dimecres, 2 de febrer de 2011

Planeja EUA una crisi econòmica total?

Fa uns anys la paraula 'Amer' no tenia cap càrrega econòmica, però el món canvia i la notícia de la probable mort del dòlar i la seva substitució per la nova moneda de l'Unió Monetària Nord-americana (EUA, Canadà, Mèxic) segueix desconcertant a l'opinió pública internacional. Si la primera economia del món declara una mora al pagament dels seus deutes, nominats en dòlars, gairebé tot el món es quedarà sense res. La manca de recursos conduirà a una forta caiguda de la liquiditat monetària i podria provocar el col.lapse de l'economia mundial en conjunt: "Serà l'Amer el principi de l'apocalipsi de l'economia mundial?"

Història de l'Amer

La hipotètica moneda es va originar el 1999 quan van començar a circular les primeres especulacions sobre el tema de la institució en un futur pròxim de l'Unió Monetària Nord-americana (EUA, Canadà, Mèxic), que es convertirà en una zona econòmica comuna oberta i introduirà una nova moneda anomenada l'Amer.

Se suspendrà la circulació del dòlar nord-americà, el dòlar canadenc i el pes mexicà en el món. L'anàleg d'aquest projecte és ben conegut: l'Unió Europea (UE), que es va completar amb la introducció de la moneda única, l'euro.

La possibilitat de l'establiment de la Unió Monetària Nord-americana es va anunciar al març de 2005. A Texas, es van reunir els llavors líders dels tres estats: el president dels EUA George W. Bush, el president de Mèxic Vicente Fox i el primer ministre de Canadà Paul Martin, que van declarar la creació de la 'Aliança per a la Seguretat i Prosperitat d'Amèrica del Nord'.

Materialització de 'Amer

A l'agost de 2007 el periodista nord-americà Hal Turner va afirmar que va aconseguir obtenir mostres d'una nova moneda secreta -l'Amer-, que s'encunyava a la Casa de la Moneda a Denver des de 2006. I va mostrar un vídeo amb monedes i bitllets de 20, 50 i 100 Amer.

Les autoritats nord-americanes van acusar a Hal Turner de mentida i falsificació. El periodista afirma que hi ha un 'pacte secret' entre EUA, Canadà i Mèxic per introduir aquesta nova moneda.

I que s'han pres els primers passos per crear la Unió Monetària Nord-americana i la Casa de la Moneda va ordenar produir una certa quantitat de monedes Amer, i potser s'imprimeixi paper moneda.

Segons Hal Turner, la idea de la integració rau en el fet que primerament es crea artificialment una forta crisi econòmica als EUA, i l'única sortida serà la reunió dels tres estats del continent d'Amèrica del Nord amb vista a mancomunar esforços.

Des del punt de vista de la situació econòmica actual la idea de l'Amer sembla lògica i consistent i no s'ha de descartar aquesta opció. Els defensors de la Teoria conspirativa l'han acollit amb gran entusiasme. La introducció d'aquesta moneda ajudaria a resoldre alguns problemes dels EUA, però podria provocar el col.lapse de l'economia mundial en conjunt.

Amer com a arma de destrucció massiva... de l'economia mundial

Atès que el món es veuria obligat a abandonar el dòlar nord-americà com la moneda de reserva internacional, les conseqüències serien impredictibles.

El deute nacional dels EUA en l'actualitat supera els 14 bilions de dòlars. A la zona del dòlar se situa gairebé tot el món. L'emissió il.limitada de la moneda nord-americana ha estimulat la demanda de béns i serveis en tots els països.

La crisi financera de 2008 va provocar una emissió encara més gran de dòlars per restablir la liquiditat, que es van perdre amb la cancel.lació de deutes incobrables pels banc i la fallida d'un gran nombre d'ells. A mitjans 2009, el deute dels EUA a la Xina ascendia als 2,1 bilions de dòlars.

En aquest moment, sols entre la Xina i el Japó, doblen aquesta quantitat del deute d'EUA.

Si la primera economia del món declarés una mora al pagament dels seus deutes, nominades en dòlars, gairebé tot el món es quedaria sense res de líquid. La manca de recursos conduiria a una forta caiguda de la liquiditat monetària global.

El col.lapse del sistema financer mundial portaria a la redistribució de papers de les monedes regionals. En conseqüència, els tipus de canvi de divises resultarien pràcticament impossibles de predir. I la nova moneda Amer seria el principi de l'apocalipsi de l'economia mundial.

