dijous, 16 de setembre de 2010

“El PP hauria de projectar-li a Ripoll Huevos de Oro”

La coordinadora d’EUPV i diputada autonòmica Marga Sanz considera: “Hilarant que el PP intente motivar als seus diputats amb pel·lícules com Invictus. El que hauria de fer és revisar, junt a Ripoll, films com Huevos de Oro per a reflexionar sobre l’ambició de poder dels seus membres, dirigents i càrrecs públics”. Sanz afirma que les estratègies del PP “per netejar la seua imatge són ridícules. Aprofitar la pel·lícula Invictus per fer-se publicitat és una més d’aquestes iniciatives absurdes”, critica.

La dirigent d’esquerres opina que la única manera que el PP “aconseguisca oferir una imatge decent i responsable, és la depuració integral de tots aquells que estan esguitats pels casos de corrupció. La resta són o cortines de fum per desviar l’atenció de la ciutadania, o campanyes per intentar llavar-se les traps bruts”, afirma.

La data pel judici del Cas Palau: Una qüestió política

L'advocat de Jordi Montull, Jordi Pina, creu que tant el seu client com Fèlix Millet aniran a la presó pel saqueig del Palau de la Música, tot i que no immediatament, ja que el judici podria durar entre sis mesos i un any. "No em sorprèn que després d'un any no estiguin en la presó. Estaria sorprès si ho estiguessin ara però si crec que hi aniran i ells són conscients d'això. El judici i el jutge Juli Solaz no va lent, va normal", ha afegit. El despatx d’advocats de Pau Molins -germà del antic conseller d'Obres Públiques de Pujol i membre destacat de l'Opus Dei Joaquim Molins-, actual defensor de Jordi i Gemma Montull i que inicialment també ho havia estat de Fèlix Millet, demana que s’ajorni un mes la declaració dels pèrits d’Hisenda, prevista per a l’1 d’octubre, per tenir temps a estudiar l’informe, tot i que el van presentar el 4 d’agost passat.

Respecte a la carta de confessió que ambdós acusats van enviar als mitjans de comunicació, Pina confessa que ell hi era "absolutament contrari" encara que va participar en la redacció de la missiva. "El que nosaltres xifrem en aquella carta són tres milions i escaig. No tinc la sensació que ens hagin amagat res, però això mai se sap. Va haver-hi coses que, al principi, no van sortir i, al cap d'uns dies, Jordi Montull me les va explicar. Potser sí que s'ha quedat alguna cosa al pap", admet.

"Hisenda xifra el frau en 19 milions d'euros. Delloitte en 36. Demanarem una auditoria pericial", ha avançat l'advocat. Segons Pina, moltes persones van rebre diners en metàl·lic del Palau però ni Mollet ni Montull volen desvetllar els seus noms. "Al meu client li recomanaré que no digui els noms durant el judici perquè no el beneficia", ha assenyalat. L'advocat de Montull ha reconegut que tant el seu client com Millet creien que es mereixien aquests diners, bonificacions i complements que es van atorgar a si mateixos.

La data del judici: Una qüestió política de primer ordre

No hi ha cap data fixada, però la citació judicial podria caure en plena campanya electoral, tot i que les fonts jurídiques consultades creuen poc probable que el jutge Juli Solaz els prengui declaració en uns dies tan assenyalats per la repercusió mediàtica que tindria aquest fet. La fiscalia de Barcelona ha demanat al jutge Solaz que torni a citar a declarar Fèlix Millet, Jordi Montull i Gemma Montull per a interrogar-los sobre el pressumpte pagament de comissions a Convergència Democràtica (CDC). Però, prèviament a la declaració dels tres principals imputats, cal que els pèrits d’Hisenda ratifiquin l’informe d’acusació sobre el saqueig del Palau de la Música.

