dissabte, 10 d’abril de 2010

Emotiu i militant homenatge a un comunista exemplar: Juan Gómez Alba

Aquest matí s'ha celebrat al teatre Zorrilla de Badalona, l'acte d'homenatge a Juan Gómez Alba "Sarrià" (1930-2009), qui va deixar-nos després d'una última lluita amb la seva malatia. Infatigable lluitador pels drets de la classe treballadora i un dels pilars fonamentals en la lluita franquista a Badalona, després de ser empressonat a Màlaga es va nacionalitzar català, reunint el millor dels dos accents, fent servir les seves conciliadores però fermes "dos palabras" sempre en defensa de la veritat, contra la injustícia i per la consecució d'una societat democràtica que encara estem fent.

Com a sindicalista va ser membre fundador de CCOO a la seva Badalona, amb altres companys com Ramon Cespedosa o Miguel Guerrero, i fou regidor a la primera corporació democràtica de la ciutat. Expulsat, per comunista, del PSUC, va ser un dels fundadors del Partit dels Comunistes de Catalunya, junt amb Pere Ardiaca, Manuel Moreno Mauricio -també finats-, Marià Pere o Toni Barbarà -presentador de l'acte-, entre altres vells i bons companys comunistes.

Ens han amenitzat l'emotiu acte amb música, de la Cuba que ell tan estimava i defensava, amb la Paloma o Malagueña -allà on va patir pressó- o el Cant de l'esclau entre altres temes. A la fí, la platea sencera dempeus ha cantat l'Internacional.

Entre els molt companys presents destacava el recent escollit secretari del PCC i Senador per l'Entesa, Joan Josep Nuet, així com la nova cònsol de Cuba a Barcelona, responsables i militants comunistes, amics i la familia d'en Juan, vidua i fills, a qui s´ha engalanat amb poms de flors. També ha parlat, amb gràcia commovedora i andalusa, la seva neboda, regidora per IU. En Jordi Miralles s'ha excusat, des d'un acte d'EUiA a Reus, afegint-se al sentit i nombrós homenatge.

En memòria de Juan Gómez Alba "Sarrià"


El passat 24 de juliol va morir en Juan Gómez, també conegut pel seu "nom de guerra" de la clandestinitat, "Sarrià" A aquest actual militant del PCC i d'EUiA, soci actiu del Casal d'Amistat amb Cuba, afiliat a CCOO des del seu inici, antic militant del PSUC i regidor del 1er Ajuntament democràtic, som molts els que el trobarem a faltar. FINS SEMPRE, JUAN!

Per a aquest lluitador incansable i compromès en la defensa de la causa dels més desafavorits, de l'emancipació social, de l'internacionalisme, dels drets nacionals de Catalunya, de la inclusió social dels nouvinguts que, com ell va fer un dia, van arribar a Badalona cercant noves oportunitats, el grup Municipal d'ICV-EUiA va promoure que se li retés homenatge com a regidor del primer mandat democràtic de l'Ajuntament, després de la dictadura franquista. .

A continuació la transcripció de l'escrit que es va llegir al Ple municipal de Badalona, arran de la seva mort:

HOMENATGE INSTITUCIONAL A JUAN GÓMEZ ALBA
En memòria de Juan Gómez Alba, regidor de l'Ajuntament de Badalona en el mandat 1979 a 1983

En els darrers dies s'han commemorat els trenta anys de la restauració dels ajuntaments democràtics, arreu del país s'han succeït actes recordant el paper protagonista que dones i homes d'idees i procedències diverses varen tenir en els primers anys de reconstrucció del municipalisme català. A Badalona hi va haver gent implicada en aquesta tasca que va assumir la responsabilitat davant els grans obstacles que s'havien de superar per situar la ciutat i el país en la normalitat institucional i democràtica reclamada des de feia dècades. Una d'aquestes persones va ser Juan Gómez, regidor de l'Ajuntament de Badalona en el mandat de 1979 a 1983. Malauradament en Juan ens ha deixat coincidint amb la commemoració d'aquestes tres dècades de municipalisme en democràcia.

Va ser un home de profundes conviccions socials forjades en la seva Andalusia natal i en l'exemple del seu pare, una persona també implicada en la lluita per les llibertats i els drets dels més desfavorits.