Avantatges d'EUA amb la introducció de l'Amer

• A l'anunciar la suspensió de pagaments, EUA s'allibera de totes les obligacions

• L'economia dels EUA rep la possibilitat de començar de zero

• Mèxic i Canadà cauran plenament sota el control dels EUA

• La consolidació i construcció de centres regionals beneficiarà a les corporacions transnacionals

Efectes adversos de la introducció de l'Amer

• L'economia mundial rebrà un cop dur a la liquiditat financera

• La pèrdua de confiança en el paper moneda causarà una forta devaluació de les monedes nacionals

• L'or tornarà al seu estatus de moneda de reserva internacional (ara mateix cotitzat a màxims històrics)

• Retorn a les relacions monetàries sobre la base del patró or, que disminuirà les palanques de comandament de l'economia de mercat

• Serà impossible estimular la demanda

• Escalada de tensió a causa de la caiguda dels nivells de vida en molts països, cosa que podria donar lloc a greus conflictes militars

L'Amer: Ser o no ser

La idea d'una nova moneda, l'Amer, naturalment, no va sorgir del no-res. En la seva essència la idea és lògica. No obstant això, les conseqüències negatives per a l'economia mundial i l'ordre mundial, en general, són significatives. I no es pot predir i controlar totes les implicacions de la introducció de l'Amer. La nova moneda podria desencadenar processos irreversibles en tots els països a causa de l'alt nivell de globalització.

Això podria passar sense dificultat en els segles XIX o XX, fins i tot, però no ara. Al mateix temps, és prematur donar tota la culpa d'aquesta situació als EUA. És probable que els líders del país busquin altres mètodes per sortir de la situació actual, i la nova moneda, l'Amer, es percep com una de les opcions, però no la millor.

En termes generals, la comunitat internacional observa amb alerta la situació amb la nova moneda, l'Amer, el que crea una ressonància negativa en la consciència pública. Alguna cosa no estranya del tot ja que el món no podria ni hauria d'assumir sota cap circumstància la suspensió de pagaments.

Tanmateix, és evident que EUA és incapaç de pagar els seus deutes i encara no està clar com sortirà d'aquesta situació. Mentrestant, el deute nacional nord-americà en dòlars continua creixent i l'Amer està en espera.

Veure a la roigesfera:
L'Amero i el nou capital-feixisme: el dòlar i el lliure mercat es preparen per morir:
http://elgosferal.blogspot.com/2008/11/lamero-i-el-nou-capital-feixisme-el.html

Esther Sánchez treballava al gabinet d'advocats que tanca Yamaha

La directora general d'Ocupació, Esther Sánchez [a la imatge], treballava, abans d'arribar al Govern d'Artur Mas, al gabinet d'advocats Baker&McKenzie; que ara s'encarrega del tancament de la fàbrica de Yamaha de Palau-Solità i Plegamans: "Pot ser legal, però no ètic" ha sentenciat el diputat d'ERC, Oriol Amorós, que ha mostrat la preocupació del seu partit per un possible conflicte d'interessos.

A ERC: "No ens sembla èticament compatible haver col·laborat amb els que tanquen indústries en contra dels treballadors i després tenir una feina que és just el contrari", per això demanaran al Govern explicacions sobre aquest tema.

Cal tenir en compte que Baker & McKenzie ha participat en diversos tancaments d'altres fàbriques a Catalunya, com ara la de Honda al 2009, un tancament que va suposar 180 acomiadaments. En el cas de Yamaha, els afectats serien 430 treballadors que havien aconseguit donar bons resultats a la multinacional japonesa malgrat els temps de crisi que corren.

A més, ERC ha denunciat que el ministre de Treball francès sigui l'alcalde on es pretén traslladar la fàbrica de motos que actualment està a Catalunya i que dóna beneficis, a diferència de la seva homòloga francesa. Per tot plegat, Amorós ha exigit al Govern català "que faci tot el possible per garantir la continuïtat de Yamaha a Catalunya, i si cal, que enviï una delegació al Japó per tractar el tema amb els directius de la multinacional". Els republicans també han criticat l'actitud del conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, perquè la reacció de la seva conselleria "ha estat ple de badades".

Gramenet: ICV-EUiA amb el PSC contra la Llei Hipotecària

El grup socialista s'ha afegit a la moció que presentava el grup municipal d'ICV-EUIA per donar suport a les proposicions de Llei que pretenen evitar el sobreendeutament saldant la hipoteca amb l'entrega del pis.

El ple municipal, celebrat dilluns passat a l'Ajuntament de Gramenet, aprovà la moció que presentava el Grup Municipal d'ICV-EUIA per demanar suport a les diverses proposicions de Llei contra el sobreendeutament familiar i personal. L'objectiu final és instar al Govern central per tal que aprovi una modificació de la legislació hipotecària i evitar així el sobreendeutament de les famílies pels crèdits immobiliaris abusius i el seu desnonament.

Tots els grups municipals també han aprovat per unanimitat una altra moció que es pronunciava en contra del increment abusiu de les tarifes elèctriques als consumidors. Aquesta va ser presentada per ICV-EUIA juntament amb el PSC a instància de l'Agrupació del Comerç i la Indústria (ACI) i de la Federació d'Associació de Veïns (FAVGRAM).

