dilluns, 25 de març de 2013

La PAH de Múrcia, amenaçada amb atemptats

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a la Comarca del Nord-oest de la Regió ha rebut aquest dilluns una anomenada "anònima" que insultava greument als seus integrants i els acusava d'estar vinculats "amb ETA", amenaçant de mort i advertint que posaran una bomba a la seu en la qual desenvolupen les seves reunions.

Així ho ha fet saber el membre de la PAH de la Regió de Múrcia, Paco Morote, i un representant de la pròpia Plataforma del Nord-oest, que ha explicat que la trucada ha tingut lloc cap a les 16.10 hores i ha durat uns dos minuts.

Només despenjar el telèfon, a qui truca ha preguntat si estava parlant amb la PAH i, en rebre la confirmació, ha insultat al seu interlocutor i l'ha amenaçat amb matar-lo i posar-li una bomba on es reuneix la plataforma, al·legant "vincles amb ETA" .

Per tot això, la PAH de la Regió ha acudit a la caserna de la Guàrdia Civil aquest mateix dilluns per denunciar els fets, segons confirmen les mateixes fonts.

Aquesta amenaça s'ha produït després de les declaracions de la delegada del Govern de Madrid, Cristina Cifuentes (PP), que ha acusat aquest dilluns a la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, d'haver donat suport a Bildu , a Sortu i a d'altres grups "proetarres" i d'emprendre una "estratègia política radical" a partir del moviment antidesnonaments, confonent la PAH amb Stop Desnonaments en una mostra més de la ineptitud de qui governa la policia madrilenya i no és capaç de trobar al lladre sentenciat del seu marit.

Morote considera que el fet de vincular la PAH amb ETA és, segons ell, "absolutament absurd i ridícul". Així, ha emfatitzat que la Plataforma "no té res a veure amb això", i les seves reivindicacions i accions "són sempre pacífiques i respectuoses amb els drets dels altres".

"L'única violència que patim la patim dels poders públics de l'Estat, per mitjà de la policia i dels jutges", ha subratllat Morote, qui veu en les declaracions de Cifuentes "un intent clar de criminalitzar el moviment social que els està derrotant a nivell d'administració de justícia europea i en la lluita d'obtenir el suport social".

Morote lamenta que Cifuentes "té escassa credibilitat democràtica per la repressió que està posant en marxa a Madrid, per l'assetjament sistemàtic que està fent a la ciutadania que protesta" i per la "permissivitat amb el fet que la Policia no vagi identificada".

Segons la seva opinió, declaracions com les de Cifuentes "tracten de distreure a la ciutadania per eludir que tenen l'obligació de votar a favor de la ILP que està al Congrés". Així, creu que el que han de fer és "aprovar la ILP i deixar-se de tontadas".

D'altra banda, la PAH de la Regió ha anunciat que no descarta fer 'escraches' als representants per Múrcia del PP i PSOE al Congrés dels Diputats. Aquesta actuació consisteix en acudir als domicilis dels diputats per "informar" de la "desesperada" situació que viuen els afectats pels desnonaments.

L'Índia desenvolupa drons de 300 grams

L'Organització d'Investigació i Desenvolupament per a la Defensa de l'Índia (DRDO) desenvolupa un avió sense pilot o dron de 300 grams de pes, ha comunicat avui l'agència local PTI que cita un informe del Ministeri de Defensa. L'avió ultralleuger està equipat amb una càmera de vídeo compacta, vola a una velocitat màxima de 37 km/h i pot ascendir a 100 metres d'altura. Serà utilitzat en la lluita antiterrorista al nord-est de l'Índia i en l'estat de Jammu i Caixmir, al nord del país.

El gener passat, el bloc Pakistan Defence comentar que DRDO va provar alhora diversos avions ultralleugers sense pilot, d'entre 300 i 500 grams de pes. Van ser batejats com Black Kite, Golden Hawk i Pushpak i tenien una autonomia de 30 minuts.

D'acord a Pakistan Defence, la DRDO també va provar dos avions sense pilot de mida més gran, Imperial Eagle i Sly Bird, que pesaven menys de dos quilograms i en comptes d'una càmera de vídeo corrent podien portar una de visió nocturna.

Tots els aparells van ser desenvolupats per poder portar-los en una motxilla i llançar-los a mà.

Un dels imputats de CiU per saquejar l’ACM treballa al Banc Sabadell

Josep Maria Matas (foto), exalt càrrec de la Diputació de Barcelona, està imputat per malversació de fons públic i haurà de declarar el proper 17 d'abril. La mateixa acusació pesa sobre Xavier Solà, secretari general de Cultura la passada legislatura de CiU, i actualment a l'atur després de ser descartat com a possible director del Liceu.

Dijous passat es va fer pública la imputació de Josep Maria Matas [a la imatge] i Xavier Solà com a presumptes responsables del saqueig de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), entitat de la qual haurien desviat més d’un milió d’euros cap a les seves butxaques segons la Fiscalia Anticorrupció. Ambdós hauran de declarar el proper 17 d’abril acusats d’un suposat delicte de malversació de fons públics, però la situació actual de Matas i Solà és força diferent.

Amb un passat comú com a dirigents de CDC a Osona i a l’ACM, posteriorment Matas va convertir-se en coordinador general de la Diputació de Barcelona, càrrec que va perdre quan van començar a aparèixer informacions sobre la seva actuació a l’entitat municipalista. Solà, per la seva banda, va ser el secretari general de Cultural de la Generalitat de Catalunya durant la passada legislatura, però amb la reestructuració que va portar-se a terme després de les eleccions del 25 de novembre va veure com el conseller, Ferran Mascarell, no li renovava la confiança. Actualment, Solà està a l’atur, mentre que Matas treballa al Banc Sabadell.

Segons publica aquest dilluns el diari El País, Matas ja havia treballat a l’entitat financera abans d’ocupar càrrecs polítics i actualment forma part del departament de franquícies del Banc Sabadell, que s’ubica a l’edifici de serveis corporatius que l’entitat té a Sant Cugat del Vallès. Matas hauria retornat al banc poc després de ser cessat de la Diputació de Barcelona, on cobrava 108.000 euros anuals, arran de l’escàndol de l’ACM. Solà, en canvi, sonava com a possible director general del Gran Teatre del Liceu, però la querella de la Fiscalia Anticorrupció que va provocar la seva posterior imputació va dinamitar les seves opcions per accedir al càrrec.