Nascut a Vélez (Màlaga) el 1930, va emigrar a Catalunya, com tants altres treballadors i treballadores que buscaven millorar les seves condicions de vida i la de les seves famílies. Ja a Badalona va treballar a la construcció i va intensificar les seves activitats polítiques i sindicals.

Militant del PSUC i sindicalista de CCOO, va ser una d'aquelles persones que, als anys 1950 i 60, tant van fer per la inclusió social i per que l'arribada massiva de persones procedents d'altres punts de l'Estat Espanyol, es fes sense crear cap fractura dins la societat catalana.

Els seus orígens econòmicament humils i plens de dificultats li van impedir formar-se acadèmicament, però això no va ser obstacle que l'apartés de la seva creença en la cultura i el coneixement com a elements d'emancipació social.

La seva apassionada militància comunista, ara era membre del PCC, enfocada cap a la consecució d'un món millor, la va exercir des d'una visió oberta i plural que el va portar a ser un referent per a altres demócrates de diferents ideologies.

Cipriano García, un dels fundadors de CCOO de Catalunya, va afirmar "hoy la lucha de los trabajadores por sus derechos y mejoras laborales ha de ir siempre acompañada de la defensa de los derechos nacionales de Catalunya".

Una definició que sempre va presidir les actuacions d'en Juan Gómez.

Descansi en Pau.
Badalona, 28 de juliol de 2009

¡Hasta siempre, Juan!

Els bancs d'EUA falsegen els comptes

Els principals bancs dels Estats Units van emmascarar els seus nivells de risc, en els últims cinc trimestres, al rebaixar temporalment el seu endeutament, just abans de publicar els seus comptes, segons les dades de la Reserva Federal de Nova York recollides en la seva edició d'ahir pel The Wall Street Journal. 18 entitats, entre les quals estan Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Bank of America i Citigroup, van subestimar els nivells de deute empleats en el finançament de les seves compres de valors, en rebaixar-la una mitjana del 42% al final de tots i cadascun dels últims cinc trimestres, quan informaven al públic dels seus nivells de deute, i incrementant-la cap a la meitat dels trimestres: "Aquesta pràctica, tot i que legal, pot oferir als inversors una visió distorsionada del nivell de risc que les firmes financeres assumeixen durant la major part del temps", afirma aquest diari.

"Cercar un "millor aspecte"

Aquestes revelacions del conegut diari novaiorquès constitueixen un nou escàndol amb epicentre a Wall Street. I és que l'endeutament excessiu dels bancs va ser una de les causes fonamentals de la crisi financera que va fer trontollar el sector en 2008-i les conseqüències han sacsejat a tota l'economia del planeta-i va provocar el rescat de Bear Stearns i el col lapse de Lehman Brothers, el que ha motivat que les entitats siguin molt sensibles a l'hora d'informar d'un elevat nivell de deute davant el temor que aquestes dades puguin castigar a les seves accions.

"Vols que el teu palanquejament tingui un millor aspecte en finalitzar el trimestre del que de fet té durant el trimestre per suggerir que assumeixes menys riscos", reconeix en el citat mitjà William Tañon, ex analista de Goldman i actual responsable d'anàlisi financer del banc d'inversió britànic Collins Stewart. Així, el rotatiu nord-americà assenyala que en privat diverses entitats van admetre la reducció temporal del seu endeutament de cara als finals de trimestre, mentre que representants de Goldman, Morgan Stanley, JP Morgan i Citigroup van declinar comentar les dades de la Fed de Nova York, encara que diversos precisar que els seus informes inclouen expressions indicatives de que els nivells de deute poden fluctuar durant el trimestre.

Per la seva banda, un funcionari de la Reserva Federal va subratllar sobre aquest tema que el banc central vigila constantment els nivells d'actius en les principals entitats, però va advertir que les activitats financeres recollides en aquestes dades s'emmarquen en l'àmbit de supervisió de la Comissió del Mercat de Valors (SEC).

