic, la solució del conflicte passa per un debat multilateral, del qual pogués derivar-se un nou govern basat en l'actual relació de poders a Líbia, enlloc de seguir els objectius de potències estrangeres, va afirmar el diplomàtic.

Lavrov va suggerir en aquest sentit atorgar un lideratge a la Unió Africana a les converses amb vista a la conformació d'un executiu de transició.

Va instar, d'altra banda, les dues parts a mostrar una actitud constructiva i responsable pel destí del poble libi ia acudir al diàleg per discutir les propostes de la Unió Africana i de l'ONU d'un cessament al foc i propiciar el procés de transició a la nació magribí.

A Moscou, el govern que es va abstenir en una resolució del Consell de Seguretat que va donar llum verda a l'agressió el 19 de març passat, ha criticat la missió militar de l'OTAN contra Líbia a l'empara de l'ONU i al grup de mediadors internacionals de més de 40 països.

La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va ratificar el reconeixement dels Estats Units al consell rebel, després d'assistir el divendres últim a la cita d'Istanbul, a Turquia, que es va celebrar sense la presència de la Xina i Rússia.

Més info: Diario Jornada

CCOO de Catalunya denuncia la manca de transparència a les oposicions a l'Ensenyament

La Federació d’Ensenyament de CCOO de Catalunya denuncia les irregularitats i la manca de transparència en les oposicions a l'Esnenyament, convocades per aquest Departament de la Generalitat. Entre d'altres situacions irregulars, el sindicat crítica l'existència de diversos criteris entre diferents especialitats i dins d'una mateixa especialitat.

La Federació d’Ensenyament de CCOO de Catalunya, davant les nombrosíssimes queixes entre els participants en les proves de les oposicions, vol posar de manifest la manca de transparència que hi ha hagut en tot el procés, la manca d’unes instruccions clares i úniques per a tots els tribunals siguin de l’especialitat que siguin, i la manca d’unes directrius unificades per als presidents de les comissions de selecció, per part del Departament. Això ha contribuït a que cada president de tribunal o comissió de selecció ha fet el que ha cregut convenient segons el seu criteri. Així, s’han donat situacions de diferent tracte d’unes especialitats a d’altres i d’uns tribunals a d’altres dintre de la mateixa especialitat, amb places desertes, essent la darrera convocatòria transitòria d’oposicions.

L’existència de diferents criteris entre els tribunals a l’hora de corregir i qualificar les programacions i el repartiment previ de les places per adjudicar entre els tribunals de cada especialitat perverteix el sentit i la finalitat d’aquesta modalitat d’oposicions.

CCOO reclamarà noves convocatòries d’oposicions fins arribar al sostre de l’oferta de places de l’acord signat en solitari per aquest sindicat amb el Departament el 2005 i ampliat el 2007.

A més, la Federació d’Ensenyament de CCOO de Catalunya vol denunciar, sobretot, el tracte gens correcte que a nivell personal s’han trobat alguns opositors per part de certs tribunals i dels seus presidents.

CCOO continuarem exigint la necessitat d’unes instruccions clares i unificades per tots presidents i tribunals de totes les especialitats, així com l’exigència de transparència total en tot el procés.

Per a més informació:
Marc Sangüesa, tel. 659 145 201

Encarna Escribano, secretària de Premsa de la Federació d’Ensenyament de CCOO de Catalunya. Tel. 696 903 646


Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya

Dimiteix el cap de policia de Londres per l'escàndol del 'News of the World'

Paul Stephenson va anunciar aquest diumenge al vespre que deixava el càrrec com a cap de Scotland Yard per les especulacions dels vincles entre la policia londinenca i News International, la filial britànica de News Corporation. D'aquesta relació, en destaca la de la policia amb Neil Wallis, exsubdirector del dominical News of the World. Wallis, detingut dijous passat, va ser contractat per Stephenson com a assessor de la policia els anys 2009 i 2010. Rebekah Brooks, la 'protegida' del magnat, és en llibertat sota fiança

En aquell període, Scotland Yard va decidir abandonar les investigacions sobre els suborns i les punxades telefòniques, que es duien a terme des que l'escàndol havia esclatat al 2006. En el seu anunci de dimissió, Stephenson ha defensat la seva integritat. Ara bé, no deixa de cridar l'atenció el fet que l'escàndol hagi sortit a la llum pública arran d'una investigació del diari The Guardian, i no de la policia.

Pel que fa a Rebekah Brooks, màxima responsable de News International fins divendres, es troba ara en llibertat sota fiança després d'haver declarat durant més de dotze hores en una comissaria de Londres. Brooks va ser directora del News of the World entre l'any 2000 i el 2003, període en què es van produir les escoltes al telèfon mòbil d'una nena segrestada i posteriorment assassinada.

Brooks sempre ha negat que tingués coneixement de les escoltes, però va estar al capdavant tant del News of the World com, després, del The Sun, diaris que van espiar els telèfons d'unes 4.000 persones. Ahir, la mà dreta de Murdoch al Regne Unit va declarar en relació tant a les escoltes com a presumptes suborns del News of the World a oficials de la policia.

Cada vegada més opinió pública demana a un Cameron en caiguda lliure del recolzament social i ciutadà explicacions sobre els punts foscos i exigeix una investigació que abasti l'ajuda imprescindible que Murdoch donà als conservadors per guanyar les darreres eleccions.

Dawn entra en l'òrbita al voltant de l'asteroide Vesta

Dissabte passat, la nau espacial Dawn (Aubada), de la NASA, es va transformar en la primera sonda que ingressa en l'òrbita al voltant d'un objecte en el cinturó principal d'asteroides, entre Mart i Júpiter. Dawn estudiarà l'asteroide anomenat Vesta, durant un any abans de partir cap a la seva segona destinació: Un planeta nan anomenat Ceres, al mes de juliol de 2012. Les observacions proporcionaran dades sense precedents que ajudaran als científics a comprendre les primeres etapes del nostre sistema solar. Aquestes dades aplanaran el camí per a futures missions espacials conduïdes per éssers humans.

"Avui celebrem un increïble fita en l'exploració de l'espai ja que per primera vegada una nau espacial ingressa en òrbita al voltant d'un objecte en el cinturó principal d'asteroides", va dir Charles Bolden, l'administrador de la NASA. "L'estudi de l'asteroide Vesta que durà a terme la sonda Dawn marca una fita científic molt important i també assenyala el camí cap a futurs destinacions als quals els éssers humans viatjaran en els pròxims anys. El president Obama ha demanat a la NASA que enviï astronautes a un asteroide en l'any 2025 i Dawn està recollit dades fonamentals que serviran per a aquesta missió ".
La nau espacial va transmetre informació que va confirmar el seu ingrés en l'òrbita de Vesta, però ara es desconeix el moment exacte en el qual es va produir aquesta fita.

El moment en el qual Dawn ingressar en òrbita dependre de la massa i de la gravetat de Vesta, les quals fins ara només han estat estimades. La massa de l'asteroide determina la força del seu èxit gravitacional. Si Vesta és més massiu, la seva gravetat és més forta, el que significa que va arrossegar Dawn cap a una òrbita més aviat. Si l'asteroide és menys massiu, la seva gravetat és més feble i assolir una òrbita li prendria a Dawn més temps. Amb la nau espacial ara en òrbita, l'equip científic pot prendre mesures més precises de la gravetat de Vesta i pot reunir informació cronològica més exacta.
Llançada el setembre de l'any 2007, Dawn es prepara per convertir-se en la primera nau espacial en orbitar dues destinacions del sistema solar, més enllà de la Terra.

La missió cap a Vesta i Ceres és administrada pel Laboratori de Propulsió a Raig, de la NASA, situat a Pasadena, Califòrnia, per al Directori de Missions Científiques de l'entitat, en Washington.

El vaixell Dignitas/Karama de la Flota de la Llibertat segueix rumb a Gaza

El vaixell francès 'Dignitas/Karama' (Dignitat en francès i àrab) va abandonar l'illa grega de Kastellórizon a les 8:30 pm del dissabte 16 de juliol, rumb sud i amb deu passatgers a bord que representen a la Segona Flota de la Llibertat-Seguim Sent Humans. La resta de vaixells de la Flota van ser successivament bloquejats en diferents ports grecs mitjançant sobtats impediments administratius, retirada de banderes i fins sabotatges. L'acció del vaixell francès no és una versió reduïda de la Segona Flota de la Llibertat, sinó un pròleg del que ha d'arribar, afirmen els activistes.

El 'Dignitas', que navega amb bandera francesa, va partir de Còrsega el 25 de juny i va romandre en aigües gregues les passades setmanes, que ara abandonen sense seguiment ni dels guardacostes ni l'armada grega. Entre els passatgers es troba Dror Feile, portaveu de "Rumb a Gaza-Suècia" i al seu torn representant de "Jueus Europeus per una Pau Justa", al costat de Vangelis Pissias, portaveu de "Rumb a Gaza-Grècia", Claude Léostic i Thomas Sommer-Houdeville de la campanya "Un vaixell francès per a Gaza", Omeyya Naoufel Seddik (FTCR-Federació de tunisians per una ciutadania en ambdues riberes), Stéphan Corriveau (Rumb a Gaza-Canadà) i altres persones representants de les campanyes canadenca, francesa i grega en l'àmbit de la Segona Flota de la Llibertat. A bord del 'Dignitas' també es troba Amira Hass, reconeguda periodista israeliana que informa per Haaretz i un equip de la cadena Al-Jazeera.

Kastellórizon es troba a l'est de les illes gregues ja poques milles de la costa turca. Una bona part de la població de Kastellórizon es va refugiar a Gaza arran de la II Guerra Mundial, on va romandre durant anys. L'alcalde, Paul Panigiris, va néixer a Gaza com moltes altres persones de la illa, un territori que una vegada va ser terra d'acollida i avui està patint el bloqueig.

La reacció del "Dignitas 'no és una versió reduïda de la Segona Flota de la Llibertat, sinó un pròleg del que ha d'arribar. Constitueix un missatge per al govern d'Israel, per a la comunitat internacional i per al poble assetjat de Gaza: la Flota de la Llibertat no es rendirà fins que el il.legítim i inhumà bloqueig al qual Gaza està sotmès no cessi. Gaza, allà anem!

Albiol: “El PP de Castelló és un focus de corrupció”

La diputada autonòmica d'EUPV, Marina Albiol, considera que els escàndols de corrupció política que han salpicat al PP durant els últims anys han sigut continus. L'últim episodi, és el cas Gürtel, on tres dels quatre acusats que s'enfrontaran a un judici oral a la tardor són de Castell: “L'últim escàndol de corrupció en què s'han vist involucrat membres del PP de Castelló ha sigut el cas Gürtel”, assegura la diputada d'esquerres, “i la seua contribució no ha sigut irrellevant o anecdòtica, dels quatre acusats pel jutge Flores, tres provenen de les terres castellonenques, absolutament escandalós”.

La diputada d'EUPV arremet contra els acusats castellonencs Víctor Campos, ex vicepresident del Consell, el diputat i membre de la direcció del Grup Popular en Les Corts, Ricardo Costa, i el ex cap de Gabinet de la Conselleria de Turisme, Rafael Betoret, “estan donant una imatge absolutament nefasta de la política castellonenca, són l'exemple que el PP de Castelló és un focus de corrupció”, critica.

La portaveu d'Esquerra Unida a les comarques de Castelló recorda que els escàndols de corrupció política que han salpicat al PP durant els últims anys han sigut continus, “en aquests moments el que fóra màxima figura en la diputació provincial està imputat per greus delictes i a l'espera de judici. El cas Fabra ha sigut un dels mes notoris i més rius de tinta ha deixat i segurament deixarà”, però agrega, “també l'ex número dos de la Diputació, Vicent Aparici s'ha enfrontat amb la justícia, la llista no té fi”.

Albiol finalitza afirmant que els castellonencs i castellonenques no mereixen uns representants que entenen les seues responsabilitats públiques com una manera de lucrar-se i exigeix que d'una vegada per totes, que el PP actue i expulsen de les sues files als presumptes corruptes. “És hora que personatges com, Costa i Aparici se’n vagen a sa casa, conclou Albiol.