dimecres, 7 d’abril de 2010

Kirguizistan: Cau Bakiev i la revolució dels tulipans

La cap de l'opositor Govern de Confiança Popular, Roza Otunbàyeva (foto), s'ha autoanomenat cap del govern provisional i diu que es convocaran eleccions en sis mesos. "La principal tasca consisteix actualment en conservar l'estabilitat i mantenir la pau i l'ordre públic", ha dit Otunbáyeva. Pel que se sap, el president Bakiev hauria marxat cap al sud de Kirguizistan, al seu bastió territorial de Djalal Abad ("Ciutat Djalal"), on segons algunes fonts estaria sopesant les seves forces cara a recuperar el poder.

Anteriorment, l'oposició va comunicar que el Gabinet de Ministres de Daniya Usénov va presentar la dimissió i que el president d'aquesta república centreasiàtica Kurmanbek Bakiev se'n va anar de Bishkek en direcció desconeguda, però apuntaven Alma Ata, l'ex capital de Kazakhstan.

Les autoritats de Kirguizistan van decretar ahir l'estat de setge a la capital de la república, Bishkek, on els xocs entre els manifestants opositors i els agents de l'ordre van causar almenys 74 morts i gairebé 400 ferits, entre els dos bandols, segons el govern interí.

Avui, alguns membres de l'oposició colpista afirmava que Bakiev hauria de tenir el mateix fi que Nicolai Ceaucescu, qui va ser assassinat amb la seva dona després d'una farsa judicial organitzada per la CIA i els seus aliats, com ha estat demostrat amb les declaracions del general que va manar la tropa i segrestar Ceaucescu.

Rússia s'ha desmarcat dels fets però ha ofert la seva ajuda humanitària mentre la confusió al país és total, tant a la capital Bishkek com a Talas, amb edificis saquejats i incendiats. A Kirguizistan els grups tribals són encara el centre del poder fàctic i es reuneix en kuriltais ("Cercle de nacions", com els escites o els hitites fa 4.000 anys), amb un "senat" de caps de tribu i dels clans principals.

Al mig dels fets tothom passa de puntetes sobre el fet de que Bakiev va expulsar de la base de Manas al EUA recentment, deixant-la només com a lloc de trànsit cap a l'Afganistan, el que es veia com un canvi polític i un apropament cap a Rússia.

Caldrà seguir amatent doncs Kirguizistan és, entre altres coses, una ruta clau al centre d'Àsia Central: un peatge obligatori que, en cas de conflicte, podria sortir molt car al comerc de tota Àsia.


La oposición de Kirguizistán divide esferas de responsabilidad en la dirección del país
La oposición kirguisa todavía no está formando un nuevo Gabinete de Ministros, pero ya ha divido las esferas de responsabilidad en la dirección del país, declaró esta tarde a la prensa la jefa del opositor Gobierno de Confianza Popular, Rosa Otunbáeva.

"La principal tarea consiste actualmente en conservar la estabilidad y no permitir el merodeo", dijo Otunbáeva.

Anteriormente, la oposición comunicó que el Gabinete de Ministros de Daniyar Usénov presentó la dimisión y que el presidente de esa república centroasiática Kurmanbek Bákiev se fue de Bishkek en dirección desconocida.

Unos medios noticiosos acaban de informar que Bákiev se fue en un pequeño avión acompañado por unas personas y que posiblemente ya esté con su familia en Alma- Atá, capital de Kazajstán. RIA Novosti no dispone de la confirmación de tal información.

Las autoridades de Kirguizistán decretaron hoy el estado de sitio en la capital de la república, Bishkek, donde los choques entre los manifestantes opositores y los agentes del orden causaron al menos 40 muertos y casi 400 heridos.


Bangla Desh: L'exèrcit controla l'aigua

Bangla Desh ha desplegat l'exèrcit per protegir les bombes d'aigua a la capital, Dhaka, avui dimecres, després d'una greu escassetat que provoca protestes generalitzades, ha dit un funcionari. Les 550 bombes d'aigua de la ciutat han estat lluitant per satisfer la demanda, provocant l'ira de molts dels seus 13 milions d'habitants, segons Taqsen Khan, director executiu de l'autoritat de Dhaka d'abastament d'aigua.

L'exèrcit ajudarà a alleujar la crisi "garantint la seguretat de les instal.lacions essencials", incloent-hi bombes i plantes de tractament d'aigües, on centenars de persones s'han manifestat en l'última setmana.

Les temperatures inusualment altes d'aquest any han vist els nivells d'aigües subterrànies enfonsar-se, el que agreuja l'escassetat de subministrament, mentre que una crisi de energia produeix cada dia apagadesi moltes bombes estan operant molt per sota de la capacitat normal.

L'escassetat ha obligat a moltes persones, especialment els pobres que viuen en molts barris de Dhaka, a utilitzar l'aigua bruta, el que ha provocat un brot de diarrea profusa.

L'únic hospital de la ciutat dedicat a la diarrea ha rebut almenys 900 nous pacients al dia, digué la portaveu de la clínica Sumona Liza.


Bangladesh deployed the army to guard water pumps in the capital Dhaka on Wednesday after acute shortages triggered widespread protests, an official said.

The city's 550 public water pumps have been struggling to meet demand, prompting anger among many of the 13 million residents, Taqsen Khan, the chief executive of Dhaka's water supply authority, told AFP.

The army would help ease the crisis by "ensuring the security of key installations" including pumps and water treatment plants, where hundreds of people have staged demonstrations in the last week, he said.

To read more go to link:

Mujica: La Pàtria Gran està per refundar

El recent electe president de l'Uruguai, Jose "Pepe" Mujica, ha dit que: "La pàtria gran està per refundar", en referir-se a la integració dels pobles sud-americans, durant una trobada amb la comunitat uruguaià-veneçolana que realitzada a Caracas, en la seva primera visita oficial a Veneçuela. En el seu discurs "Pepe" Mujica ha agrait la disposició del Govern veneçolà d'oferir ajuda solidària als pobles de la regió de manera desinteressada, amb l'única convicció d'aconseguir la unió veritable que permeti unir les potencialitats.

Ha afirmat que cap nació desenvolupada al món, ni els pobles que diuen ser demòcrates, van oferir ajudes efectives que permetessin avenços efectius a Llatinoamèrica, i que l'educació ha de ser presa com un eix fonamental en els processos progressistes que avancen en la regió.

Mujica va arribar ahir dimarts a Veneçuela, amb el propòsit de reunir-se avui, 7 d'abril, amb el seu homòleg veneçolà, Hugo Chávez Frías, per enfortir les relacions bilaterals amb la signatura de nous acords en els àmbits de l'energia, la tecnologia, l'indústria, tècnic-militar i agrícola.


Presidente Mujica: la Patria grande está por refundarse
El recién electo presidente de Uruguay, Jose “Pepe” Mujica, dijo que la patria grande está por refundarse al referirse a la integración de los pueblos suramericanos.

Tal afirmación la realizó el mandatario uruguayo durante un encuentro con la comunidad uruguayo-venezolana que se realizó en Caracas, durante su primera visita oficial.

En su discurso “Pepe” Mujica agradeció la disposición del Gobierno venezolano de ofrecer ayuda solidaria a los pueblos de la región de manera desinteresada con la única convicción de lograr la unión verdadera que permita unir las potencialidades.

Para leer más ir a enlace:


RFA: Col.lapsen la línia d'abusos sexuals

La nova línia telefònica que l'Església catòlica alemanya va obrir fa una setmana per atendre les víctimes d'abusos sexuals en algunes de les seves institucions educatives està gairebé col.lapsada per les trucades, ha dit avui un portaveu del bisbat de Trèveris (al.: Trier; fr. Treves). S'estan registrant moltes més trucades del que s'esperava, afegí: "La veritat, no havíem calculat que tindria una acollida així". D'acord amb el bisbat, en els tres primers dies s'han rebut 13.293 trucades, procedents d'uns 2.670 telèfons.

Segons les mateixes dades, els psicòlegs i terapeutes que atenen les víctimes dels abusos o als seus familiars només van poder assessorar fins al moment al voltant del 18%.

Abusos en els anys 60 i 70

La línia ofereix la possibilitat de deixar un missatge, va afegir el portaveu, Stephan Kronenburg, que va posar èmfasi en què caldrà ajustar cadascuna de les peticions d'ajuda. La majoria de les persones que van recórrer a aquesta línia van denunciar casos d'abús sexual comesos durant les dècades dels 60 i 70.

Aquesta Setmana Santa, en tots els serveis religiosos els clergues alemanys van fer èmfasi en aquest problema, que ha desencadenat un escàndol en tota la societat alemanya, i van manifestar el seu desig d'emprendre un "nou començament".


La nueva línea telefónica que la Iglesia católica alemana abrió hace una semana para atender a las víctimas de abusos sexuales en algunas de sus instituciones educativas está casi colapsada por las llamadas, dijo hoy un portavoz del obispado de Tréveris.

Se están registrando muchas más llamadas de lo esperado, agregó el mismo. "La verdad, no habíamos calculado que tendría una acogida así".

De acuerdo con el obispado, en los tres primeros días se recibieron 13.293 llamadas procedentes de unos 2.670 teléfonos.

Para leer más ir a enlace:


Rússia disposa del combustible nuclear per l'Iran

La segona partida de combustible per a la central iraniana de Busher està llesta i esperant pel seu enviament a la República Islàmica, ha anunciat avui el president de l'empresa russa de producció de combustible nuclear TVEL, Yuri Olenin: "La següent partida de combustible es requerirà un any després de la posada en marxa del reactor. Si la seva posada en marxa es realitza aquest any, el combustible serà subministrat en 2011", va dir Olenin.

El directiu va afegir que, per al funcionament de la planta, fan falta dos subministraments de combustible i va recordar que la primera partida es va lliurar a l'Iran el 2007: "Estem en contacte permanent amb els nostres col.legues iranians per revisar els preus (del combustible nuclear) que depenen del cost d'urani en el món i els serveis de la seva enriquiment", va concloure Olenin.

Anteriorment, el cap de la corporació nuclear russa Rosatom, Serguei Kirienko, va revelar que la primera central nuclear iranià, construïda a Bushehr amb l'assistència de Rússia, es posarà en marxa cap a finals de l'estiu que ve.


Rusia da por concluida la fabricación de segunda partida del combustible para la central nuclear de Irán
La segunda partida de combustible para la central iraní de Busher está lista y pende de su envío a la República Islámica, anunció hoy el presidente de la empresa rusa de producción de combustible nuclear TVEL, Yuri Olenin.

"La siguiente partida de combustible se requerirá un año después de la puesta en marcha del reactor. Si su puesta en marcha se realiza ese año, el combustible será suministrado en 2011", dijo Olenin.

Para leer más ir a enlace:


Hackers xinesos accedeixen a informació secreta de l'Índia

Hackers xinesos van accedir a documentació classificada dels Ministeris de Defensa i Exteriors de l'Índia, informen mitjans locals citant un estudi d'experts dels Estats Units i Canadà. Segons l'estudi, els ciberespies també van poder aconseguir la informació confidencial d'ambaixades índies a l'estranger, inclosa la relativa a la cooperació amb Rússia i altres antigues repúbliques soviètiques.

A més, no es descarta que el mateix grup de hackers xinesos hagi accedit a la documentació del Consell indi de Seguretat Nacional. Els responsables de l'estudi, que va durar gairebé vuit mesos, calculen que almenys 35 ordinadors d'organismes oficials indis com l'Estat Major de l'Exèrcit, el servei d'intel ligència militar, la Força Aèria i les ambaixades a Moscou i Kabul, van rebre visites dels intrusos durant un "llarg període de temps".

Aquesta xarxa de ciberdelinqüents xinesos va esdevenir el punt de mira dels experts fa un any aproximadament, després de protagonitzar un atac contra ordinadors de la residència de Dalai Lama a la ciutat de Dharamsala, al nord de l'Índia.

Un alt càrrec del Govern indi va informar RIA Novosti que les autoritats del país estudien la informació sobre la intrusió de hackers xinesos en els equips informàtics d'organismes governamentals: "Els atacs contra els nostres ordinadors no són cap notícia. Hem de reforçar constantment la seguretat informàtica", va assenyalar el funcionari.

Fins al moment, no s'ha pogut establir si el govern de Pequín està vinculat amb les activitats dels pirates informàtics xinesos, alhora que les autoritats xineses neguen la seva implicació en els atacs informàtics.


Hackers chinos acceden a información secreta del Gobierno indio
Hackers chinos accedieron a documentación clasificada de los Ministerios de Defensa y Exteriores de la India, informaron medios locales citando un estudio de expertos de Estados Unidos y Canadá.

Según el estudio, los ciberespías también pudieron conseguir la información confidencial de embajadas indias en el extranjero, incluida la relativa a la cooperación con Rusia y otras antiguas repúblicas soviéticas.

Además, no se descarta que el mismo grupo de hackers chinos haya accedido a la documentación del Consejo indio de Seguridad Nacional.


Para leer más ir a enlace:


Polònia i Rússia tanquen ferides a Katyn

Durant la guerra rus-polonesa de 1919-1920, de 100 mil a 160 mil soldats soviètics van ser fets presoners. Fins 90 mil van morir a causa de les insuportables condicions de vida als camps de concentració. Molts van ser afusellats. Les autoritats de la Rússia soviètica van acusar els polonesos d'haver aplicat premeditadament la política d'extermini dels presoners de guerra russos. Alló causà la venjança de 1940, segons va reconeixer Lech Kaczynski, el president polonès, a l'intervenir en Westerplatte, Gdansk, en l'acte pel 70 aniversari del començament de la segona guerra mundial, el 2009, quan va dir que: "La tragèdia de Katyn va ser una venjança dels russos per la mort de presoners de guerra russos el 1920".

Avui a l'acte de celebració a Polònia de la matança de Katyn, al 1940, amb el president del govern polonès Donald Tusk, Vladimir Putin ha dit: "Els pobles han de conservar el record del passat, per molt amarg que sigui". I ha afegit que és impossible canviar el passat, però sí que es pot restablir la veritat i per tant restablir la justícia històrica, treball que van assumir els historiadors de Rússia i Polònia.

La "massacre de Katyn" -l'afusellament de milers de presoners de guerra polonesos el 1940 per agents del NKVD, comissariat de l'Interior soviètic- complicà, fins setembre de 2009, les relacions entre Rússia i Polònia.

En fer la pregunta de per què diversos milers d'oficials de la policia, l'Exèrcit i la guàrdia fronterera de Polònia van ser assassinats a Katyn (Rússia occidental) el 1940, en l'acte pel 70 aniversari del començament de la segona guerra mundial, el septembre de 2009, Kaczynski va fer una pausa i després va dir: "Hi haurà estat una venjança per l'any 1920. Una venjança perquè Polònia va saber rebutjar per aquell temps l'agressió (de Rússia) i també el comunisme".

Putin diguè llavors: "Fent una mirada retrospectiva al passat, tots nosaltres, tant a Occident com a Orient, hem de recordar a quina tragèdies condueix la covardia... i l'afany de protegir la seva seguretat i interessos nacionals a costa d'altres. No hi pot haver una política responsable i assenyada al marge de les normes de dret i de la moral", afirmà el primer ministre rus.

El primer ministre rus va exhortar a obrir una nova pàgina en les relacions entre els dos països.

"El poble de Rússia, víctima del règim totalitari, fa seus els sentiments dels polonesos relacionats amb Katyn on reposen les restes de milers de militars polonesos. Els conjunts memorials 'Katyn' i 'Mednoe', igual que el destí tràgic dels soldats russos capturats pels polonesos durant la guerra de 1920, han de passar a ser els símbols del dolor comú i del perdó recíproc", va concloure Putin.

Per saber més:
http://sp.rian.ru/analysis/20100407/125792337.html
http://lacasaeuropa.blogspot.com/2009/09/el-pacto-2-la-muy-fascista-y-catolica.html


Los crímenes del régimen totalitario soviético no tienen justificación, declaró hoy el primer ministro ruso Vladímir Putin, al intervenir en una actividad de conmemoración de la masacre de Katyn, en la cual participa también el presidente del Gobierno polaco Donald Tusk.

"Las represiones fueron desatadas (en la URSS) sin distinguir nacionalidad, convencimientos ni creencias religiosas de la gente. Entre sus víctimas figuraron cosacos, sacerdotes, campesinos, profesores y oficiales, incluidos los del ejército zarista que pasaron al ejército soviético, así como maestros y obreros. La lógica fue sencilla, consistió en sembrar el miedo, despertar los instintos más bajos en los seres humanos, predisponer a unas personas contra otras, hacerlas obedecer ciegamente. Esos crímenes no pueden tener justificación. En nuestro país se dio una clara valoración política, jurídica y moral a las fechorías cometidas por el régimen totalitario", dijo Putin.

La "masacre de Katyn" -fusilamiento de miles de prisioneros de guerra polacos en 1940 por agentes del NKVD, comisariado del Interior soviético- complicaba relaciones entre Rusia y Polonia durante muchos años.

Putin dijo que los pueblos deben conservar el recuerdo del pasado, por muy amargo que sea. Añadió que es imposible cambiar el pasado, pero sí se puede restablecer la verdad y por consiguiente restablecer la justicia histórica, trabajo que asumieron los historiadores de Rusia y Polonia.Sintetitzen el 117 º element per primer cop

Científics russos de l'Institut Unit d'Investigacions Nuclears, situat a la ciutat de Dubna, i els seus companys nord-americans han aconseguit sintetitzar el 117º element de la taula periòdica dels elements, ha anunciat avui l'acadèmic Yuri Oganesián, encarregat de l'experiment: "Vam aconseguir captar sis casos de sorgiment de nuclis de l'element 117 i així podem completar el lloc que quedava buit entre els elements 116 i 118 de la taula periòdica de Mendeléiev", va declarar l'investigador.

L'experiment va començar el juny de 2009, i per sintetitzar el 117º element es va utilitzar un altre element sintètic, berkeli-249, obtingut en el Laboratori Nacional de Oak Ridge (EUA).

En els temps de la Unió Soviètica, els especialistes del Laboratori de Reaccions de Fissió "Frolova" van crear els elements 104, 105, 106, 107 i 108. Així mateix sintetitzar els elements súper pesants de números atòmics 112-115, i el més pesat per avui, el 118º element.

"De manera que vam aconseguir omplir el 'buit' corresponent al 117º element químic", va resumir l'acadèmic Oganesián.


Físicos rusos y estadounidenses sintetizan el 117º elemento químico por primera vez en la historia
Científicos rusos del Instituto Unido de Investigaciones Nucleares, ubicado en la ciudad de Dubna, y sus colegas estadounidenses lograron sintetizar el 117º elemento de la tabla periódica de los elementos químicos, anunció hoy el académico Yuri Oganesián, encargado del experimento.

"Logramos captar seis casos de surgimiento de núcleos del elemento 117 y así podemos completar el lugar que quedaba vacío entre los elementos 116 y 118 de la tabla periódica de Mendeléyev", declaró el investigador.


Israel amenaça limitar l'aigua a Cisjordània

El ministre israelià d'Infraestructures, Uzi Landau, ha amenaçat avui amb limitar el subministrament de l'aigua a Cisjordània si els palestins eviten depurar-la: "Els proporcionem aigua pura i ens la tornen bruta, la qual cosa destrueix l'entorn natural", ha declarat Landau a una emissora local. El ministre insisteix que els palestins "es connectin a les instal.lacions depuradores". "Si no, subministrarem l'aigua potable però no per a l'ús industrial o agrícola", va advertir.

El Departament israelià de recursos hídrics s'estima que un 73% de l'aigua utilitzada pels palestins a Cisjordània torna al medi ambient sense depuració prèvia, mentre que els colons jueus residents a la mateixa zona depuren un 70% de les aigües residuals.


Israel amenaza con limitar suministro de agua a Cisjordania si los palestinos evitan depurarla
El ministro israelí de Infraestructuras, Uzi Landau, amenazó hoy con limitar el suministro del agua a Cisjordania si los palestinos evitan depurarla.

"Les proporcionamos agua pura y nos la devuelven sucia, lo cual destruye el entorno natural", declaró Landau a una emisora local. El ministro insistió en que los palestinos "se conecten a las instalaciones depuradoras". "De lo contrario, vamos a suministrarles el agua potable pero no para uso industrial o agrícola", advirtió.

El Departamento israelí de recursos hídricos estima que un 73% del agua usada por los palestinos en Cisjordania vuelve al medio ambiente sin depuración previa, mientras que los colonos judíos residentes en la misma zona depuran un 70% de las aguas residuales.


Bishkek en estat de setge: 21 morts

Les autoritats de Kirguizistan han decretat avui l'estat de setge a la capital d'aquesta nació centreasiàtica, Bishkek, on els xocs entre manifestants opositors i agents de l'ordre han causat almenys 21 morts i més de 142 han rebut ferides en els desordres, ha informat el Ministeri local de Sanitat citat per l'agència kirguís Kabare. Segons va comentar la portaveu del ministeri, Larissa Kachibékova, gairebé tots els casos de mort van ser per armes de foc.