En aquest sentit, "The Wall Street Journal" apunta que la Comissió del Mercat de Valors està investigant les operacions de venda i recompra (repos) d'unes 24 grans firmes financeres en un intent de descobrir si les entitats fan servir argúcies comptables per ocultar els riscos després que es conegués que Lehman va utilitzar aquestes operacions per dissimular uns 50.000 milions de dòlars (37.280 milions d'euros) en deute abans de la seva fallida el setembre de 2008.

El cert és que des de l'inici de la crisi financera i econòmica ja fa gairebé tres anys, el principal punt d'origen va estar en la coneguda carrer financera de Nova York, són moltes les notícies que han saltat als mitjans mostrant les males arts de les entitats radicades a Wall Street.

La jugada de Grècia

Així, fa menys de dos mesos, el 16 de febrer, un altre diari nord-americà, "The New York Times", informava que tàctiques emprades per Wall Street similars a les que van fomentar la crisi de les "subprime" als Estats Units van contribuir a agreujar la crisi de Grècia i perjudicar a l'euro, ja que van permetre a governs europeus amagar el seu deute.

Aquest diari, basant-se en entrevistes, informes i documents a què va tenir accés, va afirmar llavors que Atenes va incórrer durant un dècada, amb l'ajuda d'entitats financeres, principalment nord-americans però també europees, en pràctiques que li van permetre eludir els límits de deute establerts per Brussel.les. En concret, una transacció promoguda per Goldman Sachs va permetre al país hel · lè ocultar milers de milions d'euros en deute de les autoritats supervisores comunitàries. Els banquers, liderats pel president de Goldman, Gary Cohn, haurien ofert a Grècia un producte financer que permetria a aquest país redistribuir part del deute del sistema sanitari perquè hagués de fer front a ella molt més endavant. "The New York Times" va comparar aquest mètode al que apliquen ciutadans amb problemes econòmics quan hipotequen casa per poder pagar les factures de les seves targetes de crèdit.


Los principales bancos de Estados Unidos enmascararon sus niveles de riesgo en los últimos cinco trimestres al rebajar temporalmente su endeudamiento justo antes de publicar sus cuentas, según los datos de la Reserva Federal de Nueva York recogidos en su edición de ayer por el diario "The Wall Street Journal". 18 entidades, entre las que se encuentran Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Bank of America y Citigroup, subestimaron los niveles de deuda empleados en la financiación de sus compras de valores, al rebajarlos una media del 42% al final de todos y cada uno de los últimos cinco trimestres, cuando informaban al público de sus niveles de deuda, incrementándolos hacia la mitad de los trimestres: "Esta práctica, aunque legal, puede ofrecer a los inversores una visión distorsionada del nivel de riesgo que las firmas financieras asumen durante la mayor parte del tiempo", afirma este diario.

Buscar un "mejor aspecto"


Estas revelaciones del conocido periódico neoyorquino constituyen un nuevo escándalo con epicentro en Wall Street. Y es que el endeudamiento excesivo de los bancos fue una de las causas fundamentales de la crisis financiera que hizo tambalearse al sector en 2008 -y cuyas consecuencias han sacudido a toda la economía del planeta- y provocó el rescate de Bear Stearns y el colapso de Lehman Brothers, lo que ha motivado que las entidades sean muy sensibles a la hora de informar de un elevado nivel de deuda ante el temor de que estos datos puedan castigar a sus acciones.

Para leer más ir a enlace:


El president polonès mort en estavellar-se l'avió a 500 metres de la pista, causant 96 morts

L'avió del president polonès Lech Kaczynski s'ha estavellat avui a la província de Smolensk, a Rússia, "deixant un saldo de 96 morts, 88 de les quals integraven una delegació governamental", ha dit el portaveu del comitè d'investigació de la Fiscalia russa, Vladímir Markin: "L'avió s'ha estavellat a uns 500 metres de la pista d'aterratge durant les maniobres d'aproximació. Han perdut la vida els 96 ocupants entre els quals hi havia el president Lech Kaczynski i la seva dona", precisà, que es dirigien a Smolensk per assistir a les activitats commemoratives al poblat de Katyn, amb el president rus. El president del Parlament polonès, Bronislaw Komorowski, ha assumit avui les funcions de president del país.

El Ministeri d'Emergències de Rússia ha confirmat la mort de tots els passatgers i tripulants de l'avió. Així mateix ho va confirmar un alt càrrec dels cossos armats al Districte Federal Central de Rússia.

