dimarts, 15 de febrer de 2011

El PP valencià s'embutxacà més de 20 milions d'euros

Tant la Policia com Hisenda i, sobretot, el jutge que instrueix la part principal del cas, Antonio Pedreira, consideren involucrada a la plana major de Camps en la trama de corrupció Gürtel. Pedreira es va inhibir de seguir investigant aquesta línia precisament perquè els indicis apunten a aforats als que només pot investigar el Tribunal Superior de Justícia valencià. En la trama Gürtel hi ha finançament il.legal, prevaricació pel tripijoc de contractes i el consegüent saqueig de les arques públiques per part de l'organització màfia al govern.

Tant la Policia com Hisenda i, sobretot, el jutge que instrueix la part principal del cas, Antonio Pedreira, consideren involucrada a la plana major de Camps. Pedreira es va inhibir de seguir investigant aquesta línia precisament perquè els indicis apunten a aforats als que només pot investigar el Tribunal Superior de Justícia valencià.

El finançament: 2,5 milions ocults

La primera alerta sobre finançament il.legal va arribar a través d'un informe de la Brigada de Blanqueig el juliol de 2009, encara que el Tribunal Superior de València (TSJCV) va menysprear el seu contingut. La segona revelació, clau, va ser feta per Hisenda el maig de 2010: el PP valencià, constata un informe d'aquesta data, va ocultar al fisc 2,5 milions en les eleccions de 2007. Ho va fer, manté l'Agència Tributària, gràcies a la col.laboració d'Orange Market, capitanejada per Álvaro Pérez, el Bigotes, el "amiguet de l'ànima" de Camps.

A més, una part de la doble campanya autonòmica i local d'aquell any va ser pagada per "tercers", advertia Hisenda. Un posterior informe policial, datat el juliol de 2010, va revelar com el PP valencià i tres de les empreses amb més contractes públics a València Sedesa, Lubasa i Ortiz van pagar a Orange Market 846.000 euros en negre durant el 2008. El repartiment de costos va ser paritari: una meitat la va abonar el PP, una altra, els empresaris, segons la Policia. L'objectiu, es llegeix en l'informe, era minorar el deute electoral contret amb Orange Market. Sedesa propietat de la família del vicepresident Juan Cotino, Lubasa i Ortiz van pagar "seguint indicacions" dels responsables del partit, conscients que ajudar el PP comportaria "contrapartides".

El tripijoc: 14 milions en contractes

En només cinc anys, la trama va obtenir no menys de 14 milions en contractes públics de la Generalitat i altres ens públics dependents gràcies, segons el jutge Pedreira, a "reiterades irregularitats". Entre aquestes anomalies, el magistrat destaca les adjudicacions a Orange Market, consecutives durant cinc anys, l'estand de la Generalitat a Fitur. I les destaca "tant pel seu preu com per la gravetat de les irregularitats comeses". El 2009, l'oferta de Fitur va ser la més cara. Però va tornar a guanyar. A més, Orange Market es va beneficiar del fraccionament de contractes, el que li garantia l'adjudicació directa de serveis.

El saqueig: tres milions de Canal 9 per la visita de Ratzinger

En aquest còmput de 14 milions figuren els set adjudicats per la Generalitat. Però, també, el contracte adjudicat a Teconsa investigada en el cas per Canal 9 per organitzar el 2006 la cobertura de la visita de Ratzinger. El contracte es va xifrar en 6,4 milions, dels quals la xarxa es va repartir gairebé tres milions en comissions, segons la Policia.

Fa pocs dies la fiscalia anticorrupció va demanar una multa de 41.250 euros per a Camps, donant per fet que havia comès un delicte de suborn passiu impropi pel fet d'acceptar regals com els vestits de la trama del cas Gürtel.

PSOE-CiU-PNB-PP pacten allargar les nuclears a canvi de la Llei Sinde

Els partits de dretes al Congrés aprovaran avui una esmena al projecte de Llei d'economia sostenible (LES) que obre la porta a la prolongació de la vida de les centrals nuclears en contra del que fins ara defensava el PSOE, i en total contradicció amb el propòsit de la dita llei, segons ha anunciat CiU com un èxit. El diputat Josep Sánchez Llibre ha explicat al seu bloc que la setmana passada CiU i PNB van aconseguir al Senat el suport del PSOE per una esmena transaccional que suprimeix una referència al límit de vida útil de les centrals més enllà dels 40 anys, a la qual s'ha sumat també el PP.

El text de l'esmena de Josep Sánchez Llibre suprimeix una referència que es feia en l'apartat c) de l'article 79 de la LES a "mantenir" el calendari previst per tancar les nuclears després de "el termini de 40 anys per al qual van ser dissenyades".

El text final planteja que l'Executiu determinarà la participació de l'energia nuclear respecte al total de producció nacional, d'acord tant amb "el calendari d'operació de les centrals existents" com amb les renovacions demanades "en el marc de la legislació vigent".

