divendres, 27 de gener de 2012

Mossos d'Esquadra: "S'han acabat les heroïcitats"


Els sindicats dels Mossos d'Esquadra SAP-UGT, SME-CCOO., SPC i CAT-ME han avisat que les retallades que preveu el pressupost presentat per la Conselleria d'Interior suposaran un augment de la delinqüència.

Guerra imminent?: "Israel podria agredir l'Iran pel seu compte"

En vista de l'escalada de tensió entorn del programa nuclear iranià, Occident està anant molt més enllà dels mètodes pacífics. En els mitjans de comunicació abunden les notícies sobre una imminent guerra entre Occident i la República Islàmica. Però els núvols que planen sobre l'Iran, es formen a Israel.

"Un pot notar els signes que els oficials israelians deixen entreveure quan parlen d'això. Israel avisa el món que si aquest no fa alguna cosa, si no crida a accions més ferotges, sancions més paralitzants, donant suport a la secretària d'Estat Clinton, Israel prendrà l'iniciativa i atacarà per si sola", afirma Ronen Bergman, periodista i escriptor israelià especialitzat en investigacions sobre temes de seguretat, intel·ligència i terrorisme.

L'ombra del Mossad

El recent assassinat d'un científic nuclear iranià no fa més que atiar el foc. Aquest ha estat l'últim episodi en un reguitzell d'atemptats, darrere dels quals s'albira l'ombra del Mossad, sosté l'expert.

"Repensar-ho tot, està clar que qui vulgui que sigui, una persona, un grup o una agència, té molt èxit en la infiltració, comprensió i finalment el sabotatge del projecte nuclear iranià", assegura Bergman.

La mort de científics encara sense aclarir -encara que l'Iran i Hezbolà acusen directament al Mossad israelià i la CIA- i un virus informàtic que va afectar el programa atòmic de Teheran... Qui pot descartar que el següent pas sigui un bombardeig d'instal·lacions nuclears iranianes?

"Israel i els Estats Units fan una combinació considerable. Però Iran té molts enemics. És una suposició bastant bona. Un atac militar no és impossible", afirma per la seva part l'alt funcionari israelià Uri Lubrani.

En el cas de que l'Iran compleixi la seva amenaça, l'arma principal seran les mines, i per detectar-les i neutralitzar-les la Marina d'EUA necessitarà als dofins. Aquests animals ja van participar en la campanya nord-americana contra l'Iraq al Golf Pèrsic.


Temor que es distingeix

Menashe Amir, l'ex cap de divisió en llengua persa de la Ràdio Internacional d'Israel i expert sobre l'Iran i Afers Àrabs, porta més de 50 anys transmetent a través de les ones les notícies israelianes en llengua persa als oients iranians. Diu que els seus seguidors comparteixen el mateix temor sobre un atac preventiu estranger contra el seu país: "Tenen molta por de que les instal·lacions nuclears iranianes siguin bombardejades per les forces estrangeres, sigui per Estats Units, Israel o qualsevol altre país", confessa l'analista.

La preocupació al Govern de Mahmud Ahmadinejad va anar creixent a causa de l'ajornament del que es va anunciar com les grans maniobres militars conjuntes dels Estats Units i Israel. Una notícia que va donar peu a suposicions sobre la preparació d'un operatiu especial per part de les forces armades de l'estat sionista.

Mentre Teheran es prepara per a una possible guerra, sembla que ja es troba en plena guerra secreta. Una lluita en la qual és bastant difícil determinar el vencedor.

Israel informarà a les autoritats dels Estats Units d'un possible atac contra les instal·lacions nuclears de l'Iran només 12 hores abans d'haver-se iniciat les operacions militars

"La negativa d'Israel a informar els EUA amb anterioritat la seva decisió d'atacar l'Iran és una altra evidència més de la creixent desconfiança entre els dos aliats", assegura el diari britànic The Sunday Times.

Segons el rotatiu, aquest breu temps impediria que els EUA evitessin aquest atac, ja que Israel sospita que l'administració del president estatunidenc Barack Obama preveu un fort augment en els preus del petroli i intenta evitar un atac contra l'Iran abans de les eleccions presidencials de novembre pròxim.

No obstant això, aquest dilluns el Pentàgon va informar que el portaavions nord-americà Abraham Lincoln juntament amb un vaixell de guerra britànic i un altre francès van travessar sense incidents l'Estret d'Ormuz, la porta d'entrada al Golf Pèrsic. I, com Sírius informà ahir, l'Enterprise d'EUA és aprop d'arribar i sumar-se a la flota de l'OTAN a Bahrein i el Golf Pèrsic.

Això malgrat les amenaces del govern iranià de bloquejar el canal per on passa aproximadament el 40% de tot el cru del món si EUA continua enviant més portaavions al Golf.

Alberto Garzón: "La política de retallades del PP és la millor manera per acabar estavellats en una enorme recessió"

El portaveu d'Izquierda Unida en la Comissió d'Hisenda i Administracions Públiques, Alberto Garzón, ha advertit avui al titular d'aquesta cartera, Cristóbal Montoro (PP), que la política "de retallades, no d'austeritat" que ha intensificat el Govern amb les últimes mesures aprovades", és el millor camí per acabar estavellats i amb una crisi més greu. "La seva política deteriora el creixement econòmic i ens empeny a l'abisme d'una enorme recessió".

Garzón ha fet aquestes manifestacions durant la seva intervenció en la primera compareixença de Montoro davant la Comissió d'Hisenda i Administracions Públiques del Congrés. Va exposar que IU s'oposa rotundament a les mesures implementades perquè "disminuiran la demanda, el consum, la inversió i empitjoraran el dèficit públic", cosa que podria portar a "mirar el nostre futur en el present de Grècia".

En la seva anàlisi crítica, el diputat per Màlaga va avisar que decisions com "la congelació del sou dels funcionaris i del salari mínim interprofessional redueixen la capacitat adquisitiva dels ciutadans però també les vendes de les petites i mitjanes empreses, que creen el 80% de l'ocupació".

Davant la pregunta retòrica de: "Com vol vostè que els empresaris venguin i contractin si la gent té menys diners per comprar?", li va recordar al ministre que la realitat és que "les empreses no reinverteixen els seus beneficis sinó que es dediquen a repartir dividends".

Davant d'aquest panorama, Garzón vaticina que "si segueix així, vostè pot tornar d'aquí a uns mesos a anunciar més retallades, amb nul èxit per a la majoria de la població, encara que no per a determinats sectors que s'estan beneficiant".

El portaveu econòmic d'IU va acusar el Govern "d'estar actuant com el consell d'administració dels grans bancs" i va retreure a Cristóbal Montoro que "mentre demanen esforç als espanyols, no els diuen que és per ficar més diners a la butxaca d'aquests bancs".

Especialment dur es va mostrar quan va exposar que, mentre el PP no pensa aplicar a la Banca cap mesura anticrisi: "Aquestes entitats practiquen el 'terrorisme financer' en expulsar a les persones de casa seva, abusant dels seus clients i fent xantatge a la societat. S'han de prendre mesures".

El parlamentari d'IU al Congrés va retreure també al titular d'Hisenda que, mentre va pregonant la urgència de posar en marxa les mesures de 'ajust dur', "té paralitzats els pròxims pressupostos generals de l'Estat fins després de les eleccions andaluses. Hauria d'explicar aquesta paradoxa".

Alberto Garzón va analitzar els canvis en la política fiscal que vol aplicar el Govern de la dreta. No va tenir problemes a reconèixer que "la pujada de l'IRPF plantejada és més justa que apujar l'IVA, però aquest sistema fiscal segueix sense ser progressiu, encara que ho sembli, i resulta regressiu en la pràctica davant la quantitat de 'forats fiscals' per les desgravacions existent".

També va retreure a Montoro que "el seu Govern no hagi tocat l'Impost de Societats, tot i que és un altre 'forat fiscal' molt gran, amb un tipus efectiu que cau a una mitjana del 20%, però que en el cas de les 10 empreses més grans arriba al 15%. Si aquestes paguessin el 30% estipulat, l'Estat hauria recaptat 5.000 milions més. No caldria pujar aquest impost si es corregissin totes aquestes excepcions".

El diputat d'IU va considerar també que recuperar la reducció per l'adquisició de l'habitatge -a més amb caràcter retroactiu-: "És regressiu, suposa una ajuda encoberta a la Banca i, digui el que digui, vostè sap que beneficia especialment a les rendes més altes". Va proposar com a alternativa per ajudar els ciutadans a aconseguir un habitatge que el Govern "posi en règim de lloguer barat totes les cases propietat de les entitats intervingudes pel FROB. Això ho pot fer avui mateix".

Garzón es va mostrar especialment crític amb els plans de lluita contra el frau esbossats pel Govern de Mariano Rajoy. Ha criticat que el PP "no tingui voluntat política per combatre'l de manera clara" i va posar com a exemple la taxa de reposició del 10% perquè els tècnics d'Hisenda que es jubilin.

Tampoc en aquest camp es va quedar només en la crítica i va exposar alternatives com "lluitar amb serietat per a l'eliminació dels paradisos fiscals. Espanya ho és per a les empreses estrangeres i es podria començar per eliminar la figura jurídica de les Empreses de Tinença de Valors Estrangers". De la mateixa manera, ha recordat que IU ja va presentar la seva proposta per limitar els pagaments amb diners en efectiu "per al que suggerim que s'estableixi en 1.000 euros, com a mesura per lluitar contra el frau i recaptar més".

Resistència líbia: "El ministre rata és autoritzat a entrar al Beni Walid lliure"

"Algunes forces pro OTAN s'han posicionat de manera amenaçadora a les inmendiacions de la Beni Walid alliberada per les masses partidàries de la Yamahiriya. Sense entaular combat, les masses únicament han autoritzat l'entrada pacífica a la ciutat del ministre "de defensa" titella del "CNT", acompanyat dels seus guardaespatlles, perquè escolti les exigències dels ancians de les tribus". Foto: Vehicle i tanc de la brigada rata "del 28 de maig" destruïts per la milícia gadafista a Beni Walid.

Els ancians li han advertit que les rates han d'abstenir de tota interferència i reconèixer el consell local popular que s'ha creat com a instància única de poder. Aquesta visita és un reconeixement per part del "CNT" de la victòria revolucionària a la ciutat. Els partidaris de Gaddafi s'han eliminat en cap de la "brigada maig 28" subordinat a l'esmentat ministre de "defensa".

Portaveus rates reconeixen obertament que el 99% de la població de la ciutat dóna suport a la Revolució verda liderada pel Màrtir Gaddafi i avui continuada per les tribus patriotes, la resistència clandestina, els Comitès Populars i els líders que no han estat assassinats per l'OTAN com Aisha i Saif al Islam Gaddafi, Abdallah Senusi i Musa Ibrahim mentre es forgen nous quadres dirigents a la calor de la lluita nacional patriòtica.

Habitants de Beni Walid han observat el sobrevol de drones de l'OTAN, el que significa que els imperialistes disposen de tota la seva força per arrasar del mapa d'aquesta ciutat heroica. Si no ho han fet encara és perquè temen que la principal tribu líbia, els Warfallah, amb un milió i mig de membres repartits per tot el país, s'aixequin en armes contra l'OTAN i els seus sipais.

Simultàniament arriben notícies d'enfrontaments armats a la ciutat sahariana de Sebbha i en Tarjuna entre patriotes gadafistas i rates. A Trípoli un franctirador gadafista ha liquidat a un mercenari. Un dels comandants rata de Misurata, Abdelkader Mohamed libídica, hauria estat eliminat per la cèl·lula "Sakr Elawehd" de la resistència nacional patriòtica.

A la zona de Samno al sud de Líbia un combatent de la resistència ha fet explosiu seu cinturó ple d'explosius causant la mort immediata de nombroses rates.

A la calor de la lluita heroica i difícil d'alliberament nacional es forja una nova generació de lluitadors de la qual sortiran els nous líders nacionals que substitueixin, donant continuïtat al Màrtir Omar el Mokhtar i al Màrtir Muammar al Gaddafi.

Iran pot deixar a Europa sense petroli des de la setmana que ve


Iran pot suspendre el subministrament de petroli a la Unió Europea des de la setmana que ve, segons ha informat un legislador iranià: "Aquest diumenge el Parlament ha d'aprovar una llei important sobre la suspensió d'exportacions de petroli iranià a Europa des de la setmana que ve", va dir Hossein Ibrahimi, president adjunt del Comitè Parlamentari per a la Seguretat Nacional i Política Exterior. La mesura és una aparent resposta de la República Islàmica a les noves sancions imposades per l'UE a Teheran aquest dilluns.

El president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, ha subratllat avui que les sancions no perjudicaran al seu país.

"En una època, el 90% del nostre comerç es feia amb Europa, però ara és només el 10%", va proclamar. "Fa 30 anys que els Estats Units no compra petroli a l'Iran i no té relacions amb el nostre Banc Central", ha afegit Ahmadinejad.

La UE compra actualment prop del 20% de les exportacions de cru iranià. Grècia i Itàlia són els països més dependents d'aquest subministrament.

A causa de la creixent demanda en els mercats asiàtics, les sancions de la UE i el cessament de les vendes de cru a Europa amb prou feines tindran un efecte negatiu en els ingressos del país islàmic. Els governs de l'Índia, la Xina i Sud-àfrica ja li van sol·licitar a l'Iran grans volums de petroli per als seus respectius països.

Iran mira a la Xina

Xina és el major client de petroli de l'Iran, amb al voltant de 500.000 barrils diaris.

En general, el comerç entre l'Iran i la Xina es va disparar en un 55% interanual fins a superar els 45.000 milions de dòlars el 2011.

Xina és el principal soci comercial de l'Iran, amb vincles econòmics en expansió en els últims anys en part gràcies a la retirada d'empreses occidentals en línia amb les sancions contra la república islàmica pel seu polèmic programa nuclear.

El gegant econòmic asiàtic també ha enfortit significativament la seva presència en el sector petrolier i del gas de l'Iran mitjançant la signatura d'una sèrie de contractes en els últims anys, substituint així a empreses occidentals.

L'embargament dispararà els preus de petroli

Mentrestant el Fons Monetari Internacional (FMI) ha advertit sobre el creixement dels preus mundials del cru en un 20-30% en cas d'embargament sobre l'exportació de petroli iranià.

D'acord amb els experts del FMI, la crisi del mercat provocada per la mesura contra l'Iran serà tan desastrosa i destructiva com la revolució a Líbia. Si Teheran decideix dur a terme l'amenaça de bloquejar l'entrada del golf Pèrsic, les conseqüències seran molt més dràstiques.

Xina lloga nous vaixells petroliers per importar cru iranià

Xina llogarà dos nous vaixells petroliers per importar cru iranià, des de l'illa de Jarke, situada al sud de la República Islàmica de l'Iran. Amb aquests dos nous vaixells cisterna, el Govern xinès pot transportar dos milions de barrils de cru, segons ha informat aquest divendres l'agència Fars, citant un recent informe de l'Institut d'Investigació de Mercat Clarkson Research Services.

D'acord amb les dades de la Duana xinesa, el passat desembre, el país asiàtic va importar 2,4 milions de tones de cru iranià i reservar altres 270.000 tones, que hauran de ser lliurades a la Xina el proper 2 de febrer.

El passat 23 de gener, la Unió Europea (UE), va imposar noves sancions contra l'Iran que prohibeixen les importacions de petroli i derivats iranians, a més de congelar els principals actius del Banc Central de l'Iran a tot el territori comunitari.

El ministeri de Relacions Exteriors de la Xina va condemnar una vegada més les sancions unilaterals de la UE i les va qualificar de "pressió cega i poc constructives".

Des de fa diversos anys, EUA i els seus aliats acusen Teheran de perseguir un programa nuclear militar, pretext del qual s'han valgut per intentar imposar sancions contra l'Iran, país que ha suportat fins a quatre rondes de sancions del Consell de Seguretat de l'ONU.

Iran nega aquestes infundades acusacions i assegura estar en el seu dret de desenvolupar la tecnologia nuclear destinada a fins pacífics, ja que és signatari del Tractat de No Proliferació Nuclear (TPN) i membre de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (AIEA).

Comença l'embargament a Carlos Fabra per cobrir la fiança de 4,2 milions

El jutjat d'instrucció número 1 de Nules (Plana Baixa) ha desestimat l'aclariment de la interlocutòria i l'ampliació de termini sol·licitada per l'ex-president de la Diputació i del PP de Castelló, Carlos Fabra, i obre un termini de tres dies perquè assenyali els béns amb què cobrirà la fiança imposada de 4,2 milions d'euros. Segons que ha informat el TSJ valencià, aquesta resolució també afecta la seva ex-muller, Amparo Fernández.

Els altres dos acusats, l'empresari Vicent Vilar i la seva ex-muller, no s'havien pronunciat. El jutge va decretar obertura de judici en què Fabra està acusat de presumpte tràfic d'influències, suborn i frau fiscal en el marc del cas 'Naranjax'.

El veredicte a Camps fa olor de podrit

El veredicte absolutori per a Francisco Camps i Ricardo Costa per acceptar regals de la trama Gürtel conté conclusions cridaneres i contradictòries en punts que eren claus per al cas. Aquestes són les més destacades: "Considerem que la relació d'Álvaro Pérez amb els acusats era merament comercial". L'afirmació xoca, entre d'altres proves, amb les converses intervingudes que es van reproduir a la sala. En una, Costa li demana a Pérez, conegut com El Bigotes, que intervingui davant Camps perquè l'anomeni conseller: "Com a secretari general li puc ser més útil si em posés al Govern". "Val", respon Pérez. "Tu deixa-li caure i que ho vagi tenint al cap", insisteix Costa.

En una altra conversa, Camps li diu a El Bigotes: "Et vull un ou", "amiguet de l'ànima", "hem de quedar per parlar de lo nostre, que és molt bonic". I la dona de l'expresident, Isabel Bas, li agraeix afectuosament a Pérez els regals que aquest ha enviat a casa:

-La caixa té una pinta...

-Ja em coneixes.

-Em vas a tombar els Reis.

El jurat es va basar, per a això, en que la testimoni Isabel Jordà va assenyalar "que la relació era merament comercial". Jordà és una exempleada de la trama que va ser gravada: "He pagat 30.000 euros de vestits per a Camps", va dir fa tres anys. No obstant això, el jurat va tenir en compte només les matisacions que va fer en el judici en què, com a imputada en la causa general de Gürtel, podia mentir. Però és que, a més, Jordà ha estat recentment imputada en la causa de finançament il·legal del PP valencià -la mateixa causa per la que encara ha de respondre un dels acusats, Costa- i qualsevol paraula d'admissió dels fets podria haver-la perjudicat.

"El senyor Camps no tenia cap influència en matèries de contractació com a president de la Generalitat". La conclusió del jurat s'allunya del que va quedar acreditat en el judici: que Camps no disposava de capacitat directa de contractació. No tenir "influència" sembla més propi d'un bidell que del cap d'un Govern. El jurat ho va justificar en les declaracions dels càrrecs i funcionaris de la Generalitat. L'acusació va advertir que, si hagués reconegut que rebien instruccions per contractar amb la trama, haguessin estat al seu torn imputats. Alguns d'ells ja ho estan.

"Els pèrits no poden relacionar al 100% la documentació que acredita els pagaments de les peces". Els pèrits van examinar desenes de documents que acrediten l'encàrrec i confecció de peces a nom de Camps i Costa i el pagament per la trama. L'itinerari de cadascuna d'elles no podia reconstruir-se absolutament, perquè la fàbrica feia servir codis propis, diferents dels de les botigues.

Les famílies de nens robats clamen contra l'arxivament de les denúncies

Familiars de nens robats durant el franquisme i els primers anys de la democràcia lliuraran aquest divendres prop de 80.000 signatures a la Fiscalia General de l'Estat per denunciar l'arxiu de les seves demandes i reclamar l'impuls de les investigacions. Els afectats per les trames del tràfic de nens es concentraran a partir de les 11.00 a les portes de la Fiscalia General quan es compleix un any de la presentació de la primera demanda col·lectiva que van interposar més de 200 famílies per sol · licitar l'obertura d'una investigació a nivell nacional.

El president de SOS Nadons Robats Madrid, Luis Vega, ha posat de manifest que els casos s'estan arxivant de manera "molt pronunciada" tant a Madrid com en altres territoris. "Volem que no s'arxivin les denúncies al ritme que s'està produint". Vega ha manifestat la seva esperança que l'arribada al Ministeri de Justícia d'Alberto Ruiz-Gallardón suposi "un canvi de gir" en favor de la causa.

Suport del ministre i del fiscal general


El titular del ram es va comprometre aquest dimecres al Congrés a prestar "especial atenció" i "ajuda" als afectats i va anunciar la seva intenció de designar un interlocutor per mantenir vies de comunicació amb aquest col·lectiu.

Durant la seva compareixença a la cambra baixa, el proper fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, també va mostrar aquest dimecres la seva sensibilitat davant aquesta causa. "Volem que tots tinguin una complerta resposta del que estem fent. Es tracta d'un tema sensible i la sensibilitat davant uns fets tan greus no pot quedar desvalorada pel pas del temps", va afegir.

Tres associacions de nens robats


Aquest divendres es compleix un any de la demanda conjunta que van presentar dos centenars d'afectats davant la Fiscalia llavors dirigida per Cándido Conde-Pumpido. Els demandants, procedents de diferents punts de la geografia espanyola, van advertir de l'existència de més de 300.000 casos relatius a la sostracció de nens nounats en diverses clíniques.

Els presidents de les associacions SOS Nadons Robats Madrid, Anadir i Aberoa intervindran en una roda de premsa en un local cedit pel sindicat CCOO, situat al número 38 del carrer Lope de Vega de Madrid. "Hi ha moltes més coses que ens uneixen de les que ens separen perquè per sobre de qualsevol altra consideració hi ha el vincle que ens enllaça a tots: la recerca dels nostres familiars", manifesten les associacions.

Esther López Barceló (EU): “Cal continuar amb la investigació del robatori de nadons però amb el recolzament de les institucions”

La diputada del grup parlamentari d’Esquerra Unida en Les Corts Valencianes, Esther López Barceló, acompanyada per la diputada provincial de la formació d’esquerres en la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, han col·laborat amb els membres de la Plataforma S.O.S. Nadons Furtats per a obtenir els lligalls dels avortaments entre 1962 i 1973 de València que, en teoria, es troben a la Ciutat de la Justícia.

Les dues diputades de la formació d’esquerres han col·laborat en la obtenció de la informació dels afectats, ja que segons ha explicat López Barceló, “si les institucions no investiguen és impossible conèixer tota la veritat d’aquest tràgic episodi”. La diputada d’esquerres ha assenyalat que, “segons l’Administració, la documentació que estan sol·licitant s’hauria perdut en el trasllat des de l’edifici de la Tabacalera”.

La diputada del grup parlamentari d’Esquerra Unida en Les Corts Valencianes, Esther López Barceló, ja va registrar una Proposició No de Llei que insta al govern central a crear un banc d’ADN per a ajudar els afectats a trobar-se i al Consell a ajudar en el finançament de les proves identificadores. A més, la PNLL de la formació d’esquerres també insta a que el Consell sol·licite als hospitals valencians l’elaboració de la relació de casos en els que es van fer càrrec dels tràmits de soterrament als nounats morts des de 1936 fins a principis dels 90.

La proposició també insta a que Les Corts sol·liciten a les tres diputacions valencianes la posada a disposició de la Fiscalia del TSJ dels arxius provincials que pogueren ajudar a l’esclariment dels fets. També insta al Consell a crear una oficina per a gestionar la documentació disponible i a implicar-se activament en l’esclariment de les desaparicions o robatoris de xiquets. Finalment, la PNLL registrada per EUPV insta al TSJ a que instruïsca les diligències d’ofici.

5.273.600 aturats a Espanya, rècord absolut de la història amb una taxa del 22,85%

L'atur ha trencat totes les barreres, mai en la història hi ha hagut tantes persones desocupades a Espanya per culpa de les polítiques corruptes i neofeixistes del PP-PSOE franquista. L'any 2011 va acabar amb més de 5,2 milions d'aturats i 295.300 persones es van quedar sense feina en el quart trimestre. L'Enquesta de Població Activa tanca l'any amb una taxa d'atur del 22,85% i amb 5.273.600 persones sense feina. La taxa d'atur és la major des del primer trimestre del 1995, quan va arribar al 23,49%.

La dada es queda una mica per sota de l'estimació del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que dijous va avançar que l'EPA arribaria als 5,4 milions de aturats. No obstant això, supera àmpliament l'atur registrat, la metodologia és diferent, i que va llançar al desembre una xifra de 4.422.359 desocupats.

La taxa d'atur puja un 1,33% respecte al tercer trimestre, quan es va col·locar en el 21,52%. En dotze mesos el nombre d'aturats ha augmentat en 577.000 persones.

El nombre de llars amb tots els seus actius en atur va ser de 1.575.000, 149.800 més que en el trimestre anterior, mentre que aquells en què tots els seus integrants estan ocupats va baixar en 212.300, fins als 8.846.100.

El rostre de l'atur: un home estranger


La pujada de la desocupació afecta més als homes (166.100 aturats més en aquest trimestre) que a les dones (129.200 més). La taxa d'atur masculina augmenta 1,42 punts fins al 22,46%, mentre que la femenina puja 1,22 punts i se situa en el 23,32%.

Es manté la composició de l'atur observada des de l'any 2008, amb relativament poca distància entre les taxes masculina i femenina i
major nombre d'homes en atur que dones.

Per nacionalitat, entre els espanyols hi ha 223.800 aturats més, davant l'augment de 79.400 aturats estrangers. La taxa d'atur de la població estrangera és del 34,82%, més de 14 punts superior a la de les persones de nacionalitat espanyola.

Per edats, entre octubre i desembre l'atur va pujar especialment entre les persones de 25 a 54 anys (286.700) seguit de les de 55 anys i més (42.400) i va baixar entre les de 20 a 24 (6.400) i entre les de 16 a 19 (27.400).

2,3 milions d'aturats de llarga durada

El nombre d'aturats que va perdre la seva ocupació fa més d'un any va arribar a 2.319.200 a tancament de 2001, en pujar en 201.900 en el quart trimestre, mentre que la desocupació va baixar en 15.000 persones entre els que van buscar la seva primera feina i es registrar 443.200 aturats.

La desocupació baixa en l'agricultura (42.300 aturats menys) i en la construcció (2.900). Per contra, creix en la indústria (29.100 més) i en els serveis (124.500 més). L'atur entre les persones que van perdre la feina fa més d'un any augmenta en 201.900 aquest trimestre i disminueix en 15.000 entre els que busquen la primera feina.

A més, en el quart trimestre l'ocupació va disminuir en 348.700 persones fins a situar el nombre d'ocupats al final de 2011 en 17.807.500 i la taxa d'activitat va retrocedir fins al 59,94%.

Tots els sectors van destruir ocupació a excepció de l'agricultura, on va augmentar en 100.800 persones fins a les 808.500. El sector serveis va destruir 305.700 llocs de treball en el quart trimestre, de manera que el total d'ocupats va arribar als 13,1 milions, en la construcció hi va haver 93.900 menys, fins 1.270.000, i en la indústria la disminució va ser de 50.000, fins a 2,5 milions d'ocupats.

Més atur a La Rioja i Navarra

L'atur va pujar l'any passat en totes les comunitats autònomes, especialment a La Rioja i Navarra, amb increments superiors al 19%, molt per sobre de la mitjana nacional que va ser del 12,29%.

No obstant això, la taxa d'atur oscil·la entre el 12,61% del País Basc i el 31,23% d'Andalusia, una bretxa que és major dins del territori espanyol que si es compara l'atur d'Espanya -22,85%- amb la mitjana europea del 10,3%, segons l'última dada disponible d'Eurostat.

IU, ICV-EUiA, CHA i CCOO analitzen el 2on Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva

Delegacions de les direccions del grup parlamentari d’IU, ICV-EUiA, CHA i de CCOO, encapçalades pel seu president portaveu i el seu secretari general, Cayo Lara i Ignacio Fernández Toxo, respectivament, han mantingut una reunió en les dependències del Congrés dels Diputats per a intercanviar punts de vista sobre el 2on Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva firmat ahir per CCOO, UGT, la CEOE i CEPYME. La trobada, que va durar quasi dues hores, es va desenvolupar en un to “cordial i constructiu” i en la mateixa els portaveus del sindicat majoritari van traslladar una pormenoritzada informació sobre el desenvolupament de les negociacions fins assolir l’acord signat el dia anterior i els principals punts que aquest inclou.

Els parlamentaris d’IU, ICV-EUiA, CHA van agrair als seus interlocutors la detallada informació rebuda i la deferència d’haver-la traslladat personalment i de forma tan immediata.

Lara va traslladar a Fernández Toxo que tota aquesta informació aportada serà “de gran ajuda per a l’anàlisi posterior més pormenoritzat que realitzaran sobre l’acord els òrgans de direcció de cada una de les formacions que integren el grup parlamentari”.

Ambdues delegacions van coincidir en el diagnòstic de les causes que han portat a la llarga crisi econòmica i al seu agreujament, a més comparteixen el criteri que les mesures que es puguin adoptar per a combatre-la han de ser decidides amb la participació del major número d’interlocutors possibles i no de manera unilateral.

A la fotografia, les delegacions del grup parlamentari d’IU, ICV-EUiA, CHA i de CCOO, encapçalades pel seu president portaveu i el secretari general del sindicat, Cayo Lara i Ignacio Fernández Toxo, respectivament. Entre ells, els diputats Gaspar Llamazares, Joan Coscubiela, Chesús Yuste, Joan Josep Nuet, José Luis Centella, les diputades Caridad García i Ascensión de las Heras, i el dirigent de CCOO Fernando Lezcano.

Els sindicats convoquen una jornada de mobilització europea el 29 de febrer

El Comitè de Direcció de la Confederació Europea de Sindicats, CES, ha rebutjat el nou Tractat intergovernamental "sobre l'estabilitat, coordinació i governança en la unió econòmica i monetària" per considerar que imposa mesures d'austeritat encara més estrictes sense oferir cap perspectiva de creixement. L'esborrany de Tractat, examinat en la reunió extraordinària del Comitè de Direcció, ha estat rotundament criticat i rebutjat per la CES i les seves organitzacions afiliades, per les següents raons:

- Per ser profundament antidemocràtic, en la seva elaboració i en la manera futur de govern econòmic d'Europa, sense cap control del Parlament europeu o dels parlaments nacionals. Se cedeix la sobirania econòmica i pressupostària a funcionaris no controlats.

- Per els seus continguts: es tracta de l'elevació al màxim nivell jurídic de les polítiques d'austeritat, els ajustos pressupostaris i les reformes estructurals

- Els sis reglaments del Pla de governança econòmica i el Pacte per l'euro plus-que han fracassat en tots els seus objectius i han portat a la UE a una nova recessió.

- Pel que no diu: el creixement, l'ocupació, l'harmonització fiscal, les polítiques energètiques i sectorials estan totalment absents del govern econòmic en aquesta fórmula imposada pels presidents Merkel i Sarkozy.

- Perquè promourà un deteriorament encara més profund de l'Europa social.

Per manifestar aquest rebuig la CES ha convocat per al 29 de febrer (vigília de la cimera de primavera en la qual es signaria aquest Tractat) una jornada d'acció europea descentralitzada sota el lema: "JA N'HI HA PROU! HI HA ALTERNATIVES! PER L'OCUPACIÓ I LA JUSTÍCIA SOCIAL!

Tenint en compte els diferents contextos sindicals i socioeconòmics nacionals es realitzaran diferents tipus d'acció: manifestacions, aturades durant la jornada laboral, vagues, concentracions, accions variades, distribució de fullets, xarxes socials, etc. Paral·lelament a les accions nacionals, la CES organitzarà una acció principal a Brussel·les el 29 de febrer i/o l'1 de març davant de l'edifici del Consell.

Toxo recomana a Merkel que, abans d'opinar, s'estudiï la legislació laboral espanyola

El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo ha aconsellat a Angela Merkel que estudiï la legislació laboral espanyola abans d'opinar sobre ella, en resposta a les declaracions de la cancellera alemanya sobre l'atur juvenil, alhora que li ha demanat que deixi de "atosigar" a Espanya perquè acceleri la reducció del dèficit públic: "No sé si la senyora Merkel coneix la legislació laboral espanyola o parla d'oïda, com és molt probable que faci, i a més d'oïda de només un tipus de gent que segurament està molt interessada en què ella pugui manifestar aquests missatges", ha denunciat Toxo.

Toxo responia així a les afirmacions realitzades per la cancellera a diversos diaris europeus sobre el problema de l'atur juvenil a Espanya, que està en taxes del 40%, del que culpava, entre altres factors, a la legislació nacional.

Toxo ha enviat un altre missatge a Merkel, aquesta vegada relacionat amb el dèficit, en afirmar que "no aclaparar tant a l'economia espanyola" amb l'exigència de "precipitar" el compliment dels objectius de dèficit i d'equilibrar els comptes públics. "Si es suavitzessin les referències europees del Pla Estabilitat i Creixement, probablement ja hauríem entrat en el camí de creixement i de reducció de l'atur, tant el general com el juvenil", ha subratllat.

La sonda Kepler descobreix el més petit sistema solar

Amb dades proporcionades per la missió de la sonda Kepler, de la NASA, astrònoms han descobert els tres planetes més petits mai detectats, que orbiten una estrella més enllà del nostre Sol. Els planetes orbiten una sola estrella anomenada KOI-961 i posseeixen ràdis de 0,78, de 0,73 i de 0,57 vegades el radi de la Terra. El més petit té aproximadament la mida de Mart: "Es tracta del sistema solar més petit que s'ha trobat fins al dia d'avui", va comentar John Johnson, de l'equip d'investigació de l'Institut de Ciència Exoplanetaria (Exoplaneta Science Institute), de la NASA, i que forma part de l'Institut Tecnològic de Califòrnia, situat a Pasadena.

"De fet, respecte de la mida, el sistema és més semblant a Júpiter i als seus llunes que a qualsevol altre sistema planetari conegut. En si mateix, el descobriment representa una prova més de la diversitat de sistemes planetaris que hi ha en la nostra galàxia".

Aquest concepte artístic mostra un sistema solar minúscul (tan compacte que, de fet, és més similar a Júpiter i als seus llunes que a una estrella i els seus planetes). Recentment, amb l'ús de dades provinents de la missió Kepler, de la NASA, i de telescopis col · locats en terra, astrònoms van confirmar que el sistema anomenat KOI-961 alberga als tres exoplanetes més petits mai detectats en òrbita al voltant d'una estrella diferent de nostre Sol.

Es creu que els tres planetes són de tipus rocós (com la Terra), però amb òrbites molt properes a la seva estrella. Això els fa massa calents com perquè es trobin dins la zona habitable, la qual és la regió on l'aigua en estat líquid podria existir. Dels més de 700 planetes confirmats en òrbita al voltant d'altres estrelles (coneguts com exoplanetes), se sap que molt pocs són de tipus rocós.

"Els astrònoms tot just estan començant a confirmar la seva existència entre els milers de candidats a ser considerats planetes que la missió Kepler ha develado", va comentar Doug Hudgins, que és el científic del programa Kepler, a les oficines centrals de la NASA, localitzades a Washington . "Trobar un tan petit com Mart és increïble i, de fet, hi ha pistes que podria existir una quantitat generosa de planetes rocosos al nostre voltant".

La sonda Kepler busca planetes a través de la contínua monitorització de més de 150.000 estrelles, específicament, busca disminucions (indicadors) en la brillantor de les estrelles provocades per l'encreuament, o trànsit, de planetes. Es requereixen almenys tres trànsits perquè es declari que un senyal prové d'un planeta. Posteriorment, cal dur a terme observacions de seguiment amb telescopis situats a la Terra per confirmar els descobriments.

El descobriment més recent ho va fer un equip liderat per astrònoms de l'Institut Tecnològic de Califòrnia, a Pasadena. L'equip va utilitzar dades donades a conèixer públicament per la missió Kepler i també observacions de seguiment proveïdes per l'Observatori Palomar, ubicat a les rodalies de Sant Diego, i per l'Observatori W. M. Keck, al cim la muntanya Mauna Kea, a Hawaii. Les seves mesures, pel que fa a la mida dels planetes, es van modificar de manera significativa respecte de les estimacions originals.

Els tres planetes es troben molt a prop de la seva estrella i completen les seves òrbites en menys de dos dies. KOI-961 és una estrella nana vermella, amb un diàmetre que mesura la sisena part del del nostre Sol, això fa que sigui tot just un 70 per cent més gran que Júpiter.

6 anys de presó per un sacerdot alemany per abús sexual a tres nens

Un sacerdot catòlic alemany va ser condemnat ahir a sis anys de presó per haver abusat sexualment de tres nens entre els anys 2004 i 2011. Segons un tribunal de l'estat de Baixa Saxònia, al nord d'Alemanya, el religiós també és culpable d'altres 250 casos "molt greus d'abús". El jutge alemany Manfred Teiwes va declarar que el capellà "es va aprofitar premeditadament de la confiança dels pares" dels infants.

L'imputat, de 46 anys d'edat, va reconèixer la seva culpabilitat després que el tribunal havia proposat al capellà una pena d'entre sis i sis anys i mig de presó a canvi de la seva confessió.

Durant el judici, celebrat el passat 12 de gener, el religiós que va ser suspès del sacerdoci, va declarar que va abusar sexualment dels nens durant sortides en les que passaven la nit fora de casa.

Segons l'imputat, "no hi havia intenció de que els nens patissin (...) Els fets van sorgir per la proximitat" amb els menors, va dir.

Aquest nou cas de pedofília registrat a l'Església catòlica va sortir a la llum pública quan la mare d'un dels nens ho va denunciar. La policia el va detenir diverses setmanes després.

Posteriorment, dues víctimes van confirmar haver patit abusos sexuals del religiós entre 2004 i 2007, durant dos anys.

El 2006, el bisbat havia cridat a l'ordre al sacerdot després que hagués protestes per l'excessiva confiança que el capellà mostrava amb els nens.

El cas de sacerdot es va donar a conèixer després de l'anunci de l'Església catòlica a Alemanya de la seva disposició a obrir per primera vegada els seus arxius a experts, per investigar casos d'abusos en les seves instal·lacions des de 1945.

Acadèmics dels instituts de Criminologia de Baixa Saxònia i de Psiquiatria Forense de la Universitat de Essen-Duisburg realitzaran les indagacions i preveuen divulgar els resultats aquest any.

Igual que altres nacions europees com Països Baixos, Bèlgica i Àustria, Alemanya és escenari de diversos escàndols per violència sexual infantil comesa per sacerdots catòlics.

A Alemanya hi ha més de 300 persones disposades a denunciar els abusos que van viure des de la dècada de 1940 a mans de clergues, segons declaracions d'advocats de les víctimes.

El passat mes de setembre, un grup persones víctimes de pedofília per part de sacerdots, va presentar davant la Cort Penal Internacional (CPI) una demanda judicial contra el cap del Vaticà, Joseph Ratzinger, per crims de lesa humanitat.

La mesura va ser interposada també cap a altres representants de l'Església catòlica.

Benet XVI figura a la llista dels demandats, amb tres cardenals als quals se'ls han atribuït responsabilitats en la congregació com el secretari d'Estat i segon de la Santa Seu, l'italià Tarcisio Bertone, el seu predecessor Angelo Sodano, també italià, i el prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el nord-americà William Levada.

Les víctimes van acudir a la Cort de l'Haia i van sol·licitar l'apertura d'un procés judicial contra Ratzinger i tres dels seus cardenals "per la seva responsabilitat directa com a superiors jeràrquics".