El president del Parlament polonès Bronislaw Komorowski assumeix les funcions de president del país

El president del Parlament polonès, Bronislaw Komorowski, ha assumit avui les funcions de president del país, ha comunicat la secretaria del Legislatiu polonès.

En virtut de la Constitució polonesa, en cas de mort del president de la nació, assumeix les seves funcions el líder de la cambra baixa del Parlament (Seimar).


En el avión del presidente polaco que se estrelló en Rusia viajaban 96 personas

A bordo del avión del presidente polaco que se estrelló hoy en la provincia de Smolensk, en Rusia, viajaban 96 personas, comunicó una portavoz del Ministerio ruso de Emergencias.

"Según los datos de última hora, en el avión viajaban 96 personas, 88 de las cuales integraban una delegación gubernamental", precisó.

Anteriormente se informó de 132 víctimas mortales.

El avión se estrelló en la provincia rusa de Smolensk y causó la muerte de todos sus ocupantes, entre ellos el mandatario polaco Lech Kaczynski y su esposa, que se dirigían a Smolensk para asistir a las actividades conmemorativas en el poblado de Katyn.

El presidente del Parlamento polaco Bronislaw Komorowski asume las funciones de presidente del país


El presidente del Parlamento polaco, Bronislaw Komorowski, asumió hoy las funciones de presidente del país, comunicó la secretaría del Legislativo polaco.

En virtud de la Constitución polaca, en caso de muerte del Presidente de la nación, asume sus funciones el líder de la cámara baja del Parlamento (Seim).


Els hereus de la dictadura veten la comissió de la veritat, com aquí, al Brasil

L'oposició brasilera es va oposar ahir a la sanció, aquest any, de la llei de la Comissió de la Veritat sobre les violacions als Drets Humans durant la dictadura militar (1964-1985), proposada pel govern del president Luiz Lula da Silva. El senador Alvaro Dies, del Partit de la Socialdemocràcia Brasilera (PSDB) va dir que la Comissió de la Veritat 'és un tema polèmic, amb seguretat això no serà aprovat aquest any al Congrés', va informar l'agència de notícies Ansa.

'Aquest és un any d'eleccions, el Congrés treballa menys i aquest tipus de lleis polèmiques sempre van al calaix' va sostenir Dias, un dels principals dirigents del bloc del PSDB.

El projecte de Comissió de la Veritat serà enviat pel Poder Executiu al Congrés a l'abril. La iniciativa va ser anunciada el desembre pel president Luiz Lula da Silva.

Dies després de la presentació del projecte els tres comandants de les Forces Armades i el ministre de Defensa, Nelson Jobim, van amenaçar amb renunciar als seus càrrecs.

El secretari de Drets Humans, Paulo Vannuchi, va defensar ahir l'iniciativa en participar d'una audiència en el Senat.


Oposición veta comisión de la verdad sobre dictadura en Brasil

La oposición brasileña se opuso hoy a la sanción, este año, de la ley sobre una Comisión de la Verdad sobre las violaciones a los Derechos Humanos durante la dictadura militar (1964-1985), propuesta por el gobierno del presidente Luiz Lula da Silva.

El senador Alvaro Días, del Partido de la Socialdemocracia Brasileña (PSDB) dijo que la Comisión de la Verdad 'es un tema polémico, con seguridad esto no será aprobado este año en el Congreso', informó la agencia de noticias Ansa.

Para leer más ir a enlace:


Els 59 segons sobre Cuba... sense la palla!


Resum del debat sobre Cuba a "59 segons", lliure de la palla fatxenda d'en Moragas el Mentider i els cor de cucs a sou, repetint les salmòdies d'Obama i la CNN. Goig de veure-ho i de sentir un actor com Willy Toledo, el seu homònim Willy Meyer, diputat d'IU al Parlament Europeu, i el periodista i escriptor cubà Enrique Urbieta dient el que TV1, ni TV2, ni Tv3... deixen mai dir, malgrat la claca repetint la monserga: "Pues vete, pues vete...": Si algú hauria d'anar-se, al parvulari per començar, són els ignorants de la política que cobren com a savis, i els polítics que ho són per robar, com el PP de Moragas i els seus socis catalans de CiU. Des de Sirius amb amor: Visca Cuba!


