dimecres, 20 d’abril de 2011

REACCIONA!


Més de 250 persones van participar a la presentació de REACCIONA, organitzada per l’Ateneu Roig, amb la col•laboració de la Biblioteca Jaume Fuster i l’Editorial Aguilar.

Rosa María Artal, escriptora, periodista i coordinadora del llibre, Lourdes Lucía, editora, jurista, i presidenta d'ATTAC Madrid, Àngels Martínez Castells, economista i presidenta de DEMPEUS per la Salut Pública i Ferran Pedret, de l'Ateneu Roig, com a presentador, van introduir la publicació ahir dimarts, de REACCIONA!, obra de les tres conferenciants i vuit altres destacats membres de la societat civil espanyola, a la Biblioteca Jaume Fuster de la Plaça de Lesseps. El llibre, d'editorial Aguilar, és prologat per Stéphane Hessel, l'autor francès de "Indigneu-vos!".

REACCIONA intenta aclarir i canalitzar l’oposició d'un sector creixent de la societat espanyola amb la crisi econòmica, política i social que estem vivint i el seu tractament per les autoritats d'unes democràcies d'aparador on el pensament únic i els interessos de les oligarquies dominen sobre els dels pobles i nacions, fins a la crisi del sistema.

REACCIONA ens exposa deu respostes amb una idea comú: La necessitat de prendre postura i actuar, de conscienciar-nos i despertar perquè encara hi ha esperança, i hi han solucions. Una ciutadania informada i responsable pot impedir els atropellaments i els abusos de poder. Tots amb un mateix rumb, ambun objectiu clar: Defensar la dignitat, la democràcia i el bé comú.

Ferran Pedret va explicar que l’Ateneu Roig vol contribuir a recuperar el lligam del món de la cultura i els moviments socials amb el moviment obrer i les seves lluites i a la generació d’una renovada cultura de classe, més necessària que mai. Pedret va destacar que l’Ateneu va decidir presentar aquest llibre perquè consideren que cal una societat radicalment democràtica, participativa i crítica, i va terminar fent una crida a la ciutadania a participar i reapropiar-se de la seva vida.

Rosa María Artal va fer una panoràmica general del llibre, resaltant frases destacades de l’aportació de José Luis Sampedro però també la importància que científics com Carlos Martínez i Javier López Facal analitzin el paper de la ciència des de l’enfocament que caracteritza tota l’obra de REACCIONA.

Després de parlar de tots els autors i autores, Artal es va centrar en la seva aportació, lamentant el camí cap a la comercialització que han emprès els mitjans de comunicació més importants. Va terminar preguntant-se si no podien ser responsables de l’apatia amb les que les personas pateixen l’ofensiva neoliberal de la crisi.

Lourdes Lucía va traçar un ampli recorregut sobre els tres últims decennis de la nostra història, des de l'inici de l'onada privatizadora fins als nostres dies, ressaltant l'atomització de la insuficient resposta ciutadana i la necessitat d'unir-nos en defensa d'un altre món possible, com succeeix, per exemple, a Amèrica Llatina on els indígenes, fins ara invisibles, s'estan empoderant del seu destí.

Àngels Martínez Castells va ressaltar que aquest llibre s'inscriu en la gran narrativa que denuncia les desigualtats i l'increment de l'explotació des d'una perspectiva suficientment elevada. El trenat d'arguments des de la seva arrel fins al nivell que aconsegueixen alguns autors permet entendre la lògica de les privatitzacions, els salaris decreixents, la precarietat, la conversió de drets en mercaderies, la barata de valors per preus, com única dinàmica a la qual cal oposar la defensa de la democràcia reivindicada en la seva plenitud.

L’economista i presidenta de Dempeus per la Salut Pública va denunciar també la falsa culpabilització per fallir les absurdes normes d'un dèficit que s'incrementa amb el finançament d'ocupacions i guerres mentre es retalla en ensenyament, sanitat i salut. Va repetir la seva ja coneguda crida a les dones -en clau de confiança- “perquè juntament amb els pobles fins ara invisibles als quals havia fet referència Lourdes Lucía, i els joves, trenin la necessària autonomia i solidaritat per un món millor, i per a la nostra pròpia -i necessària- dignitat.”

Destaquem per últim, un dels comentaris que va fer Castells "retallen els serveis bàsics però tenen diners per guerres, inaugurar catedrals i portar al Papa de viatge", que va arrencar una tancada ovació del públic.

A la fi de l'acte l'incombustible i compromès Paco Ibáñez va cantar tres cançons en un ambient de gran complicitat amb un públic que omplia la sala disposat a reaccionar, en una jornada que va destacar per ser un èxit de ciutadania.

El PSOE impugnarà les llistes de Bildu

El secretari d'Organització del PSOE, Marcelino Iglesias, afirma que demà el Govern ordenarà que es impugnen les llistes de Bildu. La coalició electoral Bildu ha emès un comunicat de premsa en què assenyala que ha presentat llistes electorals en 258 municipis d'Euskal Herria per als comicis municipals i forals de maig. Bildu afegeix en la nota que els nombres totals de candidatures presentades tant en municipis com en totes les circumscripcions de Juntes Generals i Parlament Foral de Nafarroa són 32 a Araba, 104 a Biscaia, 72 a Guipúscoa i 51 a Nafarroa.

Consideren, a més, que l'oferta electoral de la coalició s'ha presentat així "a tot el país de manera equilibrada i arribant a més del 90% de la població".

Això, afirmen, "confirma la il.lusió generada per un projecte que ha començat el seu camí amb l'objectiu de portar el canvi polític a les institucions basques".

La nota afegeix que les presentacions dels candidats ja ha començat i que se succeiran en els pròxims dies.

També a Trebiñu i Argantzun


Entre aquestes planxes estarien també les que, segons informa l'agència Europa Press, la coalició Bildu ha presentat en Trebiñu i Argantzun.

Justament, aquesta tarda s'han presentat les candidatures d'Àlaba. Els professors Kike Fernández de Pinedo i Idoia Zapirain, tots dos independents abertzales, són els que encapçalen les llistes electorals de Bildu a l'Ajuntament de Gasteiz ia les Juntes Generals d'Àlaba per la circumscripció de la capital alabesa.

Advertència del PSOE


Així mateix, aquesta tarda, el secretari general del PSOE, Marcelino Iglesias, ha avançat que demà mateix el Govern espanyol donarà "instruccions" als òrgans corresponents-Advocacia de l'Estat i Fiscalia-perquè es impugnen les candidatures de Bildu.

Segons ha informat Europa Press, el Consell de Ministres de demà, a proposta del ministre espanyol de Justícia, Francisco Caamaño, té previst autoritzar l'Advocacia de l'Estat perquè actuï contra les llistes de Bildu com a resultat, segons la mateixa font, d'informes policials.

Demà serà quan es publiquin oficialment les llistes electorals de Bildu en el Butlletí Oficial de l'Estat espanyol (BOE).

ATTAC Espanya proposa -com Cayo Lara- nacionalitzar Telefònica

Comunicat d'ATTAC Espanya: Davant l'anunci fet per la companyia Telefònica d'acomiadar al 20% de la plantilla a Espanya després d'haver guanyat 10.167.000 d'euros el 2010, ATTAC Espanya proposa el Govern i el Parlament espanyols nacionalitzar Telefònica:

1. Que procedeixin immediatament a prendre les mesures necessàries dirigides a nacionalitzar a aquesta companyia fins fa poc propietat de tota la ciutadania de l'Estat Espanyol, per salvaguardar els interessos públics i el bé general evitant que els diners i l'esforç acumulat durant molts anys per milions dels nostres conciutadans i conciutadanes se segueixin dedicant a lucrar a una minoria de propietaris i directius escandalosament ben pagats, mentre que es deterioren contínuament els serveis que ofereix aquesta empresa ia sobre es plantegen destruir 6.000 llocs de treball.

2. Que es creï una comissió independent d'investigació per posar de relleu amb total transparència les condicions en què es va dur a terme el procés de privatització de les empreses espanyoles de propietat estatal que han anat a parar a mans privades.

3. Que aquesta comissió estudiï i proposi als poders públics les fórmules possibles per a tornar a la propietat nacional a les grans empreses de valor estratègic que van ser privatitzades per tal que l'Estat torni a ser amo dels ressorts essencials dels quals depèn que la nostra economia i la nostra societat recobrin l'activitat i l'ocupació.

Al mateix temps, ATTAC Espanya denuncia la irresponsabilitat del president Rodríguez Zapatero i del seu govern que per tractar de fer front a la crisi es va reunir fa unes setmanes amb els propietaris d'empreses i bancs que, com Telefónica, són en realitat les causants de la crisi i de les pèrdues d'ocupació que s'han produït en la nostra economia.

Miralles denuncia la retallada de les plantilles als sectors de Sanitat i Ensenyament

El coordinador general d’EUiA i diputat, Jordi Miralles, ha titllat avui d’escandalosa la baixada de l’IRPF a les rendes més altes anunciada pel conseller d’Economia de la Generalitat. Miralles ha carregat contra el Govern de CiU que “en ben poc temps s’ha tret la careta que es va posar en campanya fent creure que el seu ‘canvi’ beneficiaria a la majoria de catalans i catalanes, però en poc més de 100 dies ha deixat clar que només vol afavorir a una minoria, als més rics, mentre a la majoria li retalla serveis públics i destrueix ocupació”.

El dirigent d’EUiA ha declarat que “fins ara el Govern de CiU ha volgut fer creure que l’ajustament econòmic no afectaria a les plantilles públiques -mestres, facultatius, infermeres i treballadors de l’Adminstració en general-, però les retallades ja es comencen a concretar i estem veient com comporten destrucció d’ocupació”. Miralles s’ha referit a que, de moment, Ensenyament ha reconegut que hi haurà 900 mestres menys, quan “els sindicats parlen de 3.500 comptant les substitucions, jubilacions i sisena hora”, i pel que fa a Sanitat també en preveu l’eliminació de milers de llocs de treball, perquè no hi haurà substitucions i s’acomiadarà a personal interí. A més, Miralles ha senyalat que ha hagut acomiadaments ‘per causes econòmiques’ a altres empreses dependents de la Generalitat, cas de l’Agència de l’Habitatge i INCASÒL.

En conclusió, per al coordinador general d’EUiA i diputat “El govern d’Artur Mas enlloc d’impulsar la creació d’ocupació s’ha convertit en una maquinària de destrucció de llocs de treball públics”.

Per què les dones parlen tant?

Svetlana Kolchik: Hi ha un vell acudit rus sobre dues dones que van passar deu anys a la presó compartint la mateixa cel.la. Van sortir el mateix dia i en comptes d'anar volant a casa, van decidir parlar un altre parell d'hores... M'he acordat d'aquest acudit en trobar el llibre El cervell femení, escrit per la doctora Louann Brizendine, psicoterapeuta de San Francisco. Tracta d'un dels meus temes favorits: la diferència enigmàtica entre la naturalesa masculina i femenina, les nostres maneres de pensar, sentir i actuar.

L'autora afirma que a causa de certes diferències hormonals inherents les dones no poden parar de parlar de vegades, de manera que avorreixen, desconcerten i/o irriten als homes.

Assenyala que la gran quantitat de testosterona que arriba als fetus de sexe masculins quan creixen en l'úter redueix el nombre de neurones en els centres del cervell per a la comunicació, el que posteriorment converteix els nois en llops taciturns.

Al seu torn, les noies que per naturalesa tenen més àmplies àrees verbals, experimenten un influx d'estrògens durant la pubertat i amb això estan més propenses a xerrar, xerrar ràpid i molt, amb un major nombre de gestos i un vocabulari més ric que els homes.

L'autora revela que les dones parlen una mitjana de 20.000 paraules al dia, gairebé tres vegades més que els homes.

Algunes de les dades exposades en aquest llibre, sobretot el nombre de paraules pronunciades al dia, van provocar un ampli debat, però jo personalment sí que em relaciono amb aquesta recerca. A excepció que en el millor cas, jo igual que moltes conegudes meves, parlem una quantitat molt més gran de les 20.000 paraules (en espacial, si comptem "vagi!", "Ai" i altres expressions d'emoció).

I encara que conec nois que ens guanyarien amb facilitat un concurs de xerrameca, insisteixo que la intensa comunicació és vital per a mi i per a nombroses germanes meves al voltant del món. Pasin per una cafeteria o restaurant de qualsevol ciutat: la major part de les taules està ocupada per grups de noies. Els seguidors de tendències i psicòlegs reclamarien que això es deu al creixent dèficit masculí: La majoria dels nois estan a la feina o prefereixen passar el temps amb la seva parella. Però jo no estic d'acord: Moltes dones, fins i tot felices amb les seves relacions, necessiten reunir-se amb les seves amigues regularment.

Per a nosaltres és una cosa molt més natural que anar de compres. Parlar és la manera més segura i eficient per a relaxar-nos i donar-li sentit a la infinitat de les nostres emocions.

En dir les coses en veu alta podem entendre aquest món una mica millor. Parlant processem la informació, l'analitzem i prenem decisions. El pensar pot tan sols confondre'ns així que preferim pensar en veu alta.

Solem repetir les coses i saltar d'un tema a un altre com papallones en un dia de sol a la primavera, fent enfocament de detalls poc importants i passant per alt altres. I no és gens sorprenent que a vegades els homes ni tan sols arriben a entendre de què estem parlant.

Què fan les quatre protagonistes del film Sexe a Nova York? Van de compres, s'enamoren i es desenamorat, fan carrera, crien els fills. Però el més curiós, elles PARLEN. No importa l'ocupades que estan ni lo felices que se senten en la seva vida personal, sempre troben temps per reunir-se juntes en una cafeteria i parlar sobre els assumptes corrents. Fins i tot si ja ho han discutit moltes vegades per telèfon o amb els seus terapeutes. Just com les protagonistes de l'acudit rus sobre la presó.

Estudis van revelar que una xerrada amb amigues produeix en la dona una pujada de dopamina: "El contacte comunicatiu activa els centres de plaer en el cervell femení. El confessar els secrets de connotació romàntica i sexual activa aquests centres encara més", escriu la doctora Brizendine. Sona just, a excepció que el compartir els secrets aliens ens dóna un major delit, un plaer vergonyós i un gran alleujament. (Encara que crec que hi ha homes que són campions de xafarderia també, especialment, els que treballen amb dones).

Però més que tot, la vinculació femenina és per a nosaltres la manera més fàcil d'estar en judici. Científics asseguren que el "gen de la xerrada" data dels temps remots quan els homes es dedicaven a caçar i les dones a recollir fruits i baies, tenir cura dels fills i mantenir la foguera.

Les dones havien de comunicar-se per establir contacte i divertir-se, mentre que els homes havien de romandre quiets per sobreviure i intercanviaven un parell de frases d'informació essencial i salvavides tipus "A córrer!", "Compte!", "Ho tinc!".

Una de les meves bones amigues està casada amb un descendent directe d'aquests caçadors prehistòrics. El noi, generós i de bon caràcter, pronuncia menys d'una dotzena de paraules en tota la tarda. Per la seva banda, ella és una de les noies per les quals la xerrada és igual de vital que la respiració. En visitar-la jo o altres amigues seves quan el seu marit és a casa, es retira a corre-cuita cap al seu ordinador com si tractés de fugir d'una plaga de llagostes. Aquesta parella viu feliç matrimoni ja 12 anys i té dos fills adorables.

"No espero del meu marit que parli molt amb mi igual que no espero dels meus amics tenir fills en comú", va dir la meva amiga en afegir que tot i això, va trigar gairebé deu anys a aprendre a prendre amb calma la taciturnitat del seu espòs.

És que encara que diguin els científics que les dones només necessiten que les sentin, en realitat volem que ens escoltin de tant en tant, fins i tot els nostres homes també.

Cofrents té una fuita que arriba als 4.000 litres al dia,

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha detectat una fuita d'aigua refrigerant a la central nuclear de Cofrents que arriba als 4.000 litres al dia, segons consta en l'acta d'inspecció de l'organisme estatal expedida el passat 11 de març. La fuga no surt a l'exterior de la central, sinó que discorre per una canalització interna fins a desembocar en el pou sec de la instal lació, una zona situada sota del vas del reactor de Cofrentes. La fuga procedeix de tres accionadors de les barres de control del reactor: en dos accionadors hi ha un "lleuger degoteig", i en el tercer s'ha detectat un "degoteig continu".

L'informe oficial assegura que "els diferents anàlisis isotòpiques realitzades mostren que es tracta d'aigua de reactor molt diluïda". És a dir: poca radioactivitat diluïda en un volum d'aigua molt gran.

La plataforma Tanquem Cofrents va denunciar ahir la "gravetat del problema" i va exigir que, ja que "cal aprendre la lliçó que l'accident de Fukushima ha donat", és peremptori "el tancament immediat i definitiu de la central de Cofrents". Per la seva banda, el portaveu de la central nuclear, Jesús Cruz, va negar que es tracti d'una "fuga" (encara que el consell nuclear la qualifiqui amb aquesta mateixa paraula en la seva acta) i va recalcar que aquestes "aportacions a embornals" estan "previstes i perfectament establertes segons el disseny "de la central, tot i que l'acta d'inspecció la destaca sota l'epígraf" evolució de successos i incidències no rutinàries".

Les dues parts mantenen posicions contraposades. La central de Cofrents entén que es tracta d'una confusió "terminològica" i recalca que "no hi ha cap preocupació ni res per alarmar-se, sinó la mala interpretació de manera malintencionada que fan alguns aprofitant la situació de Fukushima". El seu portaveu insisteix que aquesta recollida d'aigua procedent en la seva major part de la condensació d'equips d'aire condicionat "ni és nova ni mostra nivells que no estiguin establerts". "No ha canviat res en els últims mesos ni això és res anormal", precisa. "El embornal està per a això: per a la recollida d'aportacions i la seva canalització, processat, tractament i tornada al cicle. I en quantitats que poden ser molt majors", encara que no va detallar el nivell màxim permès.

Segons el parer de Tanquem Cofrents, aquest argument no se sosté. El seu portaveu, Carlos Arribas, va afirmar a aquest diari que "si això fos un funcionament normal, no ho destacarien els inspectors del Consell de Seguretat Nuclear en una acta d'inspecció". A més, Arribas subratlla que "les fuites en diversos accionadors hidràulics de les barres de control de la central de Cofrents", detectat pel CSN, tindrà una conseqüència en el futur: "És una contaminació radioactiva del pou sec i, en la pròxima recàrrega , els treballadors que entrin al pou sec agafaran una radioactivitat més gran que en la majoria de centrals ", assegura Arribas.

Fuites en els accionadors

Segons Tanquem Cofrents, "encara que el CSN menysté la importància d'aquestes fugues, avaluades en 4.000 litres per dia al final de l'any 2010, a causa de la dilució, baixa activitat radioactiva i tendència estabilitzada, al nostre parer aquest fet té una gran importància, ja que ve a demostrar que el procés de corrosió segueix endavant "després de la substitució en 2005 i 2007 de" totes les canonades dels accionadors de les barres de control "de la central de Cofrents. "L'actual constatació pel CSN de l'existència de noves fugues demostra, o bé que aquestes soldadures no van ser efectuades correctament o que el procés de corrosió intergranular continua deteriorant la integritat del vas del reactor", afegeixen.

Cayo Lara dóna suport a Mataró a ICV-EUiA

Cayo Lara, coordinador general d’Izquierda Unida, s’ha reunit amb la direcció local d’ICV-EUiA de Mataró, que encapçalen el cap de llista, Esteve Martínez, el coordinador local d’EUiA, Paco Conde, i el president d’ICV, Sergi Morales, per a expressar-los tot el seu suport en les properes eleccions municipals. Segons Lara, “la candidatura d’ICV-EUiA és la única que pot representar a Mataró els valors de l’esquerra transformadora i inconformista que lluita contra les injustícies del sistema econòmic actual”.

El líder d’Izquierda Unida ha volgut deixar clar que per a ell “és necessari que siguem bel•ligerants amb aquells que pretenen retallar-nos els drets. Hem de fer dels Ajuntaments la primera línia de defensa de l’Estat del Benestar i plantejar a les institucions i al carrer la nostra alternativa”.

Lara ha anunciat que no serà la seva última visita a Catalunya abans de les eleccions municipals, i s’ha compromès a celebrar els “més que segurs bons resultats” de la coalició a Mataró amb un sopar després del 22-M.

Uruguai regula el consum de marihuana

Després de l'anunci que el Front Ampli (FA) en el govern d'Uruguai va acordar un projecte de llei per regular el consum de marihuana, el diputat nacionalista Luis Lacalle Pou va dir que li "alegra poder haver disparat al FA aquest tipus de projecte". No obstant això, ha apuntat que lamenta que no s'hagi pres el projecte de llei que ell mateix va presentar sobre el tema per millorar-lo.

El diputat va dir no estar d'acord que es permeti el comerç de la droga, però tampoc està d'acord amb limitar l'autocultiu a vuit plantes com es reglamenta en el projecte del FA.

"Jo vull que el va optar per consumir no hagi d'anar a comprar la droga", va dir Lacalle Pou.

El nou text del FA es va acordar entre el Moviment de Participació Popular (MPP), el Partit Socialista i el Nou Espai (NE).

La iniciativa, que serà aprovada el dimarts 26 d'abril pel FA, permet la plantació, el conreu i la collita així com la industrialització i el comerç de fins a vuit plantes de cànnabis per llar.

EU-IU de Montblanc recull les queixes sobre les deficiències de les pistes esportives

EUiA dòna veu a un grup de joves de Montblanc, de entre 15 i 29 anys, així com alguns pares que han volgut agrair públicament a Esquerra Unida i Alternativa l’oportunitat d’expressar-se i d’escoltar-los sobre l'important problema que hi ha al camp de futbol sala, del costat de la plaça de l’Agermanament. Existeixen diverses deficiències que poden comportar un greu perill per el jovent que practica l'esport en aquesta pista.

Alguns exemples:

1. Les reixes del clavegueram s'aixequen i algunes estan aixecades i trencades amb el perill de caure i trencar-se una cama.

2. El tancat està malament, i hi ha cops que la pilota s'escapa a la carretera, amb el conseqüent perill de ser atropellat que comporta, si un nen surt corrent darrera la pilota.

3. A les 19 hores la pista es queda sense llum.

La reflexió d’aquest grup de joves és:
"No entenem que l'ajuntament de Montblanc tingui oblidada i mig abandonada aquesta pista que és la principal porta per a practicar esport a la nostra vila. Aprofitem també per fer pública l'extensió d’alerta de la situació de deteriorament en que es troben la pista de futbol sala i de basquet del barri de Sant Maties, encara en un estat més lamentable".

L'ONU denuncia que Israel va modificar la demografia de Jerusalem Est en detriment dels palestins

Un informe presentat aquest dilluns per l'Oficina d'Afers Humanitaris (OCHA, per la seva sigla en anglès) de l'Organització Nacions Unides (ONU) va denunciar que Israel ha modificat la demografia de Jerusalem Est, en detriment dels més de 270 mil palestins que viuen en el lloc, amb la confiscació de terres, l'edificació d'assentaments i l'aixecament del "Mur de Separació".

Una sèrie de mesures i polítiques "contràries al dret internacional" estan afectant "l'estatus de residència, així com l'accés a la salut i l'educació" dels palestins que habiten Jerusalem Est, assegura l'informe.

Als palestins que ja vivien a Jerusalem Est abans de l'annexió per Israel se'ls considera com a residents, pel que requereixen d'un permís.

Ray Dolphin, un dels autors de l'informe de l'ONU, va explicar en roda de premsa que des de 1967, Israel ha revocat 14.000 d'aquests permisos, més d'un terç (4000 500) des de 2008.

Dolphin va explicar que ni tan sols el fet de contraure matrimoni en aquesta ciutat, li atorga als palestins el dret automàtic a la residència. A més, "es requereix un procés de reunificació familiar que és molt costós i virtualment impossible des de 2003".

Segons l'informe de l'OCHA, Israel també ha utilitzat la zonificació i les demolicions per dissuadir els palestins de viure a Jerusalem Est.

"El 35 per cent de la terra ha estat confiscada per Israel per aixecar assentaments i només el 13 per cent de l'àrea municipal està destinada a construccions palestines, de manera que hi ha un dèficit estimat de mil habitatges anuals", va explicar Dolphin.

La responsable adjunta de l'OCHA a Jerusalem, Reea Ghelani, ha remarcat que "és moment de resoldre aquesta situació abans que es posi en joc la presència palestina a Jerusalem Est".

La disputa per Jerusalem Est, és un dels punts del conflicte entre Palestina i Israel, ja que ambdues parts la reclamen com a capital.

Cop ètic del Constitucional a l'hipocresia eclesiàstica

El Tribunal Constitucional ha reconegut el dret a no patir discriminació per les seves circumstàncies personals, a la llibertat ideològica ia la intimitat personal i familiar d'una professora, a la qual no se li va renovar el contracte pel bisbat per ensenyar religió després de casar pel civil amb un divorciat. Aquest fet "no guarda relació amb l'activitat docent realitzada per la demandant, ja que no afecta els seus coneixements dogmàtics o a les seves actituds pedagògiques", segons argumenta el Constitucional (TC) en una sentència coneguda aquest dimarts.

El Tribunal anul.la dues sentències que van desestimar les seves demandes

Així, el TC anul.la una sentència de desembre de 2001 del Jutjat del Social número 3 d'Almeria i una altra de 2002 de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia.

Aquests tribunals havien desestimat les demandes de la professora Resurrecció Galera Navarro contra el Bisbat d'Almeria, que no la va proposar per a continuar impartint religió perquè no reunia les condicions exigibles per defensar la moral i la doctrina cristiana.

El TC atorga l'empara reclamat per Galera i imposa "retrotraure" les actuacions al moment anterior a dictar la sentència del jutjat d'Almeria perquè aquest òrgan judicial dicti una altra nova d'acord amb els arguments de la decisió constitucional.

Agenda d'actes contra les retallades

Dimecres 27-04-11: a les 11:00h. Concentració davant el Pius Hospital de Valls. Federació Catalana Ongs, cada dimecres concentració a la plaça del Pi de Barcelona a les 19 h, fins a l'aprovació dels pressupostos. Dijous 28-04-11: A les 11:00h. Assemblea a l'Hospital de l'Esperit Sant de la Plataforma "bates blanques, braçals negres". A les 13:00h tall de la Ronda del Litoral.

Dilluns 02-05-11: A les 18:00h. concentració davant de l'Ajuntament de Sta. Coloma de Gramenet. Plataforma "bates blanques, braçals negres".

Dimecres 04-05-11: a les 11:00h. Concentració davant del CAP Sant Pere de Reus. Esta previst arribar a la Plaça Mercadal.

Dimecres 11-05-11: A les 11:00h.- Concentració davant Hospital Joan XXIII - previst arribar a la Plaça Imperial Tàrraco.

Dijous 12-05-11: A les 19:30. Manifestació contra les retallades a Tarragona. Organitzen associacions de veïns, usuaris i sindicats.

Dissabte 14-05-11: Per la tarda - Manifestació a Barcelona contra les retallades. Organitzen associacions de veïns, usuaris i sindicats.