divendres, 1 de juliol de 2011

DSK surt somrient a la seva esposa, amb "càrrecs" però sense fiança
La imatge de Strauss-Kahn, de 62 anys, sortint del tribunal de Manhattan de la mà de la seva dona, la periodista Anne Sinclair, amb un somriure d'orella a orella resumeix fins a quin punt la decisió d'aquest divendres pot ser l'inici de la rehabilitació del polític socialista francès, per al que els seus companys gals ja demanen la seva tornada a la primera línia política.
Un mes i mig després de ser detingut per sorpresa a l'aeroport JFK de Nova York, Dominique Strauss-Kahn ha quedat en llibertat amb càrrecs però sense fiança en un gir dramàtic del procés contra ell per la presumpta violació d'una cambrera d'hotel en una decisió que pot tenir àmplies conseqüències polítiques. Durant aquest període de temps, Strauss-Kahn s'ha vist forçat a dimitir del seu càrrec de director gerent del Fons Monetari Internacional i s'ha vist apartat de la carrera per ser candidat a les eleccions presidencials francesos de 2012, per al qual era el favorit dels sondejos.

Amb tot, el jutge federal Michael Obus ha volgut deixar clar que aquesta decisió no suposa que el cas estigui tancat. De fet, Strauss-Kahn haurà de comparèixer el pròxim 18 de juliol i encara que se li ha retornat la fiança de sis milions de dòlars, la seva condició és de lliure amb càrrecs i se li ha retirat el passaport.

Aquesta decisió contrasta de forma radical amb la del passat 21 de maig, quan es va ordenar que estigués sota un estricte règim d'arrest domiciliari en un luxós adossat al sud de Nova York.

Des de llavors portava una polsera electrònica i només es podia desplaçar per veure els seus advocats o anar al metge.

A més, era vigilat les 24 hores del dia per guàrdies armats i un sistema de televisió que havia de pagar de la seva pròpia butxaca. Els costos es xifren en uns 172.000 euros al mes.
La defensa demanarà la retirada de tots els càrrecs

A la sortida del tribunal, els advocats de les dues parts han continuat la seva batalla mediàtica de cara a la propera vista del tribunal.

L'advocat de Strauss-Kahn, Benjamin Brafman, que va fer de la destrucció de la crebilidad de la cambrera la seva principal línia de defensa, ha revelat que demanarà la retirada dels tots els càrrecs contra el seu client.

Mentrestant, els fiscals de Nova York han anunciat que tornarà a examinar el cas però que seguiran investigant a Strauss-Kahn.

A l'altre costat, l'advocat de la presumpta víctima, Kenneth Thompson, ha assegurat que la versió de la seva defensada no ha canviat en cap moment i ha rebutjat la versió de l'exdirector de l'FMI que la relació sexual va ser consentida.

A més, ha assegurat que l'acusada té "proves materials" contra el polític francès.

Noves dades

Thompson ha reconegut davant els periodistes que la seva defensada ha comès errors, sobretot al mentir sobre les dades de la seva sol.licitud d'asil, però ha recalcat que això no canvia el fet que ha estat violada.

Aquestes paraules estan dirigides directament a la Fiscalia, que ha perdut la fe en la cambrera guineana que hauria patit suposadament una agressió sexual de Strauss-Kahn a l'habitació de l'hotel Sofitel de Nova York.

La clau està en una conversa telefònica amb un home empresonat un dia després de la trobada sexual amb Strauss en què tots dos comenten del que podien guanyar si acusés Strauss-Kahn de violació. La conversa va ser gravada.

Aquest home, segons els investigadors, va ser arrestat acusat de tenir més de 400 lliures de marihuana i està entre la llista d'individus que van fer una sèrie de pagaments al comptat, al voltant de 100.000 dòlars, en el compte bancari de la dona en els últims dos anys.

Els investigadors han esbrinat que ella ha pagat centenars de dòlars cada mes en factures de telèfon en cinc companyies tot i que ella havia insistit que només tenia un telèfon i uqe no sabia res dels dipòsits excepte que van ser fets per un home que ella va descriure com seu promès i pels seus amics.

A més, una de les fonts cotadas pel New York Times assegura que en la seva solicitut d'asil incloure la menció a prèvies violacions de les que mai va donar compte. També va explicar que va ser sotmesa a mutilació genital però la seva versió als investigadors diferia del que recull la sol licitud de asil.

Nou detinguts en l'operació policial a la SGAE


Continua l'escorcoll de la guàrdia civil a la seu de la Societat General d'Autors i Editors espanyola (SGAE) a Madrid, però l'escorcoll s'ha ampliat a disset domicilis particular de dirigents de l'entitat. Hi ha nou detinguts en el marc de l'operació contra alguns dirigents de la SGAE per pressumptes delictes societaris i d'apropiació indeguda, segons fonts policíaques. Entre els detinguts hi ha el president de l'entitat, Teddy Bautista.

L'operació ha estat iniciada per la fiscalia anti-corrupció, que fa dos anys que investiga presumptes delictes de desviament de fons i apropiació indeguda, arran d'una denúncia (pdf) de l'Associació d'Internautes.

El president de l'entitat, Teddy Bautista, i els altres detinguts passaran a disposició judicial. Tot just ahir, la candidatura que Bautista encapçalava va ser reelegida per integrar la Junta Directiva la SGAE fins el 2015.

Totes les mirades se centren en Bautista, segons fonts de la investigació. Un altre dels homes clau de la pressumpte trama és José Luis Rodríguez Neri, president de la Societat Digital d'Autors.

El text de la fiscalia anti-corrupció, presentat fa unes setmanes, respon a unes diligències prèvies obertes arran d'una denúncia presentada el novembre de 2007 per l'Associació d'Internautes, l'Associació d'Usuaris d'Internet, l'Associació espanyola de petites i mitjanes empreses d'informàtica i noves tecnologies (APEMIT) i l'Associació espanyola d'hostalers víctimes del cànon (VACHE).

Els internautes denunciaven que els directius de l'entitat havien format una trama societària d'empreses filials al voltant de la SGAE, en què les quantitats recaptades en concepte de gestió de drets d'autor s'invertien en activitats lucratives. Segons les associacions denunciants, la SGAE incomplia 'el mandat legal que li exigeix que el repartiment dels drets recaptats s'efectuï equitativament entre els titulars de les obres o produccions emprades, ja que suposadament es destina la recaptació a mantenir empreses privades, que ho són de socis i que, a sobre, amaguen un ànim de lucre, prohibit expressament per llei'.

Per això, consideren que les activitats poden constituir delictes d'apropiació indeguda, estafa i frau de subvencions.

Israel, el Govern de Grècia i l'UE porten el bloqueig de Gaza fins a la "democràtica" Europa

"En el dia d'avui el Ministeri de Protecció Ciutadana de Grècia ha donat ordres a les autoritats marítimes d'immobilitzar als vaixells de la Segona Flota de la Llibertat, entre ells el 'Gernika', l'embarcació de la campanya de Rumbo a Gaza en la que 45 activistes de l'Estat espanyol anaven a salpar amb l'objectiu de trencar i posar fi al bloqueig il.legal a la franja de Gaza. En total, anaven a emprendre el viatge una desena de vaixells amb més de 300 internacionalistes d'uns 45 països". Foto: L'ajornament ja anunciat abans l'atac del govern grec, es devia a un nou sabotatge sofert pel vaixell de l'expedició MV Saoirse ('Llibertat') de la campanya irlandesa Irish Boat to Gaza.

El vaixell nord-americà "The audacity of hope" ha salpat amb 35 persones a bord i ha estat interceptat per sis embarcacions governamentals gregues, que segueixen apuntant amb els seus fusells al passatge. En aquests moments, encara desconeixem si hi ha hagut danys personals. L'operació il.legal per interceptar el vaixell americà continua.

El 'Gernika', per la seva banda, ha estat immobilitzat per agents del cos de Guardacostes grec sense cap tipus d'explicació, no permetent els seus moviments ni tan sols dins de les aigües territorials gregues.

L'agressió tant al vaixell nord-americà com a la resta de la Flota de la Llibertat, inclòs el 'Gernika', constitueix una acció completament inacceptable contra un grup de civils desarmats, no violents i emparats pel Dret comunitari i el Dret Internacional.

Des Rumb a Gaza volem expressar la nostra més absoluta i rotunda condemna per aquesta decisió completament il.legal, arbitrària i injusta, que no té cap fonamentació jurídica, ni d'acord a la legislació grega ni segons el Dret comunitari.

L'ordre del Govern grec vulnera a més l'Acord de Schengen que consagra la lliure circulació de persones dels Estats membres de la Unió Europea adscrits a aquest tractat, entre els quals figuren Espanya i Grècia.

Amb aquesta decisió, les autoritats gregues demostren la seva submissió a l'Estat d'Israel, que porta setmanes pressionant el Govern hel · lè i amenaçant amb cancel.lar les múltiples relacions econòmiques que tots dos mantenen. La debilitat del Govern grec, accentuada pel xantatge financer al que ve sent sotmès per la Unió Europea, les institucions financeres supranacionals i pels mercaders internacionals, l'ha portat a obeir cegament les ordres de l'Estat d'Israel en lloc de fer front als seus obligacions envers la ciutadania que l'ha elegit democràticament.

Però no només ha estat Grècia la que ha permès que el bloqueig israelià de la Franja de Gaza arribi fins a les costes europees. La Unió Europea i molt especialment el Govern espanyol, han fet desistiment de les seves funcions, han respost negativament a totes les peticions de protecció que els hem realitzat des Rumb a Gaza i des de la resta d'organitzacions que componen la coalició internacional.

Des Rumb a Gaza mantenim la nostra pretensió de salpar cap a les costes de Gaza. Estem emparats per la legislació internacional. Denunciem una vegada més la submissió dels governs de la Unió Europea, i dins d'ells del Govern espanyol, cap a l'Estat d'Israel, convertint-novament en còmplices del il.legal i criminal bloqueig a la franja de Gaza tot i les falses condemnes verbals.

El seu xantatge només reforça la nostra determinació

Comunicació del Govern de Grècia

Prohibida avui la sortida de vaixells amb bandera grega o estrangera de ports grecs cap a l'àrea marítima de Gaza.

D'acord a una decisió del ministre de Protecció Civil, Christos Paputsis, avui ha estat prohibida la sortida de vaixells amb banderes gregues o estrangeres cap a l'àrea marítima de Gaza.

Seguint ordres de la Caserna General de Grècia de Guardacostes a totes les autoritats portuàries i costaneres locals gregues, estan sent preses totes les mesures per implementar aquesta decisió.

Com ja és sabut, les autoritats costaneres locals de Grècia han rebut instruccions per per comunicar aquesta rellevant notícia als propietaris dels vaixells i que al seu torn aquests notifiquin als capitans designats la immobilització dels vaixells que tinguessin previst dirigir a l'àrea marítima bloquejada per Israel

Específicament per als vaixells amb bandera grega, s'ha de consignar una entrada al quadern de bord amb la notificació d'aquesta informació als capitans, així com de la comunicació feta pel Ministeri d'Afers Exteriors i datada el 22 de juny de 2011.

A més. la zona marítima de la Mediterrània oriental serà vigilada de manera continua per dispositius electrònics per controlar els moviments dels vaixells que suposadament participen en aquesta campanya.

Finalment, per als controls policials de passatgers i tripulació es treballarà en col.laboració amb la policia local i amb les autoritats duaneres en les matèries que siguin de la seva competència.

Sí ha estat un complot feixista contra Strauss-Kahn: La cambrera menteix i hi va haver un pacte per acusar-lo

La "justícia" nord-americana ha deixat en llibertat a Dominique Strauss-Kahn, segons Bloomberg, l'exdirector gerent del FMI, després que aquest matí la fiscalia hagi reconegut que el cas per agressió sexual està a punt d'esfondrar-se davant noves investigacions que posen a la picota la credibilitat de la presumpta víctima. The New York Times assegura que la defensa del polític francès i l'acusació pública negocien per retirar els càrrecs per delicte greu. La fiscalia havia anunciat hores abans que el defenestrat cap de l'FMI compareixeria avui, a partir de dos quarts del matí (17:30, hora catalana), davant de la justícia nord-americana, sense afegir més detalls.

Strauss-Kahn va ser detingut el passat 14 de maig quan anava a prendre un avió cap a París, acusat d'agredir sexualment a la cambrera que netejava la seva habitació al luxós hotel Sofitel de Nova York. La detenció va acabar sobtadament amb la fulgurant carrera del considerat en aquells dies més ferm candidat a derrotar Nicolas Sarkozy a les pròximes eleccions presidencials franceses. En la seva última aparició, el 6 de juny, es va declarar innocent del delicte de violació que se li imputava.

Durant aquestes setmanes, els investigadors han trobat grans llacunes que posen en dubte la credibilitat de la presumpta víctima, una guineana de 32 anys, segons dues fonts policials citades per The New York Times, segons les quals ha mentit repetidament. Encara que les proves forenses mostren de manera inequívoques que hi va haver una trobada sexual entre Strauss-Kahn i la dona, els fiscals ara dubten de la major part del relat que va fer la cambrera sobre les circumstàncies del suposat atac i sobre la seva pròpia biografia, en especial sobre la seva sol licitud d'asil. També han trobat vincles entre la dona i persones relacionades amb el tràfic de drogues i el blanqueig de diners.

Segons el diari novaiorquès, el jutge considera a la vista d'avui relaxar les condicions de la dura fiança. L'antic primer ministre, Lionel Jospin, ha qualificat les noves revelacions de "fort estrèpit". Per la seva banda, el diputat per París Jean-Marie Le Guen ha parlat fins i tot de "rehabilitació" del polític socialista gal, de qui ha dit fins i tot que "podrà mirar als ulls als francesos". La primera secretària del Partit Socialista (PS), Martine Aubry, que va llançar aquesta setmana la seva candidatura a les primàries per ser candidata contra Sarkozy l'any que ve, encara no s'ha pronunciat sobre les revelacions del diari nord-americà.

Representants polítics, sindicals i socials catalans, contra el 'cas Bateragune'

Quasi un centenar de representants de l'àmbit polític, sindical, social i cultural català han subscrit una declaració conjunta, feta pública avui, contra el sumari Bateragune, que des de dilluns asseu al banc dels acusats a l'Audiència Nacional espanyola vuit dirigents de l'esquerra independentista basca, entre els quals hi ha Arnaldo Otegi, Rafa Díez i Txelui Moreno. Els signants recorden que es tracta d'un sumari de base política 'd'extrema gravetat des del punt de vista democràtic' i 'una flagrant violació dels drets humans'.

També fan una crida a 'alliberar el present de les cadenes del passat' i s'adhereixen a la manifestació convocada demà a Sant Sebastià a favor dels encausats amb el lema 'No als judicis polítics. Endavant amb les solucions'.

Entre els signants de la declaració hi ha Joan Puigcercós, Joan Tardà i Anna Simó (ERC); Dolors Camats (ICV) i Jordi Miralles (EUiA), Toni Strubell (SI) i Marc Sallas (CUP).També subscriuen la crida, que denuncia el procés contra uns dirigents que 'són, responsablement, rere el nou escenari d'esperança que es viu al País Basc', l'ex-vice-president Josep-Lluís Carod-Rovira, l'actriu Carme Sansa, el cantant Feliu Ventura, el filòsof Josep Maria Terricabras, l'historiador Antoni Segura, el futbolista Oleguer Presas i el periodista Vicent Partal, com també Pere Ortega, president de la Federació Catalana d'ONG per la Pau; Xavier Masllorens i Jordi Armadans, president i director de la Fundació per la Pau, i el president del CIEMEN, Carles Riera.

Tercer manifest en sis mesos

La iniciativa contra el sumari Bateragune, instruït pel jutge Baltasar Garzón l'octubre de 2009, és el tercer posicionament públic de la societat civil catalana enguany en relació amb el conflicte basc. Al gener, setanta-cinc personalitats van demanar un canvi en la política de dispersió penitenciària i, al maig, arran dels processos d'il·legalització de Bildu i Sortu, més de dos-cents intel·lectuals van subscriure el Manifest per la pau i la democràcia al País Basc, on demanaven el restabliment de les llibertats fonamentals. La denúncia del procés Bateragune ha estat impulsada pel mateix grup de treball, integrat pel jurista August Gil Matamala, l'ex-vice-president de la Generalitat Josep-Lluís Carod-Rovira, l'advocada Gemma Calvet, l'economista Arcadi Oliveres i els membres del moviment pacifista i antimilitarista Jordi Muñoz i Gabriela Serra.

Convocatòria el 5 de juliol


Coincident amb la iniciativa i la continuació del judici durant la setmana vinent, l'associació Amics i Amigues d'Euskal Herria ha convocat una concentració de protesta dimarts vinent, 5 de juliol, a les 20.00 a la plaça Sant Jaume de Barcelona, amb el lema 'Prou judicis polítics a Euskal Herria. Autodeterminació'.

Israel talla l'accés a l'esplanada de les Mesquites a Jerusalem

La Policia d'Israel va tallar aquest divendres l'accés a l'esplanada de les Mesquites a la part antiga de Jerusalem, el tercer lloc més important dins de l'Islam, al.legant que van poder produir disturbis en acabar la tradicional pregària musulmana de tots els divendres: "Prohibit aquest divendres el accés a l'esplanada als fidels musulmans de sexe masculí de menys de 45 anys", ha declarat una portaveu de la policia antisemita i sionista.

Ha indicat així mateix que la policia "es va desplegar fortament" a Jerusalem Est, territori ocupat il.legalment per l'estat racista d'Israel des del final de la Guerra Àrab-Israeliana de 1967.

Segons la policia, es tracten de mesures de precaució davant el risc de disturbis. La tarda de dijous passat, guàrdies de frontera israelians van disparar contra manifestants palestins i van ferir a un d'ells a Jerusalem Est.

Segons la ràdio estatal israeliana, el palestí va ser ferit en una cama quan els guardes van obrir foc per dispersar joves manifestants que els molestaven a pedrades i amb ampolles incendiàries a l'entrada del camp de refugiats de Shuafat, va precisar.

A principis del passat mes de juny, colons israelians van ser acusats d'atacar dimarts una mesquita a l'ocupada Cisjordània, llançant pneumàtics incendiats i embrutant els seus murs amb grafits en hebreu.

En despertar-se per les oracions de l'alba del passat 7 de juny, residents palestins del poble del-Mughayyir van veure columnes de fum sortint de la mesquita. Endins, un pneumàtic incendiat en l'atac havia cremat la moqueta.

CCOO rebutja la llei d'accés a les oposicions


La Federació d'Ensenyament de CCOO ha rebutjat "de ple" la proposta de Llei del Govern per renovar l'accés dels opositors a l'ensenyament públic. El sindicat no acceptarà que les negociacions acabin el juliol perquè el 2012 pugui revocar si canvia la legislatura.

Espanya, terra de mileuristes i d'una generació maltractada

A Espanya un treballador a l'any guanya 22.511 euros i el sou més freqüent està en 15.500 euros bruts, revela avui un informe de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Per al professor de Teoria Econòmica i Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Madrid, Marcel Jansen, "el mileurisme és ja una plaga, al costat del atur, per als joves qualificats que tenen més contractes temporals pocs ben pagats o infrapagados". Espanya pot quedar-se enrere amb un nivell d'economia molt inferior al d'altres països europeus.

Aquest professor considera "que una persona sense cap títol universitari com un cambrer guanyi al mes uns 1.000 euros no em sembla malament, però sí que està malament, afegeix, en el cas de persones que han invertit temps i diners a la Universitat".

D'aquesta manera, Espanya està guanyant terreny en ser considerat ja com un país "mileurista", és a dir, tots aquells que no arriben als 1.000 euros al mes, diu l'INE, que afegeix que aquest terme ja està acceptat per la Real Acadèmia Espanyola.

No obstant això, l'informe indica que hi ha molta gent que pensa que mai sortiran del mileurisme donada la situació econòmica en què viu Espanya, serà una generació perduda. I el professor Jansen pronostica "que serà la de la destrucció de capital humà i la pèrdua dels recursos humans destinats a l'educació".

Jansen puntualitza "que els joves es formen en els seus primers anys laborals, és a dir, des dels 25 als 30 anys ia Espanya durant aquesta etapa, molts d'ells estan sense feina o amb ocupacions de baixa qualitat que en el futur hauran de conformar amb llocs per sota del seu nivell de preparació", recull la premsa digital espanyola.

En definitiva, les conseqüències socials també són greus, amb el ressorgiment d'una nova classe social que ronda els 30 anys que no es poden independitzar dels seus pares i amb uns treballs per sota de la seva pròpia formació.

Finalment, amb aquest panorama Espanya pot quedar-se enrere amb un nivell d'economia molt inferior al d'altres països europeus, reiteren les mateixes fonts.

El Grup Balañà al descobert: Finança Ciutadans, recolza les curses de braus i pressiona contra el cinema en català

El partit neolerrouxista d'Albert Rivera, Ciutadans, ha estat finançat pel Grup Balañà, propietari de sales de cinema, teatre i de la Plaça de Toros Monumental de Barcelona. Aquesta última dada explica el seu rebuig furibund de la Iniciativa Legislativa Popular Prou! per l'abolició de les curses de braus. Rivera forma part de la Comissió que rebrà les compareixences per la ILP, entre d'elles, el Grup Balañà

El president i candidat de Ciutadans, Albert Rivera, forma part de la Comissió de Medi Ambient que rebrà les compareixences per la ILP Prou!. I un dels compareixents en la comissió d'avaluació sobre l'abolició de la tauromàquia serà el propi Grup Balañà, empresa que finança a Ciutadans. Aquest fet posa en entredit l'objectivitat del partit de Rivera en la Comissió en tant que rep diners del compareixent.

Així doncs, el Grup Balanà va pagar part de la campanya electoral de Ciutadans-Partido de la Ciudadania per evitar mesures a favor de la llengua catalana al Parlament de Catalunya.

Augmenten un 40% els suïcidis a Grècia amb la misèria

El ministre de Salut grec, Andrea Loverdos, ha afirmat que el nombre de suïcidis al país ha augmentat de forma "dramàtica", en un 40%, en coincidència amb la crisi econòmica i l'augment de la misèria que pateix Grècia des de 2008: "Les últimes dades i estudis duts a terme revelen un augment de suïcidis del 40%", s'assenyala en un document presentat per Loverdos al Parlament grec, després d'una interpel.lació del diputat independent Lefteris Avgenakis sobre aquest problema.

El 2010, l'Organització Mundial de la Salut situava encara al país mediterrani entre els que registren els nivells més baixos de suïcidis a nivell internacional, amb menys de 6,5 casos per 100.000 habitants.

L'illa més suïcida: Creta


Avgenakis va denunciar que l'atur i l'endeutament dels ciutadans, però especialment les creixents xarxes de usurers, estan darrere del trist augment del nombre de ciutadans que opten per abandonar la vida.

Segons els mitjans locals, la zona geogràfica més afectada per això fenomen seria la illa de Creta. El ministre de Protecció del Ciutadà, Christos Papoutsis, ha assegurat que la Policia està prenent mesures per combatre el creixent delicte de la usura.

A Espanya, s'amaguen


En una tradició que vé de lluny i té arrels nacionalcatòliques com un tabú molt arrelat, a Espanya nombrossos col.lectius científics, com psicòlegs, sociòlegs, metges i antropòlegs, han denunciat que, malgrat un augment constatat dels suicidis, molts d'ells, especialment en poblacions petites, es camuflen encara com accidents per evitar "l'escàndol" social.

Laics i catòlics convoquen una manifestació el dia abans de l'arribada del Papa a Madrid

La propera visita de Joseph Ratzinger, amb motiu de la celebració a Madrid de la Jornada Mundial de la Joventut Catòlica el 18 d'agost, ha aconseguit unir per una vegada a associacions laiques i catòliques, que han signat un manifest que critica el suport polític i institucional a aquest acte, que suposarà una despesa calculat en uns 100 milions d'euros de l'erari públic. Sota el lema: "Dels meus impostos, el Papa zero", les més de 40 associacions, des col.lectius laics, com l'Associació Madrilenya d'Ateus i Lliurepensadors, fins catòlics, com Xarxes Cristianes, que s'han adscrit al manifest, han convocat una manifestació al centre de Madrid el 17 d'agost, la vigília de l'arribada del Pontífex, a les 20 hores.

I és que, segons denuncien els convocants, es tracta d'una visita d'interès particular que no ha de subvencionar amb diners públics perquè: "el Papa no ve en visita d'Estat ni en representació dels pocs habitants del Vaticà, ve en visita pastoral i privada ", ha criticat Francisco Delgado, president d'Europa Laica. Per més inri, Ratzinger serà rebut amb honors de cap d'Estat, ja que es reunirà amb els reis, i amb José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy.

Però també hi ha col.lectius catòlics que mostren la seva disconformitat amb l'esdeveniment. El teòleg Evaristo Villar, membre del Fòrum de Cures de Madrid i representant de Xarxes Cristianes, assegura que aquesta convocatòria "ni tan sols representa a tota la joventut catòlica, només als més fonamentalistes", ja que Ratzinger clausurarà la Jornada Mundial de la Joventut, organitzada per la joventut catòlica més integrista.

Els signants assenyalen que la visita tindrà un cost d'almenys 100 milions d'euros, dels quals més de tres quartes parts seran abonats per les administracions públiques. El Govern Estatal ja ha destinat 25 milions d'euros per finançar l'acte, l'Ajuntament i la Comunitat Autònoma de Madrid gastaran altres 30 milions, i 25 milions més seran aportats per grans empreses. A més, calculen que seran necessaris uns 20 milions d'euros en tasques de seguretat, neteja i sanitat, sense comptar la cessió d'espais i locals públics per al milió i mig de catòlics de tot el món que està previst que participin en la convocatòria.

En la presentació internacional de l'esdeveniment a El Vaticà, el cardenal de Madrid, Antonio María Rouco Varela, va destacar de fet la "col.laboració fluida i positiva" del Govern espanyol en el finançament de l'acte, que van estimar d'entre 55 i 62 milions d'euros.

El ministre d'Afers Exteriors de Rússia denuncia el tractament desigual respecte a Síria i Iemen

"Rússia i la Xina solen ser criticades per considerar contraproduents les resolucions de l'ONU sobre Síria. Però la situació al Iemen no és res millor i allà també hi ha una guerra civil. No obstant això, ningú demana al Consell de Seguretat de l'ONU intervenir en la situació al Iemen". Lavrov va assenyalar que els països d'Occident "busquen crear al Iemen condicions perquè el Govern i l'oposició puguin seure a la taula de negociacions". "De la mateixa manera s'ha de procedir pel que fa a Síria o qualsevol altre país que té els mateixos problemes. No es pot barrejar en assumptes interns, sinó que s'ha d'ajudar a la conciliació nacional mitjançant el diàleg de totes les forces polítiques que actuen en el país", va subratllar el canceller rus.

Des de principis de febrer al Iemen no cessen protestes antigovernamentals. Segons mitjans de premsa, els xocs entre els manifestants i les forces de seguretat han causat centenars de morts.

Síria també és escenari de protestes des de mitjans de març. Segons activistes de drets humans, les revoltes han cobrat en aquest país la vida de més de 1.300 persones. Les autoritats responsabilitzen dels desordres a les "bandes armades recolzades per forces exteriors" i utilitzen l'Exèrcit ia les forces de seguretat per restablir l'ordre.

Rússia i Xina, que tenen dret de vet al Consell de Seguretat de l'ONU, es pronuncien contra l'aprovació de la resolució sobre Síria que, igual que l'aprovada respecte a Líbia, permetria la ingerència estrangera en els assumptes interns de Síria. Regne Unit, França, Alemanya i Portugal van elevar el 8 de juny al Consell de Seguretat un projecte renovat de resolució sobre Síria.

IU i ICV-EUiA impulsen al Congrés el "reconeixement d'un Estat Palestí sobirà, democràtic i independent"

Izquierda Unida i Iniciativa per Catalunya-Esquerra Unida i Alternativa han aconseguit que el Ple del Congrés aprovi la proposta de resolució registrada pels seus portaveus parlamentaris, Gaspar Llamazares i Núria Buenaventura, per al reconeixement de l'Estat palestí. Aquesta iniciativa va ser aprovada per 183 vots a favor, cap en contra i 164 abstencions, després d'acceptar els diputats proposants la inclusió d'una esmena prèvia. En el text finalment aprovat s'insta el Govern a que "en absència de la represa de les negociacions bilaterals, donar suport de manera coordinada amb la Unió Europea el reconeixement de l'Estat palestí, com a Estat sobirà, contigu, democràtic i independent que convisqui en pau i seguretat amb l'Estat d'Israel".

De la mateixa manera, l'Executiu espanyol haurà de promoure, després de la sol.licitud aprovada avui pel Congrés, "els esforços del Quartet i del conjunt de la Unió Europea amb l'objectiu d'assolir, a través del diàleg i la negociació, una pau justa, global i duradora entre l'Estat d'Israel i l'Estat de Palestina, dos Estats que convisquin en pau i seguretat, amb fronteres definides d'acord amb les vigents el 1967 -amb els intercanvis de territoris que s'acordin entre les parts- i que coexisteixin amb ple respecte a la integritat dels drets dels seus ciutadanies, ja que la pau és la millor garantia de seguretat per a Israel, així com la sobirania, el desenvolupament i la democràcia ho són per a Palestina.

Tant Llamazares com Bonaventura consideren, en la seva defensa prèvia d'aquesta proposta de resolució, que "Espanya, que sempre ha advocat per aquesta solució, està cridada a liderar el reconeixement de l'Estat palestí en les fronteres de 1967 i la seva admissió a l'ONU, amb plens drets en institucions com ara la Cort Internacional de Justícia i el Tribunal Penal Internacional. El reconeixement de l'Estat Palestí només requereix la lliure expressió de la voluntat sobirana de l'Estat espanyol, sent una decisió discrecional que no està subjecta a l'autorització de cap altre Estat o entitat internacional".

Recorden que "arran de la Declaració d'Independència de l'Estat de Palestina, aprovada unànimement el 15 de novembre de 1967 per el Consell Nacional de Palestina, òrgan legislatiu de l'OAP, un centenar d'Estats van procedir al seu reconeixement com a subjecte de Dret internacional, entre ells tots els Estats sud-americans excepte Colòmbia".

Assenyalen que "el poble i l'Autoritat Nacional Palestina ja s'han compromès reconeixent a Israel a les fronteres de 1967, però Israel difereix contínuament el reconeixement de l'Estat Palestí i no cessa en les seves activitats de colonització a Jerusalem oriental i a Cisjordània. En els últims anys, a partir de la Declaració d'Oslo i dels diferents processos de negociació, la comunitat internacional ve advocant per la solució de 'dos ​​Estats'. Lamentablement, l'immobilisme de l'actual Govern israelià està bloquejant la via negociadora".

"Per això, transcorreguts més de 63 anys de vigència de la Resolució 181/11 de Nacions Unides, el reconeixement de Palestina ja no pot ser qualificat de 'prematur' i pot accelerar la solució de 'dos ​​Estats', indiquen els parlamentaris d'IU i ICV-EUiA.

Moscou denuncia que França viola la resolució de l'ONU subministrant armes als seus aliats libis

"Si es confirma que França subministra armes als rebels libis, tal acte s'ha de qualificar com una basta violació de la Resolució 1970 del Consell de Seguretat de Nacions Unides", ha declarat avui el canceller rus Serguei Lavrov: "Preguntem avui a la part francesa si correspon a la realitat la notícia que insurgents libis rebien armes de França. Estem esperant la resposta. Si aquesta informació es confirma, s'ha d'interpretar com una basta violació de la Resolució 1970 del Consell de Seguretat de l'ONU". Foto: Sarkozy amb el seu titella a Líbia en l'acte de prometre ajuda i armes el passat 20 d'abril.

El diari Le Figaro va comunicar el dia abans que França proveeix d'armes en secret a unes tribus berbers que poblen muntanyes al sud de Trípoli. Segons el rotatiu, avions francesos llancen pertrets en paracaigudes sobre unes pistes condicionades a aquest efecte en les muntanyes Nafusa. Són llançagranades, míssils antitanc, metralladores i fusells automàtics. Els alts comandaments de França no van informar sobre el particular a la coalició que està duent a terme l'operació militar a Líbia.

El portaveu de l'Estat Major General de França, coronel Thierry Burkhard, va confirmar dimecres passat els "subministraments en paracaigudes", però va dir que es tracta d'armes lleugeres i municions només i va negar l'enviament d'armes guiades antitanc.

L'ambaixador de França davant l'ONU, Gerard Araud, va declarar al seu torn que el subministrament d'armes als rebels libis no implica violació de la resolució 1970 del Consell de Seguretat atès que s'efectua de conformitat amb el punt 4 de la resolució 1973 que permet ignorar l'embargament d'armes a Líbia que preveu el paràgraf 9 de la resolució 1970 en casos excepcionals amb objectiu de protegir la població civil.

Trichet critica la "estretor de mires" de Berlín per insistir que banca contribueixi a rescat de Grècia

El president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, ha criticat aquest dijous la "estretor de mires" dels governs de l'eurozona per insistir, a petició sobretot d'Alemanya, en què la banca contribueixi al segon rescat de Grècia. Trichet ha defensat que les privatitzacions són una alternativa millor per finançar el país. "Desaconsellem qualsevol opció que no sigui purament voluntària o que tingui elements d'obligatorietat", ha repetit el president del BCE en una compareixença davant la comissió d'Afers Econòmics de l'Eurocambra.

No obstant, ha eludit aclarir si la proposta dels bancs francesos de refinançar el deute grega a 30 anys compleix aquests requisits: "En aquests moments encara no tenim una posició. Estem molt alerta però no puc donar-li una opinió precisa sobre el que està passant . S'estan examinant diverses opcions ", ha dit Trichet en ser preguntat per la proposta francesa.
El president del BCE ha subratllat que "la millor manera" d'afrontar la crisi grega és aplicar de forma "determinada i disciplinada" el pla d'ajust, per la qual cosa ha reclamat "unitat nacional i consens entre els partits".

"De tant en tant em sorprèn l'estretor de mires sobre la participació del sector privat que s'està assumint de forma general en l'actual debat", ha assenyalat Trichet, sense esmentar directament a Alemanya, que és el país impulsor de la discussió.

"No hem d'oblidar que el capital privat també es mobilitza quan es llancen les privatitzacions. Les privatitzacions són una bona manera de mobilitzar capital privat i és una cosa que hem encoratjat considerablement, particularment en el cas de Grècia. És una forma eficaç de mobilitzar capital privat i té conseqüències positives no només per finançar el país sinó també en termes d'efectes estructurals positius sobre el creixement i l'ocupació ", ha insistit el president del BCE.

"Finalment, la implicació del sector privat que tothom vol és tornar com més aviat millor a un finançament del sector privat", ha incidit.