dissabte, 4 de gener de 2014

IU denuncia pressions del Rei al jutge del 'cas Noos'

El portaveu parlamentari d'IU al Congrés, José Luis Centella, ha qualificat de "inoportunes" les paraules del cap de la Casa, Rafael Spottorno, respecte a la instrucció del Cas Nóos, alertant que amb aquesta intervenció la Casa Real "està decidida a pressionar" a la Justícia.

D'aquesta manera ha respost Centella en declaracions a Europa Press a les paraules del cap de la Casa, Rafael Spottorno, en les quals demanava tancar ja la fase d'instrucció del cas Nóos perquè els gairebé tres anys que porta obert el sumari han suposat un "martiri" per a la institució.

Per al dirigent d'IU, aquestes declaracions són "totalment inoportunes i posen en evidència" com la Casa Real "s'ha organitzat per a benefici d'una família", en al·lusió a la infanta Cristina i al seu marit Iñaki Urdangarin.

"La Justícia deu ser ràpida per arribar fins a al final, però que una institució de l'Estat pressioni perquè actuï, únicament suposa un flac favor i demostra nerviosisme". Així mateix, al seu entendre, "l'operació de Casa Real per recuperar la credibilitat del Monarca segueix sense consolidar-se" amb aquestes declaracions.

Va patir depressió o miopia Johann Sebastian Bach?

Segons revela una carta descoberta recentment, Johann Sebastian Bach va descurar notablement les seves funcions durant els últims anys de la seva vida. Què li succeïa al reconegut compositor? Estava Bach fastiguejat de les seves activitats, patia per ventura d'una disminució de la vista o, senzillament, va dosar conscientment les seves forces? Una carta trobada per científics de l'Arxiu Bach, amb seu a Leipizig, ha sorprès als experts.

El musicòleg Michael Maul va descobrir a la ciutat sajona de Döbeln una sol·licitud d'ocupació datada en 1751, gairebé un any després de la mort de Bach. En aquesta carta, Gottfried Benjamin Fleckeisen, pupil de Bach i exmiembro del cor de Sant Tomás de Leipzig, es postulava per ocupar el càrrec de Cantor a l'església de Döbeln.

Fleckenstein assegura en la seva missiva que havia exercit diverses funcions musicals "amb èxit" a les esglésies de Sant Tomás i Sant Nicolás de Leipzig entre els anys 1744 i 1746, anys en què Bach era el màxim responsable musical de la ciutat.

Abstracció i conflictes


Des de 1723 fins a la seva mort, en 1750, Johann Sebastian Bach va ser el Cantor de l'església de Sant Tomás i l'encarregat de la música religiosa a Leipzig. Durant aquell temps, es van produir nombrosos conflictes i acusacions mútues de “incompetència i incompliment” entre Bach i l'administració de la ciutat.

“Però hi ha una gran discrepància entre la fama mundial de la que gaudeix la música de Bach i la persona del compositor”, diu a DW Michael Maul, que dirigeix l'estudi del músic a l'Arxiu Bach. Encara que els historiadors sempre han pensat que Bach va complir amb les seves obligacions, a través d'aquest nou document pot inferir-se que “el prefecte Fleckenstein el va reemplaçar durant llarg temps en totes les seves funcions com cantor”, destaca Maul.

Com és possible que el reconegut músic hagués permès tal cosa quan lluïa el títol honorari de “Compositor de la Cort Real de Sajonia”? Per Maul és “inexplicable” com el consell de la ciutat de Leipzig va poder haver permès que Bach figurés com Cantor titular, quan era Fleckenstein qui realment exercia aquestes funcions.

Se sap que, en algun moment, Bach va perdre el privilegi de triar als membres del cor. I en 1749 va succeir alguna cosa que avui dia qualificaríem de mobbing: davant els seus propis nassos es va organitzar el concurs per designar al seu successor. Però, cal preguntar-se: per què havia descurat tant el músic alemany les seves responsabilitats? Alguns ho han volgut justificar amb que Bach, probablement, patia de burnout, un estat d'esgotament físic i psíquic.

El metge i musicòleg especialitzat en cantates de Bach, Wolfram Görtz, adverteix: “El burnout és difícil de diagnosticar. I, si es tractava realment d'una depressió, Bach no hagués pogut compondre com ho va fer durant els seus últims anys de vida”. Görtz és coordinador de la consulta per a músics de la Clínica Universitària de Düsseldorf.
Bach va ser el més destacat director dels Thomaner, el cor de nens de Sant Tomás de Leipzig.

Segons Görtz, “les obres L'art de la fuga i la Missa en Si menor demostren que Bach no sofria complex d'inferioritat ni havia perdut les ganes de viure”. Tot el contrari, conclou Görtz: “A Bach li agradava el treball ràpid i efectiu. Estimava a les dones, sobretot a la seva. I, sobretot, Bach estimava la música!”

Una vida plena de vicissituds i música


L'explicació de Görtz per al retir de Bach de la vida professional és una altra: “La seva vista no era bona i, per això, molt probablement no podia exercir totes les seves tasques diàries”. Una postura que també comparteix el metge Peer Abilgaard, de la Clínica Helis, de Duisburg.

Abilgaard, qui també és professor de “salut musical” a l'Escola Superior de Música i Dansa de Colònia, recorda que justament Bach és un “fenomen” en el maneig de grans dificultats personals: “El músic va quedar orfe als 9 anys d'edat, i als 12 va perdre al seu més benvolgut germà. La seva primera dona també va morir aviat. I, per si no fos poc, va haver de sepultar a 10 dels seus 20 fills”.

El que probablement va fer Bach va ser administrar les seves forces i escollir, amb la saviesa que li donava la seva experiència, què fer personalment i què delegar, creu el científic. Així, la pregunta hauria de ser millor: com va poder Johann Sebastian Bach crear semblant obra, malgrat tantes dificultats?

Eleccions a Bangladesh: pols entre dues tiranes

Davant les eleccions parlamentàries del 5 de gener a Bangladesh, Govern i oposició bengalís -dos partits en mans de dues dones, hereves de les dues grans fortunes que es reparteixen el país amb menys drets civils i laborals i major esclavización del món- es mostren irreconciliables. L'oposició, perseguida i empresonada per la tirana en el poder, porta la seva protesta als carrers i boicoteja la farsa electoral. El conflicte és resultat de la divisió de la societat entre dos clientelismes feudals i dues classes ben diferenciades: els plutócrates, molts dèlls 'cristians' i occidentalitzats, i els miserables, majoritàriament musulmans i l'inmensa majoria del poble bengalí, resultat del trencament de la Bengala Índia després de l'independència de la Gran Bretanya. Foto: la primera ministra, Sheikh Hasina.

Els comicis no portaran la solució. Aquesta és la convicció d'analistes de dins i fora de Bangladesh. Les postures del partit Lliga Awami (Al), al Govern, i de l'opositor Partit Nacionalista de Bangladesh (BNP) són massa antagòniques per esperar un fàcil acord.

El BNP i altres partits d'oposició van decidir no participar en les eleccions convocades per la primera ministra, Sheikh Hasina, i han convocat en els últims mesos protestes i vagues, en les quals ja han mort més de 140 persones.

Sheikh Hasina no ha donat el seu braç a torçar, “a pesar que gran part de la població no aprova la celebració d'eleccions ara”, diu Imtiaz Ahmed, professor de Relacions Internacionals de la Universitat de Dacca. “Els candidats oficialistes de 153 districtes electorals tenen assegurada la seva cadira al Parlament, de 300 membres”, ressalta Ahmed. Això és possible perquè l'oposició no va presentar candidats en aquests 153 districtes. “Una pràctica que exclou a més de la meitat dels electors, violant així la Constitució de Bangladesh”, adverteix Imtiaz Ahmed.

Diverses pomes de la discòrdia


“Amb tan baixa participació en els comicis, el Govern mancarà de qualsevol legitimitad”, diu, per la seva banda, Henrik Maihack, de la Fundació Friedrich Ebert, a Dacca.

A més, “la capdavantera opositora, Khaleda Zia, es troba -de facto- sota arrest domiciliari i gairebé tota la cúpula del Partit Nacionalista de Bangladesh o va fugir a la clandestinitat o està a les presons”. Els líders del BNP estan acusats d'incitar a la violència.

La gran poma de la discòrdia entre Govern i oposició va ser la intenció d'instaurar d'un comitè de transició per vetllar pel bon desenvolupament dels comicis, sense importar qui estigués en el poder. Aquest projecte va ser declarat “il·legal” per la Cort Constitucional, que, no obstant això, va instar a realitzar eleccions amb la finalitat de “no posar en perill l'estabilitat del país”.

La profunda desconfiança de l'oposició en el grup governant va impedir també la instauració d'un govern de transició amb participació plural, encara que sota l'adreça de l'AL.

Tribunal per a crims de guerra fet a mida contra l'oposició musilmana


El nomenament d'un Tribunal de Guerra, convocat per la cap d'Estat, Sheikh Hasina, a instàncies d'amplis sectors de la població, és també motiu de discòrdia. Aquest tribunal ha d'investigar els crims comesos durant la guerra d'independència de Pakistan en 1971.

El rebuig a aquesta mesura no sorprèn, atès que els més importants acusats pertanyen al partit islamista opositor Jamaat-i-Islami (JI), acusats de crims de lesa humanitat. Líders del també opositor BNP van pertànyer a milícies paramilitars que van atacar durant la guerra a els qui recolzaven la independència i van cometre actes d'extrema violència com a violacions, tortures i execucions extrajudicials.

No hi ha mal que 100 anys duri…


En un mar d'acusacions entre islamistes i seculars, centenars de milers de persones exigeixen la pena de mort per als criminals. Això ha estat utilitzat pel Govern per desprestigiar a l'oposició. Al desembre passat es va emetre la primera sentència: pena capital per a un dels líders del partit islamista JI, Abdul Qader Mollah, fallada que va anar aviat dut a terme.

Però la inestabilitat preelectoral és un estat recurrent a Bangladesh. Henrik Maihack creu per això que, "quan les inversions estrangeres comencin a tenir un impacte en l'economia, el Govern no tindrà una altra alternativa que la de cedir”.

Consulta a Etxarri Aranatz el 13 d'abril: 'Vols ésser ciutadà o ciutadana d'una Euskal Herria independent?'

Els veïns de municipi navarrès d'Etxarri Aranatz, governat per Bildu, votaran el 13 d'abril sobre la independència del País Basc. La consulta popular, l'ha organitzada i convocada la plataforma ciutadana A13 per 'aprofundir en els valors propis d'una democràcia, en la convivència entre els veïns, en la participació ciutadana i en la dignificació de l'opinió dels ciutadans'. Avui al matí s'ha reunit una assemblea de veïns per a concretar-ne la pregunta, que serà la següent: 'Vols ésser ciutadà o ciutadana d'una Euskal Herria independent?'.