El calçat enfronta Xina amb l'U.E.

El Ministeri de Comerç de la Xina va assegurar divendres que es mantindrà ferm en la seva defensa dels drets i interessos legítims dels fabricants de sabates del país i va demanar que es reprengui més aviat possible el comerç de calçat de pell amb la Unió Europera (UE). El país no està satisfet amb el resultat de les negociacions mantingudes fins ara, l'última ronda va tenir lloc el 31 de març, i espera que la part europea pugui resoldre la disputa amb sinceritat, va indicar un funcionari de la cartera.

Xina va enviar una carta ahir dijous a l'Òrgan de Resolució de Disputes (DSB, sigles en anglès) de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) en la qual va demanar la creació d'una comissió que analitzi la queixa presentada al febrer.

La UE va començar a imposar impostos antidumping de fins al 16,5 per cent sobre el calçat de pell xinès el 2006 i va autoritzar una extensió de 15 mesos el desembre de l'any passat.

Les investigacions i la posterior mesura antidumping de la UE no té justícia i transparència, el que segons el funcionari, viola les regulacions de l'OMC.

UE ha dut a terme una política de proteccionisme comercial a la indústria europea del calçat durant els últims 14 anys i l'extensió del període d'aplicació dels impostos antidumping farà malbé els interessos dels consumidors europeus en comptes de beneficiar els fabricants de la regió, va assegurar el funcionari xinès.

Segons les dades del Ministeri de Comerç, la UE va llançar set noves investigacions antidumping contra la Xina el 2009.

Canceller xinès assenyala que relacions Xina-UE són bones tot i diferències

Les relacions entre la Xina i la Unió Europea (UE) són en general bones tot i les friccions comercials generades per mesures antidumping, va assenyalar avui divendres el ministre de Relacions Exteriors de la Xina, Yang Jiechi.

El canceller va fer aquestes declaracions durant una compareixença davant els mitjans de comunicació juntament amb el vicecanceller i ministre d'Afers Exteriors d'Alemanya, Guido Westerwelle, a Beijing.

Des de 2008, les relacions bilaterals s'han vist afectades per disputes comercials i la posterior aplicació de mesures antidumping, va afirmar el canceller xinès. No obstant això, els llaços van gaudir d'una bona situació en general i el govern xinès continuarà atorgant una gran importància a l'associació estratègica integral amb la UE.

A la cimera Xina-UE celebrada a finals de l'any passat els representants d'ambdues parts van arribar acords malgrat les diferències, i ambdues parts es van comprometre a intensificar els esforços per promoure el comerç i la inversió, així com ampliar de manera efectiva l'accés a seus respectius mercats.

"La Xina espera que Alemanya, com a país important a Europa, continuï fent esforços per impulsar les relacions bilaterals", va destacar Yang.

Les persones amb visió de futur estaran contentes en veure el desenvolupament de la Xina, va opinar Yang en comentar si els europeus se sentien "còmodes" amb aquesta situació.

A més, el canceller va afegir que tots els països, incloent la Xina i Alemanya, han de tenir "confiança" en el seu propi desenvolupament.

"La Xina se sent segura del seu desenvolupament, però en les relacions internacionals tracta de la mateixa manera a tots els països, siguin grans o petits, desenvolupats o en vies de desenvolupament, i rebutja accions intimidatòries contra les nacions febles i petites", va assegurar el canceller xinès.
http://spanish.news.cn/china/2010-01/15/c_13137607.htm


China exige resolución temprana de disputa comercial sobre calzado con Unión Europea
El Ministerio de Comercio de China aseguró el viernes que se mantendrá firme en su defensa de los derechos e intereses legítimos de los fabricantes de zapatos del país y pidió que se reanude cuanto antes el comercio de calzado de piel con la Unión Europera (UE).

El país no está satisfecho con el resultado de las negociaciones mantenidas hasta el momento, cuya última ronda tuvo lugar el 31 de marzo, y espera que la parte europea pueda resolver la disputa con sinceridad, indicó un funcionario de la cartera.

Para leer más ir a enlace:


Xina i el Nepal acorden l'altura de l'Everest

Les autoritats de la Xina i el Nepal van posar fi a un segle i mig de debat en arribar a un acord sobre l'alçada del cim més alt del món, l'Everest, que s'alça a la frontera entre ambdós països. Segons la BBC, durant la seva última reunió a la capital nepalí, Katmandú, funcionaris d'ambdós països van acordar fixar l'alçada oficial de la muntanya en els 8.848 metres sobre el nivell del mar. D'aquesta manera, la part xinesa va acceptar el mètode de mesurament defensat pels nepalesos i que consisteix en incloure la capa de neu. Fins ara, els xinesos insistien a mesurar només el cim de roca, la qual cosa "quedava" quatre metres a l'altura del pic situant-la en 8.844 metres.

El debat sobre l'altura de l'Everest es remunta a 1856, quan es va realitzar la primera mesura. Segons científics moderns, la muntanya està creixent a causa del moviment de les plaques tectòniques.

L'Everest està situat a l'Himàlaia, a la frontera xinès-nepalí, trobant el cim del mateix en el territori xinès. El sherpa Tenzing Norgay i el neozelandès Edmund Hillary van ser els primers humans a escalar.

Milers de muntanyencs han ascendit al cim del món en les últimes dècades. L'any passat, es va batre el rècord de temps en pujar des d'un campament al peu de la muntanya fins a la seva pic, amb només 8 hores 10 minuts.


China y Nepal llegan a acuerdo sobre la altura exacta del Monte Everest
Las autoridades de China y Nepal pusieron fin a un siglo y medio de debate al llegar a un acuerdo sobre la altura de la cima más alta del mundo, el Monte Everest, que se alza en la frontera entre ambos países.

Según la cadena británica BBC, durante su última reunión en la capital nepalí, Katmandú, funcionarios de ambos países acordaron fijar la altura oficial de la montaña en los 8.848 metros sobre el nivel del mar.

De esta forma, la parte china aceptó el método de medición defendido por los nepalíes y que consiste en incluir la capa de nieve. Hasta ahora, los chinos insistían en medir sólo la cima de roca, lo cual "restaba" cuatro metros a la altura del pico situándola en 8.844 metros.

Para leer más ir a enlace:


Essar: Major oferta inicial a la Borsa de Londres

La empresa índia Essar, del sector energètic, llançarà properament la major oferta inicial pública d'accions a la Borsa de Londres des de fa deu anys. Es tracta de la divisió de generació elèctrica, petroli i gas del grup Essar, dels magnats indis Ravi (foto) i Sashi Ruia. Segons The Times, l'oferta inicial podria tenir un valor de fins a 8.000 milions de lliures (8.800 milions d'euros). Essar Energy protagonitzaria així la major operació d'aquest tipus a London Stock Exchange des de l'oferta inicial d'accions de Friedns Provident el 2001.
Podria figurar en l'FTSE 100

Encara que després de la flotació la major part de la companyia seguirà sent propietat dels germans Ruia, que no volen que la seva participació caigui per sota del 75%, Esser Energy podria figurar pròximament en l'índex FTSE 100.

La companyia Essar començar el seu camí com un petit negoci navilier familiar, però després que Sashi Ruia es fes càrrec del mateix a la mort del pare el 1969, s'ha transformat des de la seva base a Bombai en un conglomerat que abasta diferents sectors: des de les telecomunicacions fins al siderúrgic.

L'any passat, els seus ingressos van ser de 14.000 milions de dòlars, i Shashi i Ravi Ruia ocupen el cinquè lloc entre els multimilionaris indis amb una riquesa que la revista Forbes calcula en 13.600 milions de dòlars.

Al seu torn, la Borsa de Londres ha recuperat aquest trimestre la seva primera posició en les ofertes públiques inicials d'accions, per davant de NYSE Euronext, segons la consultora PricewaterhouseCoopers.


El grupo indio Essar lanza la mayor oferta inicial en la Bolsa de Londres desde hace diez años

Una empresa india del sector energético lanzará próximamente la mayor oferta inicial pública de acciones en la Bolsa de Londres desde hace diez años. Se trata de la división de generación eléctrica, petróleo y gas del grupo Essar, de los magnates indios Ravi y Sashi Ruia.

Según publica el diario The Times, la oferta inicial podría tener un valor de hasta 8.000 millones de libras (8.800 millones de euros). Essar Energy protagonizaría así la mayor operación de ese tipo en el London Stock Exchange desde la oferta inicial de acciones de Friedns Provident en 2001.

Para leeer más ir a enlace:


TV3 "arregla" el documental sobre el monarca

El treball '¿Monarquia o República?' estava programat pel febrer, però la cadena ha optat per censurar-lo, tot i que Mònica Terribas ha assegurat que té testimonis "molt interessants". La directora de TVC, Mònica Terribas, ha confirmat aquest divendres que la cadena pública ha suspès l'emissió del documental Monarquia o República?, que estava programat pel proppassat mes de febrer. En la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Terribas ha assegurat que no s'emetrà el documental per TV3 tal com estava plantejat "perquè requereix un enfocament diferent del que té".

El treball conté entrevistes a personatges com Gregorio Peces-Barba i Gabriel Cardona, "testimonis molt interessants", segons Terribas, que ha assegurat que en uns mesos el canal es replantejarà treballar el contingut elaborat en el seu estat actual per Montse Armengou i Ricard Belis.

"Creiem que és un debat legítim, però també que la televisió pública l'ha de plantejar donant llibertat al ciutadà", ha explicat la directora de TV3, que ha assegurat que quan la peça respongui a aquests criteris "es tirarà endavant". Fa unes setmanes Sirius ja va avançar que s'havia censurat el treball, que també té com a entrevistats el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà, l'eurodiputat del PP Alejo Vidal-Quadras, el dirigent del PNB Iñaki Anasagasti, el periodista Luis María Ansón, l'excap de la Casa Reial Sabino Fernández Campo i Santiago Espot, líder de Força Catalunya. Pel que sembla, a part de les moltes crítiques als Borbons, també hi ha entrevistats que donaven algun detall nou sobre l'Operació Armada i el 23-F.

La tomba secreta de Berlusconi i fidels...

Hug Ponç de Bas: La relació del primer ministre italià, Silvio Berlusconi, amb els periodistes que volen exercir la seva professió en llibertat ha estat sempre conflictiva. El primer que va entrar en conflicte amb ell fou el vell Indro Montanelli (foto), un liberal en el millor sentit del terme, que va ser fundador del diari Il Giornale. Berlusconi n’era l’editor i propietari, i de fet, encara ho és, a través del seu germà Paolo. Montanelli feia i desfeia el que volia dins el diari, fins al moment en què el propietari va decidir de fer política i pretengué que el liberal Montanelli és posés al servei del projecte berlusconià.

Il Cavaliere es va trobar una rotunda negativa per part del fundador i director d’Il Giornale, fet que provocà la seva dimissió. Des d’aquell moment, la màquina de guerra berlusconiana féu de tot per desacreditar un dels periodistes més brillants i controvertits de la Itàlia de la postguerra.

El mateix Montanelli explica una anècdota sobre una entrevista entre ell i el seu editor. Berlusconi el va convidar a la seva vil·la d’Arcore i li feia una visita guiada personalment per la seva propietat. Per sorpresa i quan ja es pensava que havia vist tota la finca del magnat mediàtic, el va portar vers un mausoleu, que no era més que la necròpolis berlusconiana.

Es tractava d’una construcció faraònica plena de simbologia esotèrica que va deixar glaçat Montanelli. Entrant dins del panteó, que, per cert, fou construït sense els permisos municipals pertinents i que alguns defineixen d’un estil assiriomilanès, Berlusconi mostrà al seu convidat entre altres coses un sarcòfag d’estil egipci del qual li va dir que era el seu sarcòfag i que serà enterrat allà. A més, li mostrà els relleus que té gravats als costats, que reprodueixen les coses que pensa emportar-se a l’altra vida, entre les quals, un telèfon mòbil, potser per trucar a algú des de l’altre món.

Montanelli, ja nerviós de la visita intentà marxar, però Berlusconi el fermà, i li digué que encara li mancava veure «el cercle de l’amistat», que és una zona amb 32 sepultures dedicades als fidels del faraó, entre altres Previti, Fede, Dell’Utri, Confalonieri..., que ja tenen posat el seu nom a les tombes, com a mostra de reconeixement de ser uns bons serfs del seu senyor. Berlusconi es va plantar davant d’una d’aquestes tombes sense nom i va dir al seu hoste que «aquí, si volgués fer-me aquest honor, jo havia pensat en vostè». La resposta de Montanelli fou a l’altura de les circumstàncies: «Domine non sum dignus». És una anècdota real que retrata el personatge i de la qual amb tota seguretat el vell liberal Montanelli tragué les conseqüències dels mals que Il Cavaliere podria realitzar.

Iran mostra les noves centrifugadores

Iran ha desenvolupat una nova generació de centrifugadores per a l'enriquiment d'urani i exhibí una centrifugadora pilot durant les solemnitats pel Dia Nacional de la Tecnologia Nuclear a l'Iran, va declarar ahir el cap de l'Organització d'Energia Atòmica iranià, Ali Akbar Salehi: "Els especialistes iranians han desenvolupat una nova, ja tercera, generació de centrifugadores per a l'enriquiment d'urani i les seves proves van resultar exitoses".

Comunicà també que la potència de les noves centrifugadores supera sis vegades les de la primera generació, que encara s'utilitzen a l'Iran, i que es tracta de "un altre pas important cap a l'autosuficiència de la nació iraniana davant l'amenaça de sancions internacionals".

En les celebracions pel Dia Nacional de la Tecnologia Nuclear, que se celebra aquest 9 d'abril, participaran el president iranià Mahmud Ahmadinejad, diputats del Parlament, científics nuclears iranians i ambaixadors estrangers acreditats a Teheran.Irán desarrolla nueva generación de centrifugadoras para el enriquecimiento de uranio


Irán desarrolló una nueva generación de centrifugadoras para el enriquecimiento de uranio y exhibirá una centrifugadora piloto durante las solemnidades por el Día Nacional de la Tecnología Nuclear en Irán, declaró hoy el jefe de la Organización de Energía Atómica iraní, Ali Akbar Salehi.

"Los especialistas iraníes han desarrollado una nueva, ya tercera, generación de centrifugadoras para el enriquecimiento de uranio y sus pruebas resultaron exitosas", manifestó Salehi citado por la agencia local de noticias Fars.

Para leer más ir a enlace:


HP exhibeix la memòria de memristors

Especialistes de l'empresa informàtica Hewlett Packard (HP) han exhibit un mòdul de memòria que funciona a partir de dispositius considerats la baula que faltava en la memòria electrònica. Fa 40 anys ja es va proposar utilitzar aquests components, però van ser dissenyats només el 2008. Els memristors poden processar dades i és possible aprofitar-los per crear microprocessadors "intel.ligents" capaços de substituir en el futur els transistors empleats en els xips.

Però el més important és que els memristors permetran als xips del futur emmagatzemar i processar dades en un mateix dispositiu. Avui aquestes dues funcions les compleixen dispositius diferents, el que fa lent el processament i suposa un consum addicional d'energia.

"El processador i la memòria podran unir-se i formar un sol dispositiu", va afirmar el professor Stan Williams de la HP.

Al seu torn, el professor Lleó Chua, anomenat pare del memristor, va declarar que conceptualment era "només la punta de l'iceberg" i que la nova tecnologia era comparable amb el funcionament del cervell humà i amb el sistema d'intercanvi de neurones mitjançant sinapsis i axons: "Amb l'ús dels memristors, els ordinadors funcionaran igualment com el cervell humà", va resumir.

Les noves investigacions de Hewlett Packard han estat publicades a la revista Nature.


Hewlett Packard exhibe la memoria del ordenador del futuro

Especialistas de la empresa informática Hewlett Packard (HP) han exhibido un módulo de memoria que funciona a partir de memristors, dispositivos considerados el eslabón faltante en la memoria electrónica.

Hace 40 años ya se propuso emplear esos componentes, pero fueron diseñados sólo en 2008. Los memristors pueden procesar datos y es posible aprovecharlos para crear microprocesadores "inteligentes" capaces de sustituir en el futuro los transistores empleados en los chips.

Para leer más ir a enlace: