dilluns, 29 d’octubre de 2012

El major sindicat italià es suma a la vaga general del 14-N

La Confederació General Italiana del Treball (CGIL) ha decidit sumar-se a la jornada de vaga general que se celebrarà el proper 14 de novembre a Espanya, Portugal, Grècia, Xipre i Malta, al mateix temps que a Alemanya, França, Itàlia i Bèlgica es realitzaran "jornades de mobilització molt importants" i la CGIL ha convocat una aturada de quatre hores "pel treball i la solidaritat contra l'austeritat".

El major sindicat d'Itàlia se suma d'aquesta manera a la jornada de mobilitzacions organitzada per la Confederació Europeu de Sindicats (CES) en tot el continent per al proper dia 14: "La secretària nacional de la CGGL ha buscat sense èxit un acostament amb els sindicats CISL i UIL per aplicar la decisió del CES de celebrar una mobilització europea el 14 de novembre", explica en un comunicat, en el qual indica que l'atur general de quatre hores està d'acord amb el mandat rebut de l'últim comitè directiu.

"És obvi que al centre d'aquesta jornada de vaga està l'objectiu de canviar tant la llei d'estabilitat com les polítiques generals del govern, el que està totalment protegida per la plataforma CES", afegeix.

Iran afirma tenir imatges de zones restringides d'Israel

Iran disposa d'imatges d'objectius estratègics israelians que va captar un avió no tripulat iranià llançat pel grup radical libanès Hezbollah i enderrocat per la Força Aèria d'Israel a principis d'aquest mes, va afirmar el president de la Comissió de Defensa del Parlament iranià, Esmail Kossari: "Aquest avió va enviar en temps real fotografies preses i ara tenim imatges de zones restringides", va assegurar Kossari a declaració a la televisió iraniana en àrab Al-Alam.

Va afegir que l'Iran té la capacitat de produir drones de combat.

"És per això que podem dir que si Israel ens ataca, li respondrem amb accions en el seu propi territori", va advertir el diputat iranià.

El 6 d'octubre passat, Israel va comunicar que les seves forces antiaèries van derrocar un avió sense pilot que durant 23 minuts va estar sobrevolant el territori israelià.

Poc després, el líder de Hezbollah, el xeic Hassan Nasrallah, va manifestar que l'avió denominat Ayub de fabricació iraniana va ser llançat des del territori libanès pels militants del grup radical.

Segons ha destacat, l'aparell va aconseguir superar la defensa antiaèria d'Israel i va ser abatut només quan es va acostar a la zona on es troba la central nuclear de Dimona.

Tel Aviv va assegurar al seu torn que les seves forces antiaèries van detectar l'avió encara a la Mediterrània molt abans que s'endinsés en l'espai aeri d'Israel.

Diumenge passat, el titular de Defensa iranià, Ahmad Vahidi, va declarar que el seu país disposa de drones molt més avançats que el enderrocat en l'espai aeri d'Israel. La incursió de l'Ayub en l'espai aeri israelià va suposar un "cop dur contra el règim sionista que tant s'ha esforçat a fer propaganda de la capacitat dels seus sistemes antiaeri i antimíssils", ha subratllat.

Catalunya pateix les temperatures més baixes registrades en un mes d'octubre

Catalunya ha registrat entre ahir diumenge i aquest dilluns les temperatures més baixes en un mes d'octubre, amb termòmetres que han assolit els 14 graus sota zero a Boí i Salòria (Lleida) o els 12 negatius a la Bonaigua (Lleida) i Malniu (Girona), totes elles per sobre dels 2.000 metres al Pirineu. Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, durant aquest cap de setmana també s'ha batut alguns rècords de ratxa de vent més forta en un mes d'octubre des de 1996 en algunes estacions com les de Molló (Girona) o el Pont de Suert (Lleida).

Segons els registres de l'SMC, fins ara la temperatura més baixa registrada en un mes d'octubre era de 11,7 graus sota zero, també a Boí (Lleida), el 29 d'octubre de 2008.

Segons els meteoròlegs de l'SMC, la important baixada de les temperatures ha comportat l'advecció del nord i ha provocat que l'ambient siguin hivernal a Catalunya entre diumenge i dilluns.

Avui la temperatura mínima a 1.500 metres d'altura al Pirineu ha estat de 4 graus sota zero, mentre que a la resta de Catalunya s'ha situat entre els zero graus i els dos negatius. Segons l'SMC, totes les estacions meteorològiques situades per sobre de 1.800 metres d'altura han batut el rècord de temperatura més freda en un mes d'octubre, amb registres d'entre 2 i 3 graus inferiors als del rècord anterior, que corresponia als dies 29 i 30 d'octubre de 2008.

Al Pirineu, la temperatura mínima més baixa es va registrar a la matinada amb els -14,4 º C de Salòria (2.451 m), al Pallars Sobirà. Fora del Pirineu, la temperatura ha estat més baixa durant la matinada d'avui, quan el vent ha perdut força i ha permès que les gelades afecten a totes les comarques interiors i fins i tot a molts sectors del prelitoral i punts de la costa sud de la Costa brava.

Segons l'SMC, "la temperatura mínima assolida al llarg de l'episodi ha estat extraordinària en un mes d'octubre, amb més de la meitat de les estacions meteorològiques (69 de 128) -algunes amb més de 20 anys d'història- que han registrat la seva mínima històrica en aquest mes".

Sant Pau de Segúries (Girona), amb -7,1 graus, Viloví d'Onyar (Girona), amb -3,6 graus, Olot (Girona) -3,3 graus, Cassà de la Selva (Girona), -3,2 graus, Oliana (Lleida) i Prades (Tarragona), ambdues amb -3,1 graus, són alguns exemples de temperatures fredes que mai fins ara s'havien donat en un mes d'octubre.

La predicció per als pròxims dies indica que arriba una nova pertorbació que afectarà Catalunya entre demà, quan començaran els primers xàfecs, i dimecres. La cota de neu se situarà al voltant dels 2.100 metres demà dimarts i baixarà als 1.600 al vessant nord del Pirineu durant el matí de dimecres.

Quant a l'episodi de vent que ha afectat Catalunya entre dissabte i diumenge, també ha registrat ratxes màximes històriques en un mes d'octubre com les de les estacions de Molló (Girona) i el Pont de Suert (Lleida).

En el cas de Molló, els 92,9 km/h registrats el diumenge van superar els 87,1 km/h del 19 d'octubre de 1998, i els 66,2 km/h de dissabte mesurats al Pont de Suert van superar els 63,7 km/h del 30 d'octubre de 2007.

A la resta del país, encara que ha estat castigat per una forta ventada, s'havien registrat ratxes més elevades en episodis anteriors, com el 25 i 26 d'octubre de 2010, que va afectar especialment a alguns sectors del Pirineu i Prepirineu.

Ahir es van registrar puntes de vent de més de 163 quilòmetres per hora a Portbou (Girona) i de més de 136 quilòmetres per hora a Salòria (Lleida) o 124 km/h al Perelló (Tarragona).

França: 5 sindicats criden a la protesta contra l'austeritat el 14-N

Les confederacions sindicals CGT, CFDT, FSU, UNSA i Solidaritat criden als empleats, jubilats i aturats de França a manifestar-se aquest divendres, novembre 14, com a part del Dia Europeu contra la "austeritat" i per les "mesures de solidaritat" amb "els països amb més dificultats".

En un comunicat conjunt, les files de l'Intersindical s'alinea amb la consigna llançada per la Confederació Europea de Sindicats (CES) i condemna les "mesures d'austeritat, que enfonsen a Europa en l'estancament econòmic" i que no "fan més que agreujar els desequilibris i crear més injustícies". Els sindicats apel.len a tota França per protestar de manera que hi hagi la participació més àmplia possible".

L'Intersindical encoratja "als treballadors del sector privat i públic, els pensionistes i els aturats" a "demostrar el seu compromís i donar respostes concretes a les dificultats experimentades per tots els treballadors a França i Europa, en solidaritat amb els treballadors espanyols, portuguesos i grecs. Denuncien els "tractaments de xoc infligits als treballadors, en particular a Grècia, Espanya i Portugal", que "mostren les polítiques d'impasse que porten a la destrucció dels drets socials".

La convocatòria d'una vaga general el 14-N és ja confirmada a Portugal, Grècia i Espanya.

Alejandro Castro presenta "L'imperi del terror" a Moscou

Alejandro Castro Espín, el fill del president cubà Raúl Castro, va presentar al públic rus, el cap de setmana passat i a l'Acadèmia Diplomàtica de Moscou, els veritables propòsits polítics de Washington en el món del segle XXI en el seu llibre titulat "Imperi del Terror", producte de 10 anys de profunda anàlisi de la política exterior nord-americana.

A la presentació van assistir els cossos diplomàtics llatinoamericans i d'altres països, professors, alumnes de postgrau, periodistes i altres convidats.

Basant-se en fonts documentals, l'obra, la presentació va coincidir amb el 50 Aniversari de la Crisi d'Octubre de 1962, mostra que el propòsit principal de les aspiracions estratègiques dels EUA en el tercer mil·lenni és assegurar els seus interessos en diferents regions del món.

En el seu llibre l'autor fa una anàlisi dels esdeveniments històrics que van influir en l'evolució de la Constitució nord-americana, recorre la història dels EUA des del segle XVI i denuncia la intenció dels seus elits de poder d'estendre la seva dominació primer dins el territori de les antigues 13 colònies angleses, i després cap al sud, més enllà de les seves fronteres.

Indica que l'enfortiment intern converteix EUA a la fi del segle XIX en una potència econòmica, política i social, que amb aspiracions expansionistes obstrueix la conclusió del procés independentista d'Amèrica Llatina.

A la dissertació, posa èmfasi en la primera projecció imperial concreta d'aquesta nació, que el 1898 va iniciar la Guerra Hispà-Cubana-Nord-americana, quan independentistes cubans estaven a punt de derrotar a la metròpoli espanyola.

El fill del president cubà evoca l'entrada del primer soldat nord-americà a Santiago de Cuba el 1 gener 1898 per precisar que des d'aquell llavors es va imposar un sistema neocolonial que va durar 60 anys i que va ser interromput pel triomf de la Revolució Cubana el 1959.

La decisió del poble cubà de preservar la seva sobirania i defensar la seva autodeterminació, segons Castro, va induir als representants de l'oligarquia nord-americana, promotors de l'enderrocament el 1954 del govern de Jacobo Arbenz, a Guatemala, a aplicar a Cuba la mateixa fórmula.

És així com té lloc la invasió de Platja Girón l'abril de 1961, pla heretat pel president John F. Kennedy de l'administració anterior, i com es produeix la primera gran derrota de l'imperi nord-americà a Amèrica Llatina.

A continuació d'aquesta política agressiva contra Cuba va sorgir l'Operació Mangosta, que incloïa plans de subversió interna amb suport nord-americà, projectes d'assassinat dels líders cubans i desembocaria en una invasió.

Aquesta estratègia, ininterrompuda fins al dia d'avui, va ser la veritable causa de la Crisi d'Octubre, de la qual avui es commemora mig segle, recorda l'autor del llibre.

La presència a Cuba de prop de 50 mil soldats soviètics i 42 míssils d'abast mitjà va respondre a la decisió sobirana de l'Havana i Moscou de portar-los a l'illa per impedir una invasió.

Castro precisa que la Crisi d'Octubre es va solucionar a través del diàleg entre els EUA i la Unió Soviètica, sense la participació de Cuba, i com a resultat la vulnerabilitat de la major de les Antilles va quedar en les mateixes condicions.

No es van resoldre els cinc punts exigits pel líder històric de la Revolució, Fidel Castro, i es va mantenir el bloqueig econòmic, comercial i financer, la base de Guantánamo continua il·legalment ocupada, i van perdurar els plans d'assassinat i tota mena d'agressions.

El llibre va ser publicat en rus per l'editorial Màster sota el títol "Estratègia del tot poderós: política exterior dels Estats Units". L'obra va ser també presentada a l'Institut d'Investigacions Estratègiques Complexes, La Universitat Estatal de Comerç i Economia i la Casa del Llibre de Moscou.

La pujada de l'IVA enfonsa les vendes un 12,6%

La pujada de l'IVA pel PP al setembre ha enfonsat les vendes del comerç al detall, que es van desplomar aquest mes un 12,6% en relació amb el mateix mes de 2011, el major retrocés des del començament de la crisi-estafa. Aquesta caiguda és més de deu punts superior a la que es va registrar a l'agost (-2%), segons ha informat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'INE adverteix en les seves anotacions que l'índex del comerç minorista fa referència a les vendes que inclouen l'IVA facturat.

Habitualment, setembre és un mes en què les vendes augmenten respecte al mes precedent: primer, perquè agost és un mes de vacances i, per tant, de menys moviment, i segon, perquè al setembre es produeixen les compres relacionades amb el començament del curs escolar, així com l'inici de la temporada de tardor.

No obstant això, aquest any-per primera vegada des que va començar la crisi-s'ha registrat un descens de vendes del 9,6% si es compara setembre amb agost. L'any passat, entre agost i setembre, les vendes al detall van augmentar un 1,3% i l'anterior, un 2,9%.

Amb el descens de setembre, el comerç minorista acumula 27 mesos consecutius de caiguda de les seves vendes. En els nou primers mesos d'aquest any, el sector ha reduït un 6% les seves vendes en comparació amb el mateix període del 2011.

Si s'elimina l'efecte calendari -és a dir, la diferència en el nombre de dies hàbils d'un mateix mes en els diferents anys-, les vendes del sector van retrocedir un 10,9% al setembre, davant del -2% d'agost.

Segons les dades de l'organisme estadístic, les vendes dels productes alimentaris (en què no es va produir canvi de l'impost sobre el valor afegit) van retrocedir un 5,9% al setembre respecte al mateix mes de l'any passat, mentre que les dels no alimentaris van baixar un 16,8%. En aquest últim grup, hi va haver modificacions en l'IVA, entre les quals destaquen el que s'aplica al material escolar (excepte llibres de text), que va passar d'un gravamen del 4% al 21%.

El major descens, en els comerços petits


Les vendes del comerç minorista, sense incloure les estacions de servei, es van contraure el setembre un 11,9% en comparació amb setembre de 2011. Mentre, les vendes en estacions de servei van baixar un 16,2% en el novè mes de l'any en taxa interanual.

Per modes de distribució, tots ells van retallar les seves vendes al setembre. El major descens de les vendes el van registrar els comerços petits amb un sol local (-15,3%), seguides de les grans superfícies (-14,8%), les petites cadenes (-14,1%) i les grans cadenes , que van reduir la seva facturació un 5,5%.

Les vendes del comerç minorista van disminuir al setembre en totes les comunitats autònomes. Els majors descensos interanuals es van produir a Múrcia (-15,8%) i Andalusia (-14,5%), mentre que els menors es van registrar a Extremadura (-10%) i Canàries (-10,2%).

L'ocupació va retrocedir un 1,2% respecte a fa un any


Per la seva banda, l'ocupació en el sector del comerç minorista va registrar al setembre una caiguda del 1,2% en relació amb el mateix mes de 2011, amb el que es va millorar en una dècima el descens d'agost.

Amb excepció de setembre de 2011, quan no es va registrar cap variació, l'ocupació en el comerç minorista porta des d'agost del 2008 experimentant taxes interanuals negatives.

Totes les maneres de distribució van retallar llocs de treball el mes passat, excepte les grans cadenes, que van elevar un 0,9% l'ocupació en taxa interanual. El major descens de l'ocupació es va registrar a les petites cadenes (-3,7%), seguides de les grans superfícies (-3,4%) i de les empreses amb un sol local (-0,8%).

Per comunitats autònomes, l'ocupació en el comerç minorista va disminuir al setembre en totes elles. Els majors descensos se'ls van anotar Navarra (-2,5%) i Balears i Comunitat Valenciana (-2,4% en els dos casos), mentre que les retallades més moderats van ser per a Catalunya i Castella-la Manxa, amb decreixements interanuals del 0,2% i del 0,3%, respectivament.

Urdangarin també va robar 400.000 pessetes a la seva nòvia

'Urdangarin, un aconseguidor a la cort del Rei Joan Carles', és un pou sense fons del qual no cessen de sortir titulars i històries com aquesta última que es refereix al comportament que va tenir el jugador d'handbol quan va deixar la seva nòvia per la infanta. Segons Inda i Urreiztieta, després d'abandonar a Carmen Camí, també li va robar 400.000 pessetes.

Compte aquest diumenge el periodista Jaime Peñafiel a la contraportada de Crònica a El Mundo un episodi relatat pels dos autors del llibre en qüestió. "Poc després de fer-se pública la boda reial, Carmen Camí núvia del jugador, que segons Peñafiel va compartir amb la infanta, "fins a l'extrem que no se sabia qui era la núvia i qui era l'amant"- va anar a un banc a treure els diners del compte que compartia amb Iñaki. Com seria la seva sorpresa quan li van advertir que Urdangarin no només s'havia emportat la seva part sinó també la d'ella: 400.000 pessetes".

D'altra banda, recull Peñafiel aquest diumenge que Fernando Almansa, en aquell temps excap de la Casa Reial, va tenir l'ordre d'exigir a Urdangarin la renúncia com a membre de la família reial. Cristina i Iñaki, postil·la el veterà periodista, van reaccionar amb crits i escarafalls, de manera que, segons els autors del llibre, Almansa va haver de parar-los els peus: "A mi no em alceu la veu", constata el text. Llavors Cristina va atacar al Príncep: "L'actitud del meu germà és impresentable". Al que Almansa li va replicar: "Si la senyora té algun problema amb el seu germà, es tanquen vostès en una habitació i no surten fins que es matin i deixi vostè orfes als seus fills... En el discurs nadalenc-remata Almansa-es portaran vostès un capó. No tinc res més a dir".

'Sandy' avança cap a Nova York i paralitza la costa est

L'huracà Sandy, de categoria 1, continua guanyant intensitat mentre avança cap a la costa est dels Estats Units, on ja ha provocat el tancament de milers de col·legis i institucions públiques i privades i la suspensió de serveis de transport, ha informat el Centre Nacional d'huracans nord-americà. Després de deixar 65 morts al Carib, Sandy no perd força. No és una tempesta tropical a l'ús i podria créixer quan es trobi amb un front fred i amb un sistema d'alta pressió al mateix temps en les pròximes hores.

El fenomen meteorològic avança amb vents sostinguts 140 quilòmetres per hora i es situa a uns 615 quilòmetres al sud-est de la costa de Nova York, on s'han evacuat 375.000 persones i CNN ha informat que 1,2 milions d'estudiants no acudiran aquest dilluns a seus centres educatius per l'arribada de l'huracà.

L'arribada de l'huracà 'Sandy' ha provocat que diversos estats demanin al president nord-americà, Barack Obama, l'assistència de les autoritats federals per actuar davant les destrosses que causi el fenomen meteorològic.

Obama ja ha aprovat declaracions d'emergència per als estats de Washington, Connecticut, Pennsilvània i Nova Jersey, després de fer el mateix amb estats com Nova York i Massachusetts.

Les aerolínies han cancel·lat de forma anticipada prop de 7.000 vols a Estats Units, davant l'arribada de l'huracà 'Sandy' a la costa nord-est del país. A Espanya s'han cancel·lat vols de Barcelona i Madrid a Nova York.

Totes les aldees tibetanes tindran electricitat a finals d'any

Un projecte d'energia solar permetrà als pobles a les zones més remotes de la regió autònoma del Tibet, al sud-oest de la Xina, tenir accés al subministrament elèctric, concloent així amb èxit els plans del govern per portar l'electricitat a tots els habitants de les àrees rurals tibetanes, ha indicat avui dilluns un funcionari del govern local a Xinhua.

Liu Qinghong, un funcionari de la Comissió de Desenvolupament i Reforma del Tibet, va dir que s'instal·laran panells solars en 1.630 aldees del Tibet a finals d'any, il·luminant per primera vegada escoles, monestirs, llocs públics i cases en les zones més remotes gràcies a l'electricitat.

El projecte, conegut com "Sol d'Or", el cost estimat és de 1.000 milions de iuans (157.500.000 de dòlars), es va posar en marxa el 2008. El govern ha insistit en la cobertura completa de subministrament elèctric al Tibet mitjançant l'ampliació de les principals xarxes, la construcció de petites centrals hidroelèctriques i la instal·lació de panells solars a les zones més aïllades.

Els residus industrials israelians amenacen la salut dels palestins

Els residus industrials dels colons sionistes fan perillar la vida de milers de palestins a Cisjordània. Els assentaments israelians situats a Cisjordània i Al-Quds (Jerusalem Est) procedeixen de la confiscació il·legal de territoris palestins però, a més, suposen una gran amenaça per a la salut, segons un informe publicat aquest dilluns per la cadena Russia Today.

D'acord amb l'informe, la regió de Salfit, nord-oest de Cisjordània, és una mostra clara del risc que comporten els residus industrials per als palestins i el seu entorn.

L'aqüífer d'aquesta regió transporta les restes i residus produïts en centres industrials israelianes a les terres de conreu palestines i rius propers, també penetren en les aigües subterrànies, per tant danyen els camps i enverinen el bestiar. Les aigües infectes de Salfit contaminen els productes agrícoles, no aptes doncs per al consum.

Els experts del sector de la salut del Govern palestí han advertit reiteradament de la contaminació hídrica a Cisjordània i dels seus efectes perniciosos per a la salut, per exemple, l'aparició de malalties contagioses.

EH Bildu guanya també en el vot per correu a Guipúscoa

L'escrutini dels vots dels anomenats «residents permanentment a l'estranger» (molts d'ells en Ipar Euskal Herria) es va realitzar ahir a les juntes electorals dels tres herrialdes i no va variar el repartiment d'escons al Parlament de Gasteiz, que estarà compost per 27 parlamentaris del PNB, 21 d'EH Bildu, 16 del PSE, 10 del PP i un d'UPyD.

La major incògnita, gairebé l'única, consistia en si el PNB aconseguiria aixecar els prop de 500 vots que li va treure el diumenge EH Bildu a la circumscripció de Guipúscoa, amb el que li hauria tret la primera plaça si bé sense modificar el repartiment d'escons (ambdós tenen nou). Les expectatives jelkides no es van complir, sinó que va passar just el contrari: EH Bildu va treure també més vots que el PNB en aquest bloc de vots.

En Guipúscoa, el recompte del «vot de l'estranger» va aportar 636 sufragis més a EH Bildu, 471 el PNB, 365 el PSE, 201 el PP, 70 a Ezker Anitza-IU, 50 a UPyD, 35 a Equo i 19 a Ezker Batua . D'aquesta manera, els resultats definitius al herrialde són 115.086 vots per EH Bildu i 114.446 per al PNB.

Pel que fa a Àlaba, el recompte d'ahir va donar 98 sufragis el PNB, 91 al PSE, 71 a EH Bildu, 71 al PP, 13 a Equo, 12 a UPyD, 9 a Ezker Anitza-IU i 4 a Ezker Batua. Com es comprova, el nombre era molt reduït. Quant a Biscaia, l'escrutini atorga 571 paperetes més al PNB, 335 el PSE, 300 a EH Bildu, 270 el PP, 59 a UPyD, 47 a Ezker Anitza-IU, 22 a Equo i 18 a Ezker Batua.

Després del recompte d'ahir, a partir de demà es podrien ia remetre les certificacions i les credencials als parlamentaris electes, segons els terminis establerts per la Junta Electoral de la CAV. Amb això, podran començar a acreditar a la Cambra i es posarà en marxa el procés de constitució del nou Parlament. Habitualment, això ha passat al voltant d'un mes després dels comicis.

S'espera que per a principis de desembre pugui produir-se la jura del lehendakari i que es conformi el Govern abans de mitjans d'aquest mes. La prioritat seria la d'elaborar uns pressupostos, de manera que hauria d'habilitar el Parlament el mes de gener per poder treballar-hi, amb la finalitat que es puguin aprovar abans de Setmana Santa.

L'esquerra guanya les eleccions legislatives a Lituània

L'esquerra lituana ha guanyat aquest diumenge les eleccions legislatives al país bàltic i arrabassa la majoria parlamentària a la governant coalició de dretes que paga el descontentament popular amb la seva política d'austeritat, corrupció i retallades. Segons els resultats oficials preliminars després de l'escrutini del 90% dels vots, el Partit Socialdemòcrata de Lituània (PSL) de Alguirdas Butkevicius (foto) obtindria 22 escons en les circumscripcions majoritàries disputades a la segona ronda electoral, han informat les agències locals.

D'aquesta manera, el PSL seria el guanyador dels comicis parlamentaris amb 38 diputats, ja que en la primera ronda del passat 14 d'octubre va aconseguir 16 escons.
En segon lloc figura el Partit del Treball (PT) que sumaria 30 escons a la Seima lituana (Legislatiu), ja que fa dues setmanes va ser la formació més votada per llistes de partits amb 17.

Aquests dos partits van subscriure després de la primera ronda un pacte electoral amb Ordre i Justícia, la formació liderada per l'expresident Rolandas Paksas, que entre les dues votacions va arribar als 11 diputats.

Alguirdas Butkevicius, a un pas de ser primer ministre

D'acord amb aquests resultats, aquests tres partits sumarien 79 escons, més de la meitat dels necessaris per forjar una majoria al Parlament (141), amb el que molt probablement el proper primer ministre lituà sigui el líder del PSL, Alguirdas Butkevicius.

Mentre, la Unió per la Pàtria del primer ministre, Andrius Kubilius, i els seus aliats democristians van aconseguir salvar el tipus en la jornada d'avui amb 21 escons, als quals cal afegir els 12 seients aconseguits pel sistema proporcional, un resultat millor de l'esperava a priori.

També van accedir a l'arc parlamentari els liberals, el partit que representa la minoria polonesa i la formació populista de nova creació,

En la votació d'avui, en què va participar poc més d'un terç de l'electorat, es van repartir 67 escons de les circumscripcions majoritàries que van quedar vacants en la primera ronda del passat 14 d'octubre.

Salari mínim, programes socials i retard de l'ingrés en l'euro

En cas de governar, l'esquerra lituana ha promès augmentar el salari mínim, incrementar els programes socials i retardar l'ingrés en l'euro fins al 2015.

Tanmateix, els analistes suggereixen que la llibertat de maniobra de l'esquerra lituana serà escassa, a causa de la necessitat de reduir el dèficit públic i de sol · licitar urgents crèdits d'estabilització.

L'economia lituana va créixer un 5,8% el 2011, el major indicador dels Vint-i un 3% el primer semestre d'aquest any.

Tanmateix, la desocupació ronda el 13% i un de cada cinc lituans viu per sota del llindar de la pobresa, de manera que molts habitants d'aquest país de majoria catòlica s'han vist obligats a emigrar.