Representants de la plataforma impulsora van dir en la presentació (vídeo) que d'aquesta manera volen saber 'quina és l'opinió dels habitants del municipi d'una manera natural', i van explicar que no prendran posició en favor de cap resposta, sinó que volen garantir l'exercici del dret de decidir. Consideren que els veïns del municipi tenen 'prou maduresa democràtica per a proposar-los un exercici en què es tindran en compte totes les opinions, sense cap posició prèvia' per part dels convocants.

D'Arenys al Tirol del Sud, Irlanda i el País Basc

La iniciativa d'Etxarri Aranatz s'inspira en la llarga llista de consultes municipals sobre la independència als Països Catalans entre els anys 2009 i 2011, a partir de la primera experiència d'Arenys de Munt el 13 de setembre de 2009.

També partint de l'èxit de l'experiència catalana, el novembre del 2011 es van començar a fer consultes sobre la independència al Tirol del Sud, i el 25 de maig passat van arrencar referèndums populars a Irlanda per saber el parer de la població sobre la reunificació de l'illa.

El supernumerari feixista de l'Opus Dei Fernández Díaz: el fill d'un franquista i traïdor a la Constitució Republicana

El ministre d'Interior i supernumerari de la secta nazicatòlica de l'Opus Dei, Jorge Fernández Díaz, és nascut a Valladolid el 1950, però ja amb 3 anys arribà a Barcelona. No hi arribà després de tres dies de viatge amb “El Sevillano”, traginant maletes de cartró i amb un paperet amb l'adreça d'algun familiar on instal·lar-s'hi al principi, fugint de la persecució policial i la fam, ni tampoc amb la por de ser caçat per les forces repressives i retornat al seu poble d'origen, o de ser internat al Palau de les Missions, un camp de concentració. Jorge Fernández Díaz va venir a Barcelona com el que era: el fill del nou subinspector en cap de la Guàrdia Urbana: Eduardo Fernández Ortega, tinent coronel de cavalleria de l'exèrcit de la monarquia colpista del 1936 contra la Constitució de la República.

Les paraules de Jorge Fernández Díaz inventant-se una suposada fractura social a Catalunya entre partidaris i contraris de la independència són un intent del PP de provar de convertir els seus desitjos en realitats. Després d'aquestes paraules vindran suposats testimonis que explicaran haver viscut aquesta fractura. Tots pagats o manipulats des del mateix Partit Popular. És una vella estratègia feixista.

Una mostra de la vilesa de les declaracions de Fernández Díaz és que ell s'autoatorga la condició de “català mestís”, com si fos un més dels centenars de milers de ciutadans d'altres punts de l'estat que entre 1950 i 1970 van venir a viure als Països Catalans fugint de la miosèria del franquisme de les oligarquies provincianes i reaccionàries.

Fernández Díaz no és cap immigrant, ni fill de cap immigrant. Ell no va venir de la misèria imposada pel franquisme a buscar una millor vida al nostre país. Ell no es va integrar en les classes populars catalanes. Ell era tot el contrari: el fill mimat d'un repressor franquista que, entre d'altres missions, tenia la de reprimir la immigració d'aquella època.

Després de la vaga de tramvies del 1951 és el moment de renovar l'aparell repressiu de la ciutat, per fer-lo més efectiu. Al govern civil, pel mateix motiu, nomenen a Acedo Colunga. És el pare de l'actual ministre de l'interior qui dóna cobertura a les pràctiques de policies com “el Grabao” i qui ordena ràtzies i internaments al Palau de les Missions. En la mateixa època en què un tal Francisco García-Valdecasas reprimia i expulsava estudiants des del seu càrrec de rector de la Universitat de Barcelona. Temps després, els seus respectius fills, el Jorge i la Julia, serien companys polítics i també destacarien en la repressió contra el poble català. I altra vegada indiscriminadament: contra els que ja hi eren i contra els que acabaven d'arribar.

Jorge Fernández Díaz va fer carrera política gràcies als serveis prestats pel seu pare al franquisme. Dos anys a la delegació del ministeri de treball de Barcelona li van servir per endollar la seva esposa, tres germans, tres cunyats i un cosí polític. Després arribaria el seu càrrec com a governador civil, des d'on empresonaria diverses persones per portar una pancarta en què hi deia “Independència”.

Fernández Díaz no és cap fill de la immigració. Fernández Díaz no és dels nostres. I no ho és, no pas perquè sigui favorable a la unitat d'Espanya, no. No ho és perquè ell és de la casta, de la xusma, que van enfonsar l'estat en la misèria i van imposar un règim de terror a Espanya, a Euskal Herria i als Països Catalans. Contra tots: contra els qui ja hi eren, contra els qui se'n van haver d'anar i contra els qui van venir-hi fugint de la misèria i el genocidi franquista. És un dels que l'ONU reclama siguin jutjats, i com els seus, s'amaguen i protegeixen sota la por, la repressió, la mentida i la dictadura.

Sondeig d'intenció de vot: baixen PP i PSOE, IU duplica i UPyD s'estanca

Avui el PP aconseguiria el 33,3% dels vots, molt lluny -11,3 punts- del 44,6% que va aconseguir en les generals de 2011, però un 8,9 per davant dels seus confrares del PSOE que registrarien la seva cota històrica més baixa: un 24,4%. En qualsevol cas, el suport als nazicatòlics segueix enfonsant-se com augmenta el descrèdit dels seus reaccionaris representants. Així ho demostra el fet que un 63% de la ciutadania qualifiqui la gestió de Rajoy com a dolenta o molt dolenta, la qual cosa comparteixen un 29% dels votants del PP. L'Esquerra Plural que encapçala Cayo Lara (IU-ICV-EUiA-CHA) és la que millor evolució en intenció de vot registra, avui aconseguiria el 14,7% dels vots, més del doble del 6,9% de fa dos anys.