Decideix el CSN


Ara es permet aquesta ampliació si el Consell de Seguretat Nuclear ho autoritza. Així va ser en el cas de Garoña, la més vella de les centrals nuclears espanyoles i la llicència caducava aquest any 2011 (quan compleix els 40) abans que el Govern decidís prorrogar fins al 2013.

La decisió sobre la planta burgalesa, que els grups conservadors van rebutjar en considerar l'ampliació insuficient (demanaven estendre fins al 2019 com autoritzar el CSN), no es veurà afectada per la nova llei.

Aquesta esmena transaccional (es diu així a l'esmena que es redacta per unir l'esperit de diverses i que pot no ser introduïda oficialment a la Cambra fins al moment de la votació) porta també la signatura del PP, el que crida l'atenció sobre aquest "sorprenent" enteniment davant una qüestió que ha impedit durant tota la legislatura la signatura d'un pacte d'Estat en matèria energètica.

Canvi radical

El PSOE portava en el seu programa electoral amb el qual va guanyar el 2004 mentint com en totes les altres promeses de Zapatero, el "compromís" aconseguit davant Els Verds "de substitució gradual de l'energia nuclear per energies més segures". Ara el PSOE permetrà l'ús de l'energia nuclear "més enllà del 2020", data al voltant de la qual caduquen les llicències de la majoria de les nuclears espanyoles.

La Llei d'economia sostenible, que va ser presentada fa més d'un any pel Govern i que aquest dimarts passarà al Congrés el seu últim tràmit, inclou variades mesures "anticrisi", segons les dretes, entre elles la polèmica disposició addicional que regula el tancament de webs de descàrregues (l'anomenada llei Sinde), i que hauria aconseguit amb aquest altre regal milionari a les companyies elèctriques.

EUiA presenta la campanya ‘Jo estimo els 80 km/h: És salut!'

El coordinador general d’EUiA i diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Miralles, ha ofert avui un contacte informatiu davant la seu de la formació ubicada en plena Barceloneta, per presentar la campanya ‘Jo estimo els 80 km/hora. És salut!’. L’ha acompanyat David Rodríguez, responsable de Medi Ambient d’EUiA i fins fa uns dies director general del Servei Català de Meteorologia de Catalunya –quan va ser cessat per les dures crítiques dirigides al nou Govern de CiU per la seva actuació respecte els 80 km/hora-.

Miralles ha defensat aquesta mesura, impulsada per la coalició ICV-EUiA i aplicada per l’anterior govern d’Entesa, i que ara el govern de CiU vol retirar des de “la improvisació, la manca de rigor i el ressentiment”, ha declarat el dirigent d’EUiA, qui ha senyalat que això tindrà conseqüències per a “la salut, el medi ambient, la qualitat de vida i la seguretat”. Per tant, EUiA es compromet a endegar una roda de sessions informatives amb el moviment veïnal, els grups ecologistes i el món de la salut de les localitats afectades per la retirada de la mesura, trobades que impulsarà la comissió de Medi Ambient de la formació, dirigida per David Rodríguez. A més, EUiA editarà 50.000 adhesius de la campanya ‘Jo estimo els 80 km/hora. És salut!’-com el que adjuntem- ideats per enganxar als vehicles i que la militància repartirà d’ara fins a Sant Jordi. A més, per aquesta data en concret, el lema s’estamparà en un punt de llibre que es regalarà a la parada que EUiA muntarà, com cada any, a la Rambla i a altres localitats d’arreu de Catalunya.

En defensa dels sistemes públics d’educació i salut
D’altra banda, el coordinador general d’EUiA ha mostrat la preocupació de la formació d’esquerres pels “50 dies de retallada” que porta el Govern de CiU i que Miralles considera “passes enrere en les polítiques d’igualtat d’oportunitats”, no només respecte al govern anterior sinó fins i tot pel que fa a la democràcia.

En concret s’ha referit al criteri d’escoles “per punts” i a la paralització de varis hospitals previstos pel Govern d’Entesa. EUiA “volem compartir amb els sindicats i les entitats veïnals aquesta preocupació pel que fa als atacs als sistemes públics d’educació i salut, i també volem compartir respostes”, ha dit Miralles, qui ha assegurat que “defensarem les conquestes del sistema públic, no els donarem treva”.

Miralles també ha anunciat que aquest dijous, 17 de febrer, EUiA donarà suport a la convocatòria dels sindicats en defensa del teixit industrial català i contra les deslocalitzacions –com ja ha fet també al Parlament preguntant al conseller Mena pel cas de Yamaha-. A la manifestació, que tindrà lloc a Barcelona a les 18.30 hores, hi participaran el mateix Miralles i la portaveu d’EUiA i diputada, Mercè Civit.