El despatx d’advocats de Pau Molins -germà del antic conseller d'Obres Públiques de Pujol i membre destacat de l'Opus Dei Joaquim Molins-, actual defensor de Jordi i Gemma Montull i que inicialment també ho havia estat de Fèlix Millet, demana que s’ajorni un mes la declaració dels pèrits d’Hisenda, prevista per a l’1 d’octubre, per tenir temps a estudiar l’informe, tot i que el van presentar el 4 d’agost passat.

Si el jutge concedeix aquest ajornament, la citació dels saquejadors del Palau difícilment es produirà abans de les eleccions. Aquesta situació afavoririra els interessos de CiU. Els fiscals encarregats del cas accepten ajornar deu o quinze dies la declaració dels pèrits, un pur tràmit judicial, de manera que encara seria possible que Millet, Montull i la filla d’aquest últim declaressin abans d’eleccions sobre el pressumpte finançament de Convergència per l’adjudicació d’obra pública mitjançant el Palau de la Música.

http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2010/09/quan_declararan_millet_i_montull_al_jutge_per_les_comissions_a_convergencia_16844.php

Veure també:
/2010/06/pau-molins-amat-ja-no-confia-en-millet.html
Els Molins-López Rodó i l'Opus Dei, a l'ombra de tot:
http://elcolomimissatger.blogspot.com/2009/10/opus-pujol-molins-lopez-rodo-millet.html
http://elcolomimissatger.blogspot.com/2010/06/millet-1972-pujol-banca-i-renta.html

Nuet presenta una moció sobre el Valle de los Caídos

El senador de l’Entesa, Joan Josep Nuet, ha presentat una moció que es veurà en el Ple del Senat de la setmana que ve, que demana al govern espanyol que derogui el Decret Llei de 1957 que defineix el Monument del Valle de los Caídos com a “un magne monument destinat a perpetuar la memòria dels Caiguts en la Croada d'Alliberament per a honra de qui van donar la seva vida per Déu”. També explica Nuet que aquest Decret Llei “permet que els monjos benedictins que ho gestionen rebin 340.000 euros per a mantenir l’escolanía, gestionar una hospedería, llogar sales del recinte per a grups ultracatòlics o campaments d'estiu”. A més, “els seus gestors gaudeixen d’autonomia i no estan obligats a rendir comptes de les seves activitats malgrat que Patrimoni Nacional paga el manteniment de les instal.lacions, la seguretat i l'acondicionament dels accessos”, ha dit Nuet.

El senador Nuet recorda que al 1984, "el govern de Felipe González va tractar sense èxit de redissenyar la gestió del recinte i la Llei de la Memòria Històrica tampoc va poder minvar el poder de l’abadia”.

La moció també demana que s’adopti una disposició conforme a la Llei de la Memòria Històrica per la qual s’estableixi que el Valle de los Caídos projecti el coneixement de les circumstàncies en les quals va ser construït, mitjançant treball esclau de presoners del bàndol republicà i difongui valors democràtics i de pau.

Vaga general: Hi ha alternatives a la política del Govern

Vídeo Fernando Lezcano: "Hi ha una altra sortida. La vaga del 29 de setembre tindrà èxit perquè obligarà el Govern a reconsiderar la prioritat en la reducció del dèficit, per situar-la en la reactivació econòmica i la generació d'ocupació".

L'Ajuntament surt escaldat de l'auditoria de l'hotel del Palau

L'auditoria externa encarregada per l'Ajuntament de Barcelona sobre la tramitació urbanística de l'hotel del Palau de la Música ha trobat serioses deficiències i llacunes. En un text molt mesurat, polític i fins i tot confús, l'auditoria combina l'aprovació entusiasta dels procediments tècnics i jurídics de l'ajuntament amb dubtes, crítiques i recriminacions a les decisions que va prendre el govern municipal: "Es dóna per justificat allò que s'ha de justificar". En primer lloc, els col·legiats que han fet l'informe destaquen que no troben en la documentació presentada la suficient justificació que l'hotel portés un benefici a la societat, mesura indispensable per començar qualsevol tràmit de modificació del Pla General Metropolità (PGM).

Malgrat que el Palau de la Música i la seva fundació sí que són d'interés comú, no va arribar a aquest estatuts per les seves activitats hoteleres, assenyala el text, de manera que era imprescindible raonar aquesta importància per a la ciutat. En lloc d'això, "es dóna per justificat allò que s'ha de justificar".

Els col·legiats consideren que si la propietat tingués un interés comú, no seria trascendent de qui és la propietat, però tenint en compte la particularitat del cas, sí que ho és. És més: "La vinculació i les prestacions de l'hotel al Palau" es consideren importants per a l'interès públic,ja que, per a la ciutat, no és el mateix que l'hotel del Palau sigui del Palau o d'un tercer. L'última crítica al govern municipal es troba en les últimes línies de les conclusions. Després d'abalar, de nou, els serveis tècnics -col·legues, en el fons, dels auditors- s'assenyala que el projecte "sembla influenciat pel convenciment que s'estava redactant un projecte en què les seves determinacions ja havien estat acceptades per l'administració" per endavant.

El iuan puja davant el dòlar i aquest sobre el ien

La taxa de paritat central del iuan o renminbi (RMB), la moneda xinesa, va registrar avui dimecres un nou rècord de revaluació respecte al dòlar nord-americà, d'acord amb dades publicades pel Sistema de Transacció de Divises de la Xina. La taxa de paritat central del iuan es va enfortir 69 punts bàsics, o 0,1%, per situar-se avui en 6,7181 iuans per dòlar nord-americà (0,7655 €, 16/09/2010, a les 14:42; així 1 iuan val avui 0'11 € ó 18'33 pts.), enfront dels 6,725 d'ahir dimarts, segons la mateixa font. El banc central de la Xina va anunciar el 19 de juny que promourà la reforma del mecanisme de formació de la taxa de canvi del iuan, per tal de millorar la seva flexibilitat.

La taxa de canvi del iuan enfront del dòlar ha pujat 1,6% dels 6,8275 iuans per dòlar registrats el dia abans que l'emissor es compromet a incrementar la flexibilitat.

En el mercat extraborsaris, la moneda xinesa pot augmentar o caure un 0,5 per cent enfront de la taxa de paritat central durant les transaccions diàries.

D'acord amb la taxa de paritat central d'avui, el iuan es va enfortir davant de totes les monedes dins de la seva cistella excepte la lliura esterlina.

Les taxes de paritat central del iuan enfront d'una cistella de monedes internacionals -el dòlar nord-americà, l'euro, el ien japonès, el dòlar hongkonguès, la lliura esterlina i el ringgits malai- van ser fixades i publicades pel Banc Popular de la Xina, el central del país.

El tipus de canvi del iuan respecte de l'euro es va situar en 8,7285 avui en comparació amb els 8,7499 registrats a la jornada anterior, mentre que la paritat de la moneda xinesa contra 100 iens japonesos va ser de 7,8496 enfront dels 8,0941 d'ahir, tot i la mesura presa pel govern japonès per intervenir en la taxa del ien enfront del dòlar nord-americà.

La moneda xinesa es va afeblir davant lliura esterlina amb la taxa de canvi situant-se en 10,4997, en comparació amb els 10,4493 de dimecres.

S'enforteix dòlar davant ien després d'intervenció de japó


El dòlar nord-americà s'ha enfortit avui en relació amb el ien japonès després que Japó va intervenir ahir de manera inesperada per debilitar el ien.

El dòlar va pujar 3% en relació amb el ien a Nova York, la major alça en un dia en relació amb el ien des de la crisi financera.

El ien ha assolit diversos nivells alts en relació amb el dòlar des de l'agost pel fet que els inversors consideren la moneda com un refugi segur.

El Banc del Japó va vendre iens i va comprar dòlars de manera directa en el mercat després que el dòlar va caure dimarts a 82,88 iens.

En les transaccions finals de Nova York, el dòlar es va cotitzar a 85,62 iens, en comparació amb els 83,07 iens de dimarts.

L'euro va baixar a $ 1,3006 en relació amb el seu nivell previ de 1,3019 i la lliura esterlina britànica va pujar a 1,5620 $ en comparació amb el nivell anterior de 1,5569 $.
http://spanish.news.cn/economia/2010-09/16/c_13513975.htm
Veure també:
/2010/09/monedes-baixen-or-puja-por-o.html

EU denuncia brots racistes i xenòfobs a Xàtiva

El portaveu municipal d’EU a Xàtiva, Miquel Lorente ha denunciat pintades de caire racista i xenòfob que han aparegut les últimes setmanes a les mesquites de la ciutat, a un establiment regentat per immigrants i al trajecte comprés entre dos centres educatius de la ciutat, al barri de Sant Feliu i per l’Avinguda d’Ausias March. Davant esta situació Lorente ha informat de que s’ha instat al grup parlamenteari d’EUPV a les Corts Valencianes a que posen en coneixement de la delegació del Govern esta situació. Un establiment comercial també ha sigut atacat.

Un establiment comercial també ha sigut atacat

Des de la coalició es reclama “impedir actituds discriminatòries”, per la qual cosa demanen l’actuació policial i judicial, i que així “facen la seua tasca front un context on s’evidencia un més que probable rebrot xenòfob en la nostra ciutat, vinculat a simbologia nazi, amb esvàstiques i creus cèltiques”.

Miquel Lorente assegura que estos incidents “busquen connectar amb un sector de la població que puga caure en el parany de la sospita cap a la immigració i de la diversitat cultural“.

La policia no troba l'empresa d'Urdangarín

La Policia no troba la seu de l'institut de Urdangarín que va cobrar 1'2 milions del Govern corrupte del PP balear de Jaume Matas. La Policia porta setmanes intentant localitzar la seu de l'Institut Nóos, entitat vinculada a Iñaki Urdangarín, duc de Palma i marit de la infanta Cristina, i que va cobrar 1,2 milions d'euros gràcies a uns convenis auspiciats per Jaume Matas, l'anterior president del Govern del PP i principal encausat en el sumari del Palma Arena, la presumpta trama de corrupció al voltant del velòdrom del mateix nom. El jutge José Castro va demanar fa alguns mesos al Cos Nacional de Policia que localitzés el domicili social o un telèfon o adreça electrònica de l'Institut Nóos.

La Policia ha informat al jutjat d'instrucció 3 que les indagacions realitzades fins el moment per posar-se en contacte amb Nóos han estat inútils. Els investigadors han bussejat a internet per intentar trobar pistes sobre l'institut que va presidir Iñaki Urdangarín i no han trobat res positiu.

Els agents han visitat una seu que l'entitat tenia a prop de Barcelona (a Sant Cugat del Vallès) i allà els han comunicat que Nóos fa temps que va abandonar l'immoble. També s'ha oficiat a companyies telefòniques amb idèntic resultat.

En el cas Palma Arena s'estan investigant uns convenis entre Nóos i la Fundació Illesport i l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) del Govern entre 2005 i 2006 per crear l'Illes Balears Fòrum, una trobada internacional sobre esport i turisme.

Jaume Matas auspiciar l'Illes Balears Fòrum, a l'entendre, segons va declarar al març davant el jutge Castro, que es tractava d'un bon projecte. "No vaig ordenar que es fes, però sí aconsellar que es portés a terme, perquè era un bon projecte", va explicar l'ex president del Govern, defensat per Rafael Perera i Manuel Ollé. Gràcies a aquests convenis Nóos va cobrar 1,2 milions d'euros públics.

Des del actual Govern es va informar al jutge que no hi havia documents justificatius d'aquelles subvencions.

La Policia continua treballant per intentar trobar algun contacte amb Nóos que faciliti informació respecte a la destinació dels cabals públics. El jutge Castro investiga els convenis amb l'institut de Urdangarín en una de les peces separades en què ha dividit el sumari del Palma Arena.
Veure també:
Dimecres, juny 30, 2010
/2010/06/registres-madrid-i-palma-vinculen.html
Divendres, juliol 02, 2010
/2010/07/5-detinguts-mes-del-govern-matas.html
Dilluns, juliol 05, 2010
/2010/07/corrupcio-del-pp-balear-ara-ibatur.html
Dimarts, Juliol 20, 2010
/2010/07/preso-sense-fianca-per-lex-gerent.html
Dijous, juliol 22, 2010
/2010/07/miquel-jaume-amb-fianca-de-15000-euros.html

Protestes a Mutxamel pel retall de català

L'inici del curs escolar de secundària demà revifa les crítiques a la política educativa del govern valencià per part de la Plataforma per l'Ensenyament Públic i Escola Valenciana. Precisament s'ha convocat per avui una concentració contra l’eliminació de l'única línia en català en el batxillerat de l’IES Mutxamel (Alacant). Aquesta és una de les moltes mesures denunciades per les associacions educatives, com ara la retallada del nombre de professors, l'ampliació de l'índex d'alumnes per aula o la permanència dels barracons.

Les classes de secundària a Catalunya Nord van començar el dia 1 de setembre, a les Illes van fer-ho el dia 13, i al Principat, el dia 7. Avui ho fan els del País Valencià en un curs que hom preveu ple de mobilitzacions mentre no hi hagi canvis en la política educativa del govern, i amb la mirada posada en les eleccions del maig vinent.

Concentració a Mutxamel pel tancament de l'única línia en català

Enguany el govern ha tancat l'única línia en català de batxillerat que s'oferia al municipi de Mutxamel (Alacant). Per això, coincidint amb l'inici del curs la Plataforma de Defensa de l'Ensenyament Públic ha convocat per demà una concentració a les deu del matí a la porta de l'Institut d'Ensenyament Secundari Mutxamel.

Diego Gómez, president d’Escola Valenciana ha dit que 'és sorprenent la política educativa del govern Camps. Justament, un valor en alça com la demanda impressionant d’ensenyament en valencià es limite d’una manera vergonyosa.'

Albiol alerta del pas de materies perilloses per Castelló

Marina Albiol, diputada d'EUPV, considera inadmissible i una greu irresponsabilitat que l'autoritat portuària es plantege el pas de mercaderies perilloses per l'accés nord del port: “Aquesta línia ferroviària passa pel mig del casc urbà, és una imprudència colossal”. La diputada anuncia que va a exigir responsabilitats i una rectificació pel que considera una manifesta falta de responsabilitat i una política inconscient, al permetre's, des del port del Grau, el pas de mercaderies perilloses: “No entenem que estan pensant”, i assegura que: “Es pot estar infringint la llei al realitzar aquests tipus de transports pel mig d'una àrea habitada, com és el casc urbà del Grau de Castelló”.

La representant de la formació d'esquerres considera que en el seu moment: “Ens van assegurar que no utilitzarien aquestes vies per al trànsit de productes perillosos, i ara ens adonem que volen fer tot el contrari i d'amagat, perquè ningú s'assabente, no tenen cap vergonya e interès en la gent d'aquesta localitat”.

La portaveu d'EUPV a les comarques del nord considera que, “tot el relacionat amb l’accés ferroviari nord del port és un desgavell des del principi”, i assegura, “aquesta línia mai hauria de travessar pel mig del poble, en la majoria de localitats les línies de ferrocarril van per fora del casc urbà per raons de seguretat, però ací en contra del bon seny no és així, i ara damunt de tot, volen permetre el pas de mercaderies perilloses”.

Albiol recorda que són més de 7 milions d'euros “malgastats” per l'autoritat portuària i el Consell en una infraestructura sense futur, a la que sempre s'ha oposat la ciutadania del Grau per considerar la seua ubicació un perill per a la gent: “El govern deu d'entendre que per damunt de la competitivitat del port, i el guanys econòmics esta la salut i la integritat física de les persones”.