divendres, 28 de setembre de 2012

La banca necessita 53.745 milions per sanejar els forats de la corrupció

La banca espanyola necessita 53.745 milions d'euros per sanejar l'espoli fet pels seus gestors i els partits polítics que els controlaren, segons l'informe de la consultora Oliver Wyman. CatalunyaCaixa -espoliada per Narcís Serra (PSC) i amics sociovergents-, necessita 10.825 milions de capital per cobrir el forat. L'informe també diu que Caixabank -que es va despendre del seu paquet immobiliari (Immobiliària Colonial) al 6-6-2006 fent petar la bombolla però tothom s'ho calla- i BancoSabadell superen el test d’Oliver Wyman i no necessitaran capital addicional.

Bankia té un dèficit de capital de 24.743.000 euros

El grup BFA-Bankia, espoliat per Rodrigo Rato y el PP, requereix un total de 24.743.000 d'euros per reforçar el seu capital davant un escenari en què el deteriorament de l'economia es mantingués fins a finals del 2014 -i que amb la política neoliberal de Rajoy encara pot anar més lluny i pitjor-, segons les proves de resistència elaborades per Oliver Wyman.

La resta d'entitats controlades pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) tindria un dèficit de capital total que supera els 21.000 milions, segons han precisat el secretari d'Estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, i el subgovernador del Banc d'Espanya, Fernando Restoy, en una roda de premsa conjunta.

El president de Bankia, Ignacio Goirigolzarri, va estimar al maig que l'entitat requeria de 19.000 milions d'euros per reforçar el seu capital. El banc ara nacionalitzat va perdre 4.448.000 d'euros en els sis primers mesos de l'any. El FROB ja ha injectat al grup BFA-Bankia 4.500 milions.


Portillo i Colonial: Del cim immobiliari a la caiguda lliure


Luis Portillo, l'expresident i propietari d'Inmocaral i l'Immobiliària Colonial -que el 6-6-2006 li va vendre La Caixa al preu de 63 € l'acció-, ha entrat en una situació financera crítica. Zent Inversions, la seva "societat patrimonial", va tancar l'últim exercici amb un forat financer de 382.900.000 d'euros, el que la deixaria en causa de dissolució a l'espera de poder realitzar una injecció de capital. Preu Colonial avui, 29 desembre 2010: 0,01 €.

I el pitjor per a ell és que Deloitte, la firma que s'ha encarregat de supervisar els seus estats financers, ha rebutjat signar els comptes davant l'existència de nombroses anomalies. Segons diu: "Donada la importància de les limitacions a l'abast (d'informació), l'excepció i les incerteses descrites no podem expressar una opinió sobre els comptes anuals consolidats".

http://reportatges.sirius.cat/2010/12/portillo-i-colonial-del-cim-immobiliari.html

Investiguen a més de 30 exministres i diputats grecs per corrupció

Les autoritats gregues investiguen a una trentena de polítics, entre ells antics ministres, alts funcionaris però també diputats en actiu, per presumpta corrupció, segons una llista filtrada a diversos llocs d'internet i que reprodueixen avui els principals mitjans del país. Els sospitosos pertanyen als dos grans partits hegemònics de Grècia, la conservadora Nova Democràcia (ND, del PP europeu), de l'actual primer ministre, Andonis Samaras, i el socialdemòcrata Pasok, un dels seus dos socis en la coalició (del PS europeu).

A la llista de la Unitat de Delictes Financers del Ministeri de Finances (SDOE) s'inclouen 11 exministres i 10 exviceministros, a més de diputats retirats i en actiu, així com els antics alcaldes d'Atenes, El Pireu i Heraclión (Creta).

Entre els polítics en actiu destaca l'ex ministre conservador i actual president del Parlament, Evangelos Meimarakis, sospitosos de blanquejar més de 10.000 milions d'euros amb dos exmembres del Govern.

Meimarakis ha abandonat temporalment les seves funcions fins que s'aclareixi l'assumpte, però la polèmica ha obert fissures entre els diputats de ND.

Diversos mitjans publiquen avui una suposada conversa que va mantenir Meimarakis amb un dels seus companys de partit, a qui acusa d'haver filtrat a la premsa el suposat escàndol: "He sentit que vas anar a Jatzinikolau (el director de la publicació que va publicar el presumpte escàndol) i li vas llepar. Vine i llepamela a mi, és millor", li hauria dit el suspès president del Parlament.

El ministre portaveu governamental, Simos Kedikoglu, ha assegurat que el Govern "espera que la Justícia actuï de manera immediata per aclarir el cas i decidir que polítics són portats davant la Justícia per enriquiment il·lícit i quins són víctimes d'al·legacions malintencionades".

D'altra banda, el Parlament grec va aixecar aquesta setmana la immunitat de l'exministra i diputada per ND Dora Bakoyannis, a petició pròpia, per facilitar una investigació del seu marit, un conegut empresari, per suposada evasió fiscal.

Alhora, la Cambra va decidir posposar fins al gener la investigació de la família de l'exprimer ministre socialdemòcrata Geòrgios Papandreu, acusada per l'oposició d'haver adquirit permutes d'impagament creditici (CDS) sobre deute grec, apostant d'aquesta manera per la fallida del país.

En canvi, el parlament ha negat aixecar la immunitat al diputat de Syriza Dimitris Papadimulis, tot i que aquest ho havia requerit per defensar-se contra la demanda d'una actriu porno local a la qual el polític esquerrà havia acusat d'evasió d'impostos.

40 organitzacions exigeixen que la religió "surti de l'escola"

Una quarantena d'organitzacions estatals i territorials, entre les quals hi ha Europa Laica, la Confederació de Pares i Mares d'Alumnes (CEAPA), Izquierda Unida, l'Observatori del Laïcisme, el Sindicat d'Estudiants o la Federació estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i bisexuals (FELGTB), han iniciat aquest divendres una campanya per sol·licitar al Govern del PP que la religió "surti de l'escola".

Sota el lema, 'Per una escola pública i laica', aquestes entitats demanen també la derogació dels Acords amb la Santa Seu, ​​que l'assignatura de Religió deixi de formar part del currículum educatiu, que cap simbologia religiosa tingui presència institucional en els centres escolars i que amb diners públics "no es financi l'adoctrinament religiós" en cap centre escolar o que es financi a aquells que "segreguen" per raó de sexe a l'alumnat o per altra naturalesa ideològica o social.

La campanya, que comença el seu camí amb motiu de la tramitació de l'esborrany de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l'Educació (LOMCE), consistirà a portar el debat i la reflexió sobre aquesta qüestió als centres escolars, a través de les organitzacions de pares i d'estudiants que participen en aquesta iniciativa, segons ha explicat en una roda de premsa el president d'Europa Laica, Francisco Delgado.

"La societat espanyola s'ha secularitzat moltíssim i no té sentit que romangui l'assignatura de Religió a l'escola", ha asseverat Delgado, que ha explicat també que des de 2008 aquestes organitzacions no s'havien tornat a unir per dur a terme una campanya similar. "Creiem que amb el debat de la nova llei és un bon moment per reflexionar sobre l'escola pública laica", ha afegit.

La primavera marciana, més càlida del que es pensava

La primavera marciana resultar més càlida del que pensaven els investigadors, amb unes temperatures mínimes de -75 º C i màximes de fins a 6º C, segons un mesurament realitzat per l'instrument made ​​in Catalunya REMS (Rover Environmental Monitoring Station) a bord del tot terreny Curiosity de la NASA: "Que en aquestes dates hagi temperatures tan altes de dia és sorprenent i molt interessant", va comentar un membre de l'equip REMS del Centre d'Astrobiologia a Madrid i coautor del REMS, Felipe Gómez.

Si aquesta tendència es prolonga fins estiu, va dir, les temperatures podrien pujar fins i tot a 20 graus Celsius, la qual cosa "seria realment excitant des del punt de vista de l'habitabilitat" de Mart.

Amb un clima tan càlid, la presència d'aigua líquida a Mart podria detectar amb regularitat. Alhora, l'investigador va admetre que encara és prematur dir, si és una cosa que realment passarà o les altes temperatures són una anomalia.

L'instrument REMS, desenvolupat pel Centre d'Astrobiologia en cooperació amb l'empresa CRISA de Barcelona, dedicada a la fabricació de tubs de raigs X, permet monitoritzar les condicions ambientals de Mart, registrant les temperatures de l'aire i del sòl, la pressió, la humitat relativa i altres paràmetres.

El robot Curiosity va detectar la vigília noves evidències que Mart va tenir rius d'aigua en el passat.

El vehicle explorador de la NASA va descobrir una zona de còdols amb una grandària i forma que fan pensar en un antic llit que s'estava movent a una velocitat de gairebé 3,6 quilòmetres per hora.

Quant a la profunditat, hauria aconseguit cobrir el turmell o fins el maluc d'una persona, segons William Dietrich, un dels responsables del projecte Curiosity.

Les subvencions per turisme i festes dels PP-PSOE: 900.000 euros

El PP regala 900.000 euros i el requisit indispensable per optar-hi és "mantenir dependència orgànica de partits polítics amb representació parlamentària d'àmbit estatal". Així es detalla a la convocatòria que el Butlletí Oficial de l'Estat publica avui destinada a fundacions i associacions com FAES (PP) o IDEES (PSOE).

La fi de la partida pressupostària és "el finançament d'activitats de formació, consolidació i difusió del sistema democràtic preferentment en els països identificats en el Pla Director de la Coorperación Espanyola".

La convocatòria publicada avui planteja uns terminis d'execució pràcticament inviables ja que les formacions que rebin aquesta subvenció hauran de gastar els diners en només dos mesos. Segons el BOE, els projectes s'hauran d'haver realitzat abans del 31 de desembre de 2012.

Com en convocatòries anteriors "les sol·licituds presentades es valoraran i seleccionaran d'acord amb els següents criteris: valoració tècnica i nombre d'escons que el partit de qui depengui la fundació o associació que es presenta, tingui al Congrés dels Diputats i el Senat, en el moment de la realització de la convocatòria".

L'any passat el govern va destinar 2,2 milions a subvencionar les fundacions dels partits. FAES, la fundació que presideix Aznar, va rebre llavors un milió d'euros per gastar, entre altres partides, en l'enfortiment de partits polítics en països en desenvolupament. La Fundació IDEES que ara dirigeix ​​Zapatero va rebre una quantitat similar i va declarar haver utilitzat per promocionar les activitats de formació, consolidació i difusió del sistema democràtic en llocs com Cap Verd, Tunísia, Argentina o Xile.

Hollande puja impostos a rics i empreses per limitar el dèficit al 3%

El Govern francès ha aprovat avui el que denomina "Pressupostos de combat", una expressió amb la qual el primer ministre, Jean-Marc Ayrault, va dir al país que el repte és posar límit al deute i reduir el dèficit al 3% del PIB el 2013. El Govern socialista francès ha insistit que les mesures contingudes en el projecte afectaran sobretot als francesos amb més ingressos i a les grans empreses, i que l'esforç fiscal que s'exigeix ​​als ciutadans afectarà res o gairebé res als que tenen menys ingressos.

Per això, l'executiu socialista va rubricar increments d'impostos i retallades de despeses públiques que ja es qualifiquen d'històrics, valorats en uns 30.000 milions d'euros, en un projecte de llei que haurà de passar pel filtre del Parlament.

Tot això amb el rerefons d'un creixent índex d'atur, que en el passat mes d'agost va superar i als 3 milions de desocupats, i amb les alarmants conseqüències de la caiguda de la competitivitat comparativa de la indústria francesa en relació amb la d'altres països, com la veïna Alemanya.

I just el dia en què les estadístiques oficials van confirmar que el segon trimestre d'aquest any va ser el tercer consecutiu amb actors econòmics, créixer i que el deute públic arriba ja al 91% del PIB i se situa en els 1,83 bilions d'euros. El projecte de pressupost confirma que l'objectiu de creixement el 2013 és del 0,8% del PIB i admet que aquest any només s'assolirà el 0,3%.

El Govern francès reduirà els avantatges a les grans empreses


Els 30.000 milions d'esforç suplementari d'ajust es reparteix en terços de la manera següent: 10.000 milions en augments de contribuiones fiscals per a les llars, altres 10.000 milions en més impostos per a les empreses o reducció dels avantatges amb què comptaven, i 10.000 milions més procedents de la retallada de la despesa pública.

Uns 6.200 milions procediran de l'increment d'impostos per a les llars amb majors ingressos, aquí s'inclou la creació d'un nou tram impositiu del 45% per a les rendes superiors a 150.000 euros i el ja famós del 75% per als que guanyin més d'un milió (unes dues mil persones en total).

L'objectiu del Govern és recuperar la progressivitat perduda en els darrers anys, de manera que paguin més els que més renda perceben, el diari Les Echos ha destacat avui que a França només el 6,5% dels ingressos de l'Estat procedeixen de l'impost sobre la renda, molt per sota del 20% de mitjana de la Unió Europea.

Els 10.000 milions d'ingressos via impostos que procedeixin de les empreses afectaran essencialment a les grans, ja que el Govern pretén que les pimes rebin un tractament diferenciat que els permetin sostenir l'ocupació.

Mesura important en aquest àmbit és la modificació d'un mecanisme que permetia als grans grups procedir a la cessió de filials sense pagar plusvàlues: per aquest concepte, segons el diari Le Monde, es recaptaran 2.000 milions d'euros el 2013.

Pel que fa a la despesa pública, haurà supressions i retallades en gairebé totes les partides, tot i que es preservaran les destinades a l'educació, la sanitat, la justícia i les despeses socials.

Increment en partides de tipus social


L'educació és àmbit prioritari i el Govern pretén contractar 43.500 nous professors en dues fases, amb l'objectiu d'assolir la meta promesa de 60.000 nous docents, a Interior es preveu crear 480 nous llocs de policies i gendarmes i acabar amb la no substitució de els jubilats, el que significarà en la pràctica crear diversos milers de places suplementàries.

En ocupació i assumptes socials les partides en realitat s'incrementen en un 1,7% i en un 5,1%, respectivament.

Infraestructures i Defensa seran camps en què s'aplicaran retallades Pel costat de la retallada, l'Estat aplicarà reduccions en projectes d'infraestructures-retard de la connexió ferroviària d'alta velocitat pel corredor atlàntic cap a la frontera espanyola-la congelació dels sous de la funció pública (per a cinc milions de treballadors) o la venda d'ambaixades.

En Defensa, l'objectiu és el de retardar part dels 22.000 milions que estava previst gastar el 2013 en noves compres (armament inclòs) i en cultura es deixaran de banda projectes que van ser aprovats durant la presidència del cap de l'Estat anterior, Nicolas Sarkozy, com la Maison de l'Histoire de France.

En total, l'administració aprimarà a 12.298 llocs de treball en ministeris "no prioritaris" per tal d'afavorir la creació d'altres prop de 11.000 en l'Educació, la Justícia i la Policia.

L'esposa de Boi Ruiz, d'infermera a directiva sociosanitària pel morro del seu marit

La dona de Boi Ruiz, el conseller contra la Salut de CiU, de nom Maria Victoria Morón Mendicuti i de professió infermera, ha estat designada, amb funcions i sou de direcció (d'uns 2.400 euros), al centre "Sabadell Gent Gran", integrat al Consorci Hospitalari públic "Parc Taulí", de Sabadell. Es desconeix si és un contracte temporal o definitiu però sembla segur que durarà quan se celebrin les futures eleccions i potser bastant més.

El nomenament té ja setmanes i s'ha efectuat molt discretament. En el consell de govern de "Sabadell Gent Gran", la Generalitat és majoritària. S'aplica el conveni de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública "(XHUP).

El Consorci "Parc Taulí" és una entitat jurídica pública i institucional creada el 1986 per decret de la Generalitat. Té forma de societat anònima i com a soci únic la Corporació Sanitària Parc Taulí. Durant molts anys va ser directora general de l'esmentada corporació Helena Ris, que quan Ruiz va ser designat conseller (desembre de 2010) va passar a ser directora general de la patronal Unió Catalana d'Hospitals, ara Associació d'Entitats Sanitàries i Socials. Fins llavors l'havia presidit Ruiz. Vaja, que tot queda a casa i entre amics. Si algú fa una carrera sanitària fora de Catalunya, o dels clans avui dominants, més val que no es faci il · lusions.

Diners públics i patronals
Atès que l'Ajuntament de Sabadell també figura minoritàriament en l'entitat, l'esmentada corporació apareix referenciada com a ens del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSSC), una de les dues grans patronals de la sanitat concertada. No és d'on prové Ruiz, però no passa res. Les dues patronals van de la mà.

Quant a finançament i funcionament, el Sabadell Gent Gran sempre ha estat dependent del Servei Català de Salut, l'organisme de la Conselleria de Boi Ruiz prestatari de serveis sanitaris públics. L'entramat de noms i organismes directius produeix mareig. Hi ha una bona repetició de persones del món sanitari i polític sociovergent. Un nen de primària seria capaç d'establir un organigrama més funcional, més efectiu i sobretot molt més barat.

Morón, sòcia del seu marit conseller
Com va informar eldebat.cat, Morón ja va ser un personatge central, sempre com a esposa del conseller Ruiz, en la creació i el funcionament de l'empresa Know-How Advisers, SL ("Assessors al Saber Fer"), constituïda el 5 de gener del 2009, a Barcelona, ​​per Morón, obrant en nom propi i "en nom i representació del seu marit, Boi Ruiz García" i els seus fills matrimonials Boi Ruiz Morón, Pol Ruiz Morón i Guillem Ruiz Morón.

La finalitat declarada de l'empresa és "el desenvolupament d'estudis generals o aplicats, adreçats a la planificació d'activitats de tercers en els sectors sanitaris i de benestar social".

Precisant encara més, en la constitució notarial de l'empresa es declarava que entre els seus serveis havia "l'oferta de serveis a les administracions públiques centrals o regionals, en els centres sanitaris de les seves xarxes de proveïdors públics o les xarxes privades ia tots els proveïdors de béns i de serveis ". És a dir, de tot arreu on es mou diners sanitari.

Quan Ruiz va optar per ser soci fundador i directiu de l'esmentada empresa privada, i potser instrumental, era, des del 2007, president de la Unió Catalana d'Hospitals (esdevinguda ara Associació d'Entitats Sanitàries i Socials). No tenia sou sinó dietes. Queda pendent d'esbrinar si, fins al desembre del 2010, en què va ser designat conseller, moltes dels seus guanys passaven per la societat d'ell, la seva dona i els seus fills, mitjançant facturacions diverses. En cas contrari, d'on provenien?

Fotos de Boi Ruiz jove i de Morón
Il · lustrant aquest article, eldebat.cat publica una vella i singular foto Boi Ruiz, sembla que, més o menys, fent de metge. Però fa molts anys. Respecte a la seva dona, de qui també publiquem una foto, una nota biogràfica del centre privat UIC, on va estudiar infermeria, només cal que seria "tutora de seminari o conferenciant".

En aquest cas, passar a dirigir un centre sociosanitari seria un gran salt. Respecte al paper dels mèrits de Morón poden haver interrogants. En tot cas no s'ha aplicat a Sabadell Gent Gran, Centre de Serveis, SA-nom amb el qual és referenciat per la patronal CSSC-el conveni o acord laboral vigent en el conjunt del Parc Taulí, on potser es va integrar tard aquell centre.

En aquell conveni, l'entitat es comprometia a donar prioritat a la promoció interna ia la Borsa de Treball també interna, on figuren els treballadors temporals cessats i ara sense treball. Sembla que Morón s'ha pogut beneficiar d'una via més ràpida. Tothom es pot fer alguna idea.

Curiosament, mentre la majoria de les seves companyes o companys en infermeria necessiten els seus estudis (normalment i dignament només d'infermeria), Morón no ho fa, mentre que sempre fa antecedir seu nom de les sigles "Dda". Sembla molt lícit, però l'absència altres precisions pot portar a confondre amb "Dra", és a dir doctora, és a dir metge. Però ella no ho és.

En tot cas, que es contracti o designi a la dona del conseller de Salut com a directora o alta directiva d'un centre de finançament públic, no sembla indicar que el matrimoni Ruiz-Morón sigui econòmicament imprevisor. Les fonts informants ignoren el nou sou de Morón però una d'elles ha estimat que seria d'uns 2.400 euros, amb molt possibles complements. Una altra font d'aquell centre ha confirmat el nomenament de Morón però ha manifestat que "per ara no l'he vist".

S'entén que, com he explicat i aviat explicaré més, fer decaure la comissió d'investigació sobre sanitat-avortada des del seu naixement-fos una de les raons que van empènyer la convocatòria d'eleccions. Si CiU obté majoria absoluta, cosa que per ara sembla improbable, una comissió d'investigació sobre sanitat només podria constituir en una setmana amb tres dijous. Vist el seu salt professional d'ara, ¿a quin nivell hauria arribat la consellera consort Morón?

Els funcionaris de Justícia perden ja l'extra de Nadal

Els 45.000 empleats públics que treballen en l'Administració de justícia són el primer col·lectiu de funcionaris a qui el PP robarà la paga extra de Nadal, ja que se'ls retira de les nòmines corresponents al mes de setembre com a conseqüència de l'ordenament jurídic que regula les seves condicions laborals, segons ha informat avui el sindicat CSI-F.

Les prop de 45.000 persones que treballen en l'Administració de Justícia espanyola es regeixen per la Llei orgànica del poder judicial, de manera que el Govern s'ha vist obligat a adaptar l'aplicació del decret de juliol, en el qual s'aprovava la supressió de la paga de Nadal, a l'esmentada normativa.

El CSI-F ha explicat que la retallada de la paga a aquest personal (gestors, tramitadors, auxili judicial, forenses, etc.) Es va a concretar detraient el seu import del sou base i els triennis mes a mes, des de setembre fins a desembre. "Aquesta circumstància implica una disminució de la nòmina present, però també de la futura, mentre que les futures pensions també es veuran afectades a la baixa per aquestes retallades", denuncia el sindicat.

El Ministeri de Justícia, del ministre feixista i de l'Opus Dei Gallardón, aprofundirà en les retallades que afecten l'àmbit laboral dels seus empleats a la futura reforma de la Llei orgànica del poder judicial, on s'inclou la retallada dels moscosos (dies de lliure disposició ), la supressió dels canosos (dies per antiguitat), o la suspensió del règim retributiu en casos de llicència per malaltia. "Aquesta reforma va dirigida a coaccionar al treballador, que a més del trastorn que pateix per malaltia, se'l castiga amb una important rebaixa salarial i, a més, sine die", ha destacat el president del sector de Justícia de CSI-F, Francisco Lama.

A més, Lama ha denunciat que la reforma de la Llei Orgànica estableix un règim de mobilitat forçosa que implica canvi de municipi, fet que suposa "un plus de retallades extra del senyor ministre per a tots els funcioarios de Justícia".

Aquesta reforma, afegeix CSI-F, cobra encara més gravetat en el context dels pressupostos generals de l'Estat per a 2013, on a més de congelar per tercera vegada consecutiva les retribucions dels empleats públics, "es posa en perill la qualitat dels serveis que reben els ciutadans".

CCOO denuncia "uns pressupostos contra l'ocupació"

El Govern va presentar ahir l'avantprojecte de PGE 2013. En una primera aproximació, CCOO ho ha criticat amb duresa ja que "renúncia un any més a reactivar l'economia i crear ocupació, segueix colpejant el sistema públic de protecció social i manté una sospitosa ambigüitat en matèria de pensions -potser pressionat per les eleccions de Galícia i el País Basc-, anunciant una pujada de l'1% per al 2013, però sense garantir el compliment de la llei en la revaloració de les mateixes d'acord a l'IPC (novembre 2011-novembre 2012)".

Per si fos poc, l'Executiu anuncia la seva decisió de recórrer per primera vegada, des de la seva creació, al Fons de Reserva mentre, incomprensiblement, continua insistint en futures reduccions de cotitzacions.

El secretari de Comunicació i portaveu de CCOO, Fernando Lezcano, creu que l'avantprojecte de PGE 2013 ens fica 'de falç i guitza' a la recessió econòmica i torna a expressar una renúncia expressa a l'increment dels ingressos. Segons el ministre d'Hisenda es produirà un creixement net dels ingressos de l'AGE (sense incloure la Seguretat Social) de 3.123 milions d'euros, recolzat gairebé íntegrament per l'IVA (6.364 milions d'euros), però amb prou feines serveix -aquesta darrera partida- per compensar la caiguda d'altres ingressos que no s'identifiquen, però que bé podrien tenir relació amb l'anomenada amnistia fiscal, "que ens sembla moral i políticament impresentable", denúncia Lezcano.

No obstant això, resulta especialment, greu en l'actual conjuntura econòmica i social, la instal·lació del Govern en la inacció i la passivitat a l'hora d'enfrontar la cada vegada més insuportable situació de la desocupació. "No només fa gala d'una explícita renúncia a la inversió, l'activitat productiva i la creació d'ocupació, enfonsant per tant l'economia en la recessió, sinó que paral·lelament confirma la seva intenció de reduir les prestacions per desocupació", adverteix el portaveu de CCOO.

Finalment, el secretari de Comunicació i portaveu de CCOO, Fernando Lezcano, ha tornat a recordar la irresponsabilitat de l'Executiu en desplaçar a les CCAA bona part de l'ajust que recull l'avantprojecte de PGE 2013. "Es pot pensar que tornaran a ser els serveis públics d'Educació, Sanitat i Polítiques Socials, els que patiran noves retallades que impactaran molt negativament sobre les condicions de vida de la ciutadania, animant la desafecció de la societat envers les institucions polítiques i exacerbant el conflicte identitari", conclou Lezcano.

L’Ajuntament de Barcelona utilitza un herbicida de Monsanto als parcs de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona (CiU) utilitza en el rec dels parcs i jardins de la ciutat un herbicida transgènic, segons admet el mateix consistori en una resposta a l’organització ecologista Som lo que sembrem. Les autoritats municipals al·leguen que es tracta d’una substància permesa per la Unió Europea.

Després que entre CiU, PP i PSC fessin fracassar ara fa uns tres anys la iniciativa legislativa popular (ILP) impulsada per diferents organitzacions socials per declarar Catalunya zona lliure de transgènics, Som lo que sembrem ha decidit endegar una nova campanya per aconseguir eradicar la presència d’aquests productes al país, cosa que ha fet a través dels ajuntaments. L‘entitat s’ha dirigit ja a uns 200 municipis catalans demanant-los informació sobre l’ús que fan de productes transgènics, utilització d’herbicides en les activitats de rec públiques, hectàrees de conreu, si disposen d’informació sobre la perillositat d’aquestes substàncies….

Això coincideix amb la publicació en una prestigiosa revista científica d’un estudi fet per la Universitat de Caen, a França, que a partir d’alimentar rates amb substàncies transgèniques, s’ha comprovat com aquestes desenvolupaven tumors de manera molt ràpida.

El treball, ja difós a través dels mitjans de comunicació, corrobora les denúncies que fa temps es fan des de sectors ecologistes i pagesos sobre la perillositat dels transgènics. A més a més, ha posat en el punt de mira l’empresa Monsanto, el gegant industrial en la fabricació i comercialització d’organismes modificats genèticament (OGM) i un dels seus herbicides, el Roundup, que conté glifosat, i que és la substància que centra la campanya de Som lo que Sembrem.

Fins ara ja han respost a la campanya de Som lo que sembrem una trentena llarga d’ajuntaments i l’entitat ecologista ha començat a agrupar-los. Entre els que ho han fet destaca el de Barcelona (CiU), que ha reconegut sense embuts que utilitza el polèmic herbicida i que ho fa perquè està autoritzat per la Unió Europea, cosa que és del tot certa. Això és el que fa que ecologistes i pagesos hagin demanat nous estudis públics sobre aquests productes i que mentrestant s’apliqui el principi de precaució i es declari una moratòria immediata.

El consistori de la capital catalana, a més a més, els adquireix a l’engrós i en té més d’una tona acumulada. Els ecologistes asseguren que el fan servir sense cap mena de reserva i que han regat parcs i jardins de la ciutat, en moments en què aquests eren plens de gent de totes les edats.

Una altra resposta xocant l’ha donat l’Ajuntament de Mataró que s’ha limitat a dir que si volen informació, la presentin pel registre i paguin la taxa corresponent.

Altres consistoris han tingut una actitud ben diferent, com és el cas del de Palautordera, on han anunciat la creació d’una comissió per reduir paulatinament el consum d’agrotòxics en el seu terme municipal.

Rússia tanca les portes al blat de moro de Monsanto

Rússia ha suspès la importació del blat de moro transgènic de la multinacional Monsanto després de la publicació d'un estudi francès que mostra com un grup de rates alimentades amb una varietat de blat de moro transgènic va desenvolupar una elevada taxa de mortalitat.

"Ens han insultat, ens han empès, ens han vexat"

Tots els detinguts el 25-S, excepte un -que es troba en presó provisional-, van quedar ahir dijous en llibertat amb càrrecs d'atemptat i resistència a l'autoritat, així com de delicte contra les institucions de l'Estat. A la sortida dels jutjats de plaça de Castilla, més d'un centenar de persones, sobretot familiars, amics i companys d'assemblees del 15-M, van voler fer costat als imputats.

Els advocats que porten els casos dels 35 arrestats han anunciat la presentació d'una denúncia col·lectiva en la que exigeixen responsabilitats per les condicions de les detencions i pel "maltractament policial".

Al crit de "Aquests són els nostres herois", els presents van rebre entre llàgrimes i abraçades als 34 detinguts posats en llibertat, que han destacat les males condicions de confinament a les que s'han vist sotmesos. "El tracte ha estat pèssim: hem estat emmanillats vuit hores, sense que ens donessin aigua i sense deixar-nos anar al bany", va assegurar Roberto Muñoz, un dels detinguts, en ser preguntat. Roberto assegura a més que va ser colpejat injustificadament al cap i a les cames durant el seu arrest.

Miguel Quinteiros, de 72 anys, sortia dels jutjats amb el braç embenat i en cabestrell. "Hem patit una humiliació rere l'altra, però és increïble la companyonia que es crea allà dins", afirmava mentre somreia a través de la seva barba blanca als que s'acostaven per donar-li ànims. En el moment de la seva detenció -va explicar-estava assegut a terra, quan el van agafar entre diversos agents pel braç i el van arrossegar. "M'ho van retorçar i em van provocar un dolor terrible", assegura.
"Han estat detencions a l'ús: la policia carrega i en la confusió detenen a qui poden, sense discriminar", diu un advocat

Quinteiros, a qui l'acusen d'haver pegat una bufetada a un agent i de tractar de treure-li la porra, és membre del col·lectiu Attac i de la Plataforma per una Banca Pública, i vinguè de Galícia expressament per participar en la manifestació. "Vaig decidir venir perquè volia protestar davant del Congrés per les mesures que està duent a terme aquest Govern", explica envoltat de quatre companys d'Attac Madrid d'aproximadament la mateixa edat que ell.

L'advocat Daniel Amelang, que defensa a dos dels detinguts, acompanyava a la família d'un d'ells minuts abans que quedessin en llibertat els arrestats. "Això han estat detencions a l'ús: la policia carrega i en la confusió detenen a qui poden, sense discriminar, i després s'inventen els fets per imputar-los els càrrecs que ells vulguin", va declarar.

Amelang va assenyalar el "càstig" que suposen els dos dies que han estat detinguts, ja que el període de detenció "ha de ser el més breu possible". "Anem a denunciar aquests fets, tots els advocats que estem defensant a aquestes persones vam signar la denúncia. Hem patit una manca total d'informació, ja que fins a les cinc de la tarda del dijous no ens han notificat a quin jutjat anaven a declarar", ha lamentat.

Una altra de les detencions ha estat la de José Cosín, advocat i una de les cares més conegudes dins el moviment 15-M, que ara mateix és el lletrat que porta l'acusació popular contra Bankia, promoguda pels indignats: "Quan va començar la càrrega em vaig posar de genolls i les mans en alt, però amb l'allau vaig caure i em vaig quedar a terra en posició fetal", va explicar. "A terra, vaig notar com em agafaven bruscament, i vaig suposar que era la policia que intentava protegir-me, però aviat em vaig adonar que la intenció era una altra", va narrar.

"Hem estat més de dos dies en els calabossos, una cosa que només es fa en casos de terrorisme", diu un detingut

Cosín va assegurar que el tracte policial "va començar sent molt dolent, però va anar millorant al llarg d'aquests dos dies de detenció". "Ens han insultat, ens han empès, ens han vexat, fins i tot algun ha perdut el coneixement a comissaria", va enumerar. "A una noia a la qual li van obrir un ull no li volien donar les gotes que necessitava, així que nosaltres cridàvem a cor" assistència mèdica", però no ens van fer cas", ha apuntat.

L'advocat va explicar també que durant el trasllat des de la comissaria de Moratalaz fins als jutjats de plaça de Castilla, el conductor del furgó policial va frenar de manera brusca en diverses ocasions, el que va ocasionar que els detinguts, que anaven emmanillats els uns als altres, començaren a donar voltes ja colpejar entre ells en el vehicle. "En obrir-nos la porta, un agent ens va dir que sentia haver passat amb el fre de mà", va assegurar.

"Anem a denunciar que hem estat més de dos dies en els calabossos, una cosa que només es fa en casos de terrorisme, mentre que el Ministeri d'Interior ha intentat que a tots ens jutgés l'Audiència Nacional, quan hi havia gent que en el moment de les càrregues simplement passava pel lloc", va afirmar. Cosín ha assenyalat a més a la jutge, que ha escrit les actuacions "en dos minuts, no ha trigat res". "I ens ha imputat el mateix delicte a tots, sense discriminar. Ha tirat pel pitjor que ens podia imputar i llest", afegeix.

Esferes misterioses a Mart

Opportunity, el longeu vehicle explorador tot terreny de la NASA, ha enviat una imatge de la superfície marciana que està desconcertant als investigadors. Objectes esfèrics concentrats en un aflorament anomenat Kirkwood, a la vora occidental del cràter Endeavour, difereixen de diverses maneres de les esfèrules riques en ferro anomenades "nabius" (blueberries, en anglès) que el vehicle explorador tot terreny va trobar en el lloc on es va posar al començament de l'any 2004.

"Aquesta és una de les imatges més extraordinàries de tota la missió", va dir l'investigador principal de Opportunity, Steve Squyres, de la Universitat Cornell, a Ithaca, Nova York. "Kirkwood està ple d'una densa acumulació d'aquests petits objectes esfèrics. És clar, immediatament pensem en els 'nabius', però això és una cosa diferent. Mai vam veure una acumulació tan densa de esfèrules en un aflorament rocós a Mart".

Utilitzant la seva Generador d'Imatges Microscòpiques, Opportunity fotografiar aquests petits objectes esfèrics el 6 de setembre de 2012. La imatge abasta una àrea d'aproximadament 6 centímetres (2,4 polzades) d'un aflorament anomenat "Kirkwood", el qual es troba situat en la vora occidental del cràter Endeavour. Imatge ampliada
Les esferes mesuren 3 mil·límetres (la vuitena de polzada) de diàmetre. L'anàlisi encara és preliminar però indica que aquestes esferes no posseeixen el contingut de ferro dels nabius marcians.

Els "nabius" marcians que va trobar Opportunity en altres llocs són concrecions formades per l'acció de l'aigua carregada de minerals dins de les roques, la qual cosa és evidència d'un ambient humit en els orígens de Mart. Les concrecions es produeixen quan els minerals precipiten l'aigua per convertir-se en masses dures dins de les roques sedimentàries. Moltes de les esferes Kirkwood estan trencades i erosionades pel vent. En aquells llocs on el vent les ha tallat, s'observa una estructura concèntrica.

Opportunity utilitzar el generador d'imatges microscòpiques col·locat en el seu braç per tal d'observar a Kirkwood de prop. Els investigadors van revisar la composició de les esferes usant un instrument anomenat Detector de Partícules Alfa i Espectròmetre de raigs X (Alpha Particle X-Ray Spectrometer, en idioma anglès), col·locat al braç d'Opportunity.

"Semblen ser cruixents per fora i més tous al centre", diu Squyres. "Són diferents respecte de la concentració, són diferents respecte de l'estructura, són diferents respecte de la composició, són diferents respecte de la distribució. En conseqüència, tenim un meravellós endevinalla geològic per davant. Tenim múltiples hipòtesis de treball i, en aquest moment, no comptem amb una hipòtesi preferida. Costarà temps descobrir-ho, per això el que cal fer ara és mantenir la ment oberta i deixar que les roques parlin".