I pitjor és encara la valoració que mereix el Govern: un 68,9% dels ciutadans ho valora malament o molt mal enfront d'un minso i clientelista 8,6% que té de la banda una imatge bona o molt bona. La valoració negativa es dispara entre els votants més joves i millor preparats.

L'altra clau de l'enquesta és l'ensulsiada del PSOE que es diagnostica ja com una malaltia crònica que els seus vells i desacreditats quadres són incapaços de guarir. El Partit Socialista es dessagna, especialment a Catalunya, on de fet ja està dividit en dos. La seva Conferència Política de novembre, lluny de "il·lusionar", li ha causat una nova fugida de vots i el PSOE registraria la seva cota històrica més baixa: un 24,4%.

El salt d'IU

L'Esquerra Plural que encapçala Cayo Lara (IU-ICV-EUiA-CHA) és la que millor evolució en intenció de vot registra des de les eleccions generals. Sempre en ascens, avui aconseguiria el 14,7% dels vots, més del doble del 6,9% que va obtenir en les urnes fa dos anys.

En comparació del sondeig de novembre, el salt cap a davant d'IU és d'1,3 punts. El discurs de Lara alineat amb el profund malestar i la desafecció dels més castigats per la crisi, plantejant alternatives realistes i de calat, sense matisos, pren en una part de l'electorat completamentye desenganyat amb la trma PP-PSOE i els seus corruptelas i polítiques complementàries de suport a la corrupta monarquia i l'oligarquia hereva del franquisme.

El ‘frenazo’ de UPyD

Pel que es refereix al partit particular de la demagoga Rosa Díez i falange de les JONS, UPyD, s'aprecia un frenazo, encara que ha duplicat la seva intenció de vot passant del 4,7% de vots que va obtenir al novembre de 2011 al 9,8% que aconseguiria avui. No obstant això, en els últims dos mesos ha retrocedit a les posicions de fa un any. Així, el sondeig d'EL MUNDO de febrer de 2013 li atorgava un 10% d'intenció de vot i, posteriorment, el de novembre, un 10,1%, mentre que ara cau tres desenes.

ICV-EUiA exigeix a CiU que es commemori el 75è aniversari de l'exili republicà

El grup parlamentari d'ICV-EUiA ha anunciat que registrarà una bateria de preguntes i una Proposta de resolució per tal de demanar al Govern de la Generalitat que commemori durant el 2014 el 75è aniversari de l'exili republicà. La coalició roig i verda recorda que, a banda de commemorar els tres-cents anys de la Guerra de Successió, l'any 2014 també es commemora una altra fita significativa de la història de Catalunya: el 75è aniversari de l'exili republicà, català i espanyol, que va creuar els Pirineus l'any 1939 (foto) fugint del genocidi feixista.

En aquest sentit, ICV-EUiA vol que el Parlament exigeixi al Govern que aquest 2014 també impulsi la commemoració de l'Any de l'Exili Republicà i que el Museu de l'Exili de La Jonquera a l'Alt Empordà sigui una peça fonamental dels actes. El grup roig i verd vol revitalitzar l’activitat del museu i més davant propostes com les de Ciutadans o el PP que pretenen tancar-lo.

Per tot plegat, la Proposta de resolució d’ICV-EUiA insta al Govern a commemorar l'aniversari de l'exili republicà, constituir una comissió de seguiment dels actes integrada per tots els grups parlamentaris i una representació de les entitats memorialistes, dotar al Memorial Democràtic dels recursos necessaris per a organitzar les commemoracions de l'Any de l'Exili i dotar a les entitats i associacions memorialistes dels ajuts necessaris per a que la societat civil pugui impulsar actes commemoratius de l'exili republicà.

D’altra banda, en la bateria de preguntes el grup d’ICV-EUiA interpel·la el Govern a respondre quines actuacions ha realitzat la Generalitat durant els anys 2011, 2012 i 2013 en aplicació de la Llei 10/2009, sobre la localització de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista i la dignificació de les fosses comunes; quines actuacions preveu realitzar la Generalitat durant l'any 2014 en aplicació de la Llei de 10/2009; quantes fosses de la guerra Civil i la dictadura franquista s'han dignificat durant l'any 2013; quantes fosses de la Guerra Civil i la dictadura franquista s'han identificat durant l'any 2013, i quantes fosses de la Guerra Civil i la dictadura franquista s'han exhumat durant l'any 2013.

Balears: Els mestres suspenen el Govern del PP amb carabasses i l'insten a negociar

Els docents balears suspenen la gestió del Govern de Bauzá (PP) durant l'any 2013. Representats sindicals, d'alumnes i d'entitats ciutadanes s'han concentrat aquest dissabte davant el Consolat de Mar per fer entrega de 12 carabasses “per les dotze assignatures suspeses” de l'Executiu. També insten a la Conselleria d'Educació, per tercera vegada durant aquest Nadal, a reprendre la negociació.

Durant l'acte, convocat per STEI-i, FETE-UGT, ANPE, l'OCB, Assemblea de Docents, Assemblea de mestres i professors en català de les Illes, Plataforma Crida, SEPC i Plataforma d'estudiants de les Illes Balears, s'ha fet públic un manifest en el qual s'assegura que “el conflicte educatiu resta obert” i en el que demanen diàleg per tal de desbloquejar la situació.

Maria Antònia Font, representant de l'STEI-i i encarregada de llegir la missiva, assegurà que “el Govern actual suma punts en la pèrdua de la credibilitat de la classe política”. “La ciutadania percep la pèrdua progressiva en els pilars de l'estat de dret com és la separació de poders. No s'ha fet camí en la construcció d'una democràcia real i participativa, ni en l'assoliment de la superació de les desigualtats socials que són les que ens poden aconduir a una societat més justa, solidària i igualitària”, ha assegurat.

En aquest sentit, els sindicats i entitats consideren que el 2013 ha estat “un any dolent per a la societat, la llengua, el comerç, les famílies, la sanitat, l'educació, els treballadors, el país” i no dubten a criticar Bauzá per les matèries “suspeses”.

Les assignatures que, a parer seu, no ha aprovat el Govern són: suspès en “respecte a l'estat de dret, a l'estat del benestar a la llengua, al país, a l'educació, la sanitat”; suspès en “tolerància”; suspès en “responsabilitat institucional”; suspès en promoure “la participació ciutadana”; suspès en capacitat “per dialogar i arribar a consensos”; suspès en “estratègia política”, en “capacitat per negociar i solucionar conflictes”; suspès en “capacitat per governar i aconseguir avenços socials”; suspès en “política educativa” i en “política lingüística”; suspès en solucionar “els problemes reals dels ciutadans: atur, habitatge, feina per als joves...” i suspès en preservar “els drets fonamentals dels ciutadans”.

Jornada de vaga


Per part seva, Biel Caldentey, representat de l'STEI-i, no ha descartat la possibilitat de noves jornades de vaga si després de l'aturada del dilluns vinent, convocatada en contra de l'expedient al director de l'IES Marratxí, no es repren el diàleg. El líder sindical ha volgut desmentir a la Conselleria, que assegura que els sindicats no han respost des del 17 d'octubre, i insten el departament dirigeix Joana Maria Camps a arribar un “acord global” i no només en el calendari d'aplicació del Decret Integrat de Llengües (TIL).

Caldentey, que ha acusat la Conselleria de “mentiders” i “incompetents”, ha assegurat que el diàleg de l'Executiu és “la repressió”. “El Govern perjudica l'educació”, assegurà el representant sindical, que ha matisat que no se solucionen problemes concrets, com les substitucions de 15 dies, per “manca de voluntat política”.

Unitat dels docents


Per part seva, Irene Salamanca, representant de la Plataforma Crida, ha volgut instar a la comunitat educativa a “mantenir-se ferma” i participar “unitàriament a les assemblees”. També ha instat els docents, pares i alumnes a fer “un seguiment del deteriorament progressiu de l'educació”.

Bauzá expedientarà els directors que no llevin els llaços a partir del 20 de gener

El compte enrere per retirar els llaços verds i quadribarrats dels col·legis i instituts de Secundària ha començat. El Govern té la intenció de fer complir la polèmica Llei de Símbols i des de Vicepresidència ja han comunicat que, a partir del 20 de gener, començaran a obrir expedients a tots els directors de centres públics que mantinguin els llaços en les façanes dels centres docents. La regidora del PP que assegurà que la Llei de Símbols volia acabar amb 'Enllaçats', nou membre del Consell Escolar.

Un alcalde d'UPN va invertir 100.000 € de l'Ajuntament en preferents de Caixa Catalunya

L'Ajuntament del Valle de Egüés va perdre més de 65.000 euros a conseqüència de la adquisicion del seu llavors alcalde per UPN, Josetxo Andía (foto), que va destinar 100.000 euros de les arques públiques a la compra de 100 participacions preferents de Catalunya Caixa. L'alcalde estafador públic era emprat en excedència de Catalunya Caixa i el director de l'oficina en què es va forjar l'estafa era alhora regidor del mateix grup polític franquista que encapçala Yolanda Barcina. Veïns i oposició denuncien l'entramat que ha hipotecat i arruïnat a tot el poble.

"Això ha estat el quiosquet de quatre persones i s'ha especulat molt. La gent crida al poble la 'petita Marbella'", denúncia Eva González, segona tinent d'alcalde del Valle de Egüés por Izquierda Ezkerra.

El titular del Jutjat de Instruccion número 2 de Pamplona ha sol·licitat l'obertura del judici ja que troba indicis de malversació i delicte societari en el exalcalde. Un cas sense precedents que ha convertit en preferentistas a tots els veïns del poble.

En l'acte, el jutge exposa que el 17 de març de 2011 el llavors alcalde del Valle de Egüés i president del consell d'Administració de la societat pública Andacelay, Josetxo Andía, "va adquirir, sense sotmetre-ho a votació i ni tan sols comunicar-ho als membres del Consell d'Administració o al ple de l'Ajuntament del citat municipi, 100 participacions preferents de la sèrie A de l'entitat Catalunya Caixa per un import total de 100.000 euros".

Segons afegeix, Andía coneixia que "aquest producte tenia elevats riscos de pèrdua de la inversió, contractant igualment una imposició a termini fix d'un any, vinculada a l'adquisició de les participacions preferents esmentades, al tipus d'interès nominal del 3,942 per cent".

En l'acte es recull que en la data esmentada la Comissió Nacional del Mercat de Valors "ja havia alertat que les participacions preferents eren un instrument complex i de risc elevat que podia generar rendibilitat però també pèrdues del capital invertit".

També a aquesta data, afegeix el jutge, Catalunya Caixa ja "havia rebut ajudes públiques del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària com a conseqüència del pla de reestructuració del sistema financer espanyol".

Segons exposa el magistrat, Andía era emprat en excedència de l'entitat, "de la qual va ser apoderat fins a l'any 2003". I el director de l'oficina en la qual es va dur a terme l'operació era "també regidor del mateix grup polític que l'imputat a l'Ajuntament del Valle de Egüés".

El jutge determina en l'acte que "l'imputat no va realitzar procediment algun per triar aquest producte i no uns altres, de la mateixa o diferent entitat financera".

Igualment indica que "com a conseqüència de la intervenció europea en l'economia espanyola i la reestructuració de les entitats financeres 'nacionalitzades', entre les quals es troba Catalunya Caixa -espoliada per la màfia del PSC i Narcís Serra-, la societat pública Andacelay i en conseqüència l'Ajuntament del Valle de Egüés, en els comptes anuals del qual s'integren les de l'esmentada societat pública, ha sofert una pèrdua econòmica de 65.520,69 euros".

Els expresos d'ETA denuncien a Durango "l'immobilisme" del PP

Els més de 60 reclusos d'ETA excarcerats per la derogació de l'antidemocràtica 'doctrina Parot' -entre els quals hi ha Inés del Río o José Antonio López Ruiz, àlies 'Kubati'- i els 25 integrants de la comissió d'interlocutors de l'EPPK, denunciaren aquest dissabte a Durango "l'immobilisme" del Govern de Mariano Rajoy i han mostrat la seva "unitat" davant del comunicat fet públic dissabte passat pel Col·lectiu de Presos d'ETA.

Avui a la localitat biscaïna, aproximadament un centenar d'expresos que actualment no tenen causes pendents, han mostrat una imatge "unitària i sense fissures" sobre la decisió de reconèixer el "sofriment i dany multilateral generats" al "conflicte" i d'acceptar la legislació penitenciària. Així, renuncien a la seva històrica reivindicació d'una amnistia i admeten la seva excarceració "de manera escalonada i mitjançant compromisos individuals".

Segons han informat fonts pròximes al col·lectiu, a la roda de premsa que es farà al Kafe Antzokia de Durango també es parlarà de l'antidemocràtica i franquista 'doctrina Parot' i de la resolució del Tribunal d'Estrasburg que ha derogat la seva aplicació amb caràcter retroactiu. A la compareixença hi seràn presents els més de 60 reclusos posats en llibertat després de la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans, entre els quals hi ha Inés del Río o José Antonio López Ruiz, àlies 'Kubati'.

Aquest acte suposarà, a més, segons les mateixes fonts, "un reconeixement" a l'estratègia de Sortu a favor de les vies "exclusivament polítiques i democràtiques", tot i que no serà present cap representant de la formació de l'esquerra abertzale. Els expressos també es reafirmaran en la seva posició sobre "el procés" obert després del cessament de l'activitat armada per part d'ETA fa més de dos anys.

La reserva del Kafe Antzokia s'ha fet a través d'un particular amb la finalitat de fer una roda de premsa a les 12.30 hores, a la qual seguirà un lunch. La convocatòria als mitjans de comunicació s'ha realitzat a través dels membres de la comissió d'interlocució de l'EPPK, que s'autodenominen "mediadors".

MANIFESTACIÓ EL DIA 11

Aquest acte precedirà a la mobilització convocada per la iniciativa 'Tantaz Tanta' a Bilbo el proper dia 11 sota el lema 'Gure eskubideak. Irtenbidea. Bakea. Euskal presoak Euskal Herrira' (Els nostres drets. Solució. Pau. Presos bascos a Euskal Herria), que estarà precedida per un programa d'activitats a El Arenal de la capital biscaïna.

Així, es pretén reclamar l'acostament dels reclusos de la banda i criticar, en la mateixa línia que l'acte de Durango, "l'immobilisme" de l'Executiu del PP en matèria de política penitenciària i a l'hora de donar "passos que consolidin la pau".

La dictadura feixista del PP renova un altre títol donat pel botxí de la monarquia a un traïdor, lladre i corrupte degenerat

Al maig de 1948, el dictador i botxí de la corrupta monarquia dels degenerats borbons Francisco Franco va aprovar la llei que restituïa els privilegis jurídics que la Segona República havia retirat a la noblesa borbònica del país, és a dir, als qui van trair furs i lleis per mantenir una dinastia d'usurpadors i assassins en contra de la vella noblesa espanyola, massacrada pels usurpadors flamencs. A partir de llavors, el BOE va començar a omplir-se de decrets amb els que la monarquia sota el regent Franco retornava favors als militars traidors i corruptes, als qui concedia títols nobiliaris hereditaris amb exempcions fiscals pels seus serveis de mercenaris i la seva traïció a la República per un grapat de diners.

Aquests privilegis amb la hisenda pública havien d'aconseguir fins a la segona generació. És el cas del general José Enrique Varela Iglesias, un dels artífexs del cop d'estat que va propiciar l'inici de la Guerra Civil i la fi de la democràcia de la Segona República.

Varela, un dels traïdors de l'exèrcit genocida de la monarquia a Àfrica, va ocupar Cadis amb les seves tropes el 18 de juliol de 1936, una traïció i crim que la farsa democràtica espanyola no li ha passat cunetes ni servit perquè se li retiri el títol de fill predilecte de Sant Fernando (Cadis), ni el de Marquès de Varela de Sant Fernando. Aquest reconeixement als seus crims per part de l'assassí gallec, concedida per Franco en 1951 a títol pòstum, va ser heretada pel seu fill José Enrique Varela Ampuero i, ara, després de la mort del fill al maig del passat any, la rebrà el nét del covard, traïdor i genocida, José Enrique Varela Urquijo.

Així ho va disposar el ministre de Justícia de l'Opus Dei i reconegut feixista i fill de feixistes Alberto Ruiz Gallardón en una ordre signada el passat 18 de desembre i publicada ahir en el BOE de la corrupta monarquia d'assassins.

L'ordre ministerial mana expedir "Real Carta de Successió en el títol de Marquès de Varela de Sant Fernando a favor de don José Enrique Varela i Urquijo, per defunció del seu pare", segons el text de la disposició que es regeix per una norma de 1912.

Les prerrogatives jurídiques dels posseïdors de títols nobiliaris no s'han perllongat durant la democràcia. Sí ho han fet els propis títols ja que, segons diverses sentències del Tribunal Constitucional de la monarquia, no incorren en una qüestió d'inconstitucionalitat perquè la seva naturalesa és "merament honorífica". No obstant això, la seva adequació a l'actualitat no va arribar fins a 2006, amb la Llei d'Igualtat, quan es va derogar la prioritat de l'home sobre la dona en l'ordre de successió dels títols.

Varela: Un covard dues vegades traïdor, colpista i ruín assassí subornat

"En la nostra croada alliberadora, les extraordinàries qualitats castrenses del general Varela van trobar ample camp i múltiples ocasions d'exterioritzar-se", va signar l'assassí castrat Franco l'1 d'abril de 1951, una setmana després de la mort del mercenari feixista Varela (foto). "És just homenatge a la seva memòria i a la gratitud nacional que li és deguda, en ocasió de l'aniversari de la victòria de la qual ell mateix va ser eximi col·laborador", prossegueix el decret.

Varela va viure un ràpid ascens en la seva carrera militar -com els seus ineptes còmplices- gràcies a la seva participació en el cop feixista contra la República. Després de guiar algunes de les batalles de la contesa, va ser nomenat primer ministre de l'Exèrcit. Encara així, la seva lleialtat a la dictadura monàrquica va quedar en dubte després de l'acceptació d'un suborn milionari.

En 1940, abans de la trobada dels lacayos de l'oligarquia Franco i Hitler a Hendaia, diversos militars de confiança del dictador van ser subornats pel govern britànic perquè evitessin la participació d'Espanya en la Segona Guerra Mundial. El passat estiu, els Arxius Nacionals britànics van desclassificar prop de 400 documents entre els quals figuraven els pagaments gestionats pel servei d'espionatge als militars propers a Franco. El mesquí i ruín Varela va rebre dos milions de dòlars per trair de nou aquesta "pàtria" de lladres i assassins nazicatólicos.

No és la primera vegada que el nazi, fill de nazi i gendre de nazis Gallardón actualitza títols d'assassins i traïdors mercenaris franquistes. Al desembre de 2012 va renovar el marquesat als successors del militar revoltat Fidel Dávila. El 17 de juliol d'aquest mateix any, en l'aniversari del cop d'estat de 1936, el BOE va publicar la renovació del títol de marquès al nét de Queipo de Pla, un altre dels mesquins traïdors responsables de la Guerra Civil que, a més, va instaurar el sistema de terror com a arma de repressió. Sota el seu comandament i en sol sis mesos van ser afusellades a Sevilla més de 3.000 persones, la majoria civils, en una clara mostra de la mena rastrera dels mercenaris de la monarquia.

Per la seva banda el Ministeri de Defensa, del que és titular el feixista Pedro Morenés, manté la càtedra d'un altre assassí i traïdor a la República, el genocida Kindelán -la presidència del qual l'ostenta l'hereu de la dictadura i dels crims dels seus mercenaris Juan Carlos- i que pretén homenatjar a la rata criminal responsable dels bombardejos contra civils durant el cop feixista internacional contra la República, vençuda per la força de les armes d'Alemanya i Itàlia, i malgrat la incompetència totasl d'aquesta caterva de mesquins traïdors i assassins al comandament de l'eunuc Franco.

Tossa acorda amb la propietat reduir l'import de la vil.la romana en 150.000 euros

L'Ajuntament de Tossa de Mar ha arribat a un acord amb la propietat d'una parcel·la de la Vil·la Romana dels Ametllers per rebaixar l'import que li ha de pagar en virtut de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va condemnar l'administració local a abonar 949.717 euros per l'expropiació dels terrenys. Així, el conveni entre les dues parts situa la xifra que l'Ajuntament haurà de pagar en 800.000 euros, segons van informar ahir fonts municipals.

Per fer-hi front, el consistori ha obtingut un crèdit a través del BBVA de 743.413,03 euros per poder pagar la major part de l'import que la sentència diu que ha de pagar a la propietat de la parcel·la. El terreny, d'uns 900 metres quadrats, és on hi ha la piscina i una part de l'entrada al jaciment arqueològic.

Inicialment, la sentència judicial obligava l'Ajuntament a aquest quasi 950.000 euros en tres anys (2014, 2015 i 2016), però l'equip de govern (TU i PSC) ha arribat a un acord amb la propietat i, finalment, es pagarà 800.000 euros ?l'any 2014 i es tancarà el tema, han afirmat les fonts municipals. En aquest sentit, es pagarà 743.413,03 euros amb el crèdit obtingut -que es tornarà en 10 anys- i els 56.586,97 euros restants en concepte d'interessos seran assumits pel pressupost municipal del 2014.

El conflicte es va iniciar fa anys, quan la propietat va oferir la cessió gratuïta de la parcel·la amb l'única contrapartida que figurés el seu nom en el cartell anunciador del jaciment. El govern local de l'època s'hi va negar i va començar un litigi perquè l'Ajuntament considerava que els propietaris no tenien cap propietat sobre el conjunt romà. El 2004 el cas va arribar als tribunals. L'any següent, el jutjat contenciós va reconèixer la propietat com a propietària de la finca i va obligar l'Ajuntament a iniciar el procediment d'expropiació, han relatat les citades fonts. El 2007, l'Ajuntament (PSC i ERC) i la propietat van arribar a un acord: els propietaris cedien a l'Ajuntament totes les propietats del jaciment a canvi d'acumular en una altra parcel·la seva l'edificabilitat que perdien en aquesta.

Dos anys més tard, però, el govern de CiU va anul·lar aquest conveni i la propietat va tornar a anar als tribunals. L'any 2011, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va tornar a donar la raó a la propietat i va fixar un preu just de prop de 600.000 euros, més una indemnització de 143.000 euros per ocupació il·legal. L'Ajuntament hi va recórrer i ha perdut. La nova sentència reafirma aquelles quantitats i hi afegia els interessos, que eren més de 200.000 euros.

En total, prop de 950.000 euros d'acord amb el manament judicial. La negociació de l'equip de govern amb la propietat, però, ha permès arribar a l'acord per reduir aquesta xifra als 800.000 euros.

Bauzá expedientarà els directors que no llevin els llaços a partir del 20 de gener

El compte enrere per retirar els llaços verds i quadribarrats dels col·legis i instituts de Secundària ha començat. El Govern té la intenció de fer complir la polèmica Llei de Símbols i des de Vicepresidència ja han comunicat que, a partir del 20 de gener, començaran a obrir expedients a tots els directors de centres públics que mantinguin els llaços en les façanes dels centres docents. La regidora del PP que assegurà que la Llei de Símbols volia acabar amb 'Enllaçats', nou membre del Consell Escolar.

El text va ser aprovat pel Parlament en l'última sessió plenària i publicat en l'últim Butlletí Oficial dels Illes Balears (BOIB) de l'any, el del 31 de desembre. El text recull que entrarà en vigor 20 dies passats de la seva publicació, el que significa que la primera jornada en la qual ja no hi podrà haver llaços a les façanes serà el 20 de gener, dia de Sant Sebastià.

Fonts del departament de Vicepresidència afirmaren que la llei és d'obligat compliment des del dia que entra en vigor. «Si hi ha una denúncia o una posada en coneixement que s'està contravenint la llei, s'iniciarà immediatament l'expedient», van assenyalar les mateixes fonts.

L'expedient pot concloure en una multa al director del centre públic que no ordeni la retirada immediata del llaç. Aquestes sancions poden arribar als 10.000 euros si es considera que la falta és molt greu. El Govern insisteix que no hi haurà cap casta de ‘període de gràcia’ i que els expedients començaran, si s'escau, des del mateix dia d'entrada en vigor de la norma.

Aquell dia és festa a Palma, ja que se celebra el patró de Ciutat, però a la resta de la Comunitat els centres docents estan oberts.

Segueixen en la façana

Els llaços amb la senyera i amb simbologia favorable als docents en lluita segueixen presents a molts dels centres docents de Palma, però la seva instal·lació és especialment intensa a nombroses localitats de la Part Forana, així com a la resta d'Illes.

A partir del 20 de gener, la llei marca que ha de ser retirat "qualsevol símbol col·locat en un centre sostingut total o parcialment amb doblers públics", havent de comptar amb l'autorització prèvia de la Conselleria competent. En aquest cas, és el departament de Joana María Camps qui haurà de resoldre les peticions dels centres educatius.

La regidora del PP que assegurà que la Llei de Símbols volia acabar amb 'Enllaçats', nou membre del Consell Escolar

La regidora del PP de Valldemossa, Ana Redondo, és des del passat 17 de desembre membre del Consell Escolar de les Illes Balears (CEIB). Redondo entra a formar de la institució, en substitució de Gabriel Timoner, professor i exdirector de l'Institut per a la Convivència i l'Èxit Escolar. Redondo es donà a conèixer ara fa un any durant l'inici de la polèmica sobre la Llei de Símbols.

Les famílies culpen el Govern de no fer res per evitar la vaga a les aules el 7G


Les famílies consideren que la Conselleria d’Educació ha demostrat una vegada més la "seva manca de responsabilitat i la seva despreocupació pel que fa a l'educació dels nostres fills/es, ja que davant la proposta de vaga de dia 7 de gener no s'ha fet eres absolutament per evitar-la i malgrat que la petició de contacte expressa dels vaguistes no s’ha convocat cap reunió per a estudiar alguna via de diàleg".

19 morts, saldo de la repressió a Egipte

Almenys 19 persones han perdut la vida aquest divendres a Egipte, en xocs entre forces de seguretat i manifestants pro Mursi, el president enderrocat el juliol passat, informen mitjans de comunicació i serveis de seguretat. Després del rés del divendres, milers de persones s'han manifestat al país àrab amb l'objectiu de rebutjar la decisió del govern interí de declarar a la Germandat Musulmana de “terrorista” i detenir a centenars de militants a tot el país.

Aquestes persones han perdut la vida al Caire, la capital, i altres ciutats com Ismailiya (nord-oest), Al-Faum (sud) i Alexandria (nord), a més 42 persones han sofert ferides, ha assegurat el Ministeri de Salut. El Ministeri de l'Interior ha informat de la detenció de 122 manifestants durant els enfrontaments d'avui, divendres.

El passat 25 de desembre, el govern interí d'Egipte va titllar a la HM de “organització terrorista” i va prohibir totes les seves activitats, incloses les manifestacions. Davant tal decisió, l'Aliança Anti-Cop, encapçalada per la Germanor Musulmana, va convocar set dies d'accions de carrer en tot el país.

Des del passat 3 de juliol, data del derrocament del president electe Mohamad Mursi en un cop, el país està dividit i dirigit per un govern militar.