dimarts, 16 de juliol de 2013

La petició de Snowden d'asil temporal a Rússia

Aquest dimarts Edward Snowden, que es troba a la zona de trànsit de l'aeroport Sheremétievo de Moscou, va presentar al Servei Federal de Migració de Rússia una sol·licitud d'asil temporal a Rússia (foto), segons l'advocat Anatoli Kucherena. El Servei Federal de Migració de Rússia va confirmar la recepció de la sol·licitud d'asil temporal per part de Snowden.

Rússia va confirmar la recepció d'una sol·licitud d'asil de l'extècnic dels serveis secrets dels EUA Edward Snowden, ha informat Itar-Tass citant el director de les autoritats migratòries, Konstantin Romodanovski.

L'excol·laborador de la CIA va donar garanties que no perjudicarà els interessos dels EUA, segons l'advocat Anatoli Kucherena. "Li vaig preguntar directament si ell (Snowden) va acatar les condicions que havia posat el president rus per l'asil, al que em va respondre 'vaig a complir amb aquesta condició'", va dir Kucherena.

En els propers dies Snowden romandrà a la zona de trànsit de l'aeroport o es traslladarà a un centre d'allotjament temporal, segons el Servei Federal de Migració de Rússia. Kucherena informa que per ara Snowden no pot sortir de la zona de trànsit de l'aeroport de Sheremétievo ja que acaba de presentar la sol·licitud.

Segons les lleis russes, l'asil temporal és concedit per un any i pot ser renovat anualment per altres 12 mesos. Els tràmits per rebre l'asil temporal poden trigar fins a 3 mesos. Durant aquest temps, se li lliurarà un certificat que li permetrà romandre a Rússia.

Putin: "EUA va bloquejar la sortida de Rússia a Snowden, atemorint així a altres països"


Aquest dilluns el president rus, Vladímir Putin, va comentar la situació del exempleat de la CIA Edward Snowden, que porta ja algunes setmanes a l'aeroport moscovita de Sheremétievo. El president ha afirmat que el cas Snowden "encara no està resolt".

"Snowden no venia a Rússia, sinó que feia escala aquí per dirigir-se a altres països, però EUA de fet li va bloquejar la sortida de Rússia, atemorint així a altres països", va declarar el president rus, Vladímir Putin.

"Tenim certes relacions amb els Estats Units i no volem que la seva activitat les perjudiqui". "I ell va dir que no. Dir que volia seguir amb la seva activitat, lluitant pels drets humans perquè creu que EUA viola certes normes del dret, fins i tot internacionals, intervé en la vida privada i va dir que el seu objectiu era lluitar contra tot això. I li vam dir: Però només si és sense nosaltres, aquí tenim altres coses contra les que lluitar", va revelar.

"Segons les seves últimes declaracions, està canviant la seva posició. La situació encara no està resolta", va resumir Putin.

"Ells mateixos [EUA] han espantat a altres països, ningú vol rebre i d'aquesta manera de fet ho han deixat bloquejat en el nostre territori", va comentar el president rus. "És una espècie de regal de Nadal per a nosaltres", ha fet broma Putin. Interpel.lat sobre el futur destí d'Edward Snowden, el mandatari va respondre: "Què sé jo? És la seva vida i el seu destí".

L'SPD alemany adverteix que Rajoy haurà de dimitir

"El pitjor cop a la credibilitat política és els diners", diu el vicepresident del grup parlamentari socialdemòcrata (SPD) al Bundestag, Axel Schäffer, que condemna que Rajoy no comparegui davant el Parlament espanyol. "No importa en quin país d'Europa, no importa en quina formació, qui com a president d'un partit ha rebut diners il·legal és insostenible en el càrrec. No pot ser que el Partit Popular amb la seva majoria impedeixi una sessió parlamentària per aclarir l'assumpte. Això és inadmissible". "Merkel farà com si mai hagués hagut de veure amb Rajoy".

Un de cada tres espanyols està aturat i ni els llocs públics estan fora de perill. Més de 100 000 treballadors del sector públic van ser acomiadats en el transcurs d'un any com a resultat de les mesures d'austeritat. La ciutadania espanyola està indignada davant l'escàndol de corrupció que s'estén entre figures del Partit Popular al govern encapçalat per Mariano Rajoy, que emparant-se en l'estabilitat política s'aferra al poder i es nega a comparèixer i donar una explicació davant el Parlament. L'assumpte també ha provocat indignació a Alemanya.

"No importa en quin país d'Europa, no importa en quina formació, qui com a president d'un partit ha rebut diners il·legal és insostenible en el càrrec", afirma el vicepresident del grup parlamentari del Partit Socialdemòcrata alemany (SPD) al Bundestag, Axel Schäffer, en conversa amb DW.

El polític condemna que Rajoy s'obstini a mantenir-se al poder emparant-se en la necessitat d'estabilitat política de cara al programa de reformes engegat pel seu Govern. "Els partits socialistes europeus han de pronunciar-s'hi, així com ho fan els partits populars. Però en primera línia és una qüestió que ha de ser aclarida en l'àmbit parlamentari i jurídic a Espanya. No pot ser que el Partit Popular amb la seva majoria impedeixi una sessió parlamentària per aclarir l'assumpte. Això és inadmissible. El si del Parlament el lloc de trobada entre majories i minories, entre el govern i l'oposició. A Alemanya una situació així, la negativa d'un partit a discutir una qüestió com aquesta en el si parlamentari no aguantaria més d'un dia".

Merkel farà com si mai hagués hagut de veure amb ell


"El exigir mesures d'austeritat mentre en el personal i com a polític, es fa el contrari, beneficiant-se de comptes secrets és inadmissible", diu Schäffer. Preguntat sobre si la cancellera alemanya Angela Merkel (CDU) es distanciarà de Rajoy, el polític respon indignat que Merkel dóna suport a la seva família política sense importar de qui es tracti. "Va recolzar a Berlusconi i ara dóna suport a Viktor Orbán a Hongria. Seguirà donant suport a Rajoy fins que aquest es vegi obligat a dimitir. Llavors en la CDU faran com si mai haguessin hagut de veure amb ell", afirma.

Schäffer va recordar l'escàndol dels comptes clandestines que van finançar a la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), a finals de la dècada de 1990 que van esquitxar al seu president, Wolfgang Schäuble, pels seus comprometedors contactes amb el traficant d'armes Karlheinz Schreiber. L'escàndol va obligar Schäuble a dimitir dels càrrecs de portaveu del grup parlamentari i president del partit, el que va obrir el camí a Angela Merkel.

"En el cas de Rajoy passarà el mateix", assenyala Schäffer. "S'estima que Rajoy va rebre una suma que ronda els 300.000 euros. Això és inacceptable ", subratlla i recorda que per evitar aquest tipus d'abusos seu partit (SPD) ha establert un lineament que prohibeix als polítics i parlamentaris acceptar qualsevol tipus de donacions. "Si es fan, han d'anar directament al partit, però mai no poden acceptar-se de manera privada. El pitjor cop a la credibilitat política són els diners".
Merkel i Rajoy. Merkel i Rajoy.

Alemanya també té els seus escàndols


L'ex gerent i extresorer del Partit Popular (PP) Luis Bárcenas, es troba a l'ull de l'huracà que amenaça des de principis d'any a alts polítics del partit conservador. Les investigacions han detectat dipòsits per més de 48 milions d'euros en comptes a l'estranger. Schäffer assenyala que Alemanya també ha tingut els seus escàndols però és improbable que es tornin a repetir avui en dia. "És difícil que es produeixi un escàndol d'aquestes dimensions després de l'experiència amb les anomenades donacions Flick en la dècada de 1980 i després el cas de donacions a comptes secretes durant l'era Kohl, sobre el qual no ha estat revelada encara la identitat dels donants anònims", diu.

El major escàndol de corrupció en la dècada de 1980 a la llavors Alemanya Occidental va ser protagonitzat per l'empresari Friedrich Karl Flick, dirigent d'un dels majors monopolis industrials d'Alemanya, que va utilitzar l'herència del seu pare, principal proveïdor d'armament de Hitler, per fer pagaments en efectiu als polítics de tots els partits del Bundestag, inclosos dos ministres d'Economia: Hans Friedrich i Otto Lambsdorff. A canvi Flick va ser exhonerado del pagament d'uns 450 milions d'euros.

Merkel coneixia els sistemes d'espionatge dels EUA


Els serveis secrets alemanys coneixien des de feia anys la capacitat dels seus homòlegs nord-americans per interceptar comunicacions a tot el món i van recórrer a ells en repetides ocasions, segons informa aquest dilluns el rotatiu Bild. La revelació, que cita fonts del govern dels EUA, contradiu les declaracions de l'Executiu feixista de Merkel fins a la data, que ha negat conèixer el programa "PRISM" nord-americà, denunciat públicament per l'extècnic de la CIA Edward Snowden, i al "Tempora" anglès.

Rajoy y el teatro de títeres de Merkel, en liquidación


¿Por qué razón aguanta Rajoy en un gobierno que está hundiendo España económica y políticamente en el descrédito internacional y a su propio partido en una ciénaga que alcanza todas las instituciones del Estado?

L'OCDE planeja el cop definitiu contra els trucs tributaris

Els països industrialitzats volen recaptar més impostos de les grans empreses. L'OCDE planeja noves regulacions per acabar amb l'evasió d'impostos, i ja s'ha publicat un avançament. Apple, Starbucks, Volkswagen... Les grans empreses multinacionals obtenen quantiosos guanys i saben quines estratègies seguir per pagar el mínim d'impostos possible. El truc està a desplaçar aquests guanys a països que els ofereixin més avantatges fiscals i amagar les seves petjades. Tot el procés, fins ara legal, parteix del concepte de "evasió d'impostos".

El 19 de juliol, no obstant això, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) podria posar un punt final a tot això amb el seu pla contra els trucs fiscals dels grans grups econòmics en una cimera dels ministres d'Hisenda dels països del G20. Els mitjans de comunicació ja han rebut un avançament de les idees que s'exposaran. El missatge principal és clar: les empreses hauran de pagar impostos allà on tingui lloc la creació de valor. I la pràctica del trasllat de guanys es dificultarà en gran mesura.

Abans de res, transparència


Quan aquest pla de l'OCDE entri en vigor, les empreses internacionals de tots els països de l'OCDE han de fer públiques totes les seves categories de costos, en què s'inclouen costos de llicències, interessos, despeses d'administració, salaris, etc. "Es tracta d'una regulació estricta, més estricta que les imposades fins ara", diu l'expert fiscal Michael Bormann, portaveu de la consultoria fiscal Venturis Management Consultants. La minimització de resultats nets a través del trasllat de guanys d'un país amb impostos alts a països amb impostos baixos serà així molt més difícil.

Per Marcus Meinzer, portaveu del grup d'experts Netzwerk Steuergerechtigkeit ("Xarxa de justícia fiscal"), la clau perquè un pla així funcioni és que les empreses multinacionals siguin realment conseqüents amb aquesta política de transparència. "Només així podrem treure conclusions clares del comportament d'aquestes empreses", diu Meinzer.

A Internet, les fronteres es difuminen

Tot això pot resultar relativament fàcil per a empreses com la multinacional de cafeteries Starbucks, on la venda de cafè es realitza en un entorn físic amb clients, béns i diners tangibles. El problema que ara els està donant maldecaps als membres de l'OCDE són les multinacionals d'Internet, com Google o Apple.

Segons Bormann, actualment és molt més fàcil traslladar guanys en empreses d'aquest tipus. "Les empreses d'Internet no tenen una creació de valor demostrable", explica Meinzer. Per això, el seu suggeriment és un sistema tributari basat en el lloc on el client adquireixi un producte: "Els clics serien així una bona forma de detectar on s'haurien de pagar els impostos per aquests guanys".

La lluita de l'OECD contra l'evasió d'impostos només aconseguirà tenir èxit quan s'imposin mesures de control realment efectives per als grans grups econòmics, opina Meinzer. Quan es proposen mesures de caràcter voluntari, l'èxit d'aquestes és qüestionable, segons l'expert.

El projecte, que es proposarà oficialment el 19 de juliol, serà estudiat per representants dels països del G20 fins a la pròxima cimera de Sant Petersburg, que se celebrarà al setembre. Només després d'això es podrà saber segur què trucs fiscals deixaran de funcionar per les grans multinacionals.

Interior aparta a set Mossos que van actuar al costat del lloc on Quintana va perdre un ull

El conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, ha anunciat aquest dimarts que ha apartat el xòfer i els sis agents de la brigada mòbil d'antiavalots que va actuar al lloc on Ester Quintana va perdre un ull durant la manifestació de la vaga general del 14 -N de 2012. Espadaler els aparta per haver ocultat que es trobaven al lloc de l'incident, tot i que manté que no es van llançar pilotes de goma sinó salves.

El cos policial havia negat inicialment de manera rotunda la presència a la zona d'agents equipats per llançar pilotes de goma. Interior ja va haver de corregir la versió donada pels agents i pel mateix conseller del moment, Felip Puig, que després de negar-ho al Parlament es va veure obligat a reconèixer que sí s'havien llançat "salves", encara que no pilotes de goma. Espadaler manté aquest versió.

Ester Quintana ha confrontat una i altra vegada la versió oficial per exigir que la Generalitat reconegui que la seva lesió procedia d'una pilota de goma dels Mossos. L'última vegada va ser fa només uns dies, quan al Parlament va afirmar que volia ser l'última víctima de pilotes de goma.

La repercussió del cas d'Ester Quintana, sumat als d'altres persones que també van perdre l'ull presumptament també per pilotes, ha portat Interior a incloure els canons de goma entre les seves eines de dispersió de disturbis.

Bárcenas acusa Blesa d'ocultar els diners de les donacions al PP amb empreses pantalla

L'expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa, també va participar en tot l'entramat de finançament del Partit Popular que ahir va definir l'extresorer, Luis Bárcenas. Segons fonts presents en l'interrogatori, Blesa gestionava tres empreses pantalla utilitzades per moure els diners que entraven en el partit a través de, entre altres coses, les donacions. Ruz ordena digitalitzar les 9 carpetes de colors de Luis Bárcenas.

Segons el relat de Bárcenas davant el jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, el també extresorer de la formació Rosendo Naseiro va crear fa anys empreses fictícies per justificar pagaments i factures falses provinents dels diners que entrava en la comptabilitat B del partit.

Durant l'interrogatori, Bárcenas va nomenar tres d'elles, que funcionarien com empreses pantalla i que eren gestionades per Blesa. Segons l'extresorer, s'haurien dissolt quan va ser nomenat president de la caixa d'estalvis madrilenya, encara que fonts de l'acusació assenyalen que aquesta dada caldrà confirmar-ho.

Aquestes mateixes fonts assenyalen que aquesta tasca de Blesa podria estar relacionada amb l'apunt que apareix en la comptabilitat oficial, en la qual apareixen pagaments a Blesa de fins 710.000 euros, uns cobraments que tant el PP com el exbanquer desmentir.

Així mateix, Bárcenas ha relacionat a Blesa amb el despatx jurídic de Miguel Crisantem. No va donar més detalls, encara que el Consell General de l'Advocacia Espanyola ja va comunicar oficialment que no hi ha cap col·legiat amb aquest nom. L'extresorer assegurar davant de la Fiscalia Anticorrupció quan va anar a declarar el mes de febrer que els sobresous pagats a alts càrrecs del PP, durant 18 anys, en forma de despeses de representació estaven avalats per un informe jurídic redactat per aquest despatx.

Ruz ordena digitalitzar les 9 carpetes de colors de Luis Bárcenas

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha ordenat digitalitzar els documents continguts en les nou carpetes, de diferents colors, que ahir va aportar durant la seva declaració l'extresorer del PP Luis Bárcenas. L'objectiu és facilitar còpia de les dades a totes les parts personades en el procediment.

En una interlocutòria dictada aquest dimarts, el jutge que investiga la suposada contablidad B al Partit Popular s'acorda l'obertura d'una peça separada de caràcter documental amb tots els elements aportats per l'exsenador popular "per tal de conjugar la simplificació i la pròpia activació i celeritat en la investigació dels fets".

Ruz ha citat a més per demà a les 9.00 hores a totes les parts personals per a procedir a l'obertura i clonat de la memòria del "pendrive" que va ser aportat igualment per Bárcenas durant la seva compareixença d'ahir.

La còpia clonada d'aquest dispositiu USB serà analitzada per separar d'ella i unir a la causa la documentació que faci referència als fets objecte de la causa i separar la resta, que segons va advertir el mateix extresorer durant la seva declaració correspon a arxius de "caràcter íntim i personal "sense objecte per al procés, i la difusió podria vulnerar els seus drets fonamentals.

Bárcenas ha aportat un total de 9 carpetes, quatre d'elles blaus, dues grogues, una de color sèpia, una altra lila i una última verda, que contenen diferents documents a què l'acte fa esment i que seran ara digitalitzats.

A la primera carpeta, plastificada i de color blau, es conté diferent documentació amb folis manuscrits en fulls predissenyades de tipus comptable, mentre que en una segona del mateix color, encara que de cartró, s'han lliurat llistats d'ordinador de moviments també de tipus comptable.

La tercera carpeta aportada, de cartró i color groc, té anotacions manuscrites al revers i conté "post it" amb anotacions manuscrites i relacions d'ingressos confeccionades per ordinador, mentre que en la quarta s'inclou un rebut a nom de qui va ser gerent del PP a Castella-la Manxa José Ángel Cañas.

Segons va declarar ahir, aquest és el rebut pel pagament a l'organització presidida per l'actual secretària general del partit, Dolores de Cospedal, de 200.000 euros el 2007 a canvi d'un contracta de neteja a Toledo.

En el cinquè portafolis, blau i també de cartró, conté una targeta de cartró manuscrita, resguards d'ingressos en efectiu a l'entitat Banesto manuscrit i un full d'entrades i sortides amb anotacions manuscrites.

En un sisè contenidor de documents, també groc, Bárcenas va lliurar "fotocòpies de resguards de rebeu", amb capçalera de Caja Cantabria, Volkswagen Finance SA i Unicaja, a més de diverses targetes amb anotacions manuscrites, i en una setena, l'última de les blaves, es llegeix de forma manuscrita "L del R" i es contenen dos rebuts de notaria, rebeu i algunes fotocòpies de xecs i documentació de tipus bancari.

A la carpeta sípia Bárcenas ha inclòs dues targetes de visita amb anotacions manuscrites en el seu revers, diverses factures i una relació de moviments a ordinador i manuscrits, mentre que l'última, de color verd i en la qual es pot llegir l'anotació manuscrita "BILBAO", s'ha lliurat un full de quadern de comptabilitat amb anotacions manuscrites, còpia de contracte, de transmissions de fax i diversos documents del Banc Popular, Banc de Vitòria, Argentaria, BBVA i Banesto.

En una segona resolució, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 encomana a la Unitat de Policia Judicial de l'Audiència Nacional l'elaboració d'un informe sobre la difusió ahir a la xarxa social Twitter de part de la declaració de Bárcenas quan aquesta s'estava produint.

Finalment, el jutge Ruz ordena la transcripció de la declaració de l'extresorer per poder posar-la en poder de les parts i evitar "la difusió pública que en ocasions anteriors ha tingut lloc respecte dels talls d'àudio i vídeo d'anteriors declaracions" de Bárcenas a la Audiència Nacional.

Cayo Lara reclama amb SYRIZA "una auditoria per conèixer la part il·legítima del deute, que és impagable"

El coordinador federal d'IU crida a "estrènyer llaços" a l'esquerra social i política "molt especialment la dels països del Sud" perquè "hem de conquerir els governs per conquerir la democràcia i el poder". "Bona part d'aquest deute ha estat conseqüència de l'especulació i la usura", pel que ha exigit una "auditoria per conèixer la seva part il·legítima, que és impagable, com els interessos usurers".

El coordinador federal d'Izquierda Unida, Cayo Lara, ha intervingut en la tarda de dissabte davant els més de 3.500 delegats presents al Congrés de la formació grega Syriza, principal força d'esquerres al país hel·lè i clara alternativa al Govern neoliberal.

En el seu discurs davant el Plenari, convidat per la direcció de Syriza, Lara va recordar el "atac" que suposa la "deute que altres van contreure i que us fan pagar al poble grec, igual que a Espanya". Va recordar que "bona part d'aquest deute ha estat conseqüència de l'especulació i la usura", pel que ha exigit una "auditoria per conèixer la seva part il·legítima, que és impagable, com els interessos usurers".

Lara va assenyalar que la Syriza grega i Esquerra Unida "compartim derrotar les polítiques neoliberals de la troica i de governs titelles, perquè ningú, mai més, ens robi la democràcia i la dignitat, el pa el treball i la llibertat".

"Ens agredeixen-va denunciar-la classe treballadora de tot Europa ja la majoria social per robar-nos els drets socials i laborals conquerits al llarg de la història. Per això, l'esquerra social i política hem de estrènyer llaços. Ens hem d'unir, molt especialment la dels països del Sud, agredits extraordinàriament i presoners del deute infernal". Segons el parer del màxim responsable d'IU, "hem de conquerir els governs per conquerir la democràcia i el poder".

Cayo Lara ha insistit que "no hi ha una Unió Europea si no és una Europa social, l'Europa de la gent corrent, de la gent senzilla que treballa o que vol treballar i somia". Demandar una "Europa democràtica i que no s'agenolla davant la dictadura del poder financer i de les seves tecnòcrates, en què el Banc Central sigui de veritat el nostre Banc Públic; l'Europa que acabi amb el frau i l'evasió de capitals als paradisos fiscals ; l'Europa que aposti per l'ocupació i la defensa dels serveis públics essencials de la sanitat, educació, l'habitatge, les pensions justes, la dignitat i la pau".

Panamà reté un vaixell nord-coreà amb "equip sofisticat de míssils"

Les autoritats de Panamà interceptar un vaixell de bandera nord-coreana que provenia de Cuba i pretenia passar el Canal de Panamà amb un "equip sofisticat de míssils", va comunicar la cadena BBC News que cita el president panameny, Ricardo Martinelli.

El vaixell va ser interceptat a l'entrada del Canal de Panamà per l'Atlàntic i la seva tripulació va ser arrestada. Les autoritats afirmen que l'embarcació portava al seu interior material bèl · lic no declarat.

Al principi estava previst parar el vaixell només per revisar si portava droga, però durant la inspecció van ser descoberts dos contenidors de supòsits míssils amagats sota un carregament de sucre.

Martinelli va comentar que el capità va intentar suïcidar després de descobrir el material mentre que els altres membres de la tripulació obstruïen per tots els mitjans la inspecció del vaixell.

Les sancions internacionals prohibeixen a Corea del Nord importar o exportar qualsevol tipus d'armament a excepció d'armes de tir. Els altres països tenen el dret d'inspeccionar vaixells nord-coreans.

Al març, el Consell de Seguretat de l'ONU va aprovar un nou paquet de sancions contra Pyongyang en resposta al seu prova nuclear del 12 de febrer, en violació de dues resolucions anteriors que prohibeixen a Corea del Nord desenvolupar els seus programes de míssils i nuclear.