El germà de Felip Puig endollat al Servei Meteorològic

Controlarà la contaminació a l'àrea de Barcelona, que supera els nivells màxims permesos per la legislació comunitària en diòxid de nitrogen. Oriol Puig Godes serà nomenat avui pel Govern nou director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Oriol Puig, germà del conseller d'Interior, Felip Puig, implicat en diversos casos de corrupció, va ser el primer director del SMC des del maig de 2002 fins al gener del 2004, quan va ser apartat del seu lloc pel tripartit. El Server Meteorològic està adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, que dirigeix el conseller Lluís Recoder.

Cada vegada que hi hagi un anticicló amb risc de contaminació de l'aire, Oriol Puig serà l'encarregat de donar l'alerta perquè el seu germà, el conseller d'Interior, ordeni una "velocitat variable a la baixa", la mesura que s'aplicarà per pal.liar la contaminació. Ell serà doncs una de les persones claus per controlar i mitigar la contaminació de l'aire a la primera corona metropolitana de Barcelona, on se superen els nivells màxims permesos en la legislació comunitària per al diòxid de nitrogen, un dels contaminants dels tubs de escapament dels cotxes.

Conseller municipal per Convergència al districte de Sarrià-Sant Gervasi, no s'ha comunicat quien serà el sou que s'emportarà l'altre Puig al govern familiar, clientelista i d'amics corruptes de CiU.

Dijous davant la Borsa de BCN per una taxa financera

Les entitats catalanes promotores i adherides a la campanya per un Impost a les Transaccions Financeres i l’abolició dels paradisos fiscals començaran a donar visibilitat a la campanya mitjançant la convocatòria d’una concentració de protesta aquest proper dijous, dia 17 de febrer, a les 11:30h, davant la Borsa de Barcelona (Passeig de Gràcia, 19), coincidint amb accions de la campanya a tot l’Estat i amb el primer dia de Protesta Global arreu el Món, acordat i impulsat per diverses organitzacions i moviments socials.
.
Aprofitem per tornar-vos a adjuntar el manifest i animar-vos a què doneu suport a aquesta campanya que, a nivell de Catalunya, estem impulsant les organitzacions signants d’aquest correu electrònic. Podeu adreçar-nos la vostra resposta a aquesta mateixa adreça electrònica ([email protected]) per comunicar l'adhesió de la vostra entitat o organització a la campanya, o per si també voleu formar part del grup promotor.

El col·lectiu Inflexió també es suma a la campanya ITF JA!, promoguda per diferents col·lectius de l’esquerra social i política, amb l’ambició d’acumular més forces per confrontar i evitar que es reprodueixin les causes que ens han conduït a aquesta crisi, per la qual cosa la taxació de les transaccions financeres és un condició necessària, però no suficient.

CCOO recolza la campanya mundial en defensa dels Drets Sindicals a Mèxic

CCOO i UGT, a través de la Federació d'Indústria de CCOO i la Federació del Metall, Construcció i Afins d'UGT (MCA-UGT) llancen una Campanya Mundial per a la Defensa dels drets sindicals a Mèxic, del 14 al 19 de febrer, al costat de més de 400 sindicats en tot el món. També la Federació d'Indústria de CCOO de Catalunya convoca a la manifestació per aquest dijous 17 de febrer a las 18:30 hores, amb inici a la Pl. Urquinaona i recorregut fins a la Plaça Sant Jaume, a la qual es vol aglutinar totes aquelles empreses del sector que estan sotmeses a conflictes derivats d'Expedients (com són Yamaha i Valeo), per tal que facis extensiva aquesta convocatòria en el teu entorn.

Els sindicats promotors de la campanya per a la Defensa dels drets sindicals a Mèxic, que representen més de 60 milions de treballadors, s'agrupen en la Federació Internacional de Treballadors de les Indústries Metalúrgicas (FITIM), la Federació Internacional de Sindicats de Treballadors de la Química, Energia, Mines i Indústries Diverses (ICEM), la Federació Internacional de Treballadors del Transport (FITT) i la Federació de Serveis Global (UNI).

La campanya se centra en 4 exigències dirigides al govern mexicà:
1. Que el govern es responsabilitzi per l'explosió de la mina de Pasta de Conchos, al febrer de 2006, en què van morir 65 miners.

2. Que es permeti sense restriccions a l'exercici de la llibertat d'associació dels treballadors.

3. Que cessi l'ús de la força, de l'Estat o de serveis de seguretat privats, per reprimir les manifestacions legítimes dels treballadors.

4. Que es posi fi a la campanya de persecució contra els líders del sindicat de miners i d'electricistes.

Kosovo, "centre del crim a Europa" protegit per l'OTAN

El director de l'Oficina de les Nacions Unides contra les Drogues i el Delicte (ONUDD), Pi Arlacchi, ha declarat avui que els països europeus intenten que passi desapercebuda l'existència d'una elit mafiosa i criminal en el govern de Kosovo, col.locada i mantinguda per l'OTAN: "Observo una posició ambigua dels països europeus: d'una banda, manifesten el seu suport al govern de Kosovo, de l'altra banda, li donen l'esquena i intenten que passi desapercebuda l'existència d'una elit mafiosa en el poder".

Va afegir, basant-se en els seus estudis sobre la màfia al país balcànic, que Kosovo és constantment una "font de notícies desagradables".

"Ens esforcem perquè es lluiti enèrgicament contra el crim organitzat a Kosovo", va apuntalar el diputat del Parlament Europeu, destacant que el país balcànic és el "centre del crim a Europa", és el "centre del tràfic de l'heroïna que va provenir des de l'Afganistan".

El primer ministre de Kosovo és el cap d'un grup "mafiós"


El primer ministre de Kosovo, Hashim Thaçi, és el cap d'un grup "mafiós" albanès dedicat al contraban d'armes, drogues i òrgans humans a l'est d'Europa, segons una investigació del Consell d'Europa sobre el crim organitzat. En l'informe, Hashim Thaçi és identificat com "el cap" d'una xarxa que va començar a muntar tripijocs criminals -com segrest de persones, assassinat i venda dels organs a organitzacions mafioses d'Israel i EUA- en el període previ a la guerra de Kosovo de 1999, i ha tingut una poderosa influència sobre el govern del país des de llavors.

El PSC titlla Artur Mas de "fals, indigne i irresponsable"

El PSC titlla Artur Mas de "fals, indigne, deslleial i irresponsable" per assegurar que la Generalitat s'encaminava cap a la ruïna amb la gestió del tripartit, i ha rebaixat les necessitats de tresoreria per al 2011 dels 11.000 que reclama el Govern de CiU a 8.788 milions d'euros. Els socialistes catalans fan aquestes consideracions en un document titulat "Nota sobre la situació de les finances de la Generalitat" que ha estat elaborat "en estricta connexió amb l'equip econòmic de l'anterior Govern".

En roda de premsa després de l'executiva socialista, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha dit: "Afirmar, com s'ha fet, que les finances de la Generalitat estan en una situació de ruïna és fals, indigne i deslleial, i constitueix una irresponsabilitat impròpia del president de la Generalitat", i situa el dèficit real de la Generalitat el 2010 entorn del 3,2%.

I és que, segons el document, encarregat pel primer secretari del PSC i expresident català José Montilla, el 3,6% del PIB de dèficit amb què s'estima que la Generalitat va tancar el 2010 està "distorsionat per l'efecte del diferent comportament de les aportacions de l'Estat a compte del model de finançament". També el PSC explica l'augment del dèficit previst el 2010 per la caiguda dels ingressos i no per un "descontrol" en la despesa, a l'hora que apunta que les necessitats de tresoreria el 2011 "fins i tot podrien ser menors" a aquests 8.788 milions "si es redueixen les necessitats derivades de la variació d'actius financers".

Tal com fa aquesta nota, Iceta ha insistit avui a culpar al Govern de CiU de "manipular les dades per dramatitzar" la situació de les finances de la Generalitat i per "justificar les retallades en matèria social i d'inversions", que el PSC entén que no caldrien per complir amb el dèficit de l'1,3% marcat per l'Estat per al 2011.

En aquest sentit, Iceta ha advertit que si el Govern segueix sense presentar al parlament català el pla d'estabilitat que ha enviat al Govern espanyol, "difícilment" podrà avenir-se a negociar els pressupostos de la Generalitat per al 2011.

França advoca per un sistema basat en major nombre de monedes

França aprofitarà la seva presidència en el Grup dels Vint (G-20) per a "acompanyar" la transició cap a un sistema monetari "basat en major nombre de monedes internacionals", ha anunciat avui Christine Lagarde, la ministra francesa d'Economia. En descriure les prioritats de la presidència francesa de cara a una trobada de ministres de Finances del G-20 que tindrà lloc a París aquest divendres i dissabte, Lagarde va dir que França desitja "acompanyar la transició cap a la internacionalització de noves monedes".

Va defensar el pas a un sistema que es sustenti en "major nombre de monedes internacionals", per a això França creu necessari "reduir la necessitat d'acumulació de reserves" monetàries per part de nacions emergents, "regular millor els fluxos de capitals internacionals", enfortir el paper dels drets especials de gir (SDR) i integrar el iuan xinès a la cistella de divises que les componen.

El president de França, Nicolas Sarkozy, va assegurar anteriorment que no qüestionarà el protagonisme del dòlar en les transaccions internacionals.

El director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, va dir per la seva part que no es proposa plantejar la substitució del dòlar nord-americà pels drets especials de gir -unitat de compte creat el 1969 i usada per l'FMI- però va dir al mateix temps que és necessari ajudar al sistema actual a que funcioni millor.

Jamil Mizhir crida a l'unitat del poble palestí

Jamil Mizhir, membre del Comitè Central del FPAP, demana a les faccions palestines, Fatah i Hamas en especial, d'aprendre de Tunísia i Egipte, dient que els interessos de faccions i partidistes no han de venir abans dels interessos del poble palestí en el seu conjunt. En una entrevista amb Al-Quds a la franja de Gaza, Mizhir va dir que milers de persones han ofert les seves vides, desenes de milers van quedar atrapats i ferits en el nostre camí cap a la llibertat i la independència. No acceptarem que continui el joc dels nostres líders".

Mizhir ha dit que si bé el cas palestí és diferent de la situació a Tunísia i Egipte, "no hem de perdre la nostra esperança i la nostra confiança en les capacitats de la nostra gent". Ha assenyalat que "el poble palestí ha liderat la primera i la segona intifada i ha perseverat en la lluita nacional per dècades", i que era "evident que els egipcis mai van perdre l'esperança, i hem vist els resultats de la seva determinació i el seu rebuig al règim corrupte de la tirania, i ara la seva victòria".

Mizhir diu que les eleccions són necessàries com a mitjà per posar fi a l'hegemonia democràtica, però que necessiten un consens nacional i la fi abans de la divisió per a no a aprofundir la divisió ara existent.

Mizhir va concloure expressant la seva sincera felicitació al poble d'Egipte en la seva revolta i la revolució "contra el règim corrupte i tirànic a Egipte de Camp David".

El Govern de Panamà renúncia a explotar les comarques indígenes

El Govern de Panamà va expressar el passat diumenge el seu "ferm i categòric compromís de no iniciar, promoure ni aprovar l'explotació del Cerro Colorado ni cap altre jaciment a les comarques indígenes", diu un comunicat difós per la Presidència panamenya. El comunicat és molt breu, però té molta història al darrere: Anteriorment, l'executiu panameny havia anunciat la seva disposició de licitar un jaciment de coure a Cerro Colorado, a la comarca indígena Ngöbe-Buglé, on les reserves explotades són de 17 milions de tones. Aquesta enorme quantitat equival al 85% de la demanda mundial d'aquest metall prevista per al 2011.

La declaració del Govern del president Ricardo Martinelli havia provocat una onada de protestes contra la mineria a Panamà i incidents violents l'any passat.

Per aquest dimarts, les agrupacions indígenes tenien previst convocar altres actes de protesta, amb el mateix de cruents enfrontaments amb la policia.

Millet es recolza en l'actitud del "nou" Palau contra la separació de causes

Fèlix Millet ha apel.lat que la justícia investigui de manera separada i diferenciada la vinculació entre el Palau de la Música, la constructora Ferrovial i les finances de CDC. La seva advocada, Mireia Astor, ha presentat un recurs al jutjat d'instrucció 30 on mostra els seus arguments en contra de l'última decisió que sobre el cas va prendre el jutge Juli Solaz: l'obertura d'una peça separada sobre la connexió política de l'afer del Palau i la financiació il.legal del partit d'Artur Mas.

L'advocada utilitza les paraules de Solaz per decretar l'obertura de la peça separada, quan va criticar la “desorientació per part de les acusacions” entre el consorci de Palau sortint -amb Linares al cap- i la "nova" junta.

El substitut, per un màxim de sis mesos, serà el titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de Barcelona, Miguel Ángel Tabares, que ocuparà el càrrec en comissió de serveis. Durant aquest proper mig any, el Consell General del Poder Judicial haurà de convocar el concurs per la plaça i nomenar el nou titular. El jutjat té 32 casos oberts, però el més rellevant és el del Palau de la Música, amb Fèlix Millet i Jordi Montull imputats. El jutge Tabares haurà de compatibilitzar els dos jutjats que portarà ara.

Si el jutjat rebutja els arguments de Millet, el recurs arribarà aleshores a l'Audiència de Barcelona que s'haurà de pronunciar sobre la conveniència o no d'aquesta investigació.

El gran argument utilitzat per la lletrada de Millet és el de la connexió de delictes. Considera que els fets que es volen investigar en aquesta causa separada es deriven del sumari del cas principal de l'espoli i per tant no es poden separar. En funció de com acabés el procés, el recurs presentat per Millet adverteix que “podria comportar condemnes diferents per als mateixos fets delictius”. La lletrada Astor considera que aquesta vulneració del dret a una tutela judicial efectiva ja es produeix quan “s'estableixen dues investigacions per a uns mateixos fets”.

En argumentar la seva posició, l'advocada recorda les paraules que va fer servir Solaz per decretar l'obertura de la peça separada quan va criticar la “desorientació per part de les acusacions”. El magistrat feia especial incidència en els dos escrits presentats pel Consorci del Palau el 17 i 18 de gener passat i que rectificaven un d'anterior on es demanava l'obertura de la peça separada i la imputació de dos militants destacats de CDC, Daniel Osàcar i Àngel Colom. Finalment, la posició del Consorci ha estat de la de demanar la peça separada evitant pronunciar-se sobre les imputacions.

El precedent de l'hotel

No és el primer cop que Millet s'oposa que la investigació del cas del Palau derivi en diverses causes. En el seu dia va presentar també un recurs a l'obertura per part del jutjat d'instrucció número 10 d'una causa sobre la tramitació de l'hotel del Palau, arran de la querella que va presentar la fiscalia. La defensa de Millet va insistir també aleshores que era un tema de delictes connexos, però l'Audiència de Barcelona ho va desestimar i va mantenir la investigació diferenciada.

