dissabte, 13 de juliol de 2013

EH Bildu denuncia la imputació i aplaudeix l'aportació d'Arnaldo Otegi i Jesús Egiguren

La coalició EH Bildu ha denunciat mitjançant una nota de premsa la imputació per part de l'Audiència Nacional espanyola de l'alcalde de Gernika, per haver guardonat a Arnaldo Otegi per la seva aportació a la pau. La coalició ha aplaudit, a més, «l'aportació i treball al servei de la pau i la normalització» d'Arnaldo Otegi i Jesús Egiguren. Foto: El premi el van recollir les filles dels dos polítics bascos.

Euskal Herria Bildu ha catalogat d '«atac al procés de resolució del conflicte, la pau, la normalització i la construcció de la convivència» la imputació per part de l'Audiència Nacional espanyola l'alcalde de Gernika, pel guardó atorgat a Arnaldo Otegi en agraïment per la seva aportació a la pau.

El guardó el van rebre tant Otegi com Jesús Egiguren, i per això EH Bildu i alhora ha denunciat la imputació, ha volgut lloar la tasca realitzada per tots dos «per la seva aportació i treball al servei de la pau i la normalització política d'aquest poble».

La coalició independentista ha mostrat el seu suport a l'actual alcalde i al jurat que va prendre la decisió; EH Bildu ha recordat que aquest jurat estava compost per tots els exalcaldes de Gernika.

El partit de José María Gorroño, Eusko Alkartasuna, també ha mostrat la seva repulsa per la imputació i ha afirmat que «és preocupant que el treball d'Euskal Herria en el nou temps polític només trobi obstacles per part de l'Estat».

El Govern de Bauzá va declarar-lo "compatible" ocultant dades de les seves empreses

El president Bauzá va ser exculpat de vulnerar la llei per la seva farmàcia i d'altres negocis, pel seu propi govern del PP balear, obviant que faltaven fulles de l'escriptura d'una de les societats. El dictamen favorable es va basar en informació incompleta, l'única que admet tenir ara l'Executiu del farmacèutic, empresari i superfeixista Bauzá.

Els dos funcionaris del Govern balear que a l'octubre de 2012 van avalar que José Ramón Bauzá era compatible per simultaniejar el seu càrrec de president amb la seva farmàcia i altres negocis privats van fer el seu informe jurídic 'exculpatori' sense disposar de la totalitat de dades de les empreses del cap l'Executiu.

En l'expedient en qüestió-un dels més delicats de la legislatura, ja que podia haver suposat la inhabilitació de facto del president-falten diverses fulles de l'escriptura de constitució d'una de les societats de Bauzá, l'anomenada Bauser International 2001, S . L. Malgrat reconèixer ara que aquesta informació incompleta és l'única que posseeix, el Govern va arxivar la denúncia de l'esquerra per incompatibilitat contra el president sense si més no reclamar al seu moment que lliurés els papers que faltaven.

El descobriment d'aquesta manca de documentació fa denunciar PSOE i MÉS que el dictamen del Govern es va fer favorable a Bauzá per endavant i sense el rigor exigit.

Entre les fulles que falten en l'escriptura es troba la relativa a l'objecte social de la mercantil Bauser International 2001, S. L., un aspecte important a l'efecte de determinar la compatibilitat en dubte. Cal recordar que la llei prohibeix als alts càrrecs de Balears administrar alhora empreses privades.

De cosmètics a arrendaments


Inicialment, Bauser va ser concebuda per a la venda de productes cosmètics, de parafarmàcia i ortopèdics, com a activitat complementària a la farmàcia del president en és Pont d'Inca Nou (Marratxí). No obstant això, en l'actualitat Bauzá gestiona mitjançant aquesta societat diversos lloguers de locals comercials de la seva propietat, annexos a la seva apotecaria.

Una altra absència destacada en la documentació que va utilitzar el Govern per 'salvar' el president és la referent als socis de Bauser, encara que de l'escriptura es dedueix que Bauzá és l'únic accionista, en l'escriptura apareix mutilada la paraula "unipersonal", faltant més la resta de paràgrafs i moltes altres disposicions constitutives. També han desaparegut dels estatuts de la societat molts dels articles (no estan del 2 al 5, del 8 al 12, el 15, ni tampoc del 18 al 20, entre altres).

Les llacunes en l'expedient van ser descobertes per l'oposició, durant el contenciós que se segueix davant el Tribunal Superior per declarar-ara per la via judicial-la incompatibilitat de Bauzá. Inicialment, tant els representants del PSOE com d'MÉS que es van adonar que faltaven fulles van pensar que es tractava d'un error del Govern a l'hora de fotocopiar l'expedient, pel que van instar els jutges a requerir de nou l'escriptura al complet a Govern.

La sorpresa va ser sorpresa quan la mateixa consellera portaveu de l'Executiu, Maria Núria Riera, ha reconegut indirectament que l'informe favorable a Bauzá es va fer al seu dia amb el document notarial incomplet, ja que la còpia aportada sense molts dels folis i remesa a la Sala del Contenciós, "és tota la documentació que" al Govern.

L'edifici ocupat per la PAH a Barcelona: un exemple de la corrupció institucional

Un immoble buit però rehabilitat, amb 18 pisos de 25 metres quadrats i en ple centre de la ciutat més cara d'Espanya: un objectiu ideal pels especuladors que hi implanten pisos turístics, amb o sense llicència, i amb el vist-i-plau o el silenci de l'Ajuntament de Barcelona. Aquest és el perfil de l'immoble ocupat per la PAH al número 5 de la plaça del Pedró del barri del Raval. La seva titularitat ha canviat de mans en quatre ocasions en només tres anys, havent passat, fins i tot, pels tentacles d'un presumpte narcotraficant, el multimilionari empresari José Mestre Fernández.

