dijous, 20 de febrer de 2014

Florentino Pérez (ACS) haurà de retornar els sous robats en una de les seves empreses

La companyia Imesapi, del grup ACS, tornarà a pagar el sou íntegre als treballadors de Barcelona i Girona afectats per l'última retallada imposada per la direcció del 75% del salari. Així ho ha decidit el jutge i així ho acatarà la filial que pertany a l'entramat de l'oligarca Florentino Pérez, 'empresari' a l'espanyola i president del Reial Madrid.

Aquest dimecres, els portaveus dels treballadors i l'empresa s'han vist les cares en el jutjat social 16 de Barcelona després de la decisió unilateral de l'esclavista de posar fi al conveni i aplicar un ajust salarial de gran importància -passar de 3.000 euros bruts mensuals al salari mínim interprofessional, 640 euros...-.

“Estem pendents de la sentència que esperem que es conegui abans d'un mes. Però, almenys, al març l'empresa ja restablirà el pagament complet dels salaris, encara que encara no se sap si haurà de retornar l'ajust de mesos anteriors fins que el jutge determini que s'ha actuat il·lícitament” detalla l'advocat Jordi Juan. La part de les nòmines retallada s'ha xifrat en una mica més de 100.000 euros.

Una primera alegria per a la plantilla


Amb tot, la plantilla celebrava ja aquest dimecres que a partir del proper mes el seu salari ja no sofrirà la retallada dels últims sis mesos. “El pagament dels retards encara no ha quedat clar, però la recuperació del salari era un problema més greu perquè molts treballadors ja estaven al límit. Creiem que l'empresa no ha triat el camí adequat en actuar així, sense cap negociació prèvia ni reunió amb la plantilla”, subratlla un dels empleats, Josep Alpont.

El portaveu del personal de Imesapi posa l'accent que la mesura cautelar que ha pres el jutge és un indici del seu posicionament de cara a aquest conflicte laboral. “Això ens dóna una certa tranquil·litat, però no deixes de pensar que igual és un break dins de la tempesta”, explica Juan.

Florentino Pérez (ACS) tendrá que devolver los sueldos robados en una de sus empresas


La compañía Imesapi, del grupo ACS, volverá a pagar el sueldo íntegro a los trabajadores de Barcelona y Girona afectados por el último recorte impuesto por la dirección del 75% del salario. Así lo ha decidido el juez y así lo acatará la filial que pertenece al entramado del oligarca Florentino Pérez, 'empresario' a la española y presidente del Real Madrid.

Aràbia Saudita: la policia assassina a dos manifestants

A Aràbia Saudita, les forces de la tirania wahhabita han matat aquest dijous a tirs a dos manifestants a la ciutat oriental d'Al-Awamiya, situada a la regió d'Al-Qatif, informen mitjans de comunicació locals. Els dos morts, identificats com Husein Ali al-Faray i Ali Ahmad al-Faray, van perdre la vida quan els esbirros del règim saudita, equipats amb vehicles blindats, van irrompre en aquesta ciutat per dispersar les manifestacions populars.

El Ministeri de l'Interior del règim saudita ha informat que, també, dos efectius policials van morir durant un enfrontament amb els manifestants antimonárquicos en Al-Awamiya. cal esmentar que un Tribunal de Riad, la capital, va condemnar el dimecres a set manifestants a presó, per haver participat en les marxes antigubernamentales celebrades en Al-Qatif.

La cort del monarca saudita ha dictat una sentència d'entre 6 i 20 anys de presó per a set ciutadans per participar en una recent manifestació en aquesta ciutat.

Des del mes de febrer de 2011, els saudites realitzen manifestacions pacífiques per exigir l'alliberament dels més de 30.000 presos polítics, llibertat d'expressió, l'aplicació de reformes polítiques i la fi de l'escalada de racisme i discriminació econòmica i religiosa vigent en la dictadura wahhabita àrab aliada de l'OTAN i de la qual res diu la propaganda del feixisme internacional.

Arabia Saudí: la policía asesina a dos manifestantes

En Arabia Saudí, las fuerzas de la tiranía wahhabita han matado este jueves a tiros a dos manifestantes en la ciudad oriental de Al-Awamiya, situada en la región de Al-Qatif, informan medios de comunicación locales. Los dos fallecidos, identificados como Husein Ali al-Faray y Ali Ahmad al-Faray, perdieron la vida cuando los esbirros del régimen saudí, equipados con vehículos blindados, irrumpieron en dicha ciudad para dispersar las manifestaciones populares, han informado las mismas fuentes.

El PP rebutja crear una nova recerca sobre el desastre de Metrovalencia

La banda corrupta del PP de Fabra ha rebutjat aquest dijous les peticions realitzades pels tres grups de l'oposició per crear una comissió de recerca sobre l'accident de Metrovalencia del 3 de juliol de 2006, en el qual van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides a causa de la negligència i els nyaps d'un el seu govern de miserables.

El PSPV, Compromís i EUPV han sol·licitat aquesta comissió després de la decisió de l'Audiència de València de reobrir la recerca. Per la seva banda, el diputat 'popular' David Serra ha dit que la justícia ha dit "clarament" que el motiu de l'accident va ser "l'excés de velocitat" i ha assegurat que el PP està "al costat de les víctimes". "Pregunti-li a les víctimes si se senten protegides", li ha contestat la portaveu de EUPV, Marga Sanz.

Alguns membres de l'associació de víctimes han seguit el debat d'aquest punt de l'ordre del dia des de la tribuna de convidats. Per la seva banda, el president imputat per robatori i frau de les Corts, Juan Cotino (PP), ha abandonat l'hemicicle quan anava a començar el debat sobre aquest tema. L'oposició ha criticat la seva absència i, sobre aquest tema, Marga Sanz, ha destacat la "relació directa" de Cotino amb l'accident. Així mateix, el socialista Francesc Signes ha assenyalat que el president de les Corts està "omnipresent en totes les presses del PP, i ja hauria d'haver presentat la seva dimissió", mentre que el parlamentari de Compromís Juan Ponce ha indicat que "Cotino oferia llocs de treball -a familiars de les víctimes- perquè no denunciessin".

Durant el debat s'han repetit les al·lusions entre els diputats d'ambdues parts de l'hemicicle, la qual cosa ha provocat que el vicepresident primer de les Corts, Alejandro Font de Mora, -que ha assumit el lloc de president- hagi cridat a l'ordre en una ocasió tant a Rafael Maluenda (PP), com a Esther López (EUPV).

Els grups de l'oposició han demanat al Consell i al PP que assumeixin els seus "errors" i les seves "responsabilitats" i han titllat de "paripé" i "farsa" la comissió de recerca que es va celebrar en 2006 sobre l'accident del metre. També han denunciat "amaño" de respostes i "ocultació" d'informes. Així, Signes ha acusat al diputat 'popular' Rafael Maluenda, que va anar el president d'aquesta comissió, de "vetar la participació dels perits presentats per les víctimes".

El cinisme d'un corrupte


El feixista i cínic Maluenda (PP), que ha demanat la paraula per al·lusions, ha cridat "mentider compulsiu" a Signes i ha assenyalat que "és el conjunt de la comissió qui decideix qui compareix", no el president. El socialista li ha respost: "Ni vostè ni ningú d'aquesta bancada té la dignitat ni l'honestedat per poder acusar de mentider ni a mi, ni a ningú de l'oposició en aquest tema. L'única mentida sobre l'accident del metre va ser la que vostès van fer en aquesta comissió de recerca".

Signes, qui ha assegurat que l'accident "hagués pogut evitar-se amb una balisa de 3.500 euros", ha demanat als membres del Consell i als diputats del PP que "per ètica, per salut informativa i per decència política, assumeixin els seus errors i diguin que en aquests moments la visita del Papa era el més important per al seu Govern i, per això, van arraconar i van amagar l'accident". El diputat del PSPV ha assegurat que el primer que farà un "president socialista" serà "rebre a l'associació de víctimes, que entrarà al Palau de la Generalitat per la porta principal", i ha afegit que hi haurà "una televisió pública, plural i en valencià donant aquesta informació".

Així mateix, Juan Ponce ha demanat que no es "victimice novament a les víctimes" i ha posat l'accent que una comissió de recerca sobre l'accident del metre "és imprescindible, obligatòria per retornar la dignitat a aquesta càmera, està més que fonamentada i l'exigeix l'opinió pública des de fa molt temps". "Responsabilitats polítiques, tècniques i morals" De la mateixa manera, Marga Sanz ha subratllat que el Consell i Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) "tenen responsabilitats directes, polítiques i tècniques, per no haver posat les mesures necessàries per evitar l'accident", així com també "una responsabilitat moral per no investigar-ho en profunditat".

El PP rechaza crear una nueva investigación sobre el desastre de Metrovalencia


La banda corrupta del PP de Fabra ha rechazado este jueves las peticiones realizadas por los tres grupos de la oposición para crear una comisión de investigación sobre el accidente de Metrovalencia del 3 de julio de 2006, en el que fallecieron 43 personas y otras 47 resultaron heridas a causa de la negligencia y las chapuzas de un su gobierno de miserables.

64 morts a Kíev i més de 100 policies ferits en tres dies

En tres dies, més de 550 persones van sol·licitar ajuda mèdica a causa dels enfrontaments al carrer, d'elles, 332 persones van ser hospitalitzades. Més de 100 agents de policia van resultar ferits de bala, informa el Ministeri de l'Interior ucraïnès: “En total, des del 18 de febrer, més de 500 agents de l'ordre van sol·licitar atenció mèdica, 110 d'ells per ferides de bala. 63 agents es troben en estat greu”. El ministre d'Exteriors rus Serguéi Lavrov afirma que la introducció de sancions contra Ucraïna per la UE és “un xantatge”.

El comunicat, que cita a la cap en funcions del Departament de Sanitat de Kíev, Ala Areshkovich, assenyala que els hospitals de la ciutat disposen de medicaments i del material necessari per proporcionar assistència als ferits arran dels disturbis.

Lavrov compara les sancions de la UE contra Ucraïna amb un xantatge


“La Unió Europea també (igual que EUA) està discutint sancions en contra del Govern ucraïnès al mateix temps que envia una altra missió a Kíev. Com poden esperar ser congruents si les amenaces que avancen paral·lelament fan que les seves accions semblin un xantatge?”, va recalcar.

El ministre va subratllar que “les exigències de realitzar eleccions anticipades a Ucraïna intenten obligar a Kíev a optar pel desenvolupament de les relacions amb la UE” i va tornar a criticar als mitjans occidentals per “tergiversar la situació”. “Promulguen formules simplificades com “Occident crida al Govern a no actuar en contra del Maidán” sense explicar què representa el Maidán”, va indicar.

Lavrov va insistir que Occident i l'oposició ucraïnesa han de desmarcar-se dels extremistes: “La nostra postura consisteix que tots els jugadors externs igual que l'oposició ucraïnesa han de desmarcar-se dels extremistes i altres radicals decidida i urgentment”, va precisar que el Govern d'Ucraïna va complir els seus compromisos mentre que els opositors no van respectar els acords.

Mentre, el portaveu d'Exteriors rus, Alexandr Lukashévich, va declarar que les sancions seran legítimes solament si les adopta el Consell de Seguretat de l'ONU. “Solament Nacions Unides té el poder d'adoptar i realitzar mesures restrictives en contra d'un Estat”, va afirmar.

64 muertos en Kiev y más de 100 policías heridos en tres días


En tres días, más de 550 personas solicitaron ayuda médica debido a los enfrentamientos en la calle, de ellas, 332 personas fueron hospitalizadas. Más de 100 agentes de policía resultaron heridos de bala, informa el Ministerio del Interior ucraniano: “En total, desde el 18 de febrero, más de 500 agentes de la orden solicitaron atención médica, 110 de ellos por heridas de bala. 63 agentes se encuentran en estado grave”. El ministro de Exteriores ruso Serguéi Lavrov afirma que la introducción de sanciones contra Ucrania por la UE es “un chantaje”.

Ucraïna: Els feixistes armats s'atrinxeren a Kíev després de la mort de 25 persones

Vídeo: Els feixistes saquegen i incendien edificis a Kíev: al menys 6 morts, entre ells un policia

El Crack del 29 de Goldman Sachs y los sionistas, la financiación del nazismo por la banca USA y la hambruna soviética y ucraniana ('horlomodor') del 32-33

"Hay dos historias: la historia oficial, embustera, que se enseña ad usum delphini, y la historia secreta, en la que se encuentran las verdaderas causas de los acontecimientos: una historia vergonzosa". Heinrich Heine.

Vídeo: Escola Valenciana s'ofereix a Fabra per ensenyar-li català

Escola Valenciana ha enviat un escrit al president Alberto Fabra en què li ofereix de participar en el Voluntariat pel Valencià, que consisteix a posar en contacte un voluntari catalanoparlant amb algú que vol aprendre la llengua. Aquesta proposta neix de les declaracions que va fer ahir Fabra en un debat a una cadena nazicatòlica, on va declarar que era castellanoparlant i que preferia reservar-se el català a 'àmbits més distesos'.

'Jo crec que totes les persones hem de millorar. Jo sóc castellanoparlant. Pertanyo a una generació a la qual als alumnes se'ns parlava en castellà. Intente parlar en valencià amb aquelles persones amb qui, sobretot, en un àmbit més distès, puga parlar en valencià', va dir Fabra.

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha volgut destacar que un president de la Generalitat té l'obligació de dominar totes dues llengües oficials i ha de donar exemple en aquest sentit, tal com marca el punt 1 de l'article 6 de l'estatut d'autonomia.

Moreno ha afegit: 'L'ensenyament en castellà no garanteix l'aprenentatge de les dues llengües oficials, mentre que l'ensenyament en valencià fomenta el plurilingüisme, assegura el domini del castellà i del valencià, a més d'una tercera llengua com l'anglès, per la qual cosa m'agradaria poder aprofitar les converses del Voluntariat pel Valencià amb Alberto Fabra per parlar-li de les 29 unitats en valencià que desapareixeran l'any que ve a la Plana Alta i la Plana Baixa, d'on ell és originari, i, per extensió, de la pèrdua que significa eliminar els programes educatius òptims a totes les nostres comarques. Potser, amb això que ell ha viscut en carn pròpia podrà entendre les conseqüències de la política educativa que duu a terme, això és, que lleva el dret de l'alumnat a ser bilingüe i per extensió plurilingüe.'

La filla del monarca va respondre 550 vegades "no ho sé" i "no ho recordo"

Cristina de Borbón va respondre al jutge José Castro, en la seva compareixença com imputada del passat 8 de febrer, amb unes 550 evasives sobre el seu paper al capdavant de la societat de la qual és copropietària al costat del seu marit, Iñaki Urdangarin, tal com consta a la seva declaració i va remarcar que -segons ella-: "Per ser filla del Rei se m'ha sotmès a un escrutini major". El jutge Castro rebutja interrogar a Gallardón per la seva implicació en el cas Nóos/Palma Arena.

Cristina 's'ha sentit víctima' per la seva condició de membre de la Família Real en tot el procés del Cas Nóos que va acabar amb la seva imputació per part del jutge José Castro i en contra del criteri del fiscal Pedro Horrach. Així es desprèn de la transcripció de la declaració que va fer l'esposa d'Iñaki Urdangarin davant el jutge el passat 8 de febrer a Palma de Mallorca, en la qual concretament va declarar que considera que la hi ha sotmès a un "escrutini major" per ser "la filla del Rei".

Entre les imprecisions en què va incórrer, unes 400 vegades va dir "no ho sé" a les preguntes que li van formular, mentre que unes 50 va assenyalar "no ho recordo". La resta d'evasives les va saldar amb diversos "no ho sabia", "no tenia coneixement", "no em consta" i "ho desconec".

"Confiava en ell, ell m'ho va suggerir i així ho vaig acceptar", va afirmar la filla del rei davant el jutge Castro per justificar per què va formar al costat del seu marit, Iñaki Urdangarin, la societat Aizoon, informa Efe. La infanta va afirmar que mai ha tingut "cap control sobre els comptes, ni res a veure amb Aizoon". Durant la seva declaració com imputada per delicte fiscal i blanqueig, la infanta va afirmar sobre Aizoon: "Jo no he tingut res a veure amb les factures ni he portat el control, és el meu marit el que ho ha portat". "No tinc ni idea del que feia Aizoon".

El jutge Castro rebutja interrogar a Gallardón pel 'cas Nóos'


El jutge del cas Nóos, José Castro, ha rebutjat citar a declarar com a testimoni al ministre de Justícia de l'Opus Dei, Alberto Ruiz Gallardón, desestimant d'aquesta manera la petició del exsocio d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres, que comparegués davant el magistrat per esclarir com es va negociar el conveni pel qual una entitat successora de Nóos va percebre 144.000 euros públics per preparar la candidatura olímpica de Madrid 2016, sense que en l'actualitat hi hagi constància dels treballs realitzats. El titular del jutjat de Palma dóna a la fiscalia deu dies per pronunciar-se sobre la imputació de Urdangarin per blanqueig de capitals.

La hija del monarca respondió al juez 550 veces "no lo sé" y "no me acuerdo"

Cristina de Borbón respondió al juez José Castro, en su comparecencia como imputada del pasado 8 de febrero, con unas 550 evasivas sobre su papel al frente de la sociedad de la que es copropietaria junto a su marido, Iñaki Urdangarin, tal y como consta en su declaración y remarcó que -según ella-: "Por ser hija del Rey se me ha sometido a un escrutinio mayor". El juez Castro rechaza interrogar a Gallardón por su implicación en el caso Nóos/Palma Arena.

Els Mossos d'Esquadra van colpejar a Benítez en el cap amb porres

El veí que es va barallar amb l'empresari Juan Andrés Benítez abans que fos reduït pels Mossos d'Esquadra ha ratificat aquest dijous que ell només li va causar un petit rasguño i que van ser els policies els que li van lesionar mortalment, fins i tot donant-li cops amb les porres extensibles en el cap. Foto: protesta veïnal contra la repressió dels Mossos.

Segons han informat fonts judicials, aquest veí, que inicialment va ser imputat per homicidi per la mort de Benítez —encara que la jutge va acabar arxivant l'acusació en contra seva abans d'imputar a deu mossos—, ha comparegut com a testimoni durant més d'una hora per ratificar el que ja va sostenir a la seva declaració com acusat, en el sentit que va discutir amb l'empresari però no el va lesionar.

Davant la jutge, el testimoni ha ratificat que la tarda del 5 d'octubre del passat any va discutir amb Benítez al carrer Aurora, però que no el va colpejar ni li va provocar lesions d'importància, ja que només li va donar una empenta i li va originar un petita ferida al costat del nas, per la que l'empresari va sagnar lleument. En canvi, el testimoni ha sostingut, segons les fonts judicials, que els mossos sí que van colpejar amb duresa a Benítez i que fins i tot va haver-hi agents que van utilitzar les seves porres extensibles per donar-li cops en el cap.

La titular del Jutjat d'Instrucció número 20 de Barcelona, que avui també prendrà declaració com a testimonis a dos metges que van certificar la mort de l'empresari, manté a deu agents dels Mossos d'Esquadra imputats pel cas Benítez: a nou d'ells per un delicte contra la vida, a dos també per un delicte d'obstrucció a la justícia —per rentar el toll de sang que va quedar en el lloc on l'empresari va agonitzar— i a un per un delicte de coaccions i/o obstrucció a la justícia.

Los Mossos d'Esquadra golpearon a Benítez en la cabeza con porras


El vecino que se peleó con el empresario Juan Andrés Benítez antes de que fuera reducido por los Mossos d'Esquadra ha ratificado este jueves que él sólo le causó un pequeño rasguño y que fueron los policías los que le lesionaron mortalmente, incluso dándole golpes con las porras extensibles en la cabeza. Foto: protesta vecinal contra la repressión de los Mossos.

Vídeo: L'Esquerra Plural abandona la farsa del Congrés mentre els feixistes del PP blinden als seus assassins

Els diputats de tota l'oposició s'han negat a participar en la votació del Ple del Congrés de la tramitació ultrarrápida que el PP ha imposat per accelerar l'entrada en vigor dels nous límits de la justícia universal, amb els quals s'arxivaran causes obertes en l'Audiència Nacional com la mort del periodista José Couso en la Guerra de l'Iraq que s'atribueix a militars nord-americans i per descomptat es blinden els franquistes en el poder i als seus ancestres, lladres i assassins de la dictadura. Foto: Els diputats de l'Esquerra Plural abandonen el congrés en un ple en el qual tota l'oposició s'ha negat a participar per considerar-ho una "farsa" dels feixistes del PP

El PP va ser l'únic grup que va recolzar l'aprovació de la reforma en lectura única (en una sola sessió plenària, sense passar per ponència i comissió). Només va recaptar el vot del diputat d'UPN, Carlos Salvador, soci electoral del PP. Però també va ser l'únic grup que va participar en la votació, ja que la resta va decidir aixecar les mans o, en el cas d'Esquerra Plural, directament abandonar l'hemicicle. "No anem a participar en aquesta farsa", va ser la frase més repetida pels portaveus de l'oposició.

Malgrat el planti i l'escassa participació (179 sobre més de 300 diputats presents), el tràmit exprés va aconseguir l'aval del Ple del Congrés amb el que el PP seguirà amb el seu propòsit d'aprovar la reforma dijous que ve, en una nova sessió plenària a continuació del Debat sobre l'estat de la Nació.

Sense informes del CGPJ ni dels fiscals: cop feixista


Aquesta reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) va ser presentada al gener pel Grup del PP, doncs si ho hagués fet el seu Govern hauria requerit més temps per comptar amb els informes preceptius del Consell del Poder Judicial (CGPJ) i del Consell de Fiscals, i va ser presa en consideració pel Ple del Congrés fa una setmana amb l'únic suport dels feixistes del PP. La postura feixista del PP de rematar la tramitació de la reforma pel procediment d'urgència -el que implica escurçar els terminis a la meitat-, i en lectura única -és a dir, en una sola sessió plenària, sense ponència ni comissió ni debat parlamentari detallat-, ja va generar un debat aquest dimarts en la Junta de Portaveus.

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, va anar el primer que va demanar un informe jurídic en considerar que l'article 150 del Reglament no permet aplicar aquest tràmit de lectura única a una reforma de la una llei orgànica com la del Poder Judicial i de tal complexitat com la qual contempla proposició de llei del PP. La resta de grups de l'oposició es va sumar a l'exigència d'obligar a argumentar jurídicament els motius de la sol·licitud del PP, una unitat que es va plasmar per escrit i que el president del Congrés, Jesús Posada, s'ha ventilat negant l'informe i assegurant que la Mesa ja havia entès que el procediment s'ajusta al Reglament i a la Constitució, segons consta en la resposta.

En el debat d'aquest dijous, tots els portaveus de l'oposició han desqualificat la maniobra del PP. Per al socialista Julio Villarrubia, aquest tràmit ultrarrápido és "una farsa" amb la qual es pret��n "liquidar" la Justícia universal "sense debat, contra el criteri de la resta de la Càmera i evidenciant falta de respecte al Poder Legislatiu".

Pena de mort a la justícia universal


Per a Gaspar Llamazares, d'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), la majoria parlamentària del PP ha aplicat "la pena de mort a la jurisdicció universal" i ha fet "per un mecanisme sumarísim que no és de les democràcies". El seu grup ha sigut l'únic que ha abandonat l'hemicicle per no participar "ni de cos present".

Jordi Jané (CiU) ha assegurat que quan es va redactar l'article 150 del Reglament "mai" es va pensar a aplicar-ho per a una reforma d'aquest calat. Aitor Esteban, del PNB, ha afegit que el PP abusa del principi majoritari aplicant-ho "sòlidament". Per al BNG, l'actuació del PP és "un clar exemple de supèrbia i prepotència": "Utilitzen el corró per donar un autèntic cop baix a democràcia", ha afegit. "És una vergonya i una farsa. Ens sentim ultrajados i violentats", ha dit Joan Tardà, d'ERC. "Deixen el Parlament com un mer teatre de guiñol", ha apuntat Joan Baldoví, de Compromís-Equo. "És un clar retorcimiento del Reglament", segons Rafael Larreina, de Amaiur.

Izquierda Unida abandona la farsa del Congreso mientras los fascistas del PP blindan a sus asesinos


Los diputados de toda la oposición se han negado a participar en la votación del Pleno del Congreso de la tramitación ultrarrápida que el PP ha impuesto para acelerar la entrada en vigor de los nuevos límites de la justicia universal, con los que se archivarán causas abiertas en la Audiencia Nacional como la muerte del periodista José Couso en la Guerra de Irak que se achaca a militares estadounidenses y desde luego se blindan los franquistas en el poder y a sus ancestros, ladrones y asesinos de la dictadura. Foto: Los diputados de la Izquierda Plural abandonan el congreso en un pleno en el que toda la oposición se ha negado a participar por considerarlo una "farsa" de los fascistas del PP.

Vicenç Navarro: Com un banc central serveix o perjudica a un estat: el FRB versus el BCE

Aquest article assenyala les grans diferències entre el Banc Central Europeu i el Banc Central Nord-americà, que tenen enormes implicacions per a Espanya.
Jack Rasmus, un dels millors periodistes en temes econòmics de la revesteixi Z Magazine a EUA, ha descrit (“The origins and evolution of the Fed. Bernanke’s Bank–An Assessment”, febrer 2014) els esdeveniments ocorreguts a principis del segle XX, comparant-los amb els ocorreguts ara en els últims deu anys; i són sorprenents les enormes similituds entre el període de la Gran Depressió de llavors i el de la Gran Recessió d'ara.

Un dels fets que narra és l'establiment del Banc Central Nord-americà, el Federal Reservi Board o FRB (que va ser aprovat el 23 de desembre de l'any 1913 pel govern federal d'EUA, i establert un any després). Aquest banc va ser establert precisament per salvar el sistema bancari, que havia entrat en una crisi profunda que amenaçava amb el seu col·lapse. Els orígens d'aquest col·lapse són molt semblants als orígens de la crisi bancària que hem vist durant aquests anys.

L'enorme concentració de la riquesa, resultat de l'enorme creixement de les rendes del capital a costa de les rendes del treball, va determinar un gran augment de l'activitat especulativa per part del sector minoritari de la població posseïdor d'aquesta concentració. El descens de la demanda, causat pel descens de les rendes del treball, va deixar poc espai en l'economia productiva per generar suficients beneficis a aquells diners concentrats en poques mans. L'economia productiva estava estancada.

La diferència entre llavors i ara és que l'activitat especulativa no es va centrar en activitats immobiliàries, sinó en la compra i venda del coure, mineral clau per al sistema de cables d'electricitat, entre altres mitjans elèctrics. La banca va intervenir massivament, canalitzant els diners posseïts per les grans fortunes cap a la compra especulativa del coure, creant grans bombolles especulatives en banca d'elevats beneficis, típica característica de l'economia especulativa. Quan aquestes bombolles van explotar, van crear un problema enorme, comparable al creat per l'explosió de la bombolla immobiliària ara, pròleg de la Gran Recessió.

Aquest col·lapse de la banca va crear un col·lapse de l'activitat econòmica. I els banquers immediatament van cridar a l'Estat, al Ministeri d'Hisenda (Department of the Treasury), perquè els ajudés prestant-los (en realitat donant-los) diners que salvés els seus bancs. Ara bé, el govern federal es resistia a donar-los els diners (unes quantitats enormes a causa del col·lapse de la banca), doncs això hagués augmentat enormement el deute públic. Per aquest motiu fos necessari que una agència pública independent s'establís, perquè fos aquesta la que els prestés els diners (a uns interessos ridículament baixos) i que aquest no constés com a diners públics, creant deute públic. I així va néixer el FRB, que imprimeix diners i l'hi presta a la banca (i també a l'Estat).

Aquesta agència era independent de l'Estat, però responsable davant l'Estat, és a dir, que havia de rendir comptes a l'Estat, sent la seva adreça nomenada pel President i aprovada pel Senat. Va ser així com es va salvar a la banca d'EUA. I va ser així com el FRB va salvar també a la banca d'EUA i del món en la recent Gran Recessió. Sense el FRB d'EUA, la banca europea (i les companyies de segurs europees) haurien col·lapsat. Des de 2008, el FRB ha invertit 1 bilió de dòlars a salvar bancs nord-americans i internacionals (els europeus, incloent espanyols, han estat els més beneficiats, després dels nord-americans).

L'establiment del Banc Central Europeu (BCE)

Va ser est el mateix mecanisme el que va determinar la creació del Banc Central Europeu, amb unes diferències notables. Una és que el BCE presta diners, molts diners, a les institucions financeres, també a uns interessos bajísimos. Però, a diferència del FRB, el BCE no presta als Estats, la qual cosa els deixa totalment desprotegits i vulnerables davant l'especulació de la banca. Per regla general, no s'utilitza aquest llenguatge perquè quedaria lleig i els bancs es molestarien. Es diu que els Estats han d'estar sotmesos a la disciplina dels mercats financers (és a dir, dels bancs).

En realitat, els Estats són la presa dels bancs, que com a sangoneres xuclen la sang de l'Estat (la gran majoria del deute públic la posseeixen els bancs); és a dir, l'Estat necessita gastar diners i ho ha de demanar prestat, no al BCE, sinó als bancs, que li exigeixen uns interessos altíssims. Reben diners del BCE per menys d'un 1%, i compren bons de l'Estat a un 4% o 6%, o, en el cas de Grècia, a un 13% (xifra aconseguida en 2011). Una ganga immillorable.

I per complicar la cosa, el BCE és totalment independent. Pot fer el que li doni la gana, que per regla general, és el que demana la banca. Com he dit milers de vegades, el BCE no és un banc central, és un lobby de la banca. Per cert, em sorprèn que un dels periodistes econòmics que llegeixo amb major interès (Xavier Vidal-Folch, d'El País) últimament present al BCE com el gran salvador de l'euro i el benefactor de les economies de la perifèria de l'euro.

L'euro, no obstant això, mai ha estat en perill de desaparèixer. En realitat, sempre ha estat molt forta, més forta que el dòlar. I si bé és cert que, com Xavier Vidal-Folch indica, el BCE va evitar que empitjorés la crisi del deute dels països perifèrics, com Espanya, quan el seu director, el Sr. Draghi, va indicar la seva disponibilitat a comprar deute públic (amb solament una frase, va solucionar la crisi), també és cert que va anar el mateix BCE el que va crear la crisi del deute públic, durant tant temps.

Tal com està dissenyat el BCE, és impossible que Espanya pugui sortir de la crisi de l'elevat deute (que erròniament es creu que es resoldrà a força de retallades). Una situació diferent ocorre a EUA amb el FRB. El FRB compra deute públic de l'Estat federal. En realitat, el BCE és en el que el Tea Party (la ultraderecha nord-americana) desitjaria que es convertís el FRB.

Els estímuls econòmics en la Gran Depressió i en la Gran Recessió


Jack Rasmus mostra una altra similitud entre els dos períodes. La utilització dels estímuls econòmics. A principis del segle XX, la crisi i resolució del tema financer, mitjançant l'ajuda a la banca per part de l'Estat, va impedir el col·lapse bancari però no va resoldre el problema greu del baix creixement, la qual cosa es va deure al fet que el sanejament de la banca no va ser acompanyat d'un estímul econòmic. No va ser fins als anys 1915-1918 que el govern nord-americà va estimular l'economia, com a conseqüència del creixement de la despesa pública resultat de la I Guerra Mundial.

Una miqueta semblant ha ocorregut ara a EUA i en la UE, tot i que l'estímul ha estat molt menor en la UE que a EUA. I a més de menor, va ser més curt, doncs l'augment de la despesa pública del període 2009-2010 va descendir ràpidament després. No tan accentuada va ser la situació a EUA. Tot el que estic dient és que és impossible que la UE es recuperi tret que canviï gairebé 180º la seva política. I, per desgràcia, els fets em donen la raó.

Cómo un banco central sirve o perjudica a un estado: el FRB versus el BCE

Vicenç Navarro: Este artículo señala las grandes diferencias entre el Banco Central Europeo y el Banco Central Estadounidense, que tienen enormes implicaciones para España.
Jack Rasmus, uno de los mejores periodistas en temas económicos de la revista Z Magazine en EEUU, ha descrito (“The origins and evolution of the Fed. Bernanke’s Bank–An Assessment”, febrero 2014) los eventos ocurridos a principios del siglo XX, comparándolos con los ocurridos ahora en los últimos diez años; y son sorprendentes las enormes similitudes entre el periodo de la Gran Depresión de entonces y el de la Gran Recesión de ahora.

Els feixistes monàrquics i reaccionaris contra el dret a l'autodeterminació

El PP-PSOE, inclosos els diputats fatxendes del PSC, s'ha afegit a última hora a la moció de la falangista UPyD per rebutjar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya i la negació de la cessió de competències a la Generalitat per a convocar-lo; el text també s'oposa a la declaració de sobirania i fa explícita la petició al govern de Rajoy d'utilitzar tots els instruments legals -el que inclou tots els il-legals de la dictadura feixista vigent-, la constitució i l'ordenament jurídic franquistes per a impedir que es consulti al poble de Catalunya en un acte de democràcia fonamental que posa tot l'estat corrupte i als hereus criminals de la dictadura en qüestió.

PP, PSOE i UPyD han mostrat avui que són un gran front comú del feixisme i hereus directes del franquisme genocida i antidemocràtic. Han votat contra la moció feixista CiU, ERC, L'Esquerra Plural i PNB. El resultat: 272 vots a favor, 43 contraris i una abstenció.

El portaveu d'ERC, Alfred Bosch, va recordar a la portaveu d'UPyD que la sobirania de Catalunya 'ni es dóna ni es pren'. La va instar a presentar a les corts espanyoles una proposta perquè s'exerceixi el dret de decidir dels espanyols sobre Catalunya. 'Diuen que el pla és il·legal, però com pot ser il·legal votar?', va demanar Bosch. I va insistir a dir que si hi havia una contradicció entre la llei i el vot, calia anul·lar la llei.

ICV-EUiA: 'UPyD vol pescar vots a costa de la convivència dels ciutadans'


El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Coscubiela, va dir que el discurs d'UPyD es construïa 'sobre una gran mentida' que únicament pretenia 'pescar un grapat de vots a costa de la convivència dels ciutadans'. Coscubiela va recordar que l'acord del parlament demanava a la Generalitat que negociés amb l'estat la convocatòria d'un referèndum consultiu que no substituís 'la voluntat de la nació espanyola'. El portaveu d'ICV també va advertir que si el PSOE es deixava marcar el camí pel PP, el PP per UPyD i UPyD es radicalitzava per por de VOX, al final marcava l'agenda l'extrema dreta.

La diputada de CiU Montserrat Surroca va dir que la seva formació no compartia absolutament res de la moció i la intervenció de Díez. 'A Catalunya no s'ha trencat cap legalitat. Ja n'hi ha prou de manipular per guanyar un grapat de vots', va dir. I lamentà que el grup socialista i el PP l'acompanyessin, especialment el PSC. Segons la diputada de CiU, UPyD 'interpreta la Constitució de manera populista i partidista' i 's'inventa l'etiqueta del pla secessionista' quan el parlament 'simplement pretén que s'expressi la voluntat de Catalunya'.

Los fascistas monárquicos y reaccionarios contra el derecho a la autodeterminación


El PP-PSOE, incluidos los diputados fachas del PSC, se ha añadido a última hora a la moción de la falangista UPyD para rechazar la celebración de un referéndum de autodeterminación en Cataluña y la negación de la cesión de competencias a la Generalitat para convocarlo; el texto también se opone en la declaración de soberanía y hace explícita la petición al gobierno fascista de Rajoy de utilizar todos los instrumentos legales -lo que incluye todos los il-legales de la dictadura fascista vigente-, la constitución y el ordenamiento jurídico franquistas para impedir que se consulte al pueblo de Cataluña en un acto de democracia fundamental que pone todo el estado corrupto y a los herederos criminales de la dictadura en cuestión. PP, PSOE y UPyD han mostrado hoy que son un gran frente común del fascismo y herederos directos del franquismo genocida y antidemocrático. Han votado contra la moción fascista CiU, ERC, La Izquierda Plural y PNB. El resultado: 272 votos a favor, 43 contrarios y una abstención.

Vídeo: Els sindicats contra la privatització, a benefici del corrupte i feixista Rajoy, del Registre Civil

Els sindicats del àmbit de la Justícia han convocat per avui, dijous, la mobilització davant els Registres Civils que començarà la campanya per impedir 'in extremis' que el Ministeri de Justícia del nazi Gallardón porti al Consell de Ministres la "privatització" del Registre Civil i ho deixi en mans dels registradors de la propietat, com el corrupte, criminal i feixista mentider Rajoy: un autoregal descarat del capo del narco gallec que suposa un robatori de diners públics de 182 milions d'euros anuals.

CSI-F, CCOO, UGT i STAJ han cridat als empleats públics a participar en les concentracions que se celebraran en tota Espanya i en la mobilització principal que tindrà lloc, a les 9.00 hores, en el Registre Central de Madrid situat en el número 66 del carrer Pradillo de Madrid.

CCOO ja venia convocant concentracions des de fa més d'un mes davant els registres civils. La carta enviada fa una setmana pel degà del Col·legi de Registradors, Gonzalo Aguilera, assegurant que el Govern ha decidit assignar-los aquest servei propulsó la celebració d'una reunió urgent entre els sindicats per dissenyar una estratègia a seguir.


Els sindicats planegen mantenir trobades amb els grups parlamentaris --ja s'han reunit amb l'Esquerra Plural-- contra la "maniobra" que barreja el Ministeri i que deixa en l'aire les condicions laborals de 3.500 llocs de treball. Enfront d'això, aposten per l'experiència i els coneixements dels funcionaris públics per gestionar un Registre Civil modern i eficaç.

CSI-F, majoritari en el sector, també proposa impulsar una campanya de recollida de signatures contra el pla barrejat pel Ministeri de Justícia i promoure contactes amb associacions de jutges, fiscals, secretaris judicials i alcaldes, a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Los sindicatos contra la privatización en beneficio del corrupto y fascista Rajoy del Registro Civil

Los sindicatos del ámbito de la Justicia han convocado para hoy, jueves, la movilización ante los Registros Civiles que comenzará la campaña para impedir in extremis que el Ministerio de Justicia del nazi Gallardón lleve al Consejo de Ministros la "privatización" del Registro Civil y lo deje en manos de los registradores de la propiedad, como el corrupto, criminal y fascista mentiroso Rajoy: un autoregalo descarado del capo del narco gallego que supone un robo de dinero público de 182 millones de euros anuales.

Mobilització contra Gallardón per privatitzar el Registre Civil

Els sindicats CCOO, UGT, CSI-F i STAJ han acordat aquest matí donar llum verda a la "contestació social" i "mesures de pressió" contra la decisió del Ministre de l'Opus Dei Gallardón de privatitzar el Registre Civil en lliurar la seva gestió al Col·legi de Registradors -el del capo Rajoy-, tal com va anunciar la setmana passada el degà, Gonzalo Aguilera, a la resta de col·legiats, després d'una reunió amb el Departament del franquista Gallardón: un regal de diners públics de 182 milions d'euros per a la màfia del PP.

Movilización contra Gallardón por privatizar el Registro Civil

Vídeo: València contra la 'llei mordassa': la policia feixista practicà detencions arbitràries i indiscriminades

Milers de manifestants van protestar ahir pels carrers del centre de València contra les lleis del govern feixista del PP de l'avortament i seguretat ciutadana o 'llei mordassa'. Hi hagué dos detinguts després de la manifestació, per danys i desordres públics tot i que tant els testimonis presencials com les fotos demostren que la policia del feixisme va actuar indiscriminadament i que van agredir als detinguts #juntessensepor.

La manifestació, convocada per la plataforma Juntes Sense Por, va començar a la plaça de Sant Agustí, on hi havia un fort desplegament policíac, i va transcórrer pel centre de la ciutat. Alguns manifestants van fer pintades, la majoria amb el lema 'Foc al capital', a les seus d'entitats financeres, i van tirar un globus ple de pintura a un centre comercial. Davant la delegació del govern espanyol hi hagué un acció significativa: es van cremar desenes de petites banderes espanyoles.

El lema de la protesta era 'Desobeint les vostres lleis' i durant tot el recorregut es van sentir, sobretot, clams contra la llei de l'avortament.


Vídeo: Valencia contra la 'ley mordaza': la policía fascista practicó detenciones arbitrarias e indiscriminadas


Miles de manifestantes protestaron ayer por las calles del centro de Valencia contra las leyes del gobierno fascista del PP del aborto y seguridad ciudadana o 'ley mordaza'. Hubo dos detenidos después de la manifestación, por daños y desórdenes públicos aunque tanto los testigos presenciales como las fotos demuestran que la policía del fascismo actuó indiscriminadamente y que agredieron a los detenidos #juntessensepor.

2 vídeos: Protesta contra el desallotjament de la Carboneria: 2 detinguts

La manifestació d'ahir al vespre a Barcelona contra el desallotjament de l'edifici conegut per la Carboneria per part dels feixistes de CiU va acabar amb incidents al barri de Sant Antoni i al Raval. Desenes de policies antiavalots van controlar i vigilar la marxa, que es va adreçar a la Carboneria, a la cantonada entre els carrers de Floridablanca i Urgell, des de plaça Universitat. Fins ara, dues persones van ser detingudes durant la protesta.

Pel camí hi hagué actes de protesta contra diversos caixers automàtics i contra la seu de l'entitat financera Barclays del carrer de Sepúlveda. Barclays -una de les que va organitzar la crisi/estafa internacional amb els sionistes de Goldman Sachs- és l'entitat propietària de l'edifici de la Carboneria, desallotjat ahir al migdia. Quan la manifestació va arribar davant l'edifici, alguns dels manifestants van llançar objectes contra la façana. Els mossos van avisar que hi intervindrien i els manifestants es van dispersar pels carrers, on van cremar contenidors. Els agents van carregar contra els manifestants i van fer servir canons de so.

La policia va tallar els carrers dels voltants de la Carboneria, però petits grups de manifestants van continuar movent-se pels carrers adjacents. Un grup també va entrar al barri del Raval, on va fer destrosses al carrer de la Riera Alta i al carrer de la Lluna, especialment movent contenidors al mig dels carrers per evitar que les furgonetes de les forces repressives de la dictadura poguessin seguir-los.

L'edifici de la Carboneria, ocupat a final del 2008, tenia ara una ordre de desallotjament, amb un termini d'execució que vencia el 28 d'aquest mes. Els ocupants havien preparat una gran plataforma elevada per a enfilar-s'hi quan arribés la policia. Mentre va durar el desallotjament, ahir al migdia, prop de cinc-centes persones es van concentrar al voltant de l'edifici, i un cop acabat van emprendre una marxa improvisada pels carrers del centre de Barcelona.