La resolució adoptada, ia la quarta, permet embargar comptes i transaccions bancàries del règim nord-coreà, inspeccionar avions i embarcacions, així com al personal diplomàtic, davant la sospita que transportin càrregues destinades al desenvolupament del programa de míssils i nuclear de Corea del Nord.

7 morts i 300 ferits en manifestacions pro-Mursi

Set persones han mort i almenys 261 -uns 300 segons altres fonts- van resultar ferides la nit de dilluns al Caire en enfrontaments entre partidaris del president Mohamed Mursi i la policia, segons l'últim balanç dels serveis d'emergència. És el resultat de la repressió que va exercir la Policia d'Egipte contra manifestacions de simpatitzants de l'enderrocat president egipci Mohammad Mursi, celebrades la nit de dilluns en diferents punts d'aquest país. Ban Ki-moon insta els egipcis a reconciliar-se. L'exèrcit egipci realitza una operació militar al Sinaí.

Segons els líders de la Germandat Musulmana, els agents de seguretat egipcis van acabar amb la vida de 2 persones i en van ferir 150 al Caire, la capital d'Egipte.

Així mateix, un coronel va atropellar amb el seu cotxe militar a desenes seguidors de Mursi a la ciutat de Gizeh, situada al sud del país africà.

En un altre succés, un membre de la Germandat Musulmana va perdre la vida per trets de les forces de la seguretat a la plaça Ramsès al centre del Caire, segons Al-Jazira.

Les mobilitzacions dels partidaris del deposat president, Mohammad Mursi, van continuar fins a les primeres hores de la matinada d'aquest dimarts en diferents zones del país àrab.

Per la seva banda l'Exèrcit egipci havia amenaçat de respondre de manera severa i ferma als manifestants que intentin apropar-se o entrar a les bases militars.

Ban Ki-moon insta els egipcis a reconciliar-se


El secretari general de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), Ban Ki-moon, va instar la reconciliació a Egipte, enmig de protestes a nivell nacional tant de simpatitzants com d'opositors del deposat president, Mohammad Mursi.

"Aquest no és el moment de la venjança o el càstig", ha manifestat Ban en un comunicat publicat dilluns, en què afegeix que "aquest és un moment per a la incorporació i la reconciliació".

"És important que les autoritats egípcies incloguin a totes les parts en el maneig de la difícil situació actual", ressalta la nota.

Mentrestant, la fiscalia d'Egipte ha ordenat la detenció de set líders de la Germandat Musulmana. L'ordre es va produir el mateix dia que el cap de l'ONU va emetre el seu comunicat.

L'ordre d'arrest es basa en supòsits càrrecs per incitar a la violència que viu en els últims dies Egipte després de la destitució de Mursi de la presidència d'aquest país nord-africà.

L'exèrcit egipci realitza una operació militar al Sinaí

L'Exèrcit d'Egipte té planejat "portar a terme una operació militar" contra els suposats militants a la província Sinaí, després recents actes de violència perpetrats pels mateixos a la regió.

L'agència francesa de notícies AFP citant un funcionari militar egipci va revelar aquest dilluns la informació mentre va destacar que l'Exèrcit té com a prioritat evitar enfrontaments amb la població civil a la zona i "alteració de la seguretat nacional".

Segons el funcionari militar que el noticiari gal no ha indicat la seva identificació, l'Exèrcit ha identificat i localitzat els líders dels rebels, sabent que la major part d'ells viu en els llogarets de la mateixa localitat.

Almenys 13 persones han perdut la vida i altres desenes han patit ferides des de la destitució del president Mohammad Mursi (el 3 del corrent) en els assalts gairebé diaris dels militants contra els llocs de control i altres objectius al Sinaí.

L'última violència es va desencadenar aquest dilluns quan tres treballadors van morir i altres 17 van resultar ferits en un atac militar contra l'autobús d'obrers d'una fàbrica de ciment, esdevingut a la província del Sinaí del Nord, a Egipte.

El jutge del 'cas Palau' corrobora que CDC va cobrar comissions il·legals

El jutge de Barcelona que investiga el saqueig del Palau de la Música considera que de les diligències d'investigació practicades es deriva que CDC va percebre de Ferrovial, sota l'encobriment de donacions en concepte de patrocini a l'entitat, sumes de diners -uns 6'6 milions d'euros- que obeeixen “al pagament de comissions per obres públiques adjudicades a aquesta constructora pel Govern de la Generalitat de Catalunya i per altres entitats públiques”. Manté la imputació per a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar i per a l'exdiputat de CiU Jaume Camps. Imatge: Joan Grau Cànoves.

En l'acte, en què es donen per acabades les indagacions, el jutge assegura que en aquest desviament de fons hi van participar els directius de Ferrovial Pedro Buenaventura Cebrián i Juan Elizaga, i per part de CDC, els extresorers Carles Torrent, mort el 2005, i Daniel Osàcar, el seu successor, així com l'imputat i exdiputat de CiU Jaume Camps.

El jutge també destaca “la intervenció d'altres càrrecs responsables del partit que van exercir l'ascendent necessari sobre els càrrecs públics de la Generalitat de Catalunya i d'altres organismes públics locals vinculats al partit i que tenien la facultat de decidir l'adjudicació d'obra pública”. La identitat d'aquests dirigents del partit no ha pogut ser desvelada, segons la instrucció.

Així, a través d'aquest sistema Ferrovial va pagar suposadament a CDC 5.187.199 euros en comissions per la construcció de la Línia 9 de Metro de Barcelona, ​​per la construcció de la Ciutat de la Justícia, d'un nou pavelló a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) governat pel partit, i per obres de revestiment de la sèquia Bellet al marge esquerre del riu Ebre

En aquest transvasament de fons, segons el jutge, per part del Palau hi va intervenir el que era president de l'entitat, Fèlix Millet; la seva mà dreta, Jordi Montull; la seva filla Gemma, i l'aleshores directora general, Rosa Garicano. El magistrat assenyala que per aquest conducte del Palau l'empresa Ferrovial va abonar a CDC comissions per adjudicació d'almenys quatre obres, entre elles, la construcció de la línia 9 del metro de Barcelona, de la Ciutat de la Justícia i d'un nou pavelló municipal a Sant Cugat del Vallès. La constructora abonava, incideix el jutge, per regla general, una comissió del 4% de l'import de l'obra adjudicada, un 2,5% del qual s'assignava a CDC, i l'1,5%, a Millet i Montull. Camps també va rebre remuneració.

El pagament de comissions a CDC es va fer a través d'entregues en efectiu, mitjançant presumpta facturació falsa a determinades empreses proveïdores del partit i mitjançant aparents “convenis de col·laboració amb la Fundació Trias Fargas”, vinculada a CDC.

El jutge també relata apropiacions per a usos particulars de fons del Palau per a Millet i Montull. Segons Pijoan, de la investigació es desprèn que s'han pogut cometre els delictes de malversació de cabals públics, apropiació indeguda, falsedat en document mercantil, delicte fiscal i blanqueig de capitals, entre altres.

El jutge manté la imputació per a 17 acusats, entre ells els màxims responsables del Palau, de Ferrovial i els dirigents de CDC encausats.

CDC va rebre comissions il·legals en el 'cas Palau'

El fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled considera que hi ha "indicis suficients" per provar que Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) es va finançar de manera irregular a través del Palau de la Música. En un escrit de 37 pàgines, remès al jutge del cas Palau, el fiscal desgrana amb tot luxe de detalls els delictes comesos per Fèlix Millet i qui va ser la seva mà dreta a la institució musical, Jordi Montull. El fiscal conclou que el partit de Mas va cobrar 6,6 milions en comissions il·legals i assenyala que la constructora Ferrovial pagava un 4% en comissions a canvi de diverses adjudicacions d'obra pública.

Arqueòlegs britànics troben el calendari més antic, de fa 10.000 anys

Arqueòlegs britànics van descobrir recentment un calendari que data del voltant de l'any 8.000 abans de la nostra era (ane.) que mesura el temps a partir de les fases del Sol i de la Lluna i que podria ser el més antic del món. Aquest calendari, datat fa 10.000 anys, va ser trobat en un monument mesolític d'Aberdeenshire, a Escòcia, i podria precedir en cinc mil anys al més antic que es coneix.

El calendari va ser trobat en un monument mesolític d'Aberdeenshire, a Escòcia, i si les proves que se li estan realitzant resulten positives, podria precedir en cinc mil anys al més antic que es coneix, va indicar un estudi divulgat a la revista online Internet Archaeology.

"Les evidències suggereixen que les societats de caçadors recol·lectors a Escòcia tenien tant la necessitat com els avenços que calen per mesurar el temps a través dels anys", va explicar Vince Gaffney, responsable de la investigació. "Això il·lustra un pas important cap a la construcció formal del temps i, per tant, de la pròpia història".

Per la seva banda, David Cowley, un altre dels investigadors, va assenyalar que el calendari es va poder trobar pel reconeixement que es fa a diversos llocs arqueològics i que ha permès localitzar milers de llocs d'importància arqueològica que no han pogut ser detectats des del terra.

Christopher Gaffney, de la Universitat de Bradford, va dir que les comunitats de caçadors-recol · lectors prehistòriques necessitaven conèixer el pas del temps, i d'aquesta manera, quines fonts de recursos alimentaris eren disponibles a les diferents èpoques de l'any.

Grècia investigarà l'exministre de Finances per la 'llista Lagarde'

El Parlament grec va aprovar avui per majoria absoluta aixecar la immunitat a l'exministre de Finances Yorgos Papakonstantinu del Pasok perquè sigui jutjat per dos delictes greus (falsificació de documents i perjudicis a l'Estat) i un de menor (incompliment del deure) en el cas de la "llista Lagarde". Se l'acusa d'haver esborrat els noms de familiars seus que eren inclosos en aquesta llista d'evasors fiscals. Syriza ha insistit que les mateixes responsabilitats té també el seu actual successor Venizelos.

Amb aquesta decisió el Parlament va ratificar les conclusions presentades la setmana passada per una comissió parlamentària encarregada de dilucidar les responsabilitats de Papakonstantinu en la gestió de la coneguda com "llista Lagarde" mentre exercia el càrrec de Ministre de finances entre 2009 i 2011, en el govern del socialdemòcrata Geòrgios Papandreu.

A extitular de Finances se l'acusa d'haver esborrat els noms de familiars seus que eren inclosos en aquesta llista de presumptes evasors fiscals, cosa que Papakonstantinu, en una intervenció abans del vot, va negar de pla. En un dur discurs, l'exministre va acusar la comissió parlamentària que va investigar el cas d'haver "aterrit i manipulat" als compareixents "per obtenir els testimonis requerits" i ha dit que les conclusions "van ser preparades per endavant" ia ell gairebé no es va deixar temps per preparar la defensa.

A més, es va queixar que només ell hagi estat investigat i no el seu successor al ministeri, Evangelos Venizelos, actual líder dels socialdemòcrates grecs i vicepresident del Govern, de qui la compareixença va sol·licitar l'oposició, però va ser rebutjada amb els vots de la majoria oficialista.

Després de ser aixecada la immunitat Papakonstantinu, serà nomenat un consell compost de cinc jutges de reconeguda experiència, que examinaran els càrrecs imputats l'ex-ministre pel Parlament i decidiran sobre la seva validesa legal. En cas que la decisió d'aquest consell sigui afirmativa, també haurà de decidir si envia l'exministre a presó preventiva fins que sigui jutjat per un tribunal especial també compost per jutges d'alt rang.

La "llista Lagarde", procedeix dels documents sostrets fa cinc anys pel exempleat del banc HSBC Hervé Falciani, que contenen informació sobre comptes bancaris de ciutadans de diversos països. Falciani lliurar la llista a les autoritats franceses ia la llavors ministra de Finances, Christine Lagarde, avui directora del Fons Monetari Internacional, que el 2010 la va compartir amb els seus col·legues europeus, entre ells Papakonstantinu.

La revista grega Hot Doc publicar l'any passat els noms dels més de 2.000 grecs presents en la "llista Lagarde" el que va causar un escàndol al país mediterrani pel fet que no s'hagués investigat als presumptes evasors fiscals.

La llista original, lliurada a Papakonstantinu per Lagarde en disc compacte, va desaparèixer al ministeri d'aquest, i les seves còpies en un dispositiu usb no van aparèixer fins a l'esclat de l'escàndol. Segons les investigacions de la comissió parlamentària, els noms d'uns familiars de Papakonstantinu van ser esborrats de la llista pel propi ministre i no apareixien en les segones còpies.

D'altra banda, el Parlament ha rebutjat les peticions de l'oposició de fer comparèixer a altres alts càrrecs del Govern juntament Papakonstantinu.

El principal partit de l'oposició, l'esquerrà Syriza, ha insistit que semblants responsabilitats a les d'Papakonstandinu té també el seu successor Venizelos i, per la seva banda, les dues formacions opositores de dretes, el partit nacionalista Grecs Independents i el neonazi Alba Daurada havien exigit que comparegui també el llavors primer ministre Geòrgios Papandreu.

Avui més manifestacions contra el PP

Noves manifestacions han estat convocades per a aquest dimarts i dijous que ve en protesta contra el PP a tot Espanya davant les seves seus. La protesta d'avui dimarts ha estat convocada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) després de les últimes revelacions de l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, que esquitxen el president del govern feixista, Mariano Rajoy, i a Dolores Cospedal, la cortesana millor pagada de Castella.

En el marc d'aquest anomenat, a la ciutat de Barcelona, a l'est d'Espanya, està prevista una cassolada davant la seu de Delegació del Govern a les 20.00 (hora local), segons ha anunciat la portaveu de la PAH, Ada Colau.

Aquesta es considera la segona protesta d'aquest tipus, ja que dilluns es va dur a terme una manifestació al mateix lloc ia la mateixa hora. "Mariano no arribes l'estiu", "Aquí al davant hi ha els delinqüents", van ser alguns lemes que cridaven els descontents que exigien la dimissió de Rajoy.

La protesta d'PAH no és l'única, ja que diversos moviments socials han convocat manifestacions per al proper dijous davant de les diferents seus del PP al llarg del país.

La prevista mobilització s'iniciarà a les 18:00 GMT a diferents ciutats de Madrid (la capital), Barcelona, València, Saragossa, Màlaga i la Corunya, entre altres zones que s'uniran a la iniciativa.

Tanmateix, tot i la demanda del poble espanyol, Mariano Rajoy informar dilluns que no té la intenció de dimitir doncs, va adduir com a raó, que havia rebut el seu mandat per part dels espanyols.

"A Rajoy i Cospedal [secretària general del PP] els vaig fer lliuraments en efectiu en 2008, 2009 i 2010", són les paraules que va pronunciar Bárcenas davant el jutge, qui va assumir l'autoria dels papers on van quedar fixats els presumptes sobresous en diner negre que van rebre la cúpula del partit feixista espanyol.

Xavier Crespo es fa la víctima però admet que va fer visites mèdiques quan tenia una excedència

Xavier Crespo s'ha posat en evidència. L'exalcalde de Lloret de Mar entre 2003 i 2011 i diputat de CiU al Parlament ha comparegut aquest dilluns a la comissió d'investigació sobre la gestió en l'àmbit sanitari amb una actitud defensiva i amb un posat victimista. Crespo ha recordat, només començar, que l'han absolt de totes les denúncies per suposades irregularitats sanitàries quan exercia de metge.

En resposta a una pregunta del diputat de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha reconegut que el maig del 2004 va cobrar les visites mèdiques que va fer durant la seva excedència mentre exercia un càrrec públic. Una excedència que es va fer efectiva arran de la seva elecció com alcalde de Lloret, el maig de 2003.

Una de les factures que va cobrar el primer mes que va ser donat d'alta de nou puja fins els 15.000 euros. Crespo, en aquest sentit, ha reconegut que va cobrar "algunes visites" realitzades durant la seva excedència. L'exalcalde de Lloret de Mar ha defensat la seva actuació i ha afegit que no pensa tornar cap quantitat de les que va percebre, assegurant que no té diners que "no li corresponguin".

L'informe Crespo

Durant la compareixença de Crespo s'ha esmentat més d'una vegada l'anomenat 'Informe Crespo', l'auditoria de l'empresa pública Centres Mèdics Selva Maresme (CMSM). Un informe provisional que la Sindicatura de Comptes va arxivar per causes suposadament tècniques i que posava de manifest cobraments irregulars de l'exalcalde de Lloret. Aquest document destapava un negoci de 2,4 milions d'euros que s'obtenia a través de diner públic de la Corporació de Salut de la Selva i el Maresme, i que va beneficiar durant cinc anys a metges, gestors i dos regidors.

La majoria de grups parlamentaris han basat la seva intervenció en l'informe elaborat pel síndic Agustí Colom rebutjat per la Sindicatura i que mai va ser publicat. El síndic major de la Sindicatura de Comptes, Jaume Amat, en la seva compareixença a la comissió ha negat l'existència de pressions polítiques per seguir les investigacions davant les greus acusacions que contenia el document.

El fiscal imputa 13 empresaris i polítics del PP per la 'Gürtel' a Boadilla

La Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada ha demanat jutge del cas Gürtel, Pablo Ruz, que prengui declaració com a imputats 13 polítics i empresaris relacionats presumptament amb les adjudicacions d'obres i serveis a Boadilla del Monte, entre ells Arturo González Panero, del PP (foto). El ministeri fiscal sospita que els acusats han comès delictes contra l'Administració pública -suborn, prevaricació, malversació i frau-, a més de delictes contra la Hisenda pública i blanqueig de capitals.

Entre els imputats es troba l'exalcalde del municipi, Arturo González Panero, del PP (foto), a qui el fiscal acusa d'haver desviat els fons obtinguts il·legalment a Suïssa, Panamà, Miami, Madeira [Portugal] i el Marroc.

El fiscal, en el seu relat al jutjat, descriu el modus operandi de la trama. "Almenys des de 2000 i fins a febrer de 2009, des de l'entorn de Francisco Correa Sánchez s'haurien lliurat obsequis en forma de regals -com viatges i articles de joieria- o efectiu a funcionaris i autoritats [municipals] amb influència o competència en l'àmbit de la contractació pública per obtenir adjudicacions bé per les seves empreses, bé per empreses de tercers". Així, els càrrecs acusats estan vinculats a l'Ajuntament de Boadilla oa la seva empresa de sòl i habitatge.

El ministeri fiscal apunta directament contra l'exalcalde Arturo González Panero, l'exdiputat Alfonso Bosch Tejedor, l'exvicepresident de l'empresa de sòl, César Tomás Martín Morales, i l'exregidor José Galeote Rodríguez, així com contra el també exalcalde de Boadilla Joan Siguero Aguilar, que "hauria cooperat en l'adjudicació irregular de determinats contractes".

Segons el fiscal, les societats de Correa (Special Events, Easy Concept, Good & Better, Disseny Asimètric i Servimadrid) van obtenir "nombrosos contractes en l'adjudicació s'hauria vulnerat la normativa de contractació pública". I com ho feien? Mitjançant una adjudicació directa, "fins i tot amb posterioritat a la prestació del servei", participant en l'elaboració dels plecs o fraccionant per sota dels 12.020,34 euros els contractes per poder adjudicar directament sense concurs.

Però també, segons el fiscal, va haver empreses de tercers que es van beneficiar de les adjudicacions "a canvi de comissions abonades" als càrrecs públics. Entre elles, destaquen Constructora Hispànica, EOC d'Obres i Serveis, Teconsa, Sufi i UFC.

D'aquesta manera, segons els acusadors públics, van obtenir l'execució del Parc de l'Esport i la Salut, la remodelació del carrer de José Antonio, la glorieta del carrer de Bàrbara de Bragança i l'eliminació de barreres arquitectòniques al municipi. Teconsa, que hauria pagat comissions per valor de 1,8 milions d'euros, va obtenir gràcies a la xarxa les obres de piscina municipal coberta de les Eres, la redacció i edificació de 98 habitatges de protecció pública, l'execució de les obres de dues escoles, l'edificació de 80 habitatges, 80 trasters i 160 places de garatge en el sector S.4, i altres 57 pisos, 57 trasters i 97 places de garatge en l'avinguda de Julio Fuentes.

Sufi, per la seva banda, va obtenir la recollida de residus urbans, dels quals va abonar 98.369,42 euros a la societat Special Events, que "s'haurien destinat a sufragar les despeses personals d'Arturo González Panero". Igualment, la trama es va quedar amb els drets de superfície de tres parcel·les del Residencial XXI. Aquests terrenys eren en realitat propietat dels implicats, que van crear societats interposades per ocultar-ho. La fiscalia sosté que Correa pagava a González Panero seus serveis mitjançant regals i diners amb factures "el destinatari real era" l'exregidor.

Els regals i lliuraments en efectiu ascendir, en el cas de González Panero, a 600.000 euros, a César Tomás Martín ia Alfonso Bosch els van correspondre 250.000, i a Jesús Galeote Rodríguez, 500.000 euros. Segons la fiscalia, aquests pagaments "no haurien estat declarats en les seves corresponents declaracions tributàries".

"Més encara", escriu el ministeri fiscal, Galeote i González Panero invertir "part d'aquests fons", al costat d'altres imputats, "ocultant després d'una \ [societat \] mercantil, que els hauria posat a disposició Francisco Correa, a Madeira. Es tracta de la societat anomenada Freetown Comerç i Serviços. "Aquesta inversió s'hauria transferit posteriorment al compte de l'HSBC de Ginebra nom també d'una altra societat, aquest cop panamenya, Itelsa Development Group Corp".

Avui Panero declararà davant Ruz. En els propers dies ho faran César Tomás Martín, Alfonso Bosch, José Galeote i els empresaris Alfonso García Pozuelo, José Luis Martínez Parra, Rafael Martínez Molinero, Gonzalo Naranjo, Rafael Naranjo, Ramón Blanco, Rodolfo Ruiz i Luis de Miguel. José Martínez està a l'espera d'un informe forense.

Nous documents de Bárcenas comprometen el PP de Cospedal

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va qualificar ahir de les calúmnies i mentides les declaracions que l'ex-tresorer del seu partit, Luis Bárcenas, va fer al jutge de l'Audiència espanyola Pablo Ruz. Entre la documentació que va lliurar Bárcenas al jutge com a prova, i que avui publica El Mundo, hi ha un rebut d'una presumpta comissió de 200.000 euros que va rebre el PP de Castella la Manxa, essent Cospedal presidenta d'aquesta comunitat.

Uns diners que, segons Bárcenas, hauria pagat Luis del Rivero, aleshores president de la constructora Sacyr, a canvi de l'adjudicació de la recollida de les escombraries a Toledo.

Bárcenas havia afirmat que tan ella com el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, van cobrar diners en efectiu de la seva mà.

El document diu, textualment: 'He rebut de Luis Bárcenas amb data 12/02/2007 100.000 euros, i amb data 28/03/2007 100.000 euros. Madrid, 28 de març del 2007.' I hi ha la signatura de José A. Cañas Cañada, que era, i encara és ara, el gerent del PP a Castella la Manxa i un dels homes de màxima confiança de Cospedal. A l'extrem inferior dret del full hi ha apuntat el nom de Luis del Rivero.