El ple ordinari del mes de gener també ha decidit tirar endavant el plec de clàusules econòmiques i administratives que regiran el contracte per a la concessió de la gestió de les escoles L'Ànec i la Sargantana. Tanmateix s'han aprovat inicialment les normes de preinscripció i matrícula durant un període extraordinari. Ambdós punts han obtingut el vot afirmatiu del grup municipal socialista i l'abstenció de la resta de grups a l'oposició, PP, ICV-EUiA i CiU.

I.U. i ICV-EUiA denuncien la "hipocresia calculada" del govern al cas Couso

El portaveu parlamentari d'Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, ha qualificat al Congrés "hipocresia calculada" la postura que ha pres el Govern per dificultar el control parlamentari i el coneixement pel Congrés de l'abast de les revelacions de Wikileaks, sobre les pressions polítiques i judicials exercides per l'Ambaixada dels EUA a Madrid i sobre responsables polítics i de la judicatura.

Llamazares va fer aquesta valoració en una roda de premsa a la cambra baixa al costat de la diputada d'ICV-EUiA, Núria Buenaventura, al final de la Junta de Portaveus en la qual PSOE i CiU van unir forces per vetar la proposta d'IU-ICV-EUiA de debatre la creació d'una comissió d'investigació sobre el contingut dels documents difosos per Wikileaks i la repercussió negativa de les pressions que desvetllen en assumptes com l'assassinat a l'Iraq del càmera José Couso per soldats nord-americans o el pas dels anomenats 'vols de la CIA' amb detinguts il.legals per l'espai aeri espanyol.

Mentre Buenaventura mostrava la seva "sorpresa i indignació" per la demostració de "falta de transparència" evidenciada per PSOE i CiU, Llamazares va denunciar que "mentre alguns com l'Administració dels EUA sembla que volen 'matar el missatger' tractant de portar-lo a la presó, el Govern vol 'emmordassar aquest missatger' impedint el debat".

Per al diputat d'Izquierda Unida, "l'Executiu socialista sembla no conformar-se amb un 'gir a la dreta' en matèria econòmica sinó que pretén una restauració de les maneres de la dreta en l'àmbit parlamentari".

En la mateixa reunió de la Junta de Portaveus PSOE i CiU van rebutjar també que el president del Govern informés en sessió plenària de la polèmica inclusió de la política nuclear en les negociacions mantingudes amb els agents socials i que la ministra d'Exteriors respongués a la comissió parlamentària corresponent de la política del Govern favorable al Marroc en relació amb els greus successos ocorreguts en els territoris ocupats del Sàhara Occidental.

Berlusconi tenia un compte per finançar les festes

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, tenia un compte bancari per finançar les necessitats d'algunes de les assistents a les seves festes, que administrava la seva comptable, Giuseppe Spinelli. L'existència d'aquest compte és un dels punts sobre els quals la Fiscalia de Milà, que investiga el mandatari per incitació a la prostitució i abús de poder en l'anomenat cas Ruby (foto), centra ara les seves indagacions.

Es tracta d'un compte obert en el banc Monte dei Paschi de Siena de la qual es van beneficiar, a través de transferències bancàries, tant la consellera regional de Llombardia, Nicole Minetti, també sota investigació per inducció a la prostitució, com altra llarga llista de noms, no revelats.

El diari La Repubblica subratlla que els fiscals incorporaran aquestes noves proves en la sol.licitud d'enjudiciament a Berlusconi que, segons els mitjans arribarà aquesta setmana, i en la qual la Fiscalia demanarà un procés amb el procediment abreujat, amb el qual s'acceleren els temps processals, en saltar la fase de l'audiència preliminar.

El diari assenyala que l'existència d'aquest compte, amb la qual el polític neofeixista hauria finançat a una llarga llista de persones durant el 2010, aporta noves proves que recolzen la versió dels fiscals a partir de les intercepcions telefòniques recollides durant la investigació.

La Fiscalia de Milà sospita que Berlusconi va celebrar a la seva residència privada d'Arcore, als afores de Milà, festes d'índole sexual en les que algunes de les convidades van rebre compensacions econòmiques per la seva participació.

Així mateix, consideren que en aquestes festes van prendre part, almenys, dos menors d'edat, entre elles Karima el Mahroug, coneguda com Ruby R.

La investigació per abús de poder es centra en la crida que va fer Berlusocni el passat 27 de maig a una comissaria de Milà per aconseguir que Ruby R, que estava retinguda per un petit robatori, fos posada en llibertat perquè, segons va dir, era neboda del president egipci, Hosni Mubarak.

Llei Duvalier: Suïssa confiscarà els diners als dictadors

Durant anys es van apoderar del que no els pertanyia: els diners del seu poble. Es tracta del ja mort Joseph-Désiré Mobutu, de la República del Congo, i de Jean-Claude Duvalier, més conegut com 'Baby Doc', que va governar Haití des de 1971 fins a 1986, i que va tornar a aquest país a meitats de gener de 2011, després de 25 anys d'exili a París, suposadament per a 'col.laborar' amb la difícil situació per la qual passa el país més pobre d'Amèrica Llatina.

El secret bancari suís va possibilitar que dictadors com Mobutu o Duvalier s'apropiessin de més de 150.000 milions de dòlars dels seus països. Però una nova llei farà que els diners tornin a qui li pertanyen.

Inspirada en el cas de l'ex dictador haitià i en la seva apropiació i transferència il.legal de patrimoni, Suïssa implementa ara la Lex Duvalier, aprovada el setembre de 2010, per acabar amb la impunitat i accelerar la devolució dels diners desviat per Duvalier i congelat en comptes suïssos. En el cas de Duvalier, la llei facilitarà la devolució de prop de 5,7 milions de dòlars que beneficiarien enormement a la població haitiana.

Ningú coneix la suma exacta que es van dur a Suïssa els caps de règims dictatorials en total, si bé es parla de més de 150.000 milions de dòlars que, gràcies a l'estricte secret bancari, romanien fins ara ben guardats.

La Llei Duvalier acaba amb diversos obstacles

Fins ara, la Confederació Helvètica només hagués pogut prendre mesures si el país afectat hagués iniciat un procés contra el exdictador haitià, explica Valentin Zellweger, president de la Direcció Suïssa de Dret Internacional.

"En els últims temps hem constatat que hi ha cada vegada més estats que, lamentablement, no estan en condicions de dur a terme aquest tipus de judicis. És per això que, per evitar que per aquest motiu els diners vagin de nou a mans de les famílies o de les mateixes persones que els van robar, hem creat una llei que permeti a Suïssa, sota determinades condicions, confiscar aquestes sumes i tornar-les als ciutadans", assenyala Valentin Zellweger.

Segons el dret anteriorment vigent, Suïssa havia de provar que el Duvalier s'havia apoderat il.legalment dels diners en qüestió, el que era molt complicat i fins impossible. Aquestes eren les dificultats plantejades quan Suïssa es va veure en l'obligació de retornar gairebé 8 milions de francs suïssos a la família de l'expresident del Zaire, Joseph Mobutu.

Gràcies a la nova legislació, és l'ex dictador qui ha de provar que va obtenir la suma per mitjans legals. Valentin Zellweger aclareix que la nova llei farà possible que la suma es posi a disposició de la castigada població d'Haití.

"Trobarem mecanismes que assegurin que els diners realment tornin al poble, i no es perdi anant per canals desconeguts", va subratllar el president de la Direcció Suïssa de Dret Internacional.

Confiscació sense judici pel mig


Les autoritats suïsses s'entesten des de fa temps a tornar als ciutadans el capital robat pels ex dictadors i, en certs casos, han tingut èxit, com ho proven els milions que van tornar a Filipines, extrets per Ferdinand Marcos, o als 700 milions de dòlars l'ex dictador de Nigèria, Sania Abacha.

En el cas de les riqueses robades per Duvalier, les lleis vigents fins al moment havien fallat en l'intent de confiscació i, pel fet que els seus delictes havien prescrit, Suïssa hauria d'haver tornat els diners al mateix Duvalier.

Amb la nova "Llei Duvalier", es podrà bloquejar i confiscar els diners sense una acusació formal a l'ex dictador i sense procés judicial. I també els tunisians podrien beneficiar-se de la llei. Suïssa es veu a si mateixa com a pionera en la devolució de la fortuna dels dèspotes enderrocats. Segons Valentin Zellweger, s'està anant per bon camí: "La meitat de tots els diners tornats, segons dades internacionals i fonts independents, prové de Suïssa. Això vol dir que Suïssa ha fet devolució de la meitat de tots els diners reintegrant-los als països afectats", afegeix Zellweger.

Marga Sanz: "Els terrenys públics han de ser per a col.legis públics, mai privats"

La coordinadora general d’EUPV i candidata a la Presidència de la Generalitat, Marga Sanz, ha anunciat que el seu grup presentarà en les Corts una proposició no de llei per a garantir que els terrenys públics destinats a col·legis “acolliran només centres educatius públics, mai privats, de forma que els recursos de tots queden en mans de la ciutadania mitjançant una educació de qualitat. Exigim l’ampliació i el reforçament de l’ensenyament públic, davant l’espoli i l’onada privatitzadora del PP”.

Marga Sanz assegura que la seua formació “no farà un pas enrere respecte a deixar el patrimoni educatiu públic en mans de qui pertany, és a dir, dels ciutadans”. Sanz ha anunciat que EUPV presentarà a les Corts una proposició no de llei per a protegir que la dotació dels terrenys municipals estiguen orientats a acollir col·legis per a l’ensenyament públic exclusivament”.

