divendres, 22 de febrer de 2013

Desenes de palestins ferits en xocs amb forces israelianes a Jerusalem Est

Fonts hospitalàries palestines han situat el nombre de ferits en gairebé un centenar, aquest divendres, en enfrontaments amb les forces israelianes durant les manifestacions que s'han registrat després de l'oració en diverses parts de Cisjordània i a Jerusalem Est, per la situació dels quatre presos palestins en vaga de fam 87 dies sense ingerir aliments sòlids, en protesta contra la seva situació de detenció administrativa, per la que els presos del sionisme romanen durant anys a la presó sense acusació formal, judici, ni assistència lletrada, com els d'EUA a Guantànamo i d'altres presons.

Els policies del règim sionista han accedit al recinte que alberga la mesquita d'Al-Aqsa i la Cúpula de la Roca i han llançat granades d'atordiment i pots de fum contra els manifestants.

Segons el portaveu policial israelià no s'han registrat ferits, tot i que fonts palestines han assegurat que deu manifestants han resultat amb ferides lleus.

Les protestes pels presos palestins s'estenen a Cisjordània

Les protestes palestines per la situació dels presos en vaga de fam i els enfrontaments amb les forces israelianes s'han estès també a localitats de Cisjordània com Hebron o Nabi Saleh, a més del lloc de control fronterer de Betunia, prop de la presó d'Ofer .

Diverses dotzenes de palestins s'han manifestat prop d'un assentament jueu a Hebron, on s'han enfrontat a les forces de l'exèrcit israelià, que han fet servir material antiavalots per dissoldre'ls, segons els mitjans locals.

Les protestes per la situació dels presos es van sumar a Hebron a una manifestació que demanava la reobertura del carrer Suhada, abans una via comercial central de la ciutat i actualment tancada als habitants palestins i només permesa per als colons jueus.

Els soldats israelians han llançat pots de fum contra centenars de palestins que protestaven prop del carrer i pretenien fer una asseguda a la mateixa, amb el resultat d'alguns manifestants ferits, segons l'agència palestina Maan.

Hospitalitzats tres presos en vaga


Tres dels presos en vaga de fam han estat hospitalitzats, ha indicat a portaveu del servei de presons israeliana, Sivan Weizman.

Es tracta d'Aiman ​​Sharauna, Yafar Azidine i Tareq Qadan, que van ser transferits des de la presó de Ramle a diversos hospitals israelians per proves mèdiques.

Azidine i Qadan porten 87 dies sense ingerir aliments sòlids en protesta contra la seva situació de detenció administrativa, un règim pel qual un pres pot romandre durant anys a la presó sense acusació formal, judici, ni assistència lletrada.

Per la seva banda, Sharauna començar la seva vaga de fam l'1 de juliol de 2012 però la va interrompre el desembre en pensar que s'havien produït novetats és el cas, després del que la va reprendre el gener passat.

El pres palestí que porta més temps en vaga és Samer Isaui, que acumula 205 dies sense ingerir aliments sòlids, i es troba a la clínica de la presó de Ramle.

Tant Isaui com Sharauna van ser detinguts després d'haver estat posats en llibertat durant el canvi de més d'un miler de presos palestins pel soldat israelià Guilad Shalit, en mans de les milícies islamistes de Gaza.

El règim criminal d'Israel els acusa d'haver violat els termes del seu alliberament i haver tornat a la "activitat terrorista".

El FROB es querella contra l'antiga cúpula del Banc de València

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) interposarà a l'Audiència Nacional set querelles contra l'antiga cúpula del Banc de València -principalment, contra Domingo Parra, el seu soci Aurelio Izquierdo i el president d'Aigües de València Eugenio Calabuig (els tres a la foto)- per gestió deslleial de l'entitat i contra diversos empresaris que es van beneficiar de la mateixa, causant un perjudici patrimonial que ronda els 500 milions.

Fonts financeres consultades per Efe han informat d'aquesta decisió adoptada ahir a la reunió de la junta rectora del FROB, administrador únic del banc valencià, amb la qual pretén recuperar el màxim capital possible dels 4.500 milions que va haver de injectar i que van ser destinats a sanejar el forat causat per aquestes operacions.

Les noves accions acordades pel FROB es dirigeixen contra els màxims directius del Banc de València, especialment l'exconseller delegat Domingo Parra, que apareix com querellat en totes elles, així com contra diversos empresaris beneficiats d'operacions de finançament o crèdits atorgats per l'entitat.

Segons han explicat les mateixes fonts, les querelles, que s'interposaran la setmana que ve davant el Jutjat Central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, el titular és Santiago Pedraz, són fruit de noves investigacions pericials dutes a terme per les firmes KPMG i PWC.

Pedraz instrueix aquesta causa des del mes de juny, quan el FROB va denunciar per primera vegada als exresponsables de l'entitat per estafa, apropiació indeguda i administració deslleial.

La denúncia es dirigia, principalment, contra Domingo Parra, el seu soci Aurelio Izquierdo i el president d'Aigües de València Eugenio Calabuig.

D'acord amb aquest escrit, Parra ha intervingut en una sèrie d'operacions "de dubtosa racionalitat econòmica" en haver obtingut, per via directa o indirecta, beneficis en perjudici del patrimoni del Banc de València, al qual va provocar un forat proper als 137 milions d'euros.

Entre aquestes operacions, destacava la compravenda de participacions de la societat Inversions Financera Agval el 2008, l'adquisició d'accions de la societat Costa Bellver o la concessió de finançament a favor de la societat Capital Residencial, en què han participat de forma rellevant, com autors o partícips, certs integrants de la família Calabuig.

Addicionalment a aquesta denúncia del FROB, un grup d'accionistes va presentar una querella contra 27 exdirectius al jutjat d'instrucció número 3 de València, que es va inhibir a favor de l'Audiència Nacional.

No obstant això, la inhibició va ser recorreguda per les defenses, de manera que Pedraz va rebutjar assumir momentàniament a l'espera que l'Audiència Provincial de València es pronunciï de manera ferma sobre la seva competència.

El PP tornarà la retenció il·legal de l'extra als funcionaris l'abril

El Ministeri d'Hisenda ha decidit compensar l'abril als funcionaris per les retencions irregulars que van patir en les seves nòmines de desembre per la paga extra de Nadal que no van cobrar, segons ha informat el departament que dirigeix ​​Cristóbal Montoro en un comunicat. El Ministeri havia avançat a finals de 2012 la seva intenció de reposar als afectats per l'estafa aquests diners.

Hisenda reconeix que al desembre no es van canviar "les normes reguladores de les cotitzacions per drets passius i quotes de mutualitats de funcionaris", el que va provocar que les deduccions practicades durant aquest mes a les nòmines no van tenir en compte la supressió de l'extra.

La mesura afecta 582.000 funcionaris que té l'Administració Central, segons l'últim butlletí estadístic del Ministeri, tot i que el CSI-F va xifrar en el seu dia en 900.000 el nombre d'afectats. Més difícil encara és saber l'import mitjà que els serà retornat a cada funcionari. Prenent com a referència el salari mitjà de 29.811 euros dels empleats públics que oferia l'última Enquesta Salarial de l'INE de 2010, l'import mitjà a tornar a cada funcionari seria de al voltant dels 80 euros.

Per realitzar la compensació, el Reial decret pel qual es modifica el règim de taxes en l'àmbit de l'Administració de Justícia, inclourà una disposició addicional mitjançant la qual, excepcionalment, el mes d'abril de 2013, la quantia mensual de la quota de drets passius i de la cotització a la Mutualitat General de Funcionaris Civils de l'Estat, l'Institut Social de les Forces Armades i la Mutualitat General Judicial, serà més baixa.

En el rebut de nòmina corresponent a aquest mes es consignarà de forma expressa i separada la quantitat minorada.

El Govern va acordar l'estiu de 2012 suprimir la paga extra de Nadal per als funcionaris, encara que es va trobar amb l'oposició d'alguns govern regionals, que finalment van recular davant la decisió del Tribunal Constitucional.

Rússia critica l'actitud dels EUA davant l'atemptat a Damasc dels seus terroristes

El canceller rus, Serguei Lavrov, ha dit avui que Moscou sent decepció per la conducta de Washington que ha bloquejat en el Consell de Seguretat de l'ONU la declaració de condemna a l'atemptat d'un terrorista suïcida a Damasc amb 83 víctimes mortals i més de 237 ferits, redactada a iniciativa de Rússia. L'explosió s'ha produït al costat de la seu del partit governant Baas, a 150 metres de l'ambaixada de Rússia.

"Tal comportament provoca decepció. Fins fa poc, tots els membres del Consell de Seguretat, sense cap excepció, sempre van condemnar fermament qualsevol atemptat, indistintament de qui i on el va realitzar i per quins motius", va dir Lavrov.