Divendres al matí l'alegria desbordada envaïa el cor d'aquest barri precari de la ciutat de Barcelona. Unes dues-centes activistes de la PAH cridaven i feien sonar botzines davant l'edifici de cinc plantes que s'havia alliberat per acollir-hi famílies en perill de quedar-se sense casa. Els Mossos d'Esquadra s'ho miraven des de lluny i movien fils per saber de qui era l'immoble. L'assemblea de la PAH Barcelona havia visitat el registre de la propietat uns dies abans per constatar-hi que hi figurava com a titular la filial immobiliària del Banco de Valencia.

Però la història de la finca és rocambolesca i trepidant des de l'esclat de la bombolla immobiliària. El mes de novembre de 2010 l'edifici era propietat de la promotora Dagar Inversiones SL, una societat immobiliària administrada per Francisco Javier Gálvez Flores, un nom que diu molt poc als coneixedors del sector immobiliari, però qui a la pràctica només actuava com a cara visible.

En el registre mercantil d'aquesta SL es pot comprovar com el seu accionista majoritari és el conegut empresari del Port de Barcelona, José Mestre Fernández. Mestre fou detingut el juny de 2010 sota l'acusació d'haver introduït 202 kg de cocaïna a la ciutat a través d'una ruta segura i mitjançant un contenidor de Tercat (empresa portuària que ell dirigia).

El jutjat d'instrucció 4 de l'Audiència Nacional l'ha processat per un delicte contra la salut pública i actualment es troba en llibertat sota fiança de 10 milions d'euros. Aquell mateix any l'immoble fou rehabilitat, amb l'objectiu de fer-hi pisos turístics. Mestre ostentava molt poder: s'havia fotografiat amb el monarca Juan Carlos I i havia rebut condecoracions del president de la Generalitat José Montilla.

Dos rescats amb diners públics


Per raons que es desconeixen l'any 2011 la titularitat va passar a mans del Banco de Valencia i, un cop materialitzada la fusió bancària imposada per la Unió Europea, va anar a parar a Servihabitat, filial immobiliària de l'actual Caixabank. Uns mesos més tard el SAREB (banc dolent controlat pel govern de Mariano Rajoy) es feia amb l'edifici, però casualment la setmana passada, amb data de 8 de juliol, una empresa que es dedica a la l'explotació immobiliària destinada al turisme signava un contracte de compra-venda. Verteix Inver SL, una societat amb 2,5 milions d'euros de capital declarat, administrada pel director general d'una empresa informàtica és la seva actual propietària (potser parcial).

Quatre operacions de traspàs de titularitat en només tres anys. La PAH ha denunciat, precisament, que aquests pisos hagin estat rescatats amb diners de tothom i ara retornin al lliure mercat amb l'objectiu d'acollir-hi turistes d'alt poder adquisitiu, no pas com a habitatges de lloguer social per a gent necessitada.

José Mestre, Tercat i el cas del Port de BCN

Imputats cinc comandaments dels Mossos per protegir un ‘narco’


El capo Felip Puig Godes, el cas del Port, CiU i ara GISA


L'ara vicepresident i també ex conseller de la Generalitat de Catalunya Felip Puig es troba implicat en diverses investigacions judicials de gran abast, entre elles la del Port de Barcelona. L'escorcoll avui per sorpresa de la seu de GISA, és un graó més d'un assumpte que encara s'allargarà anys i que és una espasa de Damocles just sobre els caps de CiU. Segons les dades conegudes, Felip Puig hauria ingressat comissions de diversos milions de pessetes en el seu compte personal, procedents de tres constructores adjudicatàries d'obra pública de l'empresa Adigsa, en l'etapa en què va ser el seu conseller delegat (1988-1992). Ricardo Murga, exempleat d'Adigsa entre els anys 1988 i 1995 i ex coordinador de seguretat de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) en aquesta etapa, va assegurar en la seva declaració judical que ell mateix era qui ingressava els xecs en un compte personal de Felip Puig.

L'oposició alemanya acusa Merkel d'assumir una "posició submisa" davant l'espionatge d'Obama

L'oposició alemanya en bloc, i els seus propis socis, acusen Merkel d'assumir una "posició submisa" davant l'espionatge d'Obama i titlla de "desastre" i fracàs el viatge a EUA del ministre alemany d'Exteriors. El ministre germànic d'Exteriors, que va viatjar als Estats Units per demanar explicacions per l'espionatge d'Alemanya, és criticat durament per no defensar el dret dels seus compatriotes a la privacitat de les seves dades. A la führer de Berlín, Angela Merkel, ja se li havia retret el fet de no convertir aquest cas d'espionatge en un assumpte d'Estat i d'enviar a Friedrich com emissari, en lloc d'entrevistar-se directament amb el seu homòleg nord-americà, Barack Obama.

Després de viatjar a Washington per suposadament aclarir l'abast del programa de vigilància nord-americà PRISM-que va espiar trucades telefòniques, correus electrònics i altres formes de comunicació entre milions de persones a Alemanya-, el ministre germànic d'Exteriors, Hans-Peter Friedrich (CDU), s'ha convertit en blanc de severes crítiques per no defensar amb vehemència el dret de la ciutadania a la privacitat de les seves dades. Els retrets provenen tant de l'oposició com de les files del Govern.

A la führer de Berlín, Angela Merkel, ja se li havia retret el fet de no convertir aquest cas d'espionatge en un assumpte d'Estat i d'enviar a Friedrich com emissari, en lloc d'entrevistar-se directament amb el seu homòleg nord-americà, Barack Obama. Però el que molts polítics no han tolerat és que Friedrich tornés a Alemanya amb un balanç positiu de les converses, quan ni tan sols es va reunir amb els caps dels serveis secrets dels Estats Units.

A més ha resultat molt molest què Friedrich mostri comprensió per l'aplicació que se li ha donat al programa d'espionatge PRISM. "A la gent que viu a Alemanya, aquesta actuació del ministre d'Exteriors ha de semblar una burla! El mateix ministre que fa quatre setmanes va afirmar que no existia cap escàndol d'espionatge vol ara tancar la discussió amb declaracions insignificants i suposades concessions", va dir Peer Steinbrück, candidat dels socialdemòcrates a la direcció del Govern alemany, al diari Bild.

Steinbrück va instar Merkel a pronunciar-se sobre l'assumpte ja no amagar-se darrere de Friedrich, que ha intentat justificar la pràctica de vigilància global legant que el programa nord-americà va evitar 45 atemptats terroristes al voltant del món, 25 d'ells a Europa i cinc d'aquests a Alemanya.

Tanmateix, membres d'aquesta mateixa aliança ja han alçat la veu per queixar-se pels senyals que està enviant Berlín. Gisela Piltz, experta en assumptes de política interior del Partit Liberal (FDP) -que apuntala el Govern de Merkel al costat de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) i la Unió Social Cristiana de Baviera (CSU)-, sosté que ni Alemanya ni la Unió Europea (UE) han de resignar-se a obtenir explicacions verbals al voltant del PRISM, sobretot quan el que està en joc no és només la vigilància d'activitats terroristes, sinó també l'espionatge econòmic.

Segons el parer de Piltz, la visita de Friedrich a Washington només pot ser el començament del diàleg en aquesta matèria. A la CSU, Ilse Aigner, ministra alemanya per a la Protecció del Consumidor, ha demandat que es promogui la signatura d'un tractat internacional per a la protecció de dades, un conveni vinculant que valgui tant per a les empreses privades com per als estats.

Altres polítics van ser menys diplomàtics: el cap de la fracció parlamentària dels socialdemòcrates, Thomas Oppermann, ha titllat de "desastre" la visita de Friedrich als Estats Units. I Steffen Bockhahn, diputat de l'Esquerra (Die Linke) al Parlament alemany, va acusar Friedrich de no haver fet res contra una "violació de la llei que està en ple desenvolupament". El cap de la fracció parlamentària dels Verds al Bundestag, Jürgen Trittin, va sentenciar: "senzillament, Friedrich fracassar!".

Els mercenaris s'enfronten entre ells a Síria

Mercenaris de l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS) s'enfronten avui de nou amb membres d'un grup vinculat a la xarxa terrorista Al-Qaida a la província d'Idleb, situada al nord de Síria i fronterera amb Turquia. El president de l'Observatori Sirià de Drets Humans a Londres, Rami Abdul Rahman, va reconèixer en una conversa telefònica que els xocs es van registrar de matinada a la zona de Ras al Hasn, al nord d'Idleb.

Allà, l'ELS combat contra integrants de l'anomenat Estat Islàmic de l'Iraq i del Llevant, lligat a Al-Qaida com els terroristes del Front al Nusra (foto), pel control d'un dipòsit d'armes, segons Abdul Rahman, que va dir que fins ara es desconeix el nombre de baixes en ambdós bàndols.

D'altra banda, el president de l'Observatori va indicar que militants de l'esmentat grup extremista es van retirar en les últimes hores d'un lloc de seguretat que havien ocupat al barri de Bustan al Qasr, a la ciutat septentrional d'Alep, derrotats per l'ofensiva de les forces del govern.

La tensió entre els dos grups ha augmentat després que membres de l'Estat Islàmic de l'Iraq i del Llevant assassinessin dijous passat al comandant d'una brigada de l'ELS prop de la ciutat costanera de Latakia. Diversos integrants d'aquesta agrupació van matar a trets el cap de la brigada rebel Al Aiz bin Abdul-Salam, Kamal Hamami, segons activistes i combatents citats per l'Observatori.

L'ELS i l'Estat Islàmic de l'Iraq i del Llevant ja s'han enfrontat en altres ocasions en què s'han registrat morts i ferits. El passat 6 de juliol, ambdós grups es van enfrontar a la província d'Idleb, després que membres de l'organització radical disparessin en una manifestació.

L'oposició siriana lluita per sobreviure a la seva pròpia 'guerra'


Vuit mesos i dos rentats de cara després, l'oposició siriana continua a la picota. La Coalició Nacional per a les Forces de l'oposició i la Revolució Síria (CNFROS) es debat entre una fractura irreversible i l'impuls polític definitiu per guanyar-se la confiança d'Occident, quan es compleixen 28 mesos de conflicte a Síria.

L'ascens a la Presidència d'Ahmed Jarba, pertanyent al Consell Revolucionari de Clans Sirians, obeeix als mateixos criteris pels quals es va triar l'expresident, Moaz al-Khatib: home moderat i respectat, amb sòlids vincles amb els comitès locals, de perfil dialogant i un líder tribal, si escau, de l'ètnia 'shammar', amb profunds nexes a l'Iraq i a l'Aràbia Saudita.

A l'Executiu l'acompanyen tres vicepresidents, que pretenen reflectir la pluralitat de la coalició opositora. La primera d'elles és Suheir Atassi, filla d'un prominent polític sirià vinculat a l'oficialista Partit Baas. Atassi, l'única dirigent que ha revalidat el seu càrrec en aquests comicis, pertany a la branca laica de l'oposició siriana i és de les poques activistes que van participar en la Primavera de Damasc de 2005 que encara roman en el nucli central de la CNFORS.

El segon és Mohammad Faruq Tayfur, el poderós número dos dels Germans Musulmans de Síria i que, fins ara, ha estat en totes les travesses per ocupar un alt càrrec a la CNFORS. El vicepresident tercer és Salem Maslat, líder del Consell Tribal Síria i representant del poble kurd, un dels sectors més reticents a la forta presència sunnita a l'oposició siriana, encara que amb certa influència política al país, especialment al nord-est.

Finalment, al capdavant de la Secretaria General de la CNFORS estarà Bader Jamous, representant del Moviment Patriòtic Sirià, adscrit al Consell Nacional Sirià del qual ocupava un alt càrrec en el Departament d'Educació. El Consell Nacional és, a més, un grup que guarda estrets vincles amb els Germans Musulmans i, fins al naixement de la CNFORS, era la gran coalició opositora sira.

El triomf de Jarba està lluny de portar la pau al si de la CNFORS. Una diferència de només tres vots va atorgar la victòria de Jarba a la segona volta de les eleccions, en detriment del llavors secretari general del principal grup opositor i membre del Fòrum de Negocis Sirià, Mustafà Sabbagh.

Ingerència estrangera


Aquesta elecció no només anticipa mesos d'inestabilitat a la CNFORS, sinó que encoratja la particular batalla per la supremacia en l'organització que mantenen Aràbia Saudita i Qatar, els dos principals patrocinadors de l'oposició. En aquest últim assalt, els cataríes han sortit perdedors. Dos dies després de la derrota del 'seu candidat' als comicis presidencials, presenciaven la dimissió d'un altre del seu altre 'protegit', el primer ministre interí. Ghassam Hitto renunciar fastiguejat per les trifulgues internes, quan tot just feia quatre mesos en el càrrec.

Hitto, establert des de feia 30 anys als Estats Units, va comptar amb el plàcet de Doha i Washington, a més del beneplàcit dels influents Germans Musulmans. No obstant això, no va fer més que aprofundir les divergències. Un grup de prominents dirigents opositors de llarg recorregut polític a Síria, per a qui Hitto era un autèntic desconegut, van sortir en tromba en contra del seu nomenament i van abandonar la votació. Molts d'ells van ser signants de la Declaració de Damasc d'octubre de 2005, considerada per historiadors i analistes com l'avantsala dels aixecaments contra el president sirià, Baixar al-Assad, que van començar al març de 2011.

Va ser aquest fet el que va precipitar la sortida d'Al Jatib-afí d'aquesta camarilla d'arrelat accent laic i aversió a la "ingerència estrangera", i per tant la convocatòria d'aquestes eleccions a la Presidència de la CNFORS.

Malgrat el viratge polític que ha emprès la coalició opositora, el discurs de Jarba, en essència, no diferirà del conciliador del seu antecessor. Mostra d'això ha estat el primer gest: demanar al Govern sirià una treva durant el Ramadà a Homs, una ciutat de gran importància estratègica, on conflueixen les principals rutes comercials i de comunicació de Síria, i on ara l'Exèrcit sirià està expulsant els terroristes amb moltes baixes i centenars de presoners.

El poder de les ajudes internacionals


Les divisions internes també li estan ocasionant problemes des de l'exterior. Els recels de la comunitat internacional cada vegada són més patents i més en vistes a l'escassa popularitat de l'oposició a l'exili entre la població siriana. Per suplir aquesta mancança, els rebels de l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS), el principal grup armat de l'oposició siriana, s'han postulat com el principal referent de l'oposició sobre el terreny.

Aquest va ser l'argument de pes que va esgrimir el grup d'Amics de Síria, amb els Estats Units al capdavant, al cim d'abril per confiar la gestió de l'ajuda internacional al Consell Militar Suprem, un òrgan que pretén exercir de nexe entre l'oposició política i l'ELS. Tanmateix, la seva cúpula està composta únicament d'alts comandaments rebels i dos terços dels seus membres estan vinculats als Germans Musulmans.

En aquesta tessitura i davant el buit de poder a la coalició opositora -va estar des d'abril sense president-, ha estat el comandant en cap de l'ELS, el brigada Salem Idriss, qui ha portat el 'tempo' en les negociacions amb Occident i amb el Govern sirià. Al febrer va secundar l'expresident en la seva crida al diàleg amb Al-Assad i va supeditar l'inici de les converses al subministrament d'armes per part dels socis internacionals.

En canvi, el general Idriss, després de confirmar el lliurament del primer enviament d'armament, ha rectificat i condiciona el diàleg amb Damasc a la sortida d'Al-Assad i el replegament de l'Exèrcit de Damasc, Alep (la capital econòmica) i Daraa, l'epicentre de les revoltes contra el president sirià. Una nova full de ruta, una altra veu cantant en aquest cor.

Amb això, perd la CNFROS, que llangueix en el seu intent d'erigir-se com a representant del poble sirià. Perd el mateix poble sirià, que queda desemparat enmig d'una guerra civil amb cada vegada més tints sectaris. Aràbia Saudita i Qatar guanyen influència tant a Síria com a la regió. Però també guanyen els grups extremistes, que veuen en la conjuntura actual la millor de les seves oportunitats per emprendre la jihad i assetjar l'eterna guerra entre xiïtes i sunnites amb la inestimable contribució armamentística d'Occident, que observa, impassible, la massacre que està perpetrant a Síria.

Vídeo: El Krak dels Cavallers, base dels mercenaris per atacar els pobles, danyat pels combats

Un atac aeri contra la base que els mercenaris de l'OTAN i les tiranies del Golf havien organitzat al famós Krak des Cavallers, l'últim castell dels Templers a Síria i Patrimoni Mundial de la UNESCO, i des d'on els terroristes ataquen els pobles veïns, ha estat danyat en una de les torres de la fortalesa.

Vídeo: El Krak dels Cavallers, base dels mercenaris per atacar els pobles, danyat pels combats

Un atac aeri contra la base que els mercenaris de l'OTAN i les tiranies del Golf havien organitzat al famós Krak des Cavallers, l'últim castell dels Templers a Síria i Patrimoni Mundial de la UNESCO, i des d'on els terroristes ataquen els pobles veïns, ha estat danyat en una de les torres de la fortalesa.

Diversos vídeos publicats en línia el dissabte mostraren almenys un atac aeri divendres contra el castell dels creuats a la província central d'Homs, on la lluita s'està lliurant entre les tropes governamentals i les forces rebels.

Les imatges mostren una gran explosió com una torre de la fortalesa, que es construeix en un turó, sembla tenir un impacte directe, aixecant grans núvols de fum i dispersió de residus en l'aire.

Un vídeo filmat per separat dins del castell pretén mostrar alguns dels danys causats per l'atac aeri, incloent-hi un enorme forat al sostre i un munt de runes a continuació: "Déu és gran. Això és la destrucció causada per l'atac aeri sobre els MiG Crac des Chevaliers", diu el mercenari en filmar els danys.

L'Observatori Sirià per als Drets Humans, un grup activista controlat per Cameron i instal.lat a Londres, no va poder confirmar cops directes al castell, però va dir que hi havia informes de tres atacs aeris a la zona el divendres, sense citar la procedència dels informes.

Els atacs es van produir després de que els terroristes estan utilitzant el castell com a base per atacar un poble alauita anomenat Qumayri, matant a diverses persones, el que el director de l'Observatori, Rami Abdel Rahman, va reconèixer a l'agència de notícies AFP.

El KraK dels Cavallers va ser construït entre 1142 i 1271, segons la UNESCO, i juntament amb el Qalat Salah el-Din, fortalesa a la província de Latakia, és considerat un dels millors conservats castells dels croats, aixecat pels Templers.

A principis d'aquest any, la UNESCO va decidir afegir sis llocs del Patrimoni Mundial de Síria a la seva llista de Patrimoni Mundial en Perill, el que reflecteix la preocupació que el dany greu s'està infligint a les àrees de conflicte del país. Els fanàtics terroristes han atacat i destruït nombrossos monuments artístics i històrics seguint el precepte radical iconoclasta de l'Islam wahhabita d'Aràbia Saudí.

ONU: "Els programes revelats per Snowden violen els drets humans"

L'alta comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Navi Pillay, es va pronunciar per primera vegada sobre el cas d'Edward Snowden i ha subratllat que els programes de vigilància dels EUA revelats per l'extècnic de la CIA violen els drets humans. Rússia nega haver rebut la petició d'asil de Snowden.


Segons Pillay, les filtracions d'Snowden, que roman a la zona de trànsit en un aeroport moscovita des del mes passat, van revelar violacions massives del dret a la intimitat, cosa que planteja un seguit de qüestions importants sobre les que els Estats no poden fer la ulls grossos.

"Els programes de vigilància sense garanties adequades de la protecció del dret a la intimitat amenacen amb tenir un impacte negatiu en el gaudi dels drets humans i les llibertats fonamentals", opina la representant de l'ONU.

Així mateix, Pillay ha subratllat que "d'acord amb l'article 12 de la Declaració Universal dels Drets Humans 'i l'article 17 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics', ningú ha de ser objecte d'ingerències arbitràries en la seva vida privada i familiar , el seu domicili o la seva correspondència, i tota persona té dret a la protecció de la llei contra tals intromissions o atacs".

L'alta comissionada de les Nacions Unides va concloure que "la gent ha de tenir la confiança que els seus contactes personals no estaran subjectes a un escrutini indegut per part de l'Estat".

Pillay també va instar tots els països a que respectin el dret d'Edward Snowden a sol·licitar asil. Divendres passat, l'excol·laborador de la CIA va demanar l'asil polític temporal a Rússia després de reunir-se amb activistes dels drets humans a l'aeroport de Moscou.

Rússia nega haver rebut la petició d'asil de Snowden


Les autoritats russes encara no han rebut la petició formal d'asil de l'extècnic de la CIA Edward Snowden, ha declarat el cap del Servei Federal de Migració (SFM) de Rússia, Konstantin Romodánovski.

"A dia d'avui no hem rebut cap sol · licitud de Snowden", va dir el cap de l'SFM en declaracions a l'agència Interfax. Romodánovski afegit que en cas que es rebi la petició d'asil, "aquesta serà examinada d'acord al que estableix la llei".


Luxemburg: cau el Govern de Juncker per un altre "Watergate"


El primer ministre de Luxemburg, Jean-Claude Juncker, un dels cervells neoliberals clau de la política de l'euro i el neonazisme del PP europeu, deixarà el càrrec al costat del seu govern i proposa noves eleccions, després que la seva coalició es desfés per un escàndol d'escoltes il·legals dels serveis secrets.

Les acusacions preveuen demanar la imputació d'Acebes, Rato i Trillo

Izquierda Unida, l'Associació Lliure d'Advocats (ALA), Ecologistes en Acció i la Plataforma Justícia i Societat preveuen sol·licitar de nou la imputació dels que foren responsables d'organització, finances i l'assessoria legal del PP, els exministres Ángel Acebes, Rodrigo Rato i Federico Trillo, un cop recaptin indicis suficients de la seva participació en el finançament il·legal del PP. Els mèrits d'Acebes per cobrar 1.000 euros diaris a Bankia: "Em va posar Rato". Un exdiputat confirma que al PP "tothom sabia que havia sobresous".

Les acusacions personades en la peça separada que investiga la possible existència d'una comptabilitat B en el partit gestionada pel seu extresorer Luis Bárcenas, ja van sol·licitar la imputació dels tres exalts càrrecs del PP el passat mes de febrer, en la querella presentada després de la publicació dels coneguts com papers de Bárcenas.

No obstant, el magistrat que va assumir en primer lloc la querella -Javier Gómez Bermúdez- la va admetre a tràmit desestimant la imputació dels tres dirigents en considerar que, en aquell moment, resultava "prematur" i que "només desvirtuaria la investigació" . Aclaria, això sí, que aquesta decisió podia modificar-se en funció "del que resulti del curs de la investigació".

La causa va recaure finalment en mans del jutge Pablo Ruz, que va citar a declarar com a imputats a vuit constructors -entre ells Luis del Rivero, José Mayor Oreja o Juan Miguel Villar Mir- i el número dos de la trama 'Gürtel' Pablo Crespo, a més del mateix Bárcenas i el també extresorer Álvaro Lapuerta.

La querella considerava acreditada l'existència d'una associació il·lícita en el si del PP, que es va dedicar, en el període 2003-2008, al cobrament de donacions en efectiu a empresaris, que després eren beneficiaris d'obres públiques. Els diners recaptats anava, entre altres fins, al pagament de sobresous a dirigents del partit. IU creu que pot haver delictes de suborn, prevaricació i contra la Hisenda Pública.

Les acusacions insisteixen que Bárcenas i Lapuerta rebien en mà feixos de bitllets que no es pot dir que procediaran de donants anònims ja que coneixien la identitat de qui els lliurava. A canvi, facilitaven l'adjudicació d'obra pública a les empreses que aportaven diners.

Un exdiputat confirma que al PP "tothom sabia que havia sobresous"


L'exdiputat del PP i membre de la seva executiva entre els anys 1989 i 2000, Manuel Milián Mestre, ha confirmat aquest dissabte que, en el partit, "tothom sabia que hi havia sobresous". "Els diputats sabíem que algú els cobrava, però no la quantitat de les pagues ni qui les cobrava", ha puntualitzat Milián en una entrevista al programa El suplement de Catalunya Ràdio.

El polític valencià ha assegurat que l'executiva del partit expulsava a qui intentés investigar o denunciar aquesta pràctica. Milián Mestre ha carregat també contra l'actitud de Mariano Rajoy. "Quan una persona vol tenir un principi d'autoritat o de credibilitat que pot fer mai és negar l'evidència", ha avisat l'exdiputat popular en relació al cas Bárcenas.

Els mèrits d'Acebes per cobrar 1.000 euros diaris a Bankia: "Em va posar Rato"

El mentider exministre de l'Interior, imputat amb Rato a l'Audiència Nacional, per el seu pas de chupóptero per Bankia, va reconèixer un "sou" de 163.000 euros per cinc mesos i quatre dies de conseller en 2011, és a dir, més de 1.000 euros diaris, i que ni el Banc d'Espanya ni l'auditora Deloitte van avisar dels problemes del banc.

L'exministre Ángel Acebes va ser nomenat conseller del Banc Financer i d'Estalvis (BFA), matriu de Bankia, el 27 de juliol de 2011, i va cobrar aquest any de l'entitat, per cinc mesos i quatre dies en el lloc, un total de 163.000 euros.

A la pregunta del fiscal sobre les circumstàncies que van permetre el seu ingrés a BFA, que li va reportar tan sucosos dividends, va contestar: "Em va proposar el president (Rodrigo Rato) a la Junta General, i la Junta General ho va avalar per unanimitat, i aquest va ser el sistema".

La Simfònica mobilitza una multitud en una protesta sense precedents

Aquest dissabte, els músics de les Orquestra Simfònica "Ciutat de Palma" ofereixen davant centenars de ciutadans un concert reivindicatiu sense precedents al Passeig del Born. Agustín "El Casta" és l'encarregat de presentar l'acte en el queparticipan desinteressadament reconeguts directors d'orquestra com Luís Cobos, Francisco Valero-Terribas, Felip Aguirre i Josep Vicent, a més del trompetista Luis González i de les veus de Jaume Anglada, Pilar Jurado, Miguel Sola i Maria del Mar Bonet.

El concert es combina amb una projecció d'imatges de les actuacions que "Sa Simfònica" ha portat a terme durant els 24 anys de vida de la institució.

Els músics de l'Orquestra, amb aquests actes reivindicatius que s'estan organitzant des de fa mesos, demanen al Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma que redueixin els ajustos previstos en els pressupostos destinats a la "Sa Simfònica" que ascendeixen a més d'un 30% per ambdues institucions minimitzant aquest s'ajusti a només un 10% tal com ha fet el Govern, ja que aquests pressupostos "estan fent perillar la viabilitat i el futur de l'Orquestra", segons afirmen els representants de la institució.

L'Orquestra Simfònica Ciutat de Palma és l'única orquestra de les Illes Balears i ha ofert nombrosos concerts de temporada, òpera, sarsuela, concerts pedagògics, concerts familiars, cicles de música de cambra, concerts benèfics..., destinats al públic de les Balears i a favor de la cultura.

Els taliban pakistanesos estableixen una base a Síria

Mercenaris talibà del Pakistan ha establert una base a Síria amb el propòsit d'unir-se als grups armats, secundats des de l'estranger, que lluiten contra el Govern del president Bashar al-Assad. Un alt comandant dels talibans va afirmar que la base va ser establerta pel grup Tahrik-i Taliban Pakistan (TTP) amb l'ajuda d'excombatents afganesos, que van ser traslladats a Síria en els últims anys, va informar el divendres la cadena estatal britànica 'BBC'. L'exèrcit sirià aniquila capitostos saudites del Front al-Nusra.

Mohammad Amin, d'talibà i "coordinador de la base de Síria" va assegurar que uns 12 experts en guerra i en tecnologia de la informació havien viatjat a Síria, durant els últims dos mesos, per avaluar la situació al país àrab.

A més d'argumentar que la base va ser establerta fa sis mesos a Síria, Amin va afegir que aquesta cèl · lula té com a missió enviar "la informació i la retroalimentació" de la crisi, avaluar les necessitat d'homes armats i treballar en operacions conjuntes amb terroristes.

Hi ha desenes de pakistanesos que esperen unir-se a la lluita contra l'Exèrcit sirià, "però el consell que estem rebent en aquest moment és que ja hi ha prou mà d'obra a Síria", ha afegit.

El president sirià, Baixar al-Assad, ha indicat el 18 de maig que a Síria operen elements armats procedents de 29 països i va denunciar que la ingerència estrangera és el factor detonant de l'inici i la continuïtat dels disturbis que viu Síria.

L'exèrcit sirià aniquila capitostos saudites del Front al-Nusra

L'Exèrcit sirià va abatre a diversos capitostos saudites del grup terrorista 'Enfront al-Nusra', vinculat a Al-Qaida, a la ciutat nord-occidental d'Alep. En les operacions de neteja, als afores d'Alep, les forces de l'ordre van acabar amb la vida d'un nombre de terroristes de nacionalitat saudita, va informar el divendres cadena iraniana de notícies en àrab Al-Alam.

Així mateix, van arrestar diversos integrants del grup Al-Nusra que van fer esclatar, fa dos dies, artefactes explosius en una carretera siriana, i van causar la mort de diversos civils.

Aràbia Saudita ha exercit un paper fonamental en el vessament de sang del poble sirià, ja que no només ha brindat suport financer i armamentístic als grups opositors armats sinó que ha desplegat un nombre dels seus ciutadans com a soldats i comandants de les bandes armades.

D'acord amb les fonts diplomàtiques occidentals, més de 4 mil joves d'Aràbia Saudita, lluiten actualment al costat dels homes armats a Síria contra el Govern popular del president Bashar al-Assad.

Segons la notícia donada a conèixer el passat mes de maig pels mitjans de comunicació, alguns corrents radicals saudites, en particular els grups vinculats al corrent 'Sarwari', (arrelat en els pensaments d'Ahmad Sarwar, xeic radical sirià), s'estan esforçant per a l'enviament de joves a Síria.

El jutjat obliga a retirar la conversa de La Camarga

"A la redacció d'EL TRIANGLE hem rebut una cèdula de requeriment del jutjat d'instrucció numero 14 de Barcelona on se'ns exigeix que retirem del nostre web www.eltriangle.eu la reproducció de la conversa entre Alicia Sánchez-Camacho i Vicky Alvarez".

"A la vegada que acatem aquest requeriment, volem donar les gràcies a totes les persones que ens han donat suport en les últimes hores. Continuarem lluitant per la llibertat d'expressió", diu El Triangle.

Dues hores i mitja en les quals la líder del PP català parla amb Maria Victoria Álvarez, ‘Vicky’, dels draps bruts de la família Pujol, de fiscals "de confiança", cas Pretòria, Montserrat Nebrera, Josep Piqué i els germans Fernández-Díaz.

EL TRIANGLE va tenir accés a la gravació sencera de la conversa entre la líder del PP català, Alicia Sánchez Camacho, i l’examant de Jordi Pujol Jr, Maria Victoria Álvarez, ‘Vicky’ segons l’informe de la Policia Nacional, i va decidir compartir-la amb els seus lectors. L’àudio es va enregistrar al restaurant La Camarga de Barcelona el 7 de juliol de 2010, amb una gravadora que un treballador de l’empresa de detectius Método 3 va amagar a un centre de flors de la taula.

Segons el treballador de Método 3, Alicia Sánchez Camacho coneixia que s’estava fent la gravació, malgrat que la presidenta del PP català ho ha negat en tot moment. L’empresa d’espionatge va arribar a un acord amb la diputada popular per indemnitzar-la amb 80.000 euros a canvi de renunciar a exigir responsabilitats civils. Per la seva banda, Álvarez també rebrà prop de 50.000 euros pel mateix concepte.

Totes dues van comparèixer davant el jutge i van reconèixer les seves veus a la gravació. Malgrat l’acord, els fiscals han demanat continuar amb la investigació. Així ho va autoritzar el Fiscal General de l’Estat, Eduardo Torres Dulce, als fiscals anticorrupció de Barcelona, Emilio Sánchez Ulled y Fernando Bermejo, els quals van presentar un escrit per prosseguir amb la causa. Ara és el jutge qui ha de decidir si arxiva la causa o no.

Fiscal de Confiança

Fins ara s’havien filtrat un fragment de tres minuts de la gravació i la líder del PP de Catalunya havia amenaçat amb denunciar els mitjans que ho fessin públic. A la gravació publicada per EL TRIANGLE es pot escoltar el tall on Alicia Sánchez Camacho assegura tenir un "fiscal de confiança". "Jo tinc un fiscal de confiança que és el que està portant tot aquest tema del Palau", explica la líder del PP a 'Vicky'.

Alicia Sánchez: "toda la operación de Pretoria... yo sabía a quién iban a detener antes que nadie, yo informaba a Rajoy"

Algunes de les informacions que apareixen a la gravació de la conversa entre Alicia Sánchez Camacho (PP) i la amiga de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez al restaurant La Camarga podrien ser molt comprometedores i constitutives dels delictes de tràfic d'influències i difamació. Cal recordar que la llei obliga a tothom a comunicar –quan se'n tingui coneixement– aquells fets que puguin ser delictius. Álvarez: "Pujol fa els seus negocis amb Felip Puig i tot plegat es coordina amb una reunió setmanal que fan en un reservat del restaurant Via Veneto situat al carrer Ganduxer de Barcelona".

A més, l'advocat d'Àlex Borreguero –treballador de Método 3 que va gravar la conversa– ha defensat que el treball realitzat per l'agència de detectius va ser "legal" i, per tant, la denúncia presentada per la líder del PPC és "falsa". "És bastant estrany que (Sánchez-Camacho) vagi a dinar a un restaurant i li diguin: 'Ja ha vingut un assistent seu i ja li ha pagat el dinar'. Jo em posaria una mica nerviós, pensaria 'quina persona és aquesta, quin assistent'", ha afegit. Método 3 va emetre aquest dijous un comunicat en què va negar que la gravació fos il·legal.

La Garrotxa planta cara al feixisme

Una concentració contra el feixisme servirà per a plantar cara a la commemoració del cop d'estat franquista del 18 de juliol de 1936, convocada per dues organitzacions falangistes a Olot. Acción Juvenil Española i Movimiento Falangista de España tenien programat de commemorar-ho amb una missa a l'església del Carme, una ofrena floral i un dinar, tot i que el capellà ja ha dit que no oficiaria la missa i el restaurant ha anul·lat la reserva.

L'oposició a l'acte dels falangistes, l'encapçala la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), organitzadora de la concentració d'avui a les onze davant l'església de Sant Esteve d'Olot, sota el lema 'Per la llibertat, la convivència i la democràcia, #FeixismeMaiMés'. UCFR de la Garrotxa denuncia que es faci un acte com aquest a la comarca i per això destaca la importància que la resposta a 'aquest acte d'apologia del feixisme' sigui 'massiva i unitària'. Després d'una reunió amb diverses entitats i partits, avui es concentraran per mostrar el rebuig al feixisme.

La commemoració feixista també ha estat rebutjada per l'ajuntament, que fa uns dies que hi manifestava la disconformitat a través d'un comunicat i deia que l'acte atemptava contra els valors democràtics i la convivència ciutadana, i també demanava als olotins que no responguessin a 'provocacions d'aquesta mena, que poden alterar la bona convivència que sempre ha mantingut la ciutat'. Tot i l'anul·lació de la reserva del dinar i la negativa del capellà d'oficiar la missa, el consistori ha demanat que es mantingui l'alerta al Departament d'Interior i a la delegació del govern espanyol.

UCFR va denunciar la setmana passada l'acte dels falangistes, que, en el programa d'actes,encara anuncien la missa a l'església de Carme i el dinar al restaurant que ha anul·lat la reserva. A banda, tenen previst de fer una ofrena floral en 'record dels caiguts assassinats' al paratge del Triai, indret on s'alça el primer monument feixista erigit a Olot. Es tracta d'una creu de pedra, col·locada l'abril del 1939, poc després d'acabar la guerra espanyola, per recordar un afusellament que hi va tenir lloc. Després del dinar anuncien parlaments, entre els quals el d'Agustín Castejón, ex-governador civil de Tarragona.

Avions d'Israel intenten destruir míssils russos a Síria segons funcionaris dels EUA

Avions d'Israel van atacar el passat 5 de juliol el port mediterrani de Latakia, al nord de Síria, en un suposat intent de destruir míssils antibuque russos Yájont, va comunicar divendres la cadena de televisió CNN que cita funcionaris dels EUA. Foto: Míssil anti vaixell rus Onix (Yajont).

Una setmana abans, l'Observatori Sirià per als Drets Humans va informar de "grans explosions a l'àrea on es troben dipòsits d'armes i una base important de l'Exèrcit de Síria". Testimonis citats per aquesta ONG, que controla el conflicte sirià des de Londres, van veure avions de combat sobre la localitat d'Al Haffah, a l'est de Latakia.

Ningú va reivindicar l'autoria del bombardeig que suposadament va causar morts i ferits, a més de provocar incendis a la zona. L'Exèrcit Lliure de Síria es va desmarcar de l'atac.

Tres funcionaris nord-americans, que van preferir anonimat, van dir a CNN que l'atac va ser realitzat per Israel per neutralitzar míssils capaços d'amenaçar a la seva Armada. La televisió no va especificar si els Yájont russos van ser destruïts en l'atac. El Govern d'Israel va refusar comentar les declaracions que van ser avions del seu Exèrcit.

Preguntat al respecte, el ministre israelià de Defensa, Moshe Yaalon va dir a la premsa que Israel va establir línies vermelles per protegir els seus interessos i les vigila. "Sempre que es produeix un atac, una explosió, qualsevol cosa al Pròxim Orient, és a nosaltres a qui culpen habitualment", ha assenyalat Yaalon, citat pel portal israelià Ynet.

De confirmar-se la versió de la CNN, seria el quart atac israelià contra Síria en els últims sis mesos. El gener passat, Israel va bombardejar als afores de Damasc un comboi que suposadament transportava d'armes a Hezbol·là, i al maig va realitzar altres dos atacs per destruir un carregament de moderns míssils superfície-superfície en l'aeroport de la capital siriana.

Els Yájont són míssils anti vaixell que tenen un abast de 300 quilòmetres i poden portar ogives de 250 quilos. Rússia va subministrar aquests sistemes a Síria el 2011.