Entramat delictiu
La Fiscalia Anticorrupció també ha acusat els dos antics dirigents de CiU a Osona de negociacions prohibides a funcionaris i falsedat documental i considera que van desviar fons de l’ACM a les seves butxaques. La querella considera que Matas, a més a més, “per iniciativa pròpia i sense autorització, va autoconcedir-se una retribució desmesurada a l’entitat”. Finalment, Anticorrupció afegeix que ambdós polítics van aprofitar-se dels seus càrrecs a l’ACM, a la Fundació privada d’habitatge públic de Catalunya (FPHP) i a l’Ajuntament de Vic, on Solà era regidor d’Urbanisme, per beneficiar-se econòmicament d’operacions immobiliàries.

El cas va saltar a la llum fa poc més d’un any, quan l’àrea de delictes econòmics de la Fiscalia de Catalunya va obrir una investigació amb motiu dels més de 900.000 euros que una empresa de Matas es va embutxacar amb contractes de l'ACM, quan ell mateix era el secretari general de l'organització. A més a més, durant els primers mesos de 2010, Promocu Habibtatges SL, societat del mateix Matas i de Xavier Solà, va cobrar 50.000 euros per la gestió d'uns pisos de protecció oficial promoguts per la FPHP, entitat que pertany a l'ACM. En aquella època, Matas era el secretari general de l'ACM i Solà, que era regidor d'Urbanisme de Vic, dirigia l'FPHP, l'entitat sense ànim de lucre que va contractar la seva empresa.

La societat de Matas i Solà havia estat creada el 16 d'abril de 2009 a Barcelona i al setembre del mateix any ja va signar un conveni amb l'ACM segons el qual s'encarregaria de gestionar les promocions immobiliàries de l'entitat municipalista i podria subcontractar les gestions oportunes. Entre d’altres irregularitats comeses a l’ACM, Solà va facturar més de 193.000 euros de l’entitat municipalista per a l'elaboració d'un catàleg de masies rurals, però algunes de les informacions del catàleg són idèntiques entre elles, i tan sols varien algunes paraules soltes. Pel que fa a Matas, va facturar prop d'un milió d'euros a través de contractes de l’ACM a la seva empresa, Parés Solé SL.

En aquella època, Matas era el número dos de Salvador Esteve -aleshores president de l'ACM i actualment al capdavant de la Diputació de Barcelona- com a secretari general de l'entitat municipalista. La societat Parés Solé SL, curiosament, només havia treballat per la mateixa entitat que Matas controlava. El mateix dia que va esclatar el cas, el també president de CDC a Osona hauria presentat la dimissió com a número dos de la Diputació, però Esteve no l'hauria acceptat.

Deu dies després, però, el president de l'entitat supramunicipal va veure’s forçat a canviar de posició, coincidint amb la investigació que ha iniciat l'àrea de delictes econòmics de la Fiscalia de Catalunya. Parés i Solé SL es dedica bàsicament als resums de premsa, gestió de publicitat, estudis de mercat i organització de cursos i ha centrat la totalitat de la seva activitat a oferir serveis a l'ACM.

Els BRICS inicien una cimera decisiva pel dòlar i l'economia mundial

Els caps dels països BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica) començaran aquest dimarts la seva cinquena cimera a la ciutat de Durban (costa est sud-africana) on discutiran sobre l'integració en el bloc i s'espera la creació d'un banc de desenvolupament intern amb una moneda pròpia virtual que permeti abandonar el dòlar i l'euro en les transaccions internacionals.

Els països BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica) començaran aquest dimarts la seva cinquena cimera a la ciutat Durban (costa est sud-africana) per impulsar la cooperació dins del grup i la reforma de les institucions supranacionals.

El primer ministre indi, Manmohan Singh, va assegurar que l'esdeveniment permetrà consolidar les iniciatives plantejades l'any passat a Delhi "per aprofundir la cooperació intra-BRICS i complir amb les nostres responsabilitats internacionals".

Singh va afegir que el lema d'aquesta reunió serà "Associació per al desenvolupament, la integració i la industrialització", i busca reforçar els mecanismes i les mesures dirigides a promoure les inversions en infraestructura i el desenvolupament sostenible dins i fora del grup.

Ha subratllat igualment la necessitat que els BRICS consultin entre si els esdeveniments que afecten la pau i la seguretat mundials, i dirigeixin accions per reactivar el creixement mundial i garantir l'estabilitat macroeconòmica.

Per la seva banda, el viceministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Riabkov, va fer públic un document signat el president Vladímir Putin en què assegura que Rússia "està a favor del posicionament de BRICS en el sistema mundial com un nou model de relacions globals construïdes sobre de les velles línies divisòries d'Orient-Occident o Nord-Sud".

El grup BRICS és una de les línies més importants de l'acció de la política exterior de Moscou, i segons Riabkov, es deu al "pes creixent d'aquests països en l'arena mundial i el fet que els interessos estratègics de Rússia i el grup dels països BRICS coincideixin".

Aquesta és la primera vegada que Sud-àfrica és seu d'una cimera del grup, i sobre això el primer ministre Singh va expressar la intenció del gegant sud-asiàtic de continuar contribuint al desenvolupament sostenible de l'anomenat continent negre, per a això es reunirà amb diversos dels seus líders que estaran presents a Durban.

Va avançar, igualment, que té previst entrevistar per separat amb els presidents Xi Jinping (Xina), Vladimir Putin (Rússia), Dilma Rousseff (Brasil) i Jacob Zuma (Sud-àfrica), per tal de passar revista i enfortir les relacions bilaterals amb els seus països.

En els casos de Rousseff i Zuma, a més, aprofitarà per convidar-los a la cimera de l'IBSA (Índia, Brasil, Sud-àfrica), amb seu a Nova Delhi el juny pròxim.

Els BRICS són des de fa més d'una dècada un col·lectiu de les principals economies emergents del món. Segons càlculs, representen el 43% de la població mundial, el 30% de la superfície terrestre mundial, el 18% del Producte Intern Brut global i el 35% de les reserves de divises.

BRICS esperen crear el seu banc amb moneda pròpia


Els països BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica) tenen la intenció de crear el seu propi banc de desenvolupament amb vista a invertir en projectes d'infraestructures i creixement sostenible per als països membres, amb la novetat que es negaran a l'ús del dòlar nord-americà, o una altra moneda, en aquesta entitat financera.

S'espera que la direcció de BRICS anunciï oficialment la creació del banc durant aquesta cimera de dos dies. La iniciativa té el seu origen en la necessitat de finançament intern de l'organització pel que fa als seus projectes, que podria superar els 15 bilions de dòlars en les següents dues dècades.

L'aliança dels països emergents també espera superar dependència de les principals economies del món, suprimint l'ús del dòlar i l'euro en les transaccions d'alt nivell. Xina aspira que el iuan ampliï el seu territori d'acció, per ser la moneda més forta del grup.

Els BRICS estan seguint l'exemple d'iniciatives com el Sistema Unitari de Compensació Regional (SUCRE), una moneda virtual amb la qual comercien països de l'Aliança Bolivariana per als Pobles de La nostra Amèrica (ALBA).

El SUCRE va ser creat el novembre de l'any 2008, sota la intenció del líder de la Revolució Bolivariana, Hugo Chávez, d'aconseguir la llibertat i sobirania econòmica per les nacions integrants de l'ALBA.

La idea va ser establir mecanisme pagament intern en l'intercanvi comercial del dels països que integren el tractat (Antiga i Barbuda, Bolívia, Cuba, Rep. Dominicana, Equador, Nicaragua, Saint Vincent i Grenadina, i Veneçuela), i deixar de banda l'ús d'altres monedes com el dòlar i l'euro.

El 'fake' de twitter, perill públic?

Només s'ha d'entrar a la pàgina de Let Me Tweet That For You (Deixa'm que tuitegi això per tu) i escriure el nom de l'usuari de Twitter a qui es vulgui suplantar i escriure un missatge. Així de senzillament perillós és fabricar un 'fake' en aquesta aplicació, respecte a la qual comencen a adevertir blogs especialitzats (encara que ja fa un any que funciona). A l'imatge un 'fake' de Rajoy.

Després de suplantar la identitat, l'aplicació crea el tuit i fins i tot pinta uns quants retuits i favorits, evidentment també falsos.

"És legitima i lícita la denúncia pública" d'ocupar una sucursal bancària

El jutge Francisco José Picazo ha arxivat les diligències per l'ocupació de l'oficina de la CAI/Caja3 en una protesta contra els desnonaments a Saragossa. L'entitat havia denunciat a les 52 persones que van participar el 7 de març. La interlocutòria assenyala que l'acte no responia a un intent d'ocupació sinó de denunciar públicament una situació dramàtica.

Les diligències per l'ocupació de l'oficina de la CAI al passeig de la Independència han estat sobresegudes i arxivades pel jutge Francisco José Picazo perquè considera que no existia intencionalitat d'ocupar una propietat aliena.

L'entitat financera havia denunciat a les 52 persones que van participar en una protesta contra els desnonaments el passat 7 de març.

El jutge ha explicat en l'acte que la presència a la seu de la CAI dels membres del col·lectiu Stop Desnonaments "no obeïa de cap manera a la intenció d'ocupar la propietat aliena, sinó a la situacions produïdes com a conseqüència dels nombrosos desnonaments produïts per l'aplicació de la legislació hipotecària vigent...".

Stop Desnonaments Saragossa ha felicitat l'acte del jutge Francisco José Picazo i ha afegit que l'objectiu de la campanya ha estat "en tot moment una ocupació simbòlica i una asseguda pacífica amb l'objectiu de paralitzar els processos d'execució hipotecària de CAI/Caja3 en els Jutjats de Saragossa i obrir una negociació col·lectiva amb les més de 35 famílies organitzades a l'assemblea d'afectats per la hipoteca "d'aquesta entitat.

Els feixistes del PP-UPyD, la PAH, Stop Desnonaments i ETA

La delegada del PP a Madrid que no troba al seu marit lladre, Cristina Cifuentes, ha tornat a desbarrar i quedar en ridícul al confondre la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) amb Stop Desnonaments i vinculant grollerament la seva líder, Ada Colau, amb "grups filoetarres o proetarres", a més d'insinuar que Colau "té interessos d'un altre tipus". La molt denunciada per abusos i coaccions a la ciutadania i actituts descaradament feixistes Cifuentes 'lamenta' les "coaccions" que han patit alguns polítics del PP durant alguns actes de protesta dels afectats pels desnonaments i enfrontats a la misèria per una banda criminal de mafiosos. A continuació vídeo d'Ada Colau que estudia accions legals i denuncia amenaces de mort després de les acusacions del PP.

En la mateixa línia un article de Rosa Díez a la tribuna de El Mundo compara els episodis dels últims dies de la PAH la kale borroka i acusa als membres de la platforma de voler “imposar la seva voluntat a la dels legisladors”. Toni Cantó piulava ahir “'Stop desahucios' se suma a la marxa de suport als presos etarres” i enllaçava una noticia del passat desembre, dins les bajanades a que el titella ja ens té acostumats.

"Ada Colau i les persones que estan a la PAH han manifestat el seu suport, en determinades ocasions, a Bildu, a Sortu ja aquests grups que a la meva manera de veure i el de molts espanyols tenen a veure amb l'entorn d'ETA", ha assegurat la delegada del Govern, que també ha acusat aquest grup de portar a terme "una estratègia política radical", aprofitant la qüestió dels desnonaments.

Cifuentes ha volgut distingir entre el "drama" de les persones que estan patint desnonaments a les quals "el Govern ja està ajudant amb diferents mesures” -segons ella, com apallissar-los quan es resisteixen a ser espoliats- i la “violència” i “cohacció” de la PAH, que s'enfronta a crits contra porres i patades de les forces de l'oligarquia. "Una altra cosa és la lluita de carrer fins arribar gairebé a la kale borroca", ha espetat, coincidint com sempre amb la falangista Rosa Díez d’UPyD.

Cifuentes ha considerat que la PAH no és només un grup que està donant suport a les persones desnonades, sinó que també "està seguint una estratègia política bastant radical". "Jo sí que crec que hi ha interessos polítics en totes aquestes qüestions, sinó que algú m'expliqui per què de sobte l'assetjament se centra exclusivament en polítics del Partit Popular", ha afegit sense recordar que el PP és qui governa i qui va crear la crisi quan Aznar i Rajoy eren també al govern assassinant iraquians i destrossant les costes gallegues, entre d'altres barbaritats.

Colau estudia accions legals i denuncia amenaces de mort després de les acusacions del PP

La portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, ha denunciat haver rebut amenaces de mort mitjançant les xarxes socials des que el PP ha començat una campanya de desprestigi per accions com l''escrache' a casa de González Pons

Ada Colau ha defensat que la PAH és una plataforma «apartidista, independent i plural», i ha atribuït les afirmacions de Cifuentes i d'altres responsables del PP a la voluntat de desviar l'atenció amb mentides i infàmies.

«És realment immoral, i no descartem accions legals per la difamació i el clima de confusió i tensió», ha assenyalat Colau en declaracions a Europa Press. Segons ha dit, aquestes paraules han provocat que usuaris de les xarxes socials l'hagin «amenaçant de mort» durant els últims dos dies.

Mena acusa a Cristina Cifuentes de voler “criminalitzar els moviments socials i les reivindicacions legítimes”

El portaveu adjunt d’ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, ha deplorat avui les declaracions de la delegada del Govern a Madrid, Cristina Cifuentes, que ha acusat a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i la seva portaveu, Ada Colau, de donar suport a “grups de l’entorn d’ETA”.

Per al diputat d’esquerres, “comparar l’activisme de les PAH amb la Kale Borroka és no conèixer la feina que estan duent a terme aquestes plataformes”, que ha definit com “organitzacions socials que, des del pacifisme, promouen la mobilització en benefici dels interessos col·lectius de la ciutadania”.

Mena ha afegit que voler barrejar el terrorisme amb les mobilitzacions socials no deixa de ser “una falta de respecte per a les víctimes”, a més d’un intent de “criminalitzar els moviments socials i les reivindicacions legítimes”, tot plegat “molt greu quan ve d’una Delegada del Govern”.

El diputat roig i verd considera que si Cifuentes no es retracta i demana disculpes, el Govern central l'hauria de destituir del seu càrrec donat que “ha acusat a persones pacífiques en un intent de polititzar les mobilitzacions”.

Per acabar, Mena ha encoratjat a les PAH de Catalunya i de la resta de l'estat a continuar la seva lluita, l'únic objectiu de la qual és “modificar una Llei hipotecària que fins i tot les instàncies europees han titllat d'injusta”.

Febrer va ser més fred i març ja és el doble d'humit

Febrer va ser en conjunt més fred del normal, amb una temperatura mitjana mensual de 7,6 º C, valor inferior a la mitjana d'aquest mes en 0,9º C (Període de Referència: 1971-2000). L'Aemet considera probable que aquest març acabi sent el més plujós des que existeixen mesuraments, d'acord amb les previsions de pluges fins a final de mes ja les grans precipitacions recollides durant els primers vint dies. L'etern 'canvi climàtic' torça i contradiu els pronòstics "globals" de l'imperialisme ecofeixista, un cop més.

"Fins al dia 20 es supera el doble del valor normal de març, a falta de molta pluja per caure", ha assegurat en roda de premsa el cap de climatologia de l'Aemet, Antonio Mestre.

Les anomalies tèrmiques negatives més marcades es van observar al País Basc, Navarra, Astúries, centre i est de Castella-Lleó, nord d'Extremadura, terç nord de la Meseta Sud, la major part d'Andalusia i Menorca, regions on les anomalies negatives de temperatura es van situar entre 1º C i 2º C, arribant a superar lleugerament els 2º C a la costa basca i en zones altes del Sistema Central.

A la resta de la península i de Balears es van observar anomalies negatives inferiors a 1º C amb l'excepció de la costa valenciana, única regió peninsular en què el mes va tenir un caràcter càlid i es van registrar anomalies tèrmiques positives. A les Canàries el febrer resultar càlid o molt càlid, amb anomalies tèrmiques positives en tot el arxipèlag que només van superar 1º C a Lanzarote.

Les temperatures més altes del mes de febrer es van registrar el primer dia del mes en nombrosos observatoris de la península i Canàries, superant els 25º C en punts de les Canàries i del Llevant peninsular. A mitjans de mes van tornar a superar els 25º C a Canàries i es van registrar les màximes mensuals registrades en punts dels dos altiplans, Andalusia i Galícia principalment.

Les temperatures màximes més altes de febrer entre estacions principals es van registrar a les Canàries i corresponen a l'aeroport de Tenerife Sud amb 28,6º C el dia 1 i l'aeroport de Fuerteventura amb 27,1º C el dia 15. A la península els valors més elevats corresponen als observatoris de Múrcia amb 25,2º C i de València amb 25,1º C, tots dos mesurats el dia 1.

Durant els últims dies del mes la Península Ibèrica i les Illes Balears es van veure afectades per un temporal de neu i pluja acompanyat per un descens generalitzat de les temperatures a partir del dia 22, que es va mantenir fins al final del mes. Les temperatures mínimes més baixes es van observar en general durant aquest període, i el valor més baix mai registrat en un observatori principal, el del Port de Navacerrada, amb -10,9º C el dia 23. Entre capitals de província destaquen Salamanca-aeroport amb -6,2 º C el dia 26 i Sòria amb -5,9º C el dia 23.

Durant aquest episodi es van registrar també les temperatures màximes diàries més baixes del mes a la majoria dels observatoris.

Precipitació

El mes de febrer ha estat en conjunt més humit del normal, amb una precipitació mitjana mensual a nivell nacional de l'ordre de 69 mm, el que suposa un 23% més que el valor normal del mes que és de 56 mm.

Al llarg de febrer s'han anat succeint diversos temporals de pluja i neu que han donat com a resultat un mes especialment humit a la cornisa cantàbrica, Navarra, la Rioja, el litoral Mediterrani comprès entre Tarragona i Alacant i àrees de Terol, on es van duplicar els valors normals de precipitació mensual i fins es van triplicar en alguns punts del País Basc, Navarra, la Rioja, Tarragona i València.

En els observatoris de Bilbao-aeroport, Oviedo i Pamplona-aeroport les precipitacions acumulades de febrer van superar els valors més alt de la sèries històriques d'aquest mes (amb dades des de 1948, 1972 i 1975 respectivament). Al centre d'Andalusia, sud d'Extremadura i nord-est de Balears febrer va ser bastant humit superant en més d'un 50% el valor normal.

Per contra, lasprecipitaciones van ser inferiors als seus valors normals a Galícia, gran part de les dues Castelles, una extensa franja al sud del Pirineu oriental, Múrcia, àrees del nord i sud d'Andalusia, illa d'Eivissa i Illes Canàries. En zones d'Osca, Barcelona i Canàries les precipitacions mensuals quedar per sota del 25% del valor mitjà de febrer.

La NASA adverteix que "una cosa inesperada" passa al Sol


"Alguna cosa inesperada" està succeint al Sol. La NASA suposava que aquest any seria el punt màxim del cicle solar en 11 anys, però l'estrany és que en l'actualitat l'activitat solar és baixa, ha afirmat l'observatori de la NASA que admet que "els seus càlculs van fallar". Això coincideix amb la previsió de l'Observatori de Pulkovo de l'Acadèmia de Ciències de Rússia -fa dos anys- i amb els estudis del GAME espanyol, recentment publicats, sobre la mínima activitat solar -letargia-, l'augment de la radiació còsmica, i un refredament general del planeta -especialment dur a Europa-, una petita edat glacial que podria durar fins al 2.050. Gràfica actualitzada de l'estat del cicle solar actual número 24 en comparació amb l'anterior cicle solar número 23.

L'OTAN i les tiranies augmenten el tràfic d'armes als terroristes de Síria

Turquia i els estats àrabs aliats del sionisme imperialista, en cooperació amb la CIA, han augmentat "notablement" en els últims mesos els subministraments d'armes als terroristes sirians que intenten sotmetre el règim de Baixar Assad, publica avui New York Times citant fonts governamentals de diversos països i estadístiques de transport aeri a la regió. Imatge: L'abans i el després de 'l'alliberament' de Síria pel feixisme.

Segons el diari, els subministraments del material bèl·lic als terroristes sirians es van disparar després de les eleccions presidencials al novembre de 2012. Des de finals de l'any passat, l'aeroport internacional Esenboga a Ankara ha rebut més de 160 carregaments militars des Jordània, Aràbia Saudita i Qatar: "Segons estimacions, es tracta d'unes 3.500 tones de pertrets", va declarar Hugh Griffiths, de l'Institut Internacional d'Investigació per a la Pau d'Estocolm (SIPRI).

El New York Times va escriure el febrer passat que va ser precisament al novembre quan van començar els subministraments d'armes per terroristes sirians des Croàcia que acumula un imponent arsenal rebut de l'OTAN en els 1990 quan el feixisme internacional va decidir la desintegració de la Iugoslàvia socialista i va armar als feixistes ustashes croats, que van iniciar una guerra d'extermini ètnic contra els serbis i els musulmans.

Segons el rotatiu, aquests subministraments van ser finançats per Aràbia Saudita. i les aerolínies de Turquia i Jordània van transportar les armes que després van ser introduïdes a Síria des de territori jordà. La coordinació del "projecte" va anar a càrrec del servei secret dels EUA, mentre Croàcia, a més de desprendre del seu superàvit armamentístic, va servir de centre de trànsit d'armes per als terroristes des d'altres països de l'Europa neoliberal.

La llista Falciani destapa que el PP-Gürtel tenia més comptes a Suïssa

Hervé Falciani, l'exempleat del banc suís HSBC que va destapar el 2009 un gegantí frau fiscal en posar al descobert 130.000 comptes bancaris, ha facilitat a Espanya nova informació sobre centenars d'evasors que han escapat del control d'Hisenda. En aquesta nova llista figuren, segons fonts pròximes a l'investigació, alguns dels dirigents del PP que estan sent investigats en el cas Gürtel i d'altres no vinculats fins ara al cas.

Aquests polítics que van col·laborar amb la trama corrupta de Francisco Correa mantenen en secret els seus fons a l'estranger perquè les autoritats suïsses es neguen a facilitar informació als jutges espanyols com que comptes del HSBC (The Hong Kong and Shanghai Banking Corporation). Suïssa ha comunicat a l'Audiència Nacional que no pot contestar les preguntes de les comissions rogatòries enviades a aquest país perquè les dades sol·licitades es basen en la informació robada per l'informàtic.
més informació

Falciani va ser detingut el juliol passat per la policia espanyola quan va arribar des de França al port de Barcelona. Va romandre pres fins al desembre passat, quan va quedar en llibertat provisional gràcies al seu col·laboració amb les autoritats financeres per destapar nombrosos delictes com el blanqueig de capitals o finançament del terrorisme.

Des de llavors, Falciani treballa amb fiscals i tècnics d'Hisenda per desentranyar noves dades de la informació que va treure de l'HSBC fa cinc anys. Mentre, espera que es resolgui la petició d'extradició de Suïssa, que pretén jutjar per vulneració del secret bancari, un delicte inexistent a Espanya. El proper 15 d'abril, la justícia espanyola resoldrà sobre aquesta reclamació de les autoritats suïsses.

Falciani ha irromput en el cas Gürtel, la investigació judicial de la més extensa trama de corrupció coneguda a Espanya vinculada a un partit polític, el PP. La llista Falciani ja va permetre al Govern espanyol recuperar més de 300 milions d'euros entre 2010 i 2011 d'una llista de 657 casos defraudadors que havien acumulat més de 6.000 milions d'euros en comptes suïssos, que van regularitzar les seves fortunes.

Ara, aquesta quantitat es pot duplicar i fins a triplicar, segons fonts judicials coneixedores de la nova investigació. Part d'aquesta informació, segons les autoritats suïsses, és la que permet als jutges que instrueixen el cas Gürtel perseguir els secrets del compte que va obrir el 7 de juliol de 2004 al HSBC la societat panamenya Itelsa Development Group Corp els apoderats són Francisco Correa, cap de la xarxa Gürtel, Arturo González Panero, exalcalde del PP a Boadilla del Monte (Madrid), i l'advocat del líder de la trama corrupta, Javier de la Vall Petersfeldt, "que apareix com a gestor dels fons il·lícits d'alguns els imputats", segons l'Audiència Nacional.

La investigació sosté que González Panero, l'exregidor del PP, va cobrar de la trama més de 600.000 euros en comissions il·legals per adjudicar contractes públics en el seu municipi.

La societat panamenya Longridge Internacional també té un compte al HSBC Private Bank Suisse que suposadament pertany a l'exdona de l'exalcalde de Boadilla i sobre la qual també s'ha sol·licitat informació amb idèntics resultats.

Quatre anys d'investigació del cas Gürtel han permès acreditar un tràfec de fons en bancs suïssos per part d'una desena d'empresaris i polítics del PP (Rafael Naranjo, de Sufisa, Fernando Martín, de Martinsa, i els seus socis Amando Mayo i Manuel Salines, José Ramón Blanco Balín, assessor de la xarxa corrupta; Alfonso García Pozuelo, de Constructora Hispànica, Pablo Crespo i Francisco Correa; Alberto López Viejo, exconseller autonòmic madrileny, Guillermo Ortega, exalcalde de Majadahonda, Arturo González Panero, exalcalde de Boadilla, i Luis Bárcenas, extresorer nacional del PP).

Tècnics de l'Agència Tributària i membres de la Fiscalia Anticorrupció treballen ara al costat de Falciani per desxifrar el disc dur en què es guarden milers de dades que poden impulsar la investigació del cas Gürtel, encallada en determinades comissions rogatòries que afecten dirigents del PP.

"Haurien d'haver deixat més republicans a les cunetes"

La reacció de l'apotecari feixista José Ramón Bauzá (PP) que dissabte va demanar "càstigs exemplars" arran d'una suposada agressió del raper Valtonyc (Miquel Àngel Arenas) a Marc Álvarez (foto), membre de les Noves Generacions i secretari general de l'organització franquista a Sineu, provocà ahir mostres de rebuig per part de la coalició MÉS per Mallorca i les organitzacions Endavant Osan a Mallorca i Alerta Solidària. El neonazi del PP hereu dels assassins franquistes va dir que "haurien d'haver deixat més republicans a les cunetes".

MÉS va retreure al líder del PP que acusàs directament el músic d'apallissar Álvarez sense haver esperat que els fets s'haguessin aclarit. La formació considera que aquestes declaracions, fetes com a president del PP, són "impròpies".

"Davant la crispació social i política, el cap de l'Executiu ha d'aportar seny i responsabilitat, tot el contrari del que ha fet Bauzá", afirmà la diputada Fina Santiago. Des de la coalició consideren que el president ha intentat instrumentalitzar políticament els fets, que van concloure amb un creuament de denúncies entre el secretari local de les NG de Sineu i Valtonyc. Com ja publicàrem en l'edició d'ahir, el cantant va quedar en llibertat amb càrrecs després de prestar declaració. Se li imputa un delicte de violència ideològica.

MÉS per Mallorca incidí que en moments de crispació social i política les diferències s'han de resoldre pacíficament i per la via del diàleg i l'intercanvi d'idees. "L'actuació dels responsables polítics ha de contribuir a resoldre els conflictes en aquest sentit, i no en contrari". En aquest context, les organitzacions Endavant Osan a Mallorca i Alerta Solidària, ambdues de l'esquerra independentista, donaren suport al raper i se sumaren a les crítiques contra Bauzá, alhora que qualificaren Marc Álvarez de "jove franquista".

Segons expliquen en un comunicat, l'altercat va començar perquè Álvarez va dir que "haurien d'haver deixat més republicans a les cunetes", fet que va motivar un "lògic enfrontament dialèctic".

Ambdues organitzacions han censurat que Bauzá defensi el jove del PP i demani, en canvi, "càstigs exemplars" per a Valtonyc, la qual cosa ja defineix el "perfil democràtic" del PP, que és "franquista de cap a cap".

Tant Endavant com Alerta Solidària estan convençudes que el raper "va actuar a tothora de manera correcta i conseqüent". Lamenten també el "brutal linxament del qual està sent objecte aquest jove compromès" que s'ha vist "immers en una voràgine judicial, política, mediàtica i policial desproporcionada".

El Regne Unit paralitzat pel fred siberià que continuarà

Milers de llars en diverses zones del Regne Unit segueixen avui sense subministrament elèctric pel fred i les intenses nevades caigudes el cap de setmana tot i l'arribada de la primavera, han assenyalat avui les autoritats, que han advertit que el mal temps continuarà. Les nevades han deixat sense electricitat a habitatges a Irlanda del Nord, Escòcia i Gal·les, on les empreses energètiques treballen contra rellotge per reprendre el servei tot i la propaganda feixista d'un escalfament climàtic sense demostrar.

Les autoritats nord-irlandeses han assenyalat avui que alguns habitatges en àrees més aïllades de la província poden romandre diversos dies sense electricitat.

Les fortes nevades a gairebé tot el territori britànic, amb temperatures de fins a tres graus sota zero, han provocat seriosos problemes a les carreteres, sobretot al nord d'Anglaterra.

El Servei meteorològic ha indicat que aquest inusual fred per aquesta època de l'any respon als forts vents procedents de Sibèria i una zona d'alta pressió sobre el Regne Unit. Aquest servei ha indicat també als ciutadans que han d'esperar "greus interrupcions" en els serveis de transport.

Al mal temps se sumen les informacions dels mitjans britànics que l'inusual clima fred que s'està estenent al país pot provocar escassetat en el subministrament d'energia.

La UE signa l'acord amb Xipre

El pla obliga a tancar el segon banc del país, Laiki Bank, traslladant els estalvis inferiors a 100.000 euros, al Banc de Xipre. En canvi, els dipòsits de més de 100.000 euros, o no garantits, seran congelats i gravats amb un impost únic del 20%, o el 30% segons les últimes informacions per confirmar. Segons una font de la UE, les pèrdues sobre aquests comptes de Laiki Bank podrien arribar al 60% com a mínim i els fons dipositats estarien congelats durant anys. L'Eurogrup espera que Rússia contribueixi en l'assistència financera a Xipre i considera que els dos països han de continuar les negociacions sobre aquest "important aspecte del rescat xipriota", segons el president del fòrum, Jeroen Dijsselbloem.

Aquestes declaracions es produeixen després que els ministres de Finances de l'eurozona aprovessin la passada matinada a Brussel·les un nou pla de rescat a Nicòsia. Per la seva banda, Rússia va assegurar la setmana passada, després del fracàs de les negociacions amb la delegació xipriota a Moscou, que encara està disposada a sumar-se a l'ajuda a Xipre, però una vegada que arribi a un acord definitiu amb els seus socis europeus.

"Estic convençut que el Govern de Xipre continuarà les negociacions amb Rússia, especialment sobre el crèdit. És bastant necessari. Confiem en la contribució russa al paquet comú. Sí que hauran de parlar ", ha insistit Dijsselbloem. Va aclarir que el que s'espera de Moscou és que estengui els terminis del préstec per 2.500 milions d'euros que va concedir a l'illa el 2011 i que redueixi els interessos.

El nou acord amb Xipre, avalat unànimement pel Eurogrup i la troica de creditors (la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional), preveu la concessió d'una assistència financera de fins a 10.000 milions d'euros, el primer tram arribar ja a principis de maig. A canvi, el Govern xipriota ha de portar a terme una dura reestructuració de la banca nacional.

El president de l'Eurogrup ja va avançar que la liquidació de Laiki Bank ha d'aportar a les arques de l'Estat xipriota 4.200 milions d'euros.

Per la seva banda, el Banc de Xipre també serà sotmès a la recapitalització, i els seus dipòsits superiors a 100.000 euros hauran d'assumir el polèmic gravamen, la quantia no ha estat fixada per ara encara, segons algunes informacions, podria ascendir a un 40%.

El president de Xipre, Nikos Anastasiadis, va afirmar després de la reunió d'ahir que el seu país i l'Eurogrup van aconseguir un acord "en l'interès dels xipriotes i de la Unió Europea". L'anterior pla, acordat amb prou feines fa una setmana i rebutjat pel Parlament xipriota, establia un impost del 6,75% per als estalvis de menys de 100.000 euros i del 9,9% per als superiors a aquest llindar, amb l'objectiu de recaptar 5.800 milions d'euros.

El model sanitari liberal: EUA

Vicenç Navarro: Aquest article analitza les enormes debilitats del model sanitari liberal, prenent el sistema nord-americà com a exemple d'aquestes grans deficiències. EUA té alguns centres sanitaris de gran excel·lència. I, no obstant això, el finançament i organització del sistema sanitari és una de les pitjors avui existents. I és el model sanitari de les forces polítiques liberals. És un sistema de finançament predominantment privat, gestionat per les companyies d'assegurances. En l'entusiasme per aquest model s'ignoren diversos fets.

1. Els costos administratius consumeixen ni més ni menys que el 31% de tota la despesa sanitària. És el sistema sanitari amb més burocràcia (privada) i més molest.

2. La inviabilitat per pagar les factures mèdiques causa el 60% de totes les fallides familiars. El 39% de pacients terminals (és a dir, persones que s'estan morint) declaren que estan preocupats, o molt reocupats, sobre com ells o els seus familiars pagaran les seves factures.

3. Prop de 45.000 persones moren a l'any per falta de cobertura sanitària. En absència d'assegurament, algunes persones retarden la visita al metge, en estar preocupades per com pagar-li, a l'hospital o les companyies d'assegurances. I quan van al metge, ja estan molt malalts. I en molts centres sanitaris no se'ls atén.

4. L'estímul i incentiu per a la privatització de la sanitat, que es fa desgravando les pòlisses a les companyies d'assegurances (tal com els liberals estan pressionant perquè es faci a Espanya) representa uns costos públics elevadíssims, ja que la desgravació implica un subsidi públic. Quant s'afegeix a aquest subsidi la despesa pública sanitària, llavors s'arriba a la xifra que el 60% del finançament sanitari està pagada amb impostos. Cap altre país té una despesa pública sanitària per càpita (estandarditzada per capacitat de compra) tan alta com EUA. És un sistema caríssim que genera una enorme despesa privada i pública, representant un 17% del PIB, el més alt del món.

5. Els indicadors de salut, però, són preocupants. La seva mortalitat infantil, per exemple, és de les més altes dels països de l'OCDE, el grup de països més rics del món. Una cosa semblant passa pel que fa a la incidència de malalties prevenibles.

6. El 20% de la despesa sanitària consisteix en el pagament directe del pacient al metge oa l'hospital, un dels més alts del món.

7. El sector sanitari amb afany de lucre és el sector que té gran presència en les cases de convalescència, hospitals d'aguts i cases de maternitat. La seva qualitat és menor que la dels centres privats sense afany de lucre i que la dels centres públics, quan aquesta s'analitza per intervenció mèdica i quirúrgica estandarditzada per diagnòstic i per tipus de pacient.

8. Les innovacions tecnològiques-com la computarización dels historials clínics-que es van promoure com a manera d'estalvi econòmic no han tingut cap impacte en la reducció de costos. Els seus mèrits no semblen basar-se en arguments d'eficiència econòmica, sinó de qualitat d'atenció.

9. EUA és el país de l'OCDE que té un major percentatge de la població insatisfeta amb el finançament i gestió de la sanitat, amb un 32% de la població que desitjaria una renovació total del sistema.

10. Una de les causes d'insatisfacció, a més del cost elevadíssim de l'atenció sanitària, és la manca d'elecció de proveïdor de serveis. En realitat, per a la majoria de la població, la qual tria als proveïdors sanitaris és l'empresari del lloc de treball -que és qui contracta amb les companyies d'assegurances les prestacions així com els proveïdors (metges i centres sanitaris) que atendran els empleats i treballadors-.

11. La variabilitat de l'assegurament és enorme, ja que depèn de que l'empresari vulgui i/o se li forci (com a conseqüència de la pressió sindical) a cobrir els empleats de l'empresa a través de convenis col·lectius, que als EUA estan molt descentralitzats. En sectors amb sindicats forts (com en la manufactura), la cobertura pot ser bastant extensa (encara que mai tan completa com a Espanya). Per a la majoria de llocs de treball on els sindicats són molt febles o inexistents, la cobertura és molt pobre o no existeix.

12. Quan a una persona l'acomiaden del lloc de treball, aquesta persona perd, no només el seu salari, sinó també la seva cobertura sanitària. Aquesta situació explica l'enorme por del treballador a l'acomiadament, tenint un gran impacte disciplinari sobre el món del treball. EUA és el país amb menor nombre de dies de treball perduts per vagues. Tal dada s'explica pel temor dels treballadors a ser acomiadats i perdre, no només el seu salari, sinó també la cobertura sanitària de l'empleat i de la seva família.

13. Quan vaig estar treballant a la Casa Blanca al grup de treball presidit per la Sra Clinton, que tenia com a objectiu fer una reforma per tal d'universalitzar l'atenció sanitària, vaig poder veure que els grans opositors a les reformes eren, a més de les companyies de assegurances, els empresaris de les grans companyies, ja que aquests tenien por de perdre el control gairebé absolut que tenen sobre els seus empleats.

14. La reforma sanitària de l'Administració Obama (Obama Care) prohibeix que una companyia d'assegurances sanitàries deixi d'assegurar a un empleat quan aquest deixa de treballar en una empresa en la qual estava assegurat. Aquesta reforma, però, no regula el preu de la pòlissa, de manera que aquesta pot assolir nivells prohibitius per l'empleat en deixar aquest l'empresa.

15. Per a les persones amb malalties cròniques que no treballen o no tenen cobertura, és dificilíssim aconseguir assegurament.

16. Les companyies d'assegurances, així com les grans companyies (el que als EUA es diu Corporate America), són les més grans finançadores de les campanyes electorals dels membres dels Comitès del Congrés dels EUA que decideixen sobre temes de finançament del sistema sanitari. Per això, com la pròpia Sra Clinton va subratllar, als EUA, a menys que es faci una reforma del sistema electoral (que està privatitzat), mai hi haurà una reforma sanitària orientada a universalitzar el dret d'accés als serveis sanitaris.

17. El 68% de la població nord-americana creu (encertadament) que el Congrés dels EUA no els representa a ells, sinó als interessos de la Corporate America.

El Barça s'emporta el 60% d'ajudes de l'Agència Catalana de Consum

La Fundació del Futbol Club Barcelona va rebre l'any passat gairebé el 60% de totes les subvencions que l'Agència Catalana de Consum va atorgar a entitats privades. Descomptades les ajudes als consells comarcals, l'Agència va atorgar 395.000 euros a organismes privats: 230.000 van ser per al Barça i la resta (165.000) es van repartir 11 associacions de consumidors, amb ajudes d'entre 5.000 i 35.000 euros cadascuna. Foto: Rosell amb el capo de Qatar Airways, el país terrorista i plutocràtic.

Així figura en el Diari Oficial de la Generalitat de dilluns passat. Les principals associacions de consumidors, que pateixen retallades en els ajuts públics des de fa tres anys i travessen una delicada situació a causa de la crisi que els ha obligat fins i tot a acomiadar personal, qualifiquen la subvenció de la Generalitat el Barça de "escàndol", es mostren "indignats" i es reivindiquen com experts legitimats en matèria de consum. Més, en tot cas, que el Barça, manifesten.

Les agrupacions de consumidors es mostren "indignades"


El Barcelona i l'Agència Catalana del Consum signar, el juny passat, un conveni de col · laboració "per al foment del consum responsable entre els joves". La col · laboració consisteix, expliquen fonts del club, en la participació de l'Agència en els 23 Festivals FutbolNet que se celebren durant aquest curs. El programa FutbolNet és una "metodologia pedagògica de foment dels valors a través de la pràctica esportiva" i en els festivals "el club munta una carpa amb un itinerari divulgatiu en què persones de l'Agència informen i guien als nens sobre la importància del consum responsable ".

Calculant nombres rodons, la participació de l'Agència en cada festival (que es celebren durant un matí) costaria 10.000 euros, més del que cobren en tot l'any entitats com la Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de Casa de Barcelona (UNAE), l'Associació de Teleespectadors, Facua o la Federació de Cooperatives de Consum.

La Generalitat, a través d'una portaveu del departament d'Empresa i Ocupació, afirma que és "qüestionable" que la partida per a la fundació del Barça sigui una subvenció. "És un conveni-subvencional", afirma. I afegeix: "Una altra cosa són les ajudes a entitats privades que defensen als consumidors, uns drets que ja estan garantits per l'Agència". Els 230.000 euros que va rebre el Barça figuren en el diari oficial en la resolució "per la qual es dóna publicitat a les subvencions concedides per l'Agència Catalana del Consum durant l'any 2012".

El club va rebre 230.000 euros i la resta d'entitats, 165.000


Els responsables de les principals associacions de consumidors expliquen que coneixien que el Barça havia rebut molts diners, però desconeixien la xifra. La presidenta de l'associació Salut, Consum i Almientació (CUS), Carme Sabaté considera "indignant" que la Generalitat atorgui una subvenció tan quantiosa el Barça. Sabaté recorda que abans de l'arribada de CiU al poder les entitats de consum rebien 600.000 euros entre totes.

El 2011 van passar a la meitat, 300.000 i de nou a la meitat el 2012. "El que ens han tret a nosaltres l'hi han donat a ells", retreu que assegura que ha demanat explicacions sense èxit el director de l'agència, Alfons Conesa. Sabaté recorda que el Barcelona "és una entitat amb solvència econòmica i objectius esportius". "D'acord que defensi valors socials, però la formació i defensa dels drets dels consumidors correspon per llei a les associacions de consumidors", apunta.

En la mateixa línia, el president de la Unió de Consumidors de Catalunya, Salvador Domínguez, reivindica el paper del sector i qualifica de "misèria" les ajudes que rep, en comparació amb el club. A més, suggereix que "si tant interès té el Barça al consum, podria contractar a les associacions a través d'un conveni a tres bandes". Per part de UNAE, la seva presidenta a Catalunya, Noemí Mascaraque contraposa la situació financera del Barça a les de les entitats, que a causa de la crisi i la caiguda d'ajudes, s'han vist obligades en els últims anys a ajustar les seves plantilles, fins i tot amb Expedients de Regulació d'Ocupació o presentant concursos de creditors.