dilluns, 17 de maig de 2010

SEAT celebra la Creu de Sant Jordi

Ahir es va celebrar un dinar popular al Parc de Bellvitge, en què van participar Jordi Miralles, coordinador general d´EUiA, Alfonso Salmerón, coordinador de l´Hospitalet, i Núria Lozano, responsable de Món del Treball de la formació. El passat 23 d´abril, el Memorial Democràtic dels treballadors i treballadores de SEAT va rebre la Creu de Sant Jordi 2010, atorgada pel Govern de la Generalitat per: "La reivindicació del patrimoni industrial i obrer de Catalunya, així com pel suport constant a les iniciatives i polítiques públiques de memòria democràtica".

"S´escau aquest reconeixement en l´avinentesa del seixantè aniversari de la fundació de l´empresa i en representació de totes les persones que hi han treballat al llarg del anys."

Per tal de celebrar la concessió d´aquesta distinció, el Memorial de SEAT va organitzar ahir diumenge, al Parc de Bellvitge, un dinar popular al Parc de Bellvitge, un barri on viu i han viscut un número molt significatiu dels treballadors de l´empresa automobilística SEAT.

EUiA va voler celebrar aquest reconeixement compartint el dinar amb el col.lectiu. Així hi van participar el coordinador general de la formació, Jordi Miralles, la responsable de Món del Treball, Núria Lozano, i el coordinador d´EUiA de l´Hospitalet de Llobregat, Alfonso Salmerón.

EUiA a Madrid "Enlazando Alternativas"

Aquest cap de setmana, una delegació d´EUiA -encapçalada pels responsables de Solidaritat, Europa i Internacional- ha participat en les diferents sessions del Tribunal Popular dels Pobles i en la 4a edició de "Enlazando Alternativas", organitzada a Madrid coincidint amb la cimera de caps d´estat de la UE i Amèrica Llatina i Carib, que es reuneixen a partir de demà. El Partit de l´Esquerra Europea (PEE) ha participat en la trobada amb delegats i delegades d´EUiA, Die Linke, Synaspismos, PCF, Aliança Roig/Verda de Dinamarca i Refundazione Comunista, entre d´altres.

Els representants d´EUiA van intervenir -com PEE- en un taller sobre privatitzacions i multinacionals farmacèutiques. També van participar en la presentació de la iniciativa `Europeus i europees per la pau´, en diferents tallers on es van desgranar els tractats de lliure comerç i les relacions bilaterals amb participació d´activistes dels drets humans i d´organitzacions d´esquerres de Guatemala, El Salvador, Colòmbia, Hondures i Equador.

El senador d´EUiA, Joan Josep Nuet, que és portaveu del grup de l´Entesa Catalana de `Progrés a la comissió d´Afers Iberoamericans, també hi va ser i en concret va participar en el seminari `Processos d´integració i acords comercials a Amèrica Llatina i el paper de la UE´.

Diversos encontres del grup de treball d´Amèrica Llatina del PEE, del qual EUiA en formem part, va aprovar una declaració conjunta amb la delegació del Fòrum de Sao Paulo.

Els tres dies d´intens treball es van clausurar amb una manifestació, que va reunir milers de persones que marxaren des de la plaça de la Cibeles a Porta del Sol. La gent d´EUiA ho va fer en el seguici de l´European Left/IU sota el lema `Solidaritat entre els pobles, avançant cap el socialisme´.

Assassinat altre jove a Hondures

El Front Nacional de Resistència contra el cop d'Estat a Hondures, va denunciar aquest dissabte la mort del dirigent Gilberto Alexander Núñez Ochoa (foto), assassinat a casa seva al sud de Tegucigalpa, mentre conversava amb un amic, i va aprofitar per instar a la comunitat internacional perquè posi l'ull sobre el Govern de Porfirio Lobo, causa de l'increment de la violència contra els seus detractors en aquesta nació.

La integrant del Front, Bertha Cáceres, que participà en la Cimera dels Pobles que es porta a terme a Madrid, va informar a TeleSUR que el jove de 27 anys era un actiu representant del grup, i va demanar als països europeus, que insisteixen en convidar a Lobo a la trobada de caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea-Amèrica Llatina i el Carib (UE-ALC), que condemnin la violació dels drets humans existent en aquest país.

Alexander Núñez Ochoa formava part de la comissió de seguretat i disciplina de la resistència i era un dels membres que denunciava la infiltració de sospitosos durant la manifestacions del Front, que tenien com a objectiu la provocació a comandaments policials, atemptar contra instal.lacions privades i públiques i establir el caos.

L'assassinat havia prestat testimoni davant el Comitè de Familiars de Detinguts Desapareguts a Hondures (Cofadeh), per ser víctima de seguiments, amenaces i fustigacions per part d'agents d'investigació de l'Estat.

Ochoa va arribar amb el seu amic José Andrés Oviedo en un taxi fins a casa i van ser sorpresos per dos individus que amb armes de foc els van assassinar de múltiples trets.

Bertha Cáceres va dir que malgrat la situació, el Front de Resistència segueix de peu i impulsant la recollida de centenars de milers de signatures per proposar una Assemblea Constituent.

Lobo va sumir el poder el 27 de gener d'aquest any després de ser elegit en unes polèmiques eleccions a Hondures que es van realitzar sota un govern de facto, insta.lat després d'un cop d'Estat, i sense l'observació de l'Organització d'Estats Americans i la Organització de Nacions Unides (ONU).


El Frente Nacional de Resistencia contra el golpe de Estado en Honduras, denunció este sábado la muerte del dirigente Gilberto Alexander Núñez Ochoa, asesinado en su vivienda al sur de Tegucigalpa mientras conversaba con un amigo, y aprovechó para instar a la comunidad internacional para que ponga el ojo en el Gobierno de Porfirio Lobo debido al incremento de la violencia contra sus detractores en esa nación.
Para leer más ir a enlace:

Evo aconsella a Ratzinger com "cristià de base"

El president de Bolívia, Evo Morales, s'ha entrevistat avui amb Josep Ratzinger en una reunió de 25 minuts al Vaticà, en què li ha entregat una carta on demana a l'Església Catòlica abolir el celibat i fer una democratització en el sistema perquè les dones puguin exercir el sacerdoci: "L'Església no ha de negar una part fonamental de la nostra naturalesa com a éssers humans i ha d'abolir el celibat. Així hi haurà menys filles i fills no reconeguts pels seus pares", va escriure Morales a la missiva.

Evo Morales ha ofert una breu roda de premsa en què ha comentat els detalls de la trobada i la carta lliurada al cap Vaticà. D'acord amb el mandatari, la seva petició s'ha fet amb tota la respectuositat i considera que: "Es tracta d'una aportació personal, com a membre de base de l'Església Catòlica, davant la crisi pels casos de pederàstia en què s'involucren a diversos sacerdots en diferents part del món.

Algunes: "Reflexions em porten a proposar molt respectuosament la necessitat de superar la crisi de l'Església, que com vostè va dir, està ferida i en pecat",
sosté en la missiva.

Morales també ha proposat a Ratzinger: "Impulsar la democratització i humanització de la seva estructura clerical", i demana que: "Les dones puguin tenir les mateixes oportunitats que els homes per exercir plenament el sacerdoci".

Després de la reunió, Morales va oferir una breu roda de premsa en què va comentar els detalls de la trobada i la carta lliurada a Benet XVI.

Morales va iniciar el cap de setmana la seva gira per Europa. Després de visitar el Vaticà, es dirigirà a Espanya per participar en la Cimera de la Unió Europea i Amèrica Llatina i el Carib (UE / ALC), i posteriorment partirà a Noruega i Finlàndia


Morales pide al Papa impulsar abolición del celibato y la democratización de la Iglesia

El presidente de Bolivia, Evo Morales, sostuvo este lunes con el Papa Benedicto XVI una reunión de 25 minutos en el Vaticano, en la que le entregó una carta donde solicita a la Iglesia Católica abolir el celibato y hacer una democratización en el sistema para que las mujeres puedan ejercer el sacerdocio: "La Iglesia no tiene que negar una parte fundamental de nuestra naturaleza como seres humanos y debe abolir el celibato. Así habrá menos hijas e hijos no reconocidos por sus padres", escribió Morales en la misiva.
Para leer más ir a enlace:

Cayo Lara: "La vaga general està servida"

Més de 15.000 persones, segons els representants de "Enllaçant Alternatives", encapçalades pel líder d'IU, Cayo Lara, el secretari general de CGT, Jacinto Ceacero, el senador Joan Josep Nuet i Àngels Tomas, Responsable de Pau i Solidaritat també d'EUiA (foto), amb Mares de la Plaza de Mayo i convocats pel fòrum "Enllaçant alternatives", van demanar ahir a Madrid una vaga general, que el Fòrum Social de Grècia vol fer extensiva a Europa, per al 20 de maig. La marxa, amb que culminà la Cumbre de los Pueblos alternativa a la que avui s'ha iniciat amb els mandataris de 60 païssos, va acabar demanant una vaga general contra el pla d'ajust presentat pel Govern.

La manifestació tenia com a objectiu inicial mostrar "l'unitat" de diversos col.lectius i organitzacions en contra de les polítiques neoliberals de la UE però es va convertir en una marxa contra el pla d'ajust de l'Executiu.

Cayo Lara assenyalà que si l'Executiu no fa marxa enrere en la seva política i continua pel mateix camí: "La vaga general està servida", doncs considera que la convocatòria d'atur en el sector públic per al proper 2 de juny (traslladada al 8 perquè Zapatero i els sindicats negociïn degudament) "es queda massa sectorialitzada".

Lara comentà: "El que passa a Espanya és que el Govern de Zapatero ha decidit buscar la sortida del dèficit per la via de prémer el cinturó als de baix i no per la via d'incrementar els impostos als més rics i poderosos que han creat la crisi internacional", referint-se així al "poder financer i a la banca".

I recordà que, des d'IU han proposat un referèndum perquè els ciutadans decideixin si accepten les retallades proposats pel Govern per reduir el dèficit, i que segons ell: "No han fet més que començar perquè l'ajust dur va a continuar en el nostre país i en l'àmbit europeu".

Per la seva banda, Jacinto Ceacero, assenyalà: "La vaga general és la resposta que es mereix aquest Govern que s'ha humiliat i s'ha agenollat als dictàmens del capital, d'Europa i del mercat" i ha assegurat: "Les condicions són idèntiques a les de Grècia perquè aquí hi ha misèria, explotació i retallada sistemàtic de drets".

La portaveu del Fòrum Social de Grècia, Sissi Vovou, demanà la convocatòria d'una vaga general europe,a el proper dijous 20 de maig, perquè: "Han trepitjat els drets dels treballadors".

Al final de l'acte, el portaveu general del fòrum Alfons Moro digué: "La brutalitat de la crisi han de pagar-la els que la van provocar, les transnacionals, els bancs i els Estats que, en renunciar a la seva sobirania, s'han lliurat al gran capital".

Per la seva banda, Nora Morales de Cortiñas, cofundadora del moviment argentí de les Mares de Plaça de Maig, subratllà la importància de: "Que el poble no assumeixi el deute dels rics" i ha demanat que: "No hi hagi més explotats ni més exclosos".

Els manifestants corejaren crits i càntics demanant la convocatòria d'una vaga general portant pancartes en què es podia llegir: "Resistint al capitalisme europeu", "El món ha de canviar de base" o "La crisi que la paguin els capitalistes".


Miles de personas, encabezadas por el líder de IU, Cayo Lara, el secretario general de CGT, Jacinto Ceacero, el senador Joan Josep Nuet y Àngesl Tomas d'EUiA, y el foro "Enlazando alternativas" han solicitado en Madrid la convocatoria de una huelga general, que el Foro Social de Grecia quiere hacer extensiva a Europa para el 20 de mayo.

Más de 15.000 según los representantes de "Enlazando Alternativas", han protagonizado una marcha desde la Plaza de Cibeles hasta la Puerta del Sol de Madrid para solicitar una huelga general contra el plan de ajuste presentado por el Gobierno.
Pars leer más ir a enlace:

Albiol exigeix pressa amb el C.S. del Grau

Marina Albiol, diputada d'EUPV, critica que es tracta d'una obra licitada "des de finals de l'any passat i de la qual a hores d'ara, a mitjans de maig de 2010, no sabem res", i exigeix saber: "Què ha passat amb el Centre Social del Grau de Castelló". La diputada recorda que ens trobem ja al maig: "Gairebé a l'equador de 2010 i no tenim notícies de l'edifici. El conseller va visitar les nostres terres i va llançar aquest projecte, però encara no hem vist ni una sola pedra en el Grup Sant Pere, on s'havia ubicar", afegeix.

Per Albiol, el Grau necessita urgentment d'aquest tipus d'infraestructures: "Un edifici per a tallers d'ocupació, serveis socials, tallers de joventut, aula per a educació permanent i tallers per al Servei d'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes seria tremendament positiu".

Per a la representant d'EUPV: "El Partit Popular s'està convertint en tot un expert en fer gala d'una lentitud exasperant a l'hora de dur endavant iniciatives tremendament necessàries" i recorda: "Altres promeses del Pla C reduïdes a la visita del conseller competent en la matèria anunciant propaganda".

La diputada d'Esquerra Unida insta a l'ajuntament de Castelló i a la Tinença d'Alcaldia a que accelerin els tràmits i compleixin les seves promeses amb els ciutadans i ciutadanes del Grau i no es quedin en simple "visites protocolàries venent les delícies del Pla C, que després no es compleixen".

L'empresariat espanyol forrat amb la crisi

Els 584 consellers executius i alts directius de les empreses de l'Ibex 35 van cobrar un milió d'euros de mitjana en el pitjor any de la recessió. Els alts directius més ben pagats van ser els del Banc Santander, amb 3.540.000€, seguits pels de Telefónica (2.730.000€) i dels de BBVA (2.040.000€). El president de Martinsa Fadesa, Fernando Martín, va saltar a la fama per portar la seva empresa a la major suspensió de pagaments en la història empresarial espanyola. Martín, però, segueix presidint la seva empresa i l'any passat va guanyar 2,6 milions d'€ de sou. El directiu més ben pagat és Alfredo Sáenz (foto), conseller delegat del Santander, amb 10,2 milions.

Els alts directius de les empreses espanyoles han passat per la crisi de puntetes. La seva retribució va assolir nivells rècord en 2009, el pitjor any de la crisi, i això malgrat la caiguda dels beneficis.

Els 584 consellers executius i alts directius de les empreses de l'Ibex 35 van cobrar el 2009 una mitjana de 989.000 €, segons els càlculs realitzats per EL PAÍS amb els informes de les pròpies companyies. Aquest nivell és el més alt assolit mai per aquest col.lectiu. Suposa 113 vegades el salari mínim, enfront de les 97 vegades de 2005. El salt és més espectacular entre els consellers executius, l'elit dins de l'elit. El seu cost per a les empreses ha passat de 208-313 vegades el salari mínim en només quatre anys.

Les xifres estan una mica distorsionades per Endesa, on s'inclouen les indemnitzacions rebudes per diversos executius (entre ells l'anterior president, José Manuel Entrecanales, i el conseller Esteban Morrás) més alguns imports per la prejubilació de l'anterior conseller delegat, Rafael Miranda. Però, de l'altra banda, no s'inclouen en el còmput les multimilionàries dotacions per a pensions. I, tot depurant els factors extraordinaris, la xifra és superior al milió d'euros d'mitjana.

Hi ha grans diferències, però, entre els que estan al capdamunt de la piràmide i la resta. Els 83 consellers executius de les empreses de l'Ibex, entre els quals es troben els presidents, consellers delegats i altres executius que formen part dels òrgans d'administració, van guanyar el 2009 una mitjana de 2,7 milions. Dins d'aquest grup hi ha els directius més ben pagats d'Espanya, amb Alfredo Sáenz, conseller delegat del Santander, al cap amb 10,2 milions.

El segueix Ignacio Sánchez Galán, president d'Iberdrola, amb 5.340.000€ més altres 3.050.000 de "gratificació per consecució d'objectius estratègics plurianuals i situacions excepcionals i puntuals". Darrere seu hi ha el president del BBVA, Francisco González, amb 5,3 milions més 2800000 en accions, i dos directius del Santander: Francisco Luzón (5,8 milions) i Matías Rodríguez Inciarte (5,3 milions). El president de Repsol, Antonio Brufau, va guanyar 4,2 milions. El de Telefónica, César Alierta, no publica la seva retribució.

Els altres 501 alts directius van costar a les empreses una mitjana de 700.000 euros. Es tracta d'un grup molt heterogeni, ja que les empreses tenen diferent vara de mesurar en classificar els seus empleats com a alts directius. Així, Mapfre declara tenir només dos i ACS, 50; la petita Grifols posa l'etiqueta d'alt directiu al triple de persones que el gegant Telefónica.Sueldos récord en plena crisis
Los 584 consejeros ejecutivos y altos directivos de las empresas del Ibex 35 cobraron un millón de euros de media en el peor año de la recesión.

El presidente de Martinsa Fadesa, Fernando Martín, saltó a la fama por llevar su empresa a la mayor suspensión de pagos en la historia empresarial española. Martín, sin embargo, sigue presidiendo su empresa y el año pasado ganó 2,6 millones de sueldo. Los altos directivos de las empresas españolas han pasado por la crisis de puntillas. Su retribución alcanzó niveles récord en 2009, el peor año de la crisis, y eso pese a la caída de los beneficios.
Para leer más ir a enlace:

El País censura a Silvio Rodríguez


Aquest text del músic Silvio Rodríguez va ser enviat al director d'El País el 15 de maig amb petició de ser publicat. El diari madrileny que premia i financia amb l'USAID d'EUA la "disidencia" no va considerar adient publicar-ho: "Un grup d'artistes i escriptors espanyols ha llançat una plataforma per democratitzar a Cuba. I quan un cubà opina diferent, decreten que els seus arguments són cortines de fum de la dictadura que pateix i el comparen amb els franquistes. Però els déus semblen haver-los castigat. Perquè, precisament per haver-se atrevit a investigar els crims del franquisme, el Consell General del Poder Judicial acaba de suspendre al jutge Baltasar Garzón de l'Audiència Nacional d'Espanya. Aquesta sentència és un cop duríssim a una democràcia des de la qual es pretén jutjar o enviar a jutjar els supòsits defectes aliens, però ull amb qui toc als propis".

El veto a Garzón, considerat un heroi, passa en el mateix país que fa pocs anys va donar al món una veritable lliçó de democràcia, al votar contra el partit governant que els va ficar en una guerra injusta, fent oïdes sordes a enormes manifestacions populars. Personalment no m'explico com aquestes personalitats han arribat a la conclusió que la política cap a Cuba ha de ser la de l'aïllament i el bloqueig. És com si desconeguda que fa mig segle aquesta mateixa política no ha aconseguit moure ni un mil.límetre la determinació de la majoria dels cubans.

D'altra banda, els cubans també volem canvis, però consensuats per nosaltres. Aquestes transformacions poden acudir més d'hora o més tard i l'única política capaç de accelerar és la fi del bloqueig. Tot el que se'ns faci amb setge i pressions no podrem considerar al nostre favor, sinó com un insult a la nostra autodeterminació, una ingerència inadmissible en les nostres vides. Tantes agressions i amenaces ens han ensenyat que la supervivència passa per una societat orgànica, íntegra, indivisible. Així hem sortit airosos d'embats artificials i naturals. Però sabem que som el resultat d'un constrenyiment, per viure assetjats. No creiem en un govern centralitzat per sempre. Més aviat solem veure-ho com un concepte d'emergència, un mal necessari que el camí de l'emancipació nacional ens ha imposat per sobreviure. La fi del bloqueig ens aclarirà profundament, creant condicions perquè avancem també en el concepte democràtic. Subratllo que no vull dir que només sense el bloqueig serem més democràtics, sinó que estic segur que així ho aconseguirem més aviat.

La flamant plataforma proposa aïllar encara més a Cuba i agreujar la nostra ja precària economia. Pretén convèncer el món que l'asfíxia resoldrà els nostres problemes. El seu hipotètic èxit significaria molt més patiment per al nostre poble, que porta mig segle enfrontant tot tipus de dificultats. La nostra llarga experiència en "propostes" foranes ens diu que aquesta acció no és més que un nou artefacte per obligar-nos a fer el que altres consideren que hem de fer. Partint de que es tracta de persones ben intencionades, no sé com no entenen l'ofensa de pretendre que ens tornem com ells, amb les reserves que desperten aquestes democràcies de banquers lladres i exèrcits ocupants. A sobre, quan responem que no estem d'acord, pretenen negar-nos el dret a que se'ns escolti, perquè tot el que no raoni com ells-diuen-ve contaminat de dictadura.

Capitanejats per un gran escriptor peruà amb un llarg historial reaccionari, certs intel.lectuals espanyols han decidit gastar més hores elucubrant com fer-nos mal que investigant fins a quin punt viuen en una democràcia. Alguns semblen més preocupats per Orlando Zapata-un home que va tenir el valor d'escollir la seva pròpia mort i enfrontar-, que dels més de cent mil espanyols assassinats en l'era de Franco. És trist veure el poc que els interessa aprofundir en la realitat cubana, quan les seves conclusions són les mateixes que les dels pitjors enemics de la nostra dignitat. Per això acabo admetent que aquesta pàgina efectivament és una cortina, no de fum però sí d'alfàbrega, contra la fetidesa de la seva pretesa salvació.

(**Resta de l'article: no oblidis esborrar-ho!**)
(**Text de la notícia original: no oblidis esborrar-ho!**)

Botifarrada d'ICV-EUiA a Sabadell

ICV-EUiA de Sabadell celebrà ahir diumenge, al Bosc de la Planada del Pintor, una botifarrada al.lusiva a la crisi i a les mesures econòmiques recentment anunciades pel govern Zapatero. A la botifarrada, a la qual assistiren uns 200 veïns i veïnes del barri, han participat els quatre regidors del grup municipal, Carme García, Marisol Martínez, Joan Mena i Pere Vallverdú, i la diputada d´ICV-EUiA al Parlament, Mercè Civit, que destacà: “Estem vivint una crisi profunda, no només econòmica, sinó també una crisi de la democràcia, amb un repunt de la dreta, que és la responsable de la crisi”.

La regidora de la coalició i coordinadora local d´EUiA a Sabadell, Marisol Martínez, ha destacat que: “No són els treballadors ni les treballadores qui ha generat aquesta crisi econòmica i que, en canvi, tant el govern com els poders financers volen que l´acabin pagant”. Én aquest sentit ha dit: “Cal que els treballadors i les treballadores demanin responsabilitats als governants enlloc de resignar-se”. Martínez ha demanat: “L'unitat de l´autèntica esquerra política i social per a fer front a una dreta que vol instal.lar el retrocés en els drets de la nostra gent”.

Per la seva banda, la portaveu del grup municipal d´ICV-EUiA a Sabadell, Carme Garcia, ha anunciat que ICV-EUiA ha instat l´alcalde a elaborar, el més aviat possible, un Pla d´austeritat per aplicar les mesures d´estalvi que aprovarà l´executiu central. “Per això, és necessari un debat obert i ampli, amb els grups municipals i els agents socials i econòmics a fi d´aplicar-les als pressupostos actuals”, ha dit. García ha donat especial importància al fet que “cal blindar l´educació i la formació, els serveis adreçats a les persones, les polítiques socials adreçades als col.lectius més vulnerables i el foment de l´ocupació”.

La diputada d´ICV-EUiA, Mercè Civit, afirmà: “En aquests moments ens trobem en una crisi que va més enllà dels aspectes econòmics ja que és una crisi també política. La situació que estem vivint, amb l´expulsió del jutge Garzón, n´és un clar exemple. És una situació complexa perquè qui està marcant l´agenda política a Espanya no és, ni més ni menys, que el govern d´Obama, i això no ho podem tolerar”. Civit també ha destacat que “la crisi posa en perill algunes de els infraestructures més importants en aquests moments per a Catalunya.

Civit, així mateix ha fet referència a la necessitat d´enfortir l´esquerra tant a Catalunya com a l´Estat, per evitar que la dreta govern “Les enquestes parlen de què Rajoy està a les portes d´aconseguir el govern central i que Mas també apunta al govern de la Generalitat, així que cal enfortir l´esquerra, cal una opció política com ICV-EUiA, el compromís social de tots i cal, més que mai, apostar per la despesa social”.

Israel nega el pas a Cisjordània a Chomsky

Israel va impedir ahir diumenge l'accés al territori cisjordà del professor Noam Chomsky, que tenia previst pronunciar avui una conferència a l'Universitat Bir Zeit de Ramallah. El famós lingüista i filòsof, conegut per les seves postures anarquistes crítiques amb els EUA i Israel, tenia intenció de travessar avui el pas fronterer d'Allenby, entre Jordània i el territori palestí de Cisjordània, sota control de les autoritats portuàries israelianes, que no li van autoritzar el accés.

Segons van relatar palestins en pas fronterer al diari "Haaretz", Chomsky va ser interrogat i després negar-li l'entrada a Cisjordània va haver de tornar a Amman.

Activistes d'una ONG van afirmar que sobre el seu passaport els funcionaris israelians li van estampar un segell que deia "entrada denegada".

Afegir que quan Chomsky va preguntar en el pas quina era la raó per la que li havien negat l'entrada i els funcionaris en el control de passaports li van dir que la raó li serà enviada per carta als responsables diplomàtics dels EUA davant Israel.

El professor va arribar al pas de Allenby a la 13.30 hora local, i després de ser interrogat durant diverses hores, cap a les 16.30 va partir de tornada a la capital jordana, segons els testimonis.

Chomsky és professor emèrit de Lingüística al MIT (Institut Tecnològic de Massachusetts), i és considerat una de les figures més destacades en el camp de la lingüística del segle XX.

També és coneguda la seva faceta com a intel.lectual d'esquerres i en l'últim temps simpatitza amb els corrents més anarquistes o social-llibertàries.

Recentment s'ha conegut que el seu nom figura en una llista en la qual s'acusa el president nord-americà, Barack Obama, de violació dels drets humans i crims de guerra.

(**Text de la notícia original: no oblidis esborrar-ho!**)

Bolivia: Destituida ministra per corrupció

El Govern de Bolívia va destituir ahir diumenge a la ministra de Salut, Sonia Polo (foto), per estar presumptament involucrada en l'extensió irregular de les llicències d'explotació de jocs d'atzar a l'empresa privada Lotex, després que el Govern la frenés tres dies enrere, i serà rellevada per l'actual viceministra Nila Heredia, que ja havia exercit en el càrrec el 2006.

L'Estat investiga l'ara ex funcionària per informar al president Evo Morales que l'extensió va ser feta per grup d'assessors jurídics i que ella no va tenir a veure amb el cas. L'executiu de Loteria Nacional, Marc Antoni Cárdenas, havia acusat aquest dissabte a Polo per signar en tres oportunitats la resolució de llicència a l'empresa de jocs d'atzar i a esquenes del Govern.

"Hi havia totes les irregularitats però la ministra va dir que sabia el que feia, va declarar procedent la seva declaració i la va donar per ben feta, reiterant una tercera vegada més la signatura del contracte. Són tres resolucions que va emetre i va deixar sense efecte el que nosaltres havíem emès ", va emfatitzar Cárdenas.

Mentrestant Nila Heredia va ser jurament per el vicepresident, Álvaro García Linera, que va quedar a càrrec de la nació a causa del viatge de Morales a Europa.

García Linera, que va dir que va parlar amb el President sobre el canvi, va assenyalar que el Govern és "inflexible" quan es troben "indicis d'irregularitats" com en el cas de Polo, a qui va demanar que es defensi i expliqui les seves accions davant les autoritats .

En reiterades oportunitats el president Morales ha fet cridats als funcionaris de l'Estat perquè lluitin contra els actes il.lícits i la corrupció, ja que són problemes heretats de governs anteriors.

Pol havia estat jurament per Morales en l'inici del seu segon mandat, aquesta vegada sota un Estat plurinacional, i formava part d'un gabinet que es caracteritza per complir amb la paritat de gènere.


Gobierno boliviano destituye a ministra acusada de corrupción

El Gobierno de Bolivia destituyó este domingo a la ministra de Salud, Sonia Polo (foto), por estar presuntamente involucrada en la extensión irregular de las licencias de explotación de juegos de azar a la empresa privada Lotex, luego que el Gobierno la frenara tres días atrás, y será relevada por la actual viceministra Nila Heredia, que ya había ejercido en el cargo en 2006.
Para leer más ir a enlace:

Iran acorda amb Turquia rebre urani enriquit

L'acord va ser assolit pel president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, Luiz Lula da Silva i el premier turc, Recep Tayyip Erdogan. Així, l'Iran lliurarà uns 1.200 quilos d'urani enriquit al 3,5% a Turquia, on quedarien guardats sota vigilància iraniana i turca, a canvi de 120 quilos d'urani enriquit, en el context del programa nuclear amb finalitats pacífiques que desenvolupa el país del Golf Pèrsic.

Els presidents de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, i el primer ministre turc Recep Tayyip Erdogan, reunits a Teheran, capital iraniana, van coincidir a afirmar que el compromís adquirit per les autoritats iranianes ha tancat la porta a noves sancions internacionals en contra d'Iran.

Estats Units és el principal promotor, en el Consell de Seguretat de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), d'una sèrie de càstigs contra l'Iran pel seu programa nuclear amb finalitats pacífiques. En canvi ignora les armes secretes nuclears dels seus aliats sionistes a Israel, mantenint sa vella política hipòcrita i demagògica.

Després de la reunió de Ahmadinejad, Lula da Silva i Erdogan, els cancellers de les tres nacions van signar l'acord que ara s'enviarà, en el termini d'una setmana, a l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA).

A més, després que es concretés la rúbrica, Ahmadinejad va proposar a les grans potències mundials la represa de les negociacions sobre el seu programa nuclear amb fins pacífics "basades en l'honestedat, la justícia i el respecte mutu".

Israel i els seus sostenidors, R.U. i EUA, acusen el Govern iranià d'ocultar, sota el seu programa atòmic civil, un altre de naturalesa clandestina i aplicació bèl.lica amb l'objectiu d'adquirir un arsenal nuclear, el que Teheran ha rebutjat de manera reiterada.

El pols s'ha agreujat en els últims sis mesos, després que l'Iran decidís continuar amb l'exercici del seu dret a explorar fonts alternatives d'energia i comencés a enriquir urani al 20% pels seus propis mitjans.

Des de llavors, Estats Units, secundat per països com França, Regne Unit i Alemanya intenta consensuar una nova sèrie de sancions contra l'Iran.


Irán firma acuerdo con Turquía para recibir uranio altamente enriquecido

Irán, Brasil y Turquía firmaron este lunes un acuerdo para un proyecto de canje de uranio levemente enriquecido iraní por combustible altamente mejorado que debería tener lugar en territorio turco.

Con este acuerdo, Irán acepta enviar mil 200 kilogramos de su uranio a Turquía a cambio de 120 kilos de uranio enriquecido, en el contexto del programa nuclear con fines pacíficos que desarrolla el país del Golfo Pérsico.
Para leer más ir a enlace:

Streap-tease a la parròquia de Fluvià

El rector de la parròquia de Sant Miquel de Fluvià, Antoni Viñas, es va quedar en banyador de tres quarts, un cinturó, sandàlies i el santcrist del dia de l'ordenació sacerdotal, a punt de l'eucaristia i a propòsit de la celebració de la setena edició de la Festa de la Vellesa. L'acció de Viñas, que va convidar a cobrir l'esdeveniment, volia significar penediment i reconciliació però va sorprendre els presentss, alguns dels quals van marxar de l'església visiblement molestos. Viñas va abandonar l'acció reivindicativa instat per veïns del municipi (entre ells, l'alcalde Àngel Posas) en el moment que havia tret el cinturó i volia flagel·lar-se.

La resta de l'eucaristia es va continuar celebrant amb relativa normalitat. Cal destacar que els assistents, que anaven marxant, van expressar que volien participar d'una eucaristia, i no tant viure experiències personals del capellà.
Antoni Viñas, en començar la celebració litúrgica, que va tenir l'acompanyament de la coral Sol Ixent de Fornells de la Selva, va divulgar el significat de la missa de Dijous i Divendres Sant -segons ell- i que, instat per Jesucrist, volia expessar davant la comunitat, d'on és rector des de 1999, el perdó pels pecats.

I, per donar exemple, la finalitat era donar la mà a l'alcalde. Ajudat per dos escolanets, es va treure la casulla -com treient-se la dignitat sacerdotal- i, en un primer moment va quedar en banyador, cinturó, sandàlies i una camiseta del Jubileu de 2000. Després es tragué la samarreta. Cares de sorpresa i alguns somriures van ser les primeres respostes dels presents abans que algunes dones li van demanar, a cau d'orella, que es repensés la vindicació.

Quan els va fer cas, l'eucaristia, amb els records personals del capellà, va continuar. Viñas va dir que el propòsit de fer l'acció havia estat explicada, abans, a diferents persones, les quals van mostrar sorpresa. En l'homilia, de caràcter pretesament pedagògic, va fer servir reproduccions de quadres de Salvador Dalí.

La retallada no afectarà les empreses públiques

La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha aclarit que la retallada salarial del 5% anunciat per als empleats públics no afectarà els treballadors del sector empresarial estatal en estar subjectes a l'àmbit de la negociació col.lectiva, el que "hi ha de respectar". A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, De la Vega ha explicat que dins de les empreses de titularitat estatal la retallada només s'aplicarà als directius, mentre que per a la resta de treballadors caldrà cenyir-se a la negociació col.lectiva.

Hi havia certs dubtes sobre la possibilitat que la retallada afectés també a les empreses públiques, com Correus, Aena, Ràdio Televisió Espanyola, Renfe, etc.

De la Vega ha remarcat que es veuran afectats per la rebaixa salarial "tots els empleats públics: funcionaris, estatutaris i laborals, dependents de les diferents administracions públiques".

La vicepresidenta ha respost a una qüestió sobre aquest tema després dels dubtes dels sindicats, que també van demanar que es detalli com més aviat la rebaixa exacta per a cada tram salarial per acabar amb la incertesa d'un col.lectiu de més de 2,5 milions de persones .

En aquest sentit, la vicepresidenta va reconèixer que les mesures d'ajustament són "dures, difícils i especialment doloroses", i va assegurar que el Govern també "li fa mal i l'afecta" prendre, però és conscient que ha de fer-ho per "formar el model de societat que defensa i en el que creu".


El recorte del 5% no afectará a los empleados de empresas públicas

La vicepresidenta primera del Gobierno, María Teresa Fernández de la Vega, ha aclarado que el recorte salarial del 5% anunciado para los empleados públicos no afectará a los trabajadores del sector empresarial estatal al estar sujetos al ámbito de la negociación colectiva, lo que "hay que respetar".
Para leer más ir a enlace:

Preus pugen, salaris baixen

Els preus van créixer el 1,1% al mes d'abril, amb una pujada del 0,6% des de començament d'any i del 1,5% l'últim any. La pujada en els preus de la roba i el calçat expliquen més de la meitat de l'increment mensual en l'índex general (0,7 punts), seguida dels carburants i lubricants (0,22 punts). L'inflació subjacent traspassa per primera vegada la barrera i arriba a un valor negatiu en termes anuals (-0,1%). El fort diferencial amb l'índex general (1,6 punts) reflecteix el gran pes que tenen els productes energètics i els aliments no elaborats en l'evolució de l'índex de preus al consum espanyol.

Segons CCOO, l'evolució en termes anuals de l'índex general (1,5%), massa elevada per a les necessitats de l'economia espanyola, ve determinada en bona part per l'evolució dels preus energètics com reflecteixen els grups de transport (8,3 %), habitatge (3,4% punts) i ensenyament (2,6%). El grup de begudes alcohòliques i tabac també reflecteix una increment molt significatiu (12,1%) en aquest cas a causa de la pujada dels impostos especials que graven el consum d'aquests productes.

En la difícil situació que travessa l'economia espanyola és molt important aconseguir un gran control en el creixement dels preus, amb el doble objectiu de millorar la competitivitat dels béns i serveis espanyols i protegir la capacitat adquisitiva de les rendes dels ciutadans. Davant d'una situació excepcional, els empresaris han de fer un major esforç per internalitzar en la mesura del possible els increments de preus externs i guanyar quota de mercat sense penalitzar els consumidors espanyols.


La inflación crece en exceso en un contexto de crisis justo cuando se necesita control de precios

Los precios crecieron el 1,1% en el mes de abril, con una subida del 0,6% en lo que va de año y del 1,5% en el último año. La subida en los precios de las prendas de vestir y del calzado explican más de la mitad del incremento mensual en el índice general (0,7 puntos), seguida de los carburantes y lubricantes (0,22 puntos).

La inflación subyacente traspasa por primera vez la barrera y alcanza un valor negativo en términos anuales (-0,1%). El fuerte diferencial con el índice general (1,6 puntos) refleja el gran peso que tienen los productos energéticos y los alimentos no elaborados en la evolución del índice de precios al consumo español.
Para leer más ir a enlace:

CCOO es mobilitza al carrer i les empreses

El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, que avui ha mantingut una reunió amb els secretaris generals de federacions i organitzacions territorials, ha reiterat la ferma oposició de CCOO a les mesures contingudes en el dur pla d'ajust del Govern, perquè frenen la recuperació econòmica i trenquen la legitimitat del diàleg social. En un clima de generalitzat consens, han coincidit en la necessitat de convocar una àmplia i sostinguda mobilització al carrer i les empreses (concentracions a les comunitats autònomes, assemblees de treballadors i delegats a les empreses, manifestacions...), a més de donar suport plenament a la vaga dels empleats públics convocada per al proper 2 de juny.

En opinió de CCOO, el Govern porta el país a una situació de desastre i està traspassant tots els límits possibles, en una dinàmica que condueix a la confrontació. En aquest sentit, si es manté i aprofundir mesures equivocades i injustes com les propostes, les mobilitzacions anunciades es duran a terme en previsió de la convocatòria d'una vaga general que hauria de ser el resultat d'un treball unitari del moviment sindical, particularment de CCOO i UGT. Això no ha d'impedir que avancem cap a un ràpid desenllaç de les negociacions tripartides en què s'aborda la reforma laboral, i en conseqüència, "emplacem el Govern i la CEOE a reconduir aquesta situació i arribar a un acord de tots per tal de concretar les reformes estructurals que necessitem ", precisa CCOO.

CCOO ha tornat denunciar la inviabilitat d'un pla d'ajust que cedeix a la pressió dels mercats financers i clava un cop dur a empleats públics, pensionistes, persones dependents i aturats. "És un pla antieconòmic que redueix dràsticament la inversió pública, el que contribuirà a prolongar els indicadors de la recessió, i en conseqüència, a

desplaçar la creació d'ocupació com a objectiu central de l'activitat econòmica. És intolerable aquest gir radical de l'Executiu, abandonant els seus compromisos de política social

i fent seva la estratègia dels mercats de reduir la despesa social del qual depenen directament els col.lectius abans esmentats.

CCOO creu, a més, que el pla d'ajust del Govern vulnera codis fonamentals del diàleg social i de l'activitat parlamentària, en anul.lar acords i decisions de gran transcendència. D'una banda, salten pels aires 15 anys de consens parlamentari per garantir el sistema públic de pensions a través del Pacte de Toledo, i de l'altra, colpeja

l'autoritat del diàleg social els acords-alguns de recent signatura-passen a convertir-se en paper mullat.

Recorda CCOO que hi ha una altra manera d'abordar la sortida de la crisi. "Fa un any vam proposar un Pacte d'Estat per l'economia i l'ocupació, que entre altres propostes exigia la reforma del sistema financer, una fiscalitat progressiva que recuperi algunes figures tributàries (patrimoni, successions) i una decidida lluita contra el frau fiscal. A alhora, apostàvem per un necessari equilibri entre les polítiques d'ingressos i despeses per a garantir la capacitat d'intervenció de l'Estat.

Per això, COO es dirigeix al Govern perquè recondueixi el pla d'ajust i aprovi en el proper Consell de Ministres de dijous, 20 de maig, un paquet equilibrat de mesures més d'acord a les necessitats del país.

Finalment, la direcció confederal i els secretaris generals de territoris i sectors de CCOO han anunciat la seva voluntat d'obrir un debat en els òrgans de direcció de les seves respectives estructures per madurar les reflexions i iniciatives de mobilització. Les conclusions seran remeses a la UGT per finalment, concretar de forma unitària una agenda de mobilització i resposta a les mesures de l'Executiu.
Gramenet: La Bastida presa pel poble!


Aquest cap de setmana s'ha inaugurat el parc de La Bastida. La Plataforma que ha defensat el seu us públic com a zona verda -formada per entitats veïnals i ciutadanes, Gent de Gramenet, ICV i EUiA- ha estat present durant tot el matí, explicant a la ciutadania la història de 'Salvem La Bastida!', un moviment popular exemplar que va salvar aquest indret l'any 2008 de l'especulació immobiliària dels pretorians Prenafeta-Alavedra-Muñoz... L'alcaldesa, Núria Parlon, ha fet també la passejada a pas lleuger, degudament acompanyada per tècnics i membres del PSC.

Qui va matar Mohamed al CIE de BCN?

Mohamed Abagui de 22 anys, que residia a la ciutat de Sabadell, va morir en circumstàncies encara no determinades el dia 13 de maig, al Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona (CIEs). Aquesta mort és l'últim capítol d'una sèrie de denúncies per faltes als drets humans en els CIEs d'Espanya. Aquests centres són específics per a persones indocumentades amb la qual cosa els interns en aquestes presons no han comès cap delicte estipulat per llei. Els responsables han apuntat a un suicidi per depressió del noi davant la prevista expulsió al Marroc.

Els CIE's van ser construïts atenent a la Llei d'Estrangeria impulsada pel Govern espanyol (PSOE). Actualment hi ha altres partits com Convergència i Unió que van més lluny i estan elaborant llistes dels indocumentats perquè la policia procedeixi a la detenció en el propi domicili de la persona i el posterior trasllat a aquests centres d'internament.

Actualment tant CiU com PSOE manipulen diverses federacions d'immigrants de diferents nacionalitats a través de subvencions i favors polítics, cosa que ha provocat un silenci social al voltant d'aquests centres ja aquesta Llei

No obstant això organitzacions independents, com SOS Racisme, l'Observatori del Sistema Penal i Drets Humans i la Federació d'Immigrants del Vallès (FAIV), a la qual pertanyia Abagui a través de l'associació Anasiha, han emprès accions per exigir al Director del Centre d'Internament d'Estrangers, Miguel Ángel Prieto, una profunda investigació de les causes de la mort.

També convocaran a una concentració el proper divendres 21 de maig a les 19 hores davant de l'Ajuntament de Sabadell per manifestar-se per aquests fets.

A més planegen en els propers dies una marxa a peu des de Sabadell fins al Centre d'Internament de Zona Franca de Barcelona exigint l'aclariment de la mort de Mohamed Abagui i el tancament dels CIE's.

Antecedents similars


El dijous 18 de juny de 2009 va ser capturat el jove equatorià de 20 anys Jonathan Sizalima qui va ser detingut en les mateixes circumstàncies que Mohamed Abagui. Hores més tard, Sizalima va aparèixer penjat a la seva cel.la en un supòsit suïcidi tot i que ja s'havia procedit a la seva excarceració.

Als pares del mort ni tan sols els van deixar veure de prop el cadàver del seu fill, sinó que només el van poder veure després d'un vidre i tapat amb una manta amb la qual només se li identificava el cap.

Diverses visites als centres sense resultats aparents

El mes de març va visitar aquest centre el diputat eco-socialista Joan Herrera, que a la sortida no va fer declaracions als mitjans de premsa que es trobaven en el lloc, el que va ocasionar malestar entre els acompanyants i mitjans de premsa i sorpresa entre els seus propis partidaris.

A més d'Herrera, van visitar aquest centre una delegació de l'anomenat MOVECAT, que paradoxalment és un moviment equatorià íntimament vinculat amb el partit dretà CiU i que ha estat conformat de cara a les pròximes eleccions catalanes. Aquesta visita va ser avalada amb la presència del govern equatorià a través del Cònsol General de l'Equador a Barcelona, Freddy Arellano Ruiz.

Referent a CiU

CiU ha manejat campanyes polítiques basada en la xenofòbia, amb el lema: "A Catalunya no hi cabem tots" i la campanya, amb una forta repercussió en els mitjans, per la negativa a empadronar i denunciar als "indocumentats" a l'ajuntament de Vic.

Actualment han enviat llistes amb les dades perquè la policia procedeixi a detenir els immigrants indocumentats en les seves pròpies cases.

També CiU és abanderada, juntament amb el Partit Popular (PP), en la seva lluita contra el bloc Bolivarià a l'Amèrica Llatina, arribant a convocar o avalar dues manifestacions als consolats de Cuba i Veneçuela a Barcelona.
Carlos Sorgue.


Muere una persona en un centro de internamiento de extranjeros en España

Mohamed Abagui de 22 años, que residía en la ciudad de Sabadell, en Cataluña, falleció en circunstancias aún no determinadas el día 13 de mayo, en el Centro de Internamiento de Extranjeros (CIE) de Barcelona.

Este fallecimiento es el último capítulo de una serie de denuncias de faltas a los Derechos Humanos en los CIE’s de España. Estos centros son específicos para personas indocumentadas con lo cual los internos en estas cárceles no han cometido ningún delito estipulado por Ley.
Para leer más ir a enlace: