dijous, 2 de desembre de 2010

El Humvee volador d'EUA

El Humvee volador, que té integrats un rotor a la part superior i dos motors a hèlix enrere, és un vehicle per a quatre persones "capaç de rodar com un tot terreny qualsevol i d'aixecar el vol per evitar explosius improvisats i/o impressionar a les nenes" (sic, Xinhua). Quan el vehicle és a terra, tots dos mecanismes "s'amaguen". Dos dels requisits que s'han demanat són que pugui transportar a quatre persones i que tingui una autonomia combinada terra-aire d'uns 463 quilòmetres.


La NASA revelarà evidències de vida alienígena a la Terra

L'agència espacial nord-americana, NASA, donarà a conèixer aquesta nit els detalls d'un "troballa astrobiològic" que insinua a l'eventual existència d'una vida alienígena al nostre planeta. Es tracta d'un bacteri descoberta al fons del llac Mono, un embassament ric en arsènic que es troba al parc natural Yosemite, a Califòrnia. Tot i que l'arsènic es considera una substància verinosa per a la vida, el bacteri aconsegueix sobreviure en aquest medi, la qual cosa incrementa la probabilitat que hi hagi formes de vida similars en altres planetes.

"Si aquests organismes usen l'arsènic en el seu metabolisme, hi ha formes de vida diferents a les que coneixem", va declarar Lewis Dartnell, astrobiològica del Centre londinenc de Ciències Planetàries. "Són alienígenes però comparteixen amb nosaltres la llar", ha afegit.

Castells aposta per un 'ampli moviment regeneracionista'

El conseller en funcions d'Economia, Antoni Castells, considera que el PSC 'corre perill de convertir-se en un partit marginal'. Després de dies de gestos significatius d'oposició al rumb que emprenia el PSC de José Montilla, avui ha dit clarament que el PSC s'ha de reconstruir, que li cal un canvi de rumb radical i que, d'entrada, 'ha de ser autònom i independent del PSOE'. Castells, ha dit que aquesta feina s'ha de fer des de dins del PSC i no sota unes noves sigles o un nou partit, i que: 'hi ha molta gent dins del partit que pensa igual i que no es conforma amb el PSC actual'; ha citat alguns noms com Marina Geli, Montserrat Tura, Àngel Ros o Ernest Maragall.

El conseller d'Economia en funcions, Antoni Castells, aprofità ahir l'acte de presentació del llibre de Josep Ramoneda 'Contra la indiferència', al Cercle d'Economia, per donar públicament les primeres pistes sobre el seu nou projecte polític. Castells ha dit que Catalunya necessita 'un ampli moviment de reformisme radical, regeneracionista, que ajudi a recuperar la confiança dels ciutadans en la política' i ha advertit que Catalunya viu 'un gravíssim procés de degradació de la vida pública que no s'arregla amb un canvi de president'.

'Calen persones amb coratge que estiguin disposades a assolir majories per endegar les reformes necessàries', ha reblat. Castells, això sí, ha evitat parlar de Carod-Rovira, amb qui podria estar treballant per confeccionar el nou projecte, i ha demanar un vot de confiança pel futur president de la Generalitat, Artur Mas. 'Es mereix un marge de confiança', ha dit, però ha advertit d''un problema de fons, de manca de líders i de regeneració política'.

L'Espanya fallida


Castells ha considerat que Espanya és un 'estat-nació fallit' perquè el poder polític de Madrid no és prou fort per imposar-se amb força a la perifèria de l'estat i 'ni Catalunya ni el País Basc no són prou forts per independitzar-se'. Ha lamentat que el poder econòmic s'hagi globalitzat mentre el poder polític s'exerceix localment. 'Els mercats i les agències de qualificació continuen exercint molt influència amb arrogància, sense contrapes de l'acció política', ha dit.

Castells i Carod es mouen

Sense escó al Parlament i allunyats de les direccions dels seus partits, PSC i ERC, els dos polítics plantegen la necessitat d'articular un nou espai de català de centreesquerra socialdemòcrata que pugui plantar cara a CiU. L'encara vicepresident del Govern veu com a model l'Entesa Catalana de Progrés, la coalició del tripartit al Senat.

Apartats de la primera línia política i sense lloc al nou Parlament, Antoni Castells i Josep Lluís Carod-Rovira estarien maniobrant al marge de les seves respectives formacions, el PSC i ERC, amb l'objectiu de fer un diagnòstic sobre el futur que ha de seguir l'esquerra catalana per plantar cara a la nova hegemonia de CiU. Carod, vicepresident del Govern en funcions, no ha participat en cap acte de campanya de Puigcercós, qui el va excloure de la candidatura amb l'argument que volia promoure una renovació de cares. Castells, conseller d'Economia en funcions, tampoc va formar part de la candidatura socialista, però en aquest cas va ser ell qui se'n va apartar.

Segons informen diversos mitjans, la coincidència d'objectius entre Carod i Castells podria provocar un acostament entre alguns sectors d'ERC i l'ala més catalanista del PSC, tot i que això no hauria de passar necessàriament per articular un nou projecte polític. Ambdós polítics, que han jugat un paper clau en els darrers anys, s'han desmarcat molt de la direcció de les seves formacions. L'allunyament de Carod amb la cúpula que encapçala Puigcercós és evident i Castells no s'ha cansat de reclamar gestos de fermesa del PSC davant el PSOE, allunyant-se molt dels plantejaments de José Montilla.

Tant Carod com Castells coincideixen que seria necessari articular un espai de centreesquerra socialdemòcrata, amb alguns tints liberals i un fort component nacional per plantar cara a CiU. La idea seria que la federació nacionalista no fos l'única que veu que s'identifica amb Catalunya a Madrid i, en aquest sentit, consideren que un dels problemes del tripartit ha estat que no ha tingut veu pròpia a la capital de l'Estat, sinó que s'ha dividit en tres opinions discordants. Carod apostaria per copiar el model de l'Entesa Catalana de Progrés, la coalició de PSC, ERC i ICV-EUiA al Senat que permet, entre d'altres coses, que els socialistes catalans s'atreveixin a votar a la cambra alta en contra del PSOE.

Albert Vilalta, Enric Roig i els sobresous dels pujolistes

L’expresident dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i exconseller de Medi Ambient amb Pujol com a president, Albert Vilalta González, declarà davant l’Audiència de Barcelona pel cas dels plans de pensions que es va fer als directius de l’empresa al 1991, i pel qual es van donar sobresous de fins a 2,7 milions d’euros. Per aquest cas Vilalta -pare del "cooperant" segrestat que ara demana indemnitzacions a l'estat-, el llavors director general Enric Roig i qui era el director financer Antoni Herce estan acusats de malversació de fons i prevaricació.

Vilalta ha estat el primer a declarar i ha assegurat que ell no té res a veure amb aquest pla de pensions, ja que era una decisió del consell de direcció, del qual ell no formava part. A més, Vilalta ha justificat el pla de pensions com una eina per “fidelitzar” als directius que tenien ofertes d’altres empreses, i en qualsevol cas, ha atribuït directament a Roig la creació d’aquest pla. La defensa de Vilalta també ha recordat que el seu client va deixar al 1991 -quan es va crear el pla- la presidència de FGC per ser conseller. Tot i aquesta dada, la Fiscalia considera que Vilalta va participar en la idea.

Per la seva part, Roig també ha declarat aquest dilluns i li ha donat les culpes a l’altre acusat, Herce. Segons Roig, Herce era llavors director financer i, per tant, responsable de redactar el reglament per crear el pla de pensions. A més, Roig ha explicat que Herce era qui portava les relacions amb el despatx d’advocats Cuatrecases, qui va assessorar FGC en aquest pla de pensions. Roig ha coincidit amb Vilalta a l’hora de justificar el pla de pensions afirmant que “no podíem incrementar sous, i vam pensar en altre fórmules”.

Tot i aquestes declaracions, i a l’espera que Herce es defensi, la Fiscalia manté l’acusació als tres acusats i demana per ells quatre anys i deu mesos de presó més 24 d’inhabilitació, en el cas de Vilalta, i sis anys de presó i 27 d’inhabilitació, en el cas dels altres dos directius. A banda d’aquests tres acusats, la Fiscalia també ha acusat civilment a 13 directius més que van cobrar entre el 1991 i el 2000 d’aquest pla de pensions, al qual molts es van agafar casualment només dos anys després de la seva creació.

Albert Vilalta i González

Nascut a Reus, 1933. Doctor Enginyer de Camins, Canals i Ports. És president de l’empresa Tramvia Metropolità S.A. i President de Tramvia Metropolità del Besòs S.A. Ha estat Conseller de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, Secretari d’Estat d’Infraestructures i Transports, President de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, President del Consorci d’Aigües de Tarragona, President de l’empresa pública TABASA, Túnels i Autopistes del Tibidabo i Membre del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya i President del Ens Públic “Gestor de Infraestructuras Ferroviàrias” GIF.

És membre de l’associació Internacional d’Urbanistes i ha rebut el Premi Sant Martí, la “Medalla de Honor del Colegio ICCP”, la Medalla Ildefons Cerdà, la Gran Cruz de la Orden de Isabel la Católica, i la Medalla al Mèrit del Transport de Catalunya.
Albert, el fill endollat a TABASA, i amics

En data 4-N publicarem a Sírius: Els tres catalans cooperants de l'ONG Barcelona Acció Solidària segrestats aviat farà un any a Mauritània per un escamot d'Al-Qaida del Magrib Islàmic s'han donat d'alta de l'Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme (ACVOT) i han anunciat la intenció de sol·licitar al Ministeri de l'Interior espanyol que se'ls reconegui oficialment aquesta condició. El president d'aquesta associació ha confirmat que els tres segrestats –Albert Vilalta, Roque Pascual i Alícia Gámez– han tramitat aquesta sol·licitud a la delegació del Govern central a Barcelona.

En cas que la tramitació prosperi, els tres afectats podrien arribar a percebre indemnitzacions de fins a un màxim de 36.000 euros, segons fonts de l'ACVOT.

Aquest Albert Vilalta és fill de l'ex conseller de Medi Ambient -ara jutjat- durant l'etapa de Jordi Pujol i President de l’empresa pública TABASA, posat pel seu papa com a director general de Tabasa, empresa encarregada de l'explotació i conservació dels túnels i accessos a la Ciutat Comtal.

Per la seva banda, el "cooperant" Roque Pascual, resident a Santa Coloma de Gramanet i del que poc més s'ha dit a part que és empresari, ocupa ni més ni menys que el lloc de conseller delegat a la constructora Gecoinsa, empresa centrada en projectes urbans al cinturó vermell de Barcelona. L'empresa va ser afavorida per Greenpark, societat implicada en el cas de corrupció Pretòria. Després de l'auditoria realitzada per Deloitte es va saber que li va ser adjudicada la construcció d'un garatge per 1,7 milions d'euros per un procediment negociat que excedeix el legalment previst. A més, Gecoinsa no paga als seus proveïdors des de 2008 i fa poc menys d'un mes va convocar un concurs de creditors.

El director de l'ONG, Francesc Osan i Tort, també és un home de la Casa Gran i ostenta els càrrecs de Assessor per a la Diplomàcia de les Ciutats de la Diputació de Barcelona, assessor del Regidor de Participació i Solidaritat de l'Ajuntament de Barcelona i Director de Participació Ciutadana del mateix Ajuntament, els seus objectius, el propi lector els pot endevinar. A més, Osan també revela en el seu Facebook que els seus principals interessos són "viatjar, els jocs d'aventura i el no fer res", tot un aventurer, encara que ja no s'el pugui veure amb el pendent de corsari i els braços plens de polseres que lluïa abans de tot el que ha passat.

Alicia Gámez, la primera en ser alliberada, porta 20 anys com a funcionària al jutjat de Primera Instància de l'Hospitalet de Llobregat, un altre municipi de l'extraradi de la ciutat i feu socialista. Allà s'hi troba també l'ONG Asomobe, principal beneficiària d'aquestes caravanes solidàries.

Però en aquesta travessa no només anaven "cooperants", sinó també acompanyants com Belén Cosín, dona de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.
C.A.G.

CCOO crida a les mobilitzacions del 15 i 18-D

Davant les mesures anunciades avui pel president del govern, CCOO de Catalunya considera inacceptable que Rodríguez Zapatero torni a convertir-se en el braç executor de les directrius dels mercats i es rendeixi als seus designis. Per això CCOO recolza, el proper 15-D, concentracions a empreses i institucions, i el 18-D la manifestació a Barcelona, a les 17, a Pl. Universitat.

Amb les mesures anunciades -segons CCOO- es continua fent recaure les factures de la crisi sobre els treballadors i les treballadores i les persones que es troben amb més dificultats socials i laborals.

CCOO de Catalunya li recorda al president del Govern que hi ha d'altres formes d'obtenir recursos, com és mitjançant una sistema fiscal més just, on es faci pagar més a qui més té, fent pagar a l'economia especulativa el que li pertoca, perseguint amb decisió el frau fiscal i no rebaixant impostos que beneficien a les rendes més altes.

CCOO no permetrem una sortida de la crisi amb més desigualtats i més retallades socials i laborals i per tant fem una crida a les mobilitzacions previstes el dia 15 i el 18 de desembre.

EUiA crida a fer front la dreta "que ha vingut per quedar-se"

La Comissió Nacional d’EUiA valora els resultats de les eleccions i aposta per no cedir en els drets i conquestes dels últims 7 anys. El coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles, ha plantejat davant la Comissió Nacional de la formació la necessitat que les forces d’esquerres estiguin unides i mobilitzades per a defensar els drets i conquestes dels últims 7 anys i “no posar les coses fàcils” a una dreta “que ha vingut per quedar-se”.

La Comissió Nacional ha analitzat els resultats de les eleccions del 28-N i ha constatat que, malgrat la bona campanya d’ICV-EUiA, no s’ha aconseguit evitar una majoria de la dreta conservadora al Parlament, “una dreta amb la voluntat de canviar el catalanisme popular pel catalanisme conservador”, “d’apostar per les tesis individualistes per davant de la igualtat d’oportunitats” i “de fer retallades públiques i donar suport al sector privat per davant de l’enfortiment de l’Estat del Benestar”, ha dit Miralles.

Davant aquest nou mapa polític i institucional, Miralles ha plantejat 8 propostes que passen per la unitat per fer front a la crisi i aconseguir que l’esquerra social i política sigui més forta; defensar “les conquestes” dels últims 7 anys, “barri per barri, poble per poble i sector a sector”; fer d’ICV-EUiA una “esquerra d’acollida”; trobar espais de col·laboració per compartir propostes i reflexions de les forces d’esquerra; obrir una ronda de contactes amb organitzacions socials i mediambientals per analitzar la nova situació i establir activitats conjuntes; accelarar els acords de la 5a Assamblea Nacional d’EUiA i convocar una Conferència Política al primer trimestre de l’any que ve per actualitzar propostes i donar un impuls a la formació de cara a les municipals; convocar abans d’acabar l’any trobades obertes d’EUiA arreu del territori; i, finalment, donar continuïtat a l’activitat inciada les últimes setmanes de cara a les municipals del mes de maig.

Miralles: "Cal mobilitzar-se contra els mercats insaciables"

El coordinador general d’EUiA anuncia el ple suport i participació de la formació a les mobilitzacions sindicals del 15 i el 18 de desembre. El coordinador general d’EUiA i diputat, Jordi Miralles, ha qualificat de “barbaritat” l’últim paquet de mesures del govern de Zapatero, que inclou la privatització de l’aeroport del Prat i la supressió dels 426 euros pels desocupats que no tenen cap més cobertura.

“Zapatero torna a escoltar les forces del mercat i no a les persones”, ha dit Miralles, i “no entén” que “els mercats són insaciables” i que si un govern progressista “castiga” la ciutadania amb retallades socials i amb una sortida no equitativa de la crisi, l’electorat d’esquerres li donarà l’esquena.

En aquest sentit, Miralles ha anunciat el suport i participació d’Esquerra Unida i Alternativa a les mobilitzacions sindicals previstes pel 15 i el 18 de desembre. “Continuarem al seu costat davant de mesures injustes i que generen desigualtats”, ha dit el coordinador general d’EUiA.

Cayo Lara denuncia el frau hipotecari i demana mesures per frenar els desnonaments

El coordinador federal explica durant una reivindicació de la CONADEE davant els Jutjats de Plaça de Castella que la proposta d'IU inclou també que "se suspengui l'execució de desnonaments quan un dels membres de la unitat familiar estigui en situació d'atur". El coordinador federal d'Esquerra Unida, Cayo Lara, ha reclamat avui la necessitat de reformar l'actual Llei Hipotecària per aconseguir que "només el bé hipotecat, l'habitatge, serveixi per respondre com a garantia del pagament del crèdit hipotecari concedit, sense que els afectats tinguin de respondre als bancs de per vida a més de que se'ls embargui l'habitatge".

Lara ha fet aquestes manifestacions després de donar suport amb la seva presència la concentració en la qual un conjunt d'organitzacions socials, veïnals i sindicals han acompanyat a cinc famílies hipotecades per presentar davant el Jutjat Penal de Guàrdia als Jutjats de Plaça de Castella) una demanda per la pràctica de frau hipotecari.

La proposta llançada pel coordinador federal consta en el 'Pla d'Iniciativa Social davant de la desocupació i les conseqüències de la crisi' que ha elaborat IU, on s'estableixen mesures adreçades a assegurar el dret a l'habitatge. En aquest context, Lara ha insistit que "el que proposem la regulació de la 'dació en pagament' com a procediment preferent per extingir qualsevol obligació derivada de l'impagament d'un crèdit hipotecari i la seva inclusió en el Codi Civil".

El màxim responsable d'IU detallar també que aquesta organització "advoca per l'adopció d'una disposició legal que suspengui l'execució d'un desnonament com a conseqüència de l'impagament de la hipoteca sobre l'habitatge habitual quan almenys un dels membres de la unitat familiar estigui en situació d'atur".

Per Lara, el frau hipotecari "és un abús i una vergonya. S'hauria de permetre que la Fiscalia es personi en els procediments de desnonament per impagament d'hipoteques quan el prestatari aportació indicis que el contracte hipotecari pugui contenir irregularitats".

Per la seva banda, Rafael Mayoral, advocat de la CONADEE (Coordinadora Nacional d'Equatorians a Espanya), impulsora de l'actuació duta a terme en els Jutjats de Plaça de Castella i qui porta la denúncia per frau hipotecari considera que "l'estafa de les' hipoteques escombraries 'a Espanya no només ha significat que les famílies perdin tot el seu patrimoni, sinó que també suposa la vulneració greu i sistemàtica dels drets humans de les persones treballadores, en general, i de les migrants, en particular".

Cayo: "A València hi ha més presumptes culpables que presumptes innocents"

El coordinador federal d'Izquierda Unida (IU), Cayo Lara, ha assegurat que en el Partit Popular de la Comunitat Valenciana: "Hi ha més presumptes culpables que presumptes innocents", el que ha qualificat com "una xacra per a la democràcia i per als ciutadans. Per això, ha considerat que els valencians: "Necessiten més esquerra alternativa a les Corts Valencianes, perquè es legisli contra l'atur i la corrupció no niï definitivament en les institucions".

Cayo Lara ha fet aquestes manifestacions a València, on ha participat en l'acte de presentació de les candidatures autonòmiques de EUPV, al costat dels caps de llista per València, Marga Sanz, Alacant, Lluís Torró, i Castelló, Marina Albiol. A l'acte, celebrat a la seu a la capital Valenciana d'Esquerra Unida, han assistit també representants de diverses entitats cíviques, sindicals i culturals.

El coordinador federal s'ha mostrat convençut que la candidatura d'EUPV és "la millor que es presentarà al País Valencià" perquè els seus membres "han estat en la protesta però també en la proposta" i ha augurat que portarà "més aire fresc "al parlament autonòmic.

Així, ha lloat els candidats, especialment a la coordinadora d'EUPV, Marga Sanz, que seria "una extraordinària presidenta de la Generalitat. Amb molt de respecte a Francisco Camps, no hi ha color", ha afegit.

"Marga (Sanz) representa les banderes de l'esquerra: La vermella de la lluita social, la verda de la sostenibilitat ambiental i l'estatge de la República que parla de fraternitat i igualtat", ha assegurat.

"GENERACIÓ NI NI: NI PSOE, NI PP"

Lara ha lloat també la tasca de Lluís Torró, a qui ha definit com un "intel.lectual compromès", i de Marina Albiol, una jove "radical, des del punt de vista que cal resoldre els problemes d'arrel, i íntegra". En aquest sentit, ha subratllat l'aposta d'IU per la "esquerra jove", ja que un dels seus objectius és "convertir la Generació 'Ni Ni' (ni estudia ni treballa) en una altra Generació Ni Ni (ni PSOE ni PP) ".

En la mateixa línia, ha insistit que aquesta formació és "una alternativa necessària per acabar on el bipartidisme imperfecte que hi ha a Espanya i també al País Valencià" i s'ha congratulat que IU i EUPV estan creixent, "no només perquè ho diguin les enquestes", sinó perquè el" constaten "els seus propis dirigents, ha apuntat.

Per la seva banda, la coordinadora d'EUPV, Marga Sanz, ha ressaltat que el seu repte és treballar en la campanya electoral per aconseguir, "sense oportunismes", una política "social, mediambiental i cultural" i "posar en solfa el model depredador del PP". Per això, ha recalcat que el seu programa electoral tindrà com a eixos "la defensa dels serveis públics, el medi ambient, la cultura i l'ètica en la vida pública".

Marina Albiol ha lamentat la "doble crisi econòmica i democràtica" que pateix la Comunitat a causa de la "plaga de la corrupció". "Patim el PP més corrupte de l'Estat espanyol", ha retret la representant d'Esquerra Unida, que ha incidit en la necessitat de "apartar urgentment de la institucions als lladres i els censors".

Finalment, Lluís Torró ha assenyalat que EUPV va en la seva oposició "més enllà" de les imputacions puntuals de càrrecs públics per intentar combatre el model, que és el que "facilita la corrupció". Així mateix, ha instat a deixar de ser "un país de cambrers" per recuperar sectors productius tradicionals del territori valencià.

Cancun: "Les multinacionals volen mercantilitzar la natura"

El coordinador de l'Organització No Governamental Via Campesina de Mèxic, Alberto Gómez, va advertir que les grans potències i les empreses transnacionals buscaran mercantilitzar els problemes que ocasiona el canvi climàtic, durant la cimera sobre el tema que es desenvolupa a Cancún. En la Conferència Marc de les parts de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP-16), com s'anomena l'esdeveniment de Cancún: "El capital està buscant com fer negoci amb aquests problemes de la crisi climàtica".

"Ja és un fracàs la COP 16 a Cancún. És un fracàs per a les aspiracions de la humanitat de tenir alternatives reals que permetin el seguir vivint com a món i com a humanitat", va sostenir.

"Estem preveient una ofensiva forta de les transnacionals i dels governs dels països desenvolupats, no una sensibilitat davant els impactes que està ocasionant la crisi climàtica", ha remarcat.

En la reunió, els moviments socials defensors del planeta pronostiquen que hi haurà "un fort impuls a tots els mecanismes del mercat de carboni, que signifiquen més privatitzacions sobretot en els boscos a través de xarxa".

Les grans potències, buscaran la "privatització de la natura, de la biodiversitat perquè tot tingui valor, perquè tot es pugui que mercantilitzar".


En aquest sentit, va destacar la importància del treball camperol i l'esforç dels moviments socials que s'ha d'imposar per protegir el planeta i la raça humana, sobretot perquè el canvi climàtic afecta els sòls i per tant influeix en la producció d'aliments.

"Estem convençuts que som necessaris, som útils a la humanitat. El nostre paper és produir aliments, i els produïm la base d'una agricultura sostenible", va dir Gómez al voltant del moviment camperol.

Va sostenir que "aquesta manera de produir aliments permet ara per ara refredar el planeta", en un moment en el que es necessita d'això per combatre l'escalfament global, generat a partir de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera.

Va instar a revaloritzar el paper dels pagesos com una alternativa per contrarestar els efectes del canvi climàtic, aturar l'escalfament global i enfrontar la fam al món.

"Si tenim un marc econòmic que signifiqui revaloritzar el nostre paper, nosaltres podem, amb aquest tipus d'agricultura, no només refredar el planeta sinó produir aliments i amb això combatre la fam que hi ha al món", va dir.

Va informar que l'ONG Via Campesina de Mèxic treballa per impulsar una sobirania alimentària i com a part d'aquest esforç, desenvoluparà diferents carrabines en defensa del planeta, durant els dies de la COP 16, que va començar el 29 de novembre i culminarà el 10 de desembre.

"La sobirania alimentària a la via camperola, és la nostra alternativa davant el capitalisme. A això anem", va assenyalar.

Va anunciar que des de l'organització es realitzaran marxes que conduiran a Cancún per denunciar el maltractament als sòls a Mèxic.

"Hi ha una devastació ambiental a Mèxic, una destrossa de l'agricultura. En els nostres recorreguts rumb a Cancún exemplificarem aquestes realitats".

A més, l'ONG Via Campesina de Mèxic té previst desenvolupar a Cancún un fòrum global on exposaran els seus "alternatives reals de la crisi climàtica".

La reunió de Nacions Unides sobre canvi climàtic a Cancún intentarà aconseguir un consens per disminuir les emissions de diòxid de carboni a l'ambient, enfront del fracàs en aquest matèria de la passada Cimera de Copenhaguen (desembre 2009).

D'acord amb el Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC), entre els devastadors efectes com a conseqüència del canvi climàtic, estan: augment de les temperatures, l'elevació del nivell del mar, sequeres i inundacions.

Les situacions assenyalades ja les han patit diferents països del Carib, Amèrica Central i Sud-amèrica, i seguiran presentant de mantenir l'actual ritme d'emissions de gasos que produeixen l'escalfament global.

Imminència d'una nova crisi alimentària

Els experts de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) anuncien que el món s'enfronta a una nova crisi d'aliments. Aquesta situació posa les seves arrels en les males collites a causa de desastres naturals i en les especulacions del blat, que han desestabilitzat el mercat fins al punt que alguns productes alimentaris han superat ja els preus del 2008, quan el món estava sumit en plena crisi alimentària.

No obstant això, els informes de la FAO passen per alt que el problema més urgent no consisteix en la manca de queviures, sinó en l'absència de diners per pagar-los per part de molts països la població ja passa fam.

L'escalada dels preus del blat va començar a l'agost de 2010, després que Rússia suspengués les exportacions d'aquest cereal. Els països en vies de desenvolupament han estat els que més van patir amb aquesta pujada dels preus. Per a finals de 2010, el preu dels productes importats a aquests països haurà crescut fins a un 11% i les previsions indiquen que a es encaririen fins a un 20% l'any que ve, aconseguint fins al 40% en el cas de certs tipus de aliments.

Però fins i tot sense aquesta alça de preus, la situació al Tercer Món és dolenta. En aquests moments al planeta hi ha uns 80 països afectats per l'escassetat en el proveïment de productes alimentaris, per a 13 d'ells, com a mínim, l'encariment dels queviures podria constituir una veritable tragèdia.

La FAO no descarta que el 2011 es produeixin revoltes provocades per la fam

Només s'entreveu una sortida: l'augment amb caràcter d'urgència de la producció de blat i d'altres aliments imprescindibles. Això provocarà la reducció dels programes d'obtenció de combustible biològic que estan en marxa en els països industrialitzats.

Tècnicament, aquests plans són factibles, ja que encara hi ha un gran marge per a l'augment de la producció de cereals. A Rússia, per exemple, dels 121 milions d'hectàrees de terres laborables els sembrats ocupen tan sols 48 milions d'hectàrees. A més, si es porta a terme una eficaç modernització dels processos agrícoles, la productivitat en el agro creixeria entre un 20% i un 30%, fins i tot sense haver d'ampliar les àrees cultivades. Finalment, la suspensió del programa de reserva de terres agrícoles als Estats Units facilitaria al mercat mundial altres 100 milions de tones de blat.

La crisi alimentària dels anys 2007-2008 va posar de manifest que els productors de blat poden reaccionar d'una manera extraordinàriament ràpida a l'augment de la demanda, si els seus clients són solvents, i aquest és un detall que sempre se sol passar per alt en la lluita contra la fam. No és que falti el menjar, el que passa és que, en moltes ocasions, els països pobres es veuen incapaços de pagar-la. Es tracta d'un evident antagonisme entre l'economia i l'esfera humanitària.

Val la pena ressaltar que els programes de reserva de terres als Estats Units i als països de la Unió Europea, així com els d'obtenció de combustible biològic van estar determinats per una sobreproducció agrícola i, en primer lloc, de cereals. Una major ajuda gratuïta als països en dificultats, en la qual segueix insistint la FAO, simplement eliminaria els estímuls al desenvolupament de l'agricultura.

Albiol insta al repartiment gratuït de condons

La diputada autonòmica d'EUPV, Marina Albiol, insta al consell a la distribució de preservatius de forma gratuïta a les farmàcies i llocs d'oci com a forma d'augmentar el seu ús en les relacions sexuals dels joves: “Una forma eficaç de lluitar contra l'extensió del VIH és posar aquest mètode anticonceptiu a l'abast de la joventut, una població de risc”.

En el Dia Mundial contra la SIDA, la diputada considera que és responsabilitat de la conselleria de sanitat estendre l'ús del preservatiu entre la joventut pels seus indubtables beneficis. La seua inclusió gratuïta a les farmàcies faria molt més fàcil l'accés i augmentaria l'assequibilitat d'aquest mètode anticonceptiu per a un grup de risc com és el jovent. “En aquest moments l'accés gratuït als preservatius no és el més idoni, si volem veritablement augmentar el seu us, els hem de posar a l'abast de la joventut i portar-los als llocs on els i les joves passen el seu temps lliure”, informa.

“El preservatiu és un importantíssim i eficaç aliat en la lluita contra les malalties de transmissió sexual, com la SIDA, i els embarassos no desitjats”, afirma Albiol, “una política que conduïra a la introducció d'aquest anticonceptiu de forma gratuïta en les farmàcies i centres d'oci del jovent solament podria portar beneficis per a la societat i la joventut”, assenyala.

“Per portat aquesta política a la pràctica només cal una voluntat política clara i manifesta a favor de l'extensió i l'ús del preservatiu i la salut pública”, assegura la diputada i considera que el Consell, “per desgràcia, està molt més a prop de la doctrina ultramuntana i conservadora de la jerarquia catòlica, un ideari contrari a la salut pública i la ciència, producte d'anys de repressió i d'entendre el sexe com una cosa censurable i que ha d'estar ben amagada”.

Coalició de mínims governarà Kirguizistan

Al Kirguizistan governarà una coalició integrada pels partits Ata Meken, República i el Partit Socialdemòcrata, informà el president en funcions del Parlament de la república centreasiàtica, Tashpolot Baltabaev. En escrutar el 100% dels sufragis, la Comissió Electoral Central va confirmar que estaran representats en el parlament cinc partits: Lliga (Ata) Jurto (del derrocat Bakíev) amb 8,88% dels vots, P. Socialdemòcrata (8,04%), Ar Namis (7,74%), República (7,24%) i Lliga (Ata) Meken (5,6%).

"Estem preparant el respectiu acord. Els nostres representants es reuniran amb membres del partit República i socialdemòcrata per discutir tots els detalls. Segons el previst, Omurbek Tekebaev romandrà en el lloc del president del Parlament, mentrestant, Almazbek Atambaev i Omurbek Babanov conservaran els seus càrrecs de president i vicepresident del Govern, respectivament", va dir el polític kirguís, citat per la premsa local.

El passat 10 d'octubre a Kirguizistan es van celebrar eleccions parlamentàries.

Els comicis van canviar la forma del govern de Kirguizistan en convertir el país de la república presidencialista i parlamentària en una república parlamentària, on el president exerceix només funcions representatives.

El Govern Provisional de Kirguizistan, integrat per oligarques de l'oposició kirguís, va arribar al poder el passat 7 d'abril després que el llavors president, Kurmanbek Bakíev, fou enderrocat per una revolta instigada des de Rússia i EUA, que tenen bases militars a la regió. Bakíev va abandonar el país i és refugiat a Minsk.

El passat mes de juny el país va celebrar un referèndum que va aprovar -amb una molt baixa participació- una nova Constitució, que delega poders executius en el primer ministre nomenat per la majoria parlamentària.

EUA coneixia plans de Geòrgia per atacar Ossètia del Sud

Diplomàtics dels Estats Units a Geòrgia, ja abans del 8 agost de 2008. coneixien els plans de les autoritats locals per atacar Ossètia del Sud, però no van detenir l'agressió, segons documents del Departament d'Estat dels EUA filtrats pel portal Wikileaks. La informació, proporcionada a la revista "Reporter rus" i publicada ahir, evidencia que l'ambaixador dels EUA a Tbilissi, John Teft (foto), va informar el 7 d'agost de 2008 sobre els enfrontaments armats a Ossètia del Sud que van començar el dia abans.

Segons els documents, el diplomàtic nord-americà es va reunir amb el canceller georgià i el viceministre de Defensa de la república caucàsica per demanar "actuar amb calma" i resoldre el conflicte per via pacífica.

No obstant això, un altre informe de Teft posa de manifest que les converses amb autoritats georgianes no van tenir efecte i una columna militar de 30 autobusos plens de soldats es va dirigir des de Tbilisi cap Ossètia del Sud.

L'ambaixador nord-americà també va escriure sobre el començament de l'ofensiva georgiana contra Tskhinvali el 8 d'agost, tot i l'alto el foc unilateral anunciat la vigília pel president del país, Mikhaïl Saakaixvili.

Els documents revelen a més que el 10 agost 2008 Saakaixvili va acceptar l'exigència de Rússia de signar un acord sobre el no ús de la força contra Ossètia del Sud, però fins al dia d'avui Tbilisi oficialment es nega a fer-ho.

En la nit del 8 d'agost de 2008, les tropes georgianes van atacar Ossètia del Sud (una regió autònoma de Geòrgia que va lluitar pel reconeixement de la seva independència). Rússia, per defensar els habitants de la república, molts dels quals tenen ciutadania russa, va enviar les seves unitats militars a Ossètia del Sud i després de cinc dies d'accions de combat va expulsar les tropes georgianes de la república.

Una vegada conclòs el conflicte, Rússia va reconèixer la independència d'Ossètia del Sud i d'Abkhàzia, i va establir relacions diplomàtiques amb els nous estats independents del Caucas, exemple seguit per Nicaragua, Veneçuela i Nauru, una illa al Pacífic.

França: 53.000 rics i molt rics col.locats en habitatges públics

D'acord amb una enquesta de l'ONPES (Observatori Nacional de la Pobresa i l'Exclusió Social), 53.000 llars de rics i fins i tot molt rics, viuen en habitatges públics a França. A finals de 2007, 378.000 famílies -207.000 en Ile-de-France-, van ser allotjades en l'habitatge social, de manera que viuen amb almenys amb 5.300 euros al mes amb un nen i 6.400 euros amb dos fills, mentre que, a França, 1,2 milions de famílies pobres o modestes estan en llista d'espera per tenir dret a l'habitatge social.

Preguntat pel diari, el president de l'Unió Social per l'Habitatge, Thierry Repentin, es refereix a "situacions anecdòtiques, a la llum d'aquests 4,3 milions de llars en habitatges públics". >Per Thierry Repentin, la composició de l'habitatge social "és sovint el resultat d'una situació antiga: La gent ha entrat a un habitatge públic en moments en què els seus ingressos eren molt més baixos". També explica les elevades xifres a la regió de París: "La capital està experimentant un augment dels preus immobiliaris molt per sobre del nivell de vida dels nostres ciutadans".

L'H Espai a Debat: Sàhara, 35 anys sense solució


Avui dijous, a les a les 19.30 h., al Centre Cultural Barradas de l'Hospitalet: L'H Espai a Debat organitza: Sàhara, 35 anys sense solució. 35 anys després de la Marxa Verda, la solució al conflicte sembla encara llunyana, malgrat que el Front Polisario i el Marroc continuen mantenint converses promogudes per l’ONU. Tot i això, ja han fracassat diversos negociadors internacionals i tres plans de pau.

Fa poques setmanes, les forces de seguretat del Marroc van desmantellar violentament el “Campament de la Dignitat” de Gadeim Izilk, situat a prop de la capital del Sàhara Occidental, Al-Aaiún. Feia prop d’un mes que uns 20.000 sahrauís exigien millors condicions de vida per al seu poble des d’aquest indret. Els enfrontaments van causar un nombre de morts, ferits i detinguts impossible de determinar donat que el Marroc ha prohibit l’accés al territori a la premsa internacional i a les ONG’s independents.

Davant aquests fets, organismes internacionals com l’ONU o la Unió Europea s’han limitat a “lamentar” la situació, fins i tot tenint en compte que França veta permanentment qualsevol condemna o investigació al Sàhara Occidental. I aquí, el Govern evita l’enfrontament directe amb el Marroc en nom dels “interessos nacionals” malgrat que molts ciutadans exigeixen a l’executiu una condemna a Rabat per la seva actitud vers els drets humans del poble sahrauí.

Des de L’H ESPAI DE DEBAT volem aprofundir en els orígens de la situació actual i ens fem diverses preguntes: Quines conseqüències pot tenir aquest conflicte? Quins són els interessos de les parts implicades? Quina pot ser la solució? Quin ha de ser el paper dels Organismes Internacionals? Quina posició hauria de prendre el govern espanyol?