Moscou espera que Washington analitzi les causes per les quals l'ambaixador dels EUA davant l'ONU va procedir d'una manera tan poc comprensible i inacceptable, va afegir: "Veiem en això una tendència molt perillosa d'abandonament per EUA del principi de condemna incondicional a qualsevol atemptat, el qual garanteix la unitat de la comunitat mundial en la lluita contra el terrorisme", va dir.

L'explosió es va produir dijous a la part central de Damasc, la Plaça d'iman, on hi ha la seu del comitè central del partit governant Baas, a 150 metres de l'ambaixada de Rússia.

Primerament, un suicida va fer esclatar el vehicle en què viatjava i un cotxe-bomba va explotar després prop d'un edifici del partit Baas a la capital siriana.

Les víctimes són simples transeünts, principalment persones que viatjaven en diversos minibusos. Les dues explosions es van produir a prop d'una escola i de l'ambaixada de Rússia i les dues instal · lacions van ser afectades.

Un altre cotxe-bomba, l'explosió hauria matat als socorristes que ja treballaven al lloc dels fets, va ser neutralitzat per les forces de seguretat governamentals.

Les autoritats sirianes van informar sobre 53 morts i 200 ferits, atribuint l'autoria de l'atemptat a un grup terrorista vinculat amb Al-Qaida i finançat des de l'exterior, com els terroristes que actuen a Síria i l'Iraq als que financen l'OTAN i les monarquies sunnites wahhabís del Golf, Qatar, UEA i Aràbia Saudita ..

Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH) amb seu a Londres, van morir 83 persones.

La Coalició Nacional de les Forces de la Revolució i l'Oposició Síria (CNFROS) també va condemnar aquest atemptat.

53 morts per atemptat terrorista de l'OTAN i aliats a Síria

A 53 morts i 237 ferits-molts d'ells nens que anaven a l'escola-ja s'eleva la xifra de víctimes a la capital siriana, Damasc, després de l'atac terrorista perpetrat al matí davant de la seu del partit governant Baas i prop de l'ambaixada russa pels mercenaris de l'OTAN i les monarquies terroristes del Golf aliades de l'imperialisme.

Volkswagen aconsegueix xifra rècord de guanys el 2012: 21.900 milions

Volkswagen, la major fabricant automotriu europea, va registrar el 2012 un rècord en els seus beneficis de 21.900 milions d'euros en el conjunt de l'any 2012, ha informat avui l'empresa alemanya, amb seu a Wolfsburg. Amb aquest resultat, Volkswagen (VW) va superar la seva anterior millor marca anotada el 2011, quan el grup empresarial va obtenir un benefici d'un total de 15.800 milions d'euros, el major benefici registrat mai per una empresa que cotitzi a la Borsa alemanya de Frankfurt. Aquesta és la crisi que ens ven Alemanya i els seus lacais.

El resultat operatiu del grup va augmentar lleugerament l'any passat des dels 11.300 milions d'euros fins a 11.500 milions d'euros, tot i la difícil situació dels mercats al Sud i Oest d'Europa.

El 2011, el grup VW va obtenir el major benefici registrat mai per una empresa que cotitzi a la Borsa alemanya de Frankfurt. Aquests bons resultats registrats tant el 2011 com el 2012 es van basar, sobretot, en la seva compra de Porsche.

El volum de negoci va créixer des dels 159.300 milions d'euros fins als 192.700 milions d'euros. Les xifres definitives del 2012 es donaran a conèixer el pròxim 14 de març.

VW va incrementar els seus lliuraments globals en un 11,2 per cent l'any passat a un rècord de 9,1 milions de vehicles que va ser principalment recolzat en la demanda dels Estats Units, la Xina i Europa de l'Est.

La monarquia pressiona els diaris espanyols per censurar els atacs a Urdangarin

El New York Times d'avui publica una llarga notícia sobre el cas Urdangarín on assegura que els darrers deu dies la casa real 'i també els serveis d'intel·ligència' han pressionat els principals diaris espanyols i diverses persones que podrien aportar informació sobre el cas Urdangarín. Segons el rotatiu les pressions reclamen 'baixar el to de les informacions' que afecten la monarquia i que estan acorralant Juan Carlos.

El NYT descriu la forma d'operar de la casa reial, aturant-se en les relacions entre Juan Carlos, la seva amant Corinna Zu Sayn-Wittgenstein i el propi Iñaki Urdangarin i afirma que 'més enllà de si Urdangarin va violar o no alguna llei, l'escàndol ha deixat clar com la família reial usava les seves connexions privilegiades per a aconseguir que alts càrrecs signin acords comercials, que permetin un estil de vida que superi les assignacions que els contribuients espanyols paguen a la família reial'.

Acusen Bauzá d'amagar el 80% de la seva activitat econòmica

La secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, ha assenyalat que el president del Govern, José Ramón Bauzá (PP), ha quedat totalment inhabilitat per dirigir la comunitat autònoma, després de confirmar-se que 'ha mentit a la ciutadania i al Parlament balear', amb la presentació d'una declaració complementària sobre els seus béns.

Així, la portaveu parlamentària socialista ha censurat Bauzá per 'haver declarat el 20% del que tenia i amagar el 80% de les seves activitats econòmiques', precisament, ha dit, 'la part que feia incompatible que sigui president'.

En aquest punt, Armengol ha assenyalat que el president de l'Executiu autonòmic 'ha amagat la seva participació en les empreses Divino i Bauser, a més d'hipoteques per valor de 1,5 milions d'euros i saldos bancaris'. En la seva declaració complementària figuren dos les dues empreses, de les quals Bauzá 'n'és propietari al cent per cent, i que fan que sigui incompatible amb el càrrec de president', ha precisat sobre això.

La portaveu socialista ha apuntat que 'és molt trist que, en una situació tan difícil i tan complexa per a moltes famílies de Balears, on aquesta setmana s'ha afegit la desgraciada situació d'Orizonia, Bauzá es dediqui a maquillar la declaració que va fer davant del Parlament el juny del 2011'. 'Ni amb maquillatge es tapen les mentides del president del Govern', ha recalcat.

Comissió d'experts contra la corrupció

Per tot això, Armengol ha sol·licitat la compareixença urgent de Bauzá a la Cambra autonòmica per 'explicar la declaració complementària que va presentar aquest dijous'. 'Ens agradaria saber si en la declaració de Patrimoni que Bauzá va fer davant el Govern, va declarar aquestes empreses o no', ha afegit Armengol.

Una altra de les actuacions que ha anunciat la portaveu del PSIB-PSOE té a veure amb una iniciatives legislativa per fer obligatòria la publicació de les declaracions dels diputats del Parlament.

A més, Armengol ha dit que el seu partit a les Illes també es suma a la proposta Rubalcaba per crear una comissió d'experts que dictaminin 'quines mesures cal posar en marxa tant en partits polítics com a les institucions per fer front a la corrupció i sobre tot, evitar que algú pugui corrompre'.

Sobre aquest assumpte s'ha pronunciat el secretari d'Organització del PSOE, Óscar López, que ha recordat que Bauzá 'tractava de ser el campió de la transparència i de ser el més transparent del PP i de tot l'Estat'.

'Era tan transparent que no es veia el que tenia. Era tan transparent que va oblidar explicar als ciutadans de Balears el 80% del que tenia', ha apuntat Óscar López, que es troba a Mallorca per mantenir reunions i intercanvis amb militància i càrrecs del partit, i posar en marxa el projecte de renovació socialista.

El PD de Bersani favorit a les eleccions d'Itàlia

Itàlia afronta l'avantsala de les eleccions generals i els polítics aprofiten l'últim dia de campanya, aquest divendres, per demanar el vot del gran nombre d'indecisos del qual donen compte els sondejos. Els últims segueixen donant com a guanyador el candidat de la coalició d'esquerres, Pier Luigi Bersani, l'ala més "radical" del PD allunyat del discurs de Romano Prodi, de qui va ser ministre, i en segon lloc se situa ara el còmic Beppe Grillo, amb el seu "vot protesta". Berlusconi i Monti, s'enfonsen.

D'aquesta manera, el feixista Silvio Berlusconi cauria al tercer lloc i el primer ministre sortint de Goldman Sachs i l'oligarquia del PP europeu, Mario Monti, recolzat per una coalició de centredreta, es desplomaria i, fins i tot en algunes regions on es pressuposava clau, resulta irrellevant.

Últims actes de campanya

En una campanya marcada per la falta d'un debat televisiu entre els candidats, el líder del progressista Partit Demòcrata (PD), Pier Luigi Bersani, favorit en els sondejos, respondrà aquest divendres a les preguntes dels electors plantejades en l'espai organitzat per la agència Ansa.

Monti presidirà un acte obert al públic a Florència, mentre Berlusconi tancarà la seva campanya a Nàpols. Amb tot, l'acte que centra l'atenció i que es preveu més multitudinari dels programats per les hores prèvies a l'inici de la jornada de reflexió és el Grill realitzarà a Roma.

Una trobada que segons Grillo, qui amb les seves crítiques ferotges a la política i els partits ha aconseguit omplir les places de tot Itàlia, congregarà a un milió de persones a la de Sant Joan del Laterà de la capital italiana, escenari tradicional de manifestacions i actes de l'esquerra.

A dos dies per a la votació, que tindrà lloc entre el diumenge i el dilluns, el 30% dels votants no s'ha decidit, segons aquests mateixos sondejos.

I de cara a aquestes jornades s'afegeix ara una altra preocupació, la meteorològica, ja que segons els pronòstics la neu pot complicar els desplaçaments al nord del país.

Una mona als EUA controla mentalment un robot al Japó

L'investigador d'interfícies cervell-màquina Miguel Nicolelis va presentar un experiment bastant inusual en una xerrada TED, publicada avui per l'organització: Una chimpancé als Estats Units que pot controlar a un robot al Japó només amb el pensament. Vídeo en anglès.

"Aquest és l'alliberament complet del cervell de les limitacions físiques del cos", afirma Nicolelis, pioner en el camp de les neuropròtesis. Al costat del seu equip a la Universitat de Duke ha desenvolupat una tecnologia per "escoltar" al cervell, que permet detectar quan les neurones estan actives i trobar patrons en "simfonies cerebrals", que després es poden connectar amb màquines. El resultat és que un animal com Aurora (la mona) pot aprendre a controlar avatars virtuals i màquines al món real sense contacte físic.

Nicolelis va descobrir el 2003 que Aurora podia aprendre a moure una mà virtual en una pantalla per rebre una recompensa real (suc de taronja). "El model de si mateixa que Aurora tenia en la seva ment es va expandir per obtenir un braç més", diu Nicolelis. Des d'allà es va crear un avatar complet d'Aurora, que enviava senyals de tornada directament al cervell de la mona quan la imatge virtual tocava o movia coses "sense la interferència de la pell". Nicolelis va decidir portar això al següent nivell i fer que Aurora corregués sobre una trotadora a la Universitat de Duke per controlar un robot a Kyoto, Japó.

"El que passa aquí és que l'activitat cerebral que genera el moviment en la mona va ser transmesa a Japó, i es va fer caminar a aquest robot, mentre s'enviava de tornada a Duke el vídeo del robot caminant, perquè la mona pogués veure les cames d'aquest robot caminant al davant, i pogués ser recompensada no pel que el seu cos estava fent, sinó per cada pas correcte que donés el robot a l'altre costat del món", afirma.

El temps en què el senyal va viatjar des del cervell d'Aurora fins Kyoto, més el temps que li va prendre al vídeo arribar de tornada a Duke va ser 20 milisegons menys que el que li pren a un senyal viatjar des del nostre cervell fins a les nostres cames, indica Nicolelis, el que segons l'investigador implica que "el nostre concepte de nosaltres mateixos no acaba en les cèl·lules del nostre cos, sinó que en l'última capa d'electrons de les eines que hem estat comandant amb el nostre cervell".

Si bé podem pensar en diverses aplicacions de ciència ficció a una tecnologia com aquesta, l'objectiu de Nicolelis és restaurar l'habilitat de persones cuadriplégiques i paraplègiques de controlar els seus propis membres de nou, saltant-se el dany de la medul·la espinal i enviant els senyals cerebrals a un "nou cos", un exosquelet robòtic. El projecte "Walk Again" reuneix científics d'Europa, Estats Units i Japó.

Un advocat denuncia que el seu client va ser imputat pel ministeri del PP després d'implicar Sánchez-Camacho

L'advocat de l'exempleat de l'agència de detectius Método 3 Àlex Borreguero ha assegurat que el seu client ha passat de testimoni a implicat en el cas dels espionatges polítics a Catalunya després d'implicar la dirigent del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. Quan el lletrat va preguntar per què havia estat retingut el seu client "només em van dir que les ordres que havien rebut eren de les altures".

En assenyalar Borreguero que al seu entendre la responsable popular tenia coneixement i hauria autoritzat la gravació de la conversa amb l'exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola al restaurant La Camarga, va passar de testimoni a imputat pel jutge.

En declaracions a RAC1, l'advocat ha explicat que Borreguero va declarar davant del jutge aquest dijous i que estava previst que se n'anés a casa perquè no hi havia motius perquè caiguessin càrrecs sobre ell. No obstant això, després de les seves explicacions "va haver un lapsus de temps durant el qual la policia va estar discutint en una altra sala" i que "en sortir de la reunió va canviar la situació perquè havien rebut ordres des de dalt i van decidir que Borreguero quedava empresonat".

El lletrat ha denunciat que el seu client va estar 72 hores detingut amb la resta de companys de mètode 3 a pesar que va ser ell qui va acudir a delarar dilluns a la tarda com a testimoni sense advocat. Així, "quan va dir que va actuar amb el convenciment que l'encàrrec era d'Alicia Sánchez-Camacho i que ella ho sabia, va passar de testimoni a imputat".

Aquest fet només s'explica, segons el defensor, perquè "des de les altures del Ministeri de l'Interior van donar ordres a la policia perquè Àlex Borreguero estigués detingut". De fet, quan el lletrat va preguntar per què havia estat retingut el seu client "només em van dir que les ordres que havien rebut eren de les altures".

L'advocat Romero ha considerat "una especulació raonable pensar que Borreguero i Peribáñez eren uns titelles d'una maniobra d'espionatge polític" i ha reiterat el paper que tenia el detectiu Peribáñez en l'operació de gravació a La Camarga: havia de fotografiar Victòria Álvarez i que sobretot no sortís Alícia Sánchez-Camacho a la foto".

La jutge d'instrucció de guàrdia ha deixat en llibertat amb càrrecs, acusats d'un delicte de revelació de secrets, als quatre detinguts de l'agència de detectius por les suposades escoltes il·legals

Dimiteix el secretari d'organització d'ERC pel cas Manga

El secretari d'organització d'ERC, Josep Carrapiço, ha presentat la seva dimissió després d'haver estat cridat a declarar en el marc de la investigació del cas Manga, derivat del cas Pokemon sobre una presumpta trama d'adjudicacions irregulars.

A través d'un comunicat, la formació republicana subratlla que Carrapiço ha pres aquesta decisió "en compliment del seu compromís ètic i amb la voluntat de no perjudicar el partit".

La direcció d'ERC ha acceptat la dimissió del secretari d'organització "de manera cautelar fins que s'aclareixin els fets" i defensarà la innocència de qui també ocupava fins ara el càrrec de secretari d'organització de la secció local republicana d'Arbúcies.

CiU s'absté en l'aprovació d'una moció contra la corrupció

L'alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria (CiU), imputat en l'operació Manga-pokemon de corrupció, no es va presentar al ple de pressupostos de l'Ajuntament ahir, i els tinents d'alcalde de Ciu, només entrar a la sala, van agafar la cadira del batlle i la van traslladar a un costat de la tarima, per posteriorment situar-la davant de la taula de plens per aguantar micròfons de mitjans de comunicació.

Una empresa que opta a gestionar els semàfors de Lleida, vinculada a l'operació Manga

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) exigeix l'aturada immediata de l'adjudicació de la gestió de la xarxa semafòrica de Lleida ciutat, ja que una de les empreses que hi opten està "sota sospita". Segons la CUP, l’empresa GRS, que forma part de la unió temporal d'empreses (UTE) que opta a gestionar els semàfors de la capital del Segrià, és una de les empreses situades en el centre de la investigació en l’operació Manga' (segona fase de l'operació Pokémon' que investiga una trama gallega de suborns a canvi d'adjudicacions públiques) que ha dut a la presó sense fiança el seu administrador, Alexandre Ros, i a imputar per tràfic d’influències el seu apoderat, Josep Maria Franch.

CiU s'absté en l'aprovació d'una moció contra la corrupció

L'alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria (CiU), imputat en l'operació Manga-pokemon de corrupció, no es va presentar al ple de pressupostos de l'Ajuntament ahir, i els tinents d'alcalde de CiU, només entrar a la sala, van agafar la cadira del batlle i la van traslladar a un costat de la tarima, per posteriorment situar-la davant de la taula de plens per aguantar micròfons de mitjans de comunicació.

El tinent d'alcalde, Carles Testart (CiU), es va convertir en el portaveu durant el ple i només iniciar-se, va pronunciar unes paraules per destacar "l'excepcionalitat" de la situació, tot afirmant que Fauria s'havia absentat "per motius personals" i que l'ajuntament fins ara "no ha rebut cap informació oficial" dels fets i l'operació Manga, així com va afegir que en tot moment demanen respecte per la presumpció d'innocència i també va demanar que no es facin judicis paral·lels. Avui es preveu que Fauria comuniqui la seva dimissió dels càrrecs en una compareixença al Consell Comarcal, del qual és el president.

De fet, des de l'oposició tant el PIG com ERC van criticar que doni explicacions primer des del Consell i van lamentar que no es presentés al ple per donar explicacions. Ambdós grups també van reclamar que Fauria plegui. El portaveu del PIG, Joan Ramon Veciana, va instar Fauria a plegar per "la imatge" del poble, així com també va assegurar que és necessari que marxi per evitar la "polarització social". Des d'ERC també es va convidar l'alcalde a apartar-se dels seus càrrecs mentre duri el procés judicial.

Amb tot, la governabilitat de Sant Hilari es va posar en dubte amb CiU al capdavant, i el PIG va instar ERC a governar plegats de nou, com en l'anterior mandat, destacant Joan Ramon Veciana que a partir d'aquest moment s'asseuran plegats. En canvi, des d'ERC Joan Garriga va admetre la situació extraordinària que viu el poble, però va instar a "seure tots junts" i va obrir les portes a un govern d'unitat.

Un altre punt que també va girar a l'entorn del cas de corrupció és una moció que es va aprovar proposada per ERC contra la corrupció i per la transparència i la regeneració política. El portaveu Joan Garriga va destacar que l'havien presentada abans de l'operació Manga. El text va incorporar diversos punts del PIG, entre ells que els imputats deixin temporalment els càrrecs, fet que va provocar l'abstenció de CIU.

Enmig de tot això i ja en el torn de precs i preguntes, la regidora del PIG Jennifer Gallardo va sorprendre tot el ple quan va anunciar que deixava el càrrec. El motiu és que ellla considera que cal estar al costat del poble, i va afirmar que els polítics han de donar exemple. I per això va aixecar-se i va anar a seure entre el públic. Va proposar una consulta popular per tal que sigui el poble el que decideixi el futur polític del municipi.

El ple va acabar amb tensió al public per la no presència de l'alcalde i fins i tot es va demanar que PIG i ERC presentin una moció de censura. Des de la CUP Sacalm, nova formació, es va denunciar "opacitat" de l'ajuntament i es va reclamar més transparència.

Una empresa que opta a gestionar els semàfors de Lleida, vinculada a l'operació Manga

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) exigeix l'aturada immediata de l'adjudicació de la gestió de la xarxa semafòrica de Lleida ciutat, ja que una de les empreses que hi opten està "sota sospita". Segons la CUP, l’empresa GRS, que forma part de la unió temporal d'empreses (UTE) que opta a gestionar els semàfors de la capital del Segrià, és una de les empreses situades en el centre de la investigació en l’operació Manga' (segona fase de l'operació Pokémon' que investiga una trama gallega de suborns a canvi d'adjudicacions públiques) que ha dut a la presó sense fiança el seu administrador, Alexandre Ros, i a imputar per tràfic d’influències el seu apoderat, Josep Maria Franch.

L'esmentada empresa gestionava les multes de trànsit de l’Ajuntament de Figueres i la sospita d’un delicte de tràfic d’influències ha suposat la renúncia del primer tinent d’alcalde de Figueres i regidor d’Hisenda, Manuel Toro.

"Des de la CUP ens hem oposat de manera reiterada a la privatització dels serveis públics que duu a terme sistemàticament la Paeria. Entenem que la qualitat dels serveis que presta l’administració té a veure amb la responsabilitat, la transparència i el compromís en la seva gestió pública, així com en garantir la seva regularitat i continuïtat. Queda evident amb l’atorgament de la concessió, si finalment l'única oferta es fa càrrec d’aquest servei, que l’Ajuntament de Lleida va en sentit oposat a aquests compromisos i, un cop coneguda la investigació a la qual esta sotmesa aquesta empresa, actua irresponsablement", manifesta la CUP en un comunicat.

Ourense paga a l'empresa de la Pokémon 1.300.000 sense contracte

L'Ajuntament d'Ourense, governat pel PSOE, paga des de fa gairebé dos anys factures sense contracte a Vendex, el grup empresarial sobre el qual pivota la presumpta trama corrupta investigada en l'Operació Pokémon. Procediment de Neteja Urbana SA, una filial de Vendex que gestiona la neteja de les instal·lacions municipals, ha cobrat des de maig de 2011 més de 1,3 milions d'euros tot i els constants inconvenients emesos per l'interventor municipal després d'expirar el contracte. Foto: El propietari del grup Vendex Gervasio Rolando.

Xavier Martorell diu que Método 3 li va fer un "favor" en no cobrar un servei per a CDC

Xavier Martorell, actual director general de Serveis Penitenciaris de Catalunya, president de CDC a Sant Cugat -un dels feus principals de la fatxenda de CiU- i exresponsable de seguretat del FC Barcelona, ​​ha intentat justificar l'aparició d'un fitxer a la seu de l'agència de detectius Método 3 amb el seu nom i contacte i d'un correu electrònic del director de l'agència que li va remetre en què es parla del cobrament d'un servei de seguretat, contradient les afirmacions de CiU. El dirigent nazionalcatòlic afirma que mai va facturar cap servei per a CDC tot i que en l'esmentat correu, el responsable de Método 3, Francisco Marco, assenyala "això ja està facturat" en referència a un escombrat de micrófons a la seu de CiU a Sabadell.

Martorell ha reiterat en successives ocasions que en cap moment es va pagar a Mètode 3 per aquest servei de seguretat i que, encara que se li va demanar acordar un preu a facturar, va demanar a Marc que no li cobressin i que li fessin "un favor" tot i que, el director de presons de la Generalitat, ha admès que si va mantenir relació comercial amb l'agència però per serveis particulars, és a dir per empreses per a les quals el propi Martorell treballava.

"Em va demanar coordinar un servei de seguretat en el partit, a Sabadell i demano a Método 3 que ho facin com a favor", ha explicat. Així, "va ser una consultoria de seguretat i no es va pagar res" sinó que "el vaig demanar personalment com a favor a Mètode 3". A més, Martorell ha assegurat que després de fer el rastreig no es va trobar res: "que jo sàpiga no".

"Entenc que CDC pugui tenir avui molta pressió", ha dit Martorell, tot i que insisteix que "CDC no ha contractat mai a Mètode 3". D'aquesta manera, preguntat per si entendria que li destituyeran avui mateix perquè la seva versió no quadra amb el correu electrònic que publica avui La Vanguardia, el dirigent ha assenyalat que "no penso dimitir mentre tingui el suport del president" perquè "no hi ha res que m'atribueixi cap irregularitat penal ni administrativa".

En el correu electrònic en qüestió, el director financer de Método 3, José Luis Marco, va escriure a Martorell el 10 de febrer del 2010 per sol·licitar quant havia de cobrar a CDC de Sabadell per "una xerrada explicativa sobre les mesures de seguretat", a més de "una auditoria seguretat" de la seu del partit, on ja havien fet una recerca d micros.

53 morts per atemptat terrorista de l'OTAN i aliats a Síria

A 53 morts i 237 ferits -molts d'ells nens que anaven a l'escola- ja s'eleva la xifra de víctimes a la capital siriana, Damasc, després de l'atac terrorista perpetrat al matí davant de la seu del partit governant Baas i prop de l'ambaixada russa pels mercenaris de l'OTAN i les monarquies terroristes del Golf aliades de l'imperialisme. Entre els ferits "es troben diversos en estat greu, pel que és possible que augmenti el nombre de baixes mortals". Els mitjans criminals com TV3 -la veu de l'amo corrupte i els seus servents-, tot i l'evidència, pretenen insinuar que el govern sirià s'atempta a si mateix. Amb el desvergonyiment criminal dels mercenaris sense escrúpols, els Pellicer i els Roura es fan d'or, mentint amb la seva cara dura de pocavergonyes professionals.

Després del fet s'ha desencadenat una gran sèrie de reaccions de condemna que han traspassat les fronteres: "L'ambaixada de Rússia i la Cancelleria russa han condemnat aquest atemptat (...) El que més lamenten és la mort de nens que anaven a la escola", ha afegit Wannaous a TeleSur.

Aquesta violència "és el dia a dia dels sirians, que surten als carrers i no saben si tornen a casa". A més, "van ocórrer altres atacs amb morter a seu de la prefectura de l'estat major, però no tenim la xifra d'afectats".

Aquest dijous es va registrar l'explosió de tres cotxes bomba al centre de Damasc, un d'ells específicament ubicat als voltants de la seu del partit governant Baas.

L'agència oficial SANA precisat que l'explosió va tenir a la plaça Shahbandar, prop d'un edifici del partit governamental al barri d'Al Mazra, i va afirmar que va ser obra d'un terrorista suïcida, segons testimonis oculars.

El diàmetre de l'ona expansiva de l'explosió major va ser d'aproximadament 200 metres.

Després del succés, atribuït a l'Exèrcit Lliure Sirià (recolzat per potències estrangeres per impulsar un cop d'Estat), el Baas va emetre un comunicat de condemna i va insistir que sortida de la guerra interna que viu aquest país des de fa dos anys només pot ser consensuada a través del diàleg.