"S'ha decretat l'estat d'emergència a la ciutat. A tots els veïns se'ls recomana que es quedin a casa", ha declarat un portaveu de l'Ajuntament i ha assegurat que la mesura no preveu un toc de queda ni altres restriccions.

Poc després, la televisió kirguís ha informat que el president de Kirguizistan, Kurmanbek Bakiev, ha decretat a Bishkek el toc de queda. El decret ha estat sotmès a l'aprovació del Parlament, la qual cosa podria significar la possible extensió del toc de queda a la totalitat del territori nacional.

Deu manifestants van ser abatuts per la policia que intentava dispersar els partidaris de l'oposició davant de l'oficina de la presidència del Kirguizistan, segons ha informat avui a Xinhua un oficial de la policia.

Mentrestant, les forces de l'ordre s'entesten a dispersar diversos milers de manifestants que van encerclar ahir dimecres la residència governamental al centre de Bishkek, per exigir l'alliberament dels líders opositors detinguts el dia abans.

La Policia fa servir contra els manifestants el seu arsenal de mitjans especials però la gent es resisteix a abandonar el lloc. S'escolten des de la zona continus espetecs de granades antiavalots. Segons les dades no confirmades, hi ha hagut almenys sis morts i més de 90 ferits arran dels enfrontaments.

"Ningú lidera la multitud. No podem controlar la situació perquè la pràctica totalitat dels dirigents opositors estan detinguts o sota arrest domiciliari", va confessar una diputada del Partit Social Demòcrata de qui el cap, l'ex primer ministre Almazbek Atambáyev, va ser arrestat el passat dimecres.

Fonts pròximes al Defensor del Poble kirguís, Tursunbek Akuna, van comunicar que ell procura organitzar una reunió amb els dirigents de l'Oficina Presidencial per a propiciar l'alliberament dels opositors.

Per altre banda, el portaveu de la cancelleria russa, Andrei Nesterenko, afirma que Moscou: "Segueix amb preocupació l'evolució dels esdeveniments en Kirguizistan", i ha ressaltat la importància de resoldre tots els problemes: "Dins el marc legal". Al mateix temps, ha cridat a tots dos bàndols a: "Abstenir-se de la violència per evitar un bany de sang".

Rússia es desmarca dels disturbis a Kirguizistan i demana evitar l'ús de la força

El vicecanceller rus Grigori Karasin ha censurat avui els intents de vincular amb "certa postura de Moscou" la creixent onada de protestes al carrer a Kirguizistan i ha exhortat a evitar l'ús de la força contra manifestants.

Karasin ho ha qualificat com intents de "provocació grollera i infundada", així com "falsificació d'informació".

Rússia advoca perquè Kirguizistan resolgui tots els seus problemes polítics, econòmics i socials en el marc de les vigents normatives democràtiques, sense l'ús de la força i sense perjudici per a la població, subratlla.

Partidaris de l'oposició kirguís de qui el líder, l'ex primer ministre Almazbek Atambáyev va ser detingut el dia abans a Bishkek, celebren des d'ahir protestes multitudinàries a la capital, així com en altres ciutats, com Tales o Narin. Segons les dades preliminars, hi va haver intents d'ocupació d'edificis públics en algunes ciutats, amb un nombre encara indeterminat de ferits arran dels enfrontaments entre els manifestants i les forces de l'ordre.
http://sp.rian.ru/onlinenews/20100407/125794815.html


Decretan estado de emergencia en Bishkek a raíz de choques con víctimas mortales y heridos
Las autoridades de Kirguizistán decretaron hoy el estado de sitio en la capital de esta nación centroasiática, Bishkek, donde los choques entre manifestantes opositores y agentes del orden causaron al menos 21 muertos y más de 142 recibieron heridas, informó hoy el Ministerio local de Sanidad citado por la agencia kirguís Kabar.

Según comentó la portavoz del ministerio, Larisa Kachibékova, casi todos los casos de muerte fueron por armas de fuego..

"Se introdujo un estado de emergencia en la ciudad. A todos los vecinos se les recomienda que permanezcan en casa", declaró un portavoz del Ayuntamiento al asegurar que la medida no prevé un toque de queda ni otras restricciones.

Poco después, la televisión kirguís informó que el presidente de Kirguizistán, Kurmanbek Bakíev, decretó en Bishkek el toque de queda. El decreto fue sometido a la aprobación del Parlamento, lo cual podría significar la posible extensión del toque de queda a la totalidad del territorio nacional.

Diez manifestantes fueron abatidos por la policía que trataba de dispersar a los partidarios de la oposición frente a la oficina de la presidencia de Kirguistán, según informó el miércoles a Xinhua un oficial de la policía.

Para leer más ir a enlace:Bisbe de Tenerife: "Hi ha menors que si et descuides et provoquen"

"Hi pot haver menors que sí que ho consenteixin i, de fet, n'hi ha. Hi ha adolescents de 13 anys que són menors i hi estan perfectament d'acord i, a més, desitjant-ho. Fins i tot, si et descuides et provoquen. Això de la sexualitat és quelcom més complex del que sembla". Aquestes són només algunes de les declaracions realitzades pel bisbe de Tenerife, Bernardo Álvarez (foto), al diari La Opinión de Tenerife, en referència a l'abús de menors. En aquesta mateixa entrevista, Álvarez considera la pederàstia com a un derivat de les relacions homosexuals: "No cal confondre l'homosexualitat com a necessitat existencial amb la que és practicada com vici. La persona la practica com pot practicar l'abús de menors", afirma algú amb la gran experiència sexual d'un cèlibe?

Al parer del bisbe, el delicte de l'abús a menors neix de la recerca de la "novetat" i es converteix en "una forma de sexualitat diferent".
Va ser precisament davant de l'apunt de la periodista que realitzava l'entrevista, que feia incís que "la diferència entre una relació homosexual i un abús està clara", en tant que la primera és consentida, quan el bisbe va afirmar que hi pot haver menors "que sí que ho consentin, i de fet n'hi ha". I encara va apuntar que "no és políticament correcte" afirmar que l'homosexualitat és "una malaltia, una carència, una deformació de la naturalesa pròpia de l'ésser humà", assenyalant que "perjudica les persones i la societat".

Una allau de crítiques

Les crítiques a les paraules del bisbe no s'han fet esperar. En primera instància, el vicari general del bisbat, Antonio Pérez, va voler matisar les declaracions en nom d'Álvarez, afirmant que aquest "en les seves paraules no pretén justificar ni comprendre un fenomen absolutament rebutjable".

Malgrat el matís fet per part del vicari, el prelat va ser acusat d'"ofendre a la dignitat", d'utilitzar els mateixos arguments que els mateixos pederastes i de culpar als nens d'actes dels quals només els adults en tenen responsabilitat. Mentrestant, la Conferència Episcopal va declinar cap comentari.

El Defensor del Menor de Madrid va demanar al religiós: "Que deixi d'utilitzar aquests missatges, perquè al final són els que que justifiquen la pederàstia", afirmant que és "pervers" insinuar que són els nens qui dónen el seu consentiment o que ho demanen.
L'associació tinerfenca de gais i lesbianes i l'ONG Save the Children van demanar al bisbe que retiri la seva "barbaritat". Segons l'ONG, el prelat va usar: "El mite freqüent que els nens són culpables dels abusos que pateixen".

Aquestes declaracions, que publica tal qual el Diari de Girona, es van produir al 2007, i van ser recollides per diversos mitjans d'abast nacional. Ens han sorprès tan aquelles declaracions -que no sembla hagin variat al si del vaticà- com l'oportunitat escollida pel mitjà gironí... al pel! Redacció de SN.

Pla del Besòs: La violència de gènere al món

Amnistia Internacional (AI) i l’Obra Social de Caixa Sabadell porten al Pla del Besos l’exposició Retrat d’un escàndol universal. La discriminació i la violència contra les dones a la Biblioteca Sant Adrià del 8 d’abril al 2 de maig en col·laboració amb aquest equipament. La mostra explica diversos components que conformen i mantenen impune la violència contra les dones a tot el món i es podrà visitar els dilluns de 16 a 20.30 h, els dimarts, els dimecres, els dijous i els divendres de 9 a 14 h i de 16 a 20.30 h i els dissabtes de 9 a 13.30 h.

Reeditada i actualitzada el 2008, l’exposició presenta, mitjançant 22 panells, les principals dades de la campanya d’AI Prou violència contra les dones, a través de la qual l’organització ha denunciat que el fenomen és probablement la violació dels drets humans més habitual i que afecta més persones: milions de dones i nenes d’arreu del món són víctimes de violència per raó del seu sexe. A la família i a la comunitat, en temps de guerra i de pau, la violència contra les dones és, a més de la més estesa, la violació de drets humans més oculta i impune. El recorregut per la mostra exposa, entre d’altres, la magnitud del problema, les seves arrels, la tortura de la dona a la llar i a la comunitat, la violència sexual contra les dones privades de llibertat, la discriminació de les dones als sistemes judicials, el paper de les dones als conflictes, les refugiades i les activistes.

El cas Kubotan col.lapsa Barcelona

Una quarantena de persones s'apleguen des de fa més d'una hora al carrer Pelai de Barcelona a la confluència amb la Rambla, cosa que ha generat un gran col·lapse de trànsit al centre de Barcelona. Els manifestants protesten contra la condemna a tres anys de presó d'Alfonso, un noi acusat d'agredir un mosso d'esquadra durant una manifestació del 2007 en què l'agent feia servir un 'kubotan', una arma que en aquell moment era antireglamentària. Entre els manifestants hi ha dues persones que s'han encimentat a un bidó i a hores d'ara sis furgons dels antiavalots envolten la concentració.


La major tempesta elèctrica des de 2008

El telescopi espacial rus Tesi va registrar dilluns passat la major tempestat elèctrica des d'octubre de 2008, segons l'Institut de Física "Lebedev", creador d'aquest equip. La tempesta va arribar al nivell 7, en l'escala de 10, el màxim històric de l'últim any i mig. La seva fase activa es va perllongar de les 10.00 a les 19.00 GMT. "No hi va haver fluctuacions de tal magnitud durant 540 dies, des de l'11 d'octubre de 2008", consta en el comunicat.

Les tempestes geomagnètiques tan poderoses poden influir en sistemes globals del subministrament energètic, així com provocar talls en el treball de satèl.lits de navegació i emissions de ràdio. Es desconeix per ara, si aquesta vegada es van registrar contratemps similars.

A més de forta, la tempesta d'ahir va ser totalment inesperada: Cap dels principals centres de recerca mundials pronosticava la vigília un canvi tan dràstic en l'estat de la magnetosfera.


Registran la mayor tormenta geomagnética desde octubre de 2008
El telescopio espacial ruso Tesis registró el pasado lunes la mayor tormenta geomagnética desde octubre de 2008, informó hoy el Instituto de Física "Lebedev", creador de este equipo.

La tormenta alcanzó el nivel 7 en la escala de 10, el máximo histórico del último año y medio. Su fase activa se prolongó de las 10.00 a las 19.00 GMT. "No hubo fluctuaciones de tal magnitud durante 540 días, desde el 11 de octubre de 2008", consta en el comunicado.

Para leer más ir a enlace:


Cristòfor Colom, jueu i català

Cristòfor Colom va ser un jueu de parla catalana que va aprendre el català com a segona llengua, ha assenyalat la professora de literatura hispànica de la Universitat de Georgetown, Estelle Irizarry. Irizarry defensa a El ADN dels escrits de Cristòfor Colom, publicat per Ediciones Puerto, que l'escriptura del descobridor d'Amèrica mostra detalls inequívocs de que va "aprendre a escriure en terres on es parlava el català". L'estudiosa nord-americana apunta que els escrits de Colom mostren l'ús de la "vírgula", una barra inclinada utilitzada en el seu temps com a signe de puntuació únicament en les àrees de l'antic regne d'Aragó, on es parlava el català.

"El que és evident és que l'espanyol no era la seva primera llengua"

Irizarry apunta que una altra de les característiques de la seva escriptura que, en la seva opinió, prova que era jueu és l'ús d'espais entre paràgrafs, cosa que era típic dels jueus de l'època. La professora apunta a més que l'estil de Colom s'ajusta al dels antics masoretas, els escrivans jueus encarregats de fer còpies fidedignes de les escriptures sagrades.

"El que és evident és que l'espanyol no era la seva primera llengua", diu després d'indicar que el català de l'universal navegant estava ple de incorreccions i de paraules que recorden al portuguès, segons va poder comprovar en tots els documents que avui es conserven de Colom i que va examinar per escriure l'estudi. Irizarry subratlla que entre els errors del català de Colom es troben divuit categories de ladins (per ladí, l'idioma parlat pels jueus de la Península Ibèrica), tant de lèxic com morfològics, ortogràfics i sintàctics.

Colom era un poeta nat amb gran sentit de l'humor

La professora apunta que el cronista de l'època, Bartolomé de las Casas, adultera gran part dels textos que es creuen originals de Colom en afegir a aquests prop d'un 75% de la seva pròpia autoria. En conclusió, Irizarry apunta que Colom va ser un convers amb, potser, experiència com a escrivà i que va aprendre a expressar-se en algun lloc on es parlava el català (com a llengua pròpia) i el ladí com a idioma "vehicular".

L'estudiosa insisteix que a les terres de Castilla no s'utilitzava la vírgula i que per arribar a les seves conclusions va comparar el mètode d'escriptura de Colom amb manuscrits de l'època de Galícia, Tarragona, Castilla, Barcelona i Eivissa, a Espanya, i de altres països d'Europa com Portugal i Itàlia. Irizarry apunta que Colom era un poeta nat amb gran sentit de l'humor.

L'autora, membre de nombre de l'Acadèmia Nord-americana de la Llengua Espanyola i corresponent de la Reial Acadèmia Espanyola, va rebre del Ministeri d'Educació d'Espanya la Creu de l'Ordre Civil d'Alfons X el Savi. L'especialista va dirigir des de 1993 a l'any 2000 Hispània, la revista oficial de l'associació nord-americana de Professors d'Espanyol i Portuguès.


Una profesora de Georgetown defiende que Cristóbal Colón era judío y hablaba catalán

Cristóbal Colón fue un judío de habla catalana que aprendió el castellano como segunda lengua, ha señalado la profesora de literatura hispánica de la Universidad de Georgetown Estelle Irizarry, con motivo de la salida al mercado de la segunda edición de su estudio sobre el origen del navegante.

Aprendió a escribir en tierras donde se hablaba el catalán

Irizarry defiende en "El ADN de los escritos de Cristóbal Colón", publicado por Ediciones Puerto, que la escritura del descubridor de América muestra características inequívocas de que "aprendió a escribir en tierras donde se hablaba el catalán". La estudiosa estadounidense apunta que los escritos de Colón muestran el uso de la "vírgula", una barra inclinada utilizada en su tiempo como signo de puntuación únicamente en las áreas del antiguo reino de Aragón donde se hablaba el catalán.

Para leer más ir a enlace:


FMI: El dòlar en perill de caiguda lliure

El director gerent del Fons Monetari Internacional, Dominique Strauss-Kahn, va pronosticar ahir dimarts que els riscos d'una caiguda desordenada i pronunciada del dòlar van créixer en els últims dies. En declaracions a la premsa, Strauss Kahn va dir que el més probable és que el bitllet verd segueixi baixant de manera ràpida, cosa que, va afegir, complicarà la crisi creditícia dels Estats Units. Expressà també que el perill serà latent durant el que resta d'aquest any.

El funcionari va afegir que quan es necessita una quantitat molt substancial d'inversors que destinin recursos al país, hi ha un risc que aquests inversors requereixin taxes d'interès favorables als seus interessos.

Strauss va dir que havia possibilitats de seguir en una recessió global en els propers dos o tres anys: "Hi ha un altre escenari, que és el d'un menor creixement econòmic als Estats Units, d'una major desacceleració, i això tindrà un impacte gran a Europa i Japó", va sostenir el funcionari de l'FMI.

Va indicar que també hi ha perills d'una inflació creixent a causa dels alts preus del petroli però també per l'alça en els aliments.


El director gerente del Fondo Monetario Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, pronosticó este martes que los riesgos de una caída desordenada y pronunciada del dólar crecieron en los últimos días.

En declaraciones a la prensa, Strauss Kahn dijo que lo más probable es que el billete verde siga bajando de manera rápida, lo que, añadió, complicará la crisis crediticia de Estados Unidos, destacó Prensa Latina. Expresó que el peligro será latente durante lo que resta de este año.

Para leer más ir a enlace:


"Xina no ha manipulat mai el iuan"

La cancelleria xinesa nega que el país hagi manipulat el tipus de canvi del iuan: "Xina mai no ha manipulat el tipus de canvi de la seva moneda nacional, el iuan o renminbi, per obtenir beneficis en el comerç internacional", va assenyalar ahir dimarts la portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors de la Xina, Jiang Yu. Durant una conferència de premsa a Beijing, la funcionària va fer aquestes declaracions en resposta a una pregunta sobre l'actitud de la Xina respecte al retard per part del govern dels Estats Units en la publicació d'un informe al Congrés sobre polítiques monetàries.

El secretari del Tresor nord-americà, Tim Geithner, va anunciar el passat dissabte que la divulgació de l'informe, prevista inicialment per al 15 d'abril, s'ajornarà.

La portaveu va indicar que el tipus de canvi del iuan no és la principal causa del dèficit comercial dels Estats Units amb la Xina, i va afegir que la revaluaci�� del iuan no resoldria el desequilibri en el comerç entre els dos països: "Esperem que la part nord-americana pugui analitzar el problema des d'una perspectiva objectiva i raonable", va assenyalar Jiang, que va afegir que la Xina sempre ha advocat per resoldre les discrepàncies comercials entre ambdós països a través d'un diàleg franc i una coordinació pragmàtica.


Cancillería china niega que el país haya manipulado el tipo de cambio del yuan
China nunca ha manipulado el tipo de cambio de su moneda nacional, el yuan o renminbi, para obtener beneficios en el comercio internacional, señaló hoy martes la portavoz del Ministerio de Relaciones Exteriores de China, Jiang Yu.

Durante una conferencia de prensa en Beijing, la funcionaria hizo estas declaraciones en respuesta a una pregunta sobre la actitud de China respecto al retraso por parte del gobierno de Estados Unidos en la publicación de un informe al Congreso sobre políticas monetarias. El secretario del Tesoro estadounidense, Tim Geithner, anunció el pasado sábado que la divulgación del informe, prevista inicialmente para el 15 de abril, se aplazará.

Para leer más ir a enlace:


Avui volarà l'avió Solar Impulse

Els motors de l'avió Solar Impulse funcionen exclusivament amb energia solar i realitzarà avui, 7 d'abril, el seu primer vol de llarga durada, va comunicar ahir el diari suís 24 Heures. L'aparell haurà d'enlairar-se des de l'aeròdrom militar situat a les rodalies de la ciutat de Payerne, al cantó de Vaud, i el seu vol durarà més d'una hora. S'espera que l'avió pujarà a uns 1.000 metres d'alçada. Els vols de llarga durada van ser suspesos en diverses ocasions pel mal temps. A principis de desembre, Solar Impulse va volar uns 400 metres a un metre d'alçada sobre la terra.

L'envergadura de les ales arriba a 63,4 metres i el pes 1,6 tones. Les ales porten 12.000 mòduls fotovoltaics per proveir d'energia els quatre motors de 10 cavalls de vapor cadascun.

Construït per Bertrand Piccard i André Borschberg, l'avió va ser presentat per primera vegada al públic el juny de 2009. El 2012, els seus constructors planegen preparar-lo per una volta al món.


Avión propulsado con energía solar realizará el 7 de abril su primer vuelo de larga duración
El avión Solar Impulse cuyos motores funcionan exclusivamente con energía solar realizará el 7 de abril su primer vuelo de larga duración, comunicó hoy el diario suizo 24 Heures.

El aparato deberá despegar desde el aeródromo militar situado en las cercanías de la ciudad de Payerne, en el cantón de Vaud, y su vuelo durará más de una hora. Se espera que el avión subirá a unos 1.000 metros de altura.

Para leer más ir a enlace:


Xina defensa el dret a l'energia nuclear

Xina defensa el dret de tots els països a utilitzar l'energia nuclear de manera pacífica, ha assegurat avui dimarts a Beijing la portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors, Jiang Yu. Jiang va fer aquestes declaracions durant una roda de premsa en ser preguntada sobre la proposta del Kazakhstan de crear un banc de combustibles nuclears al seu territori: "La Xina dóna suport a la cooperació internacional en l'ús pacífic de l'energia nuclear i els esforços constants de la comunitat internacional en aquest aspecte", va assenyalar la portaveu.China defiende el derecho de todos los países a utilizar la energía nuclear de forma pacífica, aseguró hoy martes en Beijing la portavoz del Ministerio de Relaciones Exteriores, Jiang Yu.

Jiang hizo estas declaraciones durante una rueda de prensa al ser preguntada sobre la propuesta de Kazajistán de crear un banco de combustibles nucleares en su territorio: "China apoya la cooperación internacional en el uso pacífico de la energía nuclear y los esfuerzos constantes de la comunidad internacional en este aspecto", señaló la portavoz.

Hu Jintao insta al coneixement científic

El president xinès, Hu Jintao, va prometre avui dimarts que el país seguirà augmentant la capacitat dels funcionaris de dur endavant el desenvolupament per la via científica, coincidint amb la fi d'una campanya nacional d'estudi de 18 mesos destinada als membres del Partit Comunista de Xina (PCX). El mandatari va qualificar de "eficaç" la campanya per a la implementació del Concepte de Desenvolupament Científic durant un discurs pronunciat en una conferència amb la qual va concloure la iniciativa.

Hu va destacar que és fonamental augmentar la capacitat dels funcionaris de promoure el desenvolupament científic dels àmbits sota la seva jurisdicció per aprofundir en l'aplicació del concepte.

El president xinès va assegurar que el PCX seguirà reforçant la formació dels funcionaris en el futur i millorarà la seva capacitat de planificar i promoure el desenvolupament, proporcionar serveis públics i mantenir l'estabilitat social.

La conferència va estar presidida pel vicepresident xinès, Xi Jinping, i va comptar amb la presència de líders d'Estat i alts funcionaris del PCX com Wu Bangguo, Wen Jiabao, Jia Qinglin, Li Changchun, Li Keqiang, He Guoqiang i Zhou Yongkang.

La campanya, llançada el setembre de 2008, va incloure als 75 milions de membres de les més de 3,7 milions d'organitzacions regionals i locals del Partit Comunista de la Xina.

El Concepte de Desenvolupament Científic, plantejat pel PCX el 2003, posa l'èmfasi en el benestar del poble i en un camí al desenvolupament integral, coordinat i sostenible.


Hu Jintao insta a funcionarios chinos a tener mayor conocimiento sobre el desarrollo científico
El presidente chino, Hu Jintao, prometió hoy martes que el país seguirá aumentando la capacidad de los funcionarios de llevar adelante el desarrollo por la vía científica coincidiendo con el fin de una campaña nacional de estudio de 18 meses destinada a los miembros del Partido Comunista de China (PCCh).

El mandatario calificó de "eficaz" la campaña para la implementación del Concepto de Desarrollo Científico durante un discurso pronunciado en una conferencia con la que concluyó la iniciativa.

Para leer más ir a enlace:


Facebook vol vendre les dades dels usuaris


La ministra alemanya de Protecció al Consumidor, Ilse Aigner, ha criticat durament el maneig que fa Facebook de les dades personals. En carta oberta al seu gerent, Mark Zuckerberg, la ministra urgeix que la xarxa social revisi les seves polítiques pel que fa a la privacitat "sense tardança": "La informació privada ha de seguir sent-ho", va dir la ministra a la carta oberta que ha estat publicada en diversos mitjans alemanys. "Malauradament, Facebook no respecta aquest principi".Facebook estaria pensant en posar a disposició de tercers amb finalitats comercials dades personals dels seus membres, sense el seu exprés consentiment.

Crítiques a Alemanya

"Qui no vulgui que les seves dades siguin passats a tercers, hauria de poder optar per sortir de la xarxa social", acusa Aigner, que es basa en un recent estudi de Stiftung Warentest, la reconeguda organització alemanya especialitzada en protecció al consumidor. Generalitzada ha estat la crítica a Alemanya, doncs, segons Warentest, Facebook espera que aquests canvis no siguin notats pels seus membres i poder utilitzar les seves dades sense més.

"Espero que Facebook revisi les seves pòlisses pel que fa al respecte a la privacitat sense dilació. Els canvis planificats, els seus termes i condicions ha de ser comunicats explícitament als usuaris abans que aquests es vegin implicats en ells ", afegeix la ministra.

Google també en la línia de foc

No fa gaire, la ministra alemanya de Protecció al Consumidor va carregar contra el gegant Google's Street View a causa de la violacions de la privacitat. El gegant de l'internet ofereix imatges de 360 graus mostrant carrers senceres de ciutats i pobles. Aquest servei s'ofereix per Estats Units, la Gran Bretanya i França, Alemanya segueix en la llista. Aquest tipus d'imatges han estat qualificades per la ministra Aigner de "violació flagrant al dret a la privacitat".

També altres xarxes socials són criticades a Alemanya per les organitzacions de protecció al consumidor.Ya al desembre, la major xarxa social del món havia alterat les seves regles pel que fa al maneig de les dades personals: el nom, la ciutat i la foto del perfil personal es van posar a disposició de tot el món, a través dels cercadors. Amb els nous canvis, Facebook pretén avançar un pas més: totes les dades anirien automàticament a "socis prèviament escollits".

Problemàtic en això és d'una banda el "automàtic", és a dir, sense exprés consentiment dels usuaris i per un altre que Facebook no fa públics els seus criteris per escollir als seus socis. Les dades que posaria a disposició de tercers són el nom, el sexe, les fotos del perfil i totes les dades que l'usuari comparteixi amb altres.

Més de 400 milions d'usuaris es troben inscrits en aquest moment a Facebook, 7,5 d'ells a Alemanya. Entre aquests últims hi ha la ministra Aigner, qui opina que de no canviar Facebook seva política, ella mateixa es veurà obligada a cancel.lar el seu compte.


La ministra alemana de Protección al Consumidor, Ilse Aigner, ha criticado duramente el manejo que hace Facebook de los datos personales. En carta abierta a su gerente, Mark Zuckerberg, la ministra urge a que la red social revise sus políticas en cuanto a la privacidad “sin tardanza”.

“La información privada debe seguir siéndolo”, dijo la ministra en la carta abierta que ha sido publicada en varios medios alemanes. “Desgraciadamente, Facebook no respeta este principio”, acusa Aigner, quien se basa en un reciente estudio de Stiftung Warentest, la reconocida organización alemana especializada en protección al consumidor. Facebook estaría pensando en poner a disposición de terceros con fines comerciales datos personales de sus miembros, sin su expreso consentimiento.

Para leer más ir a enlace:


Álvarez Solís: Tancats a la granja d'Orwell

La propera reforma legal de que es parla, per combatre l'independentisme basc, marca el punt més baix de la moral legislativa. És una reforma -sobre la base de la llei de partits- que no té per objecte un delicte perfectament comprensible per qualsevol raó sanament formada -que és el que han de pretendre les lleis- sinó que tracta d'impossibilitar una pretensió política que persegueix la plena realització normativa d'un poble, o el que és igual, la consecució de la seva natural sobirania, que és transformada pel legislador aliè en una aspiració criminal.

Una llei que declara l'enemic amb nom i cognoms... potser hi ha alguna cosa més prevaricador, políticament parlant? Gràcies a aquesta prevaricació l'expressió d'una concreta idea passa a convertir-se en crim. Es llum, per tant i novament, una coacció legal pròpia del colonialisme.

En el seu descàrrec, el legislador colonial proclama que no tracta de reprimir cap pretensió sinó pel que sembla la violència que acompanya a aquesta pretensió. I aquí comencen els sinuositats dialèctics ad absurdum que no troben més sortida per justificar la decisió penalitzacions que establir dos principis impossibles de demostració alguna: que els declarats delinqüents constitueixen factors genèrics del terrorisme i, en segon lloc, que mostren ineludible la seva rotunda voluntat criminal al combatre la llei-és a dir la Llei de Partits-que crea precisament la seva delicte. No constitueix aquesta maldestre seqüència intel.lectual una bàrbara prevaricació?

La barbàrie ideològica de tot això queda desvetllada, doncs, per la reversió del camí que segueix el legislador actual davant del camí que havia desbrossat el Dret Penal modern en la seva pretensió garantista: primer es dibuixa el contorn del delinqüent i, després, es dedueix que la totalitat del que faci o digui, personal o col.lectivament, prové delinqüència de manera inevitable. El delinqüent creat és un monstre que no pot més que delinquir. Aquest és el gran principi de qui nega, mitjançant una teologia medieval, la concreció palmària i radical del delictiu i vessa la turbulència del delicte creat in pectore per un espai amplíssim i, el que és pitjor, indeterminat sempre.

Segons aquesta doctrina de primitivisme antropològic el delinqüent neix -partit pel seu sobiranisme- i no es fa. Qualsevol víctima d'acció armada o violenta, amb autors concrets, condemna per extensió a aquest delinqüent nat, que és realment aliè al delicte. Per aconseguir la solidesa d'aquesta conclusió monstruosa es crea un altre apriorisme que convé examinar amb microscopi: l'entorn. L'entorn és la realitat que, segons el iracund legislador, participa en el delicte mitjançant un procés ideal de pensament. Això, repeteixo, s'ha de veure amb molta atenció.

L'entorn és una realitat més aviat física. L'entorn d'una persona, d'un paisatge donat, d'un punt material concret. L'entorn envolta, simplement. Un pensament no té entorn físic sinó, tot el més, proximitat ideològica. I la proximitat ideològica no comporta més acció que la intel.lectual. Fins i tot el que creu que la violència -la d'un Estat, per exemple- pot ser encarada amb les armes i no les empunya ni procedeix amb activitat física, en ajuda de qui la utilitza, no pot ser sospitós d'acció criminal. Fins i tot la frase indiscutible que la violència és la llevadora de la història es deu a un Marx que no proposava la sang sinó que subratlla la seva decepció moral perquè la classe dominant obligués als subjugats a activitats de caràcter dolorós.

Aquesta convicció que el pensament no delinqueix va ser la que va moure gran part de la doctrina dels teòlegs espanyols -contrareformistes amb la ment oberta al erasmisme- del segle XVI en defensa de l'indi americà que es regirava davant de la dominació inhumana de la Corona i dels cruels encomenderos espanyols, en les noves possessions transatlàntiques. Deia l'arquebisbe Las Casas que «batejar a un nen i tirar-lo després a un pou per salvar la seva ànima és un escàndol i un gran pecat mortal», ja que afegia que «més val un indi viu, encara que infidel, que un indi convertit al cristianisme, però mort. No vol Déu victòries a aquest preu». Jo no sé si aquesta doctrina és aplicable d'alguna manera a Euskadi, però penso, en paral.lel a Las Casas, que més val un abertzale viu, és a dir lliure, que un abertzale mort, és a dir sotmès al turment i les reixes per un ordinari espanyol, per exemple el Sr Ares.

El remei polític que part de pensar i deixar que el pensament decideixi pel seu raonable perfil i la seva acceptació popular sembla un camí molt acceptable. Ara bé, si se sosté que aquest pensament no és «cristià», és a dir espanyol, i se li declara a més fàcticament criminal a la persona que el sustenti no es veu sortida cap per resoldre la situació actual, sinó és la violència bipolar com llevadora de la història. Mala cosa.

Jo penso que una nació sempre té dret a realitzar-pacíficament davant qui la subjuga. Des de la perspectiva de Madrid-que sempre l'ha perdut tot per tenir el cap de formigó armat-jo he de ser un personatge tirant a indi, és a dir, criminal i sense ànima. Un personatge de l'entorn sobre el qual penja la destral d'Enric VIII. És trist.

A tot aquest remenat discurs de frares, etarres, virreis, jutges, guàrdies civils i patíbuls legals cal afegir una última reflexió que s'ha de fer sense por, perquè la veritat ni tem ni ofèn, tot i que treu modus vivendi. És la reflexió sobre l'obligació de "condemnar" la violència d'una de les parts si desitja un estar políticament reconegut. Jo ni condemne a una part ni a una altra sinó que em limito a recomanar que en comptes de la retòrica que tanca sempre el verb condemnar es posi remei a la situació sobre dos principis, que Euskadi és una nació i que l'autodeterminació forma part de la més bàsica psicologia humana.

Demanar a l'altre que s'agenolli i jure, com a Santa Gadea, no resol res. En primer lloc perquè el que demana el jurament disminueix l'altre en la seva qualitat de ser amb ànima i dignitat i, alhora, es disminueix a si mateix per demanar tan elemental i inútil declaració. I sobretot, amenaçar amb que un ja electe pugui ser desposseït de la confiança popular per negar-se a un jurament tan deplorable em sembla destruir totes les garanties constitucionals i canviar per un irrisori joc en mans de jutges impresentables.

Aquestes coses de jurar i perjurar -que és com posar la Inquisició en mans de nens perversos- hauria de proposar Madrid després de garantir que si no volem jurar ens permetrà com a mínim esborrar-nos del cens espanyol i optar per un altre que no ens suposi vergonya en mostrar el passaport. Brussel.les i Estrasburg haurien de tenir en compte aquesta petició per crear una cosa semblant a la ciutadania europea i alliberar-nos d'estar tancats a la granja d'Orwell.

En fi, aquí queda tot el que indica per si alguna cosa pot ser sotmès a reflexió per part dels que ens governen des del soli madrileny, ja siguin aquests o els que tornin a ocupar i en els que mai he tingut confiança alguna. Em semblen, uns i altres, gent amb poc rigor intel.lectual i amb una moral d'empleats d'usos i consums. No em convenceran mai de la seva voluntat ètica ni encara que condemnin a crits els crims del règim del qual descendeixen i gràcies al qual Espanya s'ha esprimatxat més durant quaranta llargs anys. El que mai diré és, com el Sr Basagoiti, que si no em fan cas es fiquin les seves decisions on els càpiguen. Jo vaig a una altra taverna.


Antonio Álvarez-Solís (Gara): La próxima reforma legal de que se habla para combatir al independentismo vasco marca el punto más bajo de la moral legislativa. Es una reforma -sobre la base de la ley de partidos- que no tiene por objeto un delito perfectamente entendible por cualquier razón sanamente formada -que es lo que deben pretender las leyes- sino que trata de imposibilitar una pretensión política que persigue la plena realización normativa de un pueblo; o lo que es igual, la consecución de su natural soberanía, que es transformada por el legislador ajeno en una aspiración criminal.

Una ley que declara al enemigo con nombre y apellidos… ¿acaso hay algo más prevaricador, políticamente hablando? Merced a esa prevaricación la expresión de una concreta idea pasa a convertirse en crimen. Se alumbra, por tanto y nuevamente, una coacción legal propia del colonialismo.

Para leer más ir a enlace: