divendres, 16 de juliol de 2010

Segona sessió del judici contra Udalbiltza

Les compareixences dels nou encausats que no van declarar ahir centraran la segona sessió del judici contra Udalbiltza. Ahir, des de la banqueta dels acusats, els processats es van veure obligats a explicar al tribunal especial espanyol que Udalbiltza va ser creada per representants municipals elegits democràticament i que la seva funció era respondre a les necessitats del seu país. La segona sessió del judici contra Udalbiltza ha arrencat passades les 10.00 amb la declaració de Xabier Iragorri, exalcalde de Oiartzun.

Està previst que al llarg del matí compareguin davant el tribunal la resta de processats, vuit en total. Després, la vista oral se suspendrà fins a la setmana que ve.

"Orgullosos"

Nerviosos, una mica preocupats i amb el ple convenciment que aquest judici no havia d'haver-se celebrat, els imputats en el cas contra Udalbiltza es van presentar ahir al matí a l'Audiència Nacional espanyola "amb ganes" de començar. Ganes de posar-se davant del jutge i explicar la seva tasca en l'assemblea nacional d'electes del qual es mostren "orgullosos".

L'espera ha estat llarga. I és que ja han passat 7 anys des aquell 29 de abril del 2003, dia en què es va dur a terme l'operació policial contra Udalbiltza i molts dels que avui es troben imputats van ser arrestats i enviats a presó.

Passades les 9.00 del matí desenes de ciutadans bascos es reunien a prop de l'Audiència Nacional. Els esperava per davant un judici on més de basar en proves per demostrar el que ve defensant l'acusació -que Udalbiltza és part d'ETA- es recorria a consideracions que l'organització armada ha fet durant anys en diverses publicacions.

La encausada Maribios Ugarteburu, en nom dels processats, va assenyalar davant els mitjans que aquest judici no hauria d'haver començat mai perquè Udalbiltza i els electes que van treballar per impulsar-la "no han comès cap delicte". Ugarteburu va proclamar així la innocència dels encausats i va reivindicar l'absolució per a tots ells.

Va passar, aquest cop a Madrid, una escena que des que es va conèixer la data del judici s'ha repetit en multitud d'ocasions a Euskal Herria. Familiars, amics i diverses personalitats de l'àmbit polític com cultural, que van viatjar fins a la capital espanyola, van mostrar tot el seu suport i solidaritat als encausats i el seu rebuig a aquest procés judicial.

Representants de l'esquerra abertzale, Aralar, EB, EA i PNB es trobaven en el lloc, on també hi havia els alcaldes d'Arrasate, Legorreta, Urnieta, Pasaia, Bergara, Urretxu i Berriz, així com regidors d'altres localitats basques. A les portes de l'Audiència Nacional, la representant de l'esquerra abertzale Miren Legorburu va indicar que aquest judici demostra la "falta de democràcia" de l'Estat espanyol. Així mateix, va animar a la ciutadania basca a anar a la manifestació que tindrà lloc avui als carrers de Bilbo per denunciar aquest procés judicial. El parlamentari d'Aralar Oxel Erostarbe, d'altra banda, va remarcar el fet que els encausats fossin electes i alcaldes elegits per la ciutadania i la secretària de comunicació d'EA, Ikerne Badiola, mostrava el seu desig que els imputats siguin absolts.

Entre aplaudiments, irrintzis i crits d'ànim dels processats van accedir a la sala de l'audiència. Concretament, són 22 els ciutadans bascos que estan imputats per la seva participació en la institució nacional Udalbiltza, encara que un d'ells, l'ex regidor d'Hazparne Xarlo Etxezaharreta, no es va va presentar al judici tal com ho havia anunciat públicament. El jutge Javier Gómez Bermúdez va ordenar la seva detenció i empresonament, a més que es tramiti una eurorden perquè sigui lliurat per les autoritats franceses. Tampoc Larraitz Sanzberro es va asseure al costat dels altres processats, ja que ocupa el seu lloc de lletrada en aquesta causa.

El judici va arrencar gairebé a les 11.00 del matí amb l'arribada de Xabier Alegria i Mirian Campos, que es troben a la presó després de ser condemnats en el macrosumari 18/98. Es van viure moments emotius quan Alegria i Camps saludaven als seus familiars i als altres encausats.

El Ministeri Públic va reiterar la seva petició de presó per a cada un d'entre 10 i 15 anys. La Fiscalia els acusa de "integració" a ETA a tots ells i "malversació de cabals públics" a Loren Arkotxa, Xabier Iragorri, Joseba Garmendia i Xabier Alegria. La segona part de l'acusació, impulsada per Dignitat i Justícia, augmenta la seva petició fins als 22 i 14 anys.

La defensa va demanar l'absolució per Camps, entenent que compleix condemna pel mateix delicte del qual se l'acusa en aquest procés. També la Fiscalia es va sumar a aquesta petició, de manera que el jutge la va declarar absolta. No va passar el mateix amb Alegria, ja que Gómez Bermúdez va considerar que també ha de ser jutjat per "malversació de fons" dins del cas Udalbiltza.

En finalitzar amb els assumptes previs, els encausats van declarar, un per un, durant el matí i a la tarda. La majoria es va negar a respondre les preguntes del fiscal, Juan Moral, i de l'advocat del grup ultradretà Dignitat i Justícia. Tanmateix, tant l'acusació pública com la popular plantejar les seves preguntes, que, tal com va denunciar Xabier Alegria, més que plantejar preguntes desenvolupaven les seves tesis. Les dues parts de l'acusació van exposar les seves idees sobre la fundació de Udalbiltza, que atribueixen a ETA, a través d'Ekin, i així, consideren a tots els processats "integrants" de la banda armada.

Al matí va ser el torn dels ex regidors Karmele Urbistondo de Urnieta, Oskar Goñi de Berà, Txema Jurat de Atarrabia i Lander Etxebarria de Bilbo, que únicament respondre a les preguntes de la defensa, i l'ex treballadora de Udalbiltza Leire Idoiaga que sí va accedir a ser interpel pel fiscal i l'acusació popular del grup feixista. Idoiaga va declarar no conèixer els projectes que desenvolupava Udabiltza i va explicar que en finalitzar i al seu contracte de treball havia de començar a treballar en el Consistori de Laudio, pocs dies després de la seva detenció.

Urbistondo, Goñi i Etxebarria van afirmar que van ser membres de Udalbiltza durant els anys 1999 i 2003, en condició de regidors i en representació dels seus municipis. Urbistondo va explicar que ella treballava com a ajudant d'administració i que no s'encarregava dels assumptes financers. Per la seva banda, Oskar Goñi va relatar com funcionava la tramitació de l'Euskal Herriko Naziotasun Aitormena. Segons el veí de Berà, el EHNA és "un document declaratiu" que té com a base la llibertat d'expressió i el dret a nacionalitat. A més, en ser una mica voluntari, Goñi va negar totalment que a través d'aquest document intentessin formar un cens. "Si s'apunta únicament el que vol, seria molt difícil fer un cens de tota la ciutadania", deia. Etxebarria, per la seva banda, va explicar com s'organitzava la institució i com es prenien les decisions en ella. Va dir, a més, que en la fundació de Udalbiltza es va sembrar la il.lusió a Euskal Herria i que era la societat qui demanava que posessin en marxa diferents projectes.

Pel que fa a Txema Jurado, l'ex regidor de Atarrabia va explicar que la seva relació amb Udalbiltza ha estat la mateixa que d'altres 800 regidors que acudien periòdicament a assemblees generals. Va admetre, a més, que durant l'any 2003 va fer tot el que estava a les seves mans per aconseguir que l'esquerra abertzale pogués ser a les eleccions: "Ho vaig fer com a independentista i esquerrà, i no per mandat de Udalbiltza".

El que van deixar clar tots va ser que mai havien rebut ordres ni d'Ekin ni d'ETA.
El mateix van afirmar en les declaracions que van tenir lloc a la tarda. Com és el cas de l'ex edil de Barakaldo, Eider Casanova, que va relatar que va formar part de la comissió de cultura de Udalbiltza. Igual que Miren Josu Aranburu, que va assegurar que no rebien directrius ni d'ETA ni d'Ekin. Casanova, en referència a la suposada relació de la institució amb Batasuna, va explicar que defensar l'autodeterminació "no entén de sigles" i que és un drets de tots.

Després van arribar les declaracions de Arkotxa, Miren Josu Aranburu, Alegria, Joseba Garmendia i Imanol Esnaola. El que va ser alcalde d'Ondarroa durant dotze anys va recordar que Udalbiltza va néixer per respondre "a les necessitats d'Euskal Herria" i que només podien formar part de la institució càrrecs electes, no partits i altres institucions. Arkotxa va començar a explicar que "Euskal Herria és un poble dividit en dos estats"; explicació que de seguida va tallar el jutge Gómez Bermúdez amb un "sí, això ja ho sabem tots, és evident".

Com ja és habitual en els judicis que se celebren a l'Audiència Nacional, en el d'ahir els traductors també van donar la nota per la seva incapacitat en la traducció simultània. Xabier Alegria va tractar d'explicar que no respondria a les preguntes perquè considerava que no eren preguntes "sinó el desenvolupament d'una tesi". Ho va fer en euskara, i els dos traductors que es trobaven a la sala no van ser capaços de traduir-lo.

Alegria va recordar que durant l'operació contra Udalbiltza ell es trobava a la presó pel cas "Egunkaria". Va relatar les tortures sofertes en mans de la Guàrdia Civil i va denunciar que la seva declaració va ser extreta d'aquesta manera. Va dir que va haver de memoritzar la declaració i en la pregunta de "Quina era la seva comesa en Udalbiltza?", Havia de respondre "El mateix que en Egin". "Evidentment no era cert, però vaig declarar-ho així".

Després Alegria, el urretxuarra Joseba Garmendia va explicar les ajudes a Zuberoa. "Els de Zuberoa ens van dir que no necessitaven folklore, sinó ajuda real". Va explicar que la gent va aportar diners per a aquest projecte i no ETA. En darrer lloc va declarar Imanol Esnaola, que únicament va formar part de la plantilla de Udalbiltza durant 4 dies.

Avui seguirà el judici en el tribunal especial, i la defensa preveu acabar amb les declaracions dels altres nou encausats.

Amb el seu "cor i ment" al costat dels seus companys


Després de manifestar la seva alegria per l'absolució de Miriam Campos, Xarlo Etxezaharreta declarar a GARA que el seu "cor i la seva ment" es troben a Madrid, al costat dels seus companys, als quals va enviar un "gran abraçada" a l'espera que "siguin absolts per continuar, amb ells, la tasca empresa per Udabiltza".

L'ex regidor hazpandarra va explicar que ja fa més de dos anys, quan creien que el començament del judici era imminent, tant ell com altres ciutadans de Ipar Euskal Herria que es troben en semblants circumstàncies, van decidir amb els òrgans de Udalbiltza i de l'esquerra abertzale "fer cas omís a les reclamacions de la justícia espanyola", decisió que van fer pública en el seu dia. Des d'aleshores, Etxezaharreta no ha anat al control quinzenal a la comissaria d'Irun que, com a mesura cautelar, li havia imposat l'Audiència Nacional. Tampoc ha rebut cap requeriment posterior per no haver-ho fet.

Ara, en haver demanat el jutge Gómez Bermúdez l'euroordre contra ell, Etxezaharreta va dir que seguirà expectant però sense canviar els seus hàbits de vida: "La patata calenta està entre les mans de la justícia francesa. Ja veurem com reacciona, perquè la raó d'Estat pot imposar-se en qualsevol moment".

El que més sent és que la pèrdua de la fiança pugui fer mal a la gent que solidàriament va aportar una part dels 60.000 euros: "Ningú ha reclamat, però ja s'ha iniciat una campanya per a demanar fons i reemborsar, sobretot, a molta gent que ho necessita". La solidaritat cap a l'ex-regidor i cap a la resta dels processats es va manifestar novament en la concentració d'ahir a Hazparne, on 120 persones van denunciar, com ho faran avui, aquest judici.

"Zapatero i treballadors: El cost no és el mateix"

Cayo Lara: Rodríguez Zapatero va dir ahir en el debat de l'Estat de la Nació: "Prendré les decisions que Espanya necessita encara que siguin difícils. Vaig a seguir aquest camí costi el que costi i em costi el que em costi". A propòsit de la frase, "costi el que costi". Algú va dir: "Tot destí té la seva casualitat", i si la destinació dels treballadors espanyols, tal com ahir va confirmar Rodríguez Zapatero en el debat de l'Estat de la Nació, és patir, llavors ja coneixem l'origen primer d'aquest destí de patiment que patiran d'ara endavant les classes populars del nostre país.

"Costi el que costi" és la frase que va utilitzar el President de la Comissió de la UE, José Manuel Durao Barroso, a la matinada del passat 2010.05.08, en ocasió d'una cimera extraordinària a Brussel.les, per analitzar la greu situació per la qual passen alguns països europeus a causa del que aleshores es va valorar com un atac organitzat a nivell mundial contra l'euro.

A partir d'aquest moment es van posar en marxa una sèrie de mesures econòmiques que, lluny d'enfrontar la rapinya dels paràsits especuladors, ha estat dirigida contra les bases sociològiques del propi Executiu, que assisteixen desconcertades i preocupades a aquest gir. És a dir, de cop i volta el Govern socialista s'erigeix en un mer transmissor de les polítiques neoliberals de la UE. Al final s'ha assumit una ortodòxia injusta, un dogma pel qual en aquesta època de turbulències governar suposa imposar sacrificis a gent que no ha creat aquesta crisi i que és la que està més desprotegida davant aquesta situació.

Rodríguez Zapatero ha triat al pitjor padrí possible. O no va ser Durao Barroso l'amfitrió de la foto de les Açores, aquella reunió amb Aznar, Blair i Bush, en la qual es va dissenyar la gran mentida que va emparar la guerra d'Iraq? O no ha estat Durao Barroso el que ha demanat als sindicats que no agitin als treballadors europeus? O no ha estat Durao Barroso qui va amenaçar, en una reunió extraordinària amb dirigents sindicals, que si no es posen en vigor immediatament mesures dràstiques per aturar la crisi en els països més afectats del sud d'Europa, podrien produir cops militars?

Hi ha un refrany català que diu: digues-me amb qui vas i et diré qui ets. Sembla un refrany molt adequat per a la relació entre Durao Barroso i Rodríguez Zapatero. A més, no està bé l'anar sempre demanant cigars i fumant a costa dels altres. Vist que es veu, una cosa queda clara, el cost no és el mateix-costi el que costi-per als treballadors que per Rodríguez Zapatero.

Albiol: "La conselleria afavoreix la privada"

Marina Albiol, diputada d'EUPV, considera “indignant” que el CEU haja obert el termini de preinscripció per als estudis de Medicina en Castelló abans de tindre l'autorització pertinent: “Sembla que el CEU compta amb tota la confiança de la Conselleria, per a donar el vist i plau definitiu a la carrera en aquesta universitat privada. Aquest tractament contrasta amb el rebut per la Universitat Jaume I, qui ha hagut de retardar els estudis un any per la mancança de resposta del Consell”.

La portaveu d'esquerres a les comarques del nord exigeix a l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP), dependent de la conselleria d'Educació, que no atorgue l'autorització a la CEU per incloure l'any que ve Medicina en els seus plans d'estudis, “no hi ha cap raó per a permetre a l'empresa privada impartir aquests estudis i no a la UJI, excepte si pensem que està tot molt planejat entre la conselleria i el CEU”.

Albiol critica el tracte preferent a l'educació privada en detriment de la universitat pública. “Hem aplegat a uns límits intolerables. El CEU ja ni respecta els terminis i el Consell no diu res al respecte. És increïble que des de la Cardenal Herrrera s'haja obert el període de preinscripció sense tindre l'autorització pertinent. Això demostra que la connivència entre el Consell i la CEU és absoluta, i que tots dos han estat d'acord des del principi en deixar fora a la UJI”.

La diputada considera que l'únic objectiu de Font de Mora en l'assumpte dels estudis de medicina, “és que solament els que tenen una economia boiant puguen cursar aquesta carrera universitària. 10.500 euros de matrícula a l'any són inassolibles per a una família treballadora. El PP està creant una universitat per a rics a Castelló i això no ho consentirem. EUPV sempre defensarà l'educació pública i d'igualtat d'oportunitats per a tots i totes”.

El Parlament aprova l'augment d'IRPF als rics

El ple ha aprovat la llei del llibre segon del codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i a la família, i la que augmenta el tram autonòmic de l´IRPF per a les rendes més elevades. En tots dos casos, les iniciatives han quedat aprovades amb els vots favorables dels tres grups que donen suport al govern i el rebuig de CiU i el PPC. El grup mixt també ha votat en contra de la primera llei però s´ha abstingut en la de l´IRPF.

El codi de família

El projecte de llei del llibre segon del codi civil aborda una profunda modernització i adaptació de la legislació actual als canvis que s´han produït a la societat i a les característiques de les famílies actuals. Es regula, entre molts altres aspectes, la personalitat civil, la majoria d´edat i l´emancipació dels menors, les institucions de protecció de la persona, els drets de les persones en l´àmbit de la salut, el document de voluntats anticipades, el matrimoni, la parella estable, la separació de béns i el règim de comunitat de béns, les relacions convivencials d´ajuda mútua, la separació i el divorci, les relacions dels fills de pares separats amb els avis, la filiació, la fecundació assistida, l´adopció i l´acolliment, i les adopcions internacionals de menors.

La llei estableix l´obligació del pares de fer saber al fill adoptat que ho és i de fer-ho abans que compleixi els dotze anys, regula el dret dels adoptats de ser informats del seu origen, i els faculta, a partir de la majoria d´edat, a "exercir les accions que condueixin a esbrinar la identitat dels seus progenitors biològics, la qual cosa no afecta la filiació adoptiva".

Augment de l´IPRF al tram autonòmic

El ple també ha aprovat la llei que augmenta el tram autonòmic de l´IRPF i que incrementarà l´impost, a partir de l´any vinent, de les rendes més elevades amb la intenció de contribuir a la justícia tributària i a la reducció del dèficit públic. Ara l´impost es grava en quatre trams, segons les bases de liquidació, i amb la modificació se´n creen dos de nous i es limita l´abast del quart tram, que arribarà fins als 120.000,20 euros. A partir d´aquesta quantitat, un cinquè tram gravarà un 23,5 per cent les rendes fins als 175.000,20 euros anuals i, a les superiors, el percentatge creixerà fins al 25,5 per cent. El govern preveu que la modificació afecti un 0,5 per cent dels contribuents i aporti uns ingressos addicionals de prop de 75 milions d´euros.

A petició del govern, el projecte de llei s´ha tramitat en lectura única, un procediment de màxima urgència que permet que la iniciativa s´aprovi en un únic ple i sense que els grups puguin presentar-hi esmenes. El ple ha d´acceptar fer aquest tipus de procediment abans de debatre la iniciativa, i així ho ha fet, amb els vots a favor del tripartit i l´oposició de CiU, PPC i el grup mixt.

La llei ha estat finalment aprovada per 67 vots a favor (PSC-CpC, ERC i ICV-EUiA), 60 en contra (CiU i PPC) i 3 abstencions (grup mixt). Han participat al debat Antoni Fernández Teixidó (CiU), Rocío Martínez-Sampere (PSC-CpC), Patrícia Gomà (ERC), Enric Millo (PPC), Laia Ortiz (ICV-EUiA) i José Domingo (grup mixt).

D´altra banda, la resta del govern també ha respost les preguntes dels grups. La consellera de salut, Marina Geli, ha respost sobre el balanç de l´actuació del seu departament al Vallès Oriental (PSC-CpC) i sobre l´execució d´equipaments sanitaris (PPC) el conseller de medi ambient, Francesc Baltasar, sobre la construcció d´habitatges de protecció pública i la manera d´accedir-hi (CiU) el de cultura i mitjans de comunicació, Joan Manuel Tresserras, sobre la campanya de subscripcions a diaris adreçada als joves (ERC) la titular d´acció social i ciutadania, Carme Capdevila, sobre l´aplicació de la llei de dependència (CiU), i el de política territorial i obres públiques, Joaquim Nadal, sobre el soterrament de les vies de la Renfe a Sant Feliu de Llobregat (ICV-EUiA).

Miralles defensa a Cornellà la vaga general

El coordinador general d´EUiA i diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Miralles, ha declarat avui a Cornellà que “la gent treballadora i les famílies d´aquesta ciutat i de tot el Baix Llobregat pateixen els greus efectes de la crisi econòmica” i que el que proposa la seva formació és “modificar la situació que ha portat aquesta crisi: l´especulació, l´enriquiment fàcil del sector financer a costa del model productiu”, que EUiA aposta per canviar, com també les relacions laborals, per a garantir els drets dels treballadors i uns sous més dignes.

En aquesta línia, Miralles ha carregat contra la reforma laboral aprovada per decret i ha apostat per la vaga general, convocada pels sindicats pel pròxim 29 de setembre. Ho ha dit en el contacte informatiu que ha ofert a la Biblioteca García-Nieto de Cornellà, abans d´intervenir en un acte públic de l´assemblea local juntament amb el seu coordinador, Sergio Gómez, sota el títol ´Respostes d´esquerres per a fer front a la crisi´. El dirigent d´EUiA ha afegit que cal defensar el model social i el sector públic i donar crèdit a les famílies i les pimes.

Preguntat pels periodistes de la localitat i la comarca si al seu parer la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l´Estatut aprofundirà la crisi, Miralles ha respòs afirmativament: “aprofundirà la crisi econòmica i també institucional, doncs afecta el finançament, les competències en matèries socials –educació, salut, immigració...- a més de vulnerar la voluntat de Catalunya” pel que fa a l´autogovern.

El coordinador general d´EUiA ha qualificat d´“´irresponsable” al TC per aquesta sentència, “de la mà del PP, ha fet saltar pels aires una proposta pactada i també ha trencat el pacte de la Constitució del 79 respecte la convivència autonòmica”. Per això, Miralles ha confiat que després de la manifestació unitària de dissabte passat, ara s´aconsegueixi “el ple de la unitat”, en referència al ple extraordinari que se celebrarà demà al Parlament i a l´intent de resolució conjunta que estan negociant les forces polítiques que donen suport a l´Estatut. Per a Miralles la posició unitària passa per “rebutjar la sentència del TC, defensar la totalitat de l´Estatut, no modificar lleis aprovades i el respecte a la voluntat popular de la nació catalana, a més de demanar a Espanya (al Congrés) la modificació de la llei orgànica del TC”.

Goldman Sachs pagarà 500 milions $ per frau civil

El banc d'inversions dels Estats Units Goldman Sachs va acordar a pagar una multa de 550 milions de dòlars pels càrrecs de frau civil presentats per la Comissió de Valors i Canvi (SEC, per la seva sigla en anglès) que va acusar el gegant bancari d'enganyar seus inversors. El mes passat d'abril la SEC va acusar el gegant de Wall Street d'ocultar la informació sobre l'estat de les seves finances, així venia inversions hipotecàries sabent de la propera caiguda en el preu d'aquests valors.

La SEC va afirmar que aquestes accions especulatives van costar als inversors fins a 1.000 milió de dòlars.

Ara Goldman haurà de pagar a la SEC una multa de 300 milions de dòlars, els altres 250 milions de dòlars serviran de recompenses a les persones que van perdre diners en les seves inversions.

Goldman Sachs Inc, fundat el 1869 a Nova York, és un dels grups d'inversió més grans del món, es dedica a inversió bancària, comerç, administració d'actius i serveis de seguretat.

El setembre de 2008 Goldman Sachs es va veure davant la possibilitat d'afrontar la fallida per falta de liquiditat. El Sistema de Reserva Federal dels EUA va donar suport a un dels gegants nacionals i li va donar l'autorització d'esdevenir un banc comercial.

Actualment, les forces d'ordre dels EUA inspeccionen l'activitat dels grans bancs de Wall Street, sospitosos de fraus i ocultació premeditada d'informació, segons escriu el diari financer Wall Street Journal. Així, J. P. Morgan Chase & Co, Citigroup Inc, Deutsche Bank AG, UBS AG, Morgan Stanley i Goldman Sachs Group Inc podran incórrer a responsabilitat penal. Cada un dels gegants esmentats rebre càrrecs civils de la SEC.

Espanya no, que està en candela!

J.M. Álvarez: Madrid va acollir el dilluns a set mercenaris feixistes cubans alliberats gràcies a la mediació d'Espanya i de l'Església Catòlica. Tots pertanyen al denominat "Grup dels 75", empresonats el 2003 i condemnats a penes de fins a 28 anys de presó per conspirar i tractar d'enderrocar el sistema social cubà. Tots van lluitar pels drets i llibertats de la gran burgesia que nega aquests mateixos drets a la seva classe obrera i assassina innocents civils en països llunyans, on saqueja també recursos aliens. (Ara volen anar a EUA doncs pensen tenir més ajudes de la CIA i els cucs per qui treballen).

Els primers mercenaris alliberats per les autoritats cubanes que van sortir amb destinació Madrid van ser entrevistats per Ràdio Nacional d'Espanya (RNE) i la resposta va ser gairebé unànime: "Agraïm a Espanya el gest de acollir-però la majoria dels nostres familiars estan als Estats Units, a més coneixem la situació i dificultats que es viuen a Espanya. Figuri's, com anàvem a trobar feina?".

Per estar presos, també estaven ben informats de la crisi d'aquest capitalisme que volen per a Cuba i de com colpeja, especialment al Govern de la família dels Borbons. Per això la seva destinació el tenien fixat per endavant: Estats Units, no en va aquest va ser el país que els va alimentar durant anys. Ara es dirigiran cap allà, i encara que la situació econòmica a Washington tampoc és molt pròspera, reclamaran els seus drets pels serveis prestats. Veurem si se'ls donen. Roma no sol pagar traïdors.

Kaczynski: Idiota, feixista i assassí

El pilot de l'avió en què viatjava el president polonès Lech Kaczynski es va sentir "amenaçat de mort" pel president i el govern, ansiosos de participar en l'acte de Katyn i fer-se propaganda, si no aterrava, moments abans de la catàstrofe aèria de Smolensk en què van morir 96 persones: "Si no aterro, em maten", van ser les paraules del pilot, poc abans de disposar-se a prendre terra, malgrat haver estat advertit des de la torre de control de l'aeroport rus de Smolensk de les condicions adverses per a l'aterratge. Segons la televisió polonesa, en canvi, els missatges contenen l'esmentada frase, en la qual el pilot manifestà sentir-se acovardit per les pressions del president.

El ministeri polonès de Justícia ha confirmat que s'ha aconseguit desxifrar part dels missatges de la caixa negra, encara que sense revelar el contingut.

Dubtes sobre els motius de l'aterratge

Les especulacions sobre què va poder passar perquè, finalment, els pilots optesin per prendre terra, tot i les males condicions climatològiques, han estat molt diverses des de l'accident.

D'una banda el partit del germà va culpar els pilots de no acatar les ordres dels indicadors de l'avió, que indicaven el perill d'efectuar l'aterratge. D'altra banda es va pensar què aquesta decisió devia ser perquè hi havia persones alienes a la cabina del pilot pertanyents al govern, com ja varem publicar a Sírius. Una d'elles era el cap de protocol del ministeri d'Exteriors polonès, Mariusz Kazan, a qui es va culpar d'haver exercit pressions.

Més tard aquestes acusacions van recaure sobre el propi president, qui havia enviat a Kazan, encara que finalment, contra totes les proves i en mig de les eleccions a Polònia es van silenciar tots els fets.

Ara, amb aquestes noves transcripiciones, no certificades pel ministeri polonès, les proves tornen a obrir-se a la llum pública.

La catàstrofe aèria

L'avió en què viatjava el president Kaczynski, la seva dona i alts representants de les principals institucions poloneses -88-, i 8 tripulants, es va estavellar el 10 d'abril, a punt d'aterrar a la localitat russa de Katyn.

La delegació polonesa es dirigia allà per participar en les commemoracions de la matança d'oficials polonesos pronazis, per part de les tropes soviètiques, en la Segona Guerra Mundial.

Cap dels ocupants de l'aparell va sobreviure i, poc després de la catàstrofe, es van començar a difondre especulacions sobre què va poder portar al pilot a aterrar, tot i les advertències en contra per part de la torre de control russa.

Anteriorment, l'agost de 2008, el ara mort president polonès havia obligat a aterrar a un altre pilot a Geòrgia, malgrat les males condicions climàtiques.

Hawking i els seus aliens

La revista National Geography donarà dibuixos animats en cmputadora la forma de subsistència dels extraterrestres, segons les conjectures de Stephen Hawking, famós físic de la Gran Bretanya. Després d'advertir al món de no entrar mai en contacte amb éssers extraterrestres, Hawking mostrarà per primera vegada les formes concretes d'aquests éssers. Segons el savi, hi ha 5 diferents d'éssers extraterrestres en altres cossos celestes:

Cossos celestes similars a la Terra, éssers hervívoros amb boques com aspiradores i carnívors semblants a llangardaixos, cossos d'extrema fredor i animals de pèl llarg que viuen en una temperatura de -150º.

Aquests habiten en planetes com Mart i la Lluna, i són animals hervívoros de dues cames. Poden extreure menjars en els intersticis de la roca amb grans boques en forma de aspiradores. En els planetes semblants a la Terra hi ha animals carnívors que semblen llangardaixos i viuen enfrontant-per aconseguir la millor presa.

Saturn i Júpiter són planetes en estat gasós, i estan plens d'hidrogen i heli. Hawkins sosté que en els cossos en estat gasós és possible que hi hagi grans plàncton i meduses. Suren en els gasos com petites naus inflades, vivint de l'energia de les descàrregues elèctriques.

En els planetes en estat gasós com el "Satèl.lit Europa II" de Júpiter és possible que existeixin éssers com sèpies, que viuen a la profunditat de l'aigua tèbia, i el seu cos pot emetre llums fredes.

Hawking creu que fins i tot en els cossos celestes on la temperatura mitjana arriba al nitrogen líquid (per sota de 150 graus sota zero) poden existir vides. Els animals resistents a la temperatura freda tenen no només múltiples cames, sinó també pèls gruixuts per a resistir el vent i la fredor.

L'Univers

"Les nacions nòmades" extraterrestres fan viatges interestel.lars". Hawking creu que en l'Univers hi ha vides flotants que fan viatges interestel com "nacions nòmades" extraterrestres. Com grans recollidores, assimilen energies radioactives de les esteles, que els permeten passejar per l'espai.

L'església xilena vol l'amnistia dels assassins

Una gran polèmica s'ha desfermat a Xile per la proposta que presentarà el proper divendres l'Església Catòlica -cómplice dels assassinats i defensora del dictador Pinochet- per amnistiar condemnats per crims de lesa humanitat durant l'última dictadura, en el marc de la celebració del Bicentenari de la Independència: "No acceptarem que s'utilitzi la festa del Bicentenari de la nostra Independència com a excusa per indultar als violadors dels drets humans", va repudiar l'expresident xilè Eduardo Frei (foto).

La Conferència Episcopal xilena va iniciar aquest dimarts una jornada de reunions per a concretar la proposta que lliurarà a l'Executiu, el proper divendres: "L'Església té una tradició que consisteix en que en les grans ocasions s'ha de concedir un gest de clemència per a les persones que més pateixen. En matèria carcerària, per exemple, a persones que ja hagin complert part de la condemna", va assenyalar un portaveu de l'episcopat, que va demanar l'anonimat per vergonya a les mentides, doncs res no va fer, ans aplaudir els assassinats dels feixistes, l'ésglésia que ara vol passar per humanitària i que llavors va col.laborar en el genocidi.

La proposta estudiarà els criteris a aplicar en el possible indult, com l'avançada edat o una malaltia. Les lleis xilenes estableixen que un cop arribi la sol.licitud de l'Església, el Govern haurà estudiar i enviar un projecte al Congrés, per al seu posterior rebuig o aprovació.

El sector de centre esquerra va mostrar preocupació davant la possibilitat que s'inclogui a militars malalts o d'avançada edat, que van cometre assassinats i tortures durant el règim d'Augusto Pinochet (1973-1990).

"Tinc la millor disposició per estudiar la proposta que faci l'Església per a presos comuns amb malalties terminals o d'avançada edat. Però no estic disposat a concedir indult a violadors de drets humans", va assenyalar el diputat del Partit per la Democràcia (PPD), jorge Tarud.

"Demà aquests crims podrien tornar a passar i els autors sabran que després els indults", va afegir Tarud.

Per la seva banda, l'expresident i actual senador de la Democràcia Cristiana, Eduardo Frei, va manifestar que "hi ha moltes persones (víctimes de la dictadura) que van haver d'esperar 20 o 30 anys per aconseguir justícia, mentre hi ha altres que encara no la aconsegueixen. Seria una burla que els que van destrossar les seves vides quedin en llibertat ", va insistir.

Frei Ruiz, que es va enfrontar en les últimes eleccions l'actual cap d'Estat, l'empresari conservador, Sebastián Piñera, és fill del també expresident Eduardo Frei Montalva, mort el 1982, quan encapçalava l'oposició a la dictadura.

El desembre de 2009, la Justícia xilena va confirmar que la mort de Frei Montalva es va produir arran d'un enverinament.

Mentrestant, la dreta, que va créixer l'aler de la dictadura, demana que els criteris d'humanitat no depenguin del tipus de delicte que va cometre el possible beneficiat.

Espionatge industrial i econòmic

Alemanya és un país d'alta tecnologia. Els competidors a l'estranger volen arribar a l'avantguarda tecnològica, de vegades amb mitjans deslleials: especialment Rússia i la Xina semblen impulsar l'espionatge econòmic, afirma la premsa alemanya. L'espionatge econòmic té moltes cares i és clar que aquestes han de passar el més inadvertides que es pugui. Es pot tractar, per exemple, d'un treballador molt motivat a qui li agrada quedar-se a l'oficina després d'acabar el seu horari de treball. O d'un amable soci de negocis, que en la visita a una empresa porta una càmera discretament col.locada al cinturó.

O un "troià", que es cola inadvertit a través d'un arxiu adjunt de correu electrònic en el sistema informàtic. Tot això pot tenir conseqüències molt greus per a empreses que competeixen a nivell mundial. La defensa dels atacs a l'economia alemanya també ocupa l'organisme alemany d'intel ligència, que en el seu últim informe anual va posar èmfasi en l'espionatge econòmic fomentat estatalment per Rússia i la Xina. El ministre alemany de l'Interior, Thomas de Maizière (foto), va destacar en aquest context el perill de ser espiat per pirates informàtics.

L'alta tecnologia com a objectiu d'espionatge


L'objectiu dels espies apunta en primer lloc a la tecnologia i al saber fer, que representen el major capital de l'economia alemanya. Això té serioses conseqüències: segons Berthold Stoppelkamp, de l'Associació per a la Seguretat Econòmica, les pèrdues anuals causades per l'espionatge industrial giren al voltant dels 20.000 milions d'euros.

Altres estimacions parteixen fins i tot de 50 mil milions d'euros, ja que molts casos no s'arriben a detectar, segons explica Burkhard Even, cap de contra-espionatge, en el servei alemany d'intel ligència. No obstant això, aclareix Even, "hi ha també moltes empreses que prefereixen no comunicar si han estat víctimes d'espionatge, ja que temen un deteriorament de la seva imatge pública".

En grans empreses alemanyes, com Volkswagen, estan prohibits els telèfons mòbils amb càmera de fotos integrada, per defensar una mica dels espías.Bildunterschrift: En grans empreses alemanyes, com Volkswagen, estan prohibits els telèfons mòbils amb càmera de fotos integrada, per defensar- una mica dels espies.

El "mètode aspiradora"

El consultor de seguretat Munic Christian Schaaf estudia des de fa molt temps els perills de l'espionatge econòmic. Segons Schaaf, els xinesos actuen moltes vegades seguint el "mètode aspiradora": "Intenten generar gran quantitat d'informació, per després avaluar en quina àrea els podria ser útil. En canvi, altres serveis d'intel ligència apunten molt clarament a certs rams de la indústria oa determinades empreses, d'interès per a aquests països".

És per això que Michael Hang, de l'Oficina federal de seguretat en la tecnologia d'informació, exigeix que les empreses prenguin major consciència del perill al qual es veuen exposades. "Es necessita una gestió de la seguretat informàtica, una cultura de seguretat informàtica", explica Hangar. Però sobretot, cal definir on es troben les informacions que tenen la major necessitat de protecció. Allà caldria treballar, per exemple, amb codificacions. Encara que seria millor encara que aquestes informacions estiguessin completament desconnectades d'Internet.

A les fires industrials dels espies s'ajunten material valuós.

Segons el consultor de seguretat Christian Schaaf, una vegada que les empreses s'interioritzen en el tema, arriben a prendre mesures dràstiques: és així que una sèrie d'empreses es retiraria, per exemple, del mercat xinès causa de l'alt risc d'espionatge. I l'expert afegeix que "a la Xina l'espionatge econòmic és una comesa estatal dels serveis d'intel.ligència". Si bé no hi ha cap lloc on es pugui gaudir de seguretat absoluta, en països com la Xina o Rússia és molt més gran el risc de ser espiat.

Hanin Zoabi perseguida pels sionistes

Diputats israelians han revocat els privilegis parlamentaris a la diputada àrab Hanin Zoabi, per participar en la "Flotilla de la Llibertat" que va intentar trencar el bloqueig de Gaza. La parlamentària Hanin Zoabi, de 41 anys, representant del partit àrab Balad, va ser privada del seu passaport diplomàtic, el seu dret a sortir del país o de comptar amb el suport financer estatal. La decisió va ser aprovada amb 34 vots a favor enfront 16 en contra; els altres 70 diputats sionistes no van participar en la votació. I hi ha qui glossa la democràcia israeliana, evidentment perquè es ven barato o no sap el que és una democràcia.

Per la seva banda, Zoabi, única diputada d'origen àrab en el parlament d'Israel, va qualificar de "racista" la llei aprovada i va acusar els seus col.legues d'infringir els drets i les llibertats de tota la minoria àrab d'Israel.

"No és sorprenent que l'Estat que nega a un milió dels seus ciutadans àrabs els drets fonamentals, revoqui drets d'un parlamentari que presenta honestament els interessos del seu electorat", va dir Zoabi i va ressaltar que "el projecte de la llei racista que limita la nostra activitat parlamentària i social és un precedent alarmant per a la comunitat àrab, un senyal hostil".

Al seu torn, els diputats israelians van acusar Zoabi de simpatitzar als enemics israelians, entre ells l'Iran, ja aspirar a l'extermini de l'Estat d'Israel.

"En qualsevol país civilitzat el parlamentari que travessi la línia vermella i es solidaritzi amb l'enemic, mai trobarà a la butxaca el passaport diplomàtic del país, al qual aspira liquidar", va dir la parlamentària sionista del Partit "Israel, la nostra casa", Anastasia Mijaeli.

De iure, els àrabs israelians, que formen la cinquena part de la població total del país, tenen drets iguals als de la majoria hebrea, inclòs el dret al vot, però, sovint denuncien discriminació doncs la propaganda feixista res té a veure amb la vida cotidiana real de l'estat racista. Molts d'ells lluiten per pujar el seu estatut en la comunitat israeliana i defensen els drets dels seus compatriotes palestins que resideixen en els territoris ocupats.

Zoabi va cridar a si mateixa de "palestina" en reiterades declaracions públiques. El mes passat de maig va participar en la "Flotilla de la Llibertat" dirigida a la Franja de Gaza que va integrar 6 vaixells amb càrrega humanitària ia una delegació de defensors dels drets. El 31 de maig el comboi va ser interceptat pels comandaments israelians en una operació que va causar entre 9 i 19 morts i desenes de ferits; centenars de participants van ser arrestats i posteriorment deportats.

Holanda viola l'espai aeri de Veneçuela

El govern de Veneçuela ha exigit al d'Holanda cessar amb els seus actes de provocació després de violar, amb un avió militar, i per tres vegades consecutives, l'espai aeri del país caribeny, segons comunicat de la cancelleria veneçolana: "El govern bolivarià de Veneçuela exigeix al govern del Regne dels Països Baixos que prengui les disposicions necessàries perquè cessin aquests actes de provocació, com a condició indeclinable perquè les relacions bilaterals no es vegin afectades", diu la nota diplomàtica.

D'acord amb el comunicat, les tres incursions il legals de l'aeronau militar van tenir lloc els dies 4 i 7 de juliol d'enguany. Les mateixes van ser detectades pels sistemes de vigilància i defensa aèria de Veneçuela, tot i que l'avió va aplicar tècniques per amagar la seva posició i identificació.

El govern veneçolà rebutja aquestes "provocacions, que són absolutament contràries a l'esperit de bon veïnatge que ha de regnar entre dues nacions frontereres, i deterioren la confiança entre els nostres dos països", va afegir la nota.

Antecedents:

El mandatari veneçolà, Hugo Chávez, va acusar a finals de l'any passat al govern holandès de col.laborar amb EUA en supòsits plans per atacar militarment a Veneçuela des de les veïnes illes de Aruba i Curaçao. En aquesta oportunitat el govern holandès va negar aquestes acusacions.

EUA i Rússia implicats al cop del Kirguizistan

Sírius ja va denunciar les evidències en la participació i responsabilitat de Rússia i EUA en el cop d'estat al Kirguizistan, després que l'expresident Bakiev anunciés el tancament de la base d'EUA de Manas. Ara les implicacions són palmàries: EUA planeja cooperar amb Rússia en "l'estabilització" de la situació a Kirguizistan, segons declarà el director per a Afers de Rússia i Euràsia en el Consell de Seguretat Nacional del president Obama, Michael McFaul: "Els governs dels EUA i Rússia volen treballar conjuntament amb el Govern de Kirguizistan per ajudar a recuperar l'estabilitat".

Kirguizistan va ser el juny passat escenari de sagnants xocs ètnics entre uzbeks i kirguisos. Els enfrontaments, segons dades extraoficials, van causar uns 2.000 morts i uns 200 segons les oficials, sense que s'hagi volgut aclarir a quin bando pertanyen les víctimes.

McFaul comentar que la seva visita a Kirguizistan tenia com a objectiu buscar "vies addicionals" per a l'ajuda a aquest país asiàtic i elaborar juntament amb el Govern kirguís mesures per prevenir xocs ètnics en el futur.

"A Kazakhstan es reuniran properament ministres d'Afers Exteriors de l'Organització del Tractat de Seguretat Col-lectiva (OTSC) per tractar, entre altres assumptes, la situació en Kirguizistan i estudiar la possibilitat d'introduir forces policials de l'OSCE per tal de contribuir a la estabilització", va prosseguir el funcionari.

Finalment, McFaul va donar una alta valoració als esforços del govern colpista kirguís per normalitzar la situació i va assenyalar que les autoritats del país encara havien de complir una "important tasca" per a establir una "democràcia veritable".

"Una democràcia veritable a Kirguizistan l'ajudarà a ser un soci més estable dels Estats Units", va apuntar el director per a Assumptes de Rússia i Euràsia en el Consell de Seguretat Nacional del president Obama. L'actual presidenta Rosa Otunbaeva va ser l'ambaixadora a EUA i Canadà abans del cop d'estat.

Woerth hauria venut un hipòdrom estatal

El ministre de Treball francès, Eric Woerth, s'enfronta a una nova polèmica. Si ja s'havia vist implicat en la polèmica al voltant de l'hereva de l'Oreal, ara haurà de fer front a les sospites de la premsa francesa que l'acusa d'haver venut a un conegut un hipòdrom propietat de l'Estat a baix preu. El ministre ha negat aquest mateix dimecres la validesa d'aquestes acusacions, assegurant que no hi va haver cap tipus de manipulació i que "l'operació portada a terme es va fer en virtut de la política de venda d'immobles en zones de l'estat".

Segons recull Le Canard, Woerth, just abans d'abandonar el Departament de Pressupost el març d'aquest any, va vendre "una parcel del bosc de Compiègne (al nord de París), amb la seva pista de carreres i de golf a un amic per 2, 5 milions d'euros, un preu molt per sota de mercat".

És més, segons precisa el setmanari satíric la venda es va realitzar sense necessitat de pujar o de fer una oferta.

Però d'acord amb la versió d'Eric Woerth, el circuit va ser venut segons l'estimació realitzada pels serveis de l'Estat. "És que no és una zona edificable, és només un camí per a una pista de carreres, és molt normal fer això", ha argumentat Woerth.
Acusacions contra Woert

El ministre tornava a ser protagonista dimarts passat quan, després de múltiples especulacions, va dimitir com a tresorer del partit del president, la UMP, després de la polèmica desencadenada po rlas possibles donacions il legals de la dona més rica de França i hereva de l'imperi L'Oreal, Liliane Bettencourt.

Aquesta dimissió arriba després que Sarkozy anunciés en una entrevista el passat dilluns a la televisió que havia aconsellat a Woerth que deixés el càrrec de tresorer per centrar-se exclusivament en el seu treball.

Durant aquesta intervenció televisada, Sarkozy es va pronunciar sobre el cas L'Oreal, una polèmica que, segons reiteren molts analistes, podria arribar a costar-li el seu govern.

Va denunciar el que ha denominat "calúmnies" i "mentides" en relació amb la seva vinculació amb presumptes irregularitats fiscals de la multimilionària Liliane Bettencourt.

Els Objectius del Mil·lenni en entredit

Les ONGD denuncien la visita a Espanya del dictador i genocida rwandès Paul Kagame i la seva designació per part de l’ONU per copresidir, juntament amb Zapatero -que ja ha anunciat que no es reunirá amb ell-, la cimera sobre els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni. Les organitzacions demanaren a Zapatero que declinés la invitació per presidir-la. La Federació Catalana d’ONGD-FCONGD- lamentà la decisió de José Luís Rodríguez Zapatero de convidar a Espanya el dictador Paul Kagame, president de Rwanda, per preparar la cimera sobre els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) mentre la justícia espanyola persegueix, des de fa dos anys, 40 alts dirigents del règim ruandès per crims de genocidi contra la humanitat i de guerra.

Es calcula que a Rwanda grups armats finançats per Kagame han assassinat ja prop de dos milions de persones i uns cinc milions a República Democràtica del Congo pel saqueig dels seus ingents recursos minerals en benefici de grans multinacionals. Kagame, designat per les Nacions Unides a copresidir la cimera, juntament amb el president espanyol, gaudeix d’immunitat per la seva condició de cap d’estat en exercici. La Federació ha rebut amb preocupació la decisió de les Nacions Unides d’escollir Kagame, responsable últim dels crims, com a representant dels “Països en desenvolupament” a una cimera d’aquestes característiques.

La Federació vol recordar a l’executiu espanyol que entre els assassinats perpetrats pels homes de confiança de Kagame es troben nou persones espanyoles, entre cooperants i sacerdots, mortes per ser testimonis “incòmodes” dels crims contra població civil indefensa. També es lamenta que encara no hagi hagut cap gest de solidaritat amb els familiars per la matança.

La FCONGD s’adhereix al manifest de les ONGD espanyoles, que s’adjunta, i insta al Govern espanyol a treballar perquè el govern rwandès cessi en la seva constant i sistemàtica violació als drets humans, per demanar la pau a la regió dels Grans Llacs, i perquè Zapatero declini la invitació a presidir la cimera sobre els ODM.

CCOO convoca entitats per la vaga general

Com ja sabeu, el passat 17 de juny va publicar-se al BOE el Real Decreto-ley 10/2010, de 16 de junio, de medidas urgentes para la reforma del mercado de trabajo, aprovat prèviament pel Consell de Ministres, trencant així les negociacions dutes a terme en el marc del Diàleg Social i fent cas omís a les propostes dels sindicats per afavorir l’ocupació de qualitat. En conseqüència, UGT i CCOO ha mostrat el profund rebuig cap a aquesta reforma del mercat de treball que en cap cas suposa una mesura útil per a sortir de la crisi i reduir l’atur sinó que empitjora notablement les condicions laborals i l’accés a una ocupació per les persones aturades.

Un cop més, ens trobem que el govern trasllada a les classes populars els costos d’una crisi provocada per la irresponsabilitat i l’avarícia dels mercats financers, atacant intensament els drets de les persones treballadores i retallant els drets socials de la ciutadania.

És per això que CCOO i UGT hem decidit convocar vaga general per al proper dia 29 de setembre: El conjunt de mesures anticrisi, sumades a la reforma laboral, suposen una retallada sense precedents dels drets socials que no només ens distancia cada cop més dels models de benestar europeu, sinó que empitjorarà greument les condicions de vida dels sectors més febles de la nostra societat i la tasca de les entitats que, com vosaltres, treballen per a la seva integració i la cohesió social.

UGT i CCOO lamentem que, finalment, el govern de l’Estat hagi cedit a les pressions de les organitzacions empresarials i dels lobbys econòmics internacionals i hagi plantejat unilateralment mesures que no poden sinó incrementar la fractura social i la pobresa a casa nostra, a més de facilitar i abaratir els acomiadaments, dinamitar la negociació col·lectiva, autoritzar les agències privades de col·locació i privatitzar els serveis públics d’ocupació.

Els sindicats reclamem una sortida social i progressista de la crisi econòmica i per tant exigim: La retirada de la reforma laboral. Una reforma fiscal que redistribueixi la riquesa a partir d’un sistema fiscal progressiu, just i eficient. La millora del sistema educatiu i la formació professional. El reforç dels serveis públics d’ocupació i de les polítiques d’ocupació. La millora del nostre sistema públic de protecció social. El manteniment de l’actual sistema de pensions. El canvi de model productiu.

Per fer front a aquesta agressió és necessari acumular quanta més força millor i que cadascú, des del seu àmbit, aporti la seva visió i el seu esforç combatiu a la causa comuna. En la darrera manifestació el 30 de juny ja van ser moltes les entitats, que van donar-nos el seu suport en la lluita contra la reforma laboral i les retallades socials. Però la batalla no ha fet sinó començar. Per tal de donar continuïtat a la resposta social a aquesta agressió i poder coordinar les diferents accions a dur a terme conjuntament, s’ha constituït una primera comissió formada per algunes de les organitzacions socials més representatives de Catalunya: la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya, la Unió de Consumidors de Catalunya, l’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya, el Moviment Laic i Progressista, SOS Racisme i Finançament Ètic i Solidari. Ens plauria molt que amb organitzacions com la vostra, aquest grup impulsor creixi i representi de la manera més àmplia a la societat catalana i el conjunt de les seves organitzacions socials.

Per tots aquests motius, us adrecem aquesta carta amb la voluntat d’establir els mecanismes de col·laboració més eficaços entre el moviment sindical i les organitzacions socials del país, de les quals en formeu part destacada, per plantar cara a aquesta agressió injustificada, en l’horitzó de la vaga general del dia 29 de setembre de 2010 que sota el lema “AIXÍ, NO”, vol expressar una profunda disconformitat amb la reforma laboral i les retallades socials que s’acosten, i amb les formes amb que pretenen imposar-les.

Per tal de poder concretar, si ho considereu oportú, les actuacions que s’hi escaiguin, estem organitzant una trobada amb totes les entitats interessades per al proper divendres 23 de juliol a les 11.00h a la seu de CCOO (c/Via Laietana, 16, 5a planta) i ens agradaria poder comptar amb la presència de la vostra entitat.

Restem a la vostra disposició a les següents adreces i telèfons sindicals.
Albert Ferrer [email protected] 93 481 28 91

Míriam Aranda [email protected] 93 329 82 73

Avant: Els aprenents de bruixot


Ha sortit l'Avant digital: "Més d'un milió de catalans (50.000 segons el pepero El Mundo) es van manifestar a Barcelona el passat dissabte dia 10 per afirmar-se en la plena consciència que Catalunya és una nació, exigir el poder de decidir sobre el seu present i el seu futur i contra la impresentable sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Tan senzill com això: Poder de decisió.

Per tal que no vinguin franquistes, ex franquistes i postfranquistes a governar la nostra pròpia casa, saltant-se a la torera (terme escollit a propòsit en temps de discussió sobre curses de braus, sí; curses de braus, no, a Catalunya) els acords pactats entre partits, aprovats per les Corts espanyoles i pel Parlament, i ratificats pel poble català".

Ni tan sols una seriosa meditació sobre l'abast d’un atropellament polític com aquest permet abastar en la seva totalitat la miserable deriva del PP cap als més negres abismes del franquisme. I tot per la tornada al poder... de la dreta? (és dreta aquest batibull de centristes que es tapen la cara, dretans que miren cap a un altre costat, opusdeistes de missa i comunió diàries i cor de pedrenyal, feixistes, ja sense careta, pocavergonyes depredadors d’allò públic i pensadors de polítiques per al poder a llarg termini aglutinats al voltant d'un aprenent de guerrer de bigotet hitlerià?).

Doncs així és. Tot per la tornada al poder. Peti qui peti i costi el que costi. Per això no els importa el perillós joc en què s'han enfonsat fins al capdamunt. Per això no calibren el que pot arribar a significar si els seus tripijocs aconsegueixen humiliar els catalans. Per això en aquesta nació de nacions que és España --ho vulgui o no ho vulgui la colla que regeix el PP a cara descoberta o des de les ombres-- només ells són els separatistes, o millor, els separadors. Però el joc és molt perillós, perquè entre el PP i el seu tentacle justicier (el TC) estan fent créixer a Catalunya allò que amb prou feines existia més que com a expressió minoritària: l'independentisme. Que vagin amb compte. Estan fent d'aprenents de bruixot.

Aquests bergants ultres ignoren o fan com que ignoren que el català té molt seny (sentit comú), però a vegades també se sent envaït per la rauxa (rampell sobtat). El seny potser l’arrossegui fins al punt de portar la sentència del Constitucional al Tribunal d'Estrasburg, possibilitat que s'apunta com a dret en un dels articles inclosos en aquest AVANT. O a negociar per altres vies amb el poder central la devolució del que el TC ens ha anat ratonejant a Catalunya. Aquest seria el mal menor i el millor per a tots.

Però si en algun moment el poble català es veu emprès per un atac de rauxa, les conseqüències seran imprevisibles i potser els separadors acabin aconseguint el que ningú --i ells menys que ningú-- vol: que els pobles d'España es trenquin. Molt de compte, doncs, senyors del PP. Molt de compte.