La també portaveu parlamentària d’EUPV ha assegurat que “eixa és la voluntat majoritària de la comunitat educativa. Rebutgem l’espoli que ve practicant el PP sobre els recursos de tots.” Sanz ha advertit que la cessió de sòl públic “no es negociable i si el PP continua avant amb aquesta proposta es trobarà amb la resposta ferma de la comunitat educativa”.

La dirigent d’esquerres ha insistit en “la precarietat que pateix l’ensenyament públic a dia d’avui. Per a més inri el PP presenta propostes vergonyoses com aquesta de regalar el patrimoni educatiu. Aquesta iniciativa no fa més que mostrar d’una costat el buit financer en què es troba la Generalitat a l’hora d’impulsar l’educació de qualitat al País Valencià, i al mateix temps la poca capacitat del PP de donar altra eixida que no siga la privatització”.

Mobilitzacions dels treballadors d'H.P. contra els acomiadaments indiscriminats

Convocatòria per a les concentracions d'avui, dimecres 2 de febrer, als centres d'HP a Can Sant Joan (Cugat del Vallès). La plantilla de les empreses del Grup HP inicia mobilitzacions per manifestar el seu rebuig a la política de l'empresa de defugir el diàleg per a la negociació d'un acord d'ocupabilitat i, alhora, contra la persistència en la indiscriminada política d'acomiadaments. HP segueix obtenint grans beneficis. Tot i això pretén augmentar a força de l'acomiadament indiscriminat i improcedent d'excel•lents professionals.

El passat 2010 es van produir més de 100 acomiadaments en les diferents empreses del Grup HP. Les previsions d'acomiadaments a nivell Europeu (previsió de 5.000 acomiadaments a Europa per al 2011) ens fan témer un major nombre d'ells per augmentar encara més els beneficis.

Les seccions sindicals de COMFIA-CCOO del Grup HP han fet ja mobilitzacions de delegats per pressionar l'empresa al diàleg, infructuosament. S'ha plantejat a la plantilla un calendari de concentracions i mobilitzacions, que començaran el 2 i 9 de febrer a les portes de tots els centres d'HP a Espanya. Si segueix l'actual actitud per part de l'empresa es farà vaga de 24 hores en un dia o repartits en diversos dies.

La proposta de CCOO és que l'empresa recapaciti i entengui que no pot fer fora al carrer a treballadors, i menys en l'actual situació de crisi, tenint els beneficis que presenta actualment. Els treballadors i treballadores de HP defensen així amb aquestes accions els seus drets i llocs de treball.

Surinam també reconeix Palestina amb les fronteres del 67

La República de Surinam va reconeixer ahir a Palestina com a estat sobirà amb les fronteres de 1967, va comunicar l'agència oficial palestina WAFA. El president de Surinam, Desi Bouterse, va lliurar els respectius documents el líder de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, a través de l'Ambaixador palestí al Brasil.

Abbas, segons informa l'agència, va aplaudir aquesta decisió del país llatinoamericà i va donar una alta valoració a les relacions establertes entre els pobles surinamés i palestí. El líder de l'ANP es va entrevistar amb Bouterse durant la visita que va fer al Brasil a finals de 2010.

De manera que ja són nou els països de Llatinoamèrica que van reconèixer a Palestina com a estat sobirà amb les fronteres de 1967: Xile, Equador, Bolívia, Brasil, Argentina, Guyana, Perú, Paraguai i Surinam, i 110 el total de païssos que ho han fet al món.

A Salgado l'importa el sector financer, no els desnonats ni l'usura bancària


La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha descartat emprendre canvis "bruscos" en les condicions de les hipoteques perquè això perjudicaria el sector financer. "Les nostres hipoteques estan fundades en unes condicions. Els canvis bruscos d'un dia per l'altre serien perjudicials per al nostre sector financer i per a futures hipoteques i això és una cosa que hem de tenir en compte", ha dit la ministra, sense aclarir que aquelles "condicions" són una estafa usurària internacional.

Salgado reaccionava així després de ser preguntada per una sentència de l'Audiència Provincial de Navarra que ha dictaminat que la devolució del pis hipotecat saldaria el préstec concedit. La ministra no ha volgut opinar sobre aquesta decisió judicial però sí que ha dit que qualsevol modificació brusca del sistema hipotecari portaria conseqüències negatives per als bancs i caixes espanyols.

Ahir mateix, l'agència de qualificació creditícia Moody's va advertir que la sentència de l'Audiència Provincial de Navarra és "clarament contrària" a la Llei Hipotecària espanyola, i ha confiat que no creu precedent per a decisions similars futures.

Moody's assenyalava que aquesta "controvertida" decisió ha provocat que els inversors en deute hipotecari espanyola temin un augment de la morositat, ja que incentiva als prestataris a recórrer al 'default' quan els preus de la propietat baixen, així com un empitjorament de les taxes de recuperació.

No obstant això, l'agència confia que aquesta decisió no es repetirà, perquè no estableix jurisprudència per a pròxims casos, ja que per a això hauria de ser dictada pel Tribunal Suprem, ia més la majoria de les decisions judicials protegeixen els bancs en els processos de execució hipotecària.

Meyer: "L'alliberament de presoners és un gest important de les FARC"

Willy Meyer: "L'alliberament és un gest important de les FARC perquè es explori una sortida pacífica al conflicte a través de l'única via possible, el diàleg polític". Així valorà l'eurodiputat i Coordinador de Política Internacional d'Izquierda Unida, Willy Meyer, la decisió de les FARC d'alliberar aquest cap de setmana a cinc presoners, dos regidors i tres membres de l'exèrcit, i va expressar el seu suport a una sortida política negociada del conflicte mitjançant la via del diàleg.

La decisió de les FARC, feta pública en el dia d'ahir en una declaració oficial de l'associació "Colombians i Colombianes per la Pau" per la senadora Piedad Córdoba, suposa per a Meyer "un pas endavant cap a la fi del conflicte a través d'una solució política que permeti la pau a Colòmbia".

La senadora Piedad Córdoba (foto), injustament inhabilitada dins d'un procés de persecució política iniciat per l'anterior govern de Colòmbia i qualificat per l'eurodiputat d'IU com "un atac directe a la possibilitat d'una sortida negociada al conflicte, inadmissible i antidemocràtica", va ressaltar la importància d'aquest alliberament en ser "una clara expressió de la disposició de les FARC-EP al diàleg polític" i que amb aquesta "el temps de la pau està començat".

A més, ha assegurat que és un gest important dirigit al nou govern que "genera un clima d'obertura cap a la pau hi ha voluntat política per alliberar els que queden".

Durant la intervenció, Pietat Còrdova va demanar al president la República de Colòmbia, que es garanteixi la vida i integritat dels presos polítics i de consciència empresonats i va anunciar l'acord a què s'ha arribat amb representants del Govern per a la creació d'una Comissió d'Investigació dels suïcidis i morts per falta d'atenció mèdica de presos polítics.

Igualment, ha assegurat que "Colombians i Colombianes per la Pau segueix en la lluita perquè se senten en la taula el Govern i les FARC" i per l'enfortiment d'aquesta via del diàleg han organitzat una trobada de treball a Buenos Aires amb diversos actors internacionals que han participat en processos reeixits de cap de conflictes per vies pacífiques.

Meyer, que recentment va denunciar davant l'UE l'espionatge i persecució del govern d'Uribe a Europa revelat pel cas del DAS, i va retreure "el profund menyspreu de les autoritats colombianes pels Drets Humans", ha recordat el compromís d'Esquerra Unida amb una sortida negociada i el seu suport a Piedad Córdoba i a l'associació Colombians i Colombianes per la Pau pel seu treball en la recerca d'una solució política al conflicte.

DuPont i Nidera acusades d'esclavatge i tràfic de persones


El Govern argentí ha sancionat l'transnacional químicaDuPont pels seus vincles amb una cerealera que va ser acusada aquest dilluns d'esclavitzar als seus treballadors i d'evadir impostos, segons ha informat l'Administració Federal d'Ingressos Públics (AFIP). La AFIP va precisar que Dupont va perdre, entre altres beneficis, el Règim de Duana Domiciliària, que facilita el comerç exterior a empreses amb grans volums d'operacions.

Les sancions contra DuPont estan basades en les acusacions contra la cerealera transnacional Pioneer Argentina SRL, localitzada en el Paratge Muntanya del Rosario, província de Còrdova (centre).

Una investigació empresa per funcionaris de l'AFIP va determinar que uns 150 treballadors contractats per Pioneer Argentina realitzaven la feina de casa en extremes condicions d'insalubritat i precarietat en tres campaments rurals a la província de Còrdova: "El treball prestat en les condicions que detectem és il.legal, però si el treball és prestat en condicions infrahumanes, com les que detectem en aquest camp, estem parlant d'esclavitud, que al segle XXI no podem permetre que passi", va indicar la vigília a la premsa internacional el representant de l'AFIP, Ricardo Echegaray.

"Les imatges captades allà són contundents. Estem davant d'un cas de tràfic de persones", va assegurar Echegaray.

En aquest sentit, per a la AFIP, DuPont "ha deixat de ser un operador fiable".

Els casos recentment descoberts per l'AFIP d'esclavitud s'uneixen a altres registrats a la transnacional Nidera, actualment líder del mercat nacional de llavors d'aquest país sud-americà.

A principis de gener, el Govern de l'Argentina va anunciar que Nidera mantenia a empleats en condicions d'esclavitud i insalubritat extrema en diversos dels seus campaments.

L'any passat, l'empresa Nidera va ser denunciada per la AFIP per evadir el pagament d'uns 260 milions de pesos (65.495.000 $) entre 2005 i 2009.

S'estavella un satèl.lit militar rus

El satèl.lit militar rus llançat ahir a l'òrbita mitjançant el coet Rokot no va aparèixer a la zona de radiovisibilidad i possiblement es va estavellar, va comentar una font del sector aeroespacial rus: "Segons els nostres càlculs, va poder tenir problemes el bloc d'acceleració Briz-KM i el satèl.lit es va estavellar", va dir la font.

Una altra font, de les Tropes Espacials, va declarar que encara es desconeix què ha passat amb l'aparell. "Possiblement es va estavellar o es troba en una òrbita no programada", ha apuntat.

El llançador Rokot va enlairar avui a les 17.00 hores de Moscou (14.00 GMT) des de la base espacial de Plesetsk situada al nord de Rússia.

Quinze famílies en garatges a Castelló d'Empúries

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries té detectades una quinzena de famílies que malviuen en garatges llogats de la urbanització Empuriabrava, a causa de que la seva situació econòmica, després de quedar-se sense treball, no els permet optar a un habitatge millor. Es tracta en la majoria de casos d'immigrants que han perdut els seus llocs de treball en la construcció i s'han quedat sense recursos són víctimes, i segons l'ajuntament els propietaris dels garatges s'aprofiten de la seva situació desesperada.

"Són persones amb una capacitat adquisitiva baixa, i els propietaris s'aprofiten de les seves necessitats i es posen d'acord entre ells en el preu que els cobren, però evidentment els garatges no són habitables", ha manifestat l'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell (ERC).

Ahir al matí, la Diputació de Girona i l'ajuntament de Castelló d'Empúries signaren un conveni que s'inscriu en un programa de l'organisme provincial per donar suport als ajuntaments de zones turístiques a mediar en la recerca d'habitatge, amb l'objectiu d'ajudar a famílies mal allotjades i millorar la qualitat dels habitatges.

Aquest programa de "mediació social en zones turístiques" pretén donar eines als consistoris turístics amb problemes de mal ús de l'habitatge com la sobreocupació i l'infrahabitatge.

L'aportació econòmica de la Diputació, 28.671 euros, es destinarà a la contractació de la persona que coordinarà els aspectes de la mediació i l'equip interdisciplinari.

ICV-EUiA i la CUP recolzen la dació en el pagament hipotecari

ICV-EUiA i la CUP de Mataró portaran al Ple de dijous vinent diverses mesures per evitar l’augment de casos de desnonament entre les famílies que no puguin fer front al pagament de la hipoteca. La moció dels ecocomunistes, a la qual ja s’hi han afegit els grups d’ERC, PSC i CIU, pretén regular la figura de la dació en pagament, que significa que les famílies que no puguin pagar la hipoteca podran lliurar el seu pis per eliminar el deute concret.

Per a ICV-EUiA, aquesta és una mesura “injusta, esbiaixada i que deixa indefenses i contra les cordes” moltes famílies que no poden pagar el deute. Per això, proposen que s’estableixin mètodes alternatius per a evitar els desnonaments, com ara el manteniment de l’habitatge en règim de lloguer o d’usdefruit vitalici, o bé la renegociació del deute.

Els ecosocialistes adverteixen que el risc d’un increment dels desnonaments pot afectar directament els ajuntaments, ja que són les administracions locals “les que hauran de posar recursos econòmics i mesures socials extraordinàries per a ajudar a les famílies desnonades”. En aquest sentit està enfocada precisament la proposta que presenta el grup municipal de la CUP. En concret, els independentistes demanen que aquesta qüestió “sigui un objectiu de primer grau en la política municipal amb mesures de seguiment, assessorament i suport contra els desnonaments”.

Per això, a la moció que defensaran inclouen un seguit de propostes concretes que l’Ajuntament hauria d’aplicar per combatre les conseqüències socials dels desnonaments, tals com coordinar els serveis d’habitatge i serveis socials, fer un seguiment dels processos d’execució hipotecària i desnonaments a través de l’Oficina d’habitatge, mantenir ajudes socials per evitar l’exclusió social o reforçar les ajudes en matèria d’habitatge destinades a afavorir el lloguer, entre d’altres.

EUiA Montblanc aconsegueix que s'arregli la vora del riu


EUiA de Montblanc aconsegueix l'arranjament de la vora del riu. Fent una mica d’història recordarem que, al mes de marc del passat any, EUiA va presentar dos denuncies administratives contra l’equip de Govern per deixadesa municipal en els carrers, voreres, parcs públics i la vora del riu, argumentant en més d’un cop el greu perill que hi havia de que caigués el pont vell si es dones el cas d’una riada a l'hivern, per la quantitat de matolls i canyes que hi havia.

Per fi, aquesta passada setmana això ha estat solucionat i ara la vora del riu és un altre cosa, encara que critiquem que no han ficat cap tanca sobre el pont nou de la nacional i això genera un greu perill amb possibilitat de caure des d’una alçada d’uns 15 metres. Aquest arranjaments es venen a sumar a d’altres que també som força orgullosos per la feina i pressió prèvies que hem estat realitzant.

Es tracta del tobogan infantil trencat que hi havia a Sant Maties, els bancs de la plaça la Pubilla que van ser canviats, la restauració del baluard de Santa Anna, la plaça Agermanament, algunes de les voreres i retirada d’alguns arbres tallats de la Muralla Santa Tecla, retirada de brossa d’un edifici abandonat al Sol de l´Horta i tancat del perímetre, recollida mes sovint de la brossa en alguns barris i neteja dels carrers mes sovint, poda d’arbres, millor enjardinament i cura dels parcs públics. etc

Fabra diu que "té dret a l'honor", malgrat el seu historial

Víctor Tormo, número dos d'EUPV a Castelló, ahir va ser jutjat per una "falta d'injúries", acusat d'haver danyat l'honor de qui mai no ha tingut, ni decència, ni ética ni vergonya. El president de la Diputació Provincial és imputat per suborn, tràfic d'influències i frau fiscal, en una instrucció que dura ja set anys, ha patit vuit canvis de jutge i quatre de fiscal i ha generat sòlids indicis de culpabilitat, àmpliament airejats, d'un fill de feixistes: Carlos Fabra.

Fabra es va presentar ahir al jutjat per acusar Tormo d'haver-lo ofès: "Va passar el denunciat al meu costat i em va cridar corrupte", va dir l'invidu davant la jutgesa. Els fets es remunten al 25 d'octubre, quan enmig d'una visita a un hospital i envoltat per la cúpula directiva del centre, el líder conservador es va creuar amb Tormo. Aquest, sense aturar-se però sense deixar de mirar-lo, li va deixar anar un "corrupte" alt i clar. La situació es va repetir el 3 de novembre, aquest cop al carrer Major de Castelló, una via cèntrica i sempre concorreguda.

La denúncia no va partir, però, del propi president. Van ser els seus escortes, policies locals assignats per l'Ajuntament de Castelló, els que van actuar d'ofici. El seu zel en la cura del president els va portar a traslladar als seus superiors de la imprecació d'un ciutadà. I va ser la pròpia Policia Local la que va posar la denúncia. Així les coses, ahir Fabra només va haver de ratificar la denúncia dels seus escortes.

L'advocat de Fabra va defensar que "els càrrecs públics també tenen dret a l'honor", com també considera el PP que tenen dret a robar, espoliar, mentir, acusar sense proves i tote altre mena de delictes a que el franquisme familiar els té acostumats. "Hem caigut en la cultura del tot s'hi val", s'ha lamentat qui ha enfonsat Castelló en la situació més vergonyosa de sa història.

L'advocada de Tormo va argumentar que la llibertat d'expressió és un bé superior quan es tracta de criticar a un polític. "Jo sóc un ciutadà compromès amb el lloc on viu i, quan ho vaig veure, vaig sentir que havia de fer alguna cosa", va explicar l'acusat en el seu al.legat final: "L'únic que lamento és no haver afegit la paraula suposat, res més", va concloure Tormo. La jutge va contenir un fugaç indici de somriure.

Torró: "València és a la cua en l'aplicació de la Dependència"

El diputat d’EUPV i cap de llista per Alacant, Lluís Torró, ha celebrat que el Tribunal Superior de Justícia haja sentenciat en favor de Pau, el xiquet de Cocentaina que pateix paràlisi cerebral, la família del qual reclamava ajudes retroactives a la Generalitat. Torró, qui preguntarà pel tema en les Corts, ha assegurat que “la sentència deixa palesa l’arbitrarietat amb què la Generalitat aplica la Llei de Dependència al País Valencià i suposa un baló d’oxigen per als milers de famílies que mantenen una lluita silenciosa pels seus drets”.

Els pares de Pau, Carme i Hipòlit, són membres actius de la Plataforma per la Llei de Dependència de l’Alcoià-Comtat.

“La victòria d'en Pau suposa una petita compensació, un raig d’esperança per a les milers de famílies a les que la Generalitat posa innombrables entrebancs per a concedir-les ajudes. Ara exigim que la Conselleria admeta que Pau no és un casi aïllat i que es pose al dia amb la Llei”, ha assegurat Torró, qui ha anunciat que ho preguntarà a la consellera de Benestar en les Corts.

”Els pares de Pau són membres actius de la Plataforma per la Llei de Dependència de l’Alcoià-Comtat, fet que transcendeix la lluita personal pel seu fill” ha assenyalat Torró. El diputat recorda que “el País Valencià és a la cua autonòmica en aplicació de la Dependència segons l’Observatori de la Dependència de la Comunitat Valenciana. Les xifres ací són sagnants, ho demostra el fet que només reben ajudes 7 de cada 1000 valencians davant els 14 de mitja a Espanya. No podem permetre que hi haja 27.229 persones sense servei o percepcions tot i tindre el dret reconegut”, ha denunciat.