El recurs que ha presentat ara també pot acabar a l'Audiència, però primer l'ha de resoldre el jutjat instructor.

La fiscalia era a l'espera que es cobrís la vacant per presentar l'escrit on s'han de concretar les imputacions en la peça separada.

Rigau: Barracons per 30.000 nens i 40.000 sense ordenador a l'escola pública, clar

La "consellera d'Educació", la "demòcrata-cristiana" Irene Rigau, d'UDC el partit de Duran Lleida, ha anunciat que paralitzarà la implantació del programa 1x1 de dotar d'ordinadors portàtils als alumnes de primer i segon de l'ESO a l'escola pública. Els 40.000 alumnes que s'hi havien d'afegir el curs vinent “hauran d'esperar almenys fins que s'hagin analitzat bé els resultats d'aquesta experiència”, ha afegit com a pelegrina excusa qui només fa que treure als pobres per regalar el robat als amics de Sarrià. Per demà dimecres hi ha convocada una primera vaga d'educació contra les retallades del govern ultracatòlic i d'empresaris d'Artur Mas.

La consellera descarta, doncs, treure subvencions públiques als rics per a que 40.000 alumnes de l'escola pública no quedin endarrerits en el seu aprenentatge digital. És evident que, vist el succeït a Tunísia i Egipte, és millor per al partit nacionalcatòlic de na Rigau (UDC) que les classes treballadores no es conectin a internet.

A més, Rigau ha assegurat que les 1.000 aules prefabricades que funcionen a Catalunya, amb més de 30.000 nens patint ses deficiències, "continuaran en servei més temps del previst" a causa, també i com no, "de la crisi" que la dreta que ella representa i els seus bancs van organitzar.

Irene Rigau ha demanat als pares “tranquil·litat” davant la continuïtat de les aules prefabricades, els barracons on passen fred, calor i malviuen amuntegats els alumnes de l'escola pública mentre els diners públics dels que paguen van a nodrir les butxaques de les privades, on els ppsociovergents porten els nens. La desvergonyida consellera ho ha deixat anar tot durant la presentació de les dades de preinscripció per al pròxim curs 2011-2012, que s'inicia avui.

L'oferta del departament d'Ensenyament per al pròxim curs serà de 1.044.509 places escolars, 12.127 més que el passat 2010-2011, sent l'etapa d'educació primària la que més creix, amb 484.968 places, per qüestions demogràfiques, ha "precisat".

ICV-EUiA vol una reducció "dràstica" del vehicle privat a BCN

El cap de llista a les properes eleccions municipals d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, i la portaveu del grup parlamentari roigverd, Dolors Camats, han presentat un seguit de propostes per tal de pacificar el trànsit i reduir el cotxe a Barcelona i millorar la qualitat de l'aire. Així, Gomà aposta per estendre l'àrea verda de "manera consensuada amb el moviment veïnal", la generalització de les zones 30 que s'hauria d'estendre al centre de la ciutat a excepció de les vies preferents com Aragó o Balmes entre d'altres, i la supressió del vehicle privat a les superilles de l'Eixample per tal de "recuperar l'eixample ideat per Cerdà on la prioritat eren les persones i no els cotxes".

Tot plegat, ha insistit Gomà, s'hauria de dur a terme a través del "diàleg i la participació dels veïns, la FAVB, sindicats i la Plataforma pel Transport Públic" per tal "d'obrir una nova etapa en polítiques de mobilitat". Segons el president del grup municipal ecosocialista cal una "limitació de l'ús del cotxe a l'interior de la ciutat" a favor del transport públic amb una aposta per rodalies, els carrils Bus/VAO, la xarxa de metro, el tramvia o el bus interurbà.

Per tot això, Gomà ha demanat que el debat no es quedi en una qüestió local i ha instat a crear una comissió d'estudi al Parlament de Catalunya que serveixi per escoltar la comunitat científica per després determinar quines polítiques públiques s'han de desenvolupar al conjunt de Catalunya per tal de millorar la qualitat de l'aire i la salut de les persones.

Sanz insta a la retirada dels anuncis del programa +Vida

La candidata d’EUPV a la Presidència de la Generalitat i coordinadora de la formació d’esquerres, Marga Sanz, considera que aquesta publicitat institucional “de manera subliminal ataca el dret de les dones a decidir sobre el seu cos i el seu embaràs. Aquestos anuncis, pagats amb diners públics, no fan més que servir a l’ideari ultracatòlic dels grups pro-vida i demonitzar a les dones que tenen dret a interrompre el seu embaràs”.

Sanz ha anunciat que preguntarà en Les Corts Valencianes sobre el cost d’aquesta campanya de publicitat institucional. “Entenem que el govern del PP està influint sobre la llibertat de les dones, així com al mateix temps està emprant termes com és la “maternitat” de manera confusa i interessada, per atendre així els dictàmens de la jerarquia eclesiàstica més conservadora”, critica.

Aquestos anuncis formen part de la campanya “SOM Comunitat”, la qual, segons Esquerra Unida, “destil·la un alè propagandístic intoxicant. El més greu de tot és que açò està pagat amb els diners de tots els valencians i valencianes, per això exigim explicacions d’aquestos anuncis sobre el programa +Vida i sobre la resta”, ha reclamat Sanz.

EUPV acusa Font de Mora de “mentir de manera insultant” i negar els retalls de FP

La diputada d’EUPV, Marina Albiol, ha criticat durament la resposta del conseller d’Educació a una de les preguntes formulades pel grup parlamentari d’esquerres en Les Corts, en les què instava a Font de Mora a explicar els retalls duts a terme en FP. “Font de Mora no sols menteix i nega els retalls, sinó que com a resposta ens ofereix una pamfletada vergonyosa i insultant sobre l’alt nombre de matriculats”.

El passat mes d’octubre, Esquerra Unida reclamà explicacions sobre la retallada de l’oferta de FP i dels grups, així com sobre la reducció dels programes d’atenció a la diversitat i compensació educativa. “Davant la denuncia dels sindicats, de la comunitat educativa, davant els 800 alumnes que en novembre estaven sense classe per la mancança de professors i de tota la realitat tossuda, el conseller s’atreveix a respondre’ns d’aquesta manera insultant”, critica Albiol.

Esquerra Unida ha denunciat que Font de Mora “recorre a la propaganda sense arguments i així gestiona uns fets que són una bufetada per al seu ego, però al mateix temps són conseqüència directa de la seua inepta gestió.

El dubtòs mèrit de ser nomenat marquès al regne dels corruptes

Que per ser premiat amb un títol no cal ser persona honesta ja és prou obvi per qualsevol, però, si en quedaven dubtes de quin és el nivell moral de la monarquia espanyola sols cal veure a qui nomenà marquès el monarca borbònic: Juan Miguel Villar Mir, amo, entre d’altres companyies, de Fertiberia, va ser condemnat per l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem per delictes contra els recursos naturals i el medi ambient. Els altres "models" són d'una catadura intelectual comparable: El seleccionador espanyol de futbol, Vicente del Bosque, que es veu que ho fa sense cobrar, i el catedràtic de Dret Mercantil, Aurelio Menéndez, que fora preceptor de Felip de Borbó.

Entre 1976 i 1977 Aurelio Menéndez fou Ministre d'Educació i Ciència en el primer govern d'Adolfo Suàrez, nomenat a dir pel rei mateix, i després fou premiat amb la magistratura del Tribunal Constitucional entre gener i octubre de 1978, en plena transició franquista i en mig dels assassinats de l'extrema dreta que mai van ser resolts. Durant la infància de Felip de Borbó i Grècia fou un dels seus preceptors, sent escollit posteriorment membre del Consell d'Estat. El 1994 li fou regalat el Premi Príncep d'Astúries de Ciències Socials

Els mèrits de Villar Mir són “la seva destacada i dilatada trajectòria al servei d’Espanya i de la Corona”. Va ser vicepresident econòmic en aquell mateix primer Govern de la monarquia, presidit per Carlos Arias Navarro, succeïnt a Manuel Fraga en el càrrec.

La seva "trajectòria professional" li serveix també perquè aquesta mateixa setmana sigui reconegut pel cercle financer de la capital madrilenya com a “empresari de l’any 2010”.

L'any 2000, un grup d'accionistes de Recol Networks interposà una demanda judicial a deu gestors de la mateixa empresa. Baltasar Garzón va obrir diligències a Ignacio Ozcariz, Carlos de Andrés Ruiz i Juan Miguel Villar Mir per desviament de fons i falsedat documental l'any 2006.

Totes les informacions que s’han fet ressò d’aquest reconeixement monàrquic, però, s’han limitat a lloar la figura de l’excandidat a la presidència del Madrid, però ningú s’ha enrecordat del passat fosc d’alguna de les seves companyies. Fertiberia ha estat condemnada per l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem per delictes contra els recursos naturals i el medi ambient.

També ha estat sancionada pels jutges per provocar la contaminació dels aiguamolls del riu Tinto amb l’abocament de 120 milions de tones de residus tòxics i reactius i l’administració encara està esperant des de fa més d’un any que aporti els 21,9 milions d’euros per garantir les tasques de restauració de la zona. Com ha circulat en ambients ecologistes, costa entendre que aquestes actuacions puguin ser considerades com “una llarga i dilatada trajectòria de servei a Espanya” i sí de la dita que “qui contamina, no paga ni un euro”.

ICV-EUiA impulsarà una ofensiva parlamentària pel "Cas Crespo"

El diputat d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, ha anunciat que el seu grup parlamentari plantejarà una ofensiva parlamentària "per esbrinar per què després que el conseller d'Interior Felip Puig anunciés el 3 de gener el nomenament del diputat i alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, com a nou Secretari de Seguretat, a data d'avui no ha estat nomenat". Jaume Bosch ha qualificat el balanç dels 50 dies de Felip Puig com a conseller d'Interior "de desgavell terrible"

Bosch ha recordat que Crespo va anunciar que deixaria l'alcaldia de Lloret i va presentar la dimissió com a diputat el 3 de gener però dos dies desprès va presentar un escrit al Parlament retirant la dimissió sense que la Mesa del Parlament ho fes públic. El 19 de gener el Grup parlamentari de CIU el designà vicepresident de la Comissió d'Interior mentre el conseller Felip Puig insistia en que seria nomenat Secretari de Seguretat.

Durant el Ple del passat 9 de febrer el President Mas va qualificar de "frustrat" el nomenament de Crespo i va indicar als grups parlamentaris que li preguntessin pel tema al conseller d'Interior que "és qui ha de proposar el nomenament". "Doncs precisament això és el que fem, preguntar al conseller Puig", ha declarat el diputat d'ICV-EUIA, Jaume Bosch que ha presentat nou preguntes al conseller d'Interior i una proposta de Resolució que serà sotmesa a votació i també ha avançat que plantejarà la qüestió el proper dijous dia 17 durant la compareixença de Felip Puig davant la Comissió d'Interior del Parlament.

De la mateixa manera, el grup parlamentari d'ICV-EUIA demanarà informació a la Mesa del Parlament i a la Comissió de l'estatut del Diputat sobre la "frustrada" dimissió de Crespo com a diputat. "Després del culebrot de la pèrdua de les competències d'Espectacles que van ser traspassades a Economia -on s'hi ha passat quaranta dies fins que aquesta setmana s'ha esmenat l'error- a través d'un Decret que el conseller Puig potser no havia ni llegit, ara tenim un segon culebrot gairebé surrealista que afecta a un càrrec fonamental per a la seguretat del país", ha lamentat Bosch.

Per tot plegat, el diputat ecosocialista ha qualificat el balanç de Puig en cinquanta dies de"terrible" amb "errors i desgavells" com la supressió de dues-centes places de mossos, la supressió del Programa contra la violència masclista, i del Codi d'ètica policial, i "com a culminació del desgavell", les contradiccions i "manca de rigor" en el tema de la velocitat variable als accessos de Barcelona".

I.U. se suma a l'apagada de llums general convocada per avui

El responsable de Medi Ambient i Energia d'IU, Adolfo Barrena, fa un "crida a la ciutadania perquè participin en aquest acte de protesta cívic contra les abusives pujades de la tarifa elèctrica i per rebutjar la submissió del Govern a les decisions de les grans companyies". Izquierda Unida recolza l'apagada general d'electricitat de trenta minuts a les llars convocat per avui dia 15, a les 22 hores, per la Confederació Estatal d'Associacions Veïnals (CEAV).

Aquesta acció es realitzarà en protesta per la pujada de la tarifa elèctrica i per les nefastes conseqüències per als usuaris domèstics i els petits consumidors de la liberalització i el oligopoli del mercat energètic.

El responsable federal d'Energia, Medi Ambient, Aigua i Transports, Adolfo Barrena, crida "als militants i simpatitzants d'Izquierda Unida i a la ciutadania en general a participar en aquesta apagada cívica" i rebutjar així "la submissió del Govern de Rodríguez Zapatero a les decisions de les grans companyies elèctriques davant l'abandonament de les economies domèstiques, dels consumidors i de les petites empreses que són al final els que paguen les abusives pujades de l'electricitat i d'altres fonts d'energia".

Barrena explica que "Izquierda Unida coincideix amb les reivindicacions de la CEAV ja que en aquest pla energètic no hi haurà fruits socials sostenibles, només un substancial augment de beneficis per a les empreses elèctriques, mentre les economies domèstiques seguiran 'pagant l'ànec' en temps de crisi".

"La veritat -conclou Adolfo Barrena- és que el mercat elèctric, ara per ara, està liberalitzat i les multinacionals de l'electricitat han augmentat el seu negoci. Cal mobilitzar-se per defensar el dret a un subministrament energètic amb criteris socials i no únicament mercantilistes".

ICV-EUiA demana al Govern 'més contundència' contra el cementiri nuclear

La diputada d'ICV-EUiA per Tarragona, Hortènsia Grau, ha reclamat aquest dilluns al Govern 'més contundència' en la defensa de la resolució adoptada pel Parlament en contra de la instal·lació a Ascó (Ribera d'Ebre) del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. La diputada ecosocialista ha expressat la seva preocupació davant el retard per part del govern espanyol en la decisió sobre l'emplaçament del MTC. 'Mentre dura aquesta incertesa', ha manifestat, 'ens preguntem què fa el Govern per defensar l'acord del Parlament, que va aprovar amb el suport de CiU el rebuig a la possible ubicació a Ascó del